SUPERMARKETURILE ne trateaza cu ALIMENTE EXPIRATE si ETICHETE FALSE

21-04-2012 1 minut Sublinieri

Majoritatea hypermarketurilor şi supermarketurilor sunt dispuse să facă orice pentru a-şi minimaliza pierderile, cu toate că pun în pericol sănătatea clienţilor în mod voit. Pentru a scăpa de marfa ieşită din termenul de garanţie, angajaţii hypermarketurilor apelează la tot felul de practici comericale total incorecte şi periculoase.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu, a dispus la începutul acestei săptămâni controlarea mai multor lanţuri de hyper şi supermarketuri din Bucureşti. Neregulile găsite de inspectorii OPC confirmau sesizările din ce în ce mai numeroase ale clienţilor care se plângeau de mâncarea stricată de pe rafturile magazinelor mari.

Astfel, caserolele cu ciuperci care treceau de data limită înscrisă pe ambalaj, erau desfăcute şi apoi amestecate cu ciupercile vrac din lădiţele de la câţiva metri. Carnea alterată era trimisă în afumătorile special amenajate în incinta supermarketurilor, iar a doua zi era plasată din nou pe rafturi, cu titlul de “specialitate afumată. Pulpele de pui sau curcan în pragul alterării, erau oferite ca superpromoţii, deşi deveniseră deja adevărate ameninţări pentru sănătatea oamenilor.

ECO doar cu numele

Puii crescuţi în baterii, care nu călcaseră niciodată pe pământ, erau vânduţi sub numele pompos de “pui antistres”, iar carnea de porc injectată nu avea nimic pe etichetă care să avertizeze consumatorul că bucata care va ajunge în farfurie este de fapt modificată genetic! O altă metodă folosită de mai toate hypermarketurile din Capitală pentru a scăpa de carnea alterată era să o direcţioneze către restaurantele proprii, unde erau gătite şi vândute la suta de grame.

Neregulile constatate nu se opresc aici. Chiar şi produsele ambalate beneficiau de diferite şiretlicuri care să dea siguranţa consumatorului că achiziţionează produse de calitate. Laptele nevândut se întorcea la fabrică unde producătorul schimba doar data la care produsul expira. Alt producător de lactate imprima pe ambalaj imaginea unui pahar în care se adaugau Vitaminele D şi calciu, deşi produsul  nu era aditivat cu aceste adaosuri.

Din cele 10 unităţi verificate în Bucureşti, inspectorii au găsit astfel de nereguli la opt astfel de magazine. Autorităţile au aplicat un număr total de 10 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 67.000 lei, iar sancţiunile au ajuns chiar la retragerea de la comercializare a acestor produse.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “SUPERMARKETURILE ne trateaza cu ALIMENTE EXPIRATE si ETICHETE FALSE

  1. Bine ca se mai ocupa cineva sa verifice, altfel ai avea impresia ca supermarketuri-le sunt un “paradis”. Dar, fratilor, in tarile de unde provin multe astfel de supermarketuri, nu isi permit ce isi permit managerii din Romania; acolo si pentru cea mai mica abatere ar fi dati in judecata pe milioane bune de consumatori, iar pentru ce fac in Romania — ani grei de inchisoare si inchiderea marketului.

  2. @ IoanC

    Sa nu idealizam occidentul! Avem noi romanii tendinta asta de a crede ca totul e roz in partea cealalta si ca umbla cainii cu covrigii in coada, in timp ce numai la noi totul este permis. Ei bine, si in tarile occidentale se cunosc astfel de metode de reciclare a marfurilor expriate. As mai putea sa dau cateva exemple: carenea care incepe sa se usuce pe deasupra este taiata si toacata, amestecata cu condimente si obtinandu-se astfel un nou super produs, iar resutul pus pe raft ca marfa proaspata. Puiul care si el a trecut de data limita de comercializare este trimis la rotisor si vandut astfel cu o culoare aramie atragatoare. Schimbarea etichetelor e deja operatiunea cea mai simpla. Mai sunt si altele exemple, dar deocamdata de acestea imi amintesc.

  3. @ C. O.

    Nu idealizam occidentul, poate incurcam putin zonele si timpurile. Experienta mea (f.ampla) e de fapt din America de Nord. Si cred ca si aceste vremuri de criza au dus la laxism mai recent. Altfel, acum vreo 10 ani, unde eram eu, puteai sa duci orice bucata de mancare la laboratorul de teste si o gaseai perfecta. F. rar mai auzeam de cazuri grave, altfel doar cazuri gen un aliment expirat de 2 zile sau infectat cu cine stie ce virus de raceala, in toata reteaua de magazine, si deja se pornea taraboi in toate ziarele. DAR, nu erau intentionate cazurile, ci de cele mai multe ori greaseala sau neglijenta. Pai ce se intampla aici e ATENTAT la viata unei POPULATII! Nu merge doar cu amenda, si in nici un caz de ordinul miilor de lei; mai degraba o combinatie de inchisoare si amenda f. aspra. Si cred ca populatia ar trebui sa dea in judecata!

  4. Carnea este cel mai bine sa o cumparama de la macelari din mici magazine private sau din hale, chiar daca este putin mai scump, dar siguranta este mai mare in privinta calitatii si prospetimii.
    In Franta incep halele sa fie reactivate, multe dintre ele fusesera inchise la aparitia supermarketurilor. Macelariile private au existat tot timpul, dar desigur preturile sunt mai mari.
    Insa cred ca este mai bine sa mancam mai putina carne si de mai buna calitate, decat multa si ieftina.
    Legumele si fructele nu prea pot fi disimulate, se vede clar cand sunt deteriorate.

  5. @ Hrisanti

    E greu sa mai incredere in ceva in ziua de azi. Decat daca ai tu gradina/animale sau cunosti pe cineva la tara, etc. Altfel orice e posibil pentru ca nu toate pericolele sunt vizibile; anumite lucruri se vad numai in laborator. Nu stii cu ce sunt hranite animalele, cum sunt chinuite, cu ce sunt ingrasate fructele/legumele (poate fecale umane care pot fi f. periculoase, daca nu “doar” dezgustatoare). Mai bine ne deprindem Postul mai aspru si simplitatea mancarii (eventual din putinele surse in care avem incredere).

  6. In Franta am slabit 15 kg in 3 luni pentru ca nu puteam manca nimic din supermarket iar programul nu imi permitea aprovizionarea din pietele volante in intervalele orare in care acelea functionau 🙂 Carnea din rafturile supermarketurilor, ca si mezelurile, aveau o paleta cromatica de la roz bonbon la violet arzator trecand printr-un rosu zmeuriu care mai degraba parea nuanta unui suc de fructe decat a unui produs din carne. Poate ca aceste culori ale produselor din carne atrageau oameni care nu au vazut in viata lor cum arata pe viu un pui, o vaca sau un purcel dar pe mine una ma inspaimantau asa ca am trait 3 luni cu fructe si lactate. Asta se intampla acum vreo 10 ani cand in Romania inca nu luasera asa avant lanturile mari de magazine decat in jurul marilor orase. Acum constat ca si in Romania galatantarele sunt invadate de culori otravitoare si stau sa ma gandesc la faptul ca pe vremea comunismului nu aveai ce manca pentru ca nu gaseai nimic iar acum nu mai ai ce manca pentru ca mai nimic nu mai este comestibil…

  7. @IoanC
    “Nu stii cu ce sunt hranite animalele, cum sunt chinuite, cu ce sunt ingrasate fructele/legumele (poate fecale umane care pot fi f. periculoase, daca nu “doar” dezgustatoare)”

    Frate, daca o luam asa, nu mai mancam nimic..

    “Mai bine ne deprindem Postul mai aspru si simplitatea mancarii (eventual din putinele surse in care avem incredere”

    Ai dreptate, dar cati am ajuns la masura asta …

  8. Mai jos se poate vedea cum se recicleaza carnea, demonstratie facuta de “un boucher” din Franta:
    http://www.dailymotion.com/video/x4uscb_fraude-alimentaire-la-pratique-de-l_news

    Si acesata este doar o la o cautare rapida. Cu sigurnata ca se pot gais mai multe.

  9. @Hrisanti

    Era vorba daca stim realmente daca un produs este normal si in cine putem avea incredere. Privind la rece, trebuie sa recunoastem ca nu stim si ca mai degraba ne asteptam la ce e mai rau. Nu e adevarat ca nu mai mancam nimic; trebuie sa indentificam totusi situatiile in care ne luam un risc, sau cand avem cat de cat o certitudine — cred ca este si un gest ce cine de Asceza.
    Ma gandesc si la Manastiri. Nu cred ca un staret ar permite orice fel de mancare, sau orice obiect, sa intre in Manastire fara a fi investigat cu atentie si fara a fi Nevoie. Cred ca multe Manastiri isi asigura de fapt singure hrana.

    Nu sugeram sa postim ca Sf. Antonie cel Mare dintr-o data. 🙂 Mai degraba, sa o lasam balta cu controlul calitatii al lumii acesteia (care nu are multe motive sa reziste in felul in care rezista fara doar de Mila lui Dumnezeu), si sa cautam Harul lui Dumnezeu si Imparatia Cerurilor. Iti marturisesc, nu ca as fi asa de sfant, dar parte din ecuatie e si faptul ca am ajuns sa fiu profund dezgustat si intristat de lumea aceasta. Un fruct, o nuca, o leguma, o miere, etc., care sunt cat mai mult cum le-a lasat Dumnezeu este ca o cautare de comori sau pietre pretioase; se merita efortul si bucuria este nespusa, si are un anume impact asupra sufletului (cand stii ca te afli in cele ale lui Dumnezeu). Si ca si vorba, “a little, goes a long way”, “cu putin faci mult”, cand ai ce e bun si potrivit, nu-ti trebuie multa cantitate; omul mananca enorm in ziua de azi si nu pentru ca are nevoie, si pentru ca mancarea e din ce in ce mai saraca in nutrienti si modificata ca sa dea si foame pe deasupra. Deci, nu numai ca nu se hraneste, dar se si imbuiba si se otraveste.

  10. Pingback: SUPERMARKETURILE ne vand lapte nenatural si mezeluri fara carne - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Emisiunea In premiera despre “OTRAVA DIN GALANTARE” – o ancheta socanta privind ESCROCHERIILE UCIGASE ALE HIPERMARKETURILOR si “INGREDIENTELE” NESTIUTE DIN ALIMENTE ( (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: MANCAM ANTIBIOTICE SI PESTICIDE? - Ancheta "In premiera" (VIDEO) despre PERICOLUL DIN MANCAREA NOASTRA (II) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: PACALEALA MEZELURILOR "TRADITIONALE", "NATURALE" - intre pervertirea gustului si perversiunea marketingului ( Reportaj "Romania, te iubesc", VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Nu hrani cancerul! - DR. PAVEL CHIRILA - CONFERINTA DESPRE ALIMENTATIE SI STILUL DE VIATA SANATOS/ BOLNAV (video)/ Ce sa mancam in Post?/ SAREA IN EXCES UCIDE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: CUM SUNTEM MINTITI ZILNIC, LA SUPERMARKET, despre alimentele "sanatoase" pe care le cumparam - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Uniunea Europeana, Initium, E-urile si EXPLOZIA CANCERULUI. Cate kilograme de E-uri mancam pe zi? Ce spune SOTIA PREMIERULUI despre INTERESELE CARE NE FAC COBAI ALIMENTARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: MINISTRUL AGRICULTURII: ROMÂNIA ESTE O PIATA DE MANA A ZECEA IN CARE SE ADUC PRODUSE ALIMENTARE EXPIRATE! Si totusi, in era interceptarilor si arestarilor preventive, autoritatile nu iau masuri… Agricultor român: „Foarte curând, noi o să fim
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare