CESI: RUSIA PREGATESTE DESTABILIZAREA MOLDOVEI/ “Democratie” originala in Ucraina: infiintarea MINISTERULUI INFORMATIEI si numirea unei americance la FINANTE/ Vremuri grele pentru RUSIA din cauza SANCTIUNILOR. Discursul lui Putin despre “STAREA NATIUNII” ruse

5-12-2014 10 minute Sublinieri

Putin cu I. Dodon, seful Partidului Socialist, si Z. Greceani, fost premier al RM (sursa: kremlin.ru)

Reactia politicienilor rusi si a sustinatorilor lor din Moldova despre rezultatele alegerilor arata ca Rusia nu va face pasi catre Chisinau, ci ca pregateste terenul pentru un posibil scenariu de destabilizare.

Astazi, afirmatia despre neregulile majore din timpul alegerilor care ar putea sa puna in dubiu rezultatele acestora este un element cheie in strategia informationala a Moscovei.

Mai exact, Ministerul de Externe al Rusiei a dat publicitatii un comunicat conform caruia “concluziile legate de transparenta alegerilor tinute in Moldova, pe 30 nov. arata nereguli si incalcari majore ale regulilor in timpul pregatirii si tinerii procesului electoral”. Rusia reproseaza mai ales indepartarea partidului pro-rus Patria, imposibilitatea pentru mai multi de 600 de cetateni moldoveni aflati pe teritoriul Rusiei de a vota, precum si existenta unor “partide-clona”.

Este demn de remarcat ca acest ton al oficialilor rusi si al politicienilor a survenit dupa ce partidele pro-europene au aratat ca pot crea o majoritate pro-occidentala puternica. Tonul oamenilor controlati de Kremlin a fost diferit inainte de acest moment.

De exemplu, duminica, seful delegatiei Rusiei, Evgheni Koliusin, a spus ca nu exista nereguli serioase in timpul alegerilor parlamentare din Moldova. De asemenea, cordonatorul misiunii de monitorizare Abdizhapar Bekmatov a spus ca “alegerile parlamentare din Moldova au fost tinute sub legea nationala si conform standardelor internationale”. Propaganda pro-Kremlin din media a emis stiri despre victoria senzationala in alegeri a fortelor pro-ruse care ar trebui sa gaseasca un “teren comun”.

Dar tonul s-a schimbat imediat, a doua zi, intr-unul cu totul opus. Intre timp, fortele pro-ruse din Moldova se pregatesc sa reclame fraudarea alegerilor. De exemplu, liderul PC, Voronin, a acuzat CEC de falsificarea rezultatelor alegerilor si a cerut demisia comisiei.

In acelasi timp, seful Comisiei Legale a Adunarii Poporului din Gagauzia, Ivan Burgudzi, crede ca e necesar sa se declare invalide alegerile de pe 30 nov. din cauza multiplelor nereguli si cere repetarea lor. Trebuie reamintit faptul ca Moscova isi urmareste scopurile din Moldova prin tensionarea conflictului din Gagauzia.

Aceste intorsaturi arata ca Moscova si-a schimbat atitudinea fata de Moldova dupa alegeri. Kremlinul a pierdut alegerile si pregateste terenul pentru o posibila destabilizare.

In acest scop, contestarea validitatii alegerilor este necesara in cazul in care se insceneaza un conflict intern si o destabilizare prin proteste de strada. Suntem de parere ca Rusia va incerca sa exploateze perioada de negocieri post-electorale din Moldova punand in aplicare acest scenariu. Misiunea Kremlinului este sa intarzie si sa creeze conditiile esecului acestora. In cazul in care acest scenariu e pus in practica, o incercare de a destabiliza situatia pana la extrem cu ajutorul strazii este posibila, urmata de noi alegeri organizate in primavara, alaturi de destabilizarea situatiei din Gagauzia si incercarea de a proclama independenta acestei entitati cu ocazia alegerilor bascanului (“presedintele” acestei regiuni).

traducere Cuvantul Ortodox

Decizia Ucrainei de a crea în guvernul prooccidental, în care au intrat şi trei cetăţeni străini, un minister al Informaţiei reprezintă o ameninţare clară la adresa libertăţii presei în Ucraina, îndreptând ţara spre o viziune orwelliană. Acuzaţia îi aparţine reprezentantului OSCE pentru libertatea media, Dunja Mijatovici, potrivit mashable.com.

Iniţiativa Ucrainei de a crea un minister al Informaţiei este o ameninţare clară la adresa presei şi nu un mod de a contracara propaganda„, a scris Mijatovici pe contul de Twitter. Ea a citat şi un articol cu titlul „Ucraina tocmai a înfiinţat versiunea proprie a Ministerului Adevărului, din romanul „1984” al lui George Orwell.

Într-o democraţie, un minister al Informaţiei nu poate fi o soluţie pentru nimic în ceea ce priveşte media, libertatea de exprimare şi sănătatea ziarelor”, a mai scris reprezentanta OSCE. Tot ea a precizat că va discuta această chestiune cu ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin.

Mai mulţi deputaţi, unii dintre ei foşti jurnalişti, nu au votat şi s-au opus creării noii autorităţi guvernamentale care subminează libertatea presei, compromisă deja după decizia de a închide toate televiziunile ruse şi organele de presă care aveau cuvântul „rus” în denumire.

Conform directorului Centrului de informare politică de la Kiev, Alexei Mukhin, misiunea noului minister va fi aceea de a limita libertatea cuvântului, pentru care vor fi create reguli speciale pentru piaţa media din Ucraina.

Parlamentul Ucrainei a aprobat marţi numirea în funcţia de ministru al Finanţelor a unei americance de origine ucraineană şi a unui lituanian la conducerea Ministerului Economiei.

În total, 288 de parlamentari au votat în favoarea numirii celor doi miniştri şi a celorlalţi membri ai noului Guvern prooccidental de la Kiev.

Guvernul ucrainean va fi condus de Arseni Iaţeniuk, în vârstă de 40 de ani, care a deţinut postul de premier începând din februarie 2014.

“Suntem pregătiţi pentru cele mai radicale şi mai dure schimbări în Ucraina. Misiunea va fi îndeplinită”, a declarat Iaţeniuk, citat de Reuters.

Din noul Guvern fac parte câţiva tehnocraţi străini care au primit cetăţenie ucraineană marţi dimineaţă, prin decret prezidenţial. Natalie Jaresko, cetăţean american cu experienţă la Departamentul de Stat, a fost numită în funcţia de ministru ucrainean de Finanţe. […]

Preşedintele Vladimir Putin i-a avertizat pe ruşi, în discursul despre starea naţiunii, că îi aşteaptă vremuri grele şi le-a cerut să aibă încredere in ei, relatează BBC.

Liderul de la Kremlin a acuzat în discursul rostit în faţa paralamentarilor guvernele occidentale că vor să ridice o nouă „Cortină de fier” în jurul Rusiei.

Nu ne-a înfrânt nici Hitler, nu o va face nici Occidentul”, a spus liderul de la Kremlin.

Referindu-se la „tragedia” din sud-estul Ucrainei, Putin a declarat că politica Moscovei a fost una corectă şi că Rusia îşi va respecta vecinii.

BBC aminteşte că Rusia a fost afectată puternic de scăderea preţului petrolului şi de sancţiunile impuse de statele occidentale în semn de răspuns la interventia Moscovei în criza din Ucraina. Rubla, odată simbol al stabilităţii în timpul mandatelor lui Putin, a înregistrat luni cea mai mare scădere din ultimii 16 ani, cu aproape 9% faţă de dolar.

  • Hotnews:

Rusia se asteapta sa intre in recesiune in 2015. Rubla, in cadere libera, inflatia pune la incercare consumatorii / La orizont nu se intrevede speranta unei imbunatatiri

Rusia se asteapta sa intre in recesiune in 2015, in urma sanctiunilor economice occidentale si a caderii cotatiei petrolului, care stimuleaza inflatia si devalorizeaza masiv rubla, fara speranta unei imbunatatiri a situatiei la orizont, scrie AFP.

Dupa anii de crestere sub presedintia lui Vladimir Putine, cu exceptia crizei din 2008, Rusia se afla in fata unui viitor mult mai sumbru din punct de vedere economic, in ciuda declaratiilor linistitoare ale Kremlinului.

Dupa o zi in care rubla s-a prabusit brutal fata de dolar si de euro, ministerul rus al Dezvoltarii economice a prezentat previziunile pentru anul 2015: toti indicatorii sunt in scadere. In conditiile in care guvernul miza pe o crestere a produsului intern brut (PIB) de 1,2%, acum se profileaza umbra recesiunii, cu o crestere negativa de -0,8% potrivit ultimelor previziuni.

Pentru 2014, ministerul spera sa se atinga 0,6%, fata de estimarea precedenta de 0,5%, cu o crestere in ultimul trimestru care ar trebui, potrivit ministrului adjunct al Economiei, Alexei Vedev, “fie nula, fie in usoara scadere”.

“O crestere de 1-2% ar putea sa revina in 2016-2017, dar nu e destul pentru dezvoltarea economiei, va fi stagnare”, avertizeaza Anvar Amirov, analist pentru societatea EPPA.

Rubla, in cadere libera

La anuntul acestor indicatori, pietele au reactionat imediat: rubla a pierdut 89 de copeici in fata dolarului si 85 in fata euro, in circa zece minute.

La 13,30 GMT, moneda rusa atingea un nou record de slabiciune fata de dolari, cu o cotatie de 53,32 ruble pentru bancnota verde, fata de 53,29 in ziua precedenta. Si fata de moneda europeana rubla se apropia de minimul istoric atins luni, de 66,76 ruble pentru un euro.

In total, de la inceputul anului, rubla s-a prabusit cu peste 40% fata de euro si cu peste 60% fata de dolar.

Caderea s-a accelerat dupa decizia Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC) de a mentine nivelul productiei, in ciuda unei oferte abundente.

Fuga masiva de capitaluri

Dar criza economica cu care se confrunta Rusia nu poate fi redusa la simplul factor petrolier, subliniaza Alexei Vedev. “Economia rusa este expusa la trei tipuri de crize, sau de elemente de instabilitate: structurale, speculative sau geopolitice. Drept urmare, ar fi simplist sa gandim ca economia rusa se contracta doar din cauza pretului petrolului”, spune acesta.

Economia rusa se confrunta si cu alte provocari, precum impactul sanctiunilor decise de Uniunea Europeana si de Statele Unite impotriva Moscovei, acuzata ca sustine estul separatist al Ucrainei. Aceste sanctiuni, care afecteaza chiar centrul finantelor rusesti, “ar urma sa se mentina in cursul anului 2015”, afectand cresterea, noteaza Vedev.

“Aceasta inseamna ca majoritatea bancilor si societatilor rusesti nu vor putea sa aiba acces la capitalurile pietelor mondiale”, explica ministerul Economiei, in raportul sau.

O alta cauza este fuga masiva de capitaluri, care ar urma sa ajunga in total la 125 miliarde dolari in 2014, urmand sa se reduca la 90 de miliarde anul viitor, potrivit ministerului.

Populatia rusa va trebui sa aiba de a face cu o inflatie puternica, care ar urma sa ajunga la 9% in 2014 si 10% in primul semestru din 2015. Produsele importate cunosc cea mai mare crestere, asa cum a fost cazul produselor grupului american Apple care au crescut saptamana trecuta dintr-o singura lovitura cu pana la 25%. Presa rusa scrie ca biletele de avion ar urma sa se scumpeasca cu peste 12%.

“Cum vor influenta acesti factori politica economica a guvernului? O vom afla joi, cand prioritatile vor fi fixate in discursul lui Vladimir Putin”, in fata Parlamentului, spune Amirov. “Dar, daca nu se va schimba presedintele in 2018, nu va exista o schimbare radicala de strategie economica”, afirma acesta.

Seful Sberbank: Rusia se confrunta cu o problema “masiva” de lichiditate

Presedintele-director general al celei mai mari banci rusesti, Sberbank, a declarat joi ca sectorul bancar din Rusia se confrunta cu mari probleme de lichiditate si a avertizat ca nu se vor gasi atat de usor bani in Asia pentru companiile ruse, relateaza agentia de stiri economice Prime, citata de The Moscow Times.

“Avem o masiva dislocare de capital lichid si deja 13% din finantele sectorului bancar reprezinta alocarile de la Banca Centrala”, a declarat German Gref la o conferinta din Moscova. Banca Centrala a Rusiei ofera imprumuturi pe termen scurt institutiilor financiare ca parte a politicii sale monetare.

Gref a adaugat ca problemele cu lichiditatile fac ca bancilor sa le fie mai greu, daca nu chiar imposibil, sa finanteze proiecte pe termen lung, in special cele legate de infrastructura si transport. Sistemul financiar din Rusia a fost pus sub o puternica presiune de economia in scadere si sanctiunile occidentale impuse Moscovei, care au taiat accesul la pietele de capital din SUA si UE.

In timp ce deteriorarea relatiilor cu Occidentul a alimentat speculatii potrivit carora companiile ruse ar putea obtine bani pe pietele asiatice, multi au avertizat ca o astfel de schimbare nu poate fi realizata rapid. Gref a declarat joi ca a calatorit in ultimele luni in majoritatea capitalelor importante din Asia, impreuna cu seful Fondului Rus pentru Investitii Directe (RDIF), Kirill Dmitriev, in cautare de finantari.

“Vreau sa spun ca nu exista o lista lunga cu cei care doresc sa stea la coada pentru a investi in tara noastra. Noi suntem cei care stam la coada pentru bani, majoritatea din fonduri suverane”, a declarat Gref, potrivit agentiei Prime. “Exista o competitie colosala pentru bani”, a mai spus el.

Vladimir Putin propune amnistie pentru toate persoanele care isi repatriaza averile / Ucraina nu a fost decat un pretext pentru a stopa dezvoltarea Rusiei

Presedintele rus Vladimir Putin a propus joi o “amnistie totala” pentru persoanele care isi repatriaza capitalurile in Rusia, in incercarea de a compensa fuga masiva de capitaluri de care sufera aceasta tara de la inceputul crizei ucrainene, scrie AFP.

“Propun o amnistie totala pentru capitalurile care revin in Rusia“, a anuntat seful de stat, intr-un discurs sustinut la Kremlin in fata camerelor reunite ale Parlamentului.

“O sa o facem acum, dar o singura data. Cei care doresc trebuie sa profite”, a avertizat el.

Persoanele care isi repatriaza capitalurile in Rusia “vor obtine garantii juridice solide ca nu vor fi aduse in fata diverselor instante, inclusiv cele care aplica legea, ca nu vor fi intrebate de unde vin si cum au fost obtinute capitalurile, ca nu vor face obiectul unor urmariri penale sau administrative”.

“Intelegem toti ca putem castiga bani in multe feluri. Sunt convins ca e necesar sa intoarcem definitiv pagina offshore a istoriei noastre”.

Potrivit presedintelui, pentru capitalurile rusesti “cea mai buna garantie este legislatia nationala, chiar si cu toate problemele sale”.

Aceasta propunere intervine la doua zile dupa ce ministerul rus al Economiei a cifrat la 125 de miliarde de dolari, doar pentru 2014, fuga masiva de capitaluri de la inceputul crizei ucrainene.

Afectata din plin de sanctiunile internationale si de caderea cursului petrolului, ministerul Economiei a anuntat marti ca Rusia va intra in recesiune la inceputul lui 2015.

Criza ucraineana, un “pretext” pentru a frana dezvoltarea Rusiei

Pe de alta parte, Vladimir Putin a afirmat ca situatia din Ucraina nu a fost decat un pretext pentru a impune sanctiuni Rusiei, acuzand occidentalii ca de mult timp doreau sa franzeze dezvoltarea Rusiei.

“Sanctiunile nu au fost decat o reactie nervoasa a Statelor Unite sau ale aliatilor lor”, a sustinut Putin.

“Chiar si fara asta (Ucraina, Crimeea), ar fi inventat altceva pentru a frana oportunitatile de crestere ale Rusiei”, a apreciat acesta, adaugand ca “aceasta maniera de actiune nu dateaza de ieri”.

Facand bilantul unui an marcat de criza ucraineana, presedintele rus a apreciat ca “Rusia a arata ca isi poate apara compatriotii”, o aluzie la locuitorii din Crimeea anexata in martie de Rusia, dar si la estul Ucrainei, teatrul luptelor dintre armata ucraineana si separatistii pro-rusi sustinuti de Moscova.

Insa Rusia “nu vizeaza in niciun caz ruperea relatiilor cu Europa, cu America”, a afirmat seful statului.

“Dar in acelasi timp vom restabili si vom extinde legaturile noastre traditionale cu continentul sud-american, vom continua sa cooperam cu Africa, cu tarile Orientului apropiat”, a precizat acesta.

Vladimir Putin a criticat din nou SUA, afirmand ca “incearca sa influenteze, in culise sau direct, relatiile cu vecinii nostri.

“Uneori, nu stiu cu cine e mai bine sa discuti, cu guvernele sau direct cu protectorii sau sponsorii lor americani”, a ironizat acesta.

Rusia se declara pregatita sa negocieze cu tarile care au participat la South Stream pentru un nou gazoduct, dar nu si cu Bulgaria

Rusia este “pregatita sa negocieze” cu mai multe dintre tarile care participa la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, abandonat luni de Moscova, pentru a le include eventual in traseul unui alt gazoduct, a anuntat miercuri seara ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, citat de AFP.

Declaratiile vin la doar o zi dupa ce un inalt oficial bulgar afirma ca anuntul lui Vladimir Putin privind oprirea proiectului este doar un bluff menit sa puna presiune pe Bulgaria si Uniunea Europeana.

“Sunt sigur ca partea rusa este pregatita sa discute cu aceste tari asupra a ceea ce trebuie sa facem si cum sa iesim din aceasta situatie”, a declarat inaltul diplomat rus, potrivit agentiei ruse Ria Novosti, excluzand insa orice discutie cu Bulgaria, “un partener in care nu te poti increde”.

Serbia, Ungaria si Austria sunt insa citate de diplomat in randul tarilor cu care Rusia este dispusa sa negocieze. Aceste declaratii vin dupa ce Vladimir Putin a anuntat ca abandoneaza proiectul South Stream, in urma refuzului Bulgariei de a autoriza trecerea gazoductului pe teritoriul sau.

In aceeasi zi, Rusia si Turcia au semnat un acord pentru constructia unui gazoduct care sa lege cele doua tari, via Marea Neagra.

“Plecand de la ‘hubul gazeifer’ turc, gazoductul va putea fi extins in toate directiile”, a explicat Cijov.

“In final, gazoductul care va pleca (din Turcia) nu va fi mai rau decat South Stream, care pleca din Bulgaria pentru a ajunge la tarile care pana in prezent si-au demonstrat mereu interesul de a primi gaze via South Stream”, a sustinut acesta. […]

Premierul Boiko Borisov se plange ca Bulgaria sufera de pe urma sanctiunilor impuse Rusiei si cere ajutorul UE

Economia Bulgariei este sever afectata de sanctiunile europene impotriva Rusiei si, in consecinta, are nevoie de ajutor din partea UE, a declarat joi premierul Boiko Borisov, citat de de agentia Reuters, potrivit Agerpres. Unele state membre ale UE puternic dependente de gazele rusesti, precum Bulgaria, Ungaria si Slovacia, au acceptat cu rezerve sa se alature sanctiunilor impuse Moscovei ca urmare a actiunilor acesteia impotriva Ucrainei.

‘Nu stiu cat de mult este Rusia afectata de sanctiuni, dar Bulgaria este sever afectata’, a spus Borisov in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles. El si-a exprimat totodata speranta ca sanctiunile ‘si-au jucat rolul si relatiile vor fi in curand normalizate’.

Un procent de 2,7% din totalul exporturilor Bulgariei se indreapta catre piata rusa. Potrivit datelor Eurostat, dupa ce Moscova a raspuns sanctiunilor cu un embargou asupra majoritatii produselor agricole si agroalimentare importante din tarile ce aplica aceste sanctiuni, exporturile Bulgariei catre Rusia au scazut cu 22% in luna august a acestui an fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce pe ansamblul UE scaderea este de 18%.

‘Din cauza embargoului, nu putem exporta carne. Bulgaria se confrunta nu doar cu probleme politice, economice si financiare, dar si cu probleme globale, iar din acest motiv avem nevoie de un sprijin serios’, a explicat Borisov, declaratia sa amintind de criza bancara prin care trece Bulgaria din luna iunie, cand una dintre cele mai mari banci bulgare a intrat in incetare de plati, criza ce i-a agravat dificultatile economice deja existente.

Anul trecut, peste un sfert dintre cei 2,6 milioane de turisti care au vizitat Bulgaria au fost rusi, numar ce ar putea sa scada de acum inainte din cauza devalorizarii rublei, provocata nu doar de sanctiuni, ci mai ales de prabusirea pretului petrolului.

Bulgaria a mai primit saptamana aceasta o lovitura dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anuntat abandonarea proiectului gazoductului South Stream, ce urma sa treaca si prin Bulgaria, liderul de la Kremlin punand aceasta decizie pe seama deciziei guvernului de la Sofia de a se conforma solicitarii UE de a suspenda lucrarile la conducta. Bulgaria spera ca acest gazoduct ii va garanta aprovizionarea cu gaze, pentru ca ar fi ocolit teritoriul nesigur al Ucrainei, si in plus realizarea proiectului ar fi antrenat crearea de locuri de munca.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la Turcia să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident în contextul crizei din Ucraina, în ziua în care președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au anunțat creșterea volumului comerțului bilateral.

Întărirea relațiilor economice ale Turciei cu Rusia reduce izolarea spre care se îndreaptă Moscova ca urmare a sancțiunilor aplicate de Vest. Rezultatele întâlnirii Putin-Erdogan sunt de natură să deterioreze relația Turciei cu NATO, măcinată considerabil deja de lupta împotriva Statului Islamic, în care Ankara refuză să-și asume un loc fruntaș.

”Bineînțeles că mi-aș dori cât mai multe țări care să fie parte a acestei acțiuni, pentru a susține sancțiunile. Este important ca ele să aibă un efect”, a declarat luni Stoltenberg, ca răspuns la o întrebare referitoare la consolidarea relațiilor economice ruso-turce în timp ce Alianța este unită cu privire la sancțiunile aplicate Rusiei, conform presei turce.

Norvegianul a adăugat că sancțiunile nu sunt decise de NATO, ci de UE și SUA, măsuri pe care el le salută. Turcia a anunțat în trecut că nu sprijini Occidentul în aplicare de sancțiuni împotriva Rusiei din principiu și a intensificat dialogul cu Moscova pentru a umple golul produs de conflictul Rusia-Vest.

La capătul unei vizite realizate luni de Vladimir Putin în Turcia, liderul rus și președintele turc Recep Taiyyp Erdogan au anunțat că vor avea discuții referitoare la mărirea volumului schimburilor comerciale de la nivelul actual de 33 de miliarde de dolari la 100 de miliarde de dolari anual până în 2020. Putin a anunțat și ”decesul” proiectului energetic South Stream, reorientându-se tot spre Turcia, cu un gazoduct care ar urma să mărească semnificativ volum de gaze ruse livrat turcilor.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Bulgaria, Rusia, Traduceri, Turcia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “CESI: RUSIA PREGATESTE DESTABILIZAREA MOLDOVEI/ “Democratie” originala in Ucraina: infiintarea MINISTERULUI INFORMATIEI si numirea unei americance la FINANTE/ Vremuri grele pentru RUSIA din cauza SANCTIUNILOR. Discursul lui Putin despre “STAREA NATIUNII” ruse

  1. “Rusia este “pregatita sa negocieze” cu mai multe dintre tarile care participa la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, abandonat luni de Moscova, pentru a le include eventual in traseul unui alt gazoduct, a anuntat miercuri seara ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, citat de AFP.”
    excluzand insa orice discutie cu Bulgaria, “un partener in care nu te poti increde”.
    IN ASCESTE CONDITII ROMANIA TREBUIE SA NEGOCIEZE CU RUSIA SI CU CINE O SPRIJINA CA South Stream SA TREACA PE TERITORIUL EI. AICI ESTE VORBA DE INTERESE ECONOMICE STRATEGICE ALE ROMANIEI, INTERESE CE AFECTEAZA DIRECT PE CETATEII ROMANIEI.
    POATE CINEVA SA ADUCA ARGUMENTE CARE SA DEMONSTREZE CA NU ESTE ASA?

  2. @Nicolae:

    Rusia a mai facut odata miscarea asta. S-a facut ca negociaza cu Romania doar ca sa forteze mana bulgarilor. Tehnici de negociere…

  3. Urmaresc cu deosebita atentie tot ce publicati pe acest site.Sunt extrem de multumit de informatiile d-voatra. Cand vreau sa cunosc o parere obiectiva ,aici vin.Sunt foarte pesimist insa daca vreau sa-mi imaginez ce urmeaza in perioada urmatoare.Oare alianta NATO asigura Romaniei protectie sau vom fi in prima linie intr-un eventual conflict cu SCO ?Din fata tastaturii toti vrem sa parem curajosi si destepti.Am doi feciori programatori , care de la facebook primesc ideiile pe care si le insusesc. Ma intreb unde este propria lor constiinta ! Poate asta e viitorul dar eu ma indoiesc.Macar de-ar fi pace, dar este evident ca zilele de liniste sunt numarate. NATO va forta in Ucraina , Moldova va deveni instabila iar noi , ce se va intampla cu noi? O minte bolnava poate paria pe un conflict major NATO-SCO( Rusia-China). Si totusi daca se ajunge aici,caci tensiunile sunt mult mai acide decat in perioada razb. rece. La ce tehnologii sunt implicate ,interese si populatii manipulate mai ales dezimformate ,nu vad invingatorul.Criza sociala si ec.in SUA , UE ,lumea musulmana radicalizata, tensiuni mocnite in Asia cu cel mai mare potential uman.Totul pare ca asteapta o scanteee.Spre ce ne indreptam ?

  4. Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, a declarat că integrarea europeană va duce la dezmembrarea Republicii Moldova, în condiţiile în care “Transnistria şi Găgăuzia nu vor dori să facă parte din UE”, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.

    Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/presupus-convoi-umanitar-rusesc-pentru-transnistria-kievul-este-o-provocare_188107.html#ixzz3L1q5Wvd5

  5. @Lira:

    Pai ati descris chiar dvs destul de bine situatia, astfel incat sa fie destul de limpede catre ce ne indreptam. La un moment dat toata tensiunea asta o sa izbucneasca intr-un razboi total.

  6. Nu cred ca Rusia destabilizeaza pe aici ceva. Aici ne destabilizam singuri, ei doar ne sustin de pe margini asa cum fac suporterii la meci. Mai degraba Rusia va incerca o revolutie portocalie (sau neagra, daca va place mai mult asa) in chiar inima inamica:

    http://www.antena3.ro/externe/pentru-a-doua-noapte-consecutiva-new-york-ul-a-fost-paralizat-de-proteste-masive-peste-100-de-275981.html

    S-au jucat putin pe aici cu Iohannis ca sa prinda ceva experienta si romanii au muscat bine de tot momeala. Pur si simplu nu si-au dat seama ca internetul nu e doar american, chiar daca se programeaza in limba engleza. Ce va fi la New York si in alte parti americane este doar spre avantajul Rusiei. Daca reuseste, e bine, daca nu reuseste, Rusia va invata cum trebuie sa faca sa nu i se intample ei acasa asa ceva.

  7. @TitusL:

    Hm, cam prea sucit-invartita, totusi. Adica Rusia l-a propulsat pe Iohannis? Nu rimeaza deloc.

  8. “Adica Rusia l-a propulsat pe Iohannis?”
    Da este posibil:
    In lagarul socialist numai Romania a depasit Rusia in domeniul IT(hard si soft). A depasit-o(era cu o versiune in fata Rusiei) deoarece regimul lui Ceausescu avea suport de la Mosad. Rusia poate sa foloseasca Internetul in interesul sau cel putin la fel de eficient ca si SUA(cu toate ca SUA au un avans in Infrastructura Internet globala, cind obtii tehnologie IT prin spionaj, fara cheltuieli cu cercetarea proprie devii imbatabil, stii ceea ce stiu concurentii la care se adauga si descoperirile din cercetarea proprie). Nu eliminati posibilitatea ca rasturnarea scorului final Ponta-Iohanis a fost un test IT al Rusei,….chiar daca nu rimeaza deloc. Va vorbeste un profesionist IT din fostul lagar socialist.
    Doamne ajuta-ne sa fim luminati cu Lumina Ta in intunericul din lume.
    Amin.

  9. @Nicolae:

    Nu, nu e posibil. 🙂

    Evident, Rusia are o capacitate calitativa apreciabila de a face propaganda profesionista. Cantitativ, n-are nicio sansa sa se compare cu SUA. De exemplu, Rusia are doar RT ca organism de propaganda alba eficienta. O singura televiziune si sa zicem si partea de net ca anexa. Insa cu o televiziune facuta sa performeze abia in ultimii ani nu concurezi realmente blocul competitor. In plus, prezenta rusa in mediul internautic romanesc e derizorie cu accente de penibil, de la format la continut. In loc ca tovarasii neokominteristi de rit atlantist sa se ocupe de tenebroase liste negre, mai degraba ar face de ras Rusia, daca tot vor sa faca o treaba desteapta, aratand tocmai acest lucru (interesul lor, insa, nu e sa ridiculizeze prezenta rusa, ci sa inspaimante, sa bage frica in oameni si sa linseze pe cei neincolonati doctrinei oficiale neoliberale). Pai ce pretentii sa ai tu, Rusia, sa fii “inteleasa” cand nici macar intr-o medie cat de cat decenta nu investesti in tarile unde te dai lovita si unde te plangi ca n-ai cu cine vorbi, ca sunt patronate de americani, cum zicea nentu Putin recent? Un asemenea comportament denota doar un dispret colonialist nesofisticat, pana la urma, fata de aceste tari. Revenind la subiect, nu incape urma de indoiala ca perceptia publica, in Romania, e formata de canalele media atlantiste. Ar vrea rusii ca toata armata sereisto-macoveisto-sorosisto-ghedesista sa fie in mana lor, dar e perfect pe dos… Cu tot cu “valorile” specifice, implicite, profesate la modul cel mai agresiv si concertat.

  10. ‘Rusia l-a propulsat pe Iohannis’ – in cor cu admin-ul zic si eu: nu, nu e posibil. Si, exact la fel, adaug si un smiley face: 🙂 (asta asa, de amabilitate, in locul ‘loool’-urilor care mi-au tasnit sincer cd am citit observatia). Tot respectul pt @Titus si @Nicolaie ale caror comentarii le cunosc si le apreciez demult, dar, baieti, pe bune, AICI chiar n-ati nimerit-o.

    In rest, mi se pare clar: Rusia se pregateste serios de RAZBOI. Isi cantareste aliantele, le construieste unde nu sunt, le reface unde s-au slabit, le intareste unde exista. Pe plan intern se iau masuri de repatriere a capitalurilor, pe plan extern se incearca din rasputeri stavilirea tendintelor centrifuge ale zonelor strategice de securitate (Moldova, Ucraina si, in general, toate tarile ce alcatuiesc ‘cordonul sanitar’ al Rusiei si care sunt in prezent miza adversarilor, ele fiind nu doar ultima reduta in incercuire, dar probabil si viitorul casus belli). Iar daca Rusia se pregateste de razboi (cu un Vladimir Putin caruia i se pot reprosa multe, dar nu si lipsa de realism politic), atunci ar cam fi cazul si noi sa o facem. Cum in plan fizic (politic, militar, economic) este imposibil, dat fiind ca poporul roman a scapat demult fraiele autodeterminarii, nu ne ramane decat cel duhovnicesc. Adevarat, esential. Slava Domnului, inca avem Biserica, inca avem Sfinte Taine, inca avem acces la ele. Inca sunt site-uri ca acesta, inca sunt carti, inca putem sa ne hranim sufletul cu lumina unei icoane, cu puritatea chipului unui sfant, cu oaza de daruri ale unei sfinte slujbe. Inca mai razbat printre neguri crampeie luminoase din albastrul cerului – asta asa, ca sa devin usor lirica…

    @admin:

    ‘Un asemenea comportament denota doar un dispret colonialist nesofisticat’

    Prin 2005-2006 – asadar in plina febra atlantista, la doar 1 an sau 2 de la intrarea entuziasta si unanim aplaudata la vremea respectiva a Romaniei in Nato – un amic (baiat ultrainstruit, prieten cu Victor Roncea, expert in stiinte politice, in fine..) publica (prin Cadran Politic daca nu ma-nsel, dar nu sunt f sigura…) un articol primit cu amabila rezerva in anumite cercuri intelectuale – gen ‘deh, teribilismele unui tanar care promite. O sa inteleaga el cum sta treaba mai tarziu…’.

    In acel articol amicul meu deplangea atitudinea politica de dispret nedisimulat si transant a Romaniei fata de Rusia, atitudine pe care o califica drept iresponsabila in conditiile in care, cu un vecin ca Rusia, pur si simplu nu iti poti permite astfel de fite ‘aristocratice’ fara riscuri enorme, atragand atentia ca intrarea in Nato nu inseamna nici pe departe protectie absoluta si neconditionata. Articolul recomanda o politica nuantata si lipsita de radicalisme care, in contextul dat, nu sunt doar penibile ci de-a dreptul sinucigase.

    De atunci incoace, pozitia Romaniei fata de Rusia nu s-a schimbat cu nimic din cate stiu eu. Prin urmare, nu cred ca e vorba de dispret colonialist al Rusiei, ci de intelegerea lucida a faptului ca elitele politice de la Bucuresti sunt, pur si simplu, prea clientelare, corupte si slugarnice ca sa poti crea o baza de discutie cu sorti de izbanda.

    O pozitie daca nu neutra cel putin temperata a Romaniei fata de Rusia ar fi pt ei o gura de oxigen intr-un context politic efectiv sufocant. Romaniei insa nici macar atat nu i se poate cere, tara sta ‘capra’ in fata Washingtonului (scuze, mii de scuze pt expresie, din pacate pare f potrivita). Ochiul limpede si realist al Kremlin-ul a evaluat demult potentialii aliati. Nu cred ca e vb aici de superioritati imperialiste, nimeni nu mai are timp de asa ceva, ci de constatarea ca Romania este o tara care si-a definit cat se poate de transant pozitia. Iar aceasta pozitie nu este negociabila.

    Si mai e ceva: conducerea de la Bucuresti NU ESTE O CONDUCERE RATIONALA in termeni de interes national. Agenda acestei conduceri NU ARE LEGATURA CU TARA, ci cu propriul buzunar. Romania nu e un partener de discutie nu doar pt ca si-a definit pozitia, ci si pt ca nu e rationala, nu te poti baza pe ea in nimic. Sa fiu in locul lui Putin m-as feri de aliante cu Romania, este ca si cum te-ai alia cu un nebun sau un betiv. Iar loialitatea neclintita fata de SUE este tot loialitate de betiv: sluga in deriva care si-a gasit stapanul de langa care nu mai pleaca, chiar daca ala isi bate joc de ea. Nu neg ca mai sunt profesionisti si oameni de buna credinta rataciti prin institutiile autoritatilor publice, dar din pacate acestia nu sunt adevaratii decidenti.

  11. @doroteea:

    Stim teoria asta, cu faptul ca noi am atras si provocat atitudinea Rusiei. Pot intelege si ca discursul era adresat rusilor si ca ii servesc bine populismele astea prin care le gadila orgoliul de natiune imperiala si mare putere. Deci e un joc mai complicat de imagine/propaganda. Insa e la fel de clar ca in acest joc romanii au rezervat coltul personajului negativ, care trebuie neaparat perceput depreciativ, fara nuante, fara rest. Daca te uiti peste comentariile in romana de la Vocea Rusiei, vei vedea ca, la fel ca in cazul occidentalilor, totul e gresit la noi, de la popor la elite. Chiar nu vad nicio diferenta, cu privire la acest aspect, intre Rusia si Occident. Si aici cred ca e ceva structural, nu ceva provocat doar de atitudinea noastra.

  12. @admin:

    De acord. E un joc mai complicat, asa e.

    ‘Si aici cred ca e ceva structural, nu ceva provocat doar de atitudinea noastra.’

    Te rog sa ma crezi ca uneori nici nu mai stiu ce sa cred. Exista o anume incoerenta, o deriva a acestui popor care pur si simplu ‘invita’ la discreditare. Nu spun ca asta e realitatea, spun doar ca aurul exista, dar este bine ascuns intre tonele de vreascuri, buruieni, uscaturi, mlastini si ape lulburi si miscatoare. Doar cine e interesat cu adevarat il gaseste. Intrebarea e: CINE e interesat cu adevarat? Raspunsul, cred: numai noi. Suntem SINGURII datori sa cautam lumina si sa o scoatem de sub obroc. Nu putem pretinde altora sa faca asta pt noi.

  13. @admin, doroteea:

    …dar v-am mai spus si am mai scris pe aici, cand inca nici macar Dragnea nu se gandea sa-l acuze pe Iohannis ca prin campania sa dezbina Romania pe linia Carpatilor… Chiar m-am gandit la un moment dat, ma, Dragnea citeste si el ce scriu eu pe aici?

    Vedeti si voi cui i-ar fi folosit ca romanii sa se dezbine intre ei despartindu-se in doua, ardelenii cu neamtul ca-i mai european si restul cu Ponta ca-i ortodox. Sau nu va mai amintiti cum arata harta alegerilor dupa primul tur? Chiar le-a iesit. Ce nu le-a iesit a fost ca Iohannis a castigat, a mers propaganda lor ca-n branza pe aici pe la noi. Nu se asteptau, indiferent ce stenograme au iesit pe la Chisinau. De asta sunt sigur, pentru ca aveau razmerita pregatita la Bucuresti si in Ardeal in toate orasele. Revolutie! Asa-i spuneau pe facebook la alegerile prezidentiale. O revolutie portocalie pe invers. Votand cu Iohannis, romanii au stricat-o si pe asta…

    Mie mi-a fost suficient sa ma gandesc cui foloseste. Dar daca mai aveati sau inca mai aveti vreo indoiala, cautati-l pe Iohannis la Michael Schmidt, sponsorul campaniei sale prezidentiale. A, Iohannis e cu Merkel, dar parca si Merkel se intelege bine cu Putin, caci Putin vorbeste germana si Merkel stie rusa. Dar vedeti ce mai spun si altii:

    http://www.obiectiv.info/cine-sta-cu-adevarat-in-spatele-campaniei-lui-klaus-iohannis_60189.html

    Daca, doar daca, va mai fi timp, Romania se va desparti in doua sub conducerea lui Iohannis. Iata, va spun iar. Odata cu daramarea guvernului Ponta si instalarea unui guvern “de dreapta”, veti vedea cum toate investitiile din afara se vor dirija catre o anumita parte a tarii. Si nu vor fi putine. Prin dirijarea fluxului financiar vor face in asa fel incat sa para adevarata zicala aia cu ardeleanul harnic si romanul lenes si hot: pus si simplu va fi o alta tara dincolo de Carpati si totul se va face dupa cum a fost facut Sibiul. Ca doar nu Iohannis a adus banii de acasa pentru ca Sibiul sa arate cum arata, el s-a nimerit doar sa fie primarul sub care s-au facut toate ce trebuiau facute cu banii veniti de unde trebuie, inclusiv de la guvernul Tariceanu. De facto Romania va fi taiata in doua si nici o autostrada nu o va uni, dupa cum zicea si profesorul Ilie Serbanescu. Germania nu are nevoie de toata Romania, Rusia nici ea. Dar fiecare are nevoie de o parte de Romania si aici se inteleg de minune. Iar noi ne grabim sa le cantam in struna.
    Iar daca nu va mai fi timp, razboiul va incepe oricum. Semne sunt. South Stream nu se mai face, Franta nu mai livreaza navele Mistral, Rusia nu cedeaza, dimpotriva. Si in acest context, iata o stire extrem de interesanta: Comisa Europeana interzice Romaniei sa creasca cheltuielile militare asa cum a fost intelegrea in cadrul NATO!

    http://www.dcnews.ro/promisiunea-lui-ponta-pentru-nato-spulberata-de-fmi_461488.html#

  14. @Titus:

    Vedeti si voi cui i-ar fi folosit ca romanii sa se dezbine intre ei despartindu-se in doua, ardelenii cu neamtul ca-i mai european si restul cu Ponta ca-i ortodox. Sau nu va mai amintiti cum arata harta alegerilor dupa primul tur? Chiar le-a iesit.

    Pai daca asta e argumentul atunci mai degraba rusii ar fi avut un interes sa iasa Ponta, pentru ca abia asa se adanceau clivajele. Acum nu mai e o chestiune atat de clivaje, ci de marginalizare de catre Romania victorioasa a Romaniei nerecunoscute, nereprezentate. Votul masiv pro-Iohannis are ca efect obtinerea unei unitati in jurul modelului politic intruchipat de acesta. Victoria lui Ponta ar fi dus la victoria unui model puternic contestat de acea Transilvanie mitologizata prezenta in propaganda de dupa turul I. Dupa cum vezi, isteria cu Transilvania amenintata de secera moldo-valaha, inflamata la maxim dupa turul I, a fost trecuta sub tacere pentru ca a iesit cine trebuie.

  15. admin: ooof… tocmai, asta am spus si eu, ca nu se asteptau sa iasa Iohannis. Ca tot insista zilele astea sa declare oricui vrea sa il asculte ca de fapt el stia ca va castiga. Dar daca Ponta iesea si in Ardeal? E, asta nu trebuia sa se intample sub nici o forma. Si ASTA nu s-a intamplat.
    Asadar, planul perfect, in puncte, ca sa fie mai clar:
    1. Presedinte iese Victor Ponta.
    2. In Ardeal alegerile le castiga Klaus Iohannis.
    3. Drept consecinta avem revolte impotriva miticilor care nu vor sa se dezbare de lene si hotie, ergo, Ardealul s-a saturat de Romania si pleaca.

    Planul de rezerva, care se va aplica de acum inainte repet, daca va fi timp:
    1. Investitii masive in Ardeal, retragerea fondurilor publice din Muntenia si Moldova.
    2. Continuarea propagandei cu romanii hoti si lenesi (din cauza ca sunt ortodocsi, ca rusii) si ardelenii (atentie, ardelenii vor fi tratati separat de romani, ca si cum ar fi alta natie) care iata, pentru ca si-au impus un presedinte pe masura lor iata, reusesc sa faca altceva din tara lor, Transilvania.
    3. Cand va fi momentul, Romania se va rupe singura usor in doua, care la Europa (a se citi Germania, care va dori sa isi recupereze investitiile), care la rusi, care au nevoie de culoar catre Serbia (unde au deja trupe aeropurtate, infanterie dar si tancuri si artilerie si cine mai stie ce, probabil aviatie).

    Si ar mai fi planul aberant in care Iohannis e declarat incompatibil si trebuie sa renunte la mandatul de la Cotroceni, moment in care Ardealul ar fi nemultumit ca ce voteaza el se da jos tot la Bucuresti, chiar daca de “justitia independenta”. Nu asa s-au pronuntat deja multi formatori de opinie pe la TV, chiar si pesedisti (Codrin Stefanescu de exemplu), cum ca va iesi lumea in strada daca Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ? Cu un guvern pe faras, fara presedinte si cu oameni in strada, Romania va fi de neguvernat, deci o prada perfecta pentru Rusia.

    Va spun, ca toate planurile dusmanilor acestei tari sa fie date peste cap trebuia ca Ardealul sa voteze Victor Ponta, la fel ca restul tarii, sa dovedeasca Ardealul ca are aceeasi inima cu restul Romaniei. Firavele incercari ale unor fete bisericesti din Transilvania de a lua initiativa au fost puternic blamate pana si de voi si de cam toti crestinii, ateii si satanistii din aceasta tara, asa, fara prea multe exceptii. Dimpotriva! Biserica ca intreg trebuia incurajata de toate vocile din interior sa ia atitudine in cazul ACESTOR alegeri. Am vazut mai degraba ca s-a preferat statul acasa, ca cica am ales cu familia si cu Dumnezeu. Foarte bine. Atunci va rog, retrageti-va si din lume, nu mai iesiti pe strada, nu mai fiti cetateni, fiti pana la capat impartiali fata de lumea in care traiti. Faceti-va monahi. Acestia si numai acestia aveau dreptul sa nu aleaga cu lumea. Si stiti de ce? Pentru ca toti ceilalti in afara lor se mira dupa aceea ca traiesc vremuri cum nu credeau ca vor apuca.

  16. @TitusL:

    O fi de la oboseala si nu am inteles ce voiai sa zici. 🙂

    Nu e cazul, totusi, sa pui egal intre criticarea unor interventii aiurea pe care am facut-o aici si genul de linsaj ipocrit si propagandistic al ateilor si ”satanistilor”.

  17. @ Titus:

    Pentru ca toti ceilalti in afara lor se mira dupa aceea ca traiesc vremuri cum nu credeau ca vor apuca.

    Ai si tu dreptate si te intelegem, insa e o naivitate primejdioasa duhovniceste sa crezi ca noi putem schimba cursul vremurilor pei cai omenesti. Facem ceea ce putem si ceea ce ne spune constiinta si in aceste privinte, dar… sa fim realisti, nu (mai) depinde de mult de noi.

    Dincolo de asta, Ardealul nu ar fi votat oricum cu Ponta, chiar si indemnat explicit de Biserica, ba chiar se intarata si mai tare impotriva amandurora, cum, de altfel, s-a si intamplat, dar se putea si mai rau de atat. Mai ales ca Ardealul este, in mai mare masura, secularizat si occidentalizat, ecumenicizat si in randul celor credinciosi. Insa si Biserica, in cazul asta, nu avea suficiente motive sa capete o voce ferma si raspicata intr-o directie, adica sa se angajeze intr-un mod atat de riscant (inclusiv riscand sa fie factor de dezbinare), pentru ca niciunul dintre candidati nu si-a afirmat macar vreo urma de agenda explicit pro-crestina, pro-familie, pro-suveranitate, conservatoare. Daca in locul Ponta era, sa zicem, un Capsali sau un Puric, atunci da, putem spune ca Biserica nu ar mai fi avut scuze, insa si in acest caz scenariul rupturii si al Maidanului era deja infaptuit. Acum ar fi irational.

    Dincolo de toate, orice scenariu, actual si viitor nu poate fi decat opera singurei mari puteri care opereaza la noi in forta si aproape nemijlocit, ca la ea acasa. Ca putem fi, la un moment dat, inclusiv obiectul unei negocieri cinice si al unui pact ocult cu Rusia (via Germania, eventual) asta nu este deloc, dar deloc exclus, cred, insa in acest moment nu vedem deloc interesul SUA inspre destabilizare si inspre faramitare, ci inspre “fortificarea” DNA-ista a intregii tari si spre “transilvanizarea” fortata a celorlalte regiuni.

  18. @admini, @Titus L:

    reciteam aseara razand cu lacrimi (mi-a picat intamplator in mana) ‘Peripetiile bravului soldat Svejk`. Ca si noi, in ajunul WWI (sa dea Domnul sa nu fie cazul!) Svejk ‘profetea’ de zor si specula neobosit pe marginea posibilelor aliante si intelegeri dintre marile puteri de atunci. Nu m-am putut abtine sa nu sesizez comparatia! 🙂

    Cu asta nu am vrut sa zic ca e aiurea sa incerci sa descifrezi itele incurcate ale politicii (dupa mine, este greu si absurd ca daca ai ceva creier sa ii refuzi efectiv functionarea! Plus ca acest brainstorming este, in fond, cel care ne tine vigilenti. Ca si tine, nici eu nu cred ca Dumnezeu ne-a dat creierul ca sa il punem la hibernat). Ci am vrut doar sa subliniez ca, pana la urma, oricat am incerca sa intelegem ce se intampla de fapt, ceva-ceva tot va ramane ocultat si concluziile noastre, oricat de pertinente ar fi, stau cumva sub zodia relativitatii ca sa zic asa…

    Revenind, ca sa iti raspund: eu una nu exclud scenariul tau ci, dimpotriva, subscriu aproape fara rezerve: si eu cred ca se pregateste desprinderea fortata a Ardealului in maniera descrisa de tine.

    Este de asemenea adevarat ca, in logica atlantista, scenariul @admin2 pare cel plauzibil: eliminarea pe cale judiciara a oponentilor – ceea ce oricum cred ca se va intampla – si ‘transilvanizarea’ fortata, a.i. SUA sa aiba aici un pion solid si dedicat fara rezerve.

    Cu toate acestea eu una cred ca trebuie inclusa in analiza si dimensiunea ‘civilizationala’ a lui Huntington sau, mai pe sleau, dimensiunea religioasa (care, de asemenea cred, este adevarata miza a crizei, si nicidecum cea economica sau mai stiu eu ce.. astea sunt pretexte, DEJA MASTILE AU CAZUT, iar asta s-a intamplat acum, de curand): ‘regatenii’ sunt considerati trogloditi (a se citi ‘ortodocsi’) incurabili. Cu ei nu se poate colabora, nu suntem aceeasi ‘rasa’. Noi suntem ‘ceilalti’. Noi de fapt suntem TINTA, nu putem fi de partea cuceritorilor; ‘structural’, vorba @admin1, nu putem. Drept care suntem destinati eliminarii/sclaviei. Om vrea noi sa fim in tabara ‘greilor’, nu se poate: nu suntem facuti pt asta, iar alianta este pur conjuncturala si ipocrita.

    Tot in aceasta idee, mi-este greu sa cred intr-o alianta autentica dintre Germ si Rusia. Mie una in primul rand nu mi-e clar jocul lui madam Merkel: ea oscileaza, ba de-o parte ba de alta. Dar si aceasta oscilatie personal o consider falsa. Nu pot porni cu atata certitudine de la premisa unei aliante REALE dintre Germ si Rusia. Germ nu poate fi decat intr-o tabara (politic vorbind; subliniez a infinita oara – NU MA REFER LA POPOARE, ci la ce vor guvernantii sa faca din ele. Nu imi place cd aud ‘francezii’ ‘nemtii’ etc.. Multi oameni de acolo inteleg ce se intampla si se lupta). Aceasta alianta o consider o capcana. Pt. Rusia. Rusia, ca si toata falia ortodoxa de altfel, este cea vizata. Si a fost dintotdeauna. Evident, se profita perfect de slabiciunile ei, de slabiciunile noastre. Pt ca ‘ei’ sunt mult mai strategi si bine organizati. Asta e, din pacate.

    In fine, sunt total de acord cu adminii ca e o iluzie sa iti imaginezi ca Ardealul ar fi votat cu Ponta si – am mai spus asta – ca e foarte, dar foarte! riscant sa pui pe umerii Bisericii sarcina angajamentului politic, mi ales cand miza este atat de dubioasa. Ce sa spun, merita Biserica sa se ‘manjeasca’ pt un Ponta?? Pt un Iohannis?? Sigur, am sustinut mereu: Biserica tr sa aiba un glas politic, mai ales in aceste vremuri in care politica nu mai poate fi usor desprinsa de credinta: dar in sensul de a semnala unde si cum sunt periclitate sau chiar incalcate valorile crestine – si nu neaparat prin referire la persoane. Ori, exact cum a aratat @admin2, nici unul dintre candidati nu prezinta o garantie de securitate a valorilor crestine. NICI UNUL.

    @admin (#17):

    :))) Site-ul ala e tare abject uneori, dar ce-i al lor e al lor: pot fi colosal de amuzanti!

  19. Admin: aveti dreptate, dar e mai degraba de la vremea de afara, pe urma si de la oboseala. Imi cer iertare.

    Admin2: si dumneata ai dreptate, Ardealul nu ar fi votat cu Ponta. Dar, pot sa fiu si eu suparat din cauza asta? Sotia imi da voie. Si apoi, ca nu stiu cum, dar mi-am adus aminte, ma simt ca si cum as fi una din parti din situatia aceea a rabinului care plictisit asculta partile si le da dreptate pe rand, apoi sotia sare si ii spune ca nu are cum sa dea dreptate amandurora, si el ii raspunde, da, si tu ai dreptate.

    doroteea: nu pentru Ponta sau altul, ci pentru poporul pe care il pastoreste. Alegerile de acum nu au fost doar o simpla rutina a competitiei politice. Stii ce ma enerveaza (da, ma enerveaza)? Cand am depus juramantul militar, am cantat si eu ca generatii inaintea mea si (mai putine) dupa mine “Treceti batalioane romane Carpatii”. Zice cantecul acela ca fratii ardeleni de asteptau cu inima la trecator. Atunci. Dar de atunci si pana acum ardelenii nu s-au gandit sa vina si ei putin incoace, adica sa treaca si ei Carpatii?

    doroteea: “(dupa mine, este greu si absurd ca daca ai ceva creier sa ii refuzi efectiv functionarea! Plus ca acest brainstorming este, in fond, cel care ne tine vigilenti. Ca si tine, nici eu nu cred ca Dumnezeu ne-a dat creierul ca sa il punem la hibernat)”. Iti multumesac ca m-ai inteles corect.

  20. ‘ Stii ce ma enerveaza (da, ma enerveaza)? Cand am depus juramantul militar, am cantat si eu ca generatii inaintea mea si (mai putine) dupa mine “Treceti batalioane romane Carpatii”. Zice cantecul acela ca fratii ardeleni de asteptau cu inima la trecator. Atunci. Dar de atunci si pana acum ardelenii nu s-au gandit sa vina si ei putin incoace, adica sa treaca si ei Carpatii?’

    :))) Lasa-i, ma, ca au avut si ei de tras, poate mai mult ca noi… Ardealul ala este literalmente imbibat de sange si de umilinta.

    Acum, ce-o fi o fi. Eu tot cred ca daca ne trezim si suntem uniti ‘their evil plans’ nu vor izbuti. Iar daca vor izbuti, asta e. Va fi, probabil, o plata pt neglijenta si pacatele noastre. Nu poti fi ‘si cu sacii in caruta si cu boii la teleguta’, cum am vrea noi.

    Dar asta nu inseamna oricum finalul. Finalul nu are legatura, cred, cu Ardealul sau astfel de lucruri. Graul se va alege de neghina dincolo de geopolitica, dincolo de natiuni, dincolo de granite, asta e ceea ce cred. Si, nu stiu de ce, dar cred ca finalul va aduce o mare rasturnare de situatie, chiar daca acum totul pare pierdut. Asta e: sunt o optimista incurabila.

  21. @ admin

    Legat sau nu de cititorii saitului Vocea Rusiei,am intrat intimplator zilele acestea pe blogul fostului prim ministru al Romaniei,Adrian Nastase:

    http://nastase.wordpress.com/

    Mi-a placut zicerea de pe pagina principala:

    “Cititorii mei sint mai inteligenti decit scriitorii altora! “…in rest,de acord din nou cu doroteea pe pagina aceasta.

  22. Pingback: SUA – inca o rezolutie controversata. ARME SI PROPAGANDA AMERICANE PENTRU UCRAINA. In schimb, statutul de “aliat major NATO” REFUZAT MOLDOVEI/ Rusia: rubla se DEPRECIAZA accelerat/ Criza luarii de ostatici de la SYNDEY - Recomandari
  23. Pingback: RUSIA – IN PRAGUL PRABUSIRII ECONOMICE? Lavrov acuza Occidentul ca incearca o “SCHIMBARE DE REGIM” prin sanctiuni/ Plan coordonat al SUA pentru Estul Europei de ” COMBATERE A CORUPTIEI”. Viktor Orban denunta PRESIUNI si INCAL
  24. Pingback: FACEBOOK ACCEPTA CENZURA RUSA. Putin sfideaza Occidentul: “Nimeni nu va reusi sa intimideze Rusia”/ Moscova limiteaza EXPORTUL de cereale/ UNGARIA: Parchetul maghiar cere SUSPENDAREA IMUNITATII diplomatului american care a acuzat CORUPTIA guve
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare