Cuvant important al PS MACARIE catre PREOTII din Episcopia Europei de Nord, in mijlocul CRIZEI PANDEMIEI de coronavirus: “SUB NICIO FORMĂ NU VA ÎNCETA SĂVÂRȘIREA DUMNEZEIEȘTII LITURGHII. De la această slujire nu trebuie să ne dea înapoi nimeni și nimic. Sub nicio formă nu putem să închidem ușa Bisericii sau poarta inimii noastre semenului suferind”

16-03-2020 2 minute Sublinieri

Episcopia Europei de Nord:

Îndemnul Preasfințitului Părinte Episcop Macarie Drăgoi către slujitorii sfintelor altare din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Preaiubiții mei frați și fii duhovnicești, împreună-slujitori ai Bisericii,

În actualele condiții de panică, derută și frică, Biserica este și trebuie să rămână liman spiritual și social pentru fiecare dintre membrii săi.

Iubiților frați și fii duhovnicești, nu uitați că noi pentru aceasta ne aflăm aici: să slujim membrilor comunităților noastre euharistice. Suntem aici ca să Îl slăvim pe Dumnezeu, să aducem, pe Sfântul Antimis, Jertfa cea nesângeroasă la altarul euharistic, jertfindu-ne apoi noi înșine la altarul fratelui. De la această slujire nu trebuie să ne dea înapoi nimeni și nimic. Sub nicio formă nu putem să închidem ușa Bisericii sau poarta inimii noastre semenului suferind. Mai ales acum, mica noastră turmă are nevoie de mângâiere, de sfătuire, de întărire prin rugăciune și slujire, însă noi vom traversa mai ușor această încercare, având conștiința că participăm, împreună, la aceeași viață întru Hristos, ritmată liturgic, hrănită de Sfintele Taine, luminată de Duhul Sfânt. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de Biserică, atât noi slujitorii altarului, cât și credincioșii. Ne bucurăm nespus de faptul că  la nivelul comunităților noastre s-au găsit voluntari ca să se implice în acțiunile de solidaritate și sprijin pe care Biserica le poate organiza în colaborare cu autoritățile locale pentru persoanele care s-ar putea afla în izolare sau în carantină sau pentru cele care sunt vulnerabile.

Existența unor condiții obiective care constau în restricțiile și regulile diverse impuse de autorități privind adunările publice și distanțarea socială, înseamnă pentru noi adaptarea slujirii la noile condiții. Dacă va exista interdicția totală a adunărilor publice, ceea ce, deocamdată, în statele din  Episcopia noastră nu există, atunci Sfânta Liturghie se va ține acolo unde poate fi slujită de către preot, în condițiile date. Dacă nu poate fi săvârșită în lăcașul de închinare, este recomandabil ca preotul aflat în această situație, după sfătuirea prealabilă cu ierarhul, să meargă în cea mai apropiată parohie sau într-un loc neutru unde se poate săvârși Dumnezeiasca Liturghie. Dacă nici această opțiune nu există, preotul va sluji Dumnezeiasca Liturghie la propriul domiciliu, cu familia mică, așa cum s-a întâmplat duminica trecută în Odense și în Insulele Feroe. În aceste condiții temporare, toți cei din comunitate care nu vor fi trupește prezenți la Sfânta Jertfă, se vor împărtăși de roadele ei cosmice. Sub nicio formă nu va înceta săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii duminica (însă și în cursul săptămânii, acolo unde este posibilă slujirea Liturghiei Darurilor)!

În ceea ce privește membrii comunităților parohiale care vor dori să se spovedească, aceștia vor fi primiți în rânduială, eventual cu programare, în așa fel încât să nu existe aglomerări. În cazul puțin probabil în care se va ajunge la restricția totală a libertății de circulație, preoții se vor îngriji pentru a fi disponibili, prin mediile digitale, credincioșilor care vor dori sfătuire/îndrumare. De îndată ce condițiile legale o vor permite, vor relua întâlnirea față către față, pentru a-i spovedi și îndruma.

Biserica este Trupul lui Hristos, deci este un organism viu care de-a lungul timpului a supraviețuit persecuțiilor și vremurilor de clandestinitate, epidemiilor, războaielor, cataclismelor, sfârșitului imperiilor și al civilizațiilor. Porțile iadului de o vor lovi, Biserica nu se va prăbuși! Aveți încredere! Aveți nădejde! Toate se pot prăbuși, state, societăți, însă Biserica rămâne vie! Vie prin noi, mădularele sale! Așadar, în acest liman netulburat, să rămânem statornici în credință, până ce va trece și această încercare.

Așa cum v-am îndemnat recent în cuvântul pastoral, ne punem toată nădejdea în purtarea de grijă şi ocrotirea Preamilostivului Dumnezeu, Domnul vieţii şi al morţii, Căruia ne rugăm pentru sănătatea și mântuirea noastră şi a semenilor noștri, chemând ca mijlocitori, atât pe Maica Domnului, cât şi pe sfinţii ocrotitori şi tămăduitori pe care îi cunoaştem. Aflându-ne în perioada Postului Mare, rugăciunea noastră va fi însoţită de post, iar sfințiile voastre, ca părinți duhovnicești, le veți rândui credincioşilor din parohie, canon de post şi rugăciune, după puterea fiecăruia.

Al vostru părinte, frate și prieten în Hristos,
fierbinte rugător și împreună slujitor,

+Episcopul Macarie

Stockholm, 16 martie 2020,
Pomenirea Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul și a Sfântului Cuvios Hristodul din Patmos

Legaturi:

MESAJ CRUCIAL AL PREASFINȚITULUI MACARIE PENTRU TRECEREA ”EXAMENULUI” PANDEMIEI DE CORONAVIRUS: “Atunci când va înceta Liturghia, va înceta și istoria acestei lumi și va veni sfârșitul. LITURGHIA ȚINE ROMÂNIA! Liturghia ține Scandinavia! LITURGHIA ȚINE ÎNTREAGA LUME!”. SĂ ÎNMULȚIM RUGĂCIUNEA! Recomandări de rugăciuni pentru izbăvirea de boală și pentru aceste vremuri de încercare (VIDEO, TEXT, AUDIO)

PREASFINTITUL MACARIE despre reactia duhovniceasca la CRIZA CORONAVIRUSULUI – MESAJ IMPORTANT DE INCURAJARE SI INTARIRE in credinta si dragoste in ZILE DE CERNERE: “In vremuri de incercare trebuie SA STRANGEM RANDURILE. Orice s-ar intampla, noi, păstorii va suntem alaturi, va slujim si nu va abandonam!”

“SFINTELE TAINE sunt realitati, nu simboluri. Este o PROFANARE sa ne gandim sau sa ne apropiem de ele ca si cum ar fi realitati biologice obisnuite, perisabile” – Marturisirile limpezi si puternice ale unor EPISCOPI ROMÂNI (PS MACARIE, IGNATIE si IUSTIN) despre SEMNIFICATIA SI PUTEREA SFINTEI IMPARTASANII, in contextul “ISPITEI de a dori sa modificam DUPA BUNUL PLAC randuiala liturgica statornicita in Biserica”

E BAI MARE… CU EPISCOPUL DE LA BAIA MARE! „NU SE POATE SĂ NU FACEM SFÂNTA LITURGHIE DUMINICA. NICI COMUNIȘTII NU AU INTERZIS AȘA CEVA”. Prefectul de MARAMURES a dat inapoi de la decizia abuziva si aberanta de a INTERZICE total slujbele in biserica. Cuvântul puternic de întărire al PS IUSTIN: „În vremuri de molimă și boli, BISERICA NU POATE INTRA ÎN CARANTINĂ, iar HRISTOS NU POATE FI ÎNCHIS ÎNTRE ZIDURI”

IPS NEOFIT, mitropolitul cipriot de Morfou – despre CORONAVIRUS: Care sunt CAUZELE REALE ALE EPIDEMIEI si ale altor CATASTROFE care vor veni si CE PUTEM FACE NOI, ORTODOCSII, pentru a diminua raul? POCAINTA SI RUGACIUNE INTENSA! “In urmatoarele luni, episcopii care nu vor putea sa stea in fata lumii, nu vor fi de trebuinta Bisericii. SPUNE-LE SA FACA PARACLISUL SFANTULUI HARALAMBIE!”

Parintele Vasile Ioana: CUVANT LAMURITOR DESPRE SFANTA IMPARTASANIE in contextul ”INFODEMIEI” CORONAVIRUSULUI. Explicatii privitor la cele doua comunicate ale Patriarhiei: “PRIMUL A FOST LA PRESIUNE. Numai Patriarh sa nu fii in vremurile astea! Greu este, dragilor, sa iti vina institutiile statului si sa te oblige sa iei niste masuri”. “HAIDETI SA NE RUGAM PENTRU TARA! URMEAZA O PERIOADA GREA. NU A INCEPUT INCA RAUL…” (video + text)

SE INTERZIC ACTIVITATILE RELIGIOASE CU MAI MULT DE 100 DE PERSOANE!/ Slujbele ortodoxe deja nu se mai tin in Italia, CATOLICII CAPITULEAZA, confirmandu-si secularizarea agresiva, BISERICA GRECIEI SI PATRIARHIA ANTIOHIEI – POZITII CATEGORICE, EXEMPLARE/ Declaratiile purtatorului de cuvant al Patriarhiei si ale Episcopului-Vicar IERONIM SINAITUL. Reactii puternice ale unor preoti si mireni ortodocsi

VOR SĂ BAGE BISERICA ÎN CARANTINĂ! Aceasta era una dintre marile mize? SLUJBA DE ÎNVIERE, pusă în „DEZBATERE” de massmedia și influenceri. TRAIAN BĂSESCU pune presiune pe Patriarhul Daniel/ Reacție DURĂ a lui VASILE BĂNESCU/ Măsură fără precedent în Italia: LITURGHIILE CATOLICE DIN TIMPUL SĂPTĂMÂNII, ANULATE

BISERICA NAȘTERII MÂNTUITORULUI – ÎNCHISĂ PE MOTIV DE CORONAVIRUS! Ce va fi cu Sfântul Mormânt în NOAPTEA DE ÎNVIERE?/ Care sunt „MĂSURILE SPECIALE” intenționate de Statul român pentru perioada de PAȘTI? Semne îngrijorătoare ale PRESIUNII și ȘANTAJULUI exercitate asupra BOR pentru INTERZICEREA SLUJBELOR BISERICEȘTI, sub amenințarea dosarelor penale!

PATRIARHUL DANIEL REVINE CU PRECIZARI DESPRE REGULA IMPARTASIRII, dar PRECEDENTUL “LINGURITELOR PERSONALE” ESTE CREAT, in numele grijii pentru “cei mai slabi in credinta”/ PS IGNATIE: “Biserica se conduce nu prin comunicate, ci prin cuvinte pastorale asumate”/ REACTII, ATITUDINI, CLARIFICARI si MARTURII din partea corpului eclesial viu in privinta SMINTELII create de primul comunicat al PATRIARHIEI si a relatiei dintre SFINTELE TAINE – LINGURITA – BOLNAVI – IGIENA

Patriarhia Română CEDEAZĂ GRAV în fața presiunilor activiștilor #rezist anticlericali. ÎMPĂRTĂȘIREA LA ACELAȘI POTIR și cu aceeași linguriță pusă în dubiu chiar de către cei care ar fi trebuit să le afirme/ CUM AU RĂSPUNS TEOLOGUL JEAN-CLAUDE LARCHET ȘI MITROPOLITUL NICOLAE AL MESOGHIEI ISTERIEI SIMILARE A GRIPEI PORCINE?


Categorii

Pandemia de coronavirus/ COVID-19, PS Macarie Dragoi, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Cuvant important al PS MACARIE catre PREOTII din Episcopia Europei de Nord, in mijlocul CRIZEI PANDEMIEI de coronavirus: “SUB NICIO FORMĂ NU VA ÎNCETA SĂVÂRȘIREA DUMNEZEIEȘTII LITURGHII. De la această slujire nu trebuie să ne dea înapoi nimeni și nimic. Sub nicio formă nu putem să închidem ușa Bisericii sau poarta inimii noastre semenului suferind”

 1. Așa da !!! Clar, concis, concret și la subiect !!! Bunul Dumnezeu să-l întărească în continuare pe PS Macarie și pe noi toți !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 2. Cu tot respectul pe care îl am pentru PS Macarie, totuși ultimul scenariu – acela de a sluji preotul acasă doar cu familia – mă pune în încurcătură. În acel scenariu credincioșii nu vor avea acces la Sf. Liturghie(bine ca ne rămâne spovedania!) diferit de ce se întâmpla în alte perioade de prigoană în care – deși uneori pe ascuns – totuși se adunau creștinii chiar cu riscul propriei vieți. Eu cred că este lucru diferit când autoritățile pun lacăt bisericilor din cauza neconformării preoților și altul când clerul o face(la cererea autorităților). Nu ne putem aștepta să vedem astăzi episcopi care sa fie gata să aibă probleme cu justiția dar totuși trebuie să spunem lucrurilor pe nume pentru a nu se părea ceva normal ceea ce se întâmplă(pentru că sunt destui credincioși care aplaudă toate aceste măsuri). În ultima perioadă a ieșit la iveală (sau mise pare mie?) ca instituția bisericii(partea umană/materială) nu mai aparține clerului ci statului, cu nimic diferită de o școală sau un spital de stat în care guvernele iau măsuri! “Biserica NU intră in carantină pentru ca ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”(V. Bănescu) este contrazis de fapte prin luarea tuturor măsurilor cerute(oficial) de politic(chiar și instalarea camerelor de supraveghere). În situația de acum – mă gândesc eu – oare nu ar trebui chemați câți mai mulți la biserică(cu toate riscurile) iar nu restricționat numărul? – abia atunci cred că am putea vorbi de mărturisire! Cel rău văzând obediența noastră față de politic(pe care – ciudat – toți îl blamează) va încerca să prelungească cât mai mult această stare pentru restrângerea activităților religioase. De acum înainte din ce în ce mai mult, Patriarhul, Mitropolitul și Preotul nostru va fi însuși Hristos, iar liturghia se va săvârși în inimile noastre! Să dea Dumnezeu ca să nu fie preoții cei care vor închide bisericile și să mergem în ele cât încă le mai avem! Atenție la cei care le închid, dar mai ales la “cel” care le va deschide! Doamne ajută!

 3. Pr. Necula: “Îndrăznesc să cred că atunci când veți auzi clopotele Catedralei ori ale bisericilor de cartier ori pe cele din sate veți ști că acolo, neînsoțiți dar atenți, în sfânta izolare a rugăciunii preoții sunt prezenți pentru ca Dumnezeu să apere și să întărească fronturile. Pentru că numai împreună, făcându-ne datoria ce ne este dată de sus, putem ține piept zilelor ce vin.”

  https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/parintele-necula-daca-ne-pasa-ramanem-in-casa-151057.html

  Citiți comentariul lui Dumitru Pătra la acest articol din link

 4. @Denis

  PS Macarie se referea la condițiile existente în statele pe care le deservește Episcopia Europei de Nord.
  În ceea ce privește comentariul lui Dumitru Pătra, Dumitru Pătra este și el preot, de aceea a reacționat imediat. Și are dreptate, cum să stai în casă când auzi clopotele Bisericii ??? Doamne ferește de asemenea gândire !!! Biserica este spitalul duhovnicesc, limanul tuturor celor care au nevoie de ajutor de la Bunul Dumnezeu, de la Măicuța Domnului și de la toți Sfinții. Evident, cu toate că s-a decretat starea de urgență sau tocmai din această cauză, noi toți dreptcredincioșii trebuie să ne adunăm în Biserică alături de preotul paroh, de preoții slujitori.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 5. Pingback: CREDINȚA și BISERICA în vremea (de început a) noului CORONAVIRUS. Mesaje de încurajare, mângâiere și îndemn ale unor ARHIEREI ortodocși români: "Epidemia care încearcă lumea în această vreme este cu siguranță O CHEMARE LA POCĂINȚĂ
 6. Liturghia se tine afara . Unde merg eu , lumea a venit , copii si adulti s-au împărtășit .
  Doamne ajuta

 7. @ Romil și eu când am început să citesc comunicatul PS Macarie am fost plăcut surprins de directivele date preoților din Scandinavia(că a fost din inițiativa lui sau a Patriarhiei nu știu) , dar totuși conștiința nu mă lasă să accept acel ultim punct ca fiind în duhul dreptei credințe. Oricât am încercat să-i găsesc un context care să-l justifice nu stă în picioare. Cred că mai bine era ca acel ultim punct să nu fi fost inclus în comunicat cu atât mai mult că Domnia Sa însuși a spus că nu li s-a cerut așa ceva. Poate era mai bine să aștepte și dacă totuși autoritățile scandinave le-ar fi cerut acest lucru totuși ar fi trebuit cumva de încercat de ocolit sistemul pentru a le oferi credincioșilor Sf. Liturghie. În contextul situației de azi a fi preot/episcop, dacă ești trimis să propovăduiești în țările nordice mai ales, trebuie să fii conștient ca ești trimis la pușcărie sau că vei fi expulzat de acolo. Numai o minune a lui Dumnezeu te poate ține mult timp acolo în libertate sau compromisul. În cazul de față eu văd compromisul(mărturisire făcută la maxim, dar în limitele stabilite de politic). În toate acestea eu văd acea frică despre care ați vorbit recent la un alt articol și despre care Pr. Arsenie Boca spunea că va fi principala cauză a căderilor din vremurile noastre. Iar culmea camuflarii fricii ne-o arată Pr. Necula care o îmbracă într-un act eroic, jertfelnic.

 8. @ Denis:

  La care ultim punct te referi?

 9. @admin
  Cred că @Denis se referea la slujirea ,,la propriul domiciliu, cu familia mică”, ca ultima posibilitate de a sluji Sfânta Liturghie, unde credincioșii nu ar mai avea posibilitatea de a se împărtăși de roadele Sfintei Liturghii. Păi și ce îi împiedică pe cei dreptcredincioși să participe la Sfânta Liturghie la domiciliul ales temporar ? Când timp de 300 de ani s-a slujit Sfânta Liturghie în catacombe, n-a fost la fel ? Dar în temnițele comuniste, n-a fost la fel ? Eu nu văd nicio frică aici și nici compromis, ci mai degrabă discernământ și înțelepciune. Păi, dacă ești episcop sau preot acolo, cel mai important lucru este să se slujească Sfânta Liturghie. Dacă te-a expulzat de acolo, cine mai slujește Sfânta Liturghie ??? Apoi, dreptcredincioșii pot veni la domiciliul respectiv. Nu cred că sunt în număr atât de mare. La noi în țară sunt parohii, care au două sau trei biserici, astfel încât preotul slujește pe rând Sfânta Liturghie :duminica asta la o biserică, duminica viitoare la altă biserică și următoarea duminică la altă biserică. Și, din păcate, nu vin toți credincioșii din parohie la toate cele trei Sfinte Liturghii !!! Deci ??? Ce-ar mai fi de adăugat ? N-am fost ,,pe-afară” ca să știu care sunt condițiile pe-acolo, dar mi se pare că PS Macarie a procedat curajos și înțelept. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 10. @admin la cel in care Liturghia va trebui să fie săvârșită de preot acasă doar cu familia lui mică

 11. @Romil “Păi și ce îi împiedică pe cei dreptcredincioși să participe la Sfânta Liturghie la domiciliul ales temporar ?” în acest caz piedica eu am văzut-o în “Dacă nici această opțiune nu există, preotul va sluji Dumnezeiasca Liturghie la propriul domiciliu, cu familia mică”. Din această frază eu înțeleg că e admisă doar familia preotului pentru că a fi acasă cu familia nu poate intra la categoria “adunare” și prin urmare nu s-ar încălca legea. Asta am înțeles eu, mai ales în contextul în care s-a acceptat restrângerea nr. de persoane la noi sau chiar a altor măsuri mai drastice în alte locuri(vezi exemplele din Grecia) . Iar referitor la catacombe asta încercam să spun și eu, că indiferent de interdicții oamenii oricum se adunau iar apostolii primelor veacuri erau conștienți că merg la moarte și că vor trebui să sfideze sistemul(ceea ce s-a și întâmplat). Dacă în loc de “familia mică” scria “credincioșii” bineînțeles că nu aș mai fi înțeles ce înțeleg acum… Dar suntem oameni diferiți și înțelegem diferit și cred că în curând se va lămuri ce și cum pentru că lucrurile se mișcă repede acum. Dumnezeu să ne întărească în aceste vremuri! Doamne ajută!

 12. Pingback: MITROPOLITUL ATANASIE DE LIMASOL (Cipru), ucenic al Sfantului Paisie Aghioritul, despre ABORDAREA DUHOVNICEASCA A PANDEMIEI CORONAVIRUSULUI: “Acestei crize ii vom putea tine piept doar prin rugaciune. AVEM NEVOIE DE MULTA, DE FOARTA MULTA RUGACIUNE.
 13. Pingback: Chemare la pocăință a IPS TEOFAN: „Este vreme de căință pentru prea multele și prea grelele noastre păcate: păcate săvârșite de arhierei, de preoți, de viețuitorii sfintelor mănăstiri, de poporul Bisericii”
 14. Pingback: “O luptă titanică are loc în fața ochilor noștri! Apocalipsa, Marea Revelație, se desfășoară în fața ochilor noștri. Necurata fiara atacă cu disperare lumea, răcnește căutând pe cine și cum să înghită”. PĂRINTELE ELIE RAG
 15. Pingback: PARINTELE MILEA DE LA BUZAU - Cuvant cu putere in Duminica Sfintei Cruci, la ultima Liturghie cu credinciosi din perioada PANDEMIEI: "CÂND VA ÎNCETA LITURGHIA VA ÎNCETA ROMÂNIA! Dragii mei, sunt vremurile din urmă. NE CEARTĂ DUMNEZEU" (VID
 16. Pingback: MESAJ PUTERNIC AL PARINTELUI EPISCOP MACARIE, de Bunavestirea indoliata, “in zilele cand vestile rele ne coplesesc”: “BISERICA A DEVENIT UN CONVENABIL TAP ISPASITOR IN ACESTE VREMURI DE CERNERE. Credem cu tarie ca IMPARTASANIA din acelas
 17. Pingback: “SINGURA SOLUTIE este SA NE TOPIM IN RUGACIUNE catre Dumnezeu si catre Maica Domnului. Orice altceva este insuficient! ACUM SE VOR CERNE LUCRURILE…” – Predica PREASFINTITULUI DAMASCHIN DORNEANUL de praznicul Buneivestiri, in vreme
 18. Pingback: IPS TEOFAN, la Bunavestire savarsita “in conditii speciale”: “Doar aceasta este NORMALITATEA: PREOTII IMPREUNA CU POPORUL in jurul Sfantului Potir, căci asa se implineste pe deplin Biserica lui Hristos. NU NE RAMANE DECAT INCREDEREA IN
 19. Pingback: “Vremurile acestea ne arata ca venirea Domnului este aproape. Fiti purtatori de Hristos, fiti crestini adevarati!”. CUVANTUL INLACRIMAT AL PARINTELUI DINU POMPILIU la vremea inceputului de mare stramtorare (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
 20. Pingback: “Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL
 21. Pingback: "AM PRIMIT CANON DE LA DUMNEZEU! Greu canon! Insa trebuie sa il luam ca o cruce a mantuirii"/ "SA RIDICAM ACEST CANON intr-un duh de pocainta adanca, CA PE UN MEDICAMENT AMAR, DAR CURATITOR" - IPS TEOFAN, PREASFINTITUL MACARIE, teologu
 22. Pingback: PS MACARIE: “ATUNCI INTERVINE AJUTORUL CERESC, când nu mai există speranță în soluții omenești, atunci apare salvarea CÂND TOTUL PARE PIERDUT… Ce i-a salvat pe creștinii Constantinopolului? Nu forța militară și planurile omenești,
 23. Pingback: PS MACARIE DRĂGOI – Cuvânt despre Sfântul Cuvios Mucenic SVEN DE LA ARBOGA, vindecătorul de boli și izbăvitorul de epidemii, RUGACIUNE si ACATIST (video, text) | Cuvântul Ortodox
 24. Pingback: PS MACARIE despre ÎNCERCĂRILE GOLGOTEI și NOILE VREMURI DE MUCENICIE: “Purtându-ne poverile unii altora în aceste vremuri grele, trebuie SĂ NE ÎNCURAJĂM UNII PE ALȚII asemenea martirilor din vechime” (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
 25. Pingback: Sa recitim proorociile, nu sa le dispretuim (I): “SFANTA LITURGHIE sau Jertfa cea de-a pururi este aceea care OPREȘTE SĂ NU SE ARATE ANTIHRIST”/ “Lucifer va interzice prin lege Impartasania. Vor fi Sinoade care vor decide MODIFICARI AL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare