Cum functioneaza LOBBY-ul Rosia Montana. COALITIA CORPORATIILOR AMERICANE si “DOMNIA LEGII”

29-01-2013 17 minute Sublinieri

 • Voxpublica: 

Ponta îi trage lui Antonescu (și) Roșia Montană de sub picioare. De ce i-o dă lui Șova. Și Ponta în grațiile Hotnews și B1TV

”Probabil se va stabili cine trebuie să câștige și atunci se va da drumul proiectului”

Ovidiu Tender, despre afacerea Roșia Montană, în vara lui 2012

***

Victor Ponta, ieri, în cadrul unui interviu acordat pentru ”Hotnews”: Intrebat dacă e pentru sau împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, Ponta a spus: “Nu mi-am modificat poziția publică și nici cea personală. Sunt trei condiții: standardele de mediu, redevențele și participarea statului român. Când acestea trei se îndeplinesc, poate să înceapă. Dar deocamdată nu sunt îndeplinite… Trebuie făcută o negociere, pentru că altfel o să avem un proces”.

Ponta a adăugat că negocierea cu investitorul va începe “imediat”, când proiectul va trece în portofoliul lui Dan Șova, la mari proiecte, “pentru că e un mare proiect”. (sursa: ”Hotnews”)

***

Mai întâi un ”amănunt”: povestea asta cu ”un mare proiect” e o glumă bună – o fabrică de mobilă din Câmpeni oferă mai multe locuri de muncă și pe termen nedeterminat, comparativ cu cele câteva sute de locuri de muncă (pe maxim 20 de ani) pe care le-ar crea proiectul de la Roșia Montană (conform propriilor studii de fezabilitate ale RMGC). De ce nu intră și fabrica de mobilă din Câmpeni la categoria ”mari proiecte”?

Apoi: din punct de vedere legal situația proiectului de la Roșia Montană nu se schimbă prin trecerea lui de la Ministerul Economiei la Ministerul Marilor Proiecte. Se schimbă doar persoana care ar trebuie să-și pună semnătura: Dan Șova în loc de Varujan Vosganian. PSD în loc de PNL. Și se mai schimbă persoanele pe lângă care RMGC trebuie să facă lobby (cu toate consecințele care decurg din asta – printre altele, Adina Vălean poate fluiera a pagubă: după ce ani la rând a militat și a băut cafele cu cianură pe coridoarele și prin birourile de la Bruxelles vine altcineva și-i suflă caimacul).

Mai apoi: am scris încă din momentul anunțării componenței noului Guvern (aici și aici) despre modul în care PSD e mai egal decât PNL (cu administrația lui Dragnea peste Internele lui Stroe, cu autostrăzile luate de la Fenechiu și pasate lui Șova, cu Voinea și ”Bugetul” rupând din ”Finanțele” lui Chițoiu ori cu ”Dialogul Social” al Doinei Pană peste Maria Câmpeanu și al ei minister al Muncii).

Așadar, ideea că Șova mai ia ceva și de la Vosganian intră în aceeași schemă. Și nu e vreo surpriză, ci o confirmare a războiului dintre Ministrul Economiei și premier. După ce, pe 20 ianuarie, Vosganian a publicat un comentariu pe blogul personal în care critica tocmai aceste gen de permutări de atribuții și competențe ale ministerelor, în funcție de persoanele care le conduc și partidele care le controlează. Cu un răspuns explicit al lui Victor Ponta care i-a arătat ușa (cu sensul de ”ieși!”, nu de ”intră!” lui Vosganian): ”Dacă cineva e nemulţumit de structura Guvernului, nu-l ţine nimeni cu forţa. Poate să plece. Dacă e vreun ministru nemulţumit de ceea ce face, am spus că nu-l ţine nimeni cu forţa. Sugerez oricărui ministru care este nemulţumit de activitatea sa în Guvern că nu este de neînlocuit, ba, dimpotrivă, fac imediat propuneri pentru altcineva. Dacă cineva nu e mulţumit de ce face la Guvern, pleacă şi vine altcineva care e mulţumit. Amatori de funcţii de miniştri sunt întotdeauna” (Victor Ponta, citat de ”Gândul”).

***

BONUS: Pentru a înțelege un pic în plus de ce îl interesează pe Victor Ponta controlul afacerii Roșia Montană o să vă ofer un scurt fragment din corespondența electronică a doi foști ambasadori ai Canadei în România. Mai întâi personajele. Între 26 iunie 2000 și 1 august 2003, Raphael Girard a fost ambasador al Canadei în România. Funcția deținută a fost ”începutul unei frumoase prietenii” cu Alan Hill, CEO al Gabriel Resources (2005 – 2009, compania care deține 80,69% din proiectul RMGC de la Roșia Montană). Atât de frumoasă încât după încheierea carierei diplomatice, Hill l-a cooptat și i-a oferit un post de director la Gabriel și l-a promovat în Consiliul de Administrație în aprilie 2005, funcții ocupate până în iunie 2010. Marta Moszczenska a fost ambasador al Canadei în România între august 2006 și septembrie 2009.

Și acum fragmentul promis. Ce îi scria Girard Martei Moszczenska pe 20 iulie 2007, în contextul în care în Parlament fusese inițiat un proiect de lege anti-cianură, iar Guvernul Tăriceanu dădea semne că susține inițiativa:

”This leads me to conclude that not only would it be desirable to have you and Ambassador Taubman intervene with Tariceanu but it would be useful to convey our discontent with the pospect of such a ban with the heads of the PSD and PD one of whom would have to support the government if the ban came to a vote.”

Acest fragment este, însă, doar promisiunea unor articole (studii de caz) mai în detaliu despre cine face și cum funcționează lobby-ul cu implicații pentru România. O să faceți cunoștință cu personaje din prima linie la Casa Albă și pe coridoarele Uniunii Europene, pe lângă care Corina Vințan e doar o palidă adiere de vânt.

***

P.S.: O simplă constatare: pe la amiază, Victor Ponta discută extrem de realaxat cu Dan Tapalagă la ”Hotnews”. Mai spre seară, se prezintă, la fel de relaxat, în emisiunea lui Cristoiu de la ”B1TV”. Coabitarea e bună ;) . Mă rog, nu știu dacă de aceeași părere sunt și Crin Antonescu și Dan Voiculescu.

O cină la Ambasadă. ”Băsescu își amintește cu căldură de mine”. Coaliția companiilor americane – studiu de caz (pentru a înțelege cazul RM, gazele de șist și altele)

Cu Wesley Clark pe post de consilier, poziția favorabilă a lui Victor Ponta în privința gazelor de șist nu reprezintă o surpriză. România nu are o reglementare a activității de lobby, iar Registrul de Transparență al Comisiei Europene e, la rândul lui, o glumă bună. De cel puțin 15 ani în România se face lobby și se face la cel mai înalt nivel, en-gros și en-detail. Asta nu e o noutate. Mai puțin cunoscute sunt metodele prin care se acționează și care au o foarte mică legătură cu ceea ce asociațiile de lobby sunt dispuse să recunoască atunci când invocă așa-zisa ”transparență”. Mai jos am selectat un fragment din cartea ”Morminte în mișcare. 10 ani la Roșia Montană”, pe care sper să o finalizez în următoarele luni. Cu mențiunea că e doar o (mică) parte a activității lobbystice legate de cazul Roșia Montană, care prezintă însă multiple similitudini și cu alte cazuri. Cu atât mai mult cu cât atunci când necesitățile o impun, marile companii (din cele mai diverse domenii) se coalizează și fac front comun.

***

O cină la reședința Ambasadorului Canadei în România

Cele ce urmează sunt extrase de corespondența electronică oficială solicitată de un român cu cetățenie canadiană, pe baza legii canadiene a liberului acces la informații, de la Ministerul de Externe (al Canadei). Din păcate, aceste fragmente au fost transmise solicitantului serios cenzurate (acțiuni și mai ales numele unor persoane au fost acoperite). Chiar și așa însă ne putem face o idee despre modul în care operează și cum se desfășoară acțiunile de tip lobby la nivelul ambasadelor. Mai întâi personajele.

Raphael Arthur Girard

Între 26 iunie 2000 și 1 august 2003 a fost ambasador al Canadei în România (ambasadă care funcționează și pentru Bulgaria și Republica Moldova). Acțiunile lui de sprijin direct a proiectului Gabriel Resources de la Roșia Montană au fost cunoscute încă din acea perioadă, fiind făcute publice printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Afacerilor Externe al Canadei, în septembrie 2005, postată pe site-ul miningwatch.ca.

”O cerere bazată pe accesul la informații din e-mail-urile de la și către Raphael Girard din 1 iunie 2000 și până pe 31 august 2003 cu privire la mina de aur de la Roșia Montană, a generat documente puternic cenzurate, care arată însă că, în mod constant el a minimizat gradul de opoziție la mină și a ignorat preocupările reale pentru mediu și socio-economice, bazându-se doar pe informațiile companiei.

La o prezentare pentru investitorii Gabriel, din 9 august 2005, Raphael Girard afirmă cât se poate de clar: ”Guvernul Canadian susține cu toate forțele proiectul și, în plus față de asta, ambasadele Canadei la Bruxelles și Budapesta fac lobby și tot ce e necesar să ajute ca proiectul să se întâmple”.

Postul de ambasador al Canadei în România a fost ”începutul unei frumoase prietenii” cu Alan Hill, CEO al Gabriel Resources din martie 2005 până în martie 2009. Atât de frumoasă încât după încheierea carierei diplomatice, Hill l-a cooptat și i-a oferit un post de director la Gabriel și l-a promovat în Consiliul de Administrație în aprilie 2005, funcții ocupate până în iunie 2010. Din August 2010 a trecut la Centerra Gold, care deține exloatări de aur în Kârgâzstan și Mongolia.

Alan Hill

A fost recrutat de Gabriel Resources în martie 2005, pe baza ”experienței” de 20 de ani, înainte de 2003 ca vicepreședinte executiv la Barrick Gold, fiind implicat în proiecte de evaluare, achiziții și dezvoltare în America de Nord, America de Sud, Africa și Australia. Între 2004 și 2007 a fost și președinte non-executiv la Alamos Gold Inc., companie care a construit prima mină de aur în Mexic. A urmat un post de director la Gold Fields Limited și poi de președinte executiv la Teranga Gold Corporation.

Yani Roditis

A fost coleg cu Alan Hill la Barrick timp de 11 ani, perioadă în care s-a implicat în dezvoltarea proiectelor din SUA, Peru, Chile și Argentina. Hill l-a cooptat la Gabriel ca vicepreședinte de proiect, începând cu 21 iulie 2005. Între mai 2006 și decembrie 2009 a ocupat și postul de COO (Chief Operating Officer) la Gabriel. Ca vicepreședinte de operațiuni îl vom regăsi alături de Alan Hill (2011-2012) și la Teranga Gold. Din septembrie 2012 este președinte și COO la Sandspring Resources.

Marta Moszczenska

Ambasador al Canadei în România între august 2006 și septembrie 2009.

Contextul – Criza din Alianța D.A. Primul email

Pe 7 iulie 2005, premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că intenționează să-și dea demisia, pentru a provoca alegeri anticipate, dorite și de președintele Traian Băsescu (Alianța D.A. avea o susținere parlamentară fragilă, iar Curtea Constituțională respinsese un pachet de legi pentru reforma justiției). După o întâlnire cu comisarii europeni, Tăriceanu s-a răzgândit, fapt care a dus la declanșarea conflictului cu Traian Băsescu, care a refuzat să se întânească cu premierul în zilele care au urmat anunțării deciziei. Conflictul s-a accentuat în primăvara și vara lui 2006. Pe 5 aprilie 2006, Băsescu afirma că regretă că l-a numit premier pe Tăriceanu și l-a acuzat de ”parteneriat cu grupuri de interes economice”. A rămas celebră formulare ”corupția a ajuns pe masa lui Tăriceanu”. Anunțul oficial făcut de Tăriceanu pe 29 iunie 2006 că PNL sprijină retragerea trupelor românești din zonele de conflict l-a enervat și mai tare pe Băsescu, susținător al invaziei din Irak.

Toate aceste tulburări politice din cadrul alianței de guvernare i-a alertat pe susținătorii proiectului de la Roșia Montană. Pe 9 noiembrie 2006, fostul ambasador Raphael Girard, în acel moment director la Gabriel, îi trimite un mail ambasadorului Marta Moszczenska. În cadrul acestui mesaj, Girard mprturisește că Alan Hill este ”speriat de unele articole negative din presă” și ”îngrijorat de campania pentru alegeri anticipate”. Acest lucru, apreciază Hill, conform lui Girard, ”ne-ar împinge înapoi” și ar crea necesitateade a educa/pregăti un întreg grup nou de funcționari publici și persoane politice” (!) ”Rezultatul ar fi că am pierde un timp foarte valoros”, concluzionează Girard.

”Băsescu își amintește cu căldură de mine”

În același email, Girard afirmă că Alan Hill și-ar dori o întâlnire cu președintele Băsescu. El invocă relația lui cu Băsescu, stabilită în perioada în care era ambasador, iar Băsescu primar al Capitalei. ”M-am întâlnit de mai multe ori cu Băsescu atunci când a fost primar și, recent, prieteni comuni au remarcat că își amintește cu căldură de mine”. Girard recunoaște însă că nu ar fi bine ca ”Băsescu să fie văzut cu un reprezentant al companiei” (atenție la nuanțe, ”nu ar fi bine să fie văzut”, și nu ”nu ar fi bine să se întâlnească”). Din aceste motive, Girard sugerează că proiectul ar trebui să ajungă pe masa Guvernului înainte de alegerile parlamentare, sugerând că ar putea fi avizat pentru că (în acel moment) subiectul Roșia Montană nu ar avea o miză electorală – conform sondajelor de opinie ale RMGC opozanții proiectului ”sunt puțin probabil să voteze cu PD/PNL (la sfârșitul lui 2006 se încheia primul an de publicitate și comunicare agresivă coordonată de GMP și, atunci, o mare parte a românilor care aflaseră despre caz aveau informații doar din reclamele GMPceea ce scrie Girard confirmă scopul publicității RMGC – folosirea ei ca mijloc de presiune/sau de evitare a presiunii pe politicieni). În fine, Girard mai consideră că ”trebuie făcut ceva și cu ungurii”, considerând că ar fi un ”gest bun” să aibă o întâlnire cu un lider UDMR (al cărui nume a fost însă ”protejat” de Ministerul Afacerilor Externe canadian).

Raphael Girard către Marta Moszczenska, 9 noiembrie 2006

I am still planning to arrive in Bucharest on Wednesday but it does not look viable to expect to be able to arrange a programme at this short notice. I know Alan Hill is spooked by some recent negative press and the delay is getting the final list of questions that we have to answer before the government really focuses on their part of the EIA process leading to an eventual decision. He is also worried about getting caught by an early election campaign which in a worst case scenario could push us back to square and a create a necessity to begin the process of educating a whole new group of officials and political figures. We would lose valuable time as a result.

Alan wants me to try to arrange an appointment with President Basescu who I met several times when he was mayor and in the not too distant past has remarked to mutual friends that he remembers me with some degree warm feeling.

I am always willing to give it a try but in my view, the politics of Roșia Montana are still not auspicious for a president to be seen receiving someone from the company. Alan tried without success to raise the issue to the Presidency when he me with XXXXX in September butXXXXX referred him back to XXXXX . My own view is that we have to work the process through to completion and only when we have met all of the legal and regulatory requirements will there be a level of comfort that would permit government people to show support for us.

Now that XXXXX has moved on, I would think it might be useful to try to meet his replacement, XXXXX to get a sense of his view of the politics of the issue and to try to sell the line that it could well be better for the government to get Roșia Montana off the table before new parliamentary elections since according to our read of the polls, a substantial majority of Romanians either approve or are neutral on the subject. The rock ribbed opponents are a minority who are unlikely to vote PD/PNL in any case. We also need to do some work with the Hungarians and I thought meeting XXXXX of the UDMR would be a good gesture.

Anyway, I would be grateful for any advice,

Best regards

Raph

Notă*: XXXXX – reprezintă porțiuni/nume cenzurate de Ministerul Afacerilor Externe canadian

Soluția: o cină la Ambasadă

Din corespondența ulterioară (cei doi au avut și convorbiri telefonice între timp) rezultă că Marta Moszczenska s-a oferit să organizeze o întâlnire informală la București, la care să participe oficiali români de rang înalt, alți ”jucători” și, ”în mod esențial”, Alan Hill. Motiv pentru Girard să-i mulțumească pentru că ”e un real impuls pentru noi” (12 noiembrie). Din emailul Martei Moszczenska reiese că nu chiar o cină la Ambasadă se oferise să organizeze, dar dacă asta dorește Gabriel și, în ciuda timpului scurt avut la dispoziție (până la sfârșitul lunii noiembrie, când Girard și Hill urmau să vină în România) se va implica în organizare.

Marta Moszczenska către Raphael Girard, 10 noiembrie 2006

Hello Raph,

Although it wasn’t clear whether you were just seeking my advice and was going to have Gabriel Resources arrange the meetings or wanted the Embassy to do so, I took an executive decisions and I asked my office to try and arrange meetings XXXXX for you an I.

(…)

Have you had any feedback from XXXXX I could try to organize a lunch or dinner later in the week. Ioana is back on Monday and she can assist. In fact, although again, it is a bit of short notice, we could try to organize a larger lunch dinner for members Gabriel Resources and key officials and other players. I will have Francois touch base with XXXXXwhen he is back in the office on Monday.

I am flying back to Bucharest this evening and although I will be attending a number of Remembrance Day events I am available if you wish to call me in the afternoon or evening over the weekend.

Regards, MM

Raphael Girard, către Marta Moszczenska, 12 noiembrie 2006

Marta,

Raph will be back in Ottawa late on Wednesday and will call you morning our time.

I would prefer to schedule a dinner with Senior Romanian officials etc. for the last week of November if that suits you. Alan Hill will be back in Romania by then and I think it would essential for him to be a part of anything like that. I thank you for the offer. It is a real boost for us.

Have you got a table at the Lobster dinner on Thursday. I have been trying to find out if XXXXX has done necessary for Roșia Montană but I have not yet heard from him.

Best regards

Raph

”Un mediu confortabil pentru ministru”

Organizarea cinei nu a mers însă ca unsă, pentru că Marta Moszczenska avea atribuții și la Sofia, și mai avea de lucru și la Bruxelles ori… ”pe teren”, la Alba Iulia și Roșia Montană. În data de 17 noiembrie, lista de invitați nu era încă definitivată. Girard propune să fie invitat cel mult un ministru, cu excepția cazului în care l-ar aduce pe premierul Canadei (!) ori o altă ”personalitate augustă”, ca oaspete de onoare. El recunoaște că cea mai critică problemă a lui Gabriel e Mediul. Chiar dacă numele e cenzurat, faptul că se referă la un singur ministru invitat, vorbește despre mediu și face referire despre ministru la genul feminin sunt indicii că persoana vizată ar fi fost Sulfina Barbu (ministru al Mediuului în acea perioadă). Girard sugerează să fie invitați oaspeți alături de care ministrul să se simtă ”într-un mediu social confortabil”, cum ar fi șeful Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), reprezentanți ai Băncii Mondiale și ai Uniunii Europene și unul sau doi lideri de ONG-uri ”care știu să fie obiectivi”. De asemenea, pe prefectul de Alba și un înalt prelat al Bisericii Ortodoxe. La categoria ”alți jucători” sunt menționați șeful BERD, ambasadorul Ungariei, decanul Facultății de Arheologie de la Universitatea Burești, șefi de sindicate miniere și ai federațiilor sindicale din România. E distractivă mențiunea că trebuie să existe și un Plan B (în cazul în care invitatul de onoare – ministrul – nu vine), ceea ce, susține Girard, a fost un ”eveniment comun” în perioada în care a fost el ambasador.

Raphael Girard, către Marta Moszczenska și Yani Rotidis, CC: Alan Hill, 17 noiembrie 2006,

To my mind, the objective for a dinner would be to create a situation for a frank exchange on the issues but more importantly to impress on key people that we are serious professionals who know what we are doing and will deliver on all of commitments. I do not think you should invite more than one Minister unless of course we are were offering the Prime Minister of Canada or some other august personality as the guest of honour.

I would suggest a single theme for the dinner. For us, the most critical is the Environment. I would focus on XXXXX I would round out the guest list with people with whom she would be comfortable in a social environment – the Head of UNDP, the World Bank, and one or two NGO leaders who know to be objective. The prefect from Alba should be included and a senior prelate from the Orthodox Church. In addition to this there are other players you would want to include to make up numbers such and the Head of EBRD, the Ambassador of Hungary, The Dean of Archaeology from the University of Bucharest, the Head of the Miners Union, the Head of the Romanian Employers Federation and so on.

It was a common occurrence when I was in Bucharest that the Romanian guest of honour would back out at the last moment or simply not come. Every Ambassadorial dinner I attended had a plan B to allow for such an event. It was safer to invite guests for lunch which for some reason, had a lower no show rate than dinners.

As for the timing, we should not leave it too long. We need to fly our colours sooner rather than later. Starting on Monday, I think we could invite for late the following week of November provided there is no serious competition from political events or other important high level visits that would divert the most important of our proposed guests.

For our company s side, the presence of Alan Hill would be absolutely essential.

Raph Girard

Marta Moszczenska, către Raphael Girard, 17 noiembrie 2006

I cannot do the dinner on November 28. I can try for the 27, 29 or 30 even though the latter is on the eve before a statutory holiday, Romanian National Day. I am willing to host and help to put list together, but Raph, I feel that the guys on the ground are not necessarily on top of who is who. I have not managed to get appointments with all the players which does not help. We also only have a week now to put it together but I am willing to try.

I am flying to Sofia on Tuesday where I am finally presenting credentials, coming back early Saturday and immeditely driving to Alba Iulia and Roșia Montană with the UN Rep for the weekend. We will be back Sunday night.

We will not get Ministers, and definitely not XXXXX. Not until they complete their technical assessment and only after January 1. I can try to get XXXXX but I doubt if he will come. However, I can invite others along the lines proposed. However, you guys have not left me much time to organize given all my other cases, countries and responsabilities.

”Nu e momentul bun”

Pe 16 noiembrie 2006, după cum rezultă din corespondența electronică, Yani Roditis, aflat la București, se întâlnește cu Marta Moszczenska. În urma discuției avute și a analizării situației politice din România, îi trimite un email, a doua zi, în care propune amânarea cinei la ambasadă. Rotidis apreciază că e o perioadă în care politicienii români sunt prea ocupați cu dezbatarea bugetului. De asemenea, consideră că o ”armă așa puternică, precum o cină la sediul reședinței ambasadorului”, ”trebuie folosită mai prudent și într-o situație mai favorabilă”. Roditis adaugă că în momentul în care cina va fi organizată ar fi necesar să fie invitați miniștrii Mediului, Economiei, Internelor (!?) și cel Integrării Europene (în cazul ministrului Integrării Europene ar mai exista o explicație tangentă cu subiectul Roșia Montană, dar cu ce i-ar fi putut ajuta ministrul Internelor pe Roditis și Gabriel Resources?  Faptul că ministru al Internelor era atunci Vasile Blaga poate oferi răspunsul – Roditis viza persoana, unul dintre principalii lideri ai PD, nu funcția pe care acesta o ocupa). La finalul mesajului, Rotidis face o nouă solicitare interesantă: ca ambasadorul să-i faciliteze o ”intrare” în momentul în care, ”lunea viitoare va avea o reuniune cu ministrul” (nu se menționează cu ce ministru avea programată întâlnire ambasadorul). ”Vă rog să mă informați când ar fi un moment bun pentru dumneavoastră” – scrie Roditis. Roditis nu are emoții în privința faptului că va participa la reuniune, ci solicită doar aprecierea de către amabasador a ”momentului bun”.

Raphael Girard acceptă și el propunerea lui Roditis de amânare a cinei. ”Să stăm liniștiți, pentru moment. Cu toate problemele politice care sunt în joc între partidele din București, cea mai bună alegere e să o amânăm (…) Am pus vizita mea la București în așteptarea evoluțiilor ulterioare. Dacă Ioana Voicu (aparent asistenta sau secretara amabsadorului, după cum reiese din corespondență – n.a.) a reușit să obțină oricare dintre întâlnirile pe care le avea ea în lucru pentru mine în perioada 24 noiembrie – 1 decembrie, pot reactiva intinerarul pentru a satisface orice angajamente au fost aranjate”, scrie Girard.

Yani Roditis către Marta Mozsczenska, CC: Raphael Girard, Alan Hill, 17 noiembrie 2006

Dear Madame Ambassador,

Thank you for a very constructive meeting yestarday as the Embassy.

With respect to the dinner at your residence on the 28th we were advised to postpone for the following reasons:

1. The following two weeks are very busy for the authorities because of the upcoming debates over the budget.

2. If invitations are sent on Monday, it essentially allows one week to plan and your recommendation to us yesterday is that we plan at least 2-3 weeks ahead with high ranking government officials.

3. We would like to use a powerfull card such as a dinner at your residence more prudently at a more conducive situation.

The ideal persons for such event when it happens are the ministers of Environment, Economy, EU Integration and Interior.

Maybe Raph will have some comments on both the reasons stated above and the ideal participant list.

On another note, I would like to briefly talk to you when you have an opportunity next Monday on your meeting with the Minister. Please advise when is a good time for you

Have a great weekend.

Respectfully,

Yani

Raphael Girard către Marta Moszczenka, 17 noiembrie 2006

Thanks Martha. I think we can stand down for the present. With all of the political issues that are in play among the parties in Bucharest, it would be the better choice to postpone. Better we should do something to mark a benchmark in the process with the ministers and officials once something concrete has been achieved.

I have put my own visit to Bucharest on hold pending further developments. If Ioana Voicu managed to get any of appointments she was working on for me for the period Nov 24 to Dec 1, I can reactivate my itinerary to meet whatever engagements have been arranged.

Thanks for you help.

Raph Girard

Până la urmă, cina de la reședința Ambasadorului Canadei în România nu a mai avut loc la sfârșitul lui noiembrie 2006 (asta nu înseamnă că nu ar fi avut loc ulterior). Corespondența prezentată dezvăluie însă, încă o parte a mecanismelor de lobby. Faptul că reprezentanții Gabriel Resources, sprijiniți de corpul diplomatic canadian, au desfășurat ample campanii de ”educare” a funcționarilor și politicienilor români. Arată cum cinele, dineurile, prânzurile, oficiale sau informale, au un singur scop: facilitarea accesului la politicienii cu decizie din România. O întâlnire între CEO-ul Gabriel Resources și președintele României ridică probleme doar dacă ”ar fi vizibilă”. Moralitatea și nevinovăția acestui tip de întâlniri nu pot fi prezumate. Nu atâta timp cât cetățenii obișnuiți ale căror interese și dorințe sunt contrare cu cele ale unei mari companii (ei fiind cei care suportă costurile contra unor beneficii discutabile) nu au același acces la factorii decizionali. Chiar dacă nu se desfășoară în catacombe, cu măști pe față, astfel de întâlniri intră în contradicție totală cu ideea de transparență. E absolut hilar cum, un an mai târziu, pe 23 octombrie 2007, într-un interviu acordat pentru ”Money.ro”, ambasadorul Marta Moszczenska vorbea cu o nonșalanță absolut incredibilă despre ”transparența practicilor de afaceri a companiilor canadiene”: ”Companiile canadiene au căpătat încredere să pornească afaceri în țările din regiune, pentru că își asumaseră o deschidere spre investiții, o transparență a practicilor de afaceri” (!).

Pe 19 martie 2007, într-un alt mesaj, Raphael Girard este îngrijorat și mai tare de ”incredibilele turbulențe politice de la București” (care au și dus la ieșirea PD de la guvernare, pe 5 aprilie 2007, Tăriceanu formând un nou guvern cu UDMR și cu sprijinul parlamentar al PSD). Cu toate acestea, Girard își anunță vizita la București pentru sfârșitul lunii aprilie, când aici urma să aibă loc și o întâlnire a Consiliului Gabriel Resources (strict anectodic, la finalul mesajului, Girard spune că și-ar dori să stea pe perioada vizitei la București la Ambasadă – transformând, practic, reședința acesteia în hotelul angajaților lui Gabriel). Girard reamintește și de o solicitare dintr-un mesaj anterior, legată de găzduirea unei cine la care să participe membrii Consiliului Gabriel și Ministrul Economiei, ca invitat de onoare.

Raphael Girard către Marta Moszczenska, 19 martie 2006

(…) Judging by the incredible political turmoil in Bucharest it is probably anyone is guess who might be the government come April but we have based on what we know.

I think it is essential for the Board to get a sense of how decision makers in government at national, regional and municipal levels view the development proposed by Gabriel for Roșia Montană. We have developed a solid profile outside Romania in Canada, the US and in some other markets but the big unknown for the Board is how the Romanian public and the political figures look at us.

I had suggested in an earlier message that you might consider hosting a dinner for the Board with the Economy Minister as guest of honour (…)

The other issue is that I would like to arrive a couple of days before the previous weekend and would like to stay at the Residence i that would not incovenience you.

Cina de la Toronto

Pe 7 iunie 2007, Girard scrie despre proiectul legii anti-cianură depus la Senat și despre strategia prin care se va pune presiune ca legea să fie blocată: sindicaliștii din Federația ”Meridian” fac lobby, iar angajați de la Roșia Montană vor veni să protesteze la București. Girard apreciază că proiectul va fi blocat. În același mesaj, Silviu Stoica și Iuliu Winkler, președintele și un membru al Comitetului Tehnic de Analiză (TAC) a proiectului sunt calificați ca fiind ”persoane rezonabile”. De altfel, Girard menționează că ”am organizat o cină pentru … la Toronto pe 25 iunie”. Chiar dacă numele oficialului român pentru care Gabriel a organizat cina de la Toronto este ”protejat” de Ministerul Afacerilor Externe din Canada, nu e greu de ghicit: între 23 și 29 iunie 2007 s-a aflat în vizită în Canada Iuliu Winkler, șeful Departamentului de Comerț Exterior din cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale. În mod normal, ministerul pe care îl reprezenta nu are vreo legătură cu Gabriel Resources, dar cum Iuliu Winkler făcea parte din TAC, soluția ”cina” a intrat în funcțiune.

Tonul mesajelor devine alarmant pe 11 iulie, din cauza informațiilor pe care Girard le are că Guvernul ar spijini interdicția cianurilor. Girard consideră că Marta Moszczenska, dar și ambasadorul SUA, Nicholas Taubman ”ar fi de dorit să intervină la Tăriceanu și să-i transmită nemulțumirea noastră” legată de o eventuală aprobare a Legii Anti-cianură. Girard era speriat că votarea legii ar distruge proiectul, precum și ”reputația României ca un loc în care ai investi” (să nu înțelegem greșit, nu o eventuală deteriorare a ”reputației României” îl durea pe Girard, ci faptul că eventualii finanțatori ai Gabriel ar fi dezamăgiți și și-ar pierde interesul de a ”investi”). Girard sugerează și contactarea liderilor PSD și PD pentru a pune presiune pe Guvern în cazul în care proiectul de lege ar ajunge la vot.

Raphael Girard către Marta Moszczenska, 20 iunie 2007

XXXXX

To my mind, there are least two points of engagement. Clearly we want the government to deal quickly an correctly with the permit issue. Secondly there is the troubling issue of the PRM resolution on banning cyanide which would neutralise the EIA and destroy the project – not to mention Romania is reputation as a place to invest. It now appears that the government supports the ban.

This leads me to conclude that not only would it be desirable to have you and Ambassador Taubman intervene with Tariceanu but it would be useful to convey our discontent with the pospect of such a ban with the heads of the PSD and PD one of whom would have to support the government if the ban came to a vote.

I briefed XXXXX today in view of the many British dimensions of the project.

Suprinzător oarecum (pentru România), dar, totuși, ținând cont și de faptul că interesele legate de Roșia Montană gravitau și erau disputate de grupurile din jurul PSD și PD, presiunea și lobby-ul asupra Guvernului Tăriceanu nu au avut efect. În septembrie 2007, ministrul Mediului Attila Korodi a suspendat procedura de avizare a proiectului. În câteva zile, de la 3,5 dolari canadieni acțiunile Gabriel Resources la Bursa din Toronto au ajuns la 2,5 dolari. Până în ianuarie 2008 s-au prăbușit la 1,6 dolari. Lobby-ul și presiunile au blocat însă legea anti-cianură. O parte importantă din parlamentari au absentat în ziua în care a fost supusă la vot în Senat și, ulterior, a fost întoarsă cu amendamente la Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaților unde a rămas în așteptare/uitare. Legea a fost întoarsă la comisii în urma unui raport întocmit și susținut, așa cum sugera Girard, de către reprezentanți ai PD și PSD.

În ciuda desfășurării de forțe, a ”cinelor” cu miniștri, a publicității agresive, a intervenției ambasadorilor, lobby-ul Gabriel Resources a suferit o înfrângere dură. A echilibrat însă balanța prin blocarea interdicției de folosire a cianurilor în România în Parlament și a supraviețuit.

***

BONUS – VA CONTINUA:

Cele de mai sus reprezintă doar o ”încălzire”. Încă nu ați citit ce e mai interesant. Mai jos aveți un mic fragment din continuare (despre ce e vorba și ce legătură are fragmentul cu cazul Roșia Montană și cu lobby-ul din România cu altă ocazie).

”În particular, am înţeles la o întâlnire la care Mark Gitenstein mi-a mărturisit că ar trebui să împachetăm problema noastră într-o coaliţie a companiilor americane în jurul unor teme mai generale, precum “domnia legii” sau “certitudinea juridică”, pentru a permite ca Guvernul SUA să ne susţină ca parte dintr-un efort mai larg. La Mayer Brown LLP, Mark şi cu mine am lucrat împreună peste zece ani, construind coaliţii similare de susţinere ale industriei. Amândoi am fost de acord că Guvernul SUA şi Mark ar trebui să fie capabili să susţină în jurul principiului “domniei legii / certitudinii juridice / transparenţei reglementărilor” o coaliţie a companiilor care ar putea în schimb să fie foarte benefică pentru strategia lui Gabriel în România.”

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, America, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, ROSIA MONTANA, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Cum functioneaza LOBBY-ul Rosia Montana. COALITIA CORPORATIILOR AMERICANE si “DOMNIA LEGII”

 1. Republica Sclavagistă Românie. Mă întreb dacă avem niște guvernanți cretini… sau escroci?

 2. cred ca, pt cei bine intentionati din conducerea tarii, e f greu sa se opuna acestei Mafii din afara, coalizata cu tradatorii din interiorul Romaniei

 3. Am un prieten, care avea o cușcă cu iepuri. Într-o zi cînd nu era acasă, niște cîini din vecini au reușit să rupă plasa din care era făcută cușca, ca apoi să hăcuit toți iepurii. Îl întreb. Da cîini tăi ce au făcut, nu s-au luptat cu cîinii vecinului, nu i-au pus pe fugă? Ceee vorbești, zice amicul; s-au înhăitat cu cîinii vecinului , le-au dat o labă de ajutor. Hîm! Întrebare: „cîinii” noștri nu s-au înhăitat cu „cîinii” de la FMI și alți „cîini” străini și în loc să ne apere, ne hăcuiesc?

 4. Pingback: Inca o ticalosie: GUVERNUL PONTA VREA SA DEMAREZE IN TROMBA EXPLOATAREA DE LA ROSIA MONTANA! Ministrul Daniel Barbu REFUZA includerea sitului de la ROSIA MONTANA pe lista UNESCO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: Chevron a primit AVIZE DE EXPLOATARE (!) pentru GAZELE DE SIST de la Costinesti si Vama Veche/ Corpotatiile au invins si la ROSIA MONTANA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: GAZELE DE SIST... bagate pe sest pe gatul romanilor (si VIDEO). EXPLORAREA - doar preludiul si pretextul EXPLOATARII. Analiza INCOME de demontare punctuala a tuturor "argumentelor" economice ale propagandei oficiale - Razboi întru Cuvânt - Rec
 7. Pingback: THE SKY IS PINK/ Cerul este roz (continuare GASLAND). Documentar despre DISTRUGERILE provocate de FRACTURAREA HIDRAULICA in SUA [video subtitrat in romana] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: CUM AM SCHIMBAT STAPANUL SOVIETIC CU CEL AMERICAN - "De ce ne iubesc americanii?" [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: Lobbyistul MARK GITENSTEIN si sensul lui PAX AMERICANA: "Ne-am vandut suveranitatea ca sa avem bani de... spagi pentru Occident" [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: ROSIA MONTANA: exploatarea va incepe in NOIEMBRIE 2016. Ponta se spala pe maini in mod penibil, “negocierea” participatiei statului s-a dus pe frimituri - Recomandari
 11. Pingback: Guvernul a aprobat “pe sest” proiectul de lege care reglementeaza EXPLOATAREA DE LA ROSIA MONTANA. Moise Guran la Ora de Bussines despre PLASA NATIONALA a RMGC si reactia presedintelui ALBURNUS MAIOR [VIDEO] - Recomandari
 12. Pingback: Rosia Montana: act de INALTA TRADARE NATIONALA “parafat” de Traian Basescu si Victor Ponta. Spectacolul grotesc al “CONVERTIRII” CONSTIINTELOR DE AURUL RMGC. “Rosia Montana e doar regina pe tabla de sah. Daca va cadea regina,
 13. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
 14. Pingback: DOVADA CA AURUL SE POATE EXPLOATA SI FARA CIANURA, DAR NU SE VREA!/ Cine castiga la Bursa de pe urma jocului “parşivel” al lui Victor Ponta?/ VERDICTUL GEOLOGILOR: PERICOL MAXIM!/ Ce se pregateste si la CERTEJ si in alte puncte din Apuseni? C
 15. Pingback: DOVADA CA AURUL SE POATE EXPLOATA SI FARA CIANURA, DAR NU SE VREA!/ Cine castiga la Bursa de pe urma jocului “parşivel” al lui Victor Ponta?/ VERDICTUL GEOLOGILOR: PERICOL MAXIM!/ Ce se pregateste si la CERTEJ si in alte puncte din Apuseni? C
 16. Pingback: ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI. Filmul documentar integral [VIDEO] - Recomandari
 17. Pingback: Analiza Academiei Romane privind proiectul de EXPLOATARE DE LA ROSIA MONTANA: “EXTREM DE PERICULOS” SI IMPOTRIVA INTERESULUI NATIONAL [document integral]. Seful Academiei Romane, Ionel Haiduc, despre proiectul RMGC [VIDEO] - Recomandari
 18. Pingback: Emisarul american NULAND dezvaluie motivul real al “LUPTEI IMPOTRIVA CORUPTIEI” si “INDEPENDENTEI JUSTITIEI” – controlul geopolitic al Europei de Est si Balcanilor. Si despre “ROMANIA INFRICOSATA” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare