DETURNAREA PROTESTELOR PUBLICE CATRE SOLUTIA “ANTI-SISTEM”? Cum se ascunde regimul Basescu in spatele LOZINCILOR ANTI-POLITICA

18-01-2012 11 minute Sublinieri

sursa foto: ziuanews

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu: “Băsescu e în stare de orice şi va merge până la capăt”

Nu există decât o singură idee în tot ce a spus Boc după aşa-zisele discuţii cu USL: trasul de timp. Chiar această întâlnire cu Opoziţia, sesiunea extraordinară din Parlament, crearea unui Consiliu de nu ştiu ce, nu sunt decât tergiversări în speranţa că frigul îi va învinge pe oamenii din stradă.

Acestei tactici obstrucţioniste i se subsumează şi “decizia” revoltătoare a Curţii Constituţionale: Se amână! Ce motiv pot invoca aceşti domni în robă pentru a amâna încă o dată validarea sau invalidarea “comasatelor” lui Băsescu şi Boc? Au gâlci, îi doare capul, merg la un botez? O ruşine pentru cea mai înaltă instituţie de justiţie a ţării pe care istoria o va consemna.

Dacă se fac anticipate, se pune în pericol stabilitatea economică a ţării, zice Boc. Fals total, nutreţ pentru imbecili. Odată ce s-ar anunţa alegeri anticipate, demonstraţiile ar înceta. În caz contrar, ele pot continua până la greve, chiar grevă generală, ceea ce ar afecta, într-adevăr, economia.

Sau: şi cine să vină în locul ăstora, dacă se fac anticipate? Această întrebare pur şi simplu nu se pune, e lipsită de sens. În democraţie, alegerile se fac pentru a reduce tensiunile negative acumulate în societate în timpul unei guvernări. De aceea, ele se organizează periodic sau înainte de termen, nu doar atunci când va fi apărut un partid sau un politician mesianic, pe placul tuturor, care să-i înlocuiască pe cei de la putere.

Şi, în sfârşit: o să fie mai bine? Iarăşi, nu despre asta e vorba. Alegerile libere nu au fost inventate ca să garanteze laptele şi mierea a doua zi după vot. Ele sunt mecanismul care previne alunecarea în dictatură sau anarhie. Refuzând soluţia democratică a alegerilor anticipate, PDL se autocondamnă cu certitudine la o înfrângere politică devastatoare înainte de sfârşitul acestui an.

Mai rămâne de văzut cum se va întâmpla asta, căci o a doua certitudine e că Băsescu, cel care – vă mai amintiţi? – cerea în fiecare zi alegeri anticipate fără să fie vreun manifestant pe stradă, e în stare de orice şi va merge până la capăt.

Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

”Și dacă Băsescu și Boc demisioneză, pe cine puneți în loc?” ”Pe Antonescu sau pe Ponta?” ”Ori pe Dan Diaconescu?” Aceasta a fost una dintre întrebările primite cu insistență în ultimele zile și exprimată, de cele mai multe ori, cu bună-credință. Mai în glumă și mai în serios, am ajuns să răspund: ”pe Iliescu”. Pentru că încercam să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă, în decembrie 89, o asemenea întrebare și-ar fi pus-o/le-ar fi fost pusă cei/celor care au ieșit în stradă: ”Șiii… în locul lui Ceaușescu pe cine o să puneți?”. Ar mai fi ieșit sub gloanțe pentru Iliescu?

O asemenea abordare maniheistă e greșită din start. Pentru că problema nu e ”cine” ar veni în loc, ci ”ce”. Și, doar după ce stabilești obiectivele (mai exact ce reprezintă acel ”ce”) poți căuta și oamenii care să-și asume credibil îndeplinirea lor. Din păcate, discursul public al acestor zile e puternic influențat atât de abordarea greșită (”dacă ești împotriva lui Băsescu, atunci ești fan Ponta sau Antonescu”), cât și de diversiunile cu ”ciumpalaci”, ”hipsteri”, ”huligani”, ”golani” etc.

Iar când se pune problema de analiză, vezi aceleași figuri învechite și ponosite, incapabile să-și schimbe discursul sau să facă efortul de a înțelege ceea ce se întâmplă (iar când vorbesc de ”figuri ponosite” nu mă refer la vârstă, ci la mentalitate și onorabilitate – un maxim al acestor zile a fost să-l văd la o televiziune pe Bogdan Naumovici, expertul manipulărilor corporatist-consumeriste dându-și cu părerea despre reacțiile și revendicările societății civile; penibilul situației a mai fost depășit doar de intervențiile publice ale lui Iulian Urban și Teodor Baconschi).

În cea mai mare parte a ei, mass-media a mai căzut un examen (poate unul dintre ultimele). Fie a acționat cu rea-credință, fie a căzut în capcana ”spectacolului” și a ”spectaculosului” întinsă cu ajutorul pietrelor, lacrimogenelor și protestelor. Și astfel, dezbaterea reală, legată de sistem, a fost marginalizată, iar vocile celor din piețe, celor care au cu adevărat ceva de spus și de adus în discuție au fost marginalizate.

Rețelele paralele de comunicare și-au făcut însă datoria, iar mesajele și revendicările reale au început să circule. Astfel, în ciuda diversității lor, o parte importantă a solicitărilor din piețe au început să se suprapună, iar o listă comună să ajungă la o primă fază care trece de ”Jos Băsescu!”, ”Jos Boc!”. Stoparea proiectului de la Roșia Montană, respingerea comasării alegerilor, depolitizarea TVR, sănătatea, Codul Muncii, educația sunt teme care se regăsesc și la Cluj, și la București, și la Timișoara, Brașov, Iași, Constanța, Deva. Pornind de la analiza/dezbaterea acestor puncte comune, discuțiile ajung, practic, la sistem. La reguli și principii ale acestuia (care nu țin de ideologii – care pot diferi de la o temă/revendicare la alta – ci de funcționare: implicarea și respectarea opiniilor specialiștilor, aplicarea legilor, respectarea procedurilor, modalități de control public eficiente (adevărata societate civilă).

Și doar când o asemenea dezbatere s-a încheiat și există un model (o viziune) asumat(ă) de societate se poate pune întrebarea: și, totuși, cine e capabil să gestioneze/implementeze un asemenea model? Iar dacă sistemul e viabil (începând cu mecanismele de control), poate să vină și Iliescu în locul lui Băsescu (chiar dacă, totuși, o asemenea alternativă n-ar fi cea mai de dorit).

  • B1TV: 

Emil Boc: Protestul din Piaţa Universităţii aduce mai mult a manifestaţie antisistem. Uneori este mai bine ca politicienii să tacă

Prezent marți la emisiunea „Sub semnul întrebării” difuzată de B1 TV, premierul Emil Boc a declarat referitor la protestele din ultimele zile, că ele seamănă cu o manifestație antisistem, la care niciun politician nu este agreat, dovadă stând evenimentele din ultimele zile, când protestatarii au scandat nu numai împotriva partidului de guvernământ, ci și împotriva celorlalte formațiuni politice.

În Piaţa Universităţii, niciun lider politic nu a fost şi nu este agreat, că este de la USL, de la PDL sau de la Partidul Poporului sau sunt persoane care vor să candideze la Primăria Capitalei. Nimeni, repet, nu a fost şi nu este agreat, sau cel puţin aceasta a fost impresia mea. Deci, aduce mai mult a manifestaţie antisistem, aşa cum este ea cunoscută în ţările occidentale, oameni care, pe bună dreptate, legitim, spun : «suntem sătui şi de cei de până acum, şi de cei de acum, şi de cei care vor să vină la putere, căutăm altceva»“, a declarat Emil Boc.

Întrebat de ce liderii PDL au ales să tacă în tot acest timp când oamenii protestau în Piața Universității, premierul Emil Boc a declarat.Eu cred că ce a fost important a fost mesajul autorităților statului. Politicienii, cred eu, este uneori mai bine să tacă”.

Întrebat dacă ar fi dispus să meargă să discute la faţa locului cu protestatarii, premierul a spus că trebuie analizat dacă o apariţie sau o declaraţie poate ajuta sau strica şi că el personal este adeptul „lucrurilor cumpănite”.

Protestele încep să vizeze întreaga clasă politică: De la “Jos Băsescu”, la “PDL şi USL, aceeaşi mizerie”. Lista revendicărilor (FOTO şi VIDEO)

Începute ca urmare a demisiei fondatorului SMURD, doctorul Raed Arafat, de la Ministerul Sănătăţii, manifestaţiile de stradă din ultimele zile încep să se contureze ca o mişcare nu doar anti-putere, ci şi ca un protest faţă de întreaga clasă politică.

Dacă la început au predominat doar sloganurile anti-Băsescu, dar şi anti-guvernamentale, cele mai des auzite sloganuri fiind “Jos Băsescu!” şi “Demisia!”, deja participanţii la proteste par să îşi extindă nemulţumirile. Lipsa unui lider al acestor mişcări, timidele încercări ale Opoziţiei de a confisca mitingurile, dar fără a avea prea mult succes, gama din ce în ce mai largă a revendicărilor duc manifestaţiile din ultima vreme înspre o noutate pentru societatea românească: un protest împotriva întregii clase politice.

“Toate partidele sunt compromise”

La mitingurile de luni deja s-au auzit sloganuri clare îndreptate nu doar împotriva puterii, ci şi împotriva întregii clase politice. La Cluj, aproape 600 de oameni au început să scandeze lozinci anti PDL, dar şi anti-opoziţie. “PDL şi USL, aceeaşi mizerie” s-a putut auzi pe străzile din Cluj, deşi iniţial printre manifestanţi erau şi câţiva lideri PNL. De asemenea, pe un banner se putea citi: “PDL + USL + UDMR = cancerul României”.

La Iaşi, mesajele scrise pe bannere variau de la „Vreau o ţară ca afară”  la „România are cangrenă: Toată clasa politică!!!”.
Foto: Mediafax

La mitingul de luni din Bucureşti au apărut bannere cu inscripţiile “Jos UDMR” şi “Toate partidele sunt compromise”. Pe un apel la manifestaţii în oraşul Codlea se poate citi: “Politicienii sau membrii partidelor (mai ales a celor parlamentare) nu sunt invitaţi să participe.

În aceste condiţii, mitingul anunţat de opoziţie pentru joi s-ar putea să nu fie neapărat în ton cu ceea ce pare a deveni un protest împotriva întregii clase politice. De altfel, deşi liderul PNL, Crin Antonescu, părea a fi un susţinător convins al organizării unui miting politic, preşedintele PSD, Victor Ponta, părea mult mai rezervat, declarând doar că “dacă oamenii vor dori să ieșim și noi pe stradă, o vom face. În acest context trebuie amintit şi că unele personaje care s-au afirmat la televizor şi care aspiră acum la privilegii politice au fost huiduite atunci când şi-au făcut apariţia în Piaţa Universităţii. Este vorba de Dan Diaconescu şi Irinel Columbeanu.

Lista largă a revendicărilor

– Întoarcerea lui Raed Arafat în Ministerul Sănătăţii (în ciuda faptului că subsecretarul de stat şi-a prezentat demisia din această funcţie şi nu a fost demis)

– Stoparea proiectului de minerit de la Roşia Montană

– Revenirea asupra Legii Educaţiei

– Desfiinţarea Taxei Auto

– Reacordarea indemnizaţiilor tăiate

– Trimiterea la închisoare a lui Mitică Dragomir sau Mircea Sandu

– Semnături pentru înfiinţarea Partidului Contribuabilului Român

Unul dintre suporterii dinamovişti care au participat la incidentele de duminică seară din Capitală a declarat luni pentru Mediafax că aşa-numiţii huligani nu au nimic “nici cu Băsescu, nici cu Arafat, nici măcar cu jandarmii“, ci au protestat faţă de Legea care prevede închisoare de la 2 la 5 ani pentru introducerea de torţe pe stadioane. “Nu a fost organizat nimic pe net, s-a profitat de faza asta cu Arafat şi am ieşit în stradă. Noi nu avem nimic nici cu Băsescu, nici cu Arafat, nici cu jandarmii măcar, noi am protestat faţă de Legea 4, pentru că o torţă poate să-ţi aducă 2-5 ani de puşcărie, e egală cu omuciderea“, a spus suporterul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Lozinci variate de la proteste

– „Spuneţi NU desfiinţării SMURD” – Craiova

– „Nu ucideţi SMURD!” – Iaşi

– „Vreau o ţară ca afară” – Iaşi

– „SMURD salvează oamenii, Băsescu îi omoară” – Iaşi

– „112 Urgenţă naţională. Salvaţi România!” – Iaşi

– „România are cangrenă: Toată clasa politică!!!” – Iaşi

– “PDL şi USL, aceeaşi mizerie” – Cluj Napoca

– “PDL + USL + UDMR = cancerul României” – Cluj Napoca

– „Jandarmeria apără hoţia” – Bucureşti

– „Pt. dreptate şi demnitatea de a fi român Nu e nevoie de aprobare!” – Iaşi

– „Salvaţi Roşia Montană” – Cluj Napoca

– „Alegeri anticipate!” – Timişoara

– “Mândru că sunt huligan – Libertate pentru suporteri” – Bucureşti

– “Jos UDMR” – Bucureşti

– “Toate partidele sunt compromise” – Bucureşti

Manifestanţii din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, al căror număr a ajuns la aproximativ 600, au plecat, luni seară, într-un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale şi având pancarte cu mesaje precum “PDL şi USL, aceeaşi mizerie”.

Peste 600 de persoane participante la protestul din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au pornit într-un marş pe Bulevardul Eroilor din centrul municipiului, spre Piaţa Avram Iancu, scandând “Jos Băsescu”, “Unitate naţională”, “Fără violenţă” şi “Jos Guvernul”, transmite corespondentul MEDIAFAX. Protestatarii au pancarte pe care scrie “PDL şi USL, aceeaşi mizerie” sau “PDL + USL + UDMR = cancerul României”. Ei mai scandează “Hai studenţii, hai studenţii”, “Pleacă, Băsescu, şi lasă-ne”.

Participanţii la marş sunt supravegheaţi de jandarmi, iar cei din faţa coloanei poartă un tricolor de mari dimensiuni.

Iniţial, peste 200 de persoane, între care membri ai PSD, PNL şi ai unor organizaţii de revoluţionari, s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte pe care scrie “Nu se mai poate cu javrele”, “Jos Băsescu”, “Jos Guvernul”, “Demnitate pentru toţi”, “Jos şobolanii PDL” şi scandau “Boc şi cu ai lui, ruşinea Clujului”, “Jos Băsescu şi cu Boc”, “Jos Guvernul”, “Blonda, piticul şi chiorul au înfometat poporul”, “Băsescu la puşcărie”.

Manifestarea nu este autorizată. În cursul serii de luni, în cadrul acţiunii de protest sunt aşteptaţi să cânte interpreţii de muzică folk Ducu Hotima şi Emerich Imre.

Un sondaj CSOP realizat înainte de protestele izbucnite în ianuarie confirmă scăderea USL sub 50%, în vreme ce PDL se află în uşoară creştere, trecând de cota de 21%. Doar 10% dintre români mai au încredere în politică, iar personalitatea care se bucură de cea mai mare încredere, conform aceluiași, sondaj este Mugur Isărescu, cu 26%. Victor Ponta si Crin Antonescu au cote de incredere apropiate de Traian Băsescu. […]

Revoltele din ultimele zile arată o Românie antisistem, ajunsă într-un colaps al încrederii şi într-o criză a soluţiilor. „Adevărul“ radiografiază cauzele acestui tablou. […]

[…] Revolutia mea e in scandarile auzite zilele astea la Timisoara – “Ole, ole, noi uram partidele”, sau la Cluj – “PDL si USL, aceeasi mizerie”. Revolutia mea e cu acea mama care i-a spus fiicei sale “Mama, du-te la proteste daca stii de ce te duci. Daca nu stii, stai si suna-ti un prieten care are nevoie de o vorba buna. E mai valoros decat sa fii gura casca.”[…]

Elita politică a României din ultimii 20 de ani nu a dialogat suficient cu cetăţenii, dând dovadă de un fel de autism. Aprecierea îi aparţine ministrlui de Externe, Teodor Baconschi, care a fost desemnat de PDL, luni, responsabil pentru animarea dialogului cu societatea civilă.

„Elita politică, toate partidele create în aceşti ultimi 20 de ani, nu dialoghează suficient cu societatea”, a declarat Baconschi, citat de France Press. Evocând ,,stilul greoi al unui stat birocratic“, el a explicat această lipsă de dialog printr-un ,,anume autism al elitei politice pe durata acestor ultimi 20 de ani de după cădererea regimului comunist“. […]

 

Nota noastra:

Ce altceva poate sa faca o putere care si-a batut joc de oameni decat, in fata reactiei de revolta a celor de jos (mahalagiilor, viermilor, ciumpalacilor etc.), sa incerce sa se faca pierduta prin “intreaga clasa politica” si prin “sistemul” ultimelor doua decenii?

Mesajele canalelor media apropiate puterii, precum si reprezentantii ei de varf, pretind ca protestele, de fapt, sunt anti-sistem, ca sunt indreptate impotriva intregii clase politice si ca, astfel implicit, nu sunt doar ei VIZATI. Pentru ca in niciun caz nu vor admite ca ei sunt VINOVATI. Asadar, cine isi face iluzii ca cei de la putere se clatina, se inseala. Mesajul lor se traduce astfel:

Vinovata de starea actuala e intreaga clasa politica ce a guvernat PANA la noi si SISTEMUL creat.

Noi am fost cei care ne-am sacrificat pentru tara, incercand sa REFORMAM acest SISTEM precum si CLASA POLITICA.

Sigur ca aceste reforme NECESARE, care nu sunt POPULISTE, au provocat nemultumiri sociale.

Asa se face ca, din cauza sacrificiului nostru curajos, oamenii, PROSTI SI MANIPULATI DE TELEVIZOARE, protesteaza acum. Ei nu au inteles ca NOI suntem deasupra clasei politice, ca noi nu suntem politicieni, ci SUNTEM STATUL, suntem autoritatile.

Dar nu-i nimic, dupa ce va trece emotia primelor valuri de proteste, o sa facem oamenii sa inteleaga (oare cum…?) faptul ca revolta lor nu e impotriva noastra, ci IMPOTRIVA LOR. Impotriva politicienilor – a tuturor (dar nu neaparat impotriva lui Traian Basescu si a clicii sale). Impotriva sistemului (dar nu impotriva “reformei” si “modernizarii” neincetate). Impotriva americanilor (dar nu impotriva administratiei Obama), impotriva Tel-Avivului (dar nu impotriva Israelului), impotriva rusilor, a cui vreti voi (dar nu si a FMI sau UE).

Asa pregateste terenul actuala putere pentru urmatoarele mutari politice: eventualul guvern de tehnocrati, eventuala captare a protestelor de false miscari anti-sistem (“Alba-ca-Zapada” pregatita si anuntata din vreme de propagandisti sau activisti de baza ai regimului precum Sebastian Lazaroiu, Monica Macovei, Cristian Preda) cum sunt Noua Republica si Romania Juna.

Evident, aceasta manipulare a nemultumirilor intr-o directie “anti-sistem” nu putea fi pusa in aplicare daca nu exista un ferment de la care sa plece. Intr-adevar, multa lume e scarbita de “sistem”, de politicieni ce sa mai vorbim. Insa asta nu scuza nici naivitatea multora dintre noi si, cu atat mai putin, nu poate justifica activismul militant interesat al propagandistilor puterii.

Cand puterea incepe sa joace rolul “anti-sistem“, ar trebui sa fie clar pentru toti ca e o strategie care pregateste terenul pentru schimbare in conditiile si in beneficiul aceleiasi puteri. E clasica strategie a sistemului care joaca la doua maini. E strategia pe care a incercat-o regele Carol, cand a desfiintat regimul politic al partidelor interbelice si a incercat sa preintampine popularitatea legionarilor cu un soi de regim fascistoid. Dictatorul Carol al II-lea a fost un rege “anti-sistem”.

De altfel, regele Carol nu facea altceva decat sa dea curs unor tendinte manifestate pe plan european. Si Hitler, urcat in varful Germaniei pe baza votului popular, era “anti-sistem” si ataca vechiul regim politic german pentru ineficienta sa! El a reprezentat o speranta, o alternativa, pentru germani, pentru a scapa de marasmul “politicianismului”.

Dar mai aproape de noi, in anii ’90, aceeasi strategie a abolirii politicii in favoarea solutiei suprapolitice a fost aplicata de Iliescu. In fata protestelor fata de regimul sau” comunist cu fata umana”, fostul presedinte invoca retoric necesitatea unui “consens national”, un fel de uniune nationala, desi… el era cel dintai care il refuza in act, infierand proletar “golanii” din Piata Universitara si agitand placa revenirii mosierilor si “burghejilor”. S-a inconjurat si el de lideri cu aura de experti tehnici, populari, de la Petre Roman si pana la, ulterior, “specialistul” Teodor Stolojan – reciclat peste timp in “apostol” al “dreptei” liberale si apoi “populare” (basesciene). Insa Iliescu din acel timp niciodata nu a avut de partea lui ce are actuala putere, desprinsa din acelasi trunchi al sistemului comunist (actualul PDL provine din FSN-ul iliescian): sprijinul total al americanilor si al institutiilor globaliste. Si nu a ajuns sa aplice solutia ultima carlista, a unei dictaturi “anti-sistem”.

Or se pare ca noi spre asta ne indreptam. Daca in exterior contextul devine si el tot mai tulbure (Stratfor prezice o astfel de tulburare pe plan european), atunci putem asista la aplicarea unei SOLUTII ASA-ZISE (MINCINOASE) “ANTI-SISTEM”.

Care, la inceput, poate avea, de pilda, dupa modelul Greciei sau Italiei si pe baza unui consens popular, forma unui guvern de tehnocrati condus, poate, de Mugur Isarescu, sau alt “tehnocrat” low profile – de pilda unul al Angelei Merkel si al Clubului de la Roma (Calin Georgescu se tot “incalzeste” si el pe margine de cativa ani, cu sau fara Dan Puric drept vector de imagine) numai bun sa se inconjoare de tineri neprihaniti”, bine pregatiti si finantati pana acum tocmai de BNR si de sistemul bancar! Nu degeaba sunt scoase din maneca, “la pont”, sondaje perfecte in care romanii sunt dat ca fiind scarbiti de politica si atrasi de… guvernatorul BNR. Sigur, cine sa mai stea sa se gandeasca asupra faptului ca Isarescu este CEL MAI IMPORTANT OM AL SISTEMULUI, alaturi de Traian Basescu?

S-ar putea insa ca solutia anti-sistem sa nu se termine doar cu o guvernare a tehnocratilor masoni, membri ai Comisiei Trilaterale si ai Bilderberg. Poate ca vom asista si la o schimbare a intregului sistem politic care sa termine odata cu “politica” si cu “politicienii”. Un intreg regim…. “anti-sistem”! Adica un totalitarism. In ton cu genul de eurocratism in facere in Uniunea Europeana. 

Sa ne amintim si de faptul ca unii ar da orice, dar absolut orice, numai ca sa scape de Basescu, nestiind ce spun:

E timpul sa ne aducem aminte de modul in care Marturisitorul Ioan Ianolide privea retrospectiv perioada interbelica. Da, o perioada marcata de coruptia si de venalitatea politicianismului burghez. Dar, dupa prigoana carlista, antonesciana si, in cele din urma, comunista, fostul membru al Fratiilor de Cruce regreta disparitia sistemului politic partinic din perioada interbelica pentru ca… vazuse cu ce fusese inlocuita.

In concluzie, e necesar, e moral, e vital sa doresti caderea lui Basescu: mai mult: e “racoritor”, e descatusant sa strigi Jos Basescu, dar… sa privim si mai departe. Cu rugaciune si trezvie insutita!

Legaturi:

*

*


Categorii

Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Opinii, analize, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

176 Commentarii la “DETURNAREA PROTESTELOR PUBLICE CATRE SOLUTIA “ANTI-SISTEM”? Cum se ascunde regimul Basescu in spatele LOZINCILOR ANTI-POLITICA

<< Pagina 1 / 5 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Off topic
    “Scrisoare deschisă către un senator şi către toată lumea
    Acasă » Actualitate

    Scrisoare deschisă către un senator şi către toată lumea

    Scrisoare deschisa catre un senator si catre toata lumea

    1 decembrie. Scrisoare deschisă către dl. senator Viorel Badea.

    Am primit ieri, pe grupul yahoo romaniansinedinburgh, o scrisoare din partea d-lui senator Viorel Badea, care s-a gîndit să mă felicite cu ocazia, cică, „Zilei românilor de pretutindeni”. Dau mai jos scrisoarea d-lui senator, urmată de răspunsul meu, pentru că, nu-i așa, nu se cuvine să te heretisească omul, iar tu să nu-i întorci amabilităţile…

    1 decembrie.

    Dragi români de pretutindeni,

    Cu prilejul „Zilei românilor de pretutindeni” vă adresez vouă, românilor din lumea întreagă, calde felicitări, precum şi îndemnul de a păstra în suflet spiritul, cultura şi limba românească. Doresc să vă felicit şi să vă mulţumesc pentru contribuţia pe care o aduceţi la dezvoltarea comunităţilor şi a ţărilor în care vă aflaţi, precum şi pentru păstrarea şi afirmarea valorilor şi tradiţiilor româneşti. Din Australia până în America de Nord, din Europa şi până în Asia, românii au ridicat pe podiumurile sportului de performanţă drapelul naţional al României, au dus la cele mai prestigioase universităţi frumosul grai românesc şi excelează în orice domeniu activează, făcând cinste ţării natale.

    Trebuie să ne amintim că suntem români în fiecare zi dăruită nouă de Dumnezeu şi să păstrăm vii în inimile noastre cuvintele lui M. Sadoveanu: „Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic.”

    Doresc să vă felicit, de asemenea, şi cu ocazia „Zilei Naţionale a României”. Avem datoria de a păstra vie şi a cinsti amintirea celor ce au luptat pentru unitatea şi libertatea poporului, precum şi de a privi spre viitor cu optimismul, curajul şi încrederea cu care au făcut-o şi strămoşii noştri, de la cei căzuţi pe câmpul de luptă, până la cei care au pierit în inumanele închisori comuniste.

    Cu aceste ocazii, transmit românilor de pretutindeni cele mai bune gânduri şi urări de sănătate, fericire şi succes. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe români, oriunde s-ar afla ei.

    La Mulţi Ani România!

    La Mulţi Ani români de pretutindeni!

    Birou Senatorial Viorel BadeaSenator Pentru romanii din Europa si Asia

    Membru al Delegatiei Permanente a Parlamentului Romaniei la APCE

    Presedinte al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni

    Tel/Fax: 0213101911http://www.badeaviorel.ro/….

    Dragă Domnule Senator Viorel Badea,

    Sînt și eu unul dintre „românii de pretutindeni” care au primit scrisoarea dumneavoastră cu ocazia, nu știam, „Zilei românilor de pretutindeni”. Vă mulțumesc pentru caldele urări și îndemnuri, chiar dacă, trebuie să mărturisesc, laudele dvs. sînt exagerate în ce mă privește pe mine, unul din românii de pretutindeni cărora vă adresați. Nu am adus nici o „contribuție” comunității care a binevoit să mă primească (în afară de cîteva taxe), nu am afirmat prin nimic „valorile românești”, nu practic sport de performanță sub drapelul țării, iar singurul domeniu în care „excelez” deocamdată este livrarea de mîncare indiană la domiciliu, pentru că lucrez ca delivery driver la un restaurant dintr-un orășel scoțian.

    Alta ar fi fost însă situația dacă mi-ați fi scris, dvs. sau unul dintre numeroșii dvs. colegi din Parlament, acum șase luni, cînd încă nu eram un român „de pretutindeni”, ci un român de la mine de-acasă, mai exact din Iași.

    Aș fi putut să vă răspund că sînt cercetător științific la Universitatea Al. I. Cuza și că mă ocup de editarea Bibliei de la 1688, prima ediție critică a celei mai vechi Biblii românești (știați că sîntem ultimul neam din Europa care încă nu are prima sa Biblie într-o ediție critică?). M-aș fi mîndrit cu fetele mele, care practicau un sport de performanță sub drapelul țării, cum spuneți, și m-aș fi lăudat că am dus și eu puțin din „graiul țării” mele pe la Paris și Geneva, sau că mi-am petrecut șapte ani printre vechile manuscrise românești, primind pentru munca mea o summa cum laude. Dar nici dumneavostră nu mi-ați scris, nici eu nu v-am răspuns. Așa merg lucrurile, cum s-ar spune.

    Dar de ce îmi scrieți tocmai acum, cînd mi-am luat lumea în cap, împreună cu ai mei, și ne-am alăturat și noi „românilor de pretutindeni” care își caută pe aiurea dreptatea pe care nu au găsit-o în țară?

    Ca să îmi arătați că vă pasă?

    Dacă vă pasă atît de mult de „valorile și tradițiile românești”, de ce nu mi-ați scris, dvs. sau colegii dvs., pe cînd eram în țară? De ce nu m-ați întrebat cum ne descurcăm cu nouă milioane pe lună, eu și colegele mele, tineri doctori în filologie și slujbași ai culturii române pentru care suspinați acum? V-aș fi rugat atunci, dacă știam că vă interesează atît de mult istoria neamului, să faceți ceva pentru profesorul meu de istorie, care se stinge de boală pentru că din pensia sa nu-i ajung banii de medicamente. V-aș fi chemat la Iași să vedeți cum trăiește de pe o zi pe alta un antrenor de performanță, pentru care s-a cîntat imnul României la Berlin, și cum niște copii devotați se antrenează să devină campioni pe podelele roase și pline de cuie ale unei săli de sport care n-a prins încă o campanie electorală. V-aș fi dus prin oraș și v-aș fi arătat Filarmonica ieșeană, care de zece ani stă să se prăbușească sub schele, și Teatrul Național, mutat într-un cub de carton. Și la urma urmei, dacă tot invocați acum cuvintele lui Sadoveanu și îndemnul „să devenim un popor vrednic”, v-aș fi spus că de douăzeci de ani mă simt, în fiecare zi, mințit, furat și umilit în țara mea.

    Și că am obosit să devin „vrednic” printre șmecheri, canalii politice și „băieți deștepți”.

    Dar, repet, nici dvs. nu m-ați întrebat, nici eu nu v-am răspuns. Și atunci, de ce m-ați găsit tocmai acum?Domnule senator, e un cinism fără de margini să-i heretisiți pe emigranții români cu ocazia unei așa-zise „zile a românilor de pretutindeni”. Nu poate fi o sărbătoare o zi a românilor „de pretutindeni”, există doar o singură zi a românilor și a României din care găștile politice care s-au succedat ne-au împins, pe mine și pe alte milioane de compatrioți, să ne luăm lumea în cap, să ne lăsăm în urmă limba, părinții și prietenii și să ne căutăm pe aiurea pîinea și dreptatea. Ce sărbătoare vedeți în asta? Nu e nici o sărbătoare pentru familiile despărțite, pentru frații și prietenii lăsați în urmă, sau pentru acei „români de pretutindeni” ai căror copii s-au spînzurat în țară de dorul lor. Și, în general, nu există sărbători adevărate cînd te afli „pretutindeni”, ci doar acasă.

    Iertați-mă, dar nu am nevoie să-mi amintiți dvs. de „valorile românești”. Ocupați-vă de ele în țară, acolo unde „cultura și valorile românești” sînt lăsate în paragină. Și v-aș mai ruga ceva. Sînteți totuși un reprezentant al clasei politice românești. Aveți decența de a nu amesteca în gesturile dvs. electorale amintirea „celor ce au luptat pentru libertatea poporului”.

    În Franța am cunoscut un om care și-a pierdut o mînă în masacrul de la Otopeni, în decembrie ’89. Lucrează acum ca magazioner la un depozit, din mila unor străini generoși. Vă asigur că omul acesta ar scuipa astăzi pe orice discurs politicianist în care sînt amintiți eroii din decembrie ’89. Altfel, o duce bine (în curînd, îl veți putea vedea și auzi într-un documentar tv despre Revoluție, apropo, nu-i așa, de cei care „fac cinste țării natale”).

    La sfîrșit, aș vrea să vă asigur că nu mi-e rușine că sînt român. Așa mi-am învățat și fetele, să nu le fie rușine să spună de unde vin. Singurele momente în care mi-e rușine că-s român sînt atunci cînd politicienii îmi vorbesc despre România. În gura lor, România pute ca o hazna infestată, din care mă bucur că mi-am salvat copiii. Ca o măsură de igienă, ar fi prea mult dacă v-aș cere să păstraţi măcar distanța tăcerii?

    Ioan-Florin Florescu

  2. @eu:

    De ce sa nu publicam comentariul dvs? Nu il afisam, il insusim insa:
    Ce am putea face noi in aceasta situatie?

    O pista de urmarit este ca Mugur Isarescu a fost cel care a deschis forumul Romania Juna (la care a participat si “initiatorul” Noii Republici). Privind in urma lucrurile incep sa se contureze – ceea ce s-a intamplat in august anul trecut nu a fost altceva decat legitimarea viitoarei clase politice a Romaniei.

    Da, asa credem si noi:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/03/noua-republica-noua-diversiune-cu-pretentie-de-alternativa-pusa-in-slujba-regimului-basescu-cia-fmi-despre-manipularea-miscarilor-anti-sistem/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/15/revolutia-din-piata-universitatii-ultrasii-provocatori-violentele-tehnocratii-si-deturnarea-protestelor/

  3. @admin

    Daca credeti de cuviinta, ce solutie (social-politica) credeti ca ar fi de urmarit pentru noi. Daca ar fi un scenariu perfect, sau cat de cat bun, sau raul cel mai mic, care credeti ca ar fi acela (d.p.d.v politic-social). Eu nici nu ma pricep, si sunt si oarecum sceptic, in sensul ca d.p.d.v duhovnicesc nu cred ca o utopie lumeasca este de asteptat si nici de dorit; iar cele ce se intampla nu cred ca au surprins deloc pe dusmanii omenirii, si poate chiar cu totul dimpotriva. Totusi imi pun intrebarea, cam ce este de dorit?

  4. @IoanC:

    Ne-am exprimat deja in acest sens:

    In orice caz, reformele austeritatii vor continua, ca si conducerea noastra ca o colonie marginala de catre americani si europeni. Alternativa reala la aceasta varianta, din pacate, nu exista, si e bine sa constientizam acest lucru. Cel mai bun lucru care s-ar putea intampla ar fi doar plecarea presedintelui de la putere cu tot cu ”camarila” sa. Si ar fi un lucru bun pentru un unic motiv: ar mai reprezenta o buna AMANARE de scurt moment dinspre planurile antihristice accelerate in care suntem antrenati, noi, romanii, ca avangarda experimentala si programati pioni de sacrificiu.

    Este insa o mare amagire sa nutresti acum speranta ca va veni o guvernare buna, curata, patriotica. Nu a venit ea in timpuri in care oamenii erau altfel, cand exista inca Romania veche, daramite acum, cand Romania este aproape complet vanduta si controlata.

    Si atunci… nu e mai bine sa fim fatalisti? Pasivi cu totul? Raspunsul poate va dezamagi: nu!; e bine sa fim normali si sa fim realisti. Nu este normal sa acceptam nelegiuirile actualei stapaniri, e normal sa spunem ”nu se cuvine”, decent, crestineste, dar ferm. Si e realist sa nu ne lasam amagiti de diversiunile anti-sistem si/sau tehnocrate.

  5. “…e normal sa spunem ”nu se cuvine”, decent, crestineste, dar ferm…”,ma intreb daca s-a vazut acest tip de reactie,din partea blogosferei ortodoxe,undeva,cit de anemic sa fii fost…

  6. Poate ca era cazul sa precizez ca ma refeream la o reactie…`fizica`,nu doar virtuala…sau poate nu…

  7. @ Ovidiu:

    Ce nu s-a vazut? Fii mai specific.

  8. Ma gindeam la ceva articulat in strada.Desi cam intuiesc raspunsul…totusi?Chiar ar fii intru totul inutil?Oare nu ar fii un bun tratament pt….coloana?Iar despre deturnarea unui astfel de protest nu stiu daca ar fii cazul sa discutam…De ce nu reusim nimic concret?Orice!Pina una alta,chiar si aici se vede ca pe masura ce descojim ceapa blogului,descoperim ca mai mult de jumate tre` aruncata si-n oala mai intra mai nimic!

  9. @cristianb

    FELICITARI PENTRU RASPUNS .

  10. Ovidiu:

    Iti multumim mult pentru “aprecieri”. Nimerita perioada de cernere a cititorilor, desi trista, foarte trista.

    Sigur, nu ar fi cazul sa discutam, nici sa gandim, doar sa iesim si sa strigam… Mda. Catalogheaza-ne cum doresti, nu facem asta. De acum incolo predictia noastra este ca protestele vor fi (si deja in parte sunt, mai ales in Bucuresti si Cluj) subtil confiscate si deturnate. Si e aproape imposibil, daca nu esti o forta extrem de puternica, de mare si de bine structurata, sa nu fii tarat in valul manipularilor care vor urma. Oamenii insisi, dincolo de faptul ca obtin pe moment ceva, nu isi dau seama ce monstru si mai mare sunt chemati sa legitimeze. Din pacate! Nici macar “macelul” (razboiul civil) “profetit” (prestabilit) pentru anul trecut nu e exclus. E de ajuns sa apara “contra-manifestantii”… “spontani”, fireste. Si sa avem o alta mineriada. In orice caz, noi trebuie sa incepem sa ne rugam mai mult si sa fim de o mie de ori mai treji si mai putin dispusi sa cedam primelor impulsuri…

  11. tuturor celor ce citesc articolul , le sugerez sa incerce , neaparat , sa reia articolul
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/03/noua-republica-noua-diversiune-cu-pretentie-de-alternativa-pusa-in-slujba-regimului-basescu-cia-fmi-despre-manipularea-miscarilor-anti-sistem/
    ( la care , de altfel , face trimitere si fratele admin )
    impreuna cu comentariile de acolo .
    Este cat se poate de sugestiv .

  12. De altfel, unii activisti lucreaza direct pe teren, nu doar mediatic:

    14.22: Doi manifestanti citesc in fata celorlalti editorialul “Revolutia la care visez eu”, semnat de Vlad Mixich pe HotNews.ro

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11259621-live-text-cateva-zeci-manifestanti-adunat-piata-universitatii-pentru-sasea-consecutiv.htm

  13. Frate,poate ca-i exces de naivitate din parte-mi,ca de frustrare nu-ncape vorba!!Dar unde atita singe rece cind totul se duce de ripa?!Ma doare cind vad cit sintem de rahitici.De ce la noi `Cei care stiu-nu pot`,iar `Cei care pot-nu stiu`?!De ce la noi stiinta merge mina-n mina cu lasitatea?!Sint `ultrasi` mai de plins decit tocilarii care-si tremura impotenta-n…taste?Ok,nu ma refer strict la acest caz/proteste.Dar de ce nu miscam nici macar atunci cind nu-i pericol da-i musai/de obraz sa o facem?Nu vezi pic de creativitate pusa-n practica.Nu putem sau doar sintem obisnuiti cu nerusinarea?
    Legat de “aprecieri”,desi aveam in minte altceva si cred ca stiti mai bine de atit,totusi:sa dea Dumnezeu ca atunci cind se va cenzura lumina,munca voastra sa nu fii fost in van!Asta va/ne doresc!
    Doamne,ajuta!

  14. @ovidiu:

    Unde vezi sange rece? Sau …daca nu suntem inferbantati gata, inseamna ca avem sange rece sau ca nu ne pasa?!

    Nu credem ca se poate folosi cineva de acest site cand va exista cenzura publica, daca citindu-l pana acum nu a inteles decat ca e vorba de sange rece si tocilari.

  15. “In orice caz, noi trebuie sa incepem sa ne rugam mai mult si sa fim de o mie de ori mai treji si mai putin dispusi sa cedam primelor impulsuri…”
    Da, corect. Nu de mult a trecut anul ’89. Nu ar trebui sa uitam cat de usor pot fi manipulate masele de oameni. S-a incercat si acum cu cativa derbedei infiltrati printre manifestanti. Din fericire oamenii buni au fost mult mai numerosi decat cei pusi sa aduca haosul. In viitor, intr-o eventuala lupta pt putere, nu se stie. Noi, romanii, am ramas inca atat de creduli si visatori…

  16. @ Emanuela:

    Si acum sunt puternic infiltrati, dar sub alte forme, cele discutate aici.

  17. Bine,intelege fiecare cit poate…Doamne,ajuta!

  18. acum le-am citit si eu. Ce pot spune e ca pe aici (cred ca si in alte parti) inca de la inceputul violentelor s-a banuit ca cei care au aruncat cu pietre sau cu petarde au fost pusi sa compromita protestele.

  19. @admin:

    cred ca l-ati luat totusi prea tare pe Ovidiu. a sta treaz si atent la manipulari nu exclude exprimarea opiniilor. Fie ca aceasta se face in scris, fie ca se face vocal, in strada, civilizat.

    E evident pentru orice om normal ca partidele incearca sa manipuleze orice situatie (nu numai protestele) in folosul lor. Se cuvinte, prin urmare, a le cunoaste metodele, vuvuzelele din teren, postacii si oficinele de propaganda. Dar asta, repet, nu exclude protestul activ, in strada.

    Poporul are o voce, o voce care daca nu se poate face auzita pe culoarele puterii si nici prin intermediul undelor, se face auzita in strada. Probleme ar trebui sa ne facem nu atunci cand se incearca manipularea vocii strazii (acesta e un fapt de zi cu zi in orice societate, democratica sau nu) ci atunci cand se incearca reprimarea acestei voci, sufocarea ei.

  20. @Alin-7:

    Si cine impiedica pe fratele sa mearga sa protesteze si sa spuna ce gandeste?

    Dar daca asteptam solutii de inregimentare in cadrul unui curent, a unei organizatii, atunci nu am inteles nimic din ce spun parinti duhovnici despre astfel de solutii de nivel macro-social.

  21. Iar postacii au preluat imediat mingea centrata:

    Deci….. (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 19:42)

    polonyca [utilizator]
    ….asta e ..”poporul” lui Ponta si Londacolor ??? !!! Pt alde astia tre sa facem alegeri anticipate , sa schmbam guvernul ,etc,etc….?????????? Incredibil !!!!Celor doi papagali nu le e rusine oare sa rosteasca cu dezinvoltura cuvantul…”popor”…????
    Chiar nu mai au nimic sfant oamenii astia ???

  22. Si totusi eu il inteleg pe Ovidiu si pina la un punct ii dau dreptate. De fapt,uitindu-ma la Grecia imi dau seama ca poate daca si la noi mentalitatea ar fi fost alta, organizarea alta, gradul de unitate….altul, pai cred ca anumite lucruri notabile s-ar fi obtinut cu iesirea in strada, cu demonstratiile. De fapt, eu chiar imi doresc sa iasa cit mai multa lume in strada, dar LUMEA DE BUNA CREDINTA

    Problema, Ovidiu, stii care este? Ca spre deosebire de greci sau de unguri noi avem mult prea multi, ca s-o spun pe sleau, tradatori, securisti-provocatori sau provocatori-securisti, mult prea multe cirtite si mult prea multa lipsa de unitate intre alde noi oamenii de bine, si mai cred eu,ducem lipsa de o anumita inteligenta sociala,de masa (nu stiu cum s-o numesc altfel)care sa micsoreze impactul distructiv si manipulant al acestor paduchi. Fac paralela cu Grecia (si m-ar interesa si cazul Islandei): acolo exista o adevarata traditie a koukouloforilor, a asa-zisilor anarhisti, si acolo ca si aici autoritatile au incercat sa dezmembreze reactia maselor prin exact aceeasi tactica, folosita la noi: infiltrarea de astfel de elemente in multime si totusi….rezultatele au fost slabe. De ce? In primul rind pentru ca numarul celor care au iesit in strada a fost ENORM (comparat cu ce este la noi). Si era enorm, printre altele si pentru ca la ei, sindicatele sint mult mai active si ceva mai putin inflitrate decit la noi, si deci cei care ieseau si protestau ieseau sub banner-ul companiei X si al fabricii Y, in numar mare si compact- adica se cunoasteau intre ei (ceea ce este foarte important).

    Cit despre protestul ca grup ortodox….sa stii ca in Grecia cei care au participat la proteste nu s-au pus sub steag ortodox. Dar ca veni vorba….uitat-te la noi- Par. Justin spune: nu iesiti in strada (si afirmatia asta a lui este preluata si interpretata in tot soiuri de feluri); Patriarhia nu se manifesta nici macar verbal (ceea ce este poate mult mai important decit daca ar face-o fizic),cit despre site-urile ortodocse sau asa-zis ortodoxe dar de fapt puternic inflitrate…..Nu exista un centru real, sincer de coalizare a unui protest care sa micsoreze posibilitatea de a fi manipulat, deturnat, etc. Pina la urma, voi v-at pus intrebarea de ce dintre toate tarile comuniste DOAR in Romania s-a creat aceea diversiune manipulanta din 89? Raspunsul este ca la noi s-au gasit “internii” care s-o puna in aplicare chiar daca cu ajutorul “externilor”, sau mai corect, s-au gasit suficient de multi tradatori care sa accepte mizeria aceea.

    Asa ca: vorbesc in nume personal- daca as fi in Romania m-as duce la demonstratie DAR daca observ la fata locului, cu ochii mei, ca prezenta mea (impreuna cu a celorlalti) este folosita pentru alte scopuri si daca vad ca nu exista alternativa, mi-as lua talpasita…si inca rapid.

  23. @ Petra:

    Daca, daca, daca…

    ***
    Inca o data (nu pentru Petra)

    Noi nu suntem aceia care sa putem si sa vrem sa organizam asa ceva, nu asta am dorit sa fim prin acest blog. Nici nu facem ca altii, din el, platforma pentru altceva. Iertati-ne pentru asta. Ce ironie ca unii sa te acuze ca esti “revolutionar”, “politic”, “coborat in lumesc” si altii ca esti “pasiv”, ca nu faci nimic.

    Ne pare rau ca va dezamagim intr-atat.

  24. @Ovidiu, Petra:

    Explicatia este FOARTE simpla, desi dureroasa.

    Noi, ca POPOR, nu avem o cultura a actiunii colective. Nu avem vecinatate, nu avem organizatii locale, nu avem parohii in sensul comunitar al cuvantului. Din cate stiu, in Grecia e o asemenea cultura. Din cate am aflat, in Argentina, de pilda, aceasta a jucat un rol esential in refacerea tarii dupa faliment. Strada nu a existat DOAR pentru proteste, ci si pentru AUTO-organizare.

    Chiar si cand protestam pe strada, suntem tot SINGURI.

    De aceea e atat de simplu ca actiunile colective sa fie CONFISCATE. De lideri falsi, de capcane securistice. De aceea la noi ori e revolutie, cu ghilimele sau fara, ori nimic.

  25. Pingback: RUGACIUNE PENTRU ROMANIA -
  26. Eu cred ca credinciosii care citesc materialele postate pe acest site, cauta un raspuns la propriile lor nelinisti si pentru ca nu le gasesc, dau feed-back ce pare a deruta/suparape admini. Nu cred ca e cazul. Tulburarea e mare. Petra zice ca ar iesi sa protesteze. E o solutie reala? Sa zicem ca pica guvernul si presedintele. Si? Mai departe? Eu vad, cum inteleg ca vad si adminii, o mare capcana. Cei care vor lua puterea nu vor lucra in interesul poporului. Nici opozitia, nici tehnocratii, nici anarhistii. Pe de alta parte, e adevarat ca s-a acumulat multa tensiune atat la nivel personal,cat si social. Daca am reusi sa ne stapanim propriile tensiuni, cu pocainta, rugaciune multa, schimbarea vietii, cred eu ca s-ar ivi si solutiile. Insa poporul acesta e indaratnic cu inima si nu se gandeste la schimbarea lui launtrica, ci la schimbarea sociala.

  27. @adm.2 – foarte de acord pentru ca este exact ceea ce spuneam si eu (apropo de Grecia).

  28. Mie nu mi s-a parut deloc indemn la pasivitate pe acest site.
    Nu e nicio dezamagire!

  29. @ hypatia

    “Insa poporul acesta e indaratnic cu inima si nu se gandeste la schimbarea lui launtrica, ci la schimbarea sociala”.

    Bine ai punctat. In general vb. poporul roman (evident ca sunt si exceptii), sufera de boala nemultumirilor de orice fel si a cartelilor pe seama a oricarui lucru care nu-i satisface, ca sa zicem asa stomacul. Asa se comporta si romanii din strainatate. Mereu se vaita de ceva ce nu au si si-ar dori sa aiba, ca de fapt de aceea au si plecat din tara si cand nu pot avea nici aici ce le lipsea acolo incep sa carteasca si sa arunce cu noroi fie in poporul respectiv, fie in legile tarii, fie in politicieni,etc.,(nu neaparat ca ar fi mai bine in alta parte, dar nu poti la nesfarsit sa dai vina pe altii pentru propiile esecuri).

    Rar o sa auzi pe undeva de un roman multumit si care sa nu se planga de cel putin “ceva”.

    Apoi nu mi se pare incorect sa compari mentalitatea colectiva a unui popor cu a altuia. E ca si cum ai spune, spre ex. ca mancarea grecilor e mai gustoasa decat cea a romanilor pentru ca spre deosebire de bucatarii greci care lucreaza in echipa, bucatarii romani gatesc individual. It dosent make any sense.

    Si in legatura cu iesitu in strada. Cine sa iasa in strada? Marimar cu mama Omida si cu Elodia banuiesc, ca dupa perioada comunista, cum am dat peste un pic de democratie parca ne-am stricat mai tare( nu democratia l-a stricat pe roman ci lacomia de a avea ce-i lipsea in perioada comunista). Ce stie romanu de azi, sa se uite la telenovele, sa mearga la vrajitoare,(cine-i prost sa se mai duca la duhovnic),si sa se ocupe in mod special de viata altora si sa barfeasca pe seama lor, ca asa e, cand ai multe probleme nerezolvate (mai ales cu Divinitatea), trebuie sa-ti ineci amarul in ceva.

    Cine sa iasa in strada? Tineretu beat si senzualizat la maxim care si de altfel umbla dupa Ipoduri si Iphoane sau babele care tin de urat ulucilor de la gard? Sa iasa clasa muncitoare care umbla numai dupa plasme si vile la tara, renovari de apartamente, excursii la mare, petreceri cu betii de revelion,X numari de bunuri luate pe credit,etc. E ca si cum ai cere unui bolnav sa se scoale din pat si sa faca gimnastica prin sala de operatie. Este oare asa ceva posibil? Ma tem ca nu. Poporul roman mai este tinut in viata numai de perfuziile pline cu rugaciunile ultimilor oameni care se mai roaga sincer pentru acest popor si bineintels Sfanta Liturghie, care de fapt tine lumea intreaga dupa cum spun Sfintii Parinti.

    Iar a-ti exprima frustrarile pe admini acestui blog mi se pare si mai ridicol dect a iesi in strada crezand ca ai sa obti “ceva”,(ce-o fi acel ceva, nimeni nu stie). Faza asemanatoare cu barbatul care vine suparat de la munca ca l-a bruscat sefu si se refuleaza acasa pe membrii familiei.

    Iar desigur te poti lauda ca ai fost in strada (pe teren cum se zice) si te-ai facut simtit cu prezenta, te-ai miscat, te-ai mobilizat, te-ai sculat din patul din care mai adineaori ziceai bolnav. Bun, now what? Tot la patul in care zaceai bolnav te vei intoarce caci pana nu zice Domnul Iisus Hristos, scola-te,mergi, ia-ti patu si umbla, degeaba ne ostenim noi in zadar cautand tot felul de solutii lumesti la probleme de natura duhovniceasca.Numai interventia divina mai poate salva Romania, si dupa cate stim din profetiile Sfntilor Parinti, ne indreptam numai catre mai rau,pentru ca interventia divina merge mana in mana cu pocainta poporului, ceea ce se pare ca cam lipseste de la noi.

    PS: am vb. in general, ca o constatare, si am vrut cat de cat sa scot in evidenta, the big picture, cum se spune, imaginea Romaniei per ansamblu. De multe ori ne orientam atentia spre lucuri marunte si tindem sa pierdem din vedere tocmai esentialul, imaginea generala (soarele e atat de evident, incat putini sunt cei care-l observa pe cer de-a lungul zilei,desi el lumineaza si incalzeste Pamantul,cum spunea cineva).

  30. Cred ca toti ne-am folosi daca am si citi ce spun adminii (si toata lumea cu care interactionam), si in articole dar si in comments, si mai ales in cele care ne adreseaza pe noi direct. Majoritatea vad ca nu prea dam atentie la asta si de aceea ajungem sa purtam discutii cu mult ‘off topic’, sau chiar sa ne luam la cearta pentru nimic anume; altfel, cred ca se vede clar ca suntem intr-o lume duhovniceasca a noastra pe care vrem sa o impartasim neaparat celorlalti. De vina cred ca sunt sindroame duhovnicesti precum: ‘corecteaza-i pe ceilalti, nu asa se face’ sau ‘sa actionam acum cu putere, sa facem, sa dregem’ sau ‘nu suntem buni de nimic, nu facem nimic, asa am fost din totdeauna’. Sa fim mai treji, mai cu minte! “Sa fim normali si sa fim realisti”(citez pe admini…din nou).

  31. http://www.ziare.com/stiri/proteste/singur-impotriva-tuturor-a-iesit-in-strada-sa-l-sustina-pe-boc-1145824

    Doamne , fereste sa procedeze mai multi precum acest omulet , dar nu este deloc exclus sa auzim de mult mai rau .

  32. http://trenduri.blogspot.com/2012/01/occupy-sau-mic-ghid-de-manipulare.html

    In masura in care revoltele (reale) se deturneaza catre genul de “revolutie” de tip “Occupy”, atunci e valabil ceea ce se scrie aici, ducand mai departe ceea ce si noi am scris.

  33. Admin
    Apreciez foare mult munca voastra,cred si sint convins, ca sint foarte multi, care la fel va apreciaza. Domnul sa va intareasca, ocroteasca pe voi si pe toti romanii…si sa ne folosim unii pe alti.

  34. @ Fane:

    Da, asta e unul din scenariile de reprimare mascata: infilitrarea “minerilor”, a contra-manifestantilor, pe langa intimidarea autenticilor protestatarilor anti-Basescu si pe langa confiscarea (din ce in ce mai evidenta si mai accentuata) a mesajelor de catre “ingineriile” perverse ideologice oengistice care servesc “sistemului” parand ca sunt “anti-sistem”.

  35. @ CristianB, “banditmistic”, Victor:

    Multumim! Doamne, ajuta! Amin!

  36. @petra,
    Dupa 1990 majoritatea romanilor se uitau la occident ca la raiul pe pamant, ca la societatea (aproape) perfecta pe care o vroiau „implementata” cat mai repede in Romania. Asa se explica faptul ca romanii au acceptat cu entuziasm intrarea in UE, ca au importat tot felul de”sarbatori” gen Halloween, sau Valentine’s day , ca au asimilat alte multe obiceriuri, mai ales dintre cele rele din pacate, si ca au plecat masiv in occident. Nu am fost deloc selectivi. In graba noastra de a ne „elibera” am inghitit totul de-a valma, fara discernamant. De ce? Pentru ca spre deosebire de greci noi am fost aproape cinzeci de ani complet izolati de restul lumii, si asta si-a pus amprenta asupra noastra. Prin izolare inteleg exact ceea ce inseamna, pentru ca romanii, cu cateva exceptii, nu puteau iesi „afara”. In Romania regimului comunist totul era sub un control strict, libertatile erau limitate, aproape ca nu existau, si lipsurile ajunsesera crunte in anii 80. „Afara” totul parea a functiona bine, lumea era libera, si societatea indestulata. Romanii indoctrinati de lozincile comuniste despre capitalismul veros au idealizat tot ceea ce occidental. Grecii nu au fost nevoiti sa treca prin cea am trecut noi. Au avut tot timpul libertate de miscare, o viata indestulata, proprietatile lor nu au fopst nationalizate masiv ca la noi, nu a existat un regim represiv care sa omoare zeci de mii de oameni, practic oamenii cei mai valorosi din toate domeniile, cei care erau lideri de opinie si puteau opune vreo rezistenta. Si cu toate acestea, culmea (!) grecii au fost foarte de stanga in comparatie cu romanii unde stanga s-a impus prin teroare. Grecii au avut ocazia sa cunoasca bine occidentul si nu au avut de ce sa-si faca iluzii.
    Exista asadar motive istorice profunde care ne deosebesc de greci. Asta nu justifica in niciun fel proliferarea cozilor de topor de la noi, si nici pasivitatea noastra mioritica. Oare nu degeaba Miorita este o poezie populara de referinta, care ne caracterizaaza atat de mult?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare