ESCALADARE PERICULOASA IN SPANIA. Catalonia si-a declarat independenta, guvernul spaniol a decis preluarea controlului (Video)/ MITING PENTRU UNITATEA SPANIEI in Barcelona/ Dubios: BELGIA e pregatita sa-i acorde AZIL POLITIC sefului separatistilor din CATALONIA

29-10-2017 5 minute Sublinieri

  • Hotnews: 

VIDEO Barcelona: Sute de mii de persoane, la o manifestatie contra secesiunii de Spania

Sute de mii de persoane manifesteaza, duminica, la Barcelona pentru unitate si impotriva declararii independentei Cataloniei, informeaza abc.es, citat de news.ro. Manifestatia are loc la apelul Societatii Civile Catalane, sub sloganul “Toti uniti – Catalonia este Spania”.

UPDATE 14.49 La demonstratia ce a inceput la pranz, organizata de Societat Civil Catalana, sunt prezenti sute de mii de oameni.

Demonstratia vine a doua zi dupa cea de la Madrid, de sambata, din piata Colon din Madrid, tot pentru unitatea Spaniei si apararea Constitutiei.

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri – cu 70 de voturi la zece si doua abtineri – o motiune prin care infiinteaza Republica catalana.

Dupa adoptarea motiunii de catre parlamentul catalan, premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan si a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.

Bresa in frontul UE in privinta crizei catalane: Belgia spune ca i-ar acorda azil politic lui Puigdemont

Liderul catalan Carles Puigdemont ar putea primi azil politic in Belgia daca va cere acest lucru, a spus ministrul belgian pentru migratie, citat de Reuters. Declaratia oficialului belgian subliniaza pozitia diferita a tarii sale fata de restul Uniunii Europene in criza catalana.

Desi nu s-a vorbit pana acum despre o dorinta a lui Puigdemont de a merge in Belgia, aceasta este una dintre putinele state membre din blocul comunitar in care cetateni UE pot cere azil politic.

“Nu este nerealist daca analizezi situatia”, a spus Theo Francken, ministru pentru migratie, la televiziunea belgiana VTM.

“Deja se vorbeste despre o pedeapsa cu inchisoarea. Intrebarea este cat de corect va fi procesul sau”, a declarat Francken, membru al partidului nationalist flamand N-VA. “Spaniei i-ar fi greu sa obtina extradarea lui Puigdemont intr-un astfel de caz”, a adaugat el.

Desi cei mai multi lideri europeni s-au ferit sa comenteze criza din Spania, spunand ca este o problema interna si ca ar trebui respectata constitutia tarii, premierul belgian Charles Michel a facut apel la un dialog intre Madrid si Barcelona.

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, va prelua şefia Guvernului regional al Cataloniei, a anunţat, sâmbătă, Guvernul de la Madrid, în contextul în care Executivul spaniol pune în aplicare suspendarea regiunii catalane.

Această decizie vine după ce Parlamentul regional al Cataloniei a votat o declaraţie de independenţă şi după ce Senatul spaniol a aprobat aplicarea articolului 155 din Constituţie privind suspendarea autonomiei regiunii.

În plus, toate structurile regionale – politice, economice şi de securitate – vor trece în subordinea directă a Madridului.

De asemenea, ministerul spaniol de Interne a decis, vineri seara, destituirea din funcţie a şefului Poliţiei catalane, ca parte a măsurilor pentru preluarea controlului asupra regiunii Catalane, iar Executivul de la Madrid afirmă că va controla peste 30.000 de agenţi ai forţelor de ordine din regiune.

Potrivit presei spaniole, Guvernul naţional va controla în regiunea catalană aproximativ 33.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Mai mulţi ofiţeri ai Poliţiei din Catalonia au transmis o scrisoare ministrului spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, în care au precizat că îşi menţin angajamentul faţă de constituţie şi că vor menţine ordinea legală în regiune, relatează El Mundo.

Guvernul Spaniei a decis vineri dizolvarea Executivului şi Parlamentului din Catalonia şi organizarea de alegeri anticipate în decembrie.

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm şi a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituţională în Catalonia, care şi-a proclamat independenţa.

“Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid” în Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.

La scurt timp, Senatul Spaniei a decis aplicarea articolului 155 din Constituţie, prin care preia practic controlul asupra regiunii, odată cu suspendarea autonomiei.  Articolul 155 din Constituţia spaniolă a fost activat, pentru prima dată în istoria democratică a ţării de după dictatura autoritaristă a lui Franco.

Totodată, Parchetul General din Spania vrea să iniţieze o procedură judiciară împotriva premierului Cataloniei, Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, faptă pentru care riscă zeci de ani de închisoare.

Guvernul Spaniei s-a întrunit în şedinţă de urgenţă şi doreşte să stabilească o serie de măsuri administrative, inclusiv dizolvarea instituţiilor autonome din Catalonia, pentru a prelua controlul imediat asupra regiunii.

  • Digi24:

„Puigdemont, la închisoare!”, se cere la Madrid

Declararea independenţei a împărţit în două Catalonia. Zeci de mii de oameni, pro dar şi contra secesiunii, au ieşit pe străzile din Barcelona, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de cele două tabere. Cei care sprijină ruperea de Spania au organizat o veritabilă petrecere în faţa sediului guvernului regional: au cântat, au dansat şi au lansat artificii. Au plâns de bucurie chiar, în timp ce unioniştii s-au declarat dezamăgiţi de decizia autorităţilor catalane. Și la Madrid mii de persoane au manifestat sâmbătă pentru menținerea Cataloniei în componența Spaniei.

S-a declanşat fiesta pe străzile din Barcelona, după proclamarea independenţei. Zeci de mii de oameni au sărbătorit momentul şi au umplut străzile şi pieţele din capitala Cataloniei. Cu toţii susţin că, prin decizia luată, regiunea a dat un răspuns pe măsură Madridului.

Votul din Parlamentul catalan a împărţit, însă, Barcelona în două tabere. În paralel cu manifestările de bucurie, alte câteva mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a-şi arăta nemulţumirea.

De altfel, piaţa din faţa sediului guvernului catalan a fost plină de oameni întreaga zi. Au aşteptat cu toţii declararea independenţei, iar mulţi au izbucnit în lacrimi în momentul anunţului oficial.

Asta în timp ce de la Madrid, lucrurile se văd cu totul altfel. Puigdemont, la închisoare!”„Ceea ce s-a întâmplat în Catalonia este o rușine”, susțineau cele câteva mii de persoane adunate în Plaza de Colon din capitala Spaniei, numită astfel în cinstea navigatorului spaniol Cristofor Columb și simbol al grandorii Spaniei.

Numărul de participanți a fost totuși mai mic decât la precedentele manifestații pentru unitatea Spaniei, organizate de Fundația pentru apărarea națiunii spaniole.

Parchetul a anunțat vineri că va declanșa în zilele ce urmează urmăriri pentru „rebeliune” împotriva lui Carles Puigdemont, acesta riscând până la 30 de ani de închisoare.

Independență Catalonia. Cum sunt afectați românii din Spania

Situaţia tensionată din Catalonia îi afectează şi pe românii de acolo. 130.000 de conaţionali sunt rezidenţi în regiune, potrivit datelor publicate de autorităţile din Barcelona.

Economia provinciei a scăzut mult din cauza disputelor dintre Catalonia şi Madrid, iar mulţi români se tem acum că vor rămâne fără locuri de muncă. Prin urmare, îşi caută serviciu în altă zonă a Spaniei, iar acest sentiment de nesiguranţă pare să crească pe măsură ce tensiunea se adânceşte.

„Din această mare comunitate care este în Catalonia, oficial sunt 130.000, dar noi credem că sunt până în 200.000, foarte mulţi dintre ei nu vor mai avea de muncă. De aceea noi încercăm să îi ajutăm prin a face un apel la românii care locuiesc în celelalte zone ale Spaniei şi, în cazul în care ei au locuri de muncă, să le ofere celor din Catalonia”, spune Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

„M-a sunat o persoană, o româncă, este responsabilul a şapte restaurante. Mi-a spus că în ultimele săptămâni i-au scăzut vânzările cu 40%. Gândiţi-vă, atâtea firme plecate, vânzările scăzute la acest nivel, în mod sigur vor exista foarte multe persoane care nu vor mai avea locuri de muncă.

Faptul că în stradă, în acest moment, sunt foarte mulţi separatişti şi că în curând vor apărea şi cei care doresc o Spanie întreagă şi prin aceste mişcări s-ar putea să se ajungă şi la violenţe le creează lor o nesiguranţă, în aşa fel încât spun că şi-ar dori să se mute din această zonă, din zona Cataloniei”, adaugă el.

Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacici, a declarat vineri seara că declarația unilaterală de independență a Cataloniei nu a avut niciun efect juridic.

„Serbia sprijină integritatea teritorială a Spaniei, iar acest act nu este în conformitate cu sistemul constituțional spaniol”, a declarat Dacici, comentând votul Parlamentul Cataloniei, care a adoptat vineri o rezoluție ce declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un „stat independent care ia forma unei republici”.

În plus, Dacici a remarcat unele „asemănări” cu „actul unilateral al Priștinei”, din 2008, când fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat în mod unilateral independența, proclamație pe care Serbia continuă să o respingă și să o considere o încălcare a Constituției și a integritatății și suveranității sale teritoriale. „Spre deosebire de modul în care unele țări au reacționat atunci la declarația unilaterală de independență a Kosovo, Serbia nu abdică de la principii și nu acceptă nici un fel de acte unilaterale, oriunde în lume, inclusiv în Catalonia”, spus șeful diplomației sârbe, scrie B92.net.

Dacici a replicat cu această ocazie și la un comentariu pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a făcut joi. Oficialul UE a spus că în Spania catalanii nu sunt oprimați și li se respectă libertatea de exprimare, motiv pentru care situația Cataloniei nu poate fi comparată cu cea a fostelor republici iugoslave. „În Catalonia nu ne aflăm în fața unei probleme a drepturilor omului, întrucât catalanii (…) nu sunt oprimați de Spania”, a apreciat Jean-Claude Juncker într-o declarație difuzată de postul portughez RTP.

Potrivit lui Dacici, „Juncker a vorbit despre o presiune pe care Iugoslavia ar fi exercitat-o asupra Sloveniei și Croației, acesta fiind motivul pentru care Iugoslavia nu poate fi comparată cu Spania și Catalonia. Au fost rostite o serie de stupidități în ultima lună. Faptul că Juncker deține această funcție nu înseamnă că are dreptate, pentru că rostește neadevăruri”.

„Drumul Kosovo și al Cataloniei a fost același. Singura problemă este că, în ultimul caz, marile puteri nu au susținut independența Cataloniei, în timp ce, în cazul Kosovo, interesul a fost diferit. Nu se poate ca lumea să se bazeze pe marile puteri, ci trebuie să se bazeze pe legile internaționale”, a subliniat Dacici.

Reamintim că fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat unilateral independența în anul 2008, acțiune recunoscută de marile puteri occidentale, dar nerecunoscută de Belgrad și câteva state UE, inclusiv de Spania și România.


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “ESCALADARE PERICULOASA IN SPANIA. Catalonia si-a declarat independenta, guvernul spaniol a decis preluarea controlului (Video)/ MITING PENTRU UNITATEA SPANIEI in Barcelona/ Dubios: BELGIA e pregatita sa-i acorde AZIL POLITIC sefului separatistilor din CATALONIA

  1. Le lipsesc inca armele, pentru a reedita anii 30 ai secolului XX ai Spaniei….Oare vor organiza iar plutoane de executie sa traga in crucifixe si statui ale Mantuitorului??? Oare n-a invatat nimic Spania din propriul trecut apropiat???As zice ca nu…

  2. @Moro
    Nu numai ca nu au invatat nimic din propriul trecut apropiat, ca dealtfel si grecii, dar numarul catolicilor practicanti a scazut iar cel al ateistilor a crescut vertiginos, mai ales in Catalonia.
    In conditiile in care Barcelona are cea mai mare si mai noua catedrala din Europa, Sagrada Familia, 30% dintre catalani sunt ateisti, fata de o medie de 27% la nivelul intregii Spanii. Multi dintre cei mai importanti reprezentanti guvernamentali sau locali sunt ateisti.

    During the 1990s most of the population of Catalonia was non-practising Catholic. Nowadays 52.4% of Catalans are Catholic, practising or not, 30.2% of Catalans are agnostic or atheist, and there is also a considerable amount of other religions: 7.3% Muslim, 2.5% Evangelical, 1.3% Buddhism, and 1.2% Orthodox Christians.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Catalans#Religion

    67.8 percent of Spanish people would today describe themselves as Catholic, although only 16.9 percent of Spanish people attend mass at least once a month. 10.8% define themselves as atheist and a further 16.7% as non-believers.

    Irreligious public figures
    * José Luís Rodríguez Zapatero (1964 – …), Prime Minister of Spain (2004-2011)
    * Manuel Azaña (1880 – 1940), second Prime Minister of the Second Spanish Republic (1931–1933), and later served again as Prime Minister (1936), and then as the second and last President of the Republic (1936–1939). Converted to Catholicism in his deathbed
    * Manuela Carmena (1944 – …), current mayor of Madrid
    * Josep-Lluís Carod-Rovira (1952 – …), vicepresident of the Catalan government (2006-2010) and leader of Republican Left of Catalonia (1996-2008).
    * Cristina Cifuentes (1964 – …), current President of the Community of Madri
    https://en.wikipedia.org/wiki/Irreligion_in_Spain#Demographics

  3. Daniel Estulinin 2012: “Au decis ca Spania să fie sacrificată pe altarul finanţei. Sistemul bancar spaniol este la pământ. Santander are o datorie de 800 de miliarde de euro, iar grupul Bilderberg ştie perfect de bine acest lucru. Împrumutul, în valoare de 100 de miliarde, este primul pas spre dreptul deplin de proprietate asupra ţării al finanţei mondiale. Spania deja nu mai există.”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/estulin-bilderberg-spania-putin/

  4. S-au mai calmat lucrurile, cu ajutorul Domnului.
    Se pare ca nu e usor stapanitorului zonal sa se vada fara tron si fara stapanirea cu care (numai ce) s-a reobisnuit…

    https://www.activenews.ro/externe/Studiu-al-armatei-germane-O-posibila-dezintegrare-a-Uniunii-Europene-cel-mai-pesimist-scenariu-147295

  5. Pingback: SPANIA. Alegerile relgionale din CATALONIA au fost castigate de fortele SEPARATISTE - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare