VOR SĂ BAGE BISERICA ÎN CARANTINĂ! Aceasta era una dintre marile mize? SLUJBA DE ÎNVIERE, pusă în „DEZBATERE” de massmedia și influenceri. TRAIAN BĂSESCU pune presiune pe Patriarhul Daniel/ Reacție DURĂ a lui VASILE BĂNESCU/ Măsură fără precedent în Italia: LITURGHIILE CATOLICE DIN TIMPUL SĂPTĂMÂNII, ANULATE

7-03-2020 8 minute Sublinieri

Digi24:

Băsescu, despre limitarea participării românilor la slujbele pascale, în contextul coronavirusului: Avem un patriarh extrem de rațional

Fostul președinte al României Traian Băsescu a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că statul român trebuie să-i convingă pe cetățenii români din Italia să nu vină în țară de sărbători, ca o măsură de precauție împotriva epidemiei de coronavirus.

Traian Băsescu: “(…) Noi vom fi a doua țară afectată datorită numărului mare de cetățeni pe care îi avem în Italia. Vin sărbătorile acum și veți vedea după sărbători ce se întâmplă. Cred că o problemă cu cetățenii are, în primul rând statul român și anume să-i convingă pe cetățenii români din Italia să stea în Italia. (…). Ce trebuie să înțelegem toți: prevenire epidemiilor prin carantină sau diminuarea efectului epidemiilor prin carantină este„ una dintre cele mai dure măsuri pe care un stat le poate lua”.

Întrebat dacă ar trebui pusă problema unei recomandări legată de o restrângere a participării la acele slujbe din perioada de Paște, fostul șef de stat a declarat: “Categoric da. Și trebuie făcută din timp, anunțată, iar românii rugați să nu vină și dacă vin, anunțați că intră în carantină. Și Biserica Ortodoxă Română a dat dovadă în diverse ocazii că este rațională și nu cred că nu se va găsi înțelegere la patriarh și la sinod și țineți cont că avem un patriarh extrem de pragmatic”.

Agerpres:

Coronavirus: Dispută în Grecia între medici şi Biserică

Medici şi responsabili din domeniul sănătăţii din Grecia denunţă faptul că puternica Biserică Ortodoxă poate continua să oficieze slujbe religioase şi mai ales să îi împărtăşească pe credincioşi, în pofida riscurilor de răspândire a coronavirusului, relatează sâmbătă AFP.

În ritualul de împărtăşanie preotul le dă credincioşilor puţin vin cu aceeaşi linguriţă. Biserica a răspuns criticilor spunând că “vinul conţine alcool şi alcoolul ucide virusul”, potrivit cuvintelor mitropolitului Ioannis din Langada (nord).

Federaţia medicilor din spitale a subliniat săptămâna aceasta că nu se pot face excepţii, nici măcar din motive religioase, la măsurile luate pentru a limita răspândirea virusului.

În prezent, Grecia are 45 de cazuri de coronavirus, majoritatea pelerini care au călătorit în Israel şi Egipt luna trecută.

Dar, pe măsură ce se apropie Paştele Ortodox, în aprilie – perioadă în care grecii se duc în număr mare la biserici – şi în timp ce multe persoane în vârstă încep deja să participe mai activ la slujbe, mulţi oficiali din domeniul sănătăţii sau personalităţi politice consideră că este periculos ca Biserica să fie exceptată de la interdicţia adunărilor mari de oameni.

Ministerul Sănătăţii a interzis în special toate manifestările planificate cu ocazia Carnavalului dinaintea începerii postului, precum şi adunările în spaţii închise în cele trei regiuni din vestul ţării unde sunt recenzate cele mai multe cazuri de contaminare. Dar a refuzat să se pronunţe cu privire la activitatea bisericilor, lăsând episcopilor această responsabilitate.

“Pur şi simplu nu este posibil să închidem bisericile sau să nu dăm împărtăşanie”, a spus Hrisostom de Patras, una dintre cele mai afectate regiuni.

“Cei care cred în Sfânta Împărtăşanie ştiu că nu au de ce să se teamă, este o chestiune de credinţă”, a spus el la postul Open TV. “De-a lungul secolelor, nu a existat niciodată un caz de boală răspândită prin împărtăşanie”.

Din partea politică, condamnările sunt deosebit de virulente în principalul partid de opoziţie, partidul de stânga Syriza. “Oprim sărbătorile de carnaval, dar permitem oamenilor să vină la biserică şi să bea toţi din aceeaşi linguriţă?”, s-a intrigat fostul ministru al sănătăţii Pavlos Polakis în Parlament.

Liderul Syriza, fostul prim-ministru Alexis Tsipras, a spus că a nu impune restricţii Bisericii este “anti-ştiinţific, anacronic şi o ameninţare pentru sănătatea publică”.

În România, scrie AFP, Biserica Ortodoxă le-a permis credincioşilor să-şi aducă propria linguriţă pentru împărtăşanie şi să sărute icoanele mai degrabă acasă decât la biserică.

Coronavirus: Rugăciunea duminicală a papei nu va fi făcută în public, ci va fi transmisă video

Papa Francisc va rosti duminică tradiţionala rugăciune Angelus din biblioteca sa, şi nu de la fereastra cu vedere spre Piaţa Sf. Petru, a anunţat sâmbătă Vaticanul,care doreşte astfel să “evite riscurile” de răspândire a coronavirusului, transmit agenţiile internaţionale de presă.

“Rugăciunea Angelus a Sfântului Părinte va avea loc în biblioteca Palatului Apostolic, şi nu în Piaţa Sf. Petru, de la fereastră. Rugăciunea va fi transmisă în direct pe canalul Vatican News şi pe ecranele din Piaţa Sf. Petru, astfel încât credincioşii să poată participa“, a detaliat Vaticanul într-un comunicat.

Această decizie “a fost necesară pentru a evita riscurile de răspândire a Covid-19 legate de formarea de adunări de oameni în timpul verificărilor pentru accesul în Piaţa Sf. Petru”,a explicat Vaticanul. Audienţa săptămânală a papei de miercuri “va avea loc în aceleaşi condiţii”.

Rugăciunea Angelus de duminică şi audienţa din ziua de miercuri reprezintă o atracţie deosebită pentru pelerini şi turişti care vin la Roma şi doresc să-l vadă pe Papă. Prin urmare, mulţimea prezentă de obicei ar urma să fie redusă mult după anunţul Vaticanului.

În plus, până duminică, 15 martie, slujbele de la “Sfânta Marta”, reşedinţa papei, sunt închise pentru public. A trecut mai bine de o săptămână de când papa Francisc, în vârstă de 83 de ani, liderul a 1,3 miliarde de catolici, nu a părăsit această reşedinţă, situată în apropiere de Bazilica Sf. Petru.

Vaticanul, cel mai mic stat din lume, a anunţat vineri primul său caz de coronavirus.

Acesta a fost depistat în modestul său centru medical, situat nu departe de una dintre porţile de intrare pe teritoriul acestui micro-stat, care în mod normal îi primeşte pe rezidenţi, angajaţi sau pensionari ai Vaticanului, inclusiv membri ai clerului. (…)/ integral la sursă

Paul Bașotă:

O chestiune de identitate pastorală

Marco Gallina

Dacă în Italia până și grevele sunt amânate, înseamnă că e serios. Din weekend, epidemia de coronavirus a cuprins nordul țării. Cu consecințe, nu în ultimul rând, asupra vieții religioase de zi cu zi din țara catolică. Arhiepiscopia din Milano a suspendat toate serviciile religioase. Același lucru l-a făcut Patriarhia Veneției. Asta înseamnă: nici o mesă, nici un botez, nici o confirmare. Bisericile sunt deschise oamenilor, în unele locuri se intră doar eșalonat. Mesele de Miercurea Cenușii au fost transmise doar pe youtube.

De la început trebuie spus: biserica italiană nu se poate sustrage ordonanțelor guvernului regional. Școlile, teatrele, muzeele, universitățile au fost închise. Cazul subliniază însă o schimbare de mentalitate remarcabilă. Căci reacția în fața virusului este una pur seculară, care pune pe cântar statistici, reglementări și riscuri. Dimensiunea spirituală nu a fost atinsă până acum de către nici un cleric. Biserica din evul mediu sau din epoca modernă timpurie ar fi acționat altfel: ar fi îmbrățisat criza în loc s-o evite. În fața epidemiei și a morții, biserica vechii Europe ar fi ținut mai multe slujbe, nu mai puține.

Papa Grigore cel Mare nu s-a sfiit să țină o mare mesă în biserica Santa Sabina, în timpul valului de ciumă iustiniană din Roma. În omilia sa, el a vorbit despre moartea din ce în ce mai prezentă, dar a și încurajat la rugăciuni ca Dumnezeu să îndepărteze ciuma de oraș. A urmat o procesiune a întregii populații romane, desculți și cu capetele date cu cenușă. Ciuma s-a terminat odată cu apariția Arhanghelului Mihail deasupra mausoleului împăratului Hadrian, care, din acel moment, este cunoscut drept Castelul Sant’Angelo.

Legenda gregoriană este modelul exemplar al abordării epidemiilor de masă de către biserica catolică. Sfântul Carlo Borromeo era arhiepiscop în Milano când a izbucnit ciuma. Guvernatorul și nobilimea au fugit din oraș, însă el a rămas, pentru că considera că serviciul pentru bolnavi și muribunzi este de neînlocuit. Când ciuma a izbucnit în Veneția în 1630, dogele Nicolo Contarini a promis să construiască o biserică Fecioarei Maria dacă ciuma avea să se termine repede. Întreaga populație venețiană a străbătut orașul trei zile și trei nopți, rugându-se ca plaga să se termine. După ce epidemia într-adevăr s-a terminat, venețienii și-au ținut promisiunea. Până în zilele noastre are loc, în fiecare an, pe 21 noiembrie, o procesiune care se încheie la biserica Santa Maria della Salute.

Epidemiile mai erau și o provocare personală pentru cler. Preoții își vedeau vocația nu în a împiedica molipsirea, ci în a-i conduce pe muribunzi în împărăția cerului. Asta nu era valabil doar pe timp de ciumă, când preoții dădeau sacramentele în zonele de epidemie, ci și pentru serviciile din coloniile de leproși său din barăcile pline de tifos din lagărele de concentrare. Pentru prelații acelor timpuri, rolul pasiv jucat astăzi de biserică ar fi fost de neînțeles.

***

Hotnews (26 februarie):

Italia: Biserica şi coronavirusul

Coronavirusul „adaptează” regulile unei instituții care de peste două mii de ani exprimă simbolurile credinței prin ritualuri. Pentru a preveni o ulterioară răspândire a infecţiei cu virusul Covid-19, eparhia Bolzano-Bressanone a decis să modifice puţin modul de oficiere a Sfintei Liturghii, oferind Sfânta Împărtășanie în mână şi nu în gură, eliminând gestul de schimbare a semnului păcii şi renunţând să mai folosească agheasmatarul, potrivit Rador care preia Rainews.

Episcopul Ivo Muser și vicarul general Eugen Runggaldier precizează că deocamdată nu există niciun motiv de suspendare a liturghiilor. Ca societate civilă – subliniază Eparhia – suntem chemați să trăim această fază de atenție și prudență cu un sentiment de responsabilitate, fără alarmă falsă și temeri nejustificate.

Măsuri identice au fost solicitate şi de arhiepiscopul Latina și Terracina, Monseniorul Mariano Crociata, care le-a cerut preoților parohiei, cu efect imediat, „să scoată apa sfinţită din aghesmatarul așezat la intrările bisericilor” și „în timpul liturghiilor, atunci când se prevede, să-i invite pe credincioși să-şi schimbe semnul păcii printr-o simplă închinăciune și să primească Sfânta Împărtășanie în mână”.

În Bazilica Sant’Antonio, din Padova, unul dintre cele mai venerate lăcașuri de cult din Italia, episcopul a decis ca până la terminarea ”carantinei” nu va mai fi celebrată Sfânta Liturghie, iar credincioşii nu vor putea veni să se spovedească şi nici să primească binecuvntarea.

Reuters:

Episcopii italieni iau măsuri drastice, anulând liturghiile din timpul săptămânii în zonele cu coronavirus

Episcopii italieni au decis ca liturghiile să nu fie ținute în timpul săptămânii în bisericile din nordul țării în zonele afectate de coronavirus, un pas considerat a fi fără precedent. 

Se consideră că e pentru prima oară când se ia o astfel de măsură drastică în Italia, țara europeană cea mai lovită până acum de coronavirus. Liturghiile nu au fost anulate nici măcar când ciuma a lovit Milano în sec. 17. 

Un comunicat din partea conferintei episcopilor afirmă că liturghiile nu se vor ține de luni până sâmbătă în bisericile din Lombardia, veneto, Emilia Romagna, precum și în provinciile Savona, Pesaro și Urbino.

Comunicatul nu menționează și liturghiile duminicale când, potrivit învățăturilor catolice, credincioșii sunt obligați să participe la slujbe, putând să lipsească doar dacă sunt bolnavi. (…)

***

Gandul.info / Lelia Munteanu:

Şef Rabinul David Lau: Nu mai atingeţi mezuza!

În locul strângerii de mână, Bibi recomandă salutul indian.

Unul dintre cei doi Şefi Rabini ai Israelului, cel ashkenazit, David Lau, recomandă să nu mai fie atinsă mezuza, explicând lucrurile într-o misivă oficială.

Mezuza e o cutiuţă dreptunghiulară, fixată oblic pe tocul uşii, care conţine un mic sul de pergament pe care sunt reproduse pericope din Tora, conform poruncii dumnezeieşti „Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale”. (Literal, „mezuza” se traduce chiar prin „tocul uşii”). La plecare şi la întoarcerea acasă, credincioşii au obiceiul de a o atinge cu pietate şi de a duce apoi degetele la buze.

„În zilele acestea, când din păcate observăm răspândirea unei boli teribile, există îndoieli că ar trebui atinsă mezuza. E suficient ca o persoană să reflecteze la versetul înscris în ea, când intră într-un loc sau când iese, iar aceste gânduri să-l însoţească pe drumul său”, scrie Rabbi Lau.

Conferinţa Rabinilor Europeni, prin preşedintele său Pinchas Goldschmidt, Şef Rabinul Moscovei, e chiar mai exigent decât omologul  din Ierusalim, sfătuind credincioşii în suferinţă – fie că au contactat coronavirus, fie că nu – să nu se mai deplaseze la sinagogă, nici chiar pentru Kaddish (rugăciunea zilnică a celor aflaţi în doliu, rostită timp de 11 luni). Goldschmidt mărturiseşte că a gândit aceste măsuri după ce a discutat cu un medic specialist în boli infecţioase.

Imediat după alegerile din 2 martie, ministrul ultraortodox al Sănătăţii a anunţat măsuri noi: carantină de 14 zile (retroactiv) şi pentru cei care au intrat în Israel nu doar din Italia, ci şi din Spania, Germania, Austria şi Elveţia (cine le va plăti acest „concediu medical” de două săptămâni nu se ştie încă); interzicerea salutului prin strângerea mâinii (premierul Netanyahu a propus salutul indian Namaste – cu palmele lipite în dreptul inimii sau al frunţii şi o înclinare a capului); interzicerea întrunirilor cu peste 5.000 de participanţi; interzicerea părăsirii ţării de către personalul medical, până la noi ordine. (…)/ integral pe gandul.info

***

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române:

“E bine, e înțelept sa ne îngrijoram in limitele rațiunii, dar devine periculos sa ne panicăm, debitand enormități pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor.

Cum rămâne cu închiderea TUTUROR spațiilor sociale cu adevarat aglomerate (mall-uri, stadioane, teatre, cluburi de noapte, cinematografe, expoziții, magazine, metrou etc)?

Cei copleșiți de grija Bisericii in aceste vremuri, să reflecteze prioritar si onest la adevăratele posibile surse ale răspândirii virusului!

Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci in primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară, așa cum spun și autoritățile medicale.

Cei declarați bolnavi stau oricum acasă sau în carantină.

Biserica NU intră in carantină pentru ca ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești.”

***

Daniel Gheorghe:

Fanaticii neo-marxisti care pun propagarea coronavirusului pe seama Bisericii și a cultelor creștine nu iau în seama o serie de lucruri. Astfel că, am impresia că unii ar fi tare bucuroși dacă s-ar închide lacasele de cult de Paști, însă, în același timp, ar dori să țină deschise cluburile de noapte și discotecile de Înviere, precum făceau comuniștii în anii ’80 pentru a înșela și deturna oamenii de la cele sfinte. Când ai mintea strâmba nu ți-o mai îndreaptă nimeni!

Dar stați un pic : oprim slujbele din biserici dar ținem deschise pe mai departe baruri, cluburi, restaurante, cazinouri, stadioane, mall-uri și săli de concerte că virusul din China se lipește doar de pereții bisericilor creștine și este abonat la serviciile religioase, nu-i așa? Și încă ceva pentru toți materialiștii, dialectic ori mai puțin, însă atașați de retorica nihilismului mecanic: banii pe care îi idolatrizati transportă germenii mai repede decât orice suprafață de care vă temeți voi! Românii merită o pluralitate de liturghii, nu idei tâmpite care ne coboară în cel mai negru totalitarism!

BISERICA NAȘTERII MÂNTUITORULUI – ÎNCHISĂ PE MOTIV DE CORONAVIRUS! Ce va fi cu Sfântul Mormânt în NOAPTEA DE ÎNVIERE?/ Care sunt „MĂSURILE SPECIALE” intenționate de Statul român pentru perioada de PAȘTI? Semne îngrijorătoare ale PRESIUNII și ȘANTAJULUI exercitate asupra BOR pentru INTERZICEREA SLUJBELOR BISERICEȘTI, sub amenințarea dosarelor penale!

”RELIGIA ȘI CONSERVATORII RĂSPÂNDESC CORONAVIRUSUL”. Cum stigmatizează massmedia grupurile religioase, pelerinajele și ceremoniile plecând de la cazul unui cult milenarist din Coreea de Sud

PATRIARHUL DANIEL REVINE CU PRECIZARI DESPRE REGULA IMPARTASIRII, dar PRECEDENTUL “LINGURITELOR PERSONALE” ESTE CREAT, in numele grijii pentru “cei mai slabi in credinta”/ PS IGNATIE: “Biserica se conduce nu prin comunicate, ci prin cuvinte pastorale asumate”/ REACTII, ATITUDINI, CLARIFICARI si MARTURII din partea corpului eclesial viu in privinta SMINTELII create de primul comunicat al PATRIARHIEI si a relatiei dintre SFINTELE TAINE – LINGURITA – BOLNAVI – IGIENA

Patriarhia Română CEDEAZĂ GRAV în fața presiunilor activiștilor #rezist anticlericali. ÎMPĂRTĂȘIREA LA ACELAȘI POTIR și cu aceeași linguriță pusă în dubiu chiar de către cei care ar fi trebuit să le afirme/ CUM AU RĂSPUNS TEOLOGUL JEAN-CLAUDE LARCHET ȘI MITROPOLITUL NICOLAE AL MESOGHIEI ISTERIEI SIMILARE A GRIPEI PORCINE?

ROMÂNII DIN ITALIA și CORONAVIRUSUL, între carantină, panică și riscurile majore de împrăștiere a infecției în țară. MESAJUL CALD ȘI FOLOSITOR AL PREASFINȚITULUI SILUAN. Ce recomandări duhovnicești face Episcopul Italiei? MĂRTURIILE UNOR COMPATRIOȚI și INEFICIENȚA FLAGRANTĂ A MĂSURILOR DE CONTROL anunțate de autoritățile române/ FEMEIE DIN BUZĂU, întoarsă din Italia, SUSPECTĂ de Coronavirus!

PAN-ISTERIA COVID-2019 – o criza provocata si un razboi psihologic, ca PAS NECESAR SPRE DICTATURA A “STATULUI GLOBAL”? Care este rolul OMS in aceasta afacere cu SANATATEA si FRICILE oamenilor? Dr. VASILE ASTARASTOAE: “Speriati de epidemie, oamenii par sa se fi resemnat cu noile intruziuni si, uneori, chiar accepta cu bucurie introducerea unui SISTEM DIABOLIC de SUPRAVEGHERE SI CONTROL”

PANICA omoara DEMOCRATIA. Epidemia de ISTERIE mai periculoasa decat cea de CORONAVIRUS. Cine si in ce scop OPERATIONALIZEAZA PSIHOZA COLECTIVA? Riscul real al provocarii unei CRIZA ECONOMICE/ Directorul general al OMS: Lumea trebuie sa se pregateasca de o ”EVENTUALA PANDEMIE”/ Profesorul VASILE ASTĂRĂSTOAE, mesaj puternic impotriva INCITARII ISTERICE la masuri POLITIENESTI

IADUL CONCENTRAȚIONAR DIN CHINA, pe cale de a fi generalizat la nivel global? CORONAVIRUSUL – oportunitate pentru instituirea STATULUI POLIȚIENESC CEL MAI DRACONIC CU PUTINȚĂ/ Directorul general al OMS apasă BUTONUL ROȘU DE PANICĂ: „Un virus poate avea consecințe mai puternice decât orice acțiune teroristă. ESTE INAMICUL PUBLIC NUMĂRUL 1 PENTRU ÎNTREAGA LUME”

CUM AR ARĂTA O LUME ÎNTREAGĂ PUSĂ SUB CARANTINĂ? Și dacă noua EPIDEMIE de CORONAVIRUS din CHINA este (și) un MARE EXPERIMENT SOCIO-POLITIC care preînchipuie și “testează” DICTATURA VIITORULUI? (si video)

„OCHII INTUNERICULUI” sau despre STRANIA “PROFETIE” fictionala din 1996 a SCRIITORULUI AMERICAN Dean Koontz, despre un virus-arma biologica intitulat WUHAN 400

Criza epidemica a coronavirusului, intre LILIECII din China si ”ULIII” care ar planui lansarea VACCINURILOR ADN experimentale. CINE SI PENTRU CE AR AVEA NEVOIE DE DECLANSAREA UNUI RAZBOI BIOLOGIC MASCAT SUB O PANDEMIE? (I)

Epidemia de coronavirus intre EXPERIMENTELE DARPA in domeniul armelor biologice si omniprezenta “vizionara” a magnatului BILL GATES – de la SIMULAREA RECENTA A UNEI PANDEMII DE… CORONAVIRUS, la PREVIZIUNILE CATASTROFICE a milioane de morti si pana la FINANTAREA DEZVOLTARII UNUI VACCIN. Nicio legatura cu preocuparile mai vechi privind… REDUCEREA POPULATIEI MONDIALE, inclusiv prin VACCINURI (si VIDEO)


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Papa (Papism), Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “VOR SĂ BAGE BISERICA ÎN CARANTINĂ! Aceasta era una dintre marile mize? SLUJBA DE ÎNVIERE, pusă în „DEZBATERE” de massmedia și influenceri. TRAIAN BĂSESCU pune presiune pe Patriarhul Daniel/ Reacție DURĂ a lui VASILE BĂNESCU/ Măsură fără precedent în Italia: LITURGHIILE CATOLICE DIN TIMPUL SĂPTĂMÂNII, ANULATE

 1. Faceți apel pe lângă clericii de bună credință să se pronunțe împotriva acestei legi, să încerce să trezească conștiința episcopilor lor. Poate până luni, printr-o minune, Sfântul Sinod va da un comunicat împotriva adoptării acestei legi. Patriarhia Română susține vaccinarea, dar a menționat că susține și libertatea de alegere, libertatea pe care ne-a dat-o Hristos. Legea este împotriva libertății, la fel de bine s-ar putea da o lege prin care toți oamenii de peste 70 de ani trebuie să se prezinte la eutanasiere, altfel sunt amendați repetitiv.

  Am trimis acum trei zile un e-mail în acest sens Cancelariei Sfântului Sinod, Mănăstirii Petru Vodă (care în trecut se ridica împotriva aspectelor care limitează libertatea omului) și Episcopilor Ignatie al Hușilor și Macarie al Europei de Nord (cunoscuți apărători ai familiilor cu copii). Nu am primit, din păcate, de la nimeni nici un răspuns, nu am văzut nici o reacție. Din păcate, Patriarhia Română ascultă orbește de stat și de “opinia publică”, dar uită de opinia propriilor credincioși. Au nevoie de noi doar când doresc, dar când noi avem nevoie de ei, nu îi interesează. Facem ascultare de episcopi pentru că așa ne poruncesc Sfintele Canoane, dar putem atrage atenția când sunt lucruri care nu sunt în regulă. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost exilat de două ori (și pe drumul celui de-al doilea exil a și murit) pentru că s-a ridicat împotriva comportamentului împărătesei. E frumos să vorbim în predici despre faptele acestui mare ierarh, dar nu facem și noi la fel. Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au dreptul, democratic, de a contesta un proiect de lege. De ce nu o fac? Se tem de oprobiul “societății civile”, dar de revolta propriilor credincioși nu? Care situație ar fi mai rea? Și NOI SUNTEM BISERICA!

  Până la urmă nu o să mai donăm bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului (construită din banii noștri), ci o să-i folosim pentru a plăti amenzi. Când a avut loc evenimentul de la Colectiv, ierarhia Bisericii a fost atacată în mod gratuit de anticreștini. Să fie oare acum rândul nostru? Venim și cu un nou slogan: “Vrem catedrale, nu vaccinare!”

  ȘI legat de articol: sperăm că Patriarhia nu va ceda (cum a făcut-o cu lingurița de la Împărtășanie) și va restricționa sau interzice accesul la slujbe în această perioadă sfântă. Asta ar pune capac…

  Nu mă revolt împotriva ierarhilor, dar este nevoie de o schimbare de atitudine. Poporul credincios este supărat, se simte părăsit, lucrurile mocnesc, simt asta. Ierarhia Bisericii este undeva sus și nici nu îi pasă de noi. În loc să fie în mijlocul nostru, să ne fie păstori, să ne susțină în problemele noastre, au devenit un fel de “parlamentari” ai Bisericii, fac ce fac și aleșii din Parlament: nu le pasă de noi!

 2. Acesta este un moment al demnității și al mărturisirii. Aștept ca ierahii nostri in corpore să se ridice la semnificația momentului. N-ai cum, mă gândesc, preot fiind să consimți la interzicerea sau restricționarea Sfintei Liturghii, iar aceasta se poate face doar în comuniune. Acesta este sensul ființării cinului preoțesc. Tot așa de bine ar putea să se consimtă la propria interzicere.
  De asemenea, aștept și o afurisire. Cei care vorbesc nu împotriva unui episcop, ci împotriva Sfintelor Lui Dumnezeu, nu au ce căuta în Biserică. Nu că ei s-ar mai afla acolo, dar ar trebui să recunoașem și noi ca Biserică că ei sunt in afară. “Ușile, Ușile” se referă la chiar unii ca aceștia, ei să rămână afară. Și daca se numesc Caramitru, Basescu sau altcumva, prea puțin ar trebui să intereseze.
  Am să reiau și eu o idee a fratelui (cred că frate, după cum am citit eu ca a scris} P.G, pe care a enunțat-o la un alt topic. Ierahii noștri trebuie să țină seama de cei care îi sprijină, nu de cei care ne sunt nouă tuturor dușmani. Nu cei care îi injură pe ei și Biserica îi vor sustine indiferent câte concesii le vor face, ci numai NOI CEI CARE SUNTEM BISERICA. Orice cedare, orice negociere cu diavolul ne va face pe noi toti mai slabi.

 3. NU!
  Biserica nu este a statului, nu este a lui Basescu!
  Este biserica lui Hristos!
  Daca inchid bisericile vom merge si asa la ele, acolo, linga usa bisericii!

 4. Nici sa nu se gîndeasca sa inchida bisericile noastre!!!

 5. Să ne mai lase in pace cu minciunile lor ,au furat tot ce se putea ,asta e am tăcut, am răbdat, dar biserica este a lui Hristos !

 6. Indiferent ce vor face, tot nu vor birui Biserica!

 7. https://evz.ro/ce-ascunde-mascarada-epidemiei-cu-covid-19.html/5

  Deși este un pic mai vechi (3 martie 2020), articolul este destul de revelator și pătrunzător. Chiar aș zice că e destul de inspirată metafora, această ,,mascaradă a epidemiei cu covid-19″ având măștile în prim plan și, cam atât. Eu unul n-am încredere în niciunul dintre oficiali, începând de la șeful OMS și până la Streinu Cercel și cei de sub comanda lui.
  Foarte inspirat a numit și domnul prof.dr. Vasile Astărăstoae situația creată de această epidemie, drept ,,isterie globală”.
  Pentru cei interesați, este bine de știut că isteria este ea însăși o boală, așa cum arată doctorul ortodox rus Dmitri Audeev. Istericul (omul bolnav de isterie, o boală psihică), are neapărată nevoie de oameni pe post de spectatori, deoarece simte nevoia să joace teatru în prezența lor pentru a-i păcăli și a profita de pe urma lor. Este EXACT ceea ce face sistemul global cu noi toți.
  Am trăit peste 15 ani, ușă în ușă cu o asemenea persoană (femeie) a cărei vorbe erau crezute de toți cei din jurul nostru (inclusiv de preotul duhovnic al parohiei, Dumnezeu să-l ierte, căci, de fațadă, persoana respectivă venea și la Biserică, dar credea că omul se trage din maimuță !), iar eu și familia mea eram socotiți mincinoși și vinovați de toate necazurile ei și ale familiei ei. Am intuit de la bun început că ar putea fi vorba de niște neputințe la respectiva persoană, dar nu știam ce ar trebui de făcut. După ce am citit despre isterie la doctorul Dmitri Audeev, am înțeles cum stau lucrurile. Nu pot să spun ce privire încărcată de ură avea persoana respectivă, atunci când, într-o discuție, am demascat-o, arătându-i că nu face bine jucând teatru în fața oamenilor pentru a-și atinge scopurile meschine. Sperasem, că dacă îi voi spune că nu procedează bine și dacă se va vedea descoperită, se va rușina și va renunța la a mai proceda astfel, dar m-am izbit de o ură fără margini.
  A lucrat Bunul Dumnezeu și Măicuța Domnului astfel încât, la sfatul unui părinte îmbunătățit, începând să ne rugăm pentru îndreptarea persoanei respective (și nu pentru ca să facă Dumnezeu dreptate !) situația s-a schimbat radical. Persoana respectivă nu s-a îndreptat, dar nu mai locuiește ușă în ușă cu noi, ci s-a mutat, din propria sa VOIE, în altă parte. Evident, acest lucru s-a rezolvat cu rugăciunile părintelui, dar și noi a trebuit să ne rugăm cu rugăciune dreaptă nu cu rugăciune ,,făcută cu ciudă”, pentru a nu zădărnici rugăciunile părintelui.
  Cred că ar trebui să înțeleagă fiecare dintre noi, că la ,,pupitrele de comandă” ale diferitelor organizații de conducere de la nivel mondial, se află asemenea oameni. Am citit undeva, mai demult, despre ,,acești bolnavi care ne conduc”. Și acești oameni NU AU MILĂ față de noi semenii lor. Tocmai de aceea, noi toți TREBUIE să ne rugăm pentru ei, pentru ca Bunul Dumnezeu să îi lumineze, să se îndrepte, iar dacă nu se pot îndrepta, măcar ,,să vină un vânt și să-i dea la o parte de la conducere și să vină alții în locul lor, Macabei”(Sfântul Paisie Aghioritul), care să se lupte pentru binele semenilor lor. Noi, familia noastră știm acum, din proprie experiență, că altă soluție NU este. Rămâne de văzut dacă vor putea înțelege și alții, în număr cât mai mare, că NU este altă soluție.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 8. Am postat la articolul fraților admini ,,INTRAREA ÎN POSTUL MARE. Noi și Adam …”, din 01.03.2020, un link cu sfaturi de mare folos sufletesc și duhovnicesc ale vrednicului de pomenire părinte Sofian Boghiu, luat tot de pe acest site. Întrucât nu cred că l-au deschis și citit prea mulți, am dat mai jos un citat din acel articol, ilustrativ pentru modul cum înțeleg destui ,,medici” din zilele noastre să-și facă datoria față de semenii și pacienții lor, dar și față de confrații lor.
  Și, de asemenea, pentru a sublinia importanța acestui post, despre care, nu demult am dezbătut noi aici pe site.
  Iată ce spunea Părintele Sofian :

  ,,Era la noi un doctor, vestit pe aici… Postea el însusi si vindeca pe cei bolnavi prin post: 40 de zile de post. Si vindeca boli de ficat, boli de inima, mai ales boli de nervi. Venea lumea la el ca la o minune. Si el îi punea pe toti la post. 40 de zile de post si se vindecau oamenii si nimeni nu se mai ducea la medici, la farmacisti. Si prin asta si-a facut o ceata de dusmani teribili, mai ales ca el nu lua bani, iar celorlalti nimeni nu le mai deschidea usa. A fost invitat la Academia Franceza sa tina o conferinta, sa vorbeasca despre post si în noaptea dinaintea conferintei “i-au facut de petrecanie”, cum spune romanul. Confratii sai — sa ma ierte medicii care sunt aici — au avut grija ca geamurile si usa sa fie ermetic închise la hotelul unde era el cazat; si a murit a doua zi pe la 10, în ziua cand trebuia sa-si expuna principiile sale de vindecare. Asa a murit un om care a vindecat foarte multa lume. GELOZIA, INVIDIA este cea mai cumplita otrava, frati crestini.

  Asadar, postul ajuta si la vindecarea noastra trupeasca. Vindeca foarte multe boli trupesti. Noi ne temem de post, dar de regimul medical nu ne temem. Cum spune sfantul Ioan Scararul:

  „Oamenii se tem mai mult de caini, decat de Dumnezeu. Cine pleaca la furat, nu se teme de Dumnezeu, dar tremura daca latra un caine“[6].

  Nu asa, frati crestini. Postul este o regula de aur pentru buna noastra oranduire, si trupeasca si sufleteasca. E REGULA REGULILOR. Noi avem nevoie mai ales de vindecarea SUFLETULUI – de aceea, este de mare folos sa postim. Si cei vechi au postit. Cititi cartea lui Iona, sa vedeti cat de aspru era postul pagan. Cand au postit cei din Ninive, au postit de la împarat pana la ultimul animal – si animalele posteau. Si cand a vazut Dumnezeu asa ceva, s-a milostivit îndata de cetate. Si ei erau pagani, iar noi, crestini de doua mii de ani, ne revoltam, ocaram: „Iar post? Iar n-am voie sa mananc cutare sau cutare? Ce-i cu atata post?! Daca postesti, slabesti, ai dureri de cap, nu poti munci”.
  Nu-i chiar asa, frati crestini! Sfantul Teodosie cel Mare 30 de ani n-a mancat decat paine din sfanta Impartasanie si a trait 107 ani! Cand manca si putine zarzavaturi, era sarbatoare. Si avea grija de manastire si avea în curtea manastirii trei spitale, de care trebuia sa se îngrijeasca. Noi nu ne putem închipui cat de usor si cat de placut si cu cata bucurie posteau acesti sfinti! Si astazi sunt foarte multi calugari care postesc cate o saptamana întreaga, altii postesc cate 40 de zile si nu traiesc decat cu sfanta Impartasanie. Dar nu numai calugarii. A venit odata la mine, într-o Joi Mare, un muncitor, sa se împartaseasca. L-am întrebat: „Ai postit ceva”? Mi-a raspuns: „Parinte, de luni pana acum, n-am mancat nimic”. „Lucrezi”? „Da”. „Unde lucrezi”? „Incarc vagoane cu piatra”. Si nu man­case nimic, de luni.”

 9. Pingback: PREASFINTITUL MACARIE despre reactia duhovniceasca la CRIZA CORONAVIRUSULUI – MESAJ IMPORTANT DE INCURAJARE SI INTARIRE in credinta si dragoste in ZILE DE CERNERE: “In vremuri de incercare trebuie SA STRANGEM RANDURILE. Orice s-ar intampla cu
 10. Pingback: BISERICA ORTODOXA LA UN PAS DE PRIGOANA MASCATA, IN POSTUL PASTILOR? SE INTERZIC ACTIVITATILE RELIGIOASE CU MAI MULT DE 100 DE PERSOANE!/ Slujbele ortodoxe deja nu se mai tin in Italia, CATOLICII CAPITULEAZA, confirmandu-si secularizarea agresiva, BISERIC
 11. Pingback: SE INTERZIC ACTIVITATILE RELIGIOASE CU MAI MULT DE 100 DE PERSOANE!/ Slujbele ortodoxe deja nu se mai tin in Italia, CATOLICII CAPITULEAZA, confirmandu-si secularizarea agresiva, BISERICA GRECIEI SI PATRIARHIA ANTIOHIEI - POZITII CATEGORICE, EXEMPLARE/ De
 12. Pingback: Cuvant important al PS MACARIE catre PREOTII din Episcopia Europei de Nord, in mijlocul CRIZEI PANDEMIEI de coronavirus: "SUB NICIO FORMĂ NU VA ÎNCETA SĂVÂRȘIREA DUMNEZEIEȘTII LITURGHII. De la această slujire nu trebuie să ne dea înapoi nime
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare