Concertul RAZE PRIN ZABRELE sustinut de maicile de la Diaconesti, dedicat MARTIRILOR COMUNISMULUI (Inregistrare video). Cuvantul parintelui Amfilohie: NU VAD O REVIGORARE A VIETII IN BISERICA NOASTRA MAI PUTERNICA DECAT CINSTIREA CU SERIOZITATE A MESAJULUI ACESTOR EROI AI CREDINTEI SI AI NEAMULUI

7-04-2017 2 minute Sublinieri

Maicile de la Mănăstirea Diaconeşti au concertat în aceasta seară la Catedrala Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti. Evenimentul intitulat „Raze prin zăbrele” a avut loc cu binecuvântarea Patriarhului Daniel.

Începând cu ora 19:00, monahiile de la mănăstirea băcăuană au încântat auditoriul cu piese muzicale din Vinerea Mare, cântări dedicate celor din temniţa comunistă şi imne pascale.

Evenimentul a fost moderat de părintele Teodor Gradinaciuc, Director Radio Trinitas.

Mănăstirea Diaconești este o mănăstire de maici din județul Bacău, înființată în 1998. Stareța asăzământului monahal este fiind monahia Evloghia Chirvase. Maicile de la Diaconești formează unul dintre cele mai cunoscute grupuri psaltice din țara noastră.

Nota noastra

Cuvantul parintelui Amfilohie poate fi ascultat incepand cu 1h.23`. De asemenea, a rostit un cuvant si Marcel Petrisor, care poate fi ascultat de la min. 30. Acesta a dat, poate, una din cele mai bune definitii ale “luptei anticomuniste“: “lupta impotriva comunismului inseamna lupta impotriva pacatelor mele.”

Parintele Amfilohie a mai subliniat faptul ca Biserica nu poate ramane muta fata de jertfa celor din inchisori si a indemnat ierarhii, ca si toti ceilalti membri ai Bisericii, sa fie cel putin la fel prezenti si de activi ca activistii ateisti. 

Salutam aceasta schimbare de atitudine a Patriarhiei Romane. Este prima oara cand organizeaza un eveniment cu Manastirea Diaconesti dedicat in mod asumat si explicit cinstirii martirilor din inchisorile comuniste. Anterior, astfel de evenimente aveau un statut mai degraba informal, oarecum “underground”. Pe langa binecuvantarea patriarhala, sunt de remarcat si popularizarea fara rest a evenimentului pe canalele oficiale: concertul maicilor, cuvantul lui Marcel Petrisor si al pr. Amfilohie au fost transmise live pe contul de Facebook al Trinitas TV. Evenimentul a atras, de altfel, si atentia unor televiziuni “laice”.

UPDATE

ActiveNews a realizat si un transcript al cuvantului pr. Amfilohie:

„Dăm slavă lui Dumnezeu că suntem în Biserică, în această catedrală patriarhală, aici, împreună, înainte de Săptămâna Patimilor, care ne amintește de durerile Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, care a biruit moartea și ne-a izbăvit pe noi din chinurile morții. Învierea Domnului o prăznuim noi, precedată de Săptămâna Patimilor. Nu vorbim de Înviere fără Răstignire și Răstignire fără Patimi. Nu e ceva simbolic.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos, când s-a arătat mucenicilor, după Înviere și le-a spus: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ, ca să îi încredințeze, le-a arătat mâinile și coasta Sa. De aceea, pentru noi acestea sunt mărturii, semne și putere de a urma pe aceași cale, a iubirii și a jertfirii din iubire, pentru Dumnezeu și pentru semeni. Plecăm cu toată râvna în această Săptămână a Patimilor. Este binecuvântată pentru noi această seară, înainte de Săptămâna Patimilor, organizată de Patriarhia Română pentru cinstirea celor care au pierit în regimul comunist. Eu sunt născut în 1967, i se spunea „generația ceaușeilor”. Dar, dincolo de planurile unora sau altora, este mâna lui Dumnezeu.

De aceea, considerăm și nici nu ne îndoim că este atâta necesitate și folos aplecarea, mai ales a ierarhilor noștri și a Bisericii și a celor de față, asupra cinstirii martirilor din perioada aceasta nu demult trecută. Nu văd o revigoare a vieții în Biserica noastră mai puternică decât cinstirea cu seriozitate a mesajului martiric al acestor eroi ai credinței și ai neamului nostru. Atât de mult ne-a iubit pe noi Dumnezeu încât Și-a pus pe Cruce sufletul pentru noi.

Nimic trainic nu se săvârșește fără jertfă și fără sacrificiu. Toată ortodoxia este întemeiată pe sângele acesta martiric. Acești voluntari pentru credință și neam pe care îndrăznim să îi amintim sub această formă a cântecului sau cuvântului constituie o încredințare și o mijlocire pentru noi pe drumul pe care purcedem. Ce bine ar fi să se predea în școli copiilor noștri pilda acestor cei mai buni din cei mai buni răstigniți pe altarul credinței în temnițele comuniste.

Să arătăm încă o dată că Biserica nu poate fi mută și surdă la nesfârșit în fața unor presiuni față de acest mesaj al martirilor noștri din perioada comunistă. Astăzi se duce o luptă împotriva adevărului și a Bisericii, iar noi nu trebuie să asistăm pasiv. Trebuie să ii sprijinim cu rugăciune ca Dumnezeu să dea înțelepciunea, puterea și curajul să păstorească. Este de mare folos sufletesc pentru noi să vedem că jertfa acestor înaintași ai noștri nu este zadarnică și noi să nu o facem zadarnică prin tăcerea noastră.

Credem în biruința Domnului nostru Iisus Hristos asupra întunericului. Suntem pentru cultură, pentru lumină și pentru pace, pentru viață, pentru bună conviețuire, pentru dragostea, și a vrăjmașilor noștri. Dorim să ducem mai departe duhul și pilda înaintașilor noștri. Să dea Dumnezeu să mergem spre Înviere cu toată credința, să înțelegem că nimic bun nu se face fără jertfă! Să fim mai uniți și să fim mai tari decât toți cei care încearcă să ne bage pumnul în gură sub o formă sau alta în ceea ce privește țara, neamul, credința!”, a spus părintele Amfilohie.

raze prin zabrele

 


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Opinii, analize, Parintele Amfilohie Branza (Manastirea Diaconesti), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Concertul RAZE PRIN ZABRELE sustinut de maicile de la Diaconesti, dedicat MARTIRILOR COMUNISMULUI (Inregistrare video). Cuvantul parintelui Amfilohie: NU VAD O REVIGORARE A VIETII IN BISERICA NOASTRA MAI PUTERNICA DECAT CINSTIREA CU SERIOZITATE A MESAJULUI ACESTOR EROI AI CREDINTEI SI AI NEAMULUI

  1. Pingback: PĂRINTELE AMFILOHIE DE LA DIACONEȘTI pentru “FAMILIA ORTODOXĂ”, despre lucrarea de MĂRTURISIRE întemeiată pe VIAȚA LĂUNTRICĂ: “Nu putem învinge puterile răului prin forţele proprii. Singura soluţie este soluţia harului, sol
  2. Pingback: MAICILE DE LA DIACONESTI SI PARINTELE AMFILOHIE - la Catedrala Sfantul Spiridon din Bucuresti, vestind Nasterea Domnului prin COLINDE si CUVANT DUHOVNICESC (video) - Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: “E NEVOIE, LA ORA ACTUALĂ, SĂ NE DĂM MÂNA UNII CU ALȚII ca într-o unitate de duh şi de simţire”. PĂRINTELE AMFILOHIE despre UNITATEA ROMÂNILOR și înțelegerea IUBIRII DE ȚARĂ ȘI DE NEAM în lumina lui Hristos: “Dumnezeu nu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare