EPISCOPUL CORNELIU SE RETRAGE, desi neaga vinovatia (Video). Sfantul Sinod deplange, totodata, campania de calmoniere a clericilor

18-08-2017 1 minut Sublinieri

În duh de rugăciune şi cu multă responsabilitate pentru pacea şi unitatea Bisericii, în zilele de 17 şi 18 august 2017, Sfântul Sinod şi Sinodul Permanent ale Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit în şedinţe de lucru şi au aprobat cu unanimitate de voturi o serie de completări şi amendamente la Statul de organizare şi funcționare a Bisericii Ortodoxe Române şi la Regulamentul autorităților canonice disciplinare şi al instanțelor de judecată, mai ales privitoare la examinarea acuzaţiilor (sesizărilor), cercetarea şi judecarea ierarhilor.

Totuşi, s-a constat că parcurgerea tuturor etapelor statutare şi regulamentare noi privind desfăşurarea unui proces canonic bisericesc poate dura mai multe luni, fapt care ar prelungi foarte mult situaţia de incertitudine din eparhia Huşilor.

În acest context, Preasfinţitul Părinte Episcop Corneliu, deşi se consideră nevinovat, totuşi, pentru pacea şi binele Bisericii, a hotărât să se retragă din slujirea de Episcop al Huşilor şi să rămână în ascultare deplină faţă de Sfântul Sinod.

Sfântul Sinod a aprobat această solicitare şi a decis vacantarea scaunului de Episcop al Huşilor, în vederea alegerii unui nou episcop pentru această eparhie, în cel mult 60 de zile, conform prevederilor statutare.

În timpul ședinței de lucru a Sfântului Sinod s-a luat act cu mâhnire de campania agresivă a unor posturi şi rețele media îndreptată împotriva slujitorilor Bisericii Ortodoxe Române, adesea în complicitate cu unii clerici răzvrătiți, campanie care produce multă întristare în rândul clerului şi credincioșilor. Desigur, această atitudine negativă faţă de slujitorii Bisericii trebuie să ne apropie şi mai mult de Iisus Hristos, Arhiereul veşnic şi Capul Bisericii, Cel ce ne îndeamnă, zicând: „În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33) şi ne asigură că nici porţile iadului nu vor birui Biserica Sa (cf. Matei 16, 18).

În acelaşi timp, toţi slujitorii Bisericii trebuie să respecte disciplina Bisericii şi să-şi înnoiască permanent viaţa spirituală, pentru o slujire pastorală cât mai corectă şi responsabilă faţă de credincioşii pe care-i păstoresc.


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Ierarhi romani, PS Corneliu Barladeanul

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “EPISCOPUL CORNELIU SE RETRAGE, desi neaga vinovatia (Video). Sfantul Sinod deplange, totodata, campania de calmoniere a clericilor

 1. E minunat ca l-au acceptat sa ramana ca monah si nu au procedat ca in cazul Tanacu, sa excluda cu forta din monahism. Poate se va indrepta situatia si in cazul Tanacu.

 2. Drum bun spre Mantuire!

 3. Interesante unele observatii http://www.rostonline.ro/2017/08/cazul-ps-corneliu-ramane-nerezolvat-pentru-pacea-si-binele-bisericii/
  si oare de ce l-au caterisit asa de repede pe Pomohaci, in urma unei inregistrari mai putin incriminatorii decat a lui Ursache? Din comunicat lipseste solutia care a fost data in cazul celorlalti preoti implicati in scandal, au zis de forma ca se va discuta tot astazi …..

 4. “Urmare acuzaţiilor exprimate în ultima vreme la adresa mea, de către o parte a mass-mediei, aduc la cunoștința clerului şi credincioșilor pe care îi păstoresc, precum şi a opiniei publice, această
  P R E C I Z A R E
  Ca orice om, nu sunt nici eu fără de greșeală sau fără slăbiciuni,
  dar, în frica Domnului şi având conștiința curată, vă încredințez pe toți
  că Dumnezeu m-a păzit și nu am săvârșit în viața mea
  păcatul desfrâului împotriva firii, de care sunt învinuit.
  Așa să-mi ajute Dumnezeu, după cum mărturisesc adevărul,
  dar păzească-se de judecata Lui cea dreaptă calomniatorii mei!
  † Sebastian
  Episcopul Slatinei şi Romanaților”

  http://www.episcopiaslatinei.ro/2017/08/18/precizare-ps-sebastian/

 5. Iata si cine este preotul care-l acuza pe PS Sebastian.
  Un preot pensionat are voie sa poarte reverenda si sa slujeasca impreuna cu alt preot daca este invitat. Nu este insa cazul lui Corceag. El a fost caterisit.

  http://www.mediafax.ro/social/preot-suspendat-dupa-ce-a-aparut-in-fotografii-alaturi-de-mai-multi-tineri-care-apoi-ar-fi-pozat-nud-7709938

 6. Nu vreau sa fac propaganda mizeriilor, dar vreau sa se vada cine cine este acuzatorul si ce hram poarta.
  https://www.gazetanoua.ro/index/art/t/biserica-lui-corceagu-cuibusor-de-nebunii

  Dumnezeu sa il ocroteasca pe Episcopul Slatinei si Romanatilor! Vrednic este!

 7. @cititor:

  In mod evident e un caz de razbunare de cea mai joasa speta a unui ins care tocmai genul asta de pacate are pe constiinta si nici pana la sfarsit nu intelege sa se pocaiasca, ci pune varf prin calomnii strigatoare la cer.

 8. In ceea ce-l priveste pe episcopul Husilor:
  – nu si -a recunoscut vinovatia, se retrage doar din scaunul episcopal al Husilor, ramanand in ascultare fata de Sfantul Sinod. Deci nici vorba de pocainta.
  – Sinodul accepta aceasta rezolvare eludand acuzatiile grave care i se aduc.
  Nu m-ar mira sa aud ca a primit de la Sfantul Sinod sarcina sa slujeasca ca episcop undeva pe meleaguri straine.
  – este o rezolvare nefericita care va adauga la tulburarile provocate de Creta alte motive de pierdere a increderii in ierarhie

 9. @ AnaR:

  Sub nicio forma nu va mai sluji undeva. Nu sunt eludate acuzatiile, dar se evita prelungirea publica a taraseniei, atata vreme cat acuzatul continua sa sustina ca nu e vinovat, ca totul e un trucaj etc. Sigur ca nu il crede nimeni, insa ca sa cercetezi mai departe, intrand cu el in Consistoriul arhieresc abia creat acum, inseamna ca scandalul se tot lungea si nu stiu cui folosea. Asa scaunul s-a vacantat si exista premisa ca macar aici sa se curete locul. Sunt convins ca multora le-a convenit rezolvarea asta avand speranta ca nu se ajunge si la ei, fiindca nici eu nu exclud ca PS Corneliu, asa cum e stiut ca rau si razbunator, ar fi putut recurge, chiar fara sa ameninte in prealabil (in orice caz nu in plen), la dezvaluiri si unii cu musca pe caciula anume de asta se temeau. Insa mi se pare cel putin o exagerare a multiplica suspiciunile asupra Sinodului pentru ca a acceptat retragerea, ca si cum l-ar fi lasat pe scaunul arhieresc mai departe.

 10. Imi cer iertare ca am depasit masura. Oricum este o mare durere pt cineva care si-a facut din viata Bisericii viata personala

 11. Făcând abstracție de postul tv la care a avut loc discuția, priviți, ascultați și judecați judecată dreaptă:
  https://youtu.be/jpox9fe8GTw

 12. fara sa fie nevoie sa fac abstractie de respectivul post tv unde au loc dezbateri cat se poate de interesante si reale, prin comparatie cu alte posturi :), povestirea dnei avocat Vasii este cu adevarat impresionanta. Acest Corneliu pare o adevarata vipera turbata. Pe undeva, desi ii dau dreptate lui Ingrid cu tratamentul nejustificat (aparent) diferit aplicat celor doi, cred ca necaterisirea lui a avut un scop: mentinerea sub control, in ascultare. Un astfel de sarpe nu l poti lasa liber pe coclauri, plus ca in felul asta ii dai si o sansa. Zic si eu, nu stiu…

 13. In BOR a fost o cadere foarte dureroasa, revoltatoare si periculoasa. Impartasirea Inaltului Nicolae Corneanu la greco-catolci. Nu uit ce sentiment de revolta am avut atunci. Caderea PS-ului Corneliu nu m-a afectat visceral in niciun fel, pentru ca el a gresit ca om, a smintit, dar nu si-a lepadat credinta si deci nu a zguduit acel compartiment al mintii si al inimii unde e pastrata si cinstita traditia ortodoxa, atat cat pot eu s-o cunosc. Nu a atins camara sufletului meu, ca sa zic asa.

 14. Ileana:

  Nu, el nu si-a lepadat credinta. Doar si-a batut bine joc de ea si de haina arhiereasca si de toti pastoritii. Lup in haina de pastor.

  Hai mai, Ileana, nici chiar asa. De omul Corneliu ti-e mila ca de orice pacatos, ok. Sa-i dea Dumnezeu mantuire si pocainta! Dar aici discutia excede persoana lui. E vorba de CE reprezinta el. Am mai spus: nu atat pacatul sodomiei in sine mi se pare a fi problema aici (desi si ala, da, e o problema, ca doar sistematic ne indignam toti pe aici de pacatele impotrva firii si de cat de urate Ii sunt ele Domnului, in schimb brusc, cand e vorba de un ierarh ortodox, in loc sa ne cutremuram de groaza ne loveste toleranta!?). Aici insa ce ma ingrozeste cel mai tare e AUTOSUFICIENTA omului, lipsa sa totala de remuscari, aroganta si agresivitatea pe care multi i le imputa, cei care au avut de-a face cu el fiind de-a dreptul speriati de caracterul lui razbunator. Prin urmare, nu pacatul, ci NONSALANTA CU CARE L-A PURTAT ODATA CU HAINA DE ARHIEREU ! Nici pe mine nu ma atinge prea mult pacatul lui, dar asta pt ca sunt egoista si pacatele celor cu care n-am de-a face ma lasa rece (din…pacate!). Dar e usor sa fii detasat cand n-ai avut de-a face cu el personal. Adica te ridica Domnul la asemenea rang si tu…iti bati joc!

  Repet, ii doresc ce e mai bun. Dar pana una alta profilul nu il recomanda pt inaltimea functiei. Si nici macar pocainta (care straluceste prin absenta). E in joc ceva mai mare decat el aici, ceva ce trebuie aparat exemplar si tinut cat mai departe de intinaciune, nicidecum expus mizeriilor voluntare, asumate si constiente, pe motiv ca oameni suntem cu totii si ca nu e bine sa judeci preotii. Haide totusi sanu incurcam borcanele!

 15. doroteea,
  nu toti care au ajuns arhierei sunt “ridicati” de Domnul. Unii sunt infiltrati de masonerie, securitate, si de mai stiu eu cine. Se urmareste discreditarea si slabirea Bisericii din interior. Este o treaba bine stiuta. Daca au mai ajuns in astfel de ranguri si dintre cei neinfiltrati, este poate pt ca cei care controleaza lucrurile astea inca nu-si dau seama care este diferenta dintre slugarnicie si smerenie. Sa-I dam slava lui Dumnezeu pentru ca mai avem ierarhi care nu pot fi santajati si sa ne rugam pentru ei ca nu le este deloc usor.
  Va recomand cartea Pr. Savatie Bastovoi “Audienta la un demon mut”.

  Parerea mea, nu ca ar conta cumva, este ca AnaR are dreptate – este o mare durere pentru cineva care iubeste Biserica si isi traieste viata in Biserica, nadajduind la viata viitoare.

 16. admin,
  “Astfel, potrivit documentului oficial întocmit de Cancelaria Sfântului Sinod şi publicat de ziarul Vremea Nouă, din Vaslui, după şedinţa de vineri membrii Sinodului au decis:
  1. ”Aprobă retragerea Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, din această slujire”.
  2. ”Decide vacantarea scaunului de Episcop al Huşilor şi iniţierea procedurii de alegere a unui nou episcop pentru această eparhie, în cel mult 60 de zile, conform prevederilor statutare”
  3. ”Aprobă ca episcopul retras să aibă domiciliul în Episcopia Devei şi a Hunedoarei, de unde va primi şi sprijinul financiar necesar, urmând ca la momentul potrivit Sfântul Sinod să decidă cu privire la slujirea liturgică”.
  Eu cred ca orice pacat se poate ierta daca exista pocainta, dar parca nu-mi vine sa cred ca ar mai putea fi vorba de slujire liturgica.

 17. @cititor:

  scuzati ma, nu mi o luati in nume de rau dar nu inteleg legatura cu ce am spus eu, poate imi scapa ceva..

 18. @Doroteea

  Presiunea facuta de PS Corneliu asupra doamnei, a fost si incurajata, daca nu chiar impusa si de sus, probabil. Ca s-a vazut ce urgent au scos exorcismele din peisajul slujbelor. Pentru doamna avocat este relevant sa il ierte pe PS Corneliu, eventual sa se impace, pentru ca doar asa va capata liniste sufleteasca, si ca sa nu-i fie spre osanda Sfintele Taine. Eu putin discriminez pozitiv barbatii, pentru ca cele mai neplacute surprize mi-au venit de la prietene, femei cuvioase, in general.

 19. @Doroteea

  Eu inteleg ce spui, insa pe mine ma impresioneaza cum a intervenit Dumnezeu sa-i mai dea o sansa. Desi vorbim de o cadere din arhierie, dpdv duhovnicesc vorbim de un posibil suish, daca cel vizat intelege ce se intampla. Adica pentru acest om, Dumnezeu a intervenit aici si acum sa-l repuna pe Cale.

 20. doroteea,
  dvs ati spus mai sus: “Adica te ridica Domnul la asemenea rang si tu…iti bati joc!”
  Eu, repet: “Unii sunt infiltrati de masonerie, securitate, si de mai stiu eu cine. Se urmareste discreditarea si slabirea Bisericii din interior. Este o treaba bine stiuta.”
  Sper ca acum ati inteles ce am vrut sa zic.
  Domnul sa ne miluiasca!

 21. Tot Marius Iordachioaia: o radiografie lucida a situatiei din BOR societate

  http://dragosteaincarecred.blogspot.ro/2017/08/despre-schimbarea-la-fata-celor-care-nu.html

 22. Ileana,

  Cred ca de fapt nu avem o discutie in contradictoriu, pt ca mai toata lumea de aici (inclusiv tu, inclusiv eu) suntem de acord ca el ca om trebuie iertat si compatimit – ca orice pacatos – dar de slujit ca preot nu mai poate sluji. Poate, odata, in viitor, dar pana acolo sunt multi pasi de facut (dintre care primul si cel mai elementar ar fi desigur pocanita), dar e clar ca omul duce in spate lucruri prea grele ca sa poata fi socotit in acest moment demn de slujire.

  Dincolo de solutie – care pare a fi privita similar – am observat ca exista uneori printre crestini 2 tendinte deviante, care suspectez ca se trag dintr o confuzie de interpretare: 1) dublul standard. Cand e vorba, sa zicem, de CTP, Plesu, ministrul nustiucare, Iohannis, un oarecare jurnaist etc etc – in fine, oameni care exprima pozitii diferite de ale noastre si chiar vadit injuste, sau care fac lucruri reprobabile etc., suntem n e m i l o s i si doldora de CAUSTICITATE, asta e cuvantul care imi vine in minte. Sa l luam de pilda, pur aleatoriu, pe CTP, un personaj pt care nu am vreo simpatie deosebita, te asigur, si care a fost efectiv m-a-n-c-a-t pe aici cand exprima indoieli fata de bunatatea Domnului Iisus apropos de niste pasaje mai greu digerabile din Scripturi. CTP insa nu e preot, e un om obisnuit care isi pune intrebari, cum e si firesc, intrebari la care, daca am fi avut mai multi pastori vrednici, raspunsul ar fi fost demult notoriu. Bun, poate nu e asa, poate CTP e un om rau si rebel si ar fi trebuit sa stie explicatia pildei maslinului neroditor daca ar fi avut mai multa bunavointa. Ok. Dar poate fi el comparat cu Corneliu? Eu zic ca nu, pt ca pt cel din urma asta e fisa postului, el stia (sau ar fi trebuit sa stie) ce cutremuratoare indatoriri reclama haina pe care o poarta, fata de Dumnezeu si fata de oameni. Si totusi, nu i a pasat (drept dovada ca nici acum nu se pocaieste). Bun. Sunt de acord ca trebuie sa fim iertatori cu Corneliu ca si cu orice pacatos. Subliniez, CA SI CU ORICE PACATOS. Or noi nu suntem asa. Cu alti pacatosi avem limbaj de VIPERE (nu exagerez), in timp ce brusc Corneliu ne aminteste de mila crestineasca – buna, nu zic, dar care ar trebui sa fie o constanta daca tot facem parada de ea. 2) cea de a doua tendinta pe care o observ (derivata cumva din prima) este ca, in grija asta de a ne arata milosi fata de preotul aflat in pacat, ajungem sa fim mai necrutatori cu victimele, sau mai nepasatori fata de soarta lor, doar ca sa protejam calaul! E un paradox fenomenal! Domle, ce inseamna de fapt a l ierta pe Corneliu? A l lasa sa slujeasca, sau ce? S a spus aici ca ne doare inima pt Biserica. Ce intelegem insa prin Biserica? Pe mine ma doare inima pt Corneliu, dar ma doare inima si pt turma pe care nevrednic a pastorit o, a smintit o, ba chiar s a folosit de puterile lui pt a i blestema pe unii. Ma doare inima pt cei care probabil au vrut sa se apropie de Biserica si Corneliu i a indepartat cu starea lui. Or, in logica asta rasturnata, pun ramasag ca s ar gasi cineva sa mi spuna “ei, daca vor cu adevarat, vor gasi ei alte prilejuri”. Da, asa e, dar nu asa se pune problema! Problema se pune ca un prilej l a blocat Corneliu al carui rol era exact cel opus! Chiar si tu, o persoana al carei discurs il respect mult, ai avut doar cuvinte de toleranta fata de Corneliu, in schimb fata de Maria Vasii, victima lui, nu ai gasit altceva de spus decat ca daca nu l iarta isi ia osanda cand se impartaseste!! Deci victimele, ele sunt vrednice de osanda daca nu iarta. Dar calaii? ei, pe ei ii iubeste Domnul, ca doae uite cum a randuit pt Corneliu! Iti amintesc ca multi criminali au murit bine mersi si au scapat ca prin urechile acului de urmarire (Mengele ar fi un exemplu). Dar nu pt ca Domnul ar fi randuit, ci pt ca Domnul a ingaduit, ei fiind deja vanduti celuilalt care le a asigurat o protectie aici, pe pamant. Eu stiu un lucru: pe Vasii chiar refuz sa o judec, pt ca e usor sa vorbesti de iertare daca nu esti in locul ei. Bine, ea a iertat, a si spus ca nu are nimic cu el, ca om, dar a atras atentia ca in calitate de preot e un dezastru. Dar si daca n ar fi facut o, tot nu m as grabi sa comentez despre osanda pe care si o ia, pt ca femeia asta e si mama, si nu vreau sa ma gandesc cat de greu tr sa fie sa nu poti avea grija de copiii tai luni in sir, iar apoi, ani si ani, sa iei de la gura lor ca sa platesti un medicament care te tine in viata. Deci, pardon!, victimele sunt cel mai greu de judecat. Cat despre calai, sigur ca le doresc mantuirea, dar nu ii tii acolo unde pot sa faca rau, asta e clar. Daca un chirurg se dovedeste macelar, te rogi pt el, dar nu l mai lasi sa profeseze ca “ti e mila” sau ca te doare sufletul pt tagma. La fel cu un bucatar slab, cu un pedagog ineficient, cu un instalator care nu si face treaba si – cu atat mai mult – cu un preot! Out! TOCMAI pt ca te doare inima pt Biserica! Ii faci si lui un bine ferindu l de alte caderi si, mai ales, opresti lantul victimelor.

  Bine, mesajul se refera nu doar la tine, ci la spiritul mai multor postari de aici legate de subiect.

  In rest, cu femeile, ce sa zic…am izbucnit in ras cand am citit: asa e, confirm experienta total! :))) Stii cum zicea par. Paisie? Cand un barbat este in rivalitate cu tine (dintr un motiv sau altul, nu neaparat sentimental), se multumeste daca dispari din peisaj. O femeie in schimb vrea sa dispari cu totul!

  @cititor:

  Aha, am inteles. Oricum, asta intareste concluzia mea: daca omul de la bun inceput a stiut ca nu e pt Biserica ci pt alte scopuri acolo unde e, cu atat mai mult trebuie sa zboare de acolo.

 23. https://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/44/Iuda
  “17. Voi, însă, iubiţilor, aduceţi-vă aminte de cuvintele zise mai dinainte de către apostolii Domnului nostru Iisus Hristos,
  18. Că ei vă spuneau: În vremea de pe urmă vor fi batjocoritori, umblând potrivit cu poftele lor nelegiuite.
  19. Aceştia sunt cei ce fac dezbinări, (oameni) fireşti, care nu au Duhul.
  20. Dar voi, iubiţilor, zidiţi-vă pe voi înşivă, întru a voastră prea sfântă credinţă, rugându-vă în Duhul Sfânt.
  21. Păziţi-vă întru dragostea lui Dumnezeu şi aşteptaţi mila Domnului nostru Iisus Hristos, spre viaţă veşnică.
  22. Şi pe unii, şovăitori, mustraţi-i,
  23. Pe alţii, smulgându-i din foc, mântuiţi-i; de alţii, însă, fie-vă milă cu frică, urând şi cămaşa spurcată de pe trupul lor.
  24. Iar Celui ce poate să vă păzească pe voi de orice cădere şi să vă pună înaintea slavei Lui, neprihăniţi cu bucurie mare,
  25. Singurului Dumnezeu, Mântuitorul nostru, prin Iisus Hristos, Domnul nostru, slavă, preamărire, putere şi stăpânire, mai înainte de tot veacul şi acum şi întru toţi vecii. Amin! ”
  vai mie….

 24. Pingback: PS SEBASTIAN reactioneaza ferm la calomniile abjecte care i s-au adus/ PS CORNELIU, "EXILAT" in EPISCOPIA DEVEI, ca simplu monah/ Marturia avocatei pr. Daniel Corogeanu/ POMOHACI CONTESTA CATERISIREA. Reportaj din Mosiuni despre SECTA LUI POMOHA
 25. Nici eu nu pot intelege dorinta asta – crestineasca de altfel- de a ierta pe cineva care nu isi cere iertare. Ce poate face acel cineva cu iertarea mea daca nici prin cap nu-i trece sa-si recunoasca vinovatia.? Nu are ce sa faca cu ea. Oricat de tainic al lucra gandurile noastre, iertarea nostra va ricosa de la un asemenea suflet.

 26. @Doroteea

  Eu n-am pregatirea de procuror sau avocat si cred ca de partea penala a problemei se va ocupa justitia din Romania, pe a carei mana omul s-a dat singur. Am mai discutat in alta parte de pepiniere de homosexuali si implicam ca e un lucru foarte grav si deci tot legea rezolva astfel de fapte, in functie de gravitatea lor. In ceea ce o priveste pe d-na avocat, n-as sustine ca a fost imprudenta, insa la un moment dat mi s-a parut ca a spus ca a fost avertizata de alt ierarh despre nu stiu ce. Deci altcineva a bagat-o poate cu voie sau fara voie in gura lupului. Adica poate putea sa o previna sa-l evite, macar sa nu dea nas in nas, dar nu stiu care au fost procedurile si dacaar fi putut face asta. In ceea priveste blestemul, de la preot ori ierarh, cred ca cei care frecventau pe vremea aia slujbele de dezlegari, sau au asistat la inmormantari, poate au sesizat ca pentru blestem preotesc, daramite arhieresc, se roaga preotii in dezlegari si la slujba de inmormantare, daca nu gresesc. Deci situatiile astea limita trebuie neparat evitate. Daca vrei sa nu iei o racheta in cap, nu te duci in Siria, numai daca te stii bine blindat. Lucru asta trebuie avut in vedere. Insa doamna avocat si-a pus viata pentru dreptate si adevar, iar in sensul asta, e o eroina, mai ales in conditiile in care a fost singura aparatoare a impricinatilor. Nu mi-am dat seama ca l-ar fi iertat, dar e clar ca un despre care tu crezi ca ti-a pus viata in pericol nu mai poate fi privit cu aceiasi ochi. Nu stiu exact cum a facut accidentul, dar ma gandesc ca viata ei, avand in vedere ca era aparatoarea unor oameni pe care toata lumea fara Dumnezeu i-ar fi vrut linsati, putea fi pusa in pericol si de alte maini “dibace”. Eu stiu povestea unui seminarist care a fost blestemat sau legat de PS Emilian din Caransebes, care acum a trecut la Domnul. Desi fusese blestemat pe nedrept, adica fost confundat cu un alt coleg, a cautat cu precautie sa ia dezlegare, iar pe ultima suta de mm a reusit, pentru ca la scurt PS Emilian a trecut la Domnul. Nu stiu ce putere avea PS Corneliu la oar aia, ca si puterea e in functie de ce faci, insa e clar ca a fost un atac dracesc asupra ei si este o minune ca a scapat. Faptul ca accidentul a succedat imediat blestemului, intr-adevar creeaza in creierul nostru o conexiune de nedezmembrat. A inspectat careva masina doamnei, sa vada daca nu s-a lucrat la ea? Daca ar prinde chiar asa, pe nedrept, blestemele, ar fi plin de morti si raniti. Numai cat jar am fi mancat unii din noi dupa Creta. Doamna avocat a lucrat pentru si dupa Dumnezeu, fara indoiala. Referirea la osanda impartasaniei am facut-o pentru ca mi s-a parut ca totusi n-a uitat ce i-a facut. Iar cand te referi la un episcop, spui Prea Sfintia Sa, iar daca a cazut din drepturile arhieresti si e doar calugar, ii spui Parintele cutare, ca aici e frumusetea Bisericii, ca nu te scuipa ca pe o masea stricata, decat daca lupti impotriva ei, cu erezii, hule etc. Aici ma refer mai ales la limbajul d-nei avocat la televiziune, nu de pe site. Intr-adevar nu au beneficiat de aceste mangaieri Parintele si maicile implicate la Tanacu, dar Patriarhia a facut un efort sa schimbe acel Regulament, care pana acum palea in crestet numai pe aia micii, ca sa poata acum fi aplicat si colegilor. In cazul persoanei d-nei avocat vorbim de o minune in sine, pentru ca intr-un ambalaj atat de dragut si placut, dar aparent vulnerabil, sta un munte de suflet cu un curaj extraordinar, pe care sunt sigura ca Dumnezeu il iubeste. A fost ranita in lupta, dar eu cred ca cicatricile sufletului nu s-au vindecat. Acum, ca cel care a ranit-o a primit o corectie de la Dumnezeu, poate incepe sa se vindece, vazand ca Dumnezeu nu doarme. N-am insistat pe asta, ca e vizibil pentru oricine.

 27. @ ileana:

  Crezi ca e usor de uitat si de iertat asa ceva?

 28. Nu cred. Insa doamna avocat pare un om superior si cred ca poate sa atinga ce nu putem atinge noi, cei de rand. De ce sa nu fii perfect pentru Dumnezeu? De ce sa nu lupti pentru un lacas si mai bun in vesnicie. Eu observ la rece, nu o judec, pentru ca sunt mult sub nivelul oricarei asteptari, si n-am parte de capacitatea ei de lupta, pe care demonstrat-o pe un front mult mai greu deja, iar Dumnezeu a intors-o cu puterea si mila Lui din moarte, deci o iubeste in mod evident.

 29. Imi cer iertare. Nu vrea sa fac pe zmeul ortodox si sa dau lectii, cand eu sunt strivita de pacate, dar ma gandeam acum ca Sfintii Inchisorilor s-au sfintit prin iertarea celor care i-au torturat atat de sistematic si la os. Rupand odgonul asta, s-au inaltat si mai tare la cer.

 30. Ileana, dar eu nu m am referit deloc la partea juridica!

  Nu vreau sa analizez cazul doamnei Vasii pt ca nu de ea e vorba aici, ea e doar unul dintre martori. Nu vreau sa discut nici despre persoana fostului episcop Corneliu, pt ca in fond, discutia merge mai departe, e deja observ principiala. Intrebarea in esenta e: ce faci cu un ierarh care si a incalcat grav indatoririle clericale (nici nu mai conteaza cum) si care – mai ales! – nu se pocaieste (pt ca negarea evidentelor nu o poti asimila pocaintei, ma gandesc… Pocainta autentica nu poate incepe cu o minciuna publica, ci cu asumarea rusinii, pt ca pocainta asta e de fapt: rusine asumata. Iar opusul ei e..nerusinare. Gresesc?)

  Deci: ce faci? Ei au ales sa il demita din functie si sa il readuca la “functia” lui de baza: calugar. El, din cate inteleg, nu va trai nici mai rau nici mai bine decat un calugar obisnuit. Nu e trimis in varful muntilor, nu e obligat la post sever, nici la penitenta, nici sa isi puna cenusa in cap…nimic din toate astea. De fapt, nu vad ca ar fi primit vreun canon de pocainta. Tu zici ca nu e bine asa, ca e prea dur. Bun, atunci: care e solutia ta? Sa il trimiti in exil, la bai, cu o pensie de odihna? Sau cum? Sa l mentii episcop? Nu stiu, zi tu. Vino cu o solutie concreta, nu doar cu bombaneli.

  In rest, nu am cunostinte de drept canonic, dar ma raportez si eu la Scripturi. Domnul Iisus nu ii numea pe preotii si carturarii fatarnici “prea-sfintiile lor”, ci morminte varuite. Si asta pt mai putin decat desfraul impotriva firii sau hula, pt ca El zicea ca ei una zic si alta fac, deci nu se punea problema de hula. Domnul S a arata indignat pana si de negutatorii din Templu, asa ca ma gandesc cu atat mai mult fata de un Slujitor al Sau chemat sa savarseasca cutremuratoarea si sacra Euharistie! Din Vechiul pana in Noul Testament, trecand prin toate marturiile sfintilor lumii, stim ca atunci cand e vorba de lucrurile astea nu e de joaca. Sigur, care e preotul curat ca lacrima? Niciunul. Dar conteaza si pacatul si, mai ales, esential, atitudinea fata de pacat a pacatosului.

  Personal, nu ma indoiesc ca Domnul il vrea si pe fostul episcop inapoi la El, asa cum ii vrea pe toti copiii Lui rataciti inapoi. De acord. Dar, dupa cum stii, pasul sine qua non pt asta este intoarcerea lui, pocainta sincera. Nu ma indoiesc ca omul va fi iertat instantaneu in acel moment. Oricum, lucrurile astea sunt intre el, Corneliu, si Dumnezeu. Nu asta e discutia si mi se pare steril sa filozofam pe tema. Discutia e despre ce ar fi putut face Biserica. Eu zic ca Biserica a facut strictul necesar, nici un milimetru mai mult (mai degraba multi milimetri mai putin)! Tu zici ca e prea mult. Repet, in acest caz, CE, concret, ai face tu daca ai fi in locul Sinodului BOR?

 31. *parintele Corneliu, de acord. Da, si eu zic ca e bine sa o lasam pe doamna Vasii in pace, are Domnul grija de ea si de mantuirea ei. Nu pare genul care sa se lase pe o ureche in cele duhovnicesti…

 32. si apropo: sfintii inchisorilor au vorbit (cei care au mai apucat sa o faca) de prigonitorii lor. Pt ca uneori marturia unei faradelegi trebuie facuta, chiar daca tu ti ai iertat calaul. De ce? Ca oamenii sa stie cum lucreaza raul si sa il evite sau sa invete sa il contracareze.

  Demult, eram cu sora mea in masina si un tip era cat pe ce sa intre crunt in noi, noroc cu sora mea care e o soferita f buna. Tipul s a dovedit ca era baut. Nu retin detaliile, se intampla acum f mult timp, nici nu mai stiu deznodamantul macar, dar imi amintesc discutia. Eu am indemnat o sa l lase in pace, sa nu l denunte. Ea era ce i drept furioasa, dar cand mi a dat replica isi recapatase calmul si imi amintesc ca era efectiv interogativa. Replica era: “bun, dar tu iti dai seama ca daca el nu va fi sanctionat s ar putea sa recidiveze si de data asta chiar sa omoare pe cineva? Oare nu l am avea pe ala pe constiinta?” Si admit ca m a incuiat. Avea dreptate, pt ca nu era vorba de un fleac.

  Poate ca dna Vasii a pierdut o buna ocazie de a tacea, si admit ca e greu de demonstrat fara echivoc legatura de cauzalitate dintre blestem si accident. Cu toate astea iti marturisesc f sincer ca pt mine a fost f utila lectia. Nu vreau sa explic aici de ce, dar m a pus serios pe ganduri.

  Concluzie: a nu judeca pe om nu inseamna a nu deosebi raul de bine si a nu ne lua masuri in fata raului. Iar cand raul e manifestat printr o persoana cu putere publica, el trebuie denuntat. Nuantele exista, asa e, si sunt date de patima si inversunarea cu care o facem (sau de lipsa lor), de capacitatea noastra duhovniceasca de a distinge omul de pacatul lui.

 33. @Doroteea

  Tu pui niste intrebari de bun simt, dar nimeni nu poate garanta ca un om se pocaieste sau nu. Deocamdata i s-au creat conditiile. Nu stiu ce sa spun. Incerc sa gandesc pozitiv, sa vad o solutie cu happy-end. Nu poti nici sa te indreptatesti cu asa ceva, deci singura solutie este sa constientizezi ca e gresit ce ai facut. Asta e sansa lui, sa i se deschida ochii, pentru a vedea ce a vazut Dumnezeu si cum si unde a gresit fata de El. Dar si ochii, tot Dumnezeu ti-i deschide. Mai are si ancheta aia pe cap. E la mila Domnului. Dumnezeu stie circumstantele in care el a devenit asa. Poate a fost si el o victima initial, iar patima asta nu e usor de tratat. Probabil ca unii se angajeaza la niste sarcini pe care nu le pot duce, desi initial ei cred ca sunt in stare. Conteaza si mediul, iar aici trebuie institutia sa aiba grija sa nu se repete situatia si sa mai dea cu matura prin seminarii, daca acolo-i buba. Propozitia cu posibilitatea de a mai putea sluji, nu este pentru cititorii care se nelinistesc si nu pot digera sa ceva, ci este pentru el, ca sa-l linisteasca. Daca a fost rau, asa cum se spune, acum i se raspunde cu blandete si bunatate. Si poate fi un exemplu bun pentru homosexualii pe care ii mustra constiinta si ar vrea sa scape de patima asta, si vad acum ca Biserica nu te jupoaie de viu, daca te-ai dat de gol, insa iti arata negru pe alb ca nu e bine ce faci, si esti un madular bolnav al Ei, care trebuie sa lupte sa se vindece pentru binele obstesc si al tau, in primul rand.

 34. @Doroteea

  Doamna avocat Vasii nu trebuia sa taca, pentru ca ea a demascat un intreg sistem, care nu a sarit in apararea calugarilor implicati la Tanacu. Ei au facut inchisoare degeaba si e bine sa se stie cu “ajutorul” cui. Eu nu stiam atatea amanunte despre procesul legat de tragedia de la Tanacu, pentru ca pana sa ajunga informatiile in Banat, omuletii verzi au avut grija sa bagatelizeze totul. Si pentru asta acum au loc demascarile astea venit aproape de nicaieri. Aia cu clatinatul Bisericii e o inventie, pentru ca Parintele CB s-a dus singur la DNA , iar in cazul lui Pomohaci, s-a intamplat sa-l supere pe un nene jurnalist pentru ca s-a dus la un concert de cariate si a cerut bani, cu toate ca toata lumea stie ca e putred de bogat. Daca se opreste sarabanda aici, sa dea sefii de sus, care au apasat pe butonul mucles in cazul subordonatilor de la Tanacu, bogdaproste. Cand dreptatea e numai pentru catei, intervine Dumnezeu.

 35. Pingback: “Fara de veste…”. SEMNUL FURTUNILOR si MIZA CASATORIILOR HOMOSEXUALE. Cedeaza Biserica noastra SANTAJULUI ticalos al “noilor securisti”, alegand TACEREA si NON-COMBATUL in cauza REFERENDUMULUI pentru definirea casatoriei? RUG
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare