SPANIA. Alegerile regionale din CATALONIA au fost castigate de fortele SEPARATISTE

22-12-2017 1 minut Sublinieri

Formaţiunile separatiste îşi menţin, la limită, majoritatea în Parlamentul din Catalonia, dând o lovitură practic Guvernului de la Madrid, care dizolvase legislativul în urma declarării independenţei.

Cele trei formaţiuni proindependenţă, Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), Împreună pentru Catalonia (JxSi), a premierului catalan demis Carles Puidgemont, şi Unitatea Populară ar urma să obţină un total de 70 de mandate, potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a 95% din voturi.

Partidul Cetăţenilor (CS), formaţiune unionistă care doreşte ca regiunea Catalonia să rămân în cadrul Spaniei, a obţinut 25% din voturi şi va avea 36 de mandate în noul Legislativ.

Astfel, separatiştii vor putea menţine, la limită, majoritatea în Parlamentul de 135 de locuri.

Prezenţa la urne a fost de peste 80% din numărul alegătorilor, o participare record pentru alegerile regionale catalane.

Puigdemont: Poporul catalan a câştigat dreptul de a fi ascultat

Carles Puigdemont a declarat că “republica catalană” a învins în alegerile regionale din Catalonia, iar formaţiunile separatiste au obţinut o victorie care “nu poate fi disputată de nimeni”.

“În pofida dificultăţilor cu care ne-am confruntat, absoluta majoritate pentru independenţă continuă”, a declarat premierul demis într-un discurs la Bruxelles, unde s-a refugiat după ce Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona, ca urmare a proclamării independenţei regiunii.

Puigdemont a mai afirmat că rezultatul alegerilor “arată că poporul catalan a câştigat dreptul de a fi ascultat”, adăugând că “metoda (premierului spaniol Mariano) Rajoy a eşuat să oprească mişcarea pentru independenţă.

Comisia Europeană: Poziţia noastră nu se va schimba

Comisia Europeană afirmă că poziţia instituţiei UE în ceea ce priveşte Catalonia rămâne neschimbată, considerând evenimentele din regiune drept o chestiune internă a Spaniei, informează site-ul postului BBC News online.

“Poziţia noastră privind chestiunea Cataloniei este binecunoscută şi a fost în mod regulat reafirmată la diferite nivele. Nu se va schimba”, a declarat Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

“În legătură cu un scrutin regional nu avem nimic de comentat”, a adăugat oficialul european.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona, după ce regiunea şi-a proclamat independenţa. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia şi a decis arestarea liderilor catalani. Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare