O NOUA CAMPANIE DE VACCINARE implicand Ministerul Sanatatii, Ministerul Internelor si autoritatile locale. STATISTICA: 10% din copiii bolnavi de RUJEOLA din Bihor erau VACCINATI

21-07-2017 3 minute Sublinieri

Ministerul Sănătăţii dă startul, în plină epidemie de rujeolă, unei campanii accelerate de vaccinare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani, după ce România a depăşit numărul de 8.000 de îmbolnăviri. Concret, campania va fi derulată în colaborare cu autorităţile locale, care au participat astăzi la o videoconferinţă organizată de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne. „În fiecare judeţ se va face o evaluare a comunităţilor vulnerabile. În acestea este de aşteptat ca procentul de vaccinare al copiilor să fie într-un proces mai redus, aceste rezultate vor fi comunicate Ministerului Sănătăţii. La nivelul fiecărui judeţ va fi o echipă interdisciplinară organizată din prefect, reprezentant DSP, reprezentant al Consiliului Judeţean în relaţia cu primăriile. De asemenea, am solicitat ca în zonele unde nu există medic de familie, autorităţile locale să organizeze centre de vaccinare urmând să vină personal medical care să imunizeze copiii”, a explicat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

La rândul său, Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a declarat că s-a decis o listă scurtă de măsuri pentru a elimina epidemia de rujeolă. „Ne aflăm într-un moment bun pentru a reuşi, avem doze suficiente, avem în traseu o lege care va corecta toate problemele legate de aprovizionare. Cu acest plan de măsuri suplimentar vom limita drastic efectele epidemiei de rujeolă. Am solicitat ferm mobilizarea personalului propriu şi colaborarea cu medicii de familie pentru a vaccina copiii înregistraţi şi cei neînregistraţi la medicii de familie. Trebuie să vaccinăm de dragul sănătăţii. Le-am cerut colegilor din teritoriu ca această vaccinare să se desfăşoare într-un ritm accelerat şi voi urmări personal şi voi face verificări în teren”, a completat Bodog.

Bihor se află în pe poziția 10 în clasamentul județelor la numărul de cazuri de rujeolă. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a efectuat o analiză a situației numerice a cazurilor de rujeolă diagnosticate în anul 2017, comparativ cu numărul de vaccinări relizate la populația țintă. 

„În anul 2016 au fost diagnosticate în județul Bihor 24 cazuri de rujeolă, iar în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 17 iulie 2017 au fost diagnosticate 256 cazuri de rujeolă. Considerăm că situația îmbolnăvirilor este îngrijorătoare pentru o boală prevenibilă prin vaccinare, datele existente relevă și o acoperire vaccinală deficitară”, informează DSP Bihor, printr-un comunicat de presă.

Acoperirea vaccinală este raportul între numărul de copii vaccinați și cei catagrafiați și se calculează, ca procent, pe tipuri de vaccin și pe grupe de vârstă.

Astfel, în cazul vaccinului ROR, administrat împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei, acoperirea vaccinală până la data de 30 iunie a.c. era, în județul Bihor, de: 

– 67,2% la grupa de vârstă 9-11 luni; 

– 82,3% pentru grupa de vârstă 1-4 ani; 

– 72,2% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.

DSP Bihor precizează că, „din cele 256 cazuri de rujeolă, 229 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinați deloc sau incomplet (lipsește doza a II-a), iar la 27 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinați corespunzător vârstei”. 

Conform autorităților sanitare locale, „motivele nevaccinării cazurilor diagnosticate au fost următoarele: 

• 35,37% (81 cazuri) – neînscriși la medicul de familie; 

• 29,69% (68 cazuri) – neprezentare la vaccinare; 

• 26,64% (61 cazuri) – nu are vârsta de vaccinare; 

• 3,49% (8 cazuri) – antecedente necunoscute; 

• 3,06% (7 cazuri) – contraindicație temporară de vaccinare; 

• 1,75% (4 cazuri) – refuz.”

Majoritatea cazurilor diagnosticate cu rujeolă sunt de etnie romă, cazurile fiind diagnosticate în următoarele localități: Oșorhei, Diosig, Cherechiu-Cheșereu, Ineu de Criș, Săcădat, Șilindru, Borod, Aleșd, Ghiorac.

„Conform cu metodologia stabilită de Ministerul Sănătății, personalul D.S.P. Bihor va analiza, în colaborare cu reprezentanții autorităților administrației publice locale și medicilor de familie, situația detaliată a persoanelor nevaccinate astfel încât să realizate acțiuni concrete de vaccinare, pentru a crește acoperirea vaccinală la populația din grupa de vârstă 0-9 ani. Scopul fundamental al activităților desfășurate este scăderea numărul de cazuri de îmbolnăvire prin rujeolă în perioada următoare la populația județului Bihor”, anunță DSP Bihor.

Încă un român a murit din cauza rujeolei, fiind vorba de o persoană de 29 de ani din judeţul Dolj, la care a fost confirmată boala în februarie 2017, iar primele simptome au apărut în iunie. Numărul deceselor a ajuns la 32, de la debutul epidemiei, potrivit CNSCBT.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, vineri, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri este de 8.246, cu 229 de cazuri mai multe faţă de săptămâna trecută.

De la debutul epidemiei, respectiv din toamna anului trecut, şi până acum, s-au înregistrat 32 de decese din cauza rujeolei, dintre care opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti. 

Cel de-al 32-lea deces a fost cauzat de o complicaţie la distanţă a rujeolei şi s-a înregistrat la o persoană de 29 de ani din judeţul Dolj. Boala a fost confirmată în februarie 2017, iar în iunie au apărut primele simptome ale complicaţiei postrujeolice.

Decesul vine în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au demarat marţi o campanie pentru vaccinarea împotriva rujeolei.

Marţi expiră termenul dat de Carmen Dan şi Florian Bodog autorităţilor locale, de evaluare a comunităţilor vulnerabile medical.

Potrivit datelor centralizate de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinaţi, dintre care, doar pentru 10% dintre ei se refuză vaccinarea, restul nici măcar nu ajung la medicul de familie.

În acest moment, Ministerul Sănătăţii are peste 500.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, cantitate care ar trebui să fie suficientă până la sfârşitul anului.


Categorii

1. DIVERSE, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “O NOUA CAMPANIE DE VACCINARE implicand Ministerul Sanatatii, Ministerul Internelor si autoritatile locale. STATISTICA: 10% din copiii bolnavi de RUJEOLA din Bihor erau VACCINATI

  1. Va rog sa observati oameni buni ca aceasta campanie este una bazata pe interese economice caci abordarea ei este ilogica. In primul rand statistic vorbind, s-au inregistrat 8000 de imbolnaviri iar 10% erau vaccinati si a murit un om de 29 de ani. Concluzia este urmatoarea: boala nu este grava, vaccinul nu iti garanteaza ca scapi de boala, decesurile faorte rare se produc din randul celor vaccinati (imi este greu sa cred ca acel domn din Dolj care a decedat, a fost intrebat pe timpul lui Ceasca daca primeste sau nu vaccinul). Vaccinul si boala in sine nu se deosebesc decat prin faptul ca vaccinul are un virus slabit, teoretic faci o forma mai usoara a bolii, insa eu cred ca forma naturala a bolii produce o imunizare puternica de care noi avem mare nevoie. Voi alegeti!

  2. Pingback: TUDOSE FORTEAZA OBLIGATIVITATEA VACCINURILOR. Mesaje dure de intimidare a parintilor care refuza vaccinarea/ DSP Suceava cere SANCTIONAREA medicului Mircea Puscas
  3. Pingback: VACCINAREA OBLIGATORIE - TOT MAI APROAPE DE TEROAREA TOTALITARA. Raportul ministrului BODOG, inca un PR pentru achizitii de la marile companii/ PRIM-MINISTRUL TUDOSE VREA NIMIC MAI PUTIN DECAT DECADEREA DIN DREPTURI A PARINTILOR CARE REFUZA VACCINAREA!/ D
  4. Pingback: PREMIERUL TUDOSE INSISTA AGRESIV: parintii care nu vaccineaza sunt IRESPONSABILI; legea vaccinarii OBLIGATORII trebuie emisa PRIORITAR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare