CRIZA… APEI POTABILE? Rezervoarele subterane din Dobrogea, inca o resursa cheie (VIDEO)

4-10-2011 2 minute Sublinieri

Tokelau, un mic arhipelag administrat de Noua Zeelandă, s-a alăturat vecinilor din Tuvalu şi a declarat stare de urgenţă, anunţând că rezervele de apă potabilă sunt aproape epuizate, scrie The telegraph. Noua Zeelandă a trimis în Tuvalu un avion cu două unităţi de desalinare şi mai multe containere cu apă.
Ministrul de Externe neo-zeelandez Murray McCully a anunţat că şi în Tokelau s-a declarat stare de urgenţă, iar acest lucru indică faptul că, în acea regiune din Oceanul Pacific, lipsa ploilor din ultima perioadă va avea un impact mult mai mare decât se prognoza. Lipsa apei va afecta, cel mai probabil, şi recolta, şi urmează să apară şi o criză alimentară în insule, susţine McCully. Lipsa ploilor afectează regiunea de peste şase luni, iar meteorologii susţin că până în decembrie nu se întrevăd îmbunătăţiri ale situaţiei.

Batrana Dobroge ascunde in adancuri poate cea mai de pret dintre comorile noastre. Un rezervor imens de apa, vechi de 90 de milioane de ani, cercetat in egala masura de hidrologii romani si bulgari. Batranii vorbesc de el ca despre un fluviu subteran care traverseaza judetul Constanta cu un debit care l-ar depasi cu mult pe cel al Dunarii.

Autoritarile confirma ca exista, dar nu intra prea mult in detalii. Desi poate fi sursa noastra de apa in timpuri negre. Comuna Silistea, judetul Constanta. E seceta crunta, iar in mintea satenilor apare iar fluviul de sub pamant, despre care vorbeau bunicii lor. Cativa au vrut sa se convinga ca nu-i doar un basm si au inceput sa foreze. Cu 2000 de euro, Gheorghe Popa le-a demonstrat tuturor ca nu e nebun. Dar ce a tasnit de fapt din pamant? Ar putea fi al patrulea brat al Dunarii, pierdut sub nisipul Dobrogei, asa cum banuia Herodot in antichitate.

Inca din anii ’60, hidrologii au incercat sa lamureasca, prin foraje experimentale, care sunt calitatea si cantitatea apelor subterane din Dobrogea. Ultimul proiect a durat 24 de luni si s-a desfasurat impreuna cu cercetatori bulgari. Astazi se stie cat este legenda si cat adevar. Dobrogea are nu unul, ci doua rezervoare imense de apa subterana. Unul in nord, care merge pana la 100 de metri in adancime. Altul in sud, format in Jurassic. Vine dinspre Bulgaria, unde acopera 200 de kilometri, iar la noi mai sunt inca 80. O parte din apa formata la 600-700 de metri sub sol curge spre vest, in zona Giurgiu, alta se disipa treptat spre Mare.

O mica parte din depozitul vechi de 90 de milioane de ani alimenteaza 48 de localitati din judetul Constanta. Apa neclorinata, fara nitriti, cu un echilibru perfect de calciu, magneziu si fier. Dar se poate oare mai mult? In ultimii 20 de ani reteaua de irigatii din Dobrogea a fost lasata in paragina sau furata bucata cu bucata de hoti. In astfel de perioade de seceta, apa de adancime ar putea fi varianta salvatoare. Doar ca cercetatorii spun ca ar fi o miscare strategica total gresita.

”Trebuie prezervate pentru generatiile viitoare. Nu se evapora, sunt ape legate de componenta rocilor“, spune Rodica Macale, cercetator stiintific. Adica, odata inceputa extractia, echilibrul se rupe. O alegere aproape imposibila. Salvam agricultura sau pastram asul din maneca, in conditiile unei deja anuntate crize de apa la nivel planetar?

Una din crizele cu care institutiile globale baga in sperieti lumea este si cea a apei potabile.

Lucru care poate deveni realitate, dupa cum vedem, daca se prelungeste seceta de care suferim, in prezent, si la noi. Insa cauza unei asemenea crize este cu totul altundeva decat vor propagandistii noii ordini mondiale sa inteleaga lumea: nu in “suprapopulare” ci in suprapacatosenia omenirii, care determina si fenomene extreme ca “inchiderea cerurilor”:

Asadar, apa potabila ar putea deveni o resursa naturala cheie in astfel de conditii. Si ce se intampla, prin alte parti, cand apa este asa de rara?

Pe cand si rezervoarele de apa potabila din Dobrogea vor deveni o Rosie Montana?


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “CRIZA… APEI POTABILE? Rezervoarele subterane din Dobrogea, inca o resursa cheie (VIDEO)

  1. 5. Zis-a Domnul către Moise: “Treci pe dinaintea poporului acestuia, dar ia cu tine câţiva din bătrânii lui Israel; ia în mână şi toiagul cu care ai lovit Nilul şi du-te.
    6. Iată Eu voi sta înaintea ta acolo la stânca din Horeb, iar tu vei lovi în stâncă şi va curge din ea apă şi va bea poporul”. Şi a făcut Moise aşa înaintea bătrânilor lui Israel.

    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=32&cap=17

  2. ‘cu cel cuvios, cuvios vei fi, cu cel ales, ales vei fi,cu cel indaratnic, te vei indaratnici’..deh, daca suntem a minte si la inima (mai ales) mai tari decat stanca, cu sa loveasca Moise astazi ?

    Ma duce gandul la Cuviosul Paisie Aghioritul, care insista ca ‘trebuie sa te doara la rugaciune’. Citez aproximativ: ‘undeva in Sfantul Munte au facut Litanie sa ploua..si a luat foc’. Aidoma aminteste si de situatia rugaciunii pentru bolnav: ‘noi cantam fericiti ‘deschizand Tu mana Ta’ si acela moare’..

    Daca piatra inimii noastre ar scoate macar o lacrima, poate ca ar fi destul.

  3. frumos finalul lui @c2

  4. Pingback: SECETA GRAVA, CU EFECTE NEGATIVE ASUPRA ECONOMIEI. In Hunedoara pompierii aduc apa potabila cu cisternele...
  5. Pingback: GAZE DE SIST IN LOCUL APEI. Presiuni ale CHEVRON pentru FALSIFICAREA datelor referitoare la RETEAUA DE APE SUBTERANE din Dobrogea? - Război întru Cuvânt
  6. Pingback: PRIVATIZAREA APEI: o ticalosie a CORPORATIILOR si o metoda de CONTROL al POPULATIEI. Banca Mondiala si Comisia Europei fac presiuni pentru PRIVATIZAREA serviciilor de alimentare cu APA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare