CATI ENGLEZI MAI STIU CINE L-A TRADAT PE IISUS?/ Ucigasul Breivik si religia Europei/ ATEISMUL E IN FLOARE IN LUME: IN FRUNTE – TARILE SCANDINAVE

21-04-2012 4 minute Sublinieri

 • Doxologia:

 Sondaj: Trădătorul lui Iisus – Judas Priest

Un sondaj de opinie din Marea Britanie a arătat procentul îngrijorător de ignoranţă absolută faţă de valorile şi cunoştinţele creştine în ceea ce priveşte Paştile.

Naţiunea britanică s-a bucurat in corpore de 4 zile de concediu pentru a sărbători Învierea lui Hristos, însă un sondaj a arătat ignoranţa larg răspândită a britanicilor – şi nu numai a lor – în ceea ce priveşte obiectul acestei sărbători.

Cotidianul „The Sunday Telegraph” a mers pe străzile din Londra, Birmingham şi Bristol pentru a întreba peste 100 de oameni 5 întrebări simple despre Înviere.

Doar jumătate – 55% au ştiu că „Iuda Iscarioteanul” a fost cel care L-a trădat pe Mântuitorul Hristos, ori măcar „Iuda”. Un respondent a spus că trădătorul a fost Judas Priest, numele unei formaţii de heavy metal. Alţii au sugerat că cel care L-a trădat a fost fratele Său, Petru, Moise, Nazarus dar şi Iuda Escargot.

Doar 51% au ştiut cine a fost Pontius Pilatus, în timp ce unul a spus că a fost un discipol de-al lui Iisus.

21% nu au ştiu ce s-a întâmplat în Vinerea Mare şi în Duminica Învierii, iar 23 % nu au putut identifica Ierusalimul ca locul Pătimirilor Domnului. Răspunsurile incorecte au fost: Arabia, Roma, Londra şi Betleem.

Andrea Minichiello Williams, un reprezentant al organizaţiei Christian Concern, a spus că este nevoie de mai multă educaţie despre creştinism în rândul populaţiei britanice.

Avem o măreaţă şi bogată moştenire creştină şi biblică, şi nu de multă vreme copiii au început să înveţe religia în şcoală” a spus el.

Este nevoie aşadar de a învăţa care sunt fundamentele creştinismului: iubirea, pacea, Învierea, mântuirea şi veşnicia.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.christiantoday.com

Persecuţia creştinilor în Marea Britanie sancţionată de prelaţii ţării

Într-o declaraţie făcută la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fostul Arhiepiscop de Canterbury, Lord George Carey a spus că creştinii din Marea Britanie sunt diabolizaţi de către societate şi mai ales de către curţile juridice şi sunt discriminaţi în mod sistematic.

Carey a arătat către uzul judiciar al legii egalităţii pentru a marginaliza creştinătatea în favoarea unor culte necunoscute, minoritare ori chiar periculoase.

„Într-o ţară unde creştinii pot fi concediaţi pentru că îşi manifestă credinţa lor, unde sunt diabolizaţi de către autorităţile de stat şi în frică de a fi arestaţi pentru viziunea lor asupra unei etici sexuale, ceva este foarte greşit” a spus prelatul anglican.

Plângerile de persecuţie anti-creştină abundă în Marea Britanie. Printre ele, menţionăm pe Nadia Eweida şi Shirley Chaplin, care au fost date afară de la muncă pentru că purtau cruce la gât. Creştinii sunt forţaţi să-şi trăiască credinţa într-un mod „subteran”, ascunzându-se de persecutori şi temându-se de stigmatizare.

De asemenea, liderul catolic Keith O Brien, Cardinal de Edinburgh a vorbit despre marginalizarea religiei în Marea Britanie şi a chemat pe toţi creştinii să poarte cruci la gât pentru a mărturisi credinţa creştină. Fie că este purtată la gât, sau cu un ac la piept, Crucea ne arată a fi discipoli ai lui Hristos şi trebuie să o purtăm cu mândrie”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.lifesite.net

[pr. Ioan Valentin Istrati]: Breivik şi religia Europei

Breivik a stat în faţa curţii din Oslo şi a declarat în această săptămână: „Admit acţiunile mele, dar nu şi vina”. Aceste acţiuni desigur înseamnă uciderea cu sânge rece a 77 de oameni în 22 iulie 2011. 8 au fost ucişi în atacul cu bombă de la Oslo, iar 69 de tineri şi adolescenţi au fost ucişi pe insula Utoya, la o întrunire a tineretului socialist.

Breivik şi-a celebrat masacrul în faţa curţii, spunând despre acesta că a fost cel mai spectaculos eveniment din istoria europeană recentă. Admiţând uciderile a spus: „Aş face-o din nou”.

El chiar ar putea să mai aibă ocazia să ucidă zeci sau sute de oameni. Legea norvegiană permite întemniţarea pentru doar 21 de ani, chiar şi pentru un vinovat de uciderea a 77 de persoane. Oficiali din Norvegia au asigurat pe cetăţeni că Breivik este puţin probabil că va fi eliberat, însă Breivik nu face parte din categoria criminalilor psihopaţi, aşa că este posibil să-l mai vedem la lucru.

Cum este posibil ca într-o societate civilizată de înaltă ţinută, în care acum câteva decenii nici nu existau yale la uşi, să existe şi să lucreze un asemenea criminal, mânat de ură pe toţi străinii, scrâşnind împotriva musulmanilor sau a altor credinţe, reclamându-se creştin deşi batjocoreşte creştinismul prin terorism şi violenţă ucigaşă? Cum a putut să se pregătească minuţios pentru o asemenea crimă un om care avea vecini, rude, cunoscuţi, prieteni, care nu au realizat amploarea extremismului şi enormităţile violente ale acestuia. De bună seamă, tineri teribilişti skinhead, urmaşi ai naziştilor există în toată Europa de Nord, în care supravieţuiesc rezidual elemente de religiozitate ariană, păgânism şi idolatrie, care au fost orientate politic spre o doctrină a respingerii celorlalţi, a urii şi a morţii. Totuşi, manifestările lor sunt ţinute în frâu de oficialităţi şi se rezumă la procesiuni vocale, graffiti incitante la ură de clasă sau rasă şi acţiuni declarative.

Răspunsul la această întrebare stă în absurdul „teologiei politice” a occidentului, în care Biserica Creştină a fost dată afară din societate, izolată la nivel de SRL, secularizată ea însăşi prin diverse metode. Creştinismul şi intrinsec moralitatea promovată de Hristos şi de Biserică au devenit marginale, evenimente periferice sau manifestări curioase într-o lume care pierzându-L pe Hristos, pierdea definitiv şi orice sens al bunătăţii personale, jertfelniciei şi dorului după nemurire. Într-o societate de consum, unde finanţele, tehnologia şi media au devenit motoare ale comunităţii, în care enclavizarea şi individualismul s-au înstăpânit peste lume, este firesc să apară asemenea anomalii sociale, în care crima, uciderea, violenţa, ura sunt ridicate la nivel de valori umane. Într-o ţară unde religia este respinsă din agora, din şcoli, din viaţa publică, în care familiile decreştinate îşi celebrează disoluţia încet dar sigur, milostivirea, simţul apartenenţei la aceeaşi umanitate, compasiunea, iubirea creştină, Crucea doririlor, Învierea personală, s-au extirpat din organismul comunitar şi au fost înlocuite atent şi lucid de profit, dobândă, individualism, indiferenţă, dispreţ, ură pe ceilalţi, dorinţă de moarte, a ta şi a altora.

Breivik nu este decât o excrescenţă spectaculoasă, ca vârful unui aisberg, a unei realităţi înfricoşătoare, în care moralitatea creştină a fost ucisă în secret, şi în care coresponsabilitatea socială de faţadă a înlocuit iubirea profundă de fraţi. Fără o întoarcere la adevăratele valori creştine, fără o educaţie religioasă autentică, fără o legislaţie vizionară şi profilactică, fără o moralitate creştină afirmată şi respectată de toţi, evenimente de tip Breivik se pot repeta într-o proporţie înfricoşată.

Filipinezii sunt poporul cel mai credincios din lume, spre deosebire de scandinavi si de locuitorii din fostele tari ale blocului comunist, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani care noteaza ca, cu cat o persoana este mai in varsta, cu atat crede mai mult in Dumnezeu, relateaza AFP.

Tarile in care oamenii cred cel mai mult in Dumnezeu sunt adeseori catolice. La acestea se adauga Statele Unite, Israelul si Cipru, potrivit raportului universitatii din Chicago (NORC) “Credinta in Dumnezeu in timp si pe tari“, bazat pe studii internationale realizate in 30 de tari in 1991, 1998 si 2008.

Romania nu a fost cuprinsa in acest studiu.

Aproximativ 94% dintre filipinezi sunt credinciosi, urmati de chilieni (88%) si americani (81%), fata de doar 13% dintre germanii din fosta RDG si 20% dintre cehi.

Potrivit acestui studiu, tarile cu cei mai multi atei sunt cele scandinave si cele ale fostului bloc estic (cu exceptia Poloniei).Cea mai mare proportie de atei se intalneste in randul germanilor din fosta RDG (59%), care nu au crezut niciodata in Dumnezeu.

Credinta in Dumnezeu este in declin in intreaga lume, cu exceptia Rusiei, Sloveniei si Israelului.

In schimb, credinta este mai mare la persoanele in varsta. In media, 43% dintre oamenii in varsta de 68 de ani sau peste sunt siguri ca Dumnezeu exista, fata de 23% in randul persoanelor cu varste de 27 de ani sau mai tinere.

Cea mai mare crestere survine dupa 58 de ani. Aceasta sugereaza ca, odata cu apropierea mortii, credinta creste“, comenteaza autorul studiului, Tom W. Smith.

In Statele Unite, 54% dintre tineri sunt siguri de existenta lui Dumnezeu, fata de 66% in randul persoanelor in varsta.

Despre sloveni:

Despre situatia din Romania: 


Categorii

1. DIVERSE, Preot Ioan Valentin Istrati, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “CATI ENGLEZI MAI STIU CINE L-A TRADAT PE IISUS?/ Ucigasul Breivik si religia Europei/ ATEISMUL E IN FLOARE IN LUME: IN FRUNTE – TARILE SCANDINAVE

 1. Statisticile sunt relevante dar numai partial. Atat eu insami, cat si destul de multe cunostinte, am avut experiente religioase diverse, am pornit de la o educatie crestina “ca la carte”, am lepadat-o, unii din noi s-au si botezat in alte rituri, altii nu am avut curajul, apoi am trecut prin talmes-balmesul new-age, dupa care, deceptionati, am decis sa devenim atei fara a ne da seama ca ne inchinam totusi idolului stiintei, pentru ca, inainte inca de a implini 30 de ani, sa revenim zguduiti, ingenuncheati, mutilati sufleteste, tot la Hristos. Nimeni nu poate sti caile prin care Dumnezeu ne poate aduce inapoi la El. Nu sunt foarte in varsta dar cred ca este adevarat ca Dumnezeu ne cheama inapoi la linia dreptei credinte in fel si chip, pentru fiecare chemarea suna altfel, pentru unii este un accident, pentru altii o boala, pentru altii un miracol, pentru altii insasi lasarea in voia atacurilor oribile ale diavolului. Cert este ca omul ratacit constientizeaza la un moment dat Marea Chemare, iar din acel moment Intoarcerea este doar o chestiune de optiune personala.

  De aceea imi este poate cea mai draga, dintre toate pildele, cea a Fiului ratacitor. Pentru ca, in ceea ce ma priveste, consider ca am fost coplesita cu daruri inca de cand ma aflam “pe cale”, nu meritam, si totusi Dumnezeu mi-a intins… nu o mana, cred ca zece maini ca sa ma scoata din noroiul in care ma balaceam. Si inca ma consider nedemna, inca nu fac tot ce ar trebui sa fac avand in vedere ceea ce am primit, tot ma incapatanez in pacatele mele pardalnice… si tot nu ma inghite pamantul pentru neascultarile mele.

  Asa ca m-am gandit ca, pe orice cale, in toate imprejurarile, sa gasesc prilej ca macar sa aduc lauda pentru Domnul Dumnezeul nostru din tot sufletul, sa afirm de fiecare data existenta Lui, neindoielnica, dragostea Lui pentru noi, coplesitoare pana la lacrimi. Cu adevarat, asa cum spunea parintele Cleopa (daca nu ma insel), Dumnezeu ne iubeste cu dragoste de mama.

 2. „Într-o ţară unde creştinii pot fi concediaţi pentru că îşi manifestă credinţa lor, unde sunt diabolizaţi de către autorităţile de stat şi în frică de a fi arestaţi pentru viziunea lor asupra unei etici sexuale, ceva este foarte greşit” a spus prelatul anglican.

  ————————–

  Intr-o “biserica” unde femeile si homosexualii pot fi “preoti”, ceva este foarte gresit. Daca prelatii anglicani nu inteleg de ce crestinii sunt persecutati in UK sa se uite mai intai in ograda (ca biserica e greu de spus) lor.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare