CE PAINE SA (NU) MANCAM?/ Zaharul – un drog la fel de periculos ca tutunul/ COSMETICELE – PLINE DE SUBSTANTE TOXICE CARE DAU REACTII ADVERSE GRAVE
- Antena 3:
Trei sferturi dintre produsele de panificaţie de pe piaţa românească au cel puţin un E, avertizează un studiu al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Vestea nu e bună pentru un popor care consumă anual sute de mii de tone de pâine, însă cei care citesc studiul vor afla care sunt produsele sănătoase.
80 de tipuri de pâine, de pe piaţa românească, au fost alese aleatoriu, iar în urma analizei s-a constata că un sfert dintre acestea nu conţin E-uri.
Printre acestea se numără şi Savoria: Toast cu secara, Savoria toast integral, Savoria pâinea copiilor, Dobrogea: Bongrana secara, pâine feliată cu făină măciniş integral, dar şi Vel Pitar: Grâu întreg sau French toast cu secară.
Alimentele pe care le consumăm acţionează la nivelul cel mai profund al existenţei noastre: cel genetic. Şi, spun medicii nutriţionişti, pâinea albă este cea de care trebuie să ne ferim.
Cumpărătorii se uită rar pe etichetă. Fie sunt fideli unui anumit sortiment de pâine, fie se orientează în funcţie de preţ sau de aspectul acesteia.
Şeful serviciilor de sănătate publică din Amsterdam doreşte o reglementare strictă a zahărului, spunând că zahărul este, de fapt, un drog, la fel ca alcoolul sau tutunul. Paul Van der Velpen este de părere că utilizarea zahărului trebuie descurajată şi că oamenii trebuie să fie avertizaţi asupra pericolelor la care se expun, relatează The Telegraph.
„Deşi pare o exagerare, zahărul este cel mai periculos drog şi poate fi procurar cu uşurinţă de oriunde”, a declarat oficialul olandez.
Potrivit unor studii evocate de şeful serviciilor de sănătate publică din Amsterdam, zahărul, spre deosebire de grăsimi sau alte alimente, perturbă apetitul şi creează o dorinţă necontrolabilă de a continua consumul, acest efect fiind folosit de industria alimentară pentru creşterea vânzărilor.
“Zahărul dă peste cap apetitul. Consumatorii de zahăr vor tot mai mult, chiar dacă nu le mai este foame”, a precizat Van der Velpen.
“Zahărul este de fapt o formă de dependenţă. A renunţa la consumul de dulciuri este la fel de greu ca a renunţa la fumat. Mai potrivită este terapia pentru dependenţă”, a mai apreciat acesta.
Oficialul olandez a propus impozitarea zahărului şi stabilirea unor limite legale privind cantitatea de zahăr care poate fi adăugată în alimentele procesate. Acesta spune că ambalajele dulciurilor şi al băuturilor îndulcite ar trebui să conţină avertismente similare celor de pe cutiile de ţigări.
Potrivit studiului realizat de Institut Independant Noteo din Franţa pe o gamă foarte largă de produse cosmetice (15.000 de produse), de la lac de unghii până la fond de ten, 40% dintre acestea ne afectează sănătatea.
Substanţele toxice din compoziţia acestor produse de înfrumuseţare şi igienă sunt în mare parte din categoria perturbatori endocrini (PE).
Iată şi câteva cifre menite să ilustreze cu ce ne îngrijim zilnic pielea, părul, unghiile. În funcţie de concentraţia de perturbatori endocrini, în fruntea listei se află lacul de unghii (74%), fondul de ten (&!%), produsele de machiaj destinate ochilor (51%), demachiantele (43%), rujurile de buze (40%), măştile de faţă (38%), deodorantele (36%), pastele de dinţi (30%), şampoanele (24%). Potrivit acestui studiu, produsele de înfrumuseţare şi igienă inscripţionate bio par să fi fost cruţate de aceste substanţe toxice. “Printre peturbatorii endocrini utilizaţi cel mai frecvent în produsele de igienă şi înfrumuseţare sunt parabenii (23%) şi cyclopentasiloxanul (15%)”.
De altfel, despre ciclopentasiloxan ştim că promite o piele moale, catifelată, că este hidrofug, adică nu permit pătrunderea apei. Mai ştim că este prezent în paste de dinţi, ape de gură, deodorante etc. Dar foarte puţini dintre noi ştim că are reacţii adverse severe: neurotoxice, risc cancerigen. Conform unui studiu desfăşurat de Department of Environmental and Radiological Health Sciences, cyclopentasiloxanul poate provoca iritaţii medii la nivelul ochilor şi pielii. S-a descoperit, de asemenea, ca o mică parte din acesta pătrunde în sistemul circulator, prin intermediul pielii.
Triclosanul, descoperit în săpunuri, geluri de baie, şampoane, este bănuit de reacţii alergice şi de astm. “Dar, adesea, aceste substanţe se găsesc în acelaşi produs”, subliniază Baptiste Mary, preşedintele fondator al Noteo, pentru AFP. De altfel, Baptiste Mary a cerut autorităţilor franceze chiar să interzică folosirea acestor produse în mod curent. Autorul acestui studiu, relevă faptul că peturbatorii endocrini din aceste produse cosmetice au efecte asupra sănătăţii omului, dar şi asupra mediului înconjurător. Disfuncţiile cele mai frecvente provocate de aceste substanţe sunt: afectarea funcţiilor de reproducere, procesul de creştere şi comportamentul. De asemenea, sunt susceptibile de a fi cauza, chiar în doze mici, a unei mari varietăţi de alte efecte, în special asupra dezvoltării fiziologice a indivizilor expuşi contactului cu aceste substanţe încă din faza intauterină.
Legaturi:
- Substante cancerigene in produsele cosmetice. DE CE, PE LANGA MOTIVELE DUHOVNICESTI, SUNT PERICULOASE DIFERITELE “VOPSELURI” SI “LACURI”
- CE OTRAVURI NI SE MAI SERVESC: s-a inventat carnea artificiala, se asteapta burgerul sintetic, iar dupa masa ne spalam pe dinti cu triclosanul de la Colgate
- Dr. Pavel Chirila si Virgiliu Gheorghe: CANCERUL DECIMEAZA POPULATIA. Parabenii si deodorantele care pot aduce moartea
- PARFUMURILE dauneaza grav sanatatii
- Aluminiul din DEODORANTE este nociv
- CUM NE MAI IMBOLNAVESTE STILUL DE VIATA MODERN SI CU CE PUTEM CONTRACARA? SISTEMUL MEDICAL ROMANESC: LUMEA ORORILOR. Stiri si sfaturi utile pe teme de sanatate (5 martie 2011)
- ZAHARUL si efectele sale nocive
- Efectele SUCURILOR, BAUTURILOR COLA si ZAHARULUI asupra organismului uman
- PAINEA ALBA NU ESTE SANATOASA
- PAINEA DIN SUPERMARKETURI, PLINA DE E-URI. Dr. Pavel Chirila: In Romania sunt folosite E-uri interzise in alte tari (VIDEO)
- Alimentele, fructe si bautura pe canicula: CE NE IMBOLNAVESTE SI CE NE MENTINE SANATATEA. UE schimba ETICHETELE alimentelor (stiri sanatate si alimentatie)
Ar fi interesant de aflat si ce consecinte au asupra sanatatii umane thiabendazolul si imazalilul cu care sunt tratate fructele exotice pentru a rezista la transport…