Ciorba reincalzita a IMPOZITARII BISERICII. Declaratiile lui EUGEN TEODOROVICI au starnit o noua controversa implicand BOR

16-07-2017 8 minute Sublinieri

Cu toate că nu era foarte linişte în ţară, au fost destui care au tresărit atunci când Eugen Teodorovici, fost ministru, fost consilier onorific al premierului, a început să bată toaca impozitării bisericilor. Căţărat pe nevoia de bani a statului, Teodorovici a scos paloşul impozitării şi l-a ridicat ameninţător în văzduh, dând apă la moara analiştilor ce pândesc la orice colţ un subiect bun de transformat în dezbatere, fie ea şi sterilă. A fost de-ajuns să fie rostite două cuvinte, „impozit” şi „Biserică”, pentru ca găunoasa generalizare să arunce în spaţiul public discuţii înverşunate.

Cei mai mulţi au pus din nou placa aceea în care se vorbeşte despre bogăţia BOR, despre milioanele pe care această instituţie le acumulează anual, nesuflând o vorbă despre situaţia bisericilor din mediul rural, despre parohiile din oraşe unde preoţii fac eforturi mari pentru a întreţine lăcaşurile de cult. Am putut observa şi cu alte ocazii, că atunci când vine vorba despre Biserică, discursul public e centrat exclusiv pe averea, pe bogăţiile BOR. Fireşte, nici în această instituţie lucrurile nu funcţionează impecabil, există probleme, derapaje, dar să arunci o imagine falsă asupra unui simbol, asupra unuia dintre pilonii importanţi ai societăţii înseamnă a avea deficienţe în înţelegerea unui fenomen sau, mai rău, a dori să destabilizezi unul dintre puţinele repere care i-au mai rămas acestui popor.

Căci, atunci când spui Biserică, spui valori creştine, iar lovitura dată acestei instituţii are efecte prin ricoşeu şi asupra credinţei. Nu suntem îndoctrinaţi, habotnici, dar nu putem privi această problemă doar din acel unghi din care corul celor ce nu cred în nimeni şi nimic trimite sentinţe capitale către toate cele. ştie oastea denigratorilor cu câtă trudă întreţin preoţii bisericile din cartierele oraşelor unde enoriaşii nu sunt foarte avuţi? Ştie aceeaşi armată a detractorilor cât câştigă un preot dintr-un sat cu populaţie îmbătrânită şi cum reuşeşte să ţină în picioare biserica în care slujeşte? Între discuţiile despre averea fabuloasă a BOR şi realitatea austeră din satele şi oraşele României e o prăpastie pe care unii o sar, cu o uşurinţă izvorâtă fie din inconştienţă, fie din rea-voinţă. Fără a fi tributari teoriilor conspiraţiei, nu avem cum să nu observăm încercările mai vechi ori mai noi de discreditare a bisericii, de încercare a scoaterii în evidenţă a unor trăsături neortodoxe.

O campanie de semănare a îndoielii în glia credinţei poate slăbi un popor, îl poate face mai vulnerabil, mai uşor de manipulat şi, totodată îl poate înstrăina de el însuşi. Nu, nu trebuie să ignorăm derapajele, e bine să le privim critic, dar nu avem voie să ne lăsăm târâţi în generalizarea orbitoare, să judecăm un ansamblu prin prisma unor amănunte izolate. Nu ştim dacă Eugen Teodorovici a rostit gândul impozitării, încredinţat că această măsură va procopsi bugetul statului sau dacă a vrut doar să bage niţel băţul prin gard, însă galeria celor ce huiduie obsesiv Biserica a avut parte de încă o minge ridicată la fileu. O fi vreo legătură între scandalul mediatizat care îl are în centru pe Episcopul Huşilor şi această ciorbă reîncălzită de fostul consilier al premierului? Ne întrebăm doar.

  • ActiveNews: 

Se pregătește impozitarea suplimentară a cultelor religioase. Ce variante propune consilierul premierului Bisericii

Consilierul premierului Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, a declarat că se pregătește o formulă prin care anumite activități economice practicate de unitățile de cult să fie impozitate. Nu este clar dacă se referă la toate unitățile sau doar la Biserica Ortodoxă Română.

„Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani”, a spus Teodorovici, la Digi 24.

Acesta a precizat că va iniția discuția cu reprezentanții Bisericii pe acest subiect.

„Fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare”, este o variantă enunțată de consilierul premierului.

Acesta a mai spus că există o variantă de impozitare a unor activități economice, dar banii să fie gestionați tot de Biserică, dar la indicațiile statului.

„E o discuție pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înțeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care și Biserica să o accepte, și populația să o primească foarte bine și anume: trebuie să vedem care sunt acele activități cu caracter economic care pot fi impozitate. Ceea ce luăm de acolo, noi putem să lăsăm în continuare Bisericii să gestioneze, dar pe o zonă pe care noi, statul, o stabilim, adică de tip social”, a spus Teodorovici la Digi 24.

În acest moment, activitățile economice ale unitățile de cult religioase (parohii, mănăstiri, etc) nu sunt impozitate decât dacă este vorba de activități care susțin cultul. Veniturile salariale ale personalului clerical sunt impozitate.

Singurul impozit care nu se aplică cultelor este cel pe proprietate.

Reacția Patriarhiei după propunerea de impozitare a Bisericii

Biserica Ortodoxă Română plătește impozite pe terenurile și clădirile aflate în folosință, pe salarii și pe toate activitățile economice desfășurate în cadrul entităților economice care funcționează în interiorul său, anunță vineri, Patriarhia Română, după ce Eugen Teodorovici a spus că trebuie impozitate veniturile Bisericii, pentru că statul are nevoie de bani. Vineri seară, premierul Mihai Tudose l-a demis pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din funcția de consilier onorific.

„Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani. (…) E o discuție ce se poartă în interiorul Guvernului. Fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare pentru că așa e normal. (…) Dacă facem un calcul ultimii 10 ani sau ultimii 27 de ani de zile cu cât a finanțat statul român biserica română, o să vedem că sunt sume foarte importante. Dar trebuie să găsim un echilibru. Repet, propunerea pe care aș vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR”, a susținut Eugen Teodorovici, la Digi24.

„Din punct de vedere fiscal, cultele religioase din România sunt tratate ca organizații de drept privat și utilitate publică, fiind asimilate ca regim fiscal cu ong-urile, fundațiile, asociațiile sau alte organizații nonprofit. Biserica Ortodoxă Română plătește impozite pe terenurile și clădirile aflate în folosință, pe salarii și pe toate activitățile economice desfășurate în cadrul entităților economice care funcționează în interiorul său”, explică Patriarhia.

Potrivit Patriarhiei, cultele religioase nu plătesc TVA și sunt scutite doar de impozitul pe venitul provenit din activitățile specifice cultului (vânzarea obiectelor de cult produse în interiorul instituției), venit care este în mod riguros reinvestit în întreținerea locașurilor de cult și în activități cu caracter social-filantropic.

O situație finaciară a BOR arată că, în fiecare lună, valoarea totală a contribuțiilor la salariile personalului din Administrația patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate și contribuții sociale este de 575.087 lei. „Adică, ceea ce se primește de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor și a contribuțiilor sociale aferente”, a precizat sursa citată.

Din cei peste  14.000  de preoți și diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, mai mult de  1.000 sunt salarizați exclusiv din fondurile proprii ale unităților bisericești, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizați neclericali sunt plătiți integral de Biserică.

De asemenea, personalul bisericesc clerical și neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii. În numeroase comunități din țară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei și a migrației în străinătate, preoții nu mai reușesc să-și completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentând unicul venit sigur pentru întreținerea familiei. Anual sumele alocate în bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezintă doar 0, 4 % din buget, adică de peste 10 ori mai puțin decât sumele alocate pentru învățământ și sănătate, potrivit datelor transmise de Patriarhia Română.

Patriarhul Daniel ar fi de acord cu impozitarea bunurilor care apartin Bisericii Ortodoxe Române, după cum propusese Eugen Teodorovici, demis între timp din funcţia de consilier onorific al premierului Mihai Tudose, însă cu o condiţie! Biserica să primească toate bunurile confiscate de comunisti!

Eugen Teodorovici a susţinut ca ar fi vorba despre o suma importanta care s-ar strange din toata tara. De cealalta parte, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane spun ca au acelasi statut fiscal ca toate bisericile din Europa si ca daca s-ar pune problema impozitarii totale, atunci ar trebui restituite toate bunurile confiscate de comunisti. In disputa a intervenit si liderul PSD, Liviu Dragnea.

Impozitarea activitatilor bisericii ar trebui facuta in acord cu Patriarhia, spune senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici, senator PSD: “Acele activitati economice care pot, sa spunem, de comun acord sa devina sau asupra carora statul sa se indrepte ca si parte de impozitare, dar in urma carora suma aceasta sa fie mai departe de biserica gestionata, pe activitati de ordin social.”

In replica, biserica spune ca neimpozitarea e doar un mit.

Vasile Banescu, Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: “Impozitele se platesc pe cladiri, pe terenuri, pe salarii, pe tot ce presupune venituri din activitate comerciala desfasurata in entinatile comerciale care exista in BOR si in alte culte.”

Teodorovici sustine ca a discutat chiar cu Patriarhul Daniel despre asta, acum doi ani.

Eugen Teodorovici, senator PSD, consilier al premierului: “O discutie la care si dansii au fost deschisi. Pentru ca banii nu erau luati de catre stat, banii ramaneau mai departe la biserica, dar erau directionati clar catre un timp de activitati cu caracter social. Doar ca erau stransi de catre stat. Si statul avea practic un… nu neaparat un control, ci o situatie foarte clara, pentru ca inca o data stim cu totii sunt nevoi foarte multe, nu trebuie sa ne ascundem.”

Conditia pe care o punea atunci patriarhul era retrocedarea tuturor bunurilor confiscate.

Patriarhul Daniel: “Noi am spus de mai multe ori ca suntem de acord nu numai sa impoziteze veniturile, ci sa si renuntam la salariile de la stat, daca ni se da inapoi ceeea ce statul a luat in mod abuziv, ca proprietati.”

Eugen Teodorovici a fost dat afară din Guvernul Tudose. El era consilierul onorofic al actualului premier. Anunțul a fost făcut, la Antena 3 de Dana Grecu care a citat surse politice.

În ultimul timp, Eugen Teodorovici a făcut niște declarații care nu au convenit în rândul PSD.

Amintim că fostul consilier al lui premierului a vorbit în emisiunea „100 de minute”, de la Antena 3, despre președintele PSD, Liviu Dragnea, care l-a contrazis pe premierul Mihai Tudose în ceea ce privește impozitul pe cifra de afaceri.

După ce premierul Mihai Tudose a transmis, zilele trecute, că nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri, Dragnea a declarat că nu se renunță la această taxă.

“E bine să fie o astfel de discuție, era bine ca acea discuție să fie făcută înainte de a fi făcută publică. Una e discuția la nivelul oamenilor politici și o altă abordare trebuie să fie la nivelul Guvernului”, a spus Eugen Teodorovici.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a pronunțat împotriva impozitării veniturilor bisericii. A reacționat astfel la declarația făcută la Digi24 de Eugen Teodorovici, consilier al premierului, care spunea că Biserica trebuie să înțeleagă că e „nevoie de bani”.

Reporter: Despre impozitarea afacerilor Bisericii…

Liviu Dragnea: Afaceri?

Reporter: Veniturilor Bisericii.

Liviu Dragnea: Eu zic, totuși, să încercăm să mai păstrăm niște instituții în România, cel puțin să le ajutăm să existe. Nu susțin această variantă. O să se supere unii, dar eu nu o susțin.

Reporter: E o formulă discutată în coaliție?

Liviu Dragnea: Nu, eu știu că nu s-a discutat și nici nu vreau să discut despre asta.

Președintele Klaus Iohannis a susținut, sâmbătă, că a vorbi în acest moment despre impozitarea veniturilor bisericilor i se pare „un fel de aventură fiscală”.

“Mi se pare iarăși din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a participat la exercițiul militar multinațional Saber Guardian 2017 care s-a desfășurat la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre “Getica” din Cincu, județul Brașov.

Consilierul premierului Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, a declarat, joi seara, la Digi 24, referindu-se la impozitarea Bisericii, că aceasta trebuie să înțeleagă că este nevoie de bani. „Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani”, a subliniat Teodorovici, fost ministru de Finanțe.

El a spus că va iniția discuția cu reprezentanții Bisericii pe acest subiect.

“Fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare”, este o variantă enunțată de consilierul premierului.

Ulterior acestor afirmații, Teodorovici a fost demis de premierul Tudose.

Disputa dintre Liviu Dragnea si Eugen Teodorovici pe tema impozitarii Bisericii redeschide o mai veche disputa: ar trebui sau nu ca BOR sa plateasca impozite? Fostul ministru de Finante, Anca Dragu, sustinea anul trecut ca in materie de taxe, exista un principiu de baza in fiscalitate, acela al universalitatii. “Practic, in principiu, toata lumea ar trebui sa plateasca impozite intr-o lume ideala, da? In anumite momente exista categorii de persoane sau de activitati care pot fi scutite de la plata acestor impozite”. Cum stau lucrurile in Europa din acest punct de vedere? Evident, diferit. In unele tari, Statul taxeaza Biserica, in vreme ce in altele nu. Sa privim putin mai in amanunt.

Mai intai, sa notam faptul ca in virtutea tratatelor dupa care functioneaza, Uniunea Europeana respecta competentele statelor membre in privinta politicii si a politicilor publice privind viata religioasa, si nu-si asuma niciun fel de relatii particulare cu o religie sau cu o confesiune anume. UE recunoaste comunitatilor religioase o identitate proprie si o contributie specifica in cadrul societatilor europene15, atribuindu-le un rol consultativ in functionarea Uniunii si in dezvoltarea politicilor acesteia. Statele membre au competente exclusive in domeniul politicilor interne privind viata religioasa. Astfel, nu exista inca un model legal unic al relatiilor dintre stat si cultele religioase in Europa.

Cel mai accesibil criteriu de clasificare a relatiilor dintre stat si cultele religioase este cel al definirii juridice a acestora. Astfel, din perspectiva legislatiei in vigoare a statelor europene putem distinge trei mari modele:

  • 1. regimuri de separare neta intre stat si institutiile religioase. Este cazul Frantei (cu exceptii in Alsacia, Mosella si Departamentele de peste mari), Olandei, Portugaliei, Irlandei. De regula, statele care imbratiseaza acest model de raportare la culte nu acorda finantare directa comunitatilor religioase;
  • 2. regimuri cu o Biserica de stat sau dominanta din punct de vedere constitutional-juridic. Este cazul Danemarcei, Finlandei, Greciei, Maltei, Marii Britanii si, pana de curand, al Norvegiei si Suediei. In acest caz, una sau mai multe confesiuni au un statut special si sunt partial integrate in administratia publica;
  • 3. regimuri de recunoastere a unor culte (pe unul sau mai multe niveluri), definite, dupa caz, ca regimuri de cooperare sau parteneriat dintre stat si culte. Cultele recunoscute beneficiaza de o situatie privilegiata fata de cele care nu au acest statut. Statul recunoaste utilitatea activitatii cultelor sustinandu-le financiar in mod direct sau indirect. Din aceasta categorie fac parte state precum Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Spania, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia etc;

[…]/ integral la sursa


Categorii

Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Ciorba reincalzita a IMPOZITARII BISERICII. Declaratiile lui EUGEN TEODOROVICI au starnit o noua controversa implicand BOR

  1. Declaratii halucinante ale lui Eugen Teodorovici la TVR 1

    Teodorovici: Eu am o diploma de la Academie…

    Turcescu: Care Academie?
    Teodorovici: Pai spuneti dvs, ati fost cel mai perspicace. Vedeti ca v-ati dat de gol, cum ati muscat din capcana…
    Turcescu: Ce diploma?
    Teodorovici: Pe trei luni de zile, este un curs postuniversitar.

    Turcescu: Dar care Academie?
    Teodorovici: O academie, nu stiu cum ii zice… Academia de…
    (intervine cineva: Academia Nationala de Informatii a SRI)
    Turcescu: Asa!
    Teodorovici: Am o diploma de master sau ce este el, curs postuniversitar, unde nu am fost nici macar o data.

    Turcescu: Pai si cum ati luat diploma?
    Teodorovici: Nu stiu, intrebati-i pe cei care mi-au dat diploma.
    Turcescu: Pai de ce v-ati dus sa o luati?
    Teodorovici: Nu, mi s-a adus, nici macar n-am luat-o eu. Mi s-a dat, da, pur si simplu.

    Turcescu: Dar de ce v-au dat diploma aia?
    Teodorovici: Probabil ca merit.

    Moderator: Dar cine v-a contactat sa va dea o diploma?
    Teodorovici: Nu, diploma a venit la finalul acelor trei luni de zile. La care, recunosc, eu n-am fost.

    Turcescu: Eu stiu cazuri zeci, poate sute, precum cel al dlui Teodorovici.
    Teodorovici: Dom’le, au primit altii livrete militare fara sa fie in armata…
    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-22059742-eugen-teodorovici-tvr-1-diploma-academie-academia-nationala-informatii-parca-zice-nu-stiu-nu-trecut-niciodata-acolo.htm

  2. Impozitarea veniturilor Bisericii nu iese de pe agenda lui Eugen Teodorovici, care ajuns din nou ministru de Finanţe
    Întrebat dacă Patriarhul l-a convins să renunţe la impozitarea veniturilor Bisericii, Teodorovici a răspuns că Prea Fericitul „ar putea să spună ce crede, eu îi spun ce ştiu şi aplic ce trebuie”.
    „Patriarhul se inspiră din ceea ce spun eu. Sunt o sursă de inspiraţie pentru Patriarh”, a adăugat ministrul Finanţelor.
    https://www.stiripesurse.ro/eugen-tedorovici-nu-renun-a-i-il-avertizeaza-pe-patriarh-eu-ii-spun-ce-tiu-i-aplic-ce-trebuie_1245717.html

  3. Daca ai un salariu de 1.160 EUR, iti dau bancile un imprumut de 812.000 EUR?
    Da, daca te cheama Eugen Teodorovici!
    https://www.click.ro/news/national/da-5000-eu-pe-luna-ca-sa-gateasca-vila-ministrului-eugen-teodorovici

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare