CONDITIILE DE MIZERIE din spitalele romanesti pediatrice (VIDEO)

4-02-2015 2 minute Sublinieri

pentru Video trebuie apasat F5 sau Refresh

Saloane pline de mucegai, paturi vechi de 40 de ani şi băi insalubre. Mii de copii sunt trataţi în asemenea condiţii, la Secţia de Pediatrie de la Spitalul Judeţean Călăraşi. Medicii şi asistentele se declară învinşi de lipsa banilor şi de frecvenţa cu care se schimbă conducerea. Actualul manager se plânge că abia reuşeşte să plătească datoriile spitalului.

Grupul sanitar al secției de pediatrie de la Spitalul Călărași arată jalnic. Nici saloanele secției nu sunt mai departe de imaginea dezolantă.

Secția de pediatrie a fost inaugurată în 1986 și de atunci reparațiile au fost făcute rar şi incomplet. Sute de sesizări scrise de mamele copiilor internaţi şi chiar de şefa de secţie au rămas fără răspuns.

Consiliul Judeţean Călăraşi, care trebuie să asigure finanţarea, găseşte explicații în loc de bani. Două milioane de lei costă renovarea şi consolidarea clădirii.

„Corpul acesta, deşi este mai nou, prezintă un pericol seismic. Noi nu am putut să reabilităm secţiile datorită faptului că trebuie făcută consolidarea”, spune Marian Dinulescu, vicepreşedintele CJ Călăraşi.

Consiliul Județean susţine că a făcut reparaţii de peste trei milioane de lei în ultimii şapte ani la spitalul judeţean. La Pediatrie, însă, nu se vede mai nimic.

„Bugetul spitalului este restrâns. Cu un meșter și cu o găleată de var sau o cutie de vopsea nu se poate renova o secție”, spune Constantin Ioniță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Călărași.

Autorităţile locale promit acum că în două săptămâni secția va fi igienizată, apoi renovată.

Ministerul Sănătăţii a trimis anul trecut inspectorii să controleze spitalul. Aceștia au închis bucătăria şi au constatat diverse probleme, dar nu au avut ochi să vadă că secţia de Pediatrie se năruie.

Mai mulţi constănţeni au protestat, sâmbătă, în faţa Spitalului Judeţean din Constanţa, cerând renovarea secţiei de pediatrie.

Aceştia spun că nou-născuţii riscă să se îmbolnăvească grav în spital din cauza mizeriei care există în secţia de pediatrie, anunţă Digi 24.

„Am fost în două saloane. În primul era… nu ştiu… canalizarea stricată… un miros de nu puteai să respiriri”, povesteşte o tânără al cărei bebeluş în vârstă de numai cinci luni a murit după ce a fost internat pentru o răceală.

Mama ei este şi mai vehementă şi spune că nu poate accepta faptul că nepoţelul ei a murit din cauza condiţiilor din spital.

„Cum să acceptăm, dintr-o răceală, la Spitalul Judeţean, să ne moară copilul? Cum? Nu pot! Nu pot să accept aşa ceva!”, a declarat aceasta.

O altă tânără a povestit ce a văzut atunci când a intrat într-un salon.

„Am deschis o uşă şi am aprins lumina şi au fugit gândacii pe jos, pur şi simplu. Nici n-am mai putut să mai intru acolo. Case de paianjeni, rugină, mucegai…deci, nu ai cum… Oare, copiii aştia nu merită şi ei condiţii mai bune?”

Mizeria din spitalele romanesti este in continuare un subiect extrem de dezbatut. Cititorii HotNews.ro sunt revoltati de conditiile insalubre in care sunt tratati, iar pozele postate de acestia contureaza foarte bine imaginea trista a spitalelor din Romania. Spitalul judetean din Focsani si sectiile de pediatrie din cadrul Spitalelor Judetene Constanta si Calarasi sunt doar cateva exemple ale mizeriei spitalelelor publice din Romania.

sectia-pediatrie-spitalul-judetean-calarasi-3 sectia-pediatrie-spitalul-judetean-calarasi-4 sectia-pediatrie-spitalul-judetean-calarasi-6 spitalul-judetean-urgente-pantelimon-focsani-3


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare