CINISMUL MACOVEI-BASESCU-BARROSO/ “Vehiculul” lui MRU, prezidentiabilul “dreptei”: FORTA CIVICA, O DIVERSIUNE A SERVICIILOR IMPANATA CU TRASEISTI

10-09-2012 8 minute Sublinieri

În ultimele luni am auzit pînă la saţietate cuvintele legalitate, constituţionalitate, democraţie. Am avut parte de adevărate recitaluri juridice, conferinţe de presă în care jumătate din declaraţii erau citate din articole de lege sau Constituţie, iar cealaltă jumătate declaraţii extravagante care le goleau de orice conţinut posibil.

Legalitatea şi justiţia au ajuns un cal de bătaie extrem de important în lupta politică. Lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei au contribuit la cîştigarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale decisive şi au jucat un rol esenţial şi în eşecul tentativei de suspendare a preşedintelui. O ştire destul de puţin circulată arunca, însă, o lumină interesantă asupra modului în care înţeleg aceste lucruri tocmai marii campioni ai anticorupţiei şi independenţei justiţiei. În februarie 2012, Monica Macovei cerea Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să preia un dosar de la Parchetul din Braşov pentru o soluţionare “rapidă şi profesionistă” a acestuia.

Însă printr-o decizie din 22 mai, CSM stabilea că intervenţia Monicăi Macovei “constituie o ingerinţă în activitatea de urmărire penală, de natură a aduce atingere independenţei şi imparţialităţii procurorului” (de asemenea interesantă menţiunea din decizie că, pe lîngă preluarea dosarului, Macovei mai cerea şi “efectuarea doar a unor anumite acte de cercetare în cauză”, dar nu se detaliază despre ce e vorba, aşa cum, desigur, nu se spune nici la ce se referă dosarul).

Concepţia care stă în spatele acestui atac direct la adresa independenţei justiţiei din partea acestei mari campioane declamative a independenţei justiţiei vine doar să confirme nenumăratele ei declaraţii din ultimii ani. Este o combinaţie de fanatism şi partizanat politic care o face pe Monica Macovei să creadă că, de fapt, ea e deasupra celorlalţi şi deasupra legii, pentru simplul motiv că ea apără cauza Binelui.

Toţi pesediştii pe care i-a acuzat dur că vor să influenţeze justiţia, în frunte cu Cătălin Voicu, sînt nişte corupţi şi infractori pentru că vor să facă asta dinspre tabăra Răului. Or, dacă eşti în tabăra Răului nu ai voie să intervii în justiţie. Însă ea, care e în tabăra Binelui, are voie, pentru exact acest motiv: ea luptă pentru cauza Binelui.

Este o concepţie fanatică şi primitivă care, evident, suspendă orice justiţie posibilă, deoarece aceasta nu se poate baza decît pe universalitatea normelor. Este exact acelaşi voluntarism anacronic care îl face pe preşedinte să creadă că el are voie să procedeze nedemocratic, deoarece luptă pentru democraţie. Aşa ceva nu există, nu poate funcţiona. Chiar dacă intenţia ar fi sinceră, cel puţin parţial şi cel puţin la unii din angrenaj, rezultatul e acelaşi, transformarea marii acţiuni idealiste în pretext pentru dat la oasele adversarului politic.

Un alt mare democrat european, Manuel Barroso, a anunţat că e mîndru de rolul jucat de UE în conflictul politic intern, anume de împiedicare a “schimbărilor nedemocratice”. Declaraţia e de un cinism fără margini şi arată exact aceeaşi distanţă enormă dintre un pretins idealism democratic şi realitatea dură a pumnului în gură deloc democratic.

În primul rînd, pentru că intervenţia lor s-a făcut la nivel informal, prin încordarea bicepşilor în culise, şi nu pe baza unor proceduri democratice care să stipuleze clar rolul instituţiilor europene în aceste cazuri. Argumentul fundamental al lui Barroso şi Reding nu a fost vreo competenţă sau prerogativă clară a UE într-un astfel de caz, ci argumentul puterii brute a centrului faţă de un stat dependent şi periferic.

În al doilea rînd, pentru că, aşa cum mai spuneam, după ce UE a impus cvorumul, nu a reacţionat la boicotul prezidenţial prin susţinerea publică a participării romînilor la referendum. Nu cred că era posibilă o dovadă mai clară de dispreţ faţă de votul democratic şi în general faţă de acele valori democratice pe care Barroso pretinde că le-ar fi apărat.

Au impus cvorumul pentru a apăra, chipurile, caracterul demcoratic al procedurii (deşi o decizie mai veche a CCR, acel ultim bastion fragil al legalităţii pe care Barroso şi Reding îl apărau la baionetă, a acceptat eliminarea cvorumului la referendumul pentru suspendarea preşedintelui, considerînd-o constituţională), dar au acceptat tacit sabotarea de către una din părţi exact a acestei garanţii impuse de ei. O mascaradă ipocrită de democraţie care ascunde interese şi partizanate politice evidente.

M-am săturat rău de idealişti ipocriţi ai dreptăţii, cei care, paradoxal, pleacă de la concepţia că politica e murdară şi ajung la cea mai murdară politică, cea cu pretenţii nejustificate de puritate. Regimul personal al lui Traian Băsescu, inclusiv campania anticorupţie la care au contribuit oameni precum Macovei sau Kovesi, a însemnat şi un război dur cu PSD pentru putere, dar şi o tentativă utopică şi anacronică de suspendare a politicii ca atare, cel puţin în varianta ei de sistem de partide politice.

Va fi un mare pas înainte cînd vom reuşi să renunţăm la aceste fantasme nocive fals idealiste şi fundamental antipolitice (fie sub forma puterii personale, a tehnocratismului, a idealismului ipocrit etc.) şi vom ajunge (din nou) la “mizeria” partidelor politice care se luptă pentru putere pe faţă, prin programe politice care vor să “prostească” electoratul. În ciuda aparenţelor, încă nu sîntem acolo.

Ar fi dureros pentru România dacă, după aproape 23 de ani de la momentul 1989, cel mai important reprezentant al civismului ar fi fostul șef al unui serviciu secret. E o modă și o strategie a establishmentului să-și vopsească și revopsească blana, să împrumute ori să fure de-a dreptul denumirile și modul de lucru al societății civile. Să creeze derută. Să ”dea cu ceață”. Ar fi însă o lipsă totală de maturitate a românilor să mai cadă într-o asemenea capcană semantică.

Cu un președinte fost șef la SIE și fost prim-ministru ”Forța Civică” nu e deloc ”civică” prin definiție. O asemenea formațiune politică poate fi orice altceva, ceva bun sau ceva rău, dar nu ”civică”. Civismul presupune o acțiune a cetățenilor de jos în sus, de renunțare la pasivism și implicare cu bună-credință în viața unei societăți. Desigur, un fost șef de la SIE și un fost premier poate fi un ”bun cetățean” (și ar fi de dorit asta). Poate avea o relație mai bună sau mai proastă cu societatea civilă. Dar nu mai poate fi însăși societatea civilă.

Faptul că Mihai Răzvan Ungureanu și colaboratorii lui nu au găsit o altă denumire pentru formațiunea căreia taman i-au dat naștere, că pornesc la drum cu o minciună care creează confuzie, are o singură explicație. Scopul noului partid nu e să convingă electoratul cu oamenii și proiectele lor, ci să-i păcălească. Nimic nou sub soarele României. Partide de-astea am mai tot avut. Nici nu e de mirare atâta vreme cât prima linie a noului partid mustește de ”foști”. Liberali. Social democrați. Și democrat liberali. Halal partid ”civic”…

La Sala Polivalenta într-o atmoferă wagneriană s-a derulat congresul de înființare a unui nou partid, condus de liderul știut dinainte. chiar MRU, fost șef SIE, fost premier, fost. Forța civică este o debara a Cotroceniului, unde servește de secție de cadre, dosare, informații confidențiale. E și un fel de antebraț revoluționar al slăbitului PDL. Congresul a avut ceva misterios, comun forțelor de dreapta radicală. A lipsit doar marșul nocturn cu torțe. A fost mult întuneric, umbre, clarbobscur și nu  stiu dacă asta corespunde gustului petnru spectacol de mistere al lui MRU, sau unui regizor de inspirație germană. Citeva spoturi, un podium. Tribunele au fost goale, lumina a fost stinsă ca să lase impresia că sunt mulți participanți. Nu erau, cel mult 1000. Cu întunericul s-a ascuns de camerele tv caracterul încropit al manifestării și lipsa de entuziasm. Mulți nu știau de ce sunt acolo. La microfon s-au perindat tot felul de refugiați, traseisti trecuți prin toate partidele, incurcă lume și băgători de seamă, pleșcaril și carieriști de duzină. Ei au frăgezit sala pentru comandantul suprem MRU.

Împrejurarea mi-a stîrnit niște amintiri. În 90 se înființau astfel de partide de buzunar, cam unul pe săptămină. Îți luai trei vecini de pe scara blocului, două rude, 5 colegi de birou, și-ți trageai un partid. Avantajul imediat era ca primeai un spațiu drept sediu. Primăriile fiind obligate să iți dea unul. Acolo se punea de afaceri – se deschideau baruri, săli de jocuri mecanice, agenții de turism etc. Multe averi au inceput astfel in Romania. Apoi ritmul a mai scăzut, diverși au facut bani mari și s-au adunat în grupuri mari, capabile să le confere avantaje serioase – primării, deputății, ministere, credite nerambursabile, privatizări. Băieții s-au pus pe făcut bani adevărați. Alte partidulețe au dispărut și liderii lor fantomatici au dispărut în neant.

Așa înțeleg zisele lui MRU, care părea total plictisit să indeplinească această formalitate – să țină un discurs mai ales că finalul era cunoscut. “Responsabilitatea noastră este să stăm împotriva celor care vor răul nostru.”“Ce-o fi însemnînd “nostru”? Serviciile speciale și agenții lor ? grupurile de interese, mafiile&interlopii, clanul Băsescu? Noul partid sună ca o cutie de tablă goală. E o diversiune și servește deocamdată PDL-ului drept camuflaj. Ce va rezulta de aici ? 1-2 locuri de parlamentari pentru șefi. Apoi o “fuziune prin absorbție” cu PDL și atît.

Fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost ales vineri preşedinte al partidului Forţa Civică, care ar urma să participe la alegerile parlamentare pe liste comune cu PDL şi alte câteva formaţiuni.

Politica românească manifestă o vădită incapacitate de înnoire. În ciuda tuturor eforturilor, ori de câte ori apare o nouă formaţiune, în sânul ei descoperim preponderent oameni vechi, reciclaţi de la alte partide. Este ca şi cum acelaşi personal politic se grupează şi re-grupează în diferite chipuri, imaginând noi combinaţii, la nesfârşit.

Vineri, Pratidul Forţa Civică, preluat de-a gata de fostul prim-ministru, Răzvan Mihai Ungureanu, oferă un spectacol asemănător. După alegerile care au avut loc cu scopul de a oferi grupării lui Mihai Răzvan Ungureanu ”un vehicul politic”, lumea a remarcat cu uimire că din noua conducere fac parte fostul ministru PSD al sănătăţii, Ion Bazac, fostul ministru PSD de interne, Marian Săniuţă, fostul deputat PDL, Ştefan Pirpiliu, deputatul Dănuţ Liga, trecut succesiv pe la PRM, PC şi PDL sau Gabriel Biriş care ezitase între PDL şi Noua Republică. De asemenea au fost cooptaţi fostul preşedinte PNL Prahova Adrian Semcu şi Teodor Mărieş, cunoscutul militant al revoluţionarilor de la Asociaţia 22 Decembrie.

Desigur, unii dintre aceştia, deşi au ezitat, să spunem aşa, între mai multe partide, sunt oameni tineri fără o carieră politică. Totuşi, cei mai mulţi se trag din clasica categorie a intreprinzătorilor politici, pentru care partidul este mereu doar un simplu ”vehicul”. Este ciudat că Mihai Răzvan Ungureanu a repetat de multe ori metafora partidului ca ”vehicul”, parcă fără să-şi dea seama că, într-un context de traseişti notorii, exprimarea dobândeşte şi alte înţelesuri.

Nici în cadrul alianţei ”mari”, acolo unde Forţa Civică se va întâlni cu PDL şi PNŢCD lucrurile nu stau foarte diferit. Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a fost ales deputat în 2004 pe listele PD, apoi după divorţul de Traian Băsescu, a făcut, ca militant PNŢCD, campanie lui Sorin Oprescu, pentru a se regăsi iarăşi în alianţă cu PDL. Mulţi dintre aceşti militanţi ai dreptei unificate au schimbat partidele şi orientările ca automobilele. (…)

Mihai Răzvan Ungureanu devine şef de partid cu acte în regulă. Că este vorba de un partid de buzunar nu contează. Că n-a avut nicio legătură cu drepta iar nu contează. Se ştie, nu este un partid nou ci unul preluat/cumpărat. Edmund Tălmăcean “Michael Jackson”, printre vedetele partidului.

Nume prăfuite şi liberali băsişti în anexa PDL

MRU devine preşedinte al unui partid anexă la PDL. Deşi se susţine că gruparea va face parte din aşa-zisa coaliţie de dreapta, alegerile sunt după tipic comunist. Un singur candidat pentru funcţia de preşedinte. În FC au apărut deputatul ex-PDL Ştefan Pirpiliu, Ion Bazac (ex-ministru PSD din guvernul Boc 1) şi demisionarul de nici 24 de ore din PNL Dan Cristian Popescu, fost lider la sectorul 2, unul dintre „liberalii băsişti”. El a declarat că „sute de tineri liberali” vor adera la FC, dar, cu excepţia unei găşti din jurul său, nu există alţi liberali. DCP capătă acum statutul oficial de traseist politic, el activând înainte de PNL în PNŢCD. În funcții de conducere mai apar Dănuț Liga, ex-PD, ex-PRM, ex-etc., Marian Săniuţă, ex-PSD, şi fosta “vedetă” TV, imitator al lui Michael Jackson, Eduard Tălmăcean.

Forţa Civică, „inexistentă” electoral

Gruparea preluată de Mihai Răzvan Ungureanu este una de buzunar, înfiinţată în 2008. La ultimele alegeri locale, cele mai bune rezultate, 0,21% (în Bucureşti) şi 0,23% (la consilieri judeţeni), se datorează şi confuziei. Forţa Civică a fost confundată de multe ori cu o structură politică deţinută mai demult de Emil Constantinescu.

consilieri judeţeni:
21.258 voturi – 0,23% – 0 mandate

preşedinţi CJ:
15.357 voturi – 0,09% – 0 mandate

consilii locale:
12.095 voturi – 0.12% – 6 mandate

primării:

9.884 voturi – 0,09% – 0 mandate

CM Bucureşti:
1.648 voturi – 0,21% – 0 mandate

Remember: Forţa Civică a fost condusă de „martorul” lui Băsescu

Forţa Civică l-a avut drept preşedinte pe numitul Adrian Ştefan Iuraşcu. Acesta a ieşit în evidenţă pe 26 noiembrie 2009, când s-a prezentat în studio la Realitatea TV şi a depus mărturie pentru Traian Băsescu, în scandalul legat de lovirea unui copil la unmiting electoral al ADA la Ploieşti în 2004.„Nu sunt membru PD-L, nu am motive deosebite să-l susţin pe Traian Băsescu, dar nu pot asista la ceea ce se întâmplă în această seară (se prezenta filmul în care Traian Băsescu lovea cu dosul palmei un copil la Ploieşti – n.a.). L-am sunat pe domnul Avramescu, actual consilier de stat în cadrul Cancelariei preşedintelui Traian Băsescu, şi i-am spus că am fost acolo – şi sunt la un metru de acel băiat (…) Preşedintele nu l-a lovit. Eu nu l-am văzut pe Patriciu. Nu ştiu unde era. Era un eveniment care se comenta. Eram foarte mulţi din societetea civilă. Ce pot să vă spun sigur este că nu a fost contact şi că nu l-a lovit. De acolo – martor ocular, de la un metru şi ceva…”.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Razboiul impotriva Romaniei, Servicii secrete, Tradatori si lichele, Uncategorized, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “CINISMUL MACOVEI-BASESCU-BARROSO/ “Vehiculul” lui MRU, prezidentiabilul “dreptei”: FORTA CIVICA, O DIVERSIUNE A SERVICIILOR IMPANATA CU TRASEISTI

  1. Ce bine le sta langa jandarmul barroso noilor dreptilor mai degraba slugoilor care stau drepti in fata sefilor occidentali.Asta e noua dreapta? Imi vine sa rad cand vad cine a format aceasta formatiune sunt curios cati Romani vor pica in plasa lor mincinoasa.

  2. Crin Antonescu: Barosso sa auto-felicitat pentru interventia in Romania asupra referendumului http://youtu.be/zW5ZfbnGBgU Antonescu il contrazice pe Ponta: Barroso nu a fost echilibrat. Interventia a fost abuziva

  3. Pingback: Rus, Maior, MRU sau TOTI OAMENII… NOII SECURITATI “TRILATERALE”. “Statul de drept” condus prin serviciile secrete si PROCURORII “INDEPENDENTI” CARE UMFLA GOGOASA “FRAUDELOR” depasindu-l in absurd si in
  4. Pingback: Rus, Maior, MRU sau TOTI OAMENII… NOII SECURITATI “TRILATERALE”. “Statul de drept” condus prin serviciile secrete si PROCURORII “INDEPENDENTI” CARE UMFLA GOGOASA “FRAUDELOR” depasindu-l in absurd si in
  5. Pingback: Cand premierul Victor Ponta spune adevarul: LASZLO TOKES SI MONICA MACOVEI SUNT FINANTATI DE DUSMANII ROMANIEI SI REPREZINTA INTERESELE STRAINE ANTI-ROMANESTI (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: OBLIGATIVITATEA LIMBII MAGHIARE IN COVASNA SI HARGHITA? Kelemen Hunor sustine declaratiile grave ale primarului din Miercurea Ciuc!/ "ATENTIE LA EXTREMISTII UNGURI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: MIHAI RAZVAN UNGUREANU – consilierul personal al lui Iohannis/ Sefa DNA spune ca e inspirata de CREDINTA ORTODOXA in “cautarea dreptatii”/ Vicepremierul Ungariei are un “OPTIMISM MODERAT” cu privire la relatia cu IOHANNIS - R
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare