CORECTITUDINEA POLITICA NEO-STALINISTA NU UITA SI NU IARTA. Despre o initiativa legislativa menita discreditarii si interzicerii reabilitarii detinutilor politici fosti legionari

8-03-2011 5 minute Sublinieri

O initiativa de modificare a legii nr.221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora ce dateaza inca din octombrie anul trecut (2010) ajunge astazi, chiar de comunistul 8 martie, in dezbaterea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, unde este invitat sa participe la dezbateri IICCMR-ul controlat de Vladimir Tismaneanu (alături de Ministerul Justitiei si Secretariatul General al Guvernului) dar nu si Asociatia Fostilor Detinuti Politici. Proiectul de modificare a legii care reglementeaza reabilitarea juridica a celor condamnati politic in perioada comunista a fost, deja, votat in Senat, si a primit avizul consultativ al Consiliului Legislativ. Initiativa apartine unui senator liberal (Raymond Luca) si, dupa cum se vede, intruneste adeziunea tuturor fortelor politice, fie la putere, fie din opozitie.

In expunerea de motive lapidara initiatorul – dand dovada de o vie vigilenta proletcultista – , precizeaza:

(…) în textul legii s-a strecurat un aliniat ce propun a fi eliminat. Este vorba despre art. l, alin. 2, litera b, unde se menţionează că, printre altele, constituie de drept condamnări cu caracter politic condamnările pronunţate pentru faptele prevăzute în “Legea nr. 80/1941 pentru reprimarea faptelor ce pun în primejdie existenţa şi interesele Statului, publicata în Monitorul Oficial nr. 31 din 6 februarie 1941.” Motivele eliminării acestui aliniat sunt mai mult decât evidente, având în vedere că Legea 80/1941 nu se încadrează în perioada menţionată de Legea 221 (1945-1989). Mai mult, persoanele care făceau obiectul legii 80/1941 au fost implicate în rebeliunea legionară, ceea ce contrazice art. 7 al Legii 221/2009, care stipulează că “Prevederile prezentei legi nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra umanităţii şi persoanelor condamnate pentru ca au desfăşurat o activitate de promovare a ideilor, concepţiilor sau doctrinelor rasiste şi xenofobe, precum ura sau violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase şi inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie.”

Legea creează obligaţii din partea statului român şi oferă posibilitatea de plăţi reparatorii cetăţenilor prevăzuţi în actul normativ, iar neconcordanţele din textul său creează efecte directe asupra celor care se află sub incidenţa ei. în acest sens, propun spre dezbatere – în regim de urgenţă – şi aprobare Parlamentului propunerea legislativă pentru modificarea art. l din Legea nr. 221 din 2 iunie 2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 -22 decembrie 1989.

In cele ce urmeaza analizam si punctul de vedere (favorabil) al Guvernului fata de proiectul legislativ, deoarece este mai elaborat din punct de vedere conceptual si ideologic.

In ce consta modificarea? In abrogarea unui articol al legii prin care erau inclusi in categoria celor condamnati politic si detinutii care au suferit represiuni in urma unei legi date de regimul Antonescu in urma ”rebeliunii legionare”. Adica a legionarilor si a tuturor membrilor organizatiilor afiliate Miscarii Legionare, cum au fost si Fratiile de Cruce care au intrat in vizorul represiunii declansate de Maresalul Antonescu de la inceputul anului 1941.

O prima motivatie a celor care vor sa abroge articolul este ca acesta se refera la o lege anterioara instaurarii regimului comunist. In aparenta rationamentul este corect. In realitate, exista numerosi legionari care au fost arestati in urma legii lui Antonescu si a caror condamnare s-a perpetuat si sub regimul comunist.

Ceea ce vadeste insa caracterul ideologic al initiativei este motivarea pe care o da Guvernul. Aflam de aici ca, de fapt, se doreste delimitarea condamnatilor legionari de restul condamnatilor care au suferit represiunea comunista, zice-se, in numele unor ”crezuri democratice”. Mai mult, se evoca faptul ca, de fapt, miscarile fasciste au fost condamnate, in perioada postbelica, in toate tarile in care s-au afirmat, FIE ELE DEMOCRATICE SAU NU. Adica se precizeaza explicit, cu toate ca precizarea era inutila si nu intra in incidenta cazului analizat, ca miscarea legionara, precum si, atentie!, reprezentantii regimului Antonescu au fost condamnati de regimul comunist

… ca urmare a mai multor decizii luate la nivel internaţional sau naţional.

Cu alte cuvinte, represiunea legionarilor si a ministrilor antonescieni este JUSTIFICATA, chiar daca ea a fost intreprinsa de regimul comunist! Aceasta este conceptia celor care au redactat punctul de vedere al guvernului…

Ce putem spune despre un asemenea punct de vedere? El poate fi caracterizat in trei moduri:

a) ticalosie

b) ticalosie

c) ticalosie

Rezulta de aici ca un model absolut de intelectual  martir care a fost un slujitor devotat pana la jertfa totala al credintei si al tarii sale, asadar un mucenic autentic al inchisorilor precum Mircea Vulcanescu nu va fi reabilitat niciodata in aceasta lume, caci si el a fost trimis in inchisoare in urma unui proces pretins de de-nazificare a tarii, si figureaza pana si in ziua de astazi drept… criminal de razboi. Asta ca sa ne fie mai evident unde poate duce un asemenea rationament.

De ce este rationamentul o ticalosie?

1. Aplica principiul responsabilitatii colective, nu pe cel al responsabilitatii individuale, singurul valabil in justitie. Cu alte cuvinte, nu se cauta sa se vada in ce masura condamnatii legii antonesciene au avut vreo legatura reala cu orice fel de tulburare in evenimentele din ianuarie 1941. Se perpetueaza, astfel, acelasi principiu totalitar de condamnare a oamenilor pe baza categoriilor si a etichetelor demonizate. Nu conteaza faptele individului, ci incadrarea sa temporara intr-o organizatie sau intr-un guvern indezirabil pentru unii.

2. Trece cu vederea faptul ca Miscarea Legionara a fost absolvita de vreo vina privind crime de razboi la procesul de la Nurnberg si, de asemenea, in cadrul unor procese interne. Privind aspectele ideologiei anti-semite, acestea pot intra la capitolul libertatea de exprimare, nicidecum nu pot antrena consecinte juridice si nici nu justifica diabolizarea unei intregi organizatii. Antisemitismul legionar nu a fost rasist si nu a cautat sau practicat ”solutii finale”.

3. Se continua acelasi trend ideologic corect politic de a diaboliza legionarismul si de a ”scuza” comunismul, lucru ce a inceput sa fie observat pana si de oameni care nu au, altminteri, vreo sensibilitate nationalista.

4. Se refera la un eveniment controversat din punct de vedere istoric: rebeliunea legionara. Evenimentele au fost tulburi si nu exista inca o defrisare istorica onesta si completa a perioadei respective. Daca Miscarea Legionara ar fi pornit in intregimea sa la rebeliune, situatia ar fi fost mult mai dramatica in tara. Represiunile antonesciene au depasit mult simpla pedepsire a celor care au participat in vreun fel la ”rebeliune”.

5. In cele din urma, dar si cel mai important punct: in ce masura va duce aceasta initiativa la blocarea reabilitarii unor martiri si marturisitori  ca Valeriu Gafencu si Ioan Ianolide? Pentru ca ei au fost condamnati la inchisoare de regimul antonescian, deci inainte de instalarea comunismului…

O asemenea masura aberanta seamana foarte mult cu o noua tactica dintr-o strategie mai generala de incitare si de provocare, lucru care nu poate fi decat benefic celor care cauta sa capitalizeze revirimentul nationalist si marturiile celor din inchisorile comuniste pentru a canaliza apoi potentialul de  simpatie in directii-capcana, mai mult sau mai putin extremiste, “revolutionare” sau, cel putin, subversive la adresa Bisericii.


Textul motivatiei Guvernului

Domnule preşedinte,

în conformitate cu prevederile art. 111 alin. (1) din Constituţie, Guvernul României formulează următorul

PUNCT DE VEDERE

referitor la propunerea legislativă intitulată „Legepentru modificarea art. l din Legea nr. 221 din 2 iunie 2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989″, iniţiată de domnul senator Luca Raymond – PNL (Bp. 137/2010).

I. Principalele reglementări

Potrivit Expunerii de motive, această iniţiativă legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea art. l alin. (2) lit. b) din Legea nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, întrucât Legea nr. 80/1941 pentru reprimarea faptelor ce pun în primejdie existenţa şi interesele Statului, la care face referire dispoziţia menţionată, nu se încadrează în perioada menţionată de Legea nr. 221/2009, respectiv 1945-1989, iar persoanele care făceau obiectul acesteia au fost implicate în rebeliunea legionară, ceea ce contrazice prevederile art. 7 din Legea nr. 221/2009.

II. Observaţii

Legea nr. 221/2009 are ca scop, de principiu, repunerea în drepturi a victimelor regimului comunist prin ştergerea ope legis a tuturor consecinţelor penale ale condamnărilor cu caracter politic pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Mai precis, este vorba de persoanele condamnate în intervalul menţionat pentru fapte „care au avut drept scop împotrivirea faţă de regimul totalitar instaurat la data de 6 martie 1945 “.

Legea nr. 80/1941 a fost emisă în regimul Ion Antonescu pentru restabilirea ordinii după rebeliunea legionară din ianuarie 1941. Acest act normativ poartă amprenta situaţiei excepţionale în care a fost emis şi, totodată, trădează caracterul dictatorial al regimului Antonescu. Conţinutul legii arată că aceasta era îndreptată, cu precădere, împotriva mişcării legionare cu scopul de a preîntâmpina o nouă rebeliune sau orice formă de opoziţie organizată din partea acestora. Pe de altă parte, actul conţine şi dispoziţii contrare drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi prevederi ce puteau fi invocate împotriva organizaţiilor democratice.

Precizăm că, în perioada postbelică, majoritatea statelor europene, democratice sau nu, au luat măsuri împotriva membrilor şi susţinătorilor organizaţiilor de tip fascist şi a colaboratorilor cu regimul nazist (condamnări în justiţie, descalificare administrativă, lipsirea temporară de drepturi cetăţeneşti, exproprieri, amenzi etc.). Măsuri punitive de acest fel au fost implementate ca urmare a mai multor decizii luate la nivel internaţional sau naţional.

In cazul României, regimul comunist a luat măsuri, pe de o parte, pentru epurarea şi penalizarea legionarilor şi a reprezentanţilor regimului Antonescu şi, pe de altă parte, a acţionat împotriva reprezentanţilor forţelor democratice şi a cetăţenilor neafiliaţi politic, consideraţi ostili noii puteri, în ambele situaţii, regimul de detenţie a fost extrem de dur, având drept scop înăbuşirea oricărei forme de opoziţie şi rezistenţă, mergându-se până la eliminarea fizică.

Astfel, considerăm că nu poate fi pusă pe acelaşi plan condamnarea celor care s-au împotrivit regimului comunist, în numele unui crez democratic, cu aceea a reprezentanţilor şi militanţilor unei mişcări totalitare, extremiste, care doreau înlocuirea unui totalitarism cu o altă formă de totalitarism. Spiritul Legii nr. 221/2009 are în vedere reabilitarea celor din prima categorie, adică a susţinătorilor unui model democratic, după cum reiese din prevederile art. 7 din lege.

In fapt, din baza de date deţinută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, reiese că, după data de 6 martie 1945, nu s-a pronunţat nicio condamnare având ca temei juridic Legea nr. 80/1941. Există cazuri de legionari condamnaţi anterior anului 1945, care au fost menţinuţi în detenţie şi după instaurarea regimului comunist, până la expirarea pedepsei. Dispoziţiile Legii nr. 221/2009 se referă, însă, la condamnările cu caracter politic pronunţate în perioada 6 martie 1945 -22 decembrie 1989.

Din aceste considerente, apreciem că propunerea legislativă pentru modificarea art l din Legea nr. 221/2009, prin eliminarea lit. b) a alin. (2), se susţine în măsura în care nu există hotărâri penale de condamnare cu caracter politic, pronunţate împotriva persoanelor implicate în acţiuni cu caracter democratic, după 6 martie 1945, având ca temei juridic al condamnării Legea nr. 80/1941.

In opinia noastră, Legea nr. 221/2009 nu trebuie să se aplice – în cazul în care există astfel de cazuri – persoanele care au fost condamnate după 6 martie 1945 pentru participarea la rebeliunea legionară din ianuarie 1941 sau la orice acţiune cu caracter violent întreprinsă în numele unei ideologii sau grupări extremiste, antidemocratice şi xenofobe, persoane exceptate de la efectele legii prin reglementările stipulate la art. 7.

III. Punctul de vedere al Guvernului

Având în vedere considerentele menţionate, Guvernul susţine adoptarea acestei propuneri legislative.

(…)

Legaturi:


Categorii

Corectitudine politica/ Marxism cultural, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “CORECTITUDINEA POLITICA NEO-STALINISTA NU UITA SI NU IARTA. Despre o initiativa legislativa menita discreditarii si interzicerii reabilitarii detinutilor politici fosti legionari

  1. Matei 10, 22: Si veti fi urati de toti din pricina numelui Meu; dar cel ce va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui.

    http://www.dervent.ro/biblia.php

  2. Acum, mai mult ca oricand sa ne amintim cuvintele Fericitului Mircea Vulcanescu: Sa nu ne razbunati!
    Acestea ne vor feri pe noi de a pacatui, caci porunca avem sa ii iubim si pe vrajmasi, dar ne vor feri si de orice act necugetat, de orice “capcana” ni s-ar intinde.
    Sa ne amintim si cuvintele Parintelui Iustin: fara baricade.

  3. Dezbaterile de la Comisia Juridica a Cam. Dep. au fost amanate, urmand sa se astepte si punctul de vedere al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici.

  4. Văd că trădătorii de neam și țară (care nici sânge și nici spirit românesc nu au) din parlament nu au altă misiune decât să acopere cu calomnii sau cu uitare viața, credința și eroismul poate al celor mai slăviți martiri creștini români. În loc să vegheze la ”propășirea materială și spirituală a poporului român” și să pună rânduială în economia și cultura naționale, și după ce – într-o complicitate mafiotă și obedientă străinilor – au vândut și prezentul și viitorul nostru, al sărmanilor români, obligându-ne să fim chiriași și robi (prin datoriile pe termen nelimitat) în țara strămoșilor noștri, acum vor să ne vândă și trecutul și pe ultimii înaintași demni de moștenirea la care suntem chemați și noi prin ei – Împărăția lui Dumnezeu. E cutremurător cum chiar din forul conducător al țării persecuția, discreditarea și linșajul marilor personalități creștine și române capătă acoperire și dimensiune (și vom vedea apoi și obligativitate) publică și legală, iar Crucea (jertfa) martirilor din temnițele comuniste e acoperită (precum Crucea Mântuitorului Hristos) de gunoaiele pe care le aruncă tot felul de răzvrătiți anticreștini și antiromâni. Tocmai de aceea, cu trezvie și evlavie, noi să-i pomenim și să le cerem ajutorul în rugăciunile noastre înaintea Atotțiitorului Dumnezeu Care nu-Și uită mărturisitorii și nu-Și părăsește fii Bisericii Sale Dreptslăvitoare.

  5. Ioana@

    Aici nu este vorba despre nici o incercare de a razbuna pe cineva ci despre DATORIA noastra de a-i reabilita pe cei care au suferit pentru neamul si tara lor si care au fost si continua sa fie denigrati prin abile jocuri de cuvinte si inventarea unor termeni falsi si perfizi, incadrati in categorii dubioase, aratati cu un deget acuzator cu multa, multa ura. Nu face nimeni nici baricade, nici nu este viata nimanui pusa in pericol, dar trebuie sa se faca lumina in pofida celor care nu vor lumina. Nu este normal ca eroi ai neamului sa ajunga sa fie blamati de copiii nostri, indoctrinati de cei care deservesc interese straine de neam si tara. Trebuie analizat, in lumina adevarului, tot contextul politic, social si economic al momentului istoric in care s-a petrecut activitatea lor si condamnarea lor. Propaganda comunista nu a inceput in Romania doar in 1944 ci mult inainte. Miscarea asa-zis antisemita (iar termenul este fals!!!; ar trebui analizat si repus in discutie) era legata de informatii clare care ii implicau pe evrei daca nu cumva ii chiar puneau in spatele Internationalei comuniste. Se observa atunci (ca si acum, de altfel) ca acestia duc un razboi de ocupatie, practicand mai ales tactici economice si sociale, mai putin sau deloc militare, si s-a incercat anihilarea acestor tactici. Asta este, de fapt, “vina” celor care i-au deranjat atunci. Nu antisemitismul.
    Daca Stefan cel Mare ar fi luptat cu ei si nu cu turcii, astazi noi n-am fi putut sa-i rostim numele pentru ca l-ar fi facut antisemit. Iata ca turcii nu-l numesc antiturc. Au mai mult bun simt.
    Dar ei nu vor acum sa se faca lumina. Lumina ar arata faptele lor! Nu vor un proces al comunismului pentru ca sunt pe cale sa-l instituie sub numele de Globalizare, peste tot. Degetul acuzator si acuzatia de antisemitism sunt tactici de paralizare a adversarului. Nimeni nu vrea sa fie acuzat de ceva atat de odios, nu-i asa? Cea mai buna aparare e atacul!
    Ar trebui, poate, sa facem si noi un Institut pentru Prevenirea Antiromanismului si Anticrestinismului, omolog celui pentru prevenirea antisemitismului ca sa putem discuta deschis, civilizat, niste probleme sa putem sa mergem in parlament cu punctul nostru de vedere, nu-i asa?
    Daca nimic din toate acestea nu se pot face, atunci macar ar trebui sa putem declara pe fata( precum cei din Sinodul Greciei) ca suntem o tara sub ocupatie! Ca sa inteleaga toata lumea cine ne guverneaza si de ce.

  6. “blamati de copii nostri” – am vrut sa scriu “copiii”
    Scuze, am batut in viteza.

  7. Problema (mea) logica: Antonescu e luptator pro-democratie (si anti-legionar) sau anti-semit ? Amintesc ca bustul maresalului din curtea unei Biserici bucurestene este inca imbracat in tabla.

    Concluzie: vae victis ! (istoria o fac invingatorii)

  8. Daniela,
    recititi va rog articolul, si veti intelege ce am vrut sa spun.
    O fi vazand peste ani Mircea Vulcanescu nerecunostinta (intreita ticalosie) a unora, dar si dragostea si ravna noastra, daca ne-a lasat mostenire acele cuvinte.
    La cele ce am spus, nu pot adauga decat ca Parintele Mihail are dreptate. Sa ne rugam acestor Martiri, caci din inimile noastre nu ii poate scoate nimeni si nici de unde i-a asezat Dumnezeu.
    Iertati-ma!

  9. Ioana,

    Nu aveti de ce sa va cereti iertare. Putem sa fim si de pareri diferite, ca nu se intampla nimic.
    Intru totul de acord cu Parintele Mihail! Nu exista nici o contradictie.
    “Sa ne rugam acestor Martiri, caci din inimile noastre nu ii poate scoate nimeni si nici de unde i-a asezat Dumnezeu.” De acord si cu asta! Sa avem grija, insa, in masura in care depinde de noi, si de locul pe care il vor ocupa in inimile copiiilor nostri, adica a generatiilor pe care suntem chemati sa le educam.

  10. E doar un gand de-al meu : daca initiatorii acestui proiect de lege fac parte dintr-o minoritate religioasa (secta) si practic prin “initiativa” asta nu urmaresc decat sa altoiasca (!) poporul ortodox la erezia lor ?

  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii (2): PAUL GHITIU despre un atac absurd al lui MARIUS VASILEANU la adresa parintelui Iustin si a Bisericii, in a doua zi din Postul Mare
  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii (3): DEMOLAREA REPERELOR SI TEROAREA DELATIUNII POLITIC CORECTE
  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti ia atitudine fata de proiectul prin care unei parti a detinutilor legionari le este interzisa reabilitarea juridica
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » Profetism dostoievskian “la lucru” (III): “Cine isi blestema trecutul, acela-i de acum al nostru, iata formula noastra!” … sau demascarea “demonilor” Europei
  15. Pingback: DUBIOSII. "Primul pas spre lichidarea unui popor este sa-i stergi memoria"
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare