CNCD ESTE NOUA “JUSTITIE POPULARA”. Audierea lui Vasile Banescu la CNCD, purtatorul de cuvant al Patriarhiei – o bataie de joc si un linsaj deliberat

18-06-2018 2 minute Sublinieri

Apărarea înlăturată de la dosar, acuzații incredibile și absurde, tonuri ridicate, insinuări ofensatorii, deformări intenționate ale realității, și BOR acuzată de orice, de la robia romilor la numărul mare de sarcini în rândul adolescentelor de etnie romă – acesta este tabloul audierii la CNCD a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, dl Vasile Bănescu.

Spun din capul locului că acesta este un text „pe surse”, iar sursele mele sunt reprezentate de dl Vasile Bănescu și de avocații domniei sale. Am scris deja în două rânduri, aici și aici, despre acuzațiile infantile și false pe baza căruia dl Bănescu a fost reclamat la CNCD în nu mai puțin de patru dosare; după ce am scris acele texte am continuat să urmăresc, îndeaproape, cazul, și relatez aici următorul episod, care a avut loc la sediul CNCD la sfârșitul săptămânii trecute.

Cele patru dosare – două dintre acestea au fost comasate într-un dosar comun; cu toate acestea, comisia CNCD care l-a audiat pe dl Bănescu a refuzat să comaseze și al treilea dosar, legat tot de presupusa discriminare a femeilor de etnie romă și copy-paste după unul dintre dosarele deja comasate; al patrulea dosar este cazul ateului care s-a declarat ofensat de parafraza după Victor Hugo făcută de dl Bănescu la Trinitas: „cine nu crede în nimic, este capabil de orice”.

Deformări intenționate ale realității – în trei din cele patru dosare dl Bănescu este acuzat că ar fi asociat în mod exclusiv numărul ridicat de nașteri în rândul adolescenților cu grupul fetelor de etnie romă. În fapt, ceea ce spune dl Bănescu este că reprezintă un sofism ieftin să ASOCIEZI numărul ridicat de nașteri în rândul adolescenților cu lipsa orelor de educație sexuală predate în școală, în contextul în care e necesar să vorbim despre un cumul de factori socio-economici de fond, și nu despre un singur factor dominant, un factor care e doar presupus și nu este demonstrat.

Apărarea înlăturată de la dosar –„comisia de anchetă” nu a avut pe masă nici o pagină din dosarul apărării, trimis cu câteva zile înainte prin email și fax și depuse personal de dl Bănescu, însoțite de un set consistent de înscrisuri doveditoare în apărare.La întrebarea unuia dintre avocați despre absența inadmisibilă a acestor dosare, răspunsul obraznic a fost că „nu este treaba dlui Bănescu, ci a lor (a comisiei, n.m.)”. În schimb, se afla la dosar tot ce depuseseră petentele, chiar ulterior depunerii de dl Bănescu a apărării sale. 

Un tribunal al poporului – la fel ca la „tribunalele poporului” din timpul „obsedantului deceniu”, la „proces” au fost prezente două femei de etnie romă care s-au declarat ofensate de afirmațiile dlui Bănescu; doar doi din cei nouă membri ai CNCD au fost prezenți; și asta în lipsa președintelui CNCD. Componența comisie de anchetă era uimitor de compatibilă cu cele două petente. „Coincidență” care mă face să mă întreb dacă etnia este factor predominant pentru judecarea unor reclamații la CNCD? În acest caz, chiar această selecție pe criterii etnice nu reprezintă o formă flagrantă de discriminare?

Patru ore de înjosire, cu acuzații incredibile și absurde – în timpul audierii a fost deschis un nou „caz”, despre care dl Bănescu nu fusese informat în prealabil. Pe scurt, acolo de pe loc, dl Bănescu a fost acuzat, printr-un lung rechizitoriu, de vechea robie a romilor; ca să poată supraviețui terorii impuse de Biserica Ortodoxă Română asupra lor, romii au început să facă de mici copii. De atunci s-ar trage „cutuma” lor, ca formă de supraviețuire în fața amenințării reprezentate de BOR. Iar dl Vasile Bănescu ar fi readus vechiul rasism orientat împotriva romilor – în calitate de purtător de cuvânt al BOR. Un giumbușluc logic care ne amintește de felul în care creștinii erau acuzați de revărsarea Tibrului, de secetă, foamete, ciumă și cutremur în timpul Prigoanei din primele secole. Acuzația este amuțitoare, în condițiile în care numeroase studii arată că și în rândul populației românești vârsta medie la care femeile aveau primul copil era, înainte și în preajma Celui De-al Doilea Război mondial, foarte scăzută. Străbunica mea, de pildă, care aparținea unei clase de țărani înstăriți (numiți „chiaburi” de comuniști), a avut primul copil la 14 ani, iar mai apoi a născut alți opt copii. Iar situația nu este deloc una izolată pentru generația ei. Or, acuzațiile vorbesc despre secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, când și românii, și romii se căsătoreau mult mai devreme, aveau copii mult mai devreme, și aveau copii mai mulți decât la începutul secolului al XXI-lea.

O luptă absurdă, într-o atmosferă mustind de ostilitate – aceste acuzații au venit într-o atmosferă ostilă, cu tonuri ridicate și insinuări ofensatorii la adresa dlui Bănescu și a avocaților domniei sale; cum ar fi aceea că dl Bănescu ar fi „neliniștit”, în condițiile în care comisia nu avea pe masă nici unul dintre dosarele de apărare ale domniei sale.

Unul dintre avocații dlui Bănescu a comentat: „în atâția ani de carieră nu am văzut atâta ostilitate față de un om”.


Categorii

1. DIVERSE, Educatie, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “CNCD ESTE NOUA “JUSTITIE POPULARA”. Audierea lui Vasile Banescu la CNCD, purtatorul de cuvant al Patriarhiei – o bataie de joc si un linsaj deliberat

 1. Incredibil! Citesc și nu-mi vine să cred că aceste lucruri se întâmplă! Unde s-a ajuns!

 2. CNCD, care nu se subordoneaza ministerului justitiei, fiind de fapt parte a statului paralel, nu-si va vedea lungul nasului pana nu iese lumea sa protesteze in fata sediului lor.
  Adresa: Piata Valter Maracineanu nr 1-3, sector 1

  Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) este autoritatea de stat autonoma, sub control parlamentar.
  http://cncd.org.ro/profil

  Cum adica autoritate de stat autonoma?

 3. CNCD nu este și nu poate funcționa autonom. Are undeva o asigurare de putere, căci prea este obraznic în atitudine. Nu e rău să se protesteze împotriva unei instituții vădit îndreptate împotriva poporului român și acum iată și împotriva Bisericii, dar poate că ar trebui o acțiune însoțită și de rugăciune. Personal cred că dacă într-o eparhie s-ar sluji patruzeci de Liturghii pentru acestă problemă, CNCD-ul s-ar desființa. Însă poate e doar un gând naiv de-al meu. Dar dacă s-ar naște și în cugetul vreunui ierarh…

 4. Asigurarea de putere a CNCD este Dragnea.

  Şefa femeilor PSD din Teleorman, la un pas de Colegiul Director al CNCD, cu toate că încalcă legea. Tatiana Sandu este unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea şi mâna dreaptă a europarlamentarului PSD Viorică Dăncilă.
  https://adevarul.ro/news/politica/liviu-dragnea-maipregatit-sinecura-Sefa-femeilor-psd-teleorman-pas-colegiul-directoral-cncd-incalca-legea-1_5918c8605ab6550cb81a50a1/index.html

  Fosta deputată PSD, Maria Lazăr are 78 de ani și candidează pentru a doua oară pentru un loc în CNCD
  Între 1977 și 1989 a fost vicepreședinte al Consiliului municipal și județean Buzău.
  http://evz.ro/situatie-inedita-in-parlament-candidat-80-ani-cncd.html

  Maria Lazăr, secretarul general al organizației naționale a femeilor din PSD
  http://evz.ro/femeile-din-psd-oastea-pe-care-liviu-dragnea-se-poate-bizui.html

 5. @Nikos. D
  A ne ruga Lui Dumnezeu cand noi nu putem face nimic este cel mai bun lucru,insa oamenii din Ro care mai rationeaza si mai au si ceva credinta in suflet ce au facut in situatia asta? Au incercat sau incearca sa faca ceva ? Cum au ajuns niste mahalagioaice abrutizate si agresive sa-l cheme “la judecata” si sa-l hartuiasca pe acest domn distins si bine educat pe baza unor “capete de acuzare” asemanatoare celor folosite de cozile de topor comuniste in anii ’50? Asemanarea dintre “acuzatorii” de atunci si cei de acum mi se pare izbitoare, adica niste abrutizati needucati, insa dornici sa avanseze pe baza luptei de clasa. Atunci aia ii aveau in spate pe comisarii sovietici si puterea lor armata, astia de acum pe cine au in spate? Intreb si eu retoric…

 6. Mi se pare, ar putea însă doar să mi se pară, că sursa răului aici, ca și în alte cazuri asemănătoare precum cel al Strategiei naționale de educație parentală, este la un nivel mai adânc decât cel politic. Ar fi o naivitate din partea noastră să ne limităm înțelegerea lucrurilor la mișcările jalnicilor noștri politicieni – cu foarte rare excepții!- din orice partid ar fi ei și a funcționarilor din orice fel de organizație. Tot așa se poate ca atacul inuman la adresa acestui om integru și delicat să nu fie în afara iconomiei lui Dumnezeu, ca de altfel toată viața lumii de astăzi, din care facem și noi parte. Iconomia lui Dumnezeu însă nu exclude lucrarea „tainei fărădelegii” (cf. Apostolului Pavel) din lume, care a început demult simultan cu „taina mântuirii”. Cel puțin așa se vede din istorie. Dumnezeu nu i-a ferit pe oameni Lui de acțiunile „tainei fărădelegii”, ci le-a lăsat libere, pentru ca să fie prilej de cunună pentru credincioși. Din această cauză presupun că în nici un caz un om rațional nu va ieși cu bâta în mână să apere dreptatea, chiar în mod îndreptățit. Pentru că nu au făcut asta nici apostolii, nici mucenicii, nici sfinții închisorilor deși au fost în mod clar nedreptățiți. „Taina fărădelegii” și-a făcut treaba ei cât a îngăduit Dumnezeu, iar oamenii lui Dumnezeu și-au făcut-o pe-a lor, care nu seamănă deloc cu a prigonitorilor lor și nici nu folosește armele lor. Cred că pe undeva suntem și provocați să ne ieșim din fire; prea sunt impertinente răutățile din ultima vreme! Totuși, Starețul Tadei spune pe undeva că și numai printr-un gând bun poți schimba o stare de lucruri. Dar probabil că asta e doar o atitudine defensivă, cine știe!

 7. @Nikos D.
  Inteleg argumentele, insa eu cred ca aici nu este vorba de taria rabdarii (care este o mare virtute) ci de lasitate sau nepasare. Pai Stefan cel Mare si Sfant n-a iesit impreuna cu ai sai sa apere dreptatea si credinta cu sabia? Astia de acum sunt mai rai decat osmanlaii, insa ne facem ca nu vedem si-i dam mereu ca trebuie sa facem cum au facut sfintii. Sfintii Apostoli( ca tot suntem in Sfantul Post al Praznicului lor) au fost chemati de Domnul sa mearga dupa El, ca sa se inchida orice gura. Iar Sfintii Parinti s-au izolat de lume si au ajutat-o mai mult asa.
  Noi insa suntem in lume si trebuie sa luptam aici cu ale lumii, nu sa stam inerti.
  Nu zic sa scoatem sabia, insa nici sa privim linistiti aceste orori, linistindu-ne cugetul ca asa este mai intelept si mai bine…

 8. “Nu zic sa scoatem sabia, insa nici sa privim linistiti aceste orori, linistindu-ne cugetul ca asa este mai intelept si mai bine…”

 9. GeluS:
  Nu, chiar nu putem iesi cu bata, asa cum bine spune @Nikos. Dar, nici nu putem sta, asa cum sta de zeci de ani Patriarhia. Ce avem de facut este sa tragem o linie, vizibila duhovniceste, invizibila fizic, dar linie. Sa se simta granita intre ce-i al lor si ce-i al nostru. Sa nu permitem sa se intre in ce-i al nostru sub nici o forma. Si sa se vada ca ce-i al nostru este tot ce e in tara asta, pentru ca noi le-am facut, prin stramosii nostri. Abia atunci, nu ar fi lasitate si nepasare. Dar cu bata, nu, doar cu puterea duhului. Sau, mai bine, zis a Duhului Sfant.

 10. @Titus L

  Eu n-am zis nici cu bata, nici cu sabia!!! Insa trebuiesc aratate curajul, fermitatea si seriozitatea necesare intr-un “Nu” hotarat in fata acestor atacuri.
  Cu puterea Duhului Sfant ? Pai daca nu ne pasa de Adevar, cum vrei sa lupti cu ajutorul si puterea Duhului Sfant ?
  Macar de s-ar lupta la inceput prin PREZENTA, cum ne invata Cuviosul Parintele nostru Arsenie, poate mai apoi ar veni si ajutorul Duhului Sfant.

 11. @GeluS: Frate Gelu, bine ai spus, macar prin PREZENTA.

 12. Să ne rugăm ca onorații membri ai Academiei Române să aibă demnitatea și verticalitatea opiniei, prin luarea unei poziții ferme și juste față de incorecta înlocuire a cuvântului românesc .. țigan ” cu un cuvânt inexistent in limba română de veacuri, acesta de ” rom “. Subliniez : cuvântul rom in limba română inseamnă altceva după cum știm, în nici un caz nu înseamnă țigan.
  Am auzit recent o propunere a unui parlamentar de instituire a unor zile noi de sărbători legale, printre care și ” ziua limbii romani” ! in loc de ” ziua limbii țigănești “. Cred că distinsul istoric și actual președinte al academiei Române d-l prof dr. Ioan Aurel Pop este dator acestui popor român pe care il iubește, să acționeze de la înălțimea onorabilei sale poziții sociale și să repare această stare injustă.

 13. Pingback: CNCD si ACCEPT "instruiesc" profesorii in "PROBLEMATICA LGBT"/ Beni Oni Ardelean, deputat liberal: CNCD este o institutie de tip GESTAPO care ar trebui desfiintata (Video)
 14. Pingback: Crestinul “a-toate-impaciuitor” din era post-Adevar, GROAZA DE ADEVARUL INCONFORTABIL si SITUAREA COMODA IN FATA RAULUI DEGHIZAT. “Suntem mai buni chiar si decat Dumnezeu” – nebunia otravitoare a noilor teologii “progre
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare