EGIPT: LOVITURA DE STAT MILITARA. Presedintele Morsi – INLATURAT PRIN FORTA si ARESTAT LA DOMICILIU. Update

3-07-2013 5 minute Sublinieri

Update

Proteste de masă au avut loc miercuri în Egipt. Milioane de oameni au ieşit din nou în stradă, pentru a-i cere demisia preşedintelui Mohamed Morsi. Liderii musulmani şi creştini, împreună cu opoziţia şi cu acordul armatei, au anunţat instaurarea unei perioade de tranziţii, urmată de alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Morsi a fost înlăturat de la putere, iar şeful Curţii constituţionale din Egipt va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării.

UPDATE 22:49 Mohamed Morsi a declarat că planul prezentat de armată este o “lovitură de stat care conţine toate elementele”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei.
UPDATE 22:31 Urale de bucurie şi focuri de artificii în piaţa Tahrir din Egipt, pentru înlăturarea lui Mohamed Morsi de la putere.

egipt

UPDATE 22:26 Surse din anturajul fostului preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, anunţă că acesta a fost mutat într-o locaţie secretă, potrivit Associated Press.

UPDATE 22:10 Declaraţiile oficiale comune ale opoziţiei, liderilor creştini şi armatei egiptene (SkyNews), făcute de generalul Abdel Fattah al-Sisi:

sisi

“Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Maher El-Beheiri, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării”.

– “Se va înfiinţa un comitet de reconciliere națională care va implica mișcări de tineret. Poliția și armata vor confrunta orice acțiuni violente”.

– “Morsi a dezamăgit poporul egiptean”

– “Constituţia a fost suspendată temporar”

– “Egiptul va avea un guvern tehnocrat şi un comitet care să REVIZUIASCĂ CONSTITUȚIA. Foaia de parcurs prevede completarea Legii alegerilor parlamentare, pentru a permite noi alegeri”.

UPDATE 21:24 Armata l-ar fi anunţat pe Moahmed Morsi la ora locală 7 pm că nu mai este preşedinte, potrivit publicaţiei Al-Ahram, citată de Reuters.

UPDATE 21:51 Oamenii din piaţa Tahrir au aprins lasere şi artificii în aşteptarea anunţului oficial din partea armatei şi opoziţiei, prin care se va prezenta foaia de parcurs pentru o tranziţie politică.

***

  • Trenduri economice:

După primăvara încinsă urmează vara în flacari(I)

După primăvara încinsă urmează vara în flăcări(II)

Dacă ieri ne-am ocupat de Egipt și violențele sale începute la momentul potrivit, cred că e timpul să vedem cine a inspirat mișcările zonei. Cu toate că pare incredibil, metodele de agitare a Orientului au fost experimentate de-a lungul timpului, s-au făcut măsurători și s-a reușit un avans gigantic în ceea ce privește capacitatea de manipulare și influențare. Chiar dacă nimeni nu o recunoaște, playground-ul pentru ceea ce se petrece acum în Orient a fost Libanul.

O țară mică pe care o străbați în câteva ore, despre a cărei creație Nassim Taleb spunea foarte sugestiv că „e remarcabil cât de repede și cât de eficient poți construi o naționalitate cu un steag, câteva discursuri și un imn național”. Dincolo însă de artificiala „națiune” de azi, avem un mix de locuitori care de aproape două milenii conviețuiesc fără probleme deosebite, fără fricțiuni „sistemice”, fiind(la o primă vedere) mult mai interesați de comerț decât de politică sau religie. […]

Dar despre celelalte implicații vom vorbi în episodul de mâine când vom descoperi o altă fațetă a pseudo-hazardului. Până atunci însă e bine să rețineți lecția de azi, anume că națiunile pot fi create artificial și apoi modelate în absolut orice direcție. Dezrădăcinarea și falsa tradiție conduc în final la pierderea direcției. Și atunci când nu ai direcție devii dispus să urmezi orice binevoitor apărut din neant și care-ți promite paradisul. Însă, în realitate, „paradisul de după colț” e iadul în toată splendoarea sa ucigașă.

egypt-protests-morsi

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a fost plasat în arest la domiciliu, afirmă surse citate de ABC News. Surse citate de Televiziunea publică egipteană afirmă că armata a intervenit pentru securizarea instituţiilor principale imediat după expirarea ultimatumului.

UPDATE Mohamed Morsi denunţă o “lovitură de stat militară”, dar face apel la calm

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a îndemnat cetăţenii să opună rezistenţă în mod paşnic “loviturii de stat militare”, conform unui consilier al acestuia, citat de Reuters.

UPDATE Informaţii contradictorii despre situaţia lui Mohamed Morsi. Preşedinţia denunţă o “lovitură de stat”

Informaţiile privind plasarea în arest la domiciliu a preşedintelui Egiptului, Mohamed Morsi, nu pot fi confirmate, situaţia juridică a acestuia nefiind cunoscută.

Un consilier al Preşedinţiei a declarat că în Egipt are loc în acest moment o “lovitură de stat militară”.

Surse citate de Televiziunea publică egipteană afirmă că armata a intervenit pentru securizarea principalelor instituţii imediat după expirarea ultimatumului. În acest context, Morsi ar fi fost plasat în arest la domiciliu.

Alte surse afirmă însă că preşedintele şi alţi lideri ai mişcării Fraţii Musulmani au primit doar interdicţii de călătorie în străinătate.

Miercuri, preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a propus “formarea unui guvern de coaliţie şi de larg consens”, în contextul expirării ultimatumului armatei.

Ultimatumul armatei a expirat miercuri, iar Statul Major militar a avertizat că va impune propria “foaie de parcurs” dacă preşedintele islamist va ignora “revendicările poporului”.

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a exclus, marţi seara, o plecare anticipată de la putere, declarându-se pregătit să îşi “dea viaţa” pentru păstrarea “legitimităţii” şi cerând armatei să îşi retragă ultimatumul, care expiră miercuri.

În cursul nopţii, 16 persoane au murit într-un atac comis împotriva unei reuniuni a islamiştilor pro-Morsi în apropierea universităţii din Cairo, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Alte şapte persoane au fost ucise în alte confruntări din capitală.

PROTESTELE din EGIPT: Mohamed Morsi propune formarea unui “guvern de larg consens”

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, propune “formarea unui guvern de coaliţie şi de larg consens”, în contextul expirării ultimatumului armatei.

Ultimatumul armatei a expirat de puţin timp, iar Statul Major militar a avertizat că va impune propria “foaie de parcurs” dacă preşedintele islamist va ignora “revendicările poporului”.

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a exclus, marţi seara, o plecare anticipată de la putere, declarându-se pregătit să îşi “dea viaţa” pentru păstrarea “legitimităţii” şi cerând armatei să îşi retragă ultimatumul, care expiră miercuri.

În cursul nopţii, 16 persoane au murit într-un atac comis împotriva unei reuniuni a islamiştilor pro-Morsi în apropierea universităţii din Cairo, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Alte şapte persoane au fost ucise în alte confruntări din capitală.

Adresându-se televiziunii pe un ton combativ, preşedintele islamist a declarat că “va continua să îşi asume responsabilitatea ţării“, prezentând “legitimitatea” sa drept “singura garanţie împotriva vărsării de sânge” şi răspunzând astfel implicit celor care apreciază că plecarea sa ar permite rezolvarea tensiunilor care afectează ţara.

El a avertizat, de asemenea, împotriva “capcanei” unor violenţe “fără sfârşit”, în timp ce acestea au provocat deja moartea a 47 de persoane într-o săptămână de manifestaţii. Preşedintele a făcut aceste declaraţii după ce s-a întâlnit întreaga zi cu ministrul Apărării şi şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

În cazul unui eşec al ultimatului său, armata a declarat că va institui ea însăşi o “foaie de parcurs” pentru a rezolva criza, dar a asigurat că nu vrea să pregătească o “lovitură”.

Şeful armatei egiptene s-ar fi întâlnit cu Mohamed ElBaradei

Şeful armatei egiptene, Abdel Fattah al-Sissi, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentantul opoziţiei Mohamed ElBaradei, cu lideri religioşi şi reprezentanţi ai unor partide islamice, inclusiv cel al preşedintelui Mohamed Morsi, a anunţat o sursă militară.

Discuţiile au vizat “foaia de parcurs” pe care armata a ameninţat că o va pune în aplicare odată cu expirarea ultimatumului lansat preşedintelui islamist Mohamed Morsi, a precizat sursa. Ultimatumul expiră la ora 14.30 GMT (17.30, ora României).

În timp ce armata a anunţat că va publica un comunicat în momentul expirării ultimatumului, şeful său – ministrul Apărării -, generalul Abdel Fattah al-Sissi, a început discuţii cu Mohamed ElBaradei, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) desemnat marţi ca reprezentant al opoziţiei.

Patriarhul de confesiune coptă Tawadros al II-lea şi marele imam Ahmed el-Tayeb, principala autoritate sunnită, au fost prezenţi, de asemenea, la Ministerul Apărării. Reprezentanţi ai partidului salafist Al-Nour şi Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), aripa politică a Fraţilor Musulmani din rândul cărora provine Morsi, au participat, la rândul lor, la discuţii, a adăugat sursa.

Armata i-a dat, luni, 48 de ore şefului statului pentru a “îndeplini revendicările poporului”, care manifestă în masă pentru a cere îndepărtarea sa de la putere, altfel riscând aplicarea unei “foi de parcurs” redactată de către militari. Inclusiv reprezentanţi ai mişcării Tamarrod (rebeliune în arabă), aflată la originea manifestaţiilor împotriva lui Morsi, au fost prezenţi la Ministerului Apărări, potrivit sursei.

Şeful Armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a devenit figura cheie a noilor revolte din Egipt după arestarea preşedintelui Morsi. În acest moment, generalul Sisi a preluat conducerea ţării. Armata insistase că ultimatumul de 48 de ore nu este o lovitură de stat, însă este din ce în ce mai clar că generalul al-Sisi – numit în funcţie chiar de Morsi- va avea un rol central în perioada următoare.

O lume întreagă a aşteptat expirarea notificării date de Armată, care a avut un rol esenţial şi în revoluţia din ianuarie 2011 şi răsturnarea regimului Mubarak. Cu toate acestea, preşedintele Morsi a insistat asupra legitimităţii funcţiei pe care o ocupă, prin alegerea sa democratică. Morsi se află în acest moment în arest la domiciliu conform ultimelor ştiri de la Cairo. Generalul Sisi l-a înlocuit pe mareşalul Mohamed Hussein Tantawi, ca şef de Stat Major, comandantul general al Armatei şi ministru al Apărării, după ce Morsi l-a demis personal pe Tantawi. La acea vreme, existau speculaţii ale unei posibile alianţe între Armată şi noii lideri islamişti, deşi era cunoscută ostilitatea comandanţilor faţă de o asociere cu Fraţii Musulmani.

Cunoscut ca fiind religios, Sisi a fost acuzat că ar fi prea apropiat de grupul islamist aflat la conducerea ţării, din care Morsi face parte încă de pe vremea regimului Mubarak. Dar ca mulţi dintre ofiţerii egipteni, Sisi este şi el un admirator fervent al preşedintelui legendary al Egiptului, Gamel Abdel Nasser. Generalul al-Sisi s-a născut în Cairo, în noiembrie 1954, şi a absolvit Academia Militară egipteană în 1977, cu o licenţă în ştiinţe militare. A absolvit de asemenea UK Joint Services Command and Staff College în 1992,  având şi o diplomă de masterat la US Army War College in Pennsylvania.

Lui Sisi îi lipseşte experienţa de pe câmpul de luptă, iar în timpul lui Mubarak el a avut funcţia de ataşat military în Arabia Saudită. După ce consiliul militar a preluat puterea în februarie 2011, generalul a fost numit şef al serviciilor secrete ale Egiptului. Lui Sisi i se atribuie odioasele „teste de virginitate“ la care au fost supuse protestatarele de gen feminine în timpul Primăverii Arabe egiptene, pe care el le-a justificat ca fiind o măsură pentru „protejarea fetelor de violuri, dar şi protejarea Armatei de eventuale acuzaţii de viol“. Ulterior, el a promis să interzică practica testelor de virginitate.

Sisi are o relaţie foarte apropiată cu departamentul de Apărare al SUA, care asigură o bună parte din echipamentul militar al Armatei egiptene. Washingtonul asigură anual fonduri de 1,3 miliarde de dolari pentru Armata din Egipt, încă de la tratatul de pace israeliano-egiptean din 1979.

al-sisi


Categorii

1. DIVERSE, Egipt, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “EGIPT: LOVITURA DE STAT MILITARA. Presedintele Morsi – INLATURAT PRIN FORTA si ARESTAT LA DOMICILIU. Update

  1. Pingback: Egiptul in pragul RAZBOIULUI CIVIL. Confruntari soldate cu victime intre suporterii FRATIEI MUSULMANE, adversarii presedintelui MORSI si ARMATA - Recomandari
  2. Pingback: MASACRU in Egipt [VIDEO]/ Protestele din TURCIA si inca un posibil raspuns pentru “MEGA-EXPERIMENTUL ORIENTAL”: catre DEZMEMBRAREA STATELOR MUSULMANE sau planul Greater Middle East - Recomandari
  3. Pingback: EGIPT intre RAZBOI CIVIL si DICTATURA MILITARA. ERDOGAN critica LOVITURA DE STAT MILITARA, americanii “statului de drept” o sprijina/ Netanyahu: IRANUL SE JOACA PE LINIA ROSIE/ Israel si SUA au atacat un port sirian ce depozita ARME RUSESTI/ S
  4. Pingback: Era tulburarilor sociale: MACEL la Cairo/ PROTESTE in Tunisia/ NEMULTUMIRE ENDEMICA in Bulgaria - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare