ROADELE “DEMOCRATIEI A L`AMERICAINE”: Egiptul iarasi in haos, la 2 ani dupa “eliberarea” de sub Mubarak/ Protestele din Turcia: KURZII ISI FAC APARITIA/ SUA spioneaza Uniunea Europeana: E CA-N RAZBOIUL RECE/ Zombie Apocalypse? EPIDEMIE DE SIDA SI REVOLTE ALE… CONSUMATORILOR DE DROGURI?

1-07-2013 17 minute Sublinieri

UPDATE

Cinci persoane si-au pierdut viata duminica in confruntari intre partizanii si adversarii presedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, in timpul unor manifestatii de mare amploare organizate in toata tara care i-au cerut plecarea la un an dupa investitura, scrie presa internationala. O sursa militara a declarat pentru Reuters ca 14 milioane de persoane au iesit pe strazi in tata tara sa demonstreze, in pofida unei temperaturi de 38 de grade.

Cea mai mare manifestatie din istoria Egiptului

Multimea, de o amploare tara precedent de la revolta care l-a inlaturat pe Hosni Moubarak in 2011, a scandat “Cara-te!” sau “Poporul vrea ca regimul sa cada!”. Armata a estimat la “mai multe milioane” numarul manifestantilor anti-Morsi iesiti in strada, a declarat pentru AFP o sursa militara. “Este cea mai mare manifestatie din istoria Egiptului”, a adaugat aceeasi sursa, sub acoperirea anonimatului.

O persoana a fost ucisa la Beni Suef si inca trei in provincia Assiut, la sud de Cairo, in timpul unor confruntari incheiate cu zeci de raniti in jurul unor cladiri ale Fratilor Musulmani, conform serviciilor de securitate. In capitala Cairo, sediul fratiei islamiste, din randul careia provine Morsi, a fost atacat la lasarea serii cu cocteiluri molotov si arme cu gloante din plumb. Un tanar de 26 de ani a fost ucis cu un glont in cap si zeci de persoane au fost ranite, potrivit unei surse medicale.

In Piata Tahrir din centrul capitalei, loc emblematic pentru revolta impotriva lui Mubarak, multimea venea in valuri avand in maini cartonase rosii adresate sefului statului. “Sunt aici pentru ca Morsi, pe care l-am votat, m-a tradat si nu si-a respectat promisiunile. Egiptul va fi eliberat din nou incepand din Tahrir”, a afirmat Mohammed Samir, venit de la Mansurah, din Delta Nilului, pentru a protesta in capitala.

Manifestatii impotriva lui Morsi au fost si la Alexandria, al doilea oras ca marime al tarii, la Menuf si Mahallah, in Delta Nilului, precum si la Port-Said si Suez, pe canalul cu acelasi nume, si chiar in orasul natal al lui Morsi, Zagazig, la nord-est de Cairo.

Opozitia refuza din nou oferta de dialog

Presedintia a reactionat afirmand ca “dialogul este singura maniera pentru a ajunge la o intelegere” si ca este “deschisa pentru a lansa un veritabil si serios dialog national”. Dar, opozitia, a facut apel la manifestanti sa ramana in strada pana la plecarea presedintelui Morsi, acuzat ca guverneaza numai in favoarea islamistilor si ca lasa economia tarii sa se prabuseasca.

Instabilitatea care persista in Egipt, cea mai populata tara din lumea araba cu peste 80 de milioane de locuitori, apasa greu pe economia la pamanant din cauza inflatiei si a somajului in crestere precum si a devalorizarii putenice a monedei nationale. Sambata, presedintele SUA, Barack Obama, le-a cerut lui Morsi si opozitiei sa se angajeze intr-un dialog “mai constructiv”.

Mii de egipteni au strigat “Cară-te!”, agitând cartoane de culoarea roşie, şi l-au huiduit duminică pe preşedintele islamist Mohamed Morsi în Piaţa Tahrir, un loc simbolic în care au revenit atmosfera şi sloganurile revoluţiei din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak.

“Poporul vrea prăbuşirea regimului”, strigă mulţimea, reluând sloganuri utilizate deja, în acest loc simbolic de manifestaţii politice în Cairo, de opozanţii fostului preşedinte. Bărbaţi, femei şi copii agită o mulţime de cartoane de culoarea roşie şi scandează “Morsi, cară-te”, într-un vacarm de fluiere şi vuvuzele.

“Este a doua revoluţie şi va porni de aici, pentru că (Piaţa) Tahrir este simbolul revoluţiei”, afirmă Ibrahim Hammuda, un tâmplar venit de la Damiatta, pe coastele Mediteranei, pentru a se alătura manifestanţilor în capitală.

În 2011, mulţimea ieşea pe stradă purtând portrete ale demnitarilor regimului Mubarak barate cu un “x” de culoarea roşie. Acum manifestaţii agită fotografii ale liderilor Fraţilor Musulmani, mişcarea din care provine Morsi, şi ele barate cu un “x” de culoarea roşie.

Mohamed Morsi a fost ales în iunie 2012, în urma primelor alegeri prezidenţiale libere din istoria ţării. Dar, în prezent, critcii săi îl acuză că guvernează exclusiv spre profitul taberei islamiste şi că neagă idealuri democratice ale revoltei, fără care nu ar fi ajuns la putere. Ei îi reproşează că a nu şi-a respectat promisiunea de a fi “preşedintele tuturor egiptenilor” şi că lasă economia să se prăbuşească în cădere liberă.

“Morsi m-a trădat”

“Sunt aici pentru că Morsi, pe care l-am votat, m-a trădat şi nu şi-a respectat promisiunile. Egiptul va fi eliberat din nou, începând din Piaţa Tahrir”, declară Mohamed Samir, venit din oraşul Mansoura, în Delta Nilului. Manifestanţi s-au reunit în Piaţa Tahrir cu câteva ore înainte de marşuri, prevăzute duminică spre seară, pornind din diverse zone ale oraşului Cairo şi îndreptându-se toate spre palatul prezidenţial, în cartierul Heliopolis, unde erau aşteptaţi cei mai mulţi manifestanţi, duminică seara.

Cântece patriotice sunt difuzate prin portavoce, la volumul maxim, iar în apropierea palatului organizatori care se ocupă cu asigurarea ordinii poartă veste fluorescente pe care se poate citi “Accesul interzis Fraţilor Musulmani”.

“Protejăm revoluţia de cei care o ameninţă”, declară un manifestant, Essam Ahmed.

“Fraţii Musulmani nu continuă revoluţia, ei vor să monopolizeze statul”, apreciază Mohammed Abdel Wahab, un cadru în domeniul marketingului, venit în Piaţa Tahrir împreună cu familia. La câţiva kilometri depărtare, în cartierul Nasr City, islamişti participă de mai multe zile la o acţiune de ocupare, în sprijinul lui Morsi, care a provocat manifestaţii masive. În opinia celor din Piaţa Tahrir, acesta nu este un semn al popularităţii preşedintelui, ci mai degrabă al unei voinţe de a-i ridica pe egipteni unii împotriva celorlalţi.

“Morsi, ipocritule, dezbini poporul”, scandează mulţimea opozanţilor. Manifestaţiile anti-Morsi de duminică sunt organizate la apelul campaniei Tamarrod (rebeliune, în arabă), care afirmă că a adunat în doar câteva săptămâni peste 22 de milioane de semnături cu scopul de a cere organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate.

După îndepărtarea de la putere a lui Mubarak, Piaţa Tahrir a rămas locul preferat de organizare a a numeroase manifestaţii, împotriva puterii militare de tranziţie, iar în prezent împotriva lui Morsi. Tot în această piaţă, noul preşedinte, proaspăt ales, a venit anul trecut să depună un jurământ de credinţă faţă de valorile revoluţiei, într-un discurs susţinut în faţa mulţimii.

Sediul central din Cairo al mişcării Fraţilor Musulmani, atacat cu cocteiluri Molotov

Sediul central al mişcării Fraţilor Musulmani, formaţiunea din care provine preşedintele islamist Mohamed Morsi, a fost atacat duminică seara cu cocteiluri Molotov, au anunţat mişcarea şi surse în domeniul securităţii.

Aproximativ 150 de “huligani neidentificaţi” au atacat clădirea, în cartierul Moqqatam, aruncând cu cocteiluri Molotov şi pietre, şi au tras cu arme cu alice, a anunţat Gehad al-Haddad, un purtător de cuvânt al confreriei. Televiziunea a prezentat imagini cu clădirea atacată de zeci de persoane.

NOTA NOASTRA:

Sa ne amintim ceea ce se intampla si ceea ce scriam in 2011, dupa “victoria” asa-zisei revolutiei egiptene anti-Mubarak – la care au lucrat intens si chiar putin la vedere toti marii actori ai Bilderberg, de la seful Google pana la George Soros – ca parte a scenariului mai larg numit “primavara araba”, prin care mai-marii lumii au provocat o destabilizare DURABILA a Orientului Mijlociu (a vecinilor islamisti ai Israelului), ca pas premergator unor scenarii (mondiale) mult mai sangeroase…:

“MAREA INSCENARE” DIN EGIPT: BETIA REVOLUTIEI SI SEMINTELE MESIANISMULUI ANTIHRISTIC

Reactii internationale fata de demisia lui Mubarack: de la democratia originala (sic!), Egiptul nu va mai fi niciodata acelasi” si “Egiptul – pivot in istoria lumii“(!!) (Obamala revolutia islamista anti-SUA si anti-Israel (Ahmadinejad)

Previzibilul s-a intamplat: Hosni Mubarak si-a dat demisia, dupa ce a fost “ajutat” de mega-inscenarea din zilele precedente in care mass-media anunta o lume intreaga ca presedintele Egiptului isi va anunta singur, televizat, demisia. O astfel de manevra a fost declicul final  – deoarece, dupa mai bine de doua saptamani de revolte, ar fi existat riscul desumflarii valului protestatar – si Egiptul nu ar mai fi fost “pivotul” de care pomenea Obama (vezi mai jos). Asadar, era nevoie de inca un gest care sa intarate la maximum protestatarii... Si gestul a fost servit. Aici e vorba totusi de expertii cei mai diabolici in psihologie sociala…

Reactia “euforica” a egiptenilor e un simptom al “betiei” revolutionare – dupa capitalizarea maniei si a urii, urmeaza defularea ei (protestele) incitata de pretextele si “fitilele” aprinse si alimentate cu stiinta (astazi mai ales prin internet), ca apoi sa se ajunga la stadiul “eliberarii”, in care – la fel ca in Romania lui decembrie 89 – dictatorul a fugit, a demisionat sau a fost rapus, “sistemul” a fost invins!… si orice alte stereotipuri revolutionare se mai pot vehicula. Ce crunta amagire!

Euforia eliberarii este, de fapt, scopul incitarii la revolutie. Punctual, in contextul in care ne aflam, euforia provocata in Egipt serveste ca revoltele din tarile arabe sa primeasca un nou impuls – probabil decisiv, existand mari sanse ca acelasi deznodamant –debarcarea vechilor dictaturi, sa se intample peste tot (unde este necesar). Intr-o perspectiva mai larga, generica, dupa descarcarea de violenta si ura, oamenii vor sa viseze frumos, cu ochii deschisi. Dupa ce s-au… integrat in absolutul urii, acum vor sa se dezintegreze in… fagaduinta raiului pe pamant.

Dar dupa crima, urmeaza… pedeapsa, dupa cum ne invata Dostoievski. 

Nu si in marea inscenare, marele film care este prezentat omenirii in ceea ce priveste Revolutia din Egipt. In acest sens, discursul presedintelui american Obama ne readuce aminte de potentialul sau simbolic de inainte-mergator (unul dintre`…) al antihristului care i-a fost atribuit: discursul sau este fermecator (la modul propriu, adica magico-hipnotic), mesianic, vorbeste despre momentul privilegiat in care istoria se face in fata ochilor nostri, despre inspiratia si tipul de democratie pe care Egiptul il propune lumii (asa care va sa zica: democratie inseamna revolte!) si, evident, nu se putea rata… evocarea unitatii intre crestini si musulmani, “revolutia ecumenismului”!

La fel de “mesianic” este si liderul care, prin discurs, este la capatul diametral opus lui Obama – Mahmoud Ahmadinejad, presedintele Iranului. Mesianismul iranian asteapta pe Mahdi, cel care va pune la respect dusmanii islamului si va face ca dreptatea (islamica, evident) sa fie instaurata pe pamant – deci tot raiul pe pamant (al lor) il vor si revolutionarii mistici musulmani.

Pe fundalul acestor mesianisme politice care lasa putin loc de …speranta privitor la instaurarea unui ultim totalitarism, gasim o a treia categorie de asteptare mesianica – cea iudaica. Evreii – in special cei care, ca actualul premier Netanyahu – fac parte din aripa dura iudaica, inteleg profetiile din Vechiul Testament in cheie proprie: se asteapta la un conflict major in care crestinii si musulmanii ataca Israelul, ca apoi sa apara propriul lor “mesia”, care sa restaureze imparatia lui IsraelDeh, ca daca pe Cel adevarat nu L-au primit, acum trebuie sa mai vina inca unul… Care nu va fi altul decat Antihristul.

Asadar, trei tipuri de mesianisme revolutionare – cel socialist-progresist, cel islamist si cel iudaic – care genereaza o asteptare antihristica a unui deznodamant capital al evolutiilor recente ale istoriei – si care isi seamana semintele in fierberea in care e aruncata omenirea acumExista si alte tipuri de fals mesianism din aceeasi familie cu cele de mai sus: de pilda, cel identificat in discursul fostului premier laburist Gordon Brown, sau cel tipic pentru devierile catolicismului de astazi reprezentat de enciclica Papei Benedict in care cerea instaurarea unei autoritati mondiale cu putere de coercitieNu sunt de neglijat nici utopismul euro-masonic al Bruxelles-ului si nici cealalta turnura a mesianismului protestant – neoconservator – intruchipat de ideologia agresiva si razboinica a fostului presedinte Bush. Toate acestea urmand, in final, oricat de antagonice ar parea unele dintre ele acum, a se reuni si a sluji construirii unicei “Imparatii” pamantesti.

Evident ca ne aflam insa, inca, intr-un alt episod al Marelui Film, unul doar premergator. In acest val al revolutiilor din tarile arabe nu exista lideri revolutionari de forta. Exista doar figuri emblematice, eventual, care provin din lumea internetului si a blogurilor, insa nu pentru ele se pregateste terenul – ele sunt doar parte a pregatirii. Nu exista nici macar niste forte revolutionare inchegate sau organizate. De aceea, deznodamantul final al revolutiilor arabe va fi, previzibil, haosul si, probabil, razboiul, asa cum ziceam anterior, un haos periculos si letal pentru Orientul Mijlociu. Reactiile starnite de demisia lui Mubarak in Tunisia si discursul lui Ahmadinejad sunt extrem de sugestive in acest sens.

Asadar, dupa euforie va urma o crunta mahmureala, ca dupa orice betie. Insa, prea dependenta de “drogul” revolutiei, lumea nu se va multumi sa boleasca pana ce ii va trece, ci… va mai lua o gura de tarie revolutionara ca sa se imbete si mai tare. Pana cand va aparea pe scena cel care va capitaliza cel mai bine atat ura oamenilor, cat si capacitatea lor de amagire, atat violenta descarcata cat si inclinatia putreda de a se inchina noului idol, vitelului de aur, cel care a fost ales drept zeitate dupa iesirea din Egipt. Doar ca, de aceasta data, in acest episod, nu va fi vorba de un vitel de aur, ci de o spurcaciune care se va aseza pe locul ce sfantPana atunci insa va trebui sa fie razboiul…

[…] In acest sens, al pieselor de domino care se prabusesc, situatia aduce, intr-adevar, cu revolutiile din lagarul socialist din ’89. Insa doar la suprafata, doar in acest aspect, de fenomen revolutionar care se extinde contagios. Si, putin, in faptul ca in ambele cazuri este vorba de regimuri osificate, rigide, care in mod evident isi consumasera resursele interne de rezistenta. Insa pe atunci era clar de ce se urmareste prabusirea mega-sandramalei comuniste – iar procesul de “tranzitie”, “reforme”, “terapii de soc”, prin care au fost modelate tarile fost socialiste a arata scopul. Diferentele sunt enorme, insa, privind la mizele geopolitice si la situatia interna a acestor tari. Pe scurt,  in cazul tarilor fost-socialiste, nu existau riscurile aproape letale generate de climatul de instabilitate specific unor revolutii, asa cum e cazul acum cu tarile arabe. Populatia acestor tari era secatuita de comunismul searbad si avida de consumismul occidental; era indeajuns de uniformizata si ne-religioasa pentru a nu avea emotii cu privire la traseul ei – iar istoria recenta arata ca, intr-adevar, tarile foste “revolutionare” s-au aliniat cuminti la “Inalta Poarta” Bruxelleza, asteptand cu caciula in mana pomana stapanilor (exceptie notabila – Polonia).

Este clar ca in tarile arabe asa ceva nu doar ca nu se intampla, dar nici nu ar avea cum sa se intample. Nu exista niciun scenariu de “tranzitie”, niciun organism supra-national tutelar, nu exista niciun fel de spatiu in care ele sa fie integrate, modelate social. Revolutiile din tarile arabe duc catre marele nimic – adica duc catre marele haos. Sa nu fi fost in stare, oare, toata liota de experti ai SUA, Israel, UE, FMI etc., sa prevada asa ceva? Greu de crezut. Si aici atingem ceea ce consideram ca ar fi caracteristica acestor revolutii: ele sunt revolutiile haosului si ale instabilitatii. Este predictibil, credem noi, ca in orice tara araba in care revolutiile vor continua, se va instaura un climat de instabilitate si de perpetua criza politica. Nu va exista o singura autoritate recunoscuta, vor prolifera gruparile inarmate, poate razboaie civile… Daca SUA et comp. aveau de gand sa nu “scape din maini” situatia, atunci nu ar fi asistat cu atata detasare la o asemenea situatie. In conditiile in care suprematia SUA este concurata de Rusia si China, in conditiile in care Turcia si Iranul (care sunt si principalele puteri islamice din zona si care deja au mirosit “oportunitatea”- a se vedea mai jos reactiile oficialilor) incearca sa isi extinda o influenta locala, sa dai drumul la revolutii ale schimbarii in tarile arabe pare a fi o strategie sinucigasa pentru complexul de puteri americano-israelian. Optiunile nu par a fi numeroase: ori regimuri marioneta, dar puternic instabile, fragile, focare de conflict zonale, ca Irakul, ori tari in perpetua criza (cum aratam mai sus), ori, mai probabil,… tari in care fortele islamiste extremiste castiga teren decisiv. Asadar, instabilitate vs. regimuri islamiste. Haos vs. razboi, iar haosul duce si el, in cele din urma, tot la razboi.

Egiptul pare ca este tip-idealul acestor tari arabe, punctul de suspensie dincolo de care lucrurile vor intra, intr-adevar, intr-o “noua era” a haosului local. Tara situata strategic la Canalul Suez (canal care a mai generat un razboi), vecina cu Israelul (alt motiv de razboi), uriasa ca intindere, framantata in interior. Practic, este cel mai nevralgic loc al zonei. Celelalte mai pot astepta – nici nu e nevoie ca aceste revolutii sa inlature chiar totul din cale – ajunge sa se clatine Egiptul si piramida “araba” s-a daramat. Instabilitatea se va extinde, efectele economice si geopolitice se vor face simtite in toata lumea.

[…]

Situatia generata de aceste revolte poate reactiva si o falsa, ideologica impartire a lumii in zone culturale ireductibile – dupa model huntingtonian. Asistam deja, chiar si la nivelul institutiilor europene, de o instrumentalizare a identitatii crestine evocata strict pentru a infiera pericolul islamist. De altfel, pentru cei care cunosc contextul politic occidental, fortele de “dreapta” (neoconservatorii) sunt, chipurile, mai atasate de identitatea traditionala, anti-political-corectness, pro-Israel si anti-islamisti. De asemenea, aceste ideologii sustin si impunerea programelor de supraveghere biometrica, sustinand un stat tare si autoritar.

O alta ideologie ce va fi forjata va fi, in schimb, cea revolutionar-anti-sistemica...

Mai trebuie atins si un aspect: cat de posibil este sa asistam la astfel de revolte si la noi? E foarte posibil ca revoltele din tarile arabe, pe langa mizele geopolitice descrise mai sus, sa mai aiba una – inaugurarea unor etape revolutionare tot mai contagioase si raspandite in lume. Unii (si de pe la noi, inclusiv din zona “nationalist-ortodoxista”) le cheama, le asteapta cu “dor” si vad in revolutiile arabe inceputul marii revolutii mondiale impotriva elitelor bogate ale lumii, impotriva dictaturii SUA&Israel, o revolutie a poporului, desigur, care este produsa de “trezirea” oamenilor prin internet. Aici se vadeste inca odata rolul puternic de cal troian detinut de o mare parte din “activismul” virtual anti-sistem si de ideologia corespunzatoareContagiunea si directionarea revoltelor vor fi, in mod clar, realizate anume prin intermediul internetului. Caci ce altceva poate inseamna “trezirea globala” si subita constiinta civica a marelui sef de la Google, Big Brotherul global prin excelenta, care acum, culmea prostirii in fata!, se prezinta ca mare aparator ai drepturilor libertatii de exprimare…

Deci, si in zona noastra. Initial studiate in desfasurarea lor “limitrofa”, la granitele lumii “civilizate” (observam predilectia pentru astfel de zone in aplicarea unor mari experimente sociale ne amintim cum in India se aplica un model avansat de identificare biometrica), revolutiile pot foarte bine sa se extinda si in zone mai “centrale”.

Sigur, aceste revolte vor avea intotdeauna conotatii si consecinte diferite – desi acest lucru nu incalzeste pe nimeni cand se afla intr-un astfel de context. In orice caz, asa cum am atras atentia de mai multe ori, atitudinea autoritatilor noastre orbite “ajuta” mult la inflamarea spiritelor; daca peste aceasta inflamare se suprapune si o criza sociala grava, foamete, atunci...

Atunci si mai ales ACUM trebuie sa veghem duhovniceste mai mult si sa nu ne lasam târâti in niciun fel de diversiune revolutionara sau de duh revolutionar. Exprimate explicit sau mascat… Ci sa ne amintim, o data in plus, ca Cineva asteapta de la noi, de mult o cu totul alta “revolutie”, pe care multi o tot amanam… Pocainta, “metanoia”, “revolutia” schimbarii noastre totale, launtrice si exterioare, dupa voia si poruncile lui Hristos, Cel pe Care, de multe ori ajungem sa-L “aparam”, sa vorbim despre El, fara insa a-L si trai, a-L avea cu adevarat in noi…

Parca nici n-ar fi trecut 2 ani si cele anticipate atunci sunt, astazi, mult mai actuale si decat erau atunci… Pentru ca, intre timp, “semintele” haosului programat s-au copt mult mai bine…

 • DCnews: 

Proteste Istanbul: Spray-uri lacrimogene și polițiști infiltrați. Soldații turci atacă kurzii

Mii de oameni s-au strând în Piaţa Taksim din Istanbul pentru a protesta împotriva Guvernului şi reprimării de către poliţie. Au avut loc noi ciocniri cu poliția, care a folosit spray-uri lacrimogene și au fost reținute persoane de către polițiști îmbrăcați în civil. Soldaţii au ucis o persoană şi au rănit alţi zece oameni după ce au tras asupra unui grup de protestatari. Aceştia demonstrau faţă de construcţia unui nou post de poliţie în zona dominată de etnicii kurzi.

Protestatarii ar fi fost strânși de grupul Solidaritate Taksim. Timp de două ore, manifestanţii au înfruntat un cordon de poliţişti antirevoltă, care le bloca accesul în piaţă. Ei au scandat “Guvernul, demisia” sau “Împotriva fascismului, cu toţii”. La venirea nopții s-au dispersat, scrie AFP, potrivit Mediafax.

Însă, pe pagina Occupy Gezi apare textul “Se pare că au sosit noi spray-uri lacrimogene” însoțit de imaginea următoare:

Proteste Istanbul: Spray-uri lacrimogene și polițiști infiltrați. Soldații turci atacă kurzii

Cei de la pagina Occupy Gezi au spus că “a fost o scurtă ciocnire în această seară”, după ce au fost întrebați de oameni din întreaga lume “când s-a întâmplat”. Pe grupul Occupy Gezi unul dintre protestatari a scris: “Eu plătesc taxe! Poliția mă bate! Taxele mele sunt date ca un bonus! Yaay! Banii meu sunt cheltuiți pentru mine 100%”.

O jurnalistă liberă profesionistă, Sarah Olsson, din Suedia a fost reținută de autorități sub acoperire. Mai mulți protestatari se plâng că au fost chestionați și reținuți de autorități sub acoperire.

Prosteste și la Ankara

Proteste similare au avut loc şi pe străzile din Ankara, unde oamenii au mărşăluit prin centrul oraşului. Forţele de ordine au intervenit în forţă şi au dispersat mulţimea furioasă cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Totul a pornit de la o acţiune a forţelor armate turce, care s-au ciocnit cu mai mulţi manifestanţi pro-kurzi, într-un sat sudul Anatoliei. Soldaţii au ucis o persoană şi au rănit alţi zece oameni după ce au tras asupra unui grup de protestatari. Aceştia demonstrau faţă de construcţia unui nou post de poliţie în zona dominată de etnicii kurzi.

Problema etnicilor kurzi este una prezentă constant în politica statului turc. Guvernul de la Ankara este acuzat că a încălcat în repetate rânduri drepturile de bază ale kurzilor. Aceştia îşi doresc înfiinţarea propriului stat suveran pe teritoriul din sudul Turciei şi nordul Irakului.

Europa clocoteşte de furie, autorităţile cer explicaţii de la SUA şi se miră că a devenit “ţintă”

Săptămânalul german Der Spiegel dă publicităţii informaţii incendiare despre cum au spionat americanii reprezentanţele UE din New York şi Washington.
Uniunea Europeană a fost una dintre “ţintele” agenţiei americane de supraveghere electronică NSA, acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial în cadrul programului PRISM, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ediţia de duminică. 

Documente confidenţiale

Der Spiegel îşi bazează acuzaţiile pe documente confidenţiale, despre care a aflat în parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre programul de supraveghere planetără PRISM, şi în prezent  blocat la Moscova, în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo, după ce a cerut azil politic autorităţilor de la Quito.  Într-unul dintre aceste documente, datat septembrie 2010 şi clasat drept  “strict confidenţial”, NSA descrie modul în care se spionează Ambasada UE la Washington.  Este vorba nu doar despre microfoane instalate în clădire, ci şi despre o infiltrare în reţeaua informatică, permiţându-i să citească e-mailuri şi documente interne. 

“Ţinte de atacat”

Reprezentanţa UE la ONU, din oraşul New York, era supravegheată în acelaşi fel, tot potrivit acestor documente, în care europenii sunt desemnaţi în mod explicit drept “ţinte de atacat”.  NSA şi-a extins operaţiunile până la Bruxelles. În urmă cu “peste cinci ani”, scrie Der Spiegel, experţi în securitate din cadrul UE au descoperit un sistem de ascultare a reţelei telefonice şi de Internet a clădirii Justus-Lipsius, principalul sediu al Consiliului UE, care ajungea până la cartierul general al NATO, la periferia Bruxelles-ului.

Un precedent din 2003

În 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonică a birourilor mai multor ţări, între care Franţa şi Germania, însă este dificil să se afle dacă este vorba despre acest caz despre care scrie Der Spiegel. Publicaţia germană a postat pe site şi reacţii din partea unor personalităţi europene, ca preşedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, care apreciază că “dacă acest lucru se confirmă, este vorba despre un scandal imens”.  “Acest lucru va dăuna în mod considerabil relaţiilor dintre UE şi Statele Unite”, a adăugat el.  Schulz s-a declarat profund îngrijorat de afirmaţiile respective, cerând “ o clarificare deplină şi informaţii complementare rapide” din partea autorităţilor americane. “Trebuie ca partea americană să ne explice imediat şi în detaliu dacă aceste informaţii din presă referitoare la interceptări ilegale şi total disproporţionate din partea SUA a UE sunt exacte sau nu”, a declarat duminică într-un comunicat de presă ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

“Scăpat de sub control”

obastasiÎn opinia ministrului luxemburghez de Externe Jean Asselbron,“Statele Unite ar face mai bine să îşi supravegheze serviciile lor de informaţii decât pe aliaţii lor”.  Spionajul american este “scăpat de sub orice control”, apreciază el, subliniind că activităţile în domeniul informaţiilor “sunt justificate de lupta împotriva terorismului (…). UE şi diplomaţii săi nu sunt terorişti”. Tot pentru site-ul Der Spiegel, eurodeputatul ecologist Daniel Conh-Bendit îndeamnă la o întrerupere imediată a negocierilor supra tratatului de liber-schimb transatlantic, atât timp cât nu s-a semnat cu Statele Unite un acord asupra protecţiei datelor. Negocieri în acest sens, lansate în 2011, nu s-au finalizat încă.  Uniunea Europeană a informat duminică că le-a cerut explicaţii autorităţilor americane referitoare la dezvăluirile privind spionarea instituţiilor europene, şi că aşteaptă un răspuns oficial. “Suntem la curent cu informaţiile presei. Am luat imediat legătura cu autorităţile americane de la Washington şi Bruxelles şi le-am confruntat cu informaţiile presei”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de AFP. “Ne-au spus că vor examina exactitudinea informaţiilor publicate, şi că ne vor da un răspuns”, a adăugat Comisia, precizând că nu va mai face alte comentarii, pentru moment.

Să intervină Barroso!

“Faptul că prietenii noştri americani consideră europenii drept inamici depăşeşte orice imaginaţie. Dacă informaţiile presei se dovedesc adevărate, e imposibil să nu-ţi aminteşti de acţiunile între inamici din timpul Războiului Rece”, a mai spus doamna ministru. Ministrul german a mai cerut ca preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, să intervină “imediat şi personal” pentru a se face lumină în privinţa tuturor acuzaţiilor de supraveghere de către americani a UE. Dacă acestea se dovedesc adevărate, “ele nu mai pot fi explicate folosindu-se argumentul luptei contra terorismului”, a avertizat doamna Leutheusser-Schnarrenberger. Omul care se află în centrul scandalului planetar privind spionarea lumii de către americani, fostul consultant al NSA, Edward Snowden, se află blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova. Mai mulţi deputaţi ruşi s-au mobilizat, duminică, pentru el, apreciind că o extrădare a fugarului în SUA ar fi “moral inadmisibilă”, după ce Ecuadorul a trimis mingea în terenul Rusiei privind cererea sa de azil.

Situaţie de blocaj total 

Tânărul informatician, în vârstă de 30 de ani, un fost analist al National Security Agency (NSA), trăieşte de peste o săptămână pe aeroport. Paşaportul său american a fost anulat, iar fără o viză rusă el nu poate să se prezinte la Ambasada Ecuadorului, situată în centrul Moscovei. Expulzarea acestuia, la cererea Statelor Unite, ar reprezenta o eroare, a declarat deputatul Aleksei Puşkov, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Internaţionale în cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus).  “Nu este o problemă de utilitate (a lui Snowden pentru Rusia). Este o problemă de principiu”, scrie el într-un mesaj postat pe Twitter duminică. “Livrarea unui refugiat politic este moral inacceptabilă”, subliniază Puşkov.

Şi Franţa reacţionează

Franţa, la rândul ei, a cerut duminică explicaţii din partea autorităţilor americane privind dezvăluirile legate de spionarea instituţiilor europene de către Washington, dezvăluite de presa germană.  “Franţa a cerut azi explicaţii de la autorităţile americane pe tema informaţiilor dezvăluite de săptămânalul german Der Spiegel, potrivit cărora National Security Agency (NSA) ar fi spionat instituţiile Uniunii Europene”, a declarat şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius. “Aşteptăm de la autorităţile americane să lămurească în cel mai scurt timp şi să îndepărteze îngrijorările suscitate de dezvăluirile presei”, a mai spus acesta. Cererea Franţei a fost transmisă Casei Albe şi Departamentului de Stat de către Ambasada Franţei la Washington, au precizat surse diplomatice franceze, citate de AFP.

Suntem parteneri sau ce mai suntem? “Partenerii nu se spionează!”, avertizează Reding 

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a dat asigurări că “între parteneri nu există spionaj” şi a avertizat Washingtonul în privinţa posibilelor consecinţe asupra negocierii unui acord de liber-schimb, dacă nu se îndepărtează suspiciunile de spionaj la adresa UE din partea SUA. “Între parteneri, nu ne spionăm! Nu se poate negocia pentru o mare piaţă transatlantică dacă există şi cel mai mic dubiu că partenerii noştri îşi îndreaptă interceptările spre birourile negociatorilor europeni”, a declarat comisarul european cu ocazia unei întâlniri cu cetăţenii în Luxemburg. “Americanii ar trebui să îndepărteze toate aceste suspiciuni foarte rapid”, a mai spus ea, în contextul dezvăluirilor săptămânalului german Der Spiegel, potrivit cărora americanii au spionat birourile UE de la Bruxelles şi misiunea diplomatică a UE de la Washington şi cea de pe lângă ONU, la New York.

Câteva organizaţii neguvernamentale vor protesta pe 1 iulie, între orele 10.30 – 12.30, în faţa Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Muncii faţă de blocarea programelor de schimb de seringi.

Aceştia atrag atenţia că începând de duminică narcomanii nu vor mai primi serigi sterile pentru a se injecta în condiţiile în care ne confruntăm cu o explozie de îmbolnăviri de HIV în rândul consumatorilor de droguri. La manifestare vor lua parte aproximativ 100 de persoane, printre care se vor număra nu doar reprezentanţi ai ONG-urilor, ci şi beneficiari ai programului, participanţii urmând a se întâlni în faţa statuii lui Iuliu Maniu din Piaţa Victoriei. „Acest protest este ultima soluţie pentru a putea continua serviciile de schimb de seringi. Fondurile europene sunt destinate reintegrării sociale, ele nu adresează neaparat o problemă de sănătate publică precum cea de faţă. Din punctul nostru de vedere, responsabili de acest program ar trebui să fie ministerul Sănătăţii şi, în cazul consumatorilor din Capitală, primăria municipiului Bucureşti. Ceea ce cerem este ca problemele să fie preluate de stat”, a declarat pentru adevarul.ro Valentin Simionov, directorul Romanian Harm Reduction Network (RHRN).

Potrivit acestuia, în ţări precum Cehia sau Ungaria, bugetul programelor de schimburi de seringi este alcătuit din bani de la stat, de la autorităţile locale şi din donaţii. „La sirnoi, banii pentru programul de schimb de seringi vin strict din donaţii. Pe de altă parte, România nu mai poate beneficia de finanţare de la Fondul Global, având în vedere că este un stat membru al Uniunii Europene, fondurile fiind direcţionate spre state sărace. Noi am avut întâlniri la Ministerul Sănătăţii, care a introdus o sumă în programul naţional de prevenţie, dar din câte am înţeles, banii respectivi sunt destinaţi echipamentelor sterile pentru a fi distribuite pe teren. Se pune mai mult accent pe prevenţie, prea puţini sunt cei dispuşi să lucreze direct cu consumatorii de droguri. În plus, o altă consecinţă a încetării programului e faptul că mulţi vor rămâne fără un loc de muncă”, a completat Simionov.

Singurul centru de schimb de seringi va fi cel din Ferentari

Până astăzi, 3.000 de consumatori de droguri au avut acces la programul de schimbi de seringi. Singurul centru care va mai oferi instrumente sterile narcomanilor va fi cel din Ferentari, a cărui capacitate este redusă şi care poate deservi cel mult 300 de consumatori pe lună. Mai precis, începând de astăzi 19.000 de consumatori de droguri din Bucureşti „vor rămâne fără servicii de reducere a riscurilor”, esenţiale în prevenirea infectării HIV sau hepatita B şi C. În opinia specialistului, statul pune în pericol întreaga comunitate. „Dacă acum au fost depistate aproximativ 300 de cazuri noi de HIV, în următorii doi sau trei ani acestea s-ar putea dubla”, a adăugat directorul RHRN. „Aceste servicii au fost oferite în ultimii 14 ani exclusiv de organizaţii ale societăţii civile cu suport financiar internaţional. Serviciile de reducere a riscurilor salvează vieţi şi economisesc bani: schimbul de seringi costă 500 euro per pacient într-un an, echivalentul unei luni de închisoare sau de 12 ori mai puţin decât costul tratamentului HIV (6 000 Euro/pacient/an)”, se arată într-un comunicat de presă al RHRN.

Rata de transmitere a infecţiei cu HIV va creşte

Totodată, reprezentanţii reţelei susţin că în condiţiile în care proporţia consumatorilor de droguri în rândul persoanelor nou diagnosticate a crescut în ultimii ani (de la 7% în 2007, la 31% în 2012), oprirea serviciilor de reducere a riscurilor va spori rata de transmitere a infecţiei cu HIV în rândul consumatorilor, dar şi în rândul restului populaţiei. Spre exemplu, la 31 decembrie 2011, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş înregistra 114 de noi cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri, o creştere de peste 10 ori faţă de 2010. Această creştere se explică prin scăderea impactului serviciilor specializate de prevenire HIV în rândul grupurilor la risc şi prin reorientarea consumatorilor de droguri injectabile de la heroină la substanţele noi cu proprietăţi psihoactive, cunoscute sub numele de „etnobotanice”.

În numai trei ani, 1,9% dintre români încercaseră cel puţin o dată în viaţă aceste produse. „Creşterea explozivă a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice) este în mare parte rezultatul lipsei de voinţă politică a nivelul autorităţilor centrale şi locale în finanţarea şi susţinerea programelor de prevenire şi reducere a riscurilor asociate consumului de droguri”, spun specialiştii RHRN.

Costul tratamentului HIV pentru o persoană se ridică la 500 euro pe lună

Dacă în restul ţării au fost înregistrate numeroase urgenţe medicale, în Bucureşti situaţia a scăpat de sub control în momentul în care noile substanţe au început sa fie injectate: conform studiilor, rata de injectare a crescut de la 3 la 5-10 injectări pe zi. Lipsite de fonduri, programele de schimb de seringi au distribuit doar 900.000 de seringi în 2011 faţă de aproape 1,7 milioane seringi în 2009. Conform raportului lansat cu ocazia Zilei Mondiale Antidrog costul tratamentului HIV pentru o persoană se ridică la aproximativ 500 euro pe lună în timp ce costul distribuirii de seringi de unică folosinţă este de 450 euro pe an. Raportul prezintă cadrul conceptual şi normativ în care sunt implementate politicile antidrog precum şi costurile lor directe, exprimate în sume cheltuite pentru reducerea cererii şi a ofertei de droguri, cât şi cele indirecte: creşterea epidemiei HIV în rândul consumatorilor de droguri, propagarea consumului de „etnobotanice”, creşterea în ansamblu a consumului de droguri în România ca urmare a lipsei de coerenţă a politicilor antidrog şi a lipsei de coordonare între principalele instituţii cu responsabilităţi în acest domeniu.


Categorii

Egipt, Era Big Brother, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii, Turcia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “ROADELE “DEMOCRATIEI A L`AMERICAINE”: Egiptul iarasi in haos, la 2 ani dupa “eliberarea” de sub Mubarak/ Protestele din Turcia: KURZII ISI FAC APARITIA/ SUA spioneaza Uniunea Europeana: E CA-N RAZBOIUL RECE/ Zombie Apocalypse? EPIDEMIE DE SIDA SI REVOLTE ALE… CONSUMATORILOR DE DROGURI?

 1. Luca 21,9
  Iar cand veti auzi de razboaie si de razmerite, sa nu va inspaimantati; caci
  acestea trebuie sa fie intai,dar sfarsitul nu va fi curand .
  trimitere la
  Isaia cap. 19
  2.Voi intarata pe Egipteni unii impotriva altora si se vor razboi frate cu frate si prieten cu prieten , cetate cu cetate , imparatie cu imparatie .
  3.Egiptul isi va pierde mintea si vor merge ei sa intrebe pe idoli si pe vrajitori pe fermecatori si pe ghicitori.
  4. Si voi da Egiptul in mana unui stapanitor crud si un imparat puternic il va stapani , zice Domnul Dumnezeu Savaot .
  14.Domnul a aruncat peste ei un duh de zapaceala ;in orice fapta alor ei ratacesc Egiptul si nu-si dau seama , cum nu-si da seama betivul cand varsa .
  15.Si nu va fi nici un lucru in Egipt cu rostul lui : nici cap,nici coada, nici inceput ,nici sfarsit.

 2. Americanii sunt cea mai mare plaga cu care se confurnta omenirea in acest moment, cei mai mari generatori de instabilitate politica, economica si sociala !

 3. Cultul păcatului, legalizarea patimilor, eradicarea rusinii,a supunerii și ascultarii de părinţi și legile firii, folosirea puterii demonice a pacatului asupra celor ce au fost crescuți în acest duh și cult pentru a fi astfel folosiți, spre a provoca anarhia, spre a justifica în subconștientul maselor justificarea noii ordini mondiale,

 4. desființarea dragostei firești de curat, de firesc, de frumos, de sfânt, de neam, de tradiţie și moștenire strămoșească, desființarea structurilor administrative și de putere create pentru a sluji, cultiva și apara acestea, (și as putea continua), toate, toate conturează un chip, un scop și o putrere care nu mai au nimic din omenesc, care sunt exact opusul lui Hristos. Iată oferta celei de a treia ispite din Pustiul Carantaniei, respinsă de Domnul Iisus.
  Iată la ce au slujit și slujesc “cuceririle” științei, evoluția “culturii” și civilizației omului fără Dumnezeu.
  Lumea nu-l cunoaşte și nu-l vrea pe Iisus Hristos Dumnezeu, că de l’ar cunoaște, ar vedea toate acestea și s’ ar cutremura s’ ar îngrozi.
  Generatiile lui Anticrist au înlăuntru cultivată repulsia, ura (și plăcerea rastignitoare) de Hristos. Am ajuns în punctul din care căderea a devenit prăbușire fără nici o şansă de încetinire.

 5. Pt Lucian: nu este cazul ca să generalizăm nici aici. Eu cunosc americani f buni şi credincioşi. Sau şi alţii pe care chiar îi doare de ţara lor şi de ceea ce aceasta generează în lume. Dar şi americanii sunt conduşi de oameni negri la suflet şi f bine organizaţi şi antrenaţi. Ca şi pe egipteni acum, şi pe americani tb ca să-i compătimim, căci şi lor li s-a pregătit o “petrecere” poate şi mai dihai decât arabilor. De către aceiaşi oameni cu sufletul negru. Deci haide să despărţim apele şi să nu acuzăm noi aiurea la grămadă, precum suntem noi românii acuzaţi de ex. de infracţiunile pe care le comit concetăţenii noştri în Occident!

 6. Da, si mai e ceva cu Egiptul, ceva chiar groaznic. Etiopia, de fapt o companie americana, a decis sa construiasca un baraj urias pe Nil, fapt care-i va reduce considerabil debitul in Egipt. tinind cont de faptul ca cele 86 de milioane de egipteni folosesc la MAXIMUM actualul nivel, o micsorare de debit fie cit de mica ar fi un mare dezastru umanitar pentru ca apa de baut va fi rationalizata. 80% din teritoriul acestei tari este desert si atit.

  Sentimentul ca tara se indreapta spre un haos care nu va duce nicaieri decit spre o distrugere totala o au si multi egipteni care incearca sa plece din tara cu familii cu tot.

 7. @ cristian

  Cand cineva spune “americanii” nu se refera, in grup, la fiecare cetatean american luat individual. Se refera la ceea ce reprezinta America in acest moment, la cultura americana si, pana la urma, la modul in care America se impune si se simte impusa in lume.

  Ca si printre americani sunt oameni de isprava, bun, nu neaga nimeni. Dar ei nu prea au importanta in ecuatia a ceea ce inseamna “America” in acest moment, si de multe decenii incoace, in lume. Ca daca ar avea, influenta lor s-ar face simtita si America nu ar mai avea politicile pe care le are.

  Deci, eu as face exact afirmatia inversa: nu este cazul sa particularizam si sa mergem la “atom” atunci cand analizam sau facem o afirmatie despre un organism (in cazul acesta, o natiune, o tara). Si un organism bolnav poate avea cateva celule sanatoase. Dar este stupid sa nu vezi sau sa te feresti sa judeci boala organismului pentru ca, vezi Doamne, celula X sau Y totusi au ramas sanatoase (desi, oare, PENTRU CATA VREME ?).

  Si da, cei care se refera, in general, la “romanii” care fac si dreg prin strainatate sau la ei in tzara sa stii ca au dreptate. Astia suntem acum, din pacate. Sigur, exista si exceptii (iarasi, OARE PENTRU CATA VREME vor mai putea aceste exceptii supravietui in interiorul unui organism bolnav ?).

  Dar modul in care ne definim si actionam acum ca “organism”, acesta este: un mod ticalosit, stricat, condamnabil din toate punctele de vedere. A nu ne vedea aceasta boala prezenta a neamului nostru reprezinta un mare pericol …

  Parerea mea …

 8. @ Niste intrebari pentru Lucian…

  – Daca romanii sunt in majoritate “bolnavi” de vicii, patimi si pacate, si daca sunt botezati cu Botezul Crestin ortodox, si cu toate acestea foarte multi dintre ei , NU SUNT “ortodocsi convinsi si mai ales practicanti”, si daca TOTI acest romani sunt “oficial” MEMBRII ai Bisericii, Ortodoxe… evident, si daca multi dintre ei sunt “celule bolnave” ca “membrii” ai Bisericii oare sa tragem atunci concluzia ca Organismul Bisericii noastre este in proportie majoritara…”bolnav”??

  – Sau sa intelegem altceva, si anume ca toti acei crestini Ortodocsi romani NEpracticanti si NEcredinciosi (in sensul ca NU ADERA la Doctrina Bisericii, ba chiar o contesta, DAR nu doresc sa o paraseasca “oficial”…), sau AUTOEXCLUS din Trupul Bisericii, pentru ca s-au imbolnavit iremediabil de boala pacatelor si a ncredintei sau a unei conceptii blasfemiatoare la adresa Bisericii??

  Iti pun aceste intrebari, Luciane, pentru ca pe viitor, cei care AVEM GRIJA (ca simplii mireni si nu ca sacerdoti…) “apararii” Adevarului Bisericii noastre in viata noastra si in inima noastra de TOT ceea ce poate sa ni-l FURE sau Manjeascasa, sau omoare…TREBUIE SA STIM FOARTE BINE si CLAR, cine (MAI) ESTE IN Biserica, si CE este INCA Biserica…Ortodoxa? Si anume “ekklesia” CUI? a caror romani care se “auto”intituleaza si “oficial-prezinta” ca “ORTODOCSI”??

  Poate imi dai niste raspunsuri…fiindca am observat ca ai avut o mare “capacitate” persuasiva de argumentare in comentariulm tau anterior…si cine stie poate mai faci o mica “zvacnire” rational-cognitiva si iti exprimi niste idei…”folositoare pentru toti”…

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 9. @ vela gheorghe

  Imi pare rau ca te-a indignat atat de mult comentariul meu. Dar, ca sa-ti raspund totusi la intrebari:

  1. Da, evident ca este bolnav. Dar diferenta dintre Biserica si societate este aceea ca in Biserica individul se poate vindeca, caci Biserica nu are cum sa fie, in sine, bolnava, asa cum un spital nu este, in sine, bolnav, cu toate ca este plin de oameni bolnavi dar si de unii sanatosi care ajuta la insanatosirea celor bolnavi (sau, de ce nu, chiar si de unii bolnavi care ajuta, dupa puterile lor, la insanatosirea celor bolnavi).

  2. Asta numai Dumnezeu stie dar, daca ar fi sa ne luam dupa Sfintele Canoane, este destul de usor, dupa standardele de usuratatea cu care ne-am obisnuit sa tratam Biserica si invatatura ei, sa cazi in afurisenie sau chiar in anatema.

  3. Biserica este, in primul rand, a lui Hristos, nu a oamenilor, desi a fost “infiintata” pentru oameni dar nu ca o “acedemie a dreptilor” ci ca un “spital al pacatosilor”. Deci, a te indigna ca in Biserica exista pacatosi este ca si cum te-ai idigna ca intr-un spital exista bolnavi, ceea ce este, evident, aiuristic (desi f. multi dintre noi o facem, de multe ori chiar fara sa ne dam seama).

  Altfel, Adevarul Bisericii trebuie trait, nu aparat. Alta confuzie pe care, din pacate, o facem de foarte multe ori, chiar manati de cele mai bune intentii.

  Eu nu inteleg de ce faci aceasta paralela, din ce vad, intre starea neamului enuntata de mine si starea, in sine, a Bisericii. Desigur, Biserica este compusa din oameni iar acest lucru se vede si in, sa zicem, felul in care Biserica se prezinta intr-un moment sau altul in fatza lumii prin intermediul slujitorilor ei lumesti.

  Dar, pe langa asta, existenta sau nu a Bisericii nu depinde de asta ci de Dumnezeu. Biserica va fi in Romania si in lume pana la sfarsitul veacurilor, pentru cine doreste sa se vindece sau macar sa incerce sa se vindece …

 10. Frate ITI MULTUMESC,pentru “raspunsurile” tale…!
  Nu regret ca te-am “provocat” sa iti exprimi parerea la “nedumeririle” mele, caresa o spun sincer au fost mai putin limpede exprimate…
  Mi-a “placut” foarte mult comparatia pe care ai facut-o intre Biserica Ortodoxa si “un spital plin de bolnavi”…
  Stiam si eu din multe “predici” ale multor preoti din zilele noastre (pe care ii auzisem predicand aceasta mare idee la Sfintele Liturghii) si chiar din scrieri ale Sfintilor Parinti ca Biserica Ortodoxa, DREPTMARITOARE si SINGURA RAMASA in ADEVARUL “originar” si “Original”, lasat de Domnul pe pamant…este un MARE “spital” de vindecare duhovniceasca si chiar trupeasca a oamenilor pe care EL l-a randuit pe pamant,pana la a doua Sa Venire…
  Dar parca niciodata nu am inteles mai “deslusit” aceasta mare idee si cunostinta pe care am auzit-o si citit-o, ca in urma citirii “succintelor” tale lamuriri.
  Dar as vrea sa intelegi ca eu nu am fost deloc “indignat” de ceea ce tu ai spus in celelate comentarii ale tale, si nici nu te-am provocat ironic si sarcastic ca sa-mi raspunzi, ci pur simplu am simtit o anumita “forma” si “conditie” (cum este conditia fizica a corpului sportivilor…) a starii puterii de judecata si de intelegere si patrundere a mintii tale,o stare “vioaie” de luciditate, pe care nu oricand si nu la orice intrare pe acest site, o vad la alti comentatori…si spun asata fara ca sa te laud gratuit…si nici ca sa te arunci in vreo…”parere de sine…de autolaudare interioara”, care este foarte primejdioasa, scriu asta pentru ca inainte de a intra pe acest site si de a vedea “raspunsul tau”, tocmai am lasat din maini lucrarea Sfantului meu drag Ignatie Briancianinov, “Despre Inselare”, pe care o mai reiau din cand in cand, cand observ ca mi se “toceste” cugetarea crestina in mine…si cad si ma “tarasc” in cugetarea cea cazuta…, si “simtind” aceasta, vioiciune a judecatii tale, mi-am zis: “hai sa-i ridic mingea (discutie) la fileu “polemicii” si sa vad ce spune acest frate Lucian, despre “celule bolnave” ale Trupului Bisericii, fiindca mi-a placut modul in care ai vorbit si explicat celorlalti comentatori ce sunt “celule bolnave” din organismul societatii unor popoare…”
  Asadar sa nu mi-o iei in nume de rau…!

  Inca o data iti multumesc pentru ceea ce ai scris si consider ca “interventia ta” are un dar si un rost foasrte important de a LAMURI si pe acei “ssceptici” si “barfitori” ai Bisericii noastre ortodoxe, care NU POT sa nu se “intrebe”, evident cu tenta pejorativa: “CUM POATE sa fie “SFANTA” si “NEPRIHANITA”, Biserica Ortodoxa Romana, cand atatia mebrii ai ei, traiesc in mari si multe si chiar strigatoare la cer PACATE,si fara sa citeasca Sfanta Scriptura, si fara sa aiba o legatura REALA si VIE cu Capul Trupului Bisericii, care este HRISTOS-MANTUITORUL nostru??”

  Iar raspunsul pe care tu l-ai dat: “EXACT ASA CUM POATE FI perfect STERIL si IGIENIZAT si CURAT si ANTISEPTIC (eu nu prea cunsoc bine “nuantele” si notiunile termenilor medicali) UN SPITAL, care este PLIN DE PACATOSI!!
  Si chiar dac nu ai spus-o, dar o adaug eu…”TOTA ASA, daca spitalul este IGIENIZAT, indiferent de cati bolnavi ar fi in el, unii chiar pe moarte, sau suferinzi de grave boli transmisibile (caci pacatele si patimile, spune Marele nostru Geniu Teolog, Parintele Dumitru Staniloae, SE TRANSMIT cu o repeziciune mare de la om la om…in lume), atunci SI SPITALUL Bisericii noastre ortodoxe are si POSEDA toate CONDITIILE NECESARE ca cei care VOR sa se vindece SA o POATA face si obtine..!), fiindca LUCRAREA vindecatoare a Harului divin, care se transmite prin Sfintele Taine si prin celelalte LUCRARI vindecatoare si Sfintitoare ale Bisericii Ortodoxe…ESTE SFANTA si “sterila” si ANTISEPTICA si IGIENIZATA, intr-un cuvant SFINTITOARE, tot asa cum IZVORUL acestei Lucrari ESTE SFANT, asa cum este un izvor de apa sanatos…!”

  Mi s-a parut o LAMURIRE DE CRISTAL…!
  Si pentru asta iti multumesc din suflet…fara exagerari!
  Dumnezeu sa aiba MILA de noi toti, iar tie sa-ti mentina si sporeasca judecata mintii tale! AMIN!

 11. Pingback: EGIPT: tulburari sociale si LOVITURA DE STAT MILITARA. Presedintele Morsi, reprezentant al “Fratiei Musulmane”, ARESTAT LA DOMICILIU - Recomandari
 12. Pingback: Egiptul in pragul RAZBOIULUI CIVIL. Confruntari soldate cu victime intre suporterii FRATIEI MUSULMANE, adversarii presedintelui MORSI si ARMATA - Recomandari
 13. Pingback: EGIPT intre RAZBOI CIVIL si DICTATURA MILITARA. ERDOGAN critica LOVITURA DE STAT MILITARA, americanii “statului de drept” o sprijina/ Netanyahu: ISRAEL AR PUTEA ATACA IRANUL INAINTEA SUA/ Israel si SUA au atacat un port sirian ce depozita ARME
 14. Pingback: Era tensiunilor sociale si a pescuitorilor in ape tulburi: Papa Francisc vrea sa IMPINGA TINERII AFARA, IN STRADA/ MACEL la Cairo/ PROTESTE in Tunisia/ NEMULTUMIRE ENDEMICA in Bulgaria - Recomandari
 15. Pingback: Carnagiu in EGIPT. ARMATA A DECLARAT STARE DE URGENTA - Recomandari
 16. Pingback: CINISM DEZGUSTATOR. “Mila” interesata politic fata de CRESTINII COPTI DIN EGIPT si indignarea sicofantilor fata de DEMOCRATIA din PERIFERIE - Recomandari
 17. Pingback: (video): GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare