ERDOGAN LA “PRIETENUL SAU DRAG”, PUTIN. Turcia, Rusia si Iran – O TRIPLA ALIANTA in Siria?/ Demonstratie de forta a lui Erdogan – 1 MILION SUSTINATORI la Istanbul (Video)/ “Exercitiu militar”: tancurile din Transnistria au trecut Nistrul

9-08-2016 10 minute Sublinieri

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel al Turciei Recep Taypp Erdogan s-au întâlnit la Sankt Petersburg. Este prima întrevedere din ultimele nouă luni, după incidentul militar de anul trecut, când armata turcă a doborât un avion militar rusesc.

Președintele Rusiei a precizat, referitor la relațiile dintre cele două țări, că „bunul simț a învins”. De asemenea, Vladimir Putin a declarat că a discutat cu omologul său turc că despre cooperarea comercială și economică dintre cele două țări.

„Relaţiile dintre ţările noastre au trecut prin diverse etape de-a lungul timpului, inclusiv prin perioade mai tulburi, dar bunul simţ a învins. Aş vrea să se ştie că, în pofida situaţiei politice dificile de la el acasă, preşedintele Erdogan a găsit timp să vină la Sankt Petersburg, iar acest lucru e o dovadă a hotărârii partenerilor noştri turci de a restabili relaţiile cu Rusia. Am subliniat obiectivele esenţiale pentru o restabilire pe termen lung a relaţiilor noastre. Obiectivul nostru este de a atinge nivelul dinaintea izbucnirii crizei a cooperării dintre ţările noastre.

Este o misiune importantă pentru că doar în primele cinci luni ale acestui an, schimburile comerciale dintre Rusia şi Turcia au scăzut cu peste 35 la sută. Şi, dacă ne aducem aminte, anul trecut au scăzut cu peste 24 la sută şi privim la multe lucruri pe care le avem de făcut, trebuie să relansăm cooperarea şi să aplicăm foarte multe măsuri. De asemenea, am discutat posibilităţile pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse de ţările noastre unele altora. Un rol cheie pentru cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi Turcia este jucat de către energie. Aşadar, am discutat proiecte comune mari din acest domeniu. Pentru a le continua este necesară luarea unor decizii politice. Şi aş dori să subliniez că Turcia a luat deja anumite decizii pentru proiecte economice importante, inclusiv construirea unei centrale nucleare şi a conductei Turkish Stream”, a spus Vladimir Putin.

La rândul său, președintele Turc i-a mulțumit lui Vladimir Putin pe care l-a numit „prietenul” său „drag” pentru primire și a precizat că cei doi au purtat negocieri „substanțiale” privind relațiile economice ruso-turce.

 „Aş vrea să îmi ofer salutările cele mai pline de consideraţie, respectul şi mulţumirile mele dragului meu prieten, preşedintele Putin, îi mulţumesc pentru ospitalitate şi primirea călduroasă pe care mi-a arătat-o. Împreună cu preşedintele Putin am avut negocieri substanţiale şi comprehensive.

După cum ştiţi, a fost prima noastră întâlnire şi primele negocieri după o lungă perioadă de timp, după anumite evenimente, de asemenea, după lovitura de stat eşuată din 15 iulie. E important să restabilim zborurile charter de călătorie între ţările noastre, să înlăturăm sancţiunile economice faţă de produsele agricole turceşti, să deschidem calea companiilor de construcţii turceşti, pentru a putea lucra în Rusia şi să fie implicate în proiecte. De asemenea, intenţionăm să promovăm cooperarea în industria apărării şi Rusia, Turcia şi Azerbaidjan au lansat deja un mecanism trilateral, primit foarte pozitiv”, a declarat și Recep Erdogan.

Aceasta este şi prima vizită în străinătate pe care o face preşedintele Erdogan după tentativa de lovitură de stat militară din iunie. Comentatorii politici spun că este un pas foarte important pentru reluarea relaţiilor dintre cele două ţări şi că această apropiere ar fi în devafoarea Occidentului. Şi pentru Rusia şi pentru Turcia, principalul inamic pare să fie acum Vestul. După discuţii, cei doi lideri vor face declaraţii de presă şi vom vedea atunci ce au de spus.    

Cei doi lideri ar urma să discute despre problema ridicării embargoului rusesc asupra produselor alimentare, reluarea zborurilor charter, construcția gazoductului TurkStream, situația din Siria sau lupta împotriva terorismului, potrivit Agerpres.

Relațiile dintre cele două țări au fost extrem de tensionate, fiind afectate de doborârea unui bombardier rusesc Su-24 de către aviația turcă la granița cu Siria în noiembrie anul trecut.

La 29 iunie, Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică în timpul căreia au convenit să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor dintre țările lor, precum și asupra unei întâlniri personale. Putin i-a spus lui Erdogan că mesajul său de la 27 iunie, când președintele turc a cerut scuze pentru moartea pilotului Su-24, a creat condițiile prealabile pentru reluarea colaborării.

Rusia si Turcia au un obiectiv comun in ce priveste solutionarea crizei din Siria si este posibil ca cele doua tari sa isi rezolve divergentele privind modul in care acesta poate fi atins, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

La finalul intalnirii pe care a avut-o marti cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a declarat ca punctele de vedere ale Rusiei cu privire la Siria nu au coincis intotdeauna cu cele ale Turciei, dar ca cele doua tari au convenit sa continue discutiile si sa gaseasca solutii.

“Cred ca este posibil sa ne aliniem punctele de vedere si abordarile“, le-a spus Putin reporterilor.

Vladimir Putin se asteapta la o “munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice” ruso-turce

Presedintele rus Vladimir Putin a mai declarat marti, la finalul intalnirii avute cu omologul sau turc, ca se asteapta la o “munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice” cu Turcia, dupa noua luni de criza diplomatica, relateaza AFP.

“Tendinta este foarte trista. Avem o munca dificila de facut pentru a reanima cooperarea economica si comerciala”, a spus Putin in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu Erdogan.

“Acest proces a fost demarat deja, dar va dura ceva timp”, a precizat el.

Vizita lui Erdogan in orasul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, este prima sa deplasare in strainatate dupa tentativa esuata de lovitura de stat de luna trecuta, ce a dus la o eliminare in masa a opozantilor presedintelui turc din toate structurile statului si a umbrit relatiile Ankarei cu Occidentul.

“Aceasta vizita mi se pare un nou punct important in relatiile bilaterale (…), iar eu, personal, cu toata inima si in numele poporului turc, ii salut pe Putin si pe toti rusii”, a spus Erdogan intr-un interviu pentru presa rusa.

Doborarea unui avion de lupta rus de catre aeronave F-16 turce, la granita cu Siria, in noiembrie 2015, l-a infuriat pe Putin, care a impus sanctiuni economice Ankarei si a lansat un adevarat razboi al declaratiilor cu Erdogan, ce a parut sa distruga irevocabil relatiile dintre cele doua tari.

Insa, intr-o schimbare brusca de atitudine la sfarsitul lunii iunie, Putin a acceptat scuzele prezentate de Erdogan si a anulat imediat interdictia de vanzare a pachetelor de vacanta catre Turcia in Rusia.

Mai mult, el a semnalat ca va anula masurile impuse impotriva importurilor de produse alimentare si pe cele care vizau firmele de constructii din tara. Dupa tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia, stat membru NATO, relatiile dintre cele doua tari ar putea fi consolidate si mai mult – in conditiile in care Erdogan a spus clar ca se simte dezamagit de Statele Unite si de Uniunea Europeana. Putin a fost unul dintre primii lideri straini care l-a sunat pe presedintele turc pentru a-si exprima sustinerea si, asa cum era de asteptat, nu a impartasit scrupulele de care au dat dovada liderii UE fata de masurile de represiune care au urmat.

“Desi relatiile turco-ruse sunt vizate de propriile incertitudini, aceasta deteriorare a relatiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere turco-rusa”, au declarat analisti de la Consiliul European pentru Relatii Externe.

Relatiile dintre Turcia si Rusia “ doua puteri care se lupta pentru influenta in regiunea strategica a Marii Negre si in Orientul Mijlociu” nu au fost niciodata usoare.

Imperiul Otoman si cel Rus, predecesorii celor doua state moderne, s-au aflat in razboi timp de trei secole.

Preşedintele Turciei a promis în faţa unui milion de oameni că va reinstitui pedeapsa cu moartea dacă Parlamentul va vota această lege. Turci din toate colţurile ţării au venit să-l asculte pe liderul lor la Istanbul, la un uriaş miting prodemocraţie organizat la apelul lui Recep Erdogan. În faţa mulţimii premierul şi şeful statului major al armatei au declarat că cei vinovaţi pentru plănuirea şi comiterea loviturii de stat de acum trei săptămâni vor fi pedepsiţi pe măsura faptelor, iar că presupusul artizan al întregului complot, clericul Fethullah Gulen, va fi adus în Turcia şi va răspunde în faţa justiţiei.

Preşedintele turc a păşit triumfător pe scena amplasată la Istanbul în faţa unei mulţimi impresionante. I-au fost alături, pe lângă soţie, nelipsitele gărzi de corp care au vegheat la siguranţa celui mai puternic om din Turcia. Din gradene, oamenii au fluturat tot timpul steagul naţional. Manifestaţia a strâns susţinători ai tuturor partidelor, dar participanţii au avut voie doar cu însemnele naţionale, fără sloganuri şi mesaje politice care să-i divizeze. Totuşi oamenii au părut că au venit cu un singur scop: să-şi arate loialitatea faţă de preşedintele Recep Erdogan.

Dezbaterea controversată despre reintroducerea pedepsei cu moartea i-a cuprins şi pe mulţi dintre cei prezenţi la mitingul din Istanbul.

„Ar trebui reintrodusă pedeapsa cu moartea şi ar trebui să fie aplicată şi pentru faptele deja comise. Preşedintele nu se va mai bucura de aceeaşi susţinere dacă nu este reintrodusă pedeapsa cu moartea. Ce vom face? Ascultăm ordinele lui Dumnezeu sau ale Uniunii Europene?”

O prezenţă atât de mare la mitingul convocat de Recep Erdogan a necesitat şi măsuri stricte de securitate. Ministerul de Interne a scos pe străzi 15 mii de poliţişti la Istanbul şi nimeni nu a ajuns în gradene fără o verificare temeinică prealabilă. Cei care nu au putut merge până la Istanbul au avut totuşi posibilitatea să asculte discursurile. Manifestaţia a fost transmisă pe ecrane uriaşe în toate cele 81 de provincii turce.

Peste 60.000 de soldaţi, poliţişti, judecători, profesori, funcţionari au fost arestaţi, reţinuţi şi suspendaţi din funcţie după puciul eşuat de pe 15 iulie. Au fost închise, totodată, peste o mie de şcoli şi universităţi private, peste 1.200 de fundaţii şi asociaţii şi 35 de instituţii medicale. În plus, garda prezidenţială, care avea în sarcină printre altele şi paza palatului în care locuieşte Recep Erdogan, va fi desfiinţată. Totul, după ce 300 dintre cei 2.500 de militari care o alcătuiau au fost reţinuţi pentru implicare în lovitura de stat eşuată.

Între timp, Turcia plăteşte după puciul eşuat. În ultimele trei săptămâni, economia ţării a pierdut 90 de miliarde de euro, sumă căreia i se vor adăuga şi pierderile din turism, după ce peste un milion de rezervări au fost anulate.

Astăzi, toată ziua, cu prioritate, am citit presa siriană.

Dis-de-dimineaţă, înainte ca Ţarul şi Sultanul să-şi dea îmbrăţişarea frăţească în somptuosul Palat Constantin de lângă Sankt Petersburg, oraşul natal al Putin, presa siriană titra: “Putin a declarat că va discuta cu Erdoğan  tema anti-terorismului”.

La rându-i, agenţia Tass s-a grăbit să-l citeze pe Erdoğan: “O soluţie la criza siriană nu poate fi identificată fără Rusia. Putem rezolva criza siriană doar având cooperarea Rusiei”.

Faptul că lupta contra terorismului e instrumentalizată politic din chiar clipa când a fost lansată nu e o noutate.

O noutate absolută se va produce curând, când o înţelegere Rusia-Turcia în chestiunea Siriei, va răsturna realitatea pe care o ştim şi va face din Erdoğan  un aliat al lui Bashar Al-Assad. Răsucire nu imposibilă moralmente, dacă ne gândim că, până în august 2011, başbakanul de atunci i se adresa preşedintelui sirian cu apelativul “fratele meu”.

Altfel spus, Sultanul va trebui să închidă rutele de contrabandă cu petrol, de finanţare şi înarmare a jihadiştilor care luptă contra regimului de la Damasc, primind în schimb o înţelegere convenabilă cu Ţarul asupra kurzilor.

Cine mai are a se bucura de restabilirea relaţiilor dintre ruşi şi turci? Regimul de la Tehran. Astăzi e clar ceea ce în urmă cu câteva săptămâni lansam ca ipoteză: serviciile secrete iraniene au fost alături de Erdoğan în noaptea de pomină a straniei lovituri de stat. Iar în Siria, Rusia şi Iranul sunt de aceeaşi parte a baricadei.

Retorica provocatoare antiamericană în legătură cu puciul eșuat din Turcia “nu ajută pe nimeni”, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, informează Reuters citată de Agerpres.

Declarația acesteia a fost o replică la acuzațiile din presa turcă potrivit cărora un think-tank din Washington s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat.

“Genul ăsta de teorie a conspirației, retorică provocatoare, nu ajută pe nimeni absolut deloc”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau, într-un briefing de presă, întrebată despre acuzațiile din presa turcă conform cărora Centrul Woodrow Wilson s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat.

“Am discutat cu omologii noștri turci despre acest tip de retorică care nu ajută pe nimeni”, a adăugat ea.

Oficialii think-tank-ului au infirmat și ei acuzațiile din presa turcă, potrivit Washington Times.

Puciul eșuat din Turcia soldat cu peste 200 de morți a coincis cu o conferință de trei zile pentru mediul academic, organizată de think-tank pe insula Buyukada, din apropiere de Istanbul.

Oficialii centrului Wilson au precizat că respectiva conferință, organizată de directorul de programe pentru Orientul Mijlociu Henri Barkey, a fost planificată din decembrie, în colaborare cu universitatea Kultur din Istanbul și nu a avut nimic de a face cu tentativa de puci.

Mai multe ziare pro-Erdogan au scris în weekend pe primele pagini despre această presupusă implicare, prezentând fotografii cu Henri Barkey și alți participanți la conferință și sugerând că aceștia sunt agenți CIA care au instigat la declanșarea puciului, notează Washington Times.

Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă și au simulat un atac împotriva „inamicului” de pe malul drept al râului, în cadrul unor exerciții militare comune ale unităților Grupului Operativ de Trupe Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forță de la Tiraspol.

La exercițiile militare a participat și pretinsul premier transnistrean, Pavel Prokudin, care a declarat că „republica moldovenească nistreană” ar fi amenințată militar de Republica Moldova și Ucraina. Aplicațiile nu au fost coordonate nici cu Forțele de Menținere a Păcii, nici cu Comisia Unificată de Control de la Nistru. Conform planului elaborat de Districtul Militar Sud-Vest al Federației Ruse, unitățile motorizate ale Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria au realizat „aplicații de trecere a obstacolelor acvatice” pentru a bloca și a lichida niște presupuși „teroriști”.

Atașatul militar al Ambasadei Ruse a sfidat autoritățile

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, l-a convocat pe atașatul militar al Federației Ruse pentru explicații. Acesta, însă, nu s-a prezentat, invocând că ar avea o altă agendă. A urmat reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Diplomația de la Chișinău a apreciat exercițiile militare din Transnistria cu implicarea unor „forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova” drept „sfidătoare și inadmisibile”: „Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivoc că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”, se arată în declarația diplomației de la Chișinău. (…) „Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri. În context, diplomația de la Chișinău a reiterat necesitatea relansării dialogului, inclusiv în formatul „5+2”, cu privire la reluarea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Moldova nu vede pârghiile pe care le are ca stat

Reprezentanții societății civile au criticat MAEIE pentru această reacție, în opinia lor, timidă. Potrivit fostului ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”, „pentru aceste fapte, MAEIE ar trebui să suspende imediat viza de intrare pe teritoriul Republicii Moldova tuturor militarilor ruşi, care-au participat la aceste manevre ilegale, investigând statutul juridic al militarilor transnistreni implicați în aceste exerciţii de forțare a Nistrului”. La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti ar trebui „să retragă cetățenia Republicii Moldova oficialilor și militarilor transnistreni care au participat la aceste provocări militare”, susține fostul ambasador. „Totodată, atașatul militar al Ambasadei Federației Rruse, mult prea ocupat ca să se înfățișeze la cererea Ministrului Apărării, ar trebui să fie declarat „persona non grata” și rugat să părăsească Moldova în 24 de ore”. „Aceasta e „foaia de parcurs” pe care sfidarea ordinii constituționale o cere autorităților responsabile la 25 ani de independență, nu discursuri sforăitoare și ghirlande de flori pe la busturile istorice”, a conchis Igor Munteanu.

La rândul său, Ion Manole, director executiv „Promo-Lex” (organizaţie preocupată de promovarea și apărarea drepturilor omului) a comentat pentru DW că „orice conflict militar înseamnă grave încălcări și abuzuri împotriva drepturilor omului. Din aceste considerente, exercițiile militare, efectuate cu grave încălcări ale normelor dreptului internațional și într-o zonă de conflict reprezintă în mod clar o sfidare la adresa păcii în regiune. Tancurile străine, într-o țară pe timp de pace, nu pot aduce prosperitate, dezvoltare sau drepturi respectate. O știm din experiența anului 1992”, a spus Manole.

Forțarea Nistrului de către militarii ruși și transnistreni are loc în timp ce președinția germană a OSCE încearcă să convingă Chișinăul să accepte anumite cedări în raport cu regiunea transnistreană (pentru sporirea măsurilor de încredere) – efort criticat de reprezentanții societății civile de la Chișinău și de unii analiști politici americani.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, Transnistria, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

96 Commentarii la “ERDOGAN LA “PRIETENUL SAU DRAG”, PUTIN. Turcia, Rusia si Iran – O TRIPLA ALIANTA in Siria?/ Demonstratie de forta a lui Erdogan – 1 MILION SUSTINATORI la Istanbul (Video)/ “Exercitiu militar”: tancurile din Transnistria au trecut Nistrul

<< Pagina 1 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Nu cred ca vestul salbatic & americanii vor sta cu mainile in san si nu vor ”lucra ”aceasta ”prietenie”,ruso-turca.Oricat de performant ar fi spionajul american, si oricat de stapani s-ar crede ei pe pamant, sunt lucruri pe care nu le pot stapani in veac,timpul si voia lui Dumnezeu.Aceasta ”intamplare”le-a cam dat peste cap planurile de anihilare a Siriei si Iranului.Doamne ajuta!

  2. Gheorghe, si tu crezi ca asta-i lucru bun?

  3. Ce spune Erdogan despre Putin spune si Putin despte Xi

    Putin about Xi: ‘He is a very good friend and a reliable partner’
    http://rbth.com/international/2016/06/23/putin-about-xi-he-is-a-very-good-friend-and-a-reliable-partner_605481

    Dictatorul mai mic se lauda cu prietenia celui mai mare.

  4. doar astfel de oameni, mana forte, pot smulge tarile lor din chingile oligarhilor globali…e mai bine oare sa te aneantizezi ca neam in imbratisarea hida a ideologiilor globaliste sau sa lupti pana la capat cu riscul de a intra in malaxorul mediatic (si in cele din urma geo-strategic) ce, inevitabil, te maculeaza cum si cat doreste? evident ca n-avem de-a face cu niste inocenti (putin, erdogan, xi), dar pe langa “liderii” apuseni astia-s “cuviosi” de-a dreptul..

  5. @M
    Poti cauta si alte poze, de exemplu Nixon cu Ceausescu, GW Bush si Mubarak, Obama cu Gaddafi etc. Prietenii, prieteni…

  6. Nu cred ca poate fi comparat Putin cu Erdogan. Putin nu e un dictator, Putin e un lider in cel mai adevarat si deplin sens al cuvantului. Astfel de rara avis nu au fost multe in istoria pe care noi o cunoastem, deci cu atat mai pretios este el in astfel de vremuri in care cu greu mai gasesti un lider dedicat intereselor nationale si nu vandut elitei globaliste sau propriei obsesii de putere.

  7. @ k,
    astia toti au aceeasi zicala ”sa te faci frate cu dracu pana treci puntea”.Interesant este ca cei ce ne conduc s-au facut brother cu cel mai intunecat la chip dintre ei.Cand vom invata sa ne inchinam CELUI ce ne-a adus mantuirea?!.Atunci ne vom face FRATE cu CEL ce a zis ”Eu sunt ADEVAUL si VIATA”.Priveste, pe alte bloguri, si vezi cat este de injurata biserica noastra de majoritatea ”ortodocsilor” (99%),si atunci iti vei da seama ca n-avem nicio sansa de revenire la ceea ce a fost ORTODOXIA stramosilor nostri,candva.DOAMNE AJUTA!

  8. @Doroteea, nu stiu care dintre ei este dictator sau lider adevarat, dar oportunism exista cu siguranta de ambele parti.

    “deci cu atat mai pretios este el in astfel de vremuri in care cu greu mai gasesti un lider dedicat intereselor nationale si nu vandut elitei globaliste sau propriei obsesii de putere.”

    Nu e puțin cam exagerat?

  9. @Ioan:

    zi-mi tu in ce consta exagerarea. Putin a scos Rusia din marasm (ceea ce multi uita, observ; mai stii ce Rusie a preluat Putin de la Eltin, iti mai aduci aminte ce ‘no man’s land’ mafiotizat era Rusia atunci?), i-a redat statutul de importanta putere regionala (daca nu chiar mondiala) si o tine departe de ‘imbratisarea hida a ideologiilor globaliste’, ca sa il citez pe @k. Si asta fara sa indoctrineze poporul, ci din contra, oferindu-i o alternativa rezonabila la ‘malaxorul mediatic’ (din nou amicul @k sa traiasca) de creiere. Ti se pare putin lucru? Mie mi se pare ENORM.

    Sigur ca exista oportunism, ca doar nu s-au intalnit din afectiune reciproca…ar fi culmea! 🙂

  10. @Doroteea

    40% dintre rusi traiau in saracie in 1998 si s-a ajuns la acelasi procent in prezent.

    Approximately 12.8% of Russians lived below the national poverty line in 2011, significantly down from 40% in 1998 at the worst point of the post-Soviet collapse.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Russia

    “Succesul” lui Putin, care a “redresat” Rusia dupa 1998 se datoreaza exclusiv cresterii pretului petrolului, de la 10 $ barilul in 1998 la 145 $ barilul in 2007 si la 120 $ barilul intre 2010 si 2012!

    http://thecapitalist.com/wp-content/uploads/2016/07/oil-prices-2-1024×724.png

    Astazi, cand barilul se invarte pe la 42 $, eroul Putin a readus Rusia la situatia din 1998.

    More than 40 percent of Russian families struggle to find the money to buy food and clothes.
    https://themoscowtimes.com/news/20-percent-of-russians-see-themselves-as-poor-54743

  11. În timp ce presa internațională este ocupată cu întâlnirea istorică dintre Putin și Erdogan, nu întâmplător la Sankt Petersburg, capitala fostului Imperiu țarist, în Transnistria, teritoriu separatist din cadrul Republicii Moldova au loc ample manevre militare rusești, fără precedent ca în perioada URSS.
    Pentru prima dată de la declararea independenței Republicii Moldova în 1991, armata rusă a trecut Nistrul pe teritoriul românesc al celui de-al doilea stat vecin. Numeroase tancuri rusești din Transnistria, în încercarea de a simula un atac asupra „inamicului”, au traversat Nistrul pe sub apa Nistrului.
    https://vremuritulburi.com/2016/08/11/granita-conflictului-dintre-sua-si-rusia-se-muta-pe-teritoriul-republicii-moldova/

    Cine nu cunoaste sau uita istoria, risca sa o repete!

    Dar iată ce scrie în cartea sa fostul şef al comenduirii Transnistriei, colonelul Mihail Bergman: „Cazacii „de la Marea Neagră” făceau cu regularitate incursiuni pe malul drept al Nistrului si nu le dădeau clipe de răgaz subdiviziunilor cu destinaţie specială ale poliţiei moldoveneşti. Acelaşi Kostenko teroriza şi malul drept, şi malul stâng. Acestui bandit îi era totuna cine îi va fi victimă, un moldovean sau un rus, un cetăţean al Moldovei sau un transnistrean. Grupele sub conducerea lui Şevţov… efectuau atacuri teroriste pe teritoriul transnistrean, învinuind, evident, partea moldovenească, provocând ura faţă de moldoveni…”

    Anume Bergman, primul, a povestit despre comandantul de batalion Kostenko, care a uzurpat puterea la Tighina. A furat cu vagoanele, lua şpagă de la puşcăriaşi şi îi înarma, tortura oamenii şi, având călăi plătiţi, a ucis personal peste o sută de oameni. Kostenko vindea armament din depozitele militare sovietice, dar demiterea acestuia nu a fost permisă de Smirnov.

    În toţi aceşti ani, aici erau eliminaţi oameni care ar fi putut compromite regimul. Bergman era sigur că totul s-a făcut şi se face „sub protecţia unor funcţionari sus-puşi de la Moscova”. Chiar şi Lebed, duşman făţiş al lui Smirnov, a murit în circumstanţe foarte suspecte. A făcut o oarecare lumină asupra acestor circumstanţe jurnalistul americam Paul Khlebnikov.

    Autorul cărţii „Naşul Kremlinului, Boris Berezovski”, la scurt după publicarea acesteia, a decedat în condiţii misterioase, iar asasinii săi nu au fost găsiţi!
    http://www.curentul.net/2010/03/05/adevaruri-despre-razboiul-din-transnistria-1990-1992/

  12. Ucraina se pregateste de razboi cu Rusia.

    Rusia a masat trupe la granita cu Ucraina. Poroshenko a dat alerta de lupta

    “Acesti militari vin cu si mai mult echipament modern si exista unitati de atac aerian. In ultimele zile, am observat intarirea unitatilor de la frontiera. Numarul lor a crescut”, a spus Slobodyan.

    Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a anuntat joi ca a transmis tuturor unitatilor militare de langa Crimeea din regiunea estica Donbass sa fie la cel mai inalt nivel de pregatire pentru lupta, dupa acuzatiile Rusiei privind ncursiuni ucrainene in Crimeea.
    http://revista22.ro/70255443/rusia-a-masat-trupe-la-granita-cu-ucraina-poroshenko-a-dat-alerta-de-lupta.html

    Poroshenko said he has ordered Ukraine’s foreign minister to initiate phone conversations with Russia’s President Putin, as well as the German, French, and US leaders, and the president of the European Council, Donald Tusk.
    The UN Security Council is set to discuss the escalating tensions between Ukraine and Russia at Kiev’s request later on Thursday, Reuters reported.
    https://www.rt.com/news/355520-ukraine-troops-border-alert/

  13. Turcia ameninţă că ar putea ieşi din NATO
    http://www.realitatea.net/turcia-ameninta-ca-ar-putea-iesi-din-nato_1969125.html

    Turcia caută și alți parteneri militari. Ambasador: NATO nu ne poate dicta linia politicii externe
    „Turcia îşi va intensifica relaţiile cu Rusia indiferent de ceea ce cred occidentalii”, s-a pronunţat diplomatul într-un interviu pentru presa rusă.
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/International/Turcia+cauta+si+alti+parteneri+militari+Ambasador+NATO+nu+ne+poa

    Turcia propune Rusiei operaţiuni comune împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, a anunţat joi şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, în urma reconcilierii oficiale dintre Moscova şi Ankara, relatează AFP.

    O delegaţie formată din trei oficiali turci reprezentând armata, serviciile de informaţii şi afacerile externe se află joi în Rusia pentru discuţii asupra Siriei, a spus ministrul.
    Delegaţia formată din cei trei oficiali, prezentă în Rusia, a fost însărcinată să înceapă punerea în aplicare a deciziilor luate de Erdogan şi Putin în cadrul întrevederii de marţi de la Sankt Petersburg.
    http://www.stiripesurse.ro/turcia-ii-face-o-propunere-de-nerefuzat-rusiei-care-e-miza_1146771.html

  14. “We are extremely concerned about the increased tension near the administrative boundary between Crimea and Ukraine,” said a State Department spokeswoman, Elizabeth Trudeau.

    “Our position, as I said yesterday, is well known: Crimea is part of Ukraine and is recognized as such by the international community,” she said.
    http://www.dailystar.com.lb/News/World/2016/Aug-11/366810-us-extremely-concerned-about-ukraine-russia-tensions-calls-for-restraint.ashx

    Ukrainian U.N. Ambassador Volodymyr Yelchenko, who requested the closed-door meeting of the 15-member council, said Russia had amassed more than 40,000 troops in Crimea, seized by Moscow in 2014, and on the Ukrainian border.

    “These numbers may reflect some very bad intentions and this is the last thing we would like to happen,” he told reporters.
    http://www.reuters.com/article/us-ukraine-russia-un-idUSKCN10M1K5

  15. @Doroteea las-o-n colo, Putin este un dictator. Dictatorul se dovedeste prin ceea ce face in legatura cu tot ce i se opune sau ii contesta puterea, adica cu Opozitia. Iar Putin o elimina! Faptul ca Putin se opune “globalismului”, de fapt “amestecului in treburili interne”, este o conditie obligatorie pentru un dictator si o optiune conforma intereselor tarii pentru un democrat. Un dictator isi trateaza tara ca pe propria ograda, si, in dispretul cetatenilor ei, are grija de ea dupa cum ii dicteaza instinctul de proprietar. Ca Putin poate fi astfel util lumii, opunandu-se hegemoniei SUA si statului securist ce se doreste a fi condus dintr-un singur centru de comanda, este alta discutie.

  16. @doroteea,M,
    adevaru-i la mijloc.Indiferent ce este Putin ca om:dictator,patriot(bunul samaritean),mare politician,etc,prezenta lui in istoria omenrii este necesara ,cel putin pe moment.Prin el, cei care au vrut mondializarea si pe Antihrist conducator,au fost intarziati (a echilibrat balanta).Nu uitati,ca daca Siria inca exista ,tot datorita Ursului ,asa ciuntita cum ii,e pe harta.Aceasta prietenie,Putin,Erdogan,pe care nicio prorocire nu a prevazut-o,dar mai ales faptul ca ca au trecut ceva ani si Siria inca exista ,ma pune pe ganduri in ceea ce priveste proorcirile.Nu pe parinti ii banui de inselare ci pe cei care si-au bagat coada si le-au scris .DOAMNE AJUTA!

  17. Proorocirile se vand bine,mai ales daca sunt puse pe seama sf. Parinti.Ce conteaza bani sa iasa.Intrigant este faptul ca se cam bat cap in cap unele ”proorociri”,viitorul aratandu-le FALSE.Mai e ceva ,cei din vechime fugeau de ”slava desarta„,ca dracu de tamaie(ICEPAND CU SF.AP.PAVEL),pe cand cei actuali,scris de unii (SF),se ”lauda”cu tot felul…….Cineva declara ca sf.PAISIE AGHIORITUL a spus ,despre un aviator ,ca va intra cu steagul, pe un tanc, in CONSTANTINOPOL.Aviatorul ,acum, este pensionar si steagul la inlocuit cu carja.Iarta-ma ”admin” pt.divagatie ,dar mi-a stat pe limba de mult timp.

  18. @Logos

    Daca te referi la Litvinenko sau Politkovskaia (ma tem ca am cam stalcit numele, le redau din memorie) nu cred ca au fost eliminati de Putin. Cel dintai se pare ca a fost lichidat de Berezovski si celalalt oligarh (tot evreu dar stabilit in Israel, i am uitat numele) tocmai ca sa l compromita pe Putin. Cea de a doua era inofensiva pt Putin, abuzurile din Cecenia erau cunoscute de comunit internationala oricum, ea a riscat din pacate prea mult si cel mai probabil cecenii au lichidat o, asa, de crizati ce sunt. Putin a caracterizat corect efectele disparitiei ei in acel comentariu deja celebru.
    Daca vb de lichidarea clicii de oligarhi, in asta a constat geniul lui.
    Nu se pune probl de a face din Putin un bun samarinean, el inoata intre rechini uriasi. Iar ca sa cureti Rusia de rechinii astia – care au legaturi cu altii si mai feroci – nu poti decat fiind si tu unul. Nu merge altfel. Sigur ca sunt multe de discutat, indeosebi de politica de la granite si de conflictele inghetate. Dar e clar ca ce face face pt RusiA, iar rusii nu il voteaza din obligatie.
    E un subiect vast, dar care nu poate fi abordat pertinent prin prisma portretului construit cu grija, in timp, de mainstream media(controlata de mafiile expulzate de Putin din Rusia, care actionau acolo prin interpusi). E nevoie cel purin de ” rasfoirea” unor surse alternative de info. Altfel nu sunt sanse sa intelegem decat milimetric cine e de fapt acest Putin si ce urmareste.
    Oricum, de acord cu @Gheorghe1982, Putin a fost salutar in aceste vremuri.

  19. @M

    Tu chiar crezi ca “secretul” redresarii Rusiei a fost “exclusiv cresterea pretului petrolului” ? 🙂

    Mai informeaza te… De intalnirea din iulie ’90 ai auzit? Iti zice ceva?

  20. @Doroteea
    Nu nu cred, pentru ca este absolut evident, si nu tine de credinta.
    Cand in loc de 10 $ iei de 10 ori mai mult pentru un baril asta inseamna o crestere a “productivitatii muncii” de 1000 %!
    Nu-mi zice nimic intalnirea cu pricina. Tie ce-ti zice?

  21. @M

    Baiete…scoate te rog eu frumos capul din ziarele “respectabile” .

    https://www.amazon.com/Russian-Orthodoxy-Resurgent-Faith-Russia/dp/0691165904

    https://www.amazon.com/Natashas-Dance-Cultural-History-Russia/dp/0312421958/ref=pd_sim_14_1?ie=UTF8&dpID=518nciNl0rL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR103%2C160_&psc=1&refRID=9X3F35XM68F1JCF8BGMD

    https://www.amazon.com/Land-Firebird-Beauty-Old-Russia/dp/096441841X/ref=pd_sim_14_2?ie=UTF8&dpID=51CPK13XKGL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR127%2C160_&psc=1&refRID=S1FBNP8E9JY7W6CNF29E

    https://www.amazon.com/Crimean-War-History-Orlando-Figes/dp/1250002524/ref=pd_sim_14_3?ie=UTF8&dpID=519AhGwoRTL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR106%2C160_&psc=1&refRID=S1FBNP8E9JY7W6CNF29E

    https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Crimeii

    http://www.litera.ro/putin-si-noua-rusie-ed-a-ii-a-michael-sturmer.html

    http://www.activenews.ro/externe/Frustrari-si-scrasnete-din-dinti-in-Rusia-la-adresa-Occidentului%3B-totul-pe-fondul-nostalgiei-dupa-epoca-sovietica-I-131042

    http://www.activenews.ro/externe/Razboiul-lui-Putin-cu-Lenin-II-131647

    http://www.activenews.ro/cultura/Proiectia-unui-viitor-fara-Federatia-Rusa-posibila-peste-200-ani.-Inceput-de-poveste-Partea-I-130389

    http://www.activenews.ro/cultura/Proiectia-unui-viitor-fara-Federatia-Rusa.-Capitolul-II-Zeii-o-vor-pe-Amalia-130644

    http://www.activenews.ro/cultura/Proiectia-unui-viitor-fara-Federatia-Rusa-partea-a-III-a-Structura-puterii-dupa-destramarea-si-disparitia-sindromului-Rusia-130821

    http://www.activenews.ro/cultura/Din-Ciclul-Adio-Rusia-se-poate-construi-o-relatie-personala-alta-de-afaceri-si-inca-una-din-obligatie%3B-pe-urma-poti-construi-un-Imperiu-Cap-IV-131201

    http://www.activenews.ro/cultura/O-lume-postapocaliptica-dar-in-care-anumite-relatii-si-legaturi-subterane-raman-mereu-aceleasi.-Tehnica-loviturii-de-stat-Foileton-Cap-V-132003

    http://www.activenews.ro/cultura/Lumea-fara-Rusia-sau-omenirea-dupa-Apocalipsa.-Tehnica-pregatirii-loviturii-de-stat-Episodul-VI-132393

    http://www.activenews.ro/cultura-istorie/Atunci-cand-Rusia-nu-mai-conteaza.-Jurnal-de-pe-frontul-invizibil-Cap-VII-132762

    https://www.youtube.com/watch?v=uwWMaJJ_MSg

    https://www.youtube.com/watch?v=o4SZ49_bS0Y

    https://www.youtube.com/watch?v=cgaYag-XjTQ

    https://www.youtube.com/watch?v=q5pSe2zRaQI

    https://www.youtube.com/watch?v=P9OlfhUwnNc

    https://www.youtube.com/watch?v=932K6tZ5Ea4

    https://www.youtube.com/watch?v=OQuceU3x2Ww

  22. Ma simt nevoit sa fac trimitere din nou la monumentala lucrare(in desfasurare) “Razboaiele hibride” :

    http://orientalreview.org/2016/03/04/hybrid-wars-1-the-law-of-hybrid-warfare/
    http://orientalreview.org/2016/03/11/hybrid-wars-2-testing-the-theory-syria-and-ukraine/
    http://orientalreview.org/2016/03/18/hybrid-wars-3-predicting-the-next-hybrid-wars/
    http://orientalreview.org/2016/03/25/hybrid-wars-4-in-the-greater-heartland-i/
    http://orientalreview.org/2016/04/01/hybrid-wars-4-in-the-greater-heartland-ii/
    http://orientalreview.org/2016/04/08/hybrid-wars-4-in-the-greater-heartland-iii/
    http://orientalreview.org/2016/04/15/hybrid-wars-4-in-the-greater-heartland-iv/
    http://orientalreview.org/2016/04/22/hybrid-wars-4-in-the-greater-heartland-v/
    http://orientalreview.org/2016/05/06/hybrid-wars-5-breaking-the-balkans-i/
    http://orientalreview.org/2016/05/13/hybrid-wars-5-breaking-the-balkans-ii/
    http://orientalreview.org/2016/05/20/hybrid-wars-5-breaking-the-balkans-iii/
    http://orientalreview.org/2016/05/27/hybrid-wars-5-breaking-the-balkans-iv/
    http://orientalreview.org/2016/06/03/hybrid-wars-5-breaking-the-balkans-v/
    http://orientalreview.org/2016/06/17/hybrid-wars-6-trick-to-containing-china-i/
    http://orientalreview.org/2016/06/24/hybrid-wars-6-trick-to-containing-china-ii/
    http://orientalreview.org/2016/07/01/hybrid-wars-6-trick-to-containing-china-iii/
    http://orientalreview.org/2016/07/08/hybrid-wars-6-trick-to-containing-china-iv/
    http://orientalreview.org/2016/07/15/hybrid-wars-6-trick-to-containing-china-v/
    http://orientalreview.org/2016/07/22/hybrid-wars-6-trick-to-containing-china-vi/
    http://orientalreview.org/2016/07/29/hybrid-wars-6-trick-to-containing-china-vii/
    http://orientalreview.org/2016/08/05/hybrid-wars-6-trick-to-containing-china-viii/
    http://orientalreview.org/2016/08/12/hybrid-wars-6-trick-to-containing-china-ix/

    http://orientalreview.org/2016/07/21/the-olympics-as-a-tool-of-the-new-cold-war/
    http://orientalreview.org/2016/08/11/olympic-executors-guilty-until-proven-guilty/

  23. @emanuel

    Mi-a placut gluma asta:

    Russian Orthodoxy Resurgent: Faith and Power in the New Russia
    https://www.amazon.com/Russian-Orthodoxy-Resurgent-Faith-Russia/dp/0691165904

    Nu ma mai uit si la celelalte glume ale tale.
    Pentru informatea ta: doar 41% dintre rusi se declara ortodocsi, comparativ cu 82% in Romania!

    Religion in Russia (2012)[1][2]
    Russian Orthodoxy (41%)
    Islam (6.5%)
    Unaffiliated Christian (4.1%)
    Other Orthodox (1.5%)
    Slavic native faith, other Pagan and Tengrist (1.2%)
    Tibetan Buddhism (0.5%)
    Other Christian/religion (1.7%)
    Spiritual but not religious (25%)
    Atheism (13%)
    Undecided (5.5%)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Russia

    Mai ai linkuri si la alte cantece patriotice?

  24. 30-40% dintre rusi nu au intrat niciodata intr-o biserica!

    Respondents never attending religious services
    Percentage Countries
    60% Czech Republic
    https://en.wikipedia.org/wiki/Church_attendance

    In Rusia “ortodoxa” a lui Putin avorturile sunt finantate de stat.

    Problem of state-funded abortions discussed in Novosibirsk
    http://www.pravoslavie.ru/english/96083.htm

  25. @M

    In 29 iulie 90 (sper sa nu gresesc, nu stau bine cu memoria) Putin a convocat clica de oligarhi prin care Rotschild&co pusese ghiara pe mai mult de 80% din resursele Rusiei (petrol, gaze, industrie metalifera etc – ceea ce insemna, evident, nu doar rapt economic al Rusiei, ci si subjugarea ei politica). Si le a pus niste conditii: le mentine contractele, dar si ei sa faca bine cel putin sa aduca profiturile in tara, si nu sa le plaseze prin diversele off shore-uri capcaunilor globali. Ala a fost momentul in care unii, simtind ca adie un periculos vant al schimbarii, au luat calea bejaniei (Londra si Israel), altii au ales sa coopereze si altii, mai viteji – Horokovski, sau cum il cheama – au ales sa ramana in tara intrand in opozitie deschisa cu regimul. Dar, bine sustinuti de Soros si oculta mondiala, au infiintat diverse institute de aparare a drepturilor omului si au inceput sa il diabolizeze pe Putin prin variile publicatii pe care le citesti si tu cu sarg :).
    In fine, poveste lunga pe care nu eu sunt in masura sa ti o spun pt ca din astfel de chestii retin de regula ideea, nu detaliile.
    Sunt insa multi baieti destepti pe aici care iti pot furniza detalii suplimentare mult mai bine si avizat. Cum a zis insa si @emanuel, e clar ca sursele de info mai tr primenite.

  26. @Doroteea
    Ce ai spus nu poate fi adevarat, pentru ca in iulie 1990 inca nu existau oligarhi in Rusia. Abia la sfarsitul lui 1992 a inceput privatizarea companiilor de petrol si gaz din care s-au imbogatit alde Horokovski.

    Privatization of the oil sector was regulated by presidential decree №1403 approved on November 17, 1992. Vertically integrated companies were created by joining some oil-producing enterprises and refineries into open-stock companies. Starting in 1994 many former state oil companies were privatized.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Privatization_in_Russia

  27. *erata: 2000

    E notoriu evenimentul, oricum

  28. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/1350892/Oligarchs-power-over-Kremlin-has-come-to-an-end-says-Putin.html

    De ‘rusii de pe Tamisa” ai auzit, nu… Baietii s-au regrupat in special la Londra (intre ei si ala, tot evreu si el, care avea clubul Chelsea parca). Iar renationalizarea Yukosului (petrolul si gazele pe care pusesera mana baietii prin Hodorkovski) a fost o miscare probabil mult premeditata de Putin tocmai din cauza fortelor aflate in joc. O miscare pe care ai nostri ar fi trebuit sa o faca demult, dar n-au nici vointa si nici…curajul 🙂

  29. Interesele Rusiei au ramas aceleasi din perioada tarista. Conducatorii si ideologiile se schimba, dar interesele geostrategice raman. Rusia a purtat 2 razboaie impotriva Germaniei, unul in perioada tarista si unul in perioada comunista. Acum il va purta pe al treilea, si de data asta nu se va opri la Berlin.

  30. @doroteea

    https://www.amazon.com/Red-Notice-Became-Putins-Enemy-ebook/dp/B00O30HFT2#nav-subnav

    Asta e genul de carte care ii fac sa exulte pe rusofobi .Uita-te la aprecieri si la numarul de comentarii.Dar despre ce e vorba?

    “A horryifying true life business thriller/true crime story and one of the best business books I have ever read
    ByMandrakeon 6 January 2016
    Format: Kindle Edition|Verified Purchase
    This was an Economics book club book, and one of the best and most compelling that we have ever read. Here are my notes:

    Synopsis
    The story is by now well known. Bill Browder was one of the first investors in post-Soviet Russia. Initial success dabbling in privatisation vouchers leads him to set up a Russian investment vehicle, The Hermitage Fund, that eventually manages $4.5bn and is the biggest of its kind. However, the Russian oligarchs who run some of the companies in which he is a minority investor have little respect for shareholder rights, and inevitably he comes into conflict with them. At first Browder’s campaign for better corporate governance suits President Putin who is attempting to curb the power of the oligarchs, and he has some success in his battles with them. Later, when Putin has come to terms with the oligarchs, he turns against him. Browder is barred from Russia, his company offices are raided and company documents seized. Using these documents criminal elements within the security services, police and judiciary then take control of his companies for their own gain, using the full might of the state against company employees and its lawyers. A Russian tax lawyer hired by Hermitage, Sergei Magnitsky, is imprisoned, beaten, and murdered for opposing the seizure of the company. The perpetrators are above the law. The only thing that Browder can do to create some consequences for them is to have them barred from the US, which he achieves through the passing of the 2013 Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act .

    Critique
    I thought that this was a tremendous book, and one of the best we have ever read (possibly second only to The Prize by Daniel Yergin). Although, the broad outline of the story is by now fairly well known the details were engrossing and horrifying. It reads like a thriller. That said I have a few points:

    • Browder: you can’t but have a huge amount of respect for the man for what he has achieved, but I do question his judgement. He is what George Bernard Shaw would call an “unreasonable man” who does not bend himself to a situation, but forces events to bend to his will. This story shows the limits of such an approach. If it chooses the state can force you to bend.
    He is clearly highly driven with a clear view of what he wants to achieve, but when he hits obstacles he aggressively attempts to surmount them. A lot of trouble might have been avoided had he been more cautious, more subtle, and more pragmatic. For example, one of his first investments is a 4% stake in a Russian oil company called Sidanco with an oligarch, Vladimir Potanin, owning the remaining 96%. First of all, was this a sensible investment in a country where oligarchs such as Potanin have huge influence over the state and the judiciary? Second, when Potanin attempts to dilute his 4% stake by 90% through an equity issue that his shares will not participate in, Browder responds with a big publicity campaign in the international media. This raises the stakes, and in this instance is successful, but later campaigns will backfire terribly. A more pragmatic man, might have attempted to create his own political links, bribing the right people in the right places (or hiring them as consultants etc), to counter Potanin behind the scenes. His approach ensured that any conflict would be very public, with both sides standing to lose a lot of “face”. But then again, a more pragmatic man would not have placed all his bets on Russia.
    • What exactly causes his conflict with the Russian government? Browder only provides details of two of his conflicts with Russian companies, Sidanco and Rosneft. In both cases he was successful. What then causes his final fallout with the Russian government? There must have been other cases where he was unsuccessful, and which brought him into conflict with the oligarchs who then use the state to destroy his investment company, but we do not get to hear about them. Why? Did Browder over reach himself in ways he now regrets? Over half the book details his conflict with criminal elements in the Russian state, but the exact cause of that conflict is obscure. I would like to know more.
    • What happened to Hermitage Global? After the demise of Hermitage Capital he sets up a global investment vehicle, Hermitage Global, which seems to be a success. Yet at the end of the book it is clear that he is no longer active in investment management but is now solely a human rights activist. What happened? There is a feeling throughout the book that Browder is only telling you the bits he wants you to read, and that anything that reflects badly on the man himself is omitted.

    Overall
    A fantastic book, and one of the best we have ever read. Although we all know the outline of the story, I thought that it was well worth knowing the full details. It reads like a thriller and should be filed under the True Crime section of the bookshop rather than in the business section. It should be required reading for anyone foolhardy enough to do business in Russia. ”

    Exact,despre un investitor strain care nu prea este…binevenit.Asta avand in vedere ca la noi in tara e jungla dupa 90′(mai ales in ceea ce priveste resursele naturale…),desi toata lumea stie:FSN-KGB (cu accept de la CIA) .

    “The story is by now well known. Bill Browder was one of the first investors in post-Soviet Russia. Initial success dabbling in privatisation vouchers leads him to set up a Russian investment vehicle, The Hermitage Fund, that eventually manages $4.5bn and is the biggest of its kind. ”

    “The only thing that Browder can do to create some consequences for them is to have them barred from the US, which he achieves through the passing of the 2013 Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act .”

    “For example, one of his first investments is a 4% stake in a Russian oil company called Sidanco with an oligarch,”

    “Yet at the end of the book it is clear that he is no longer active in investment management but is now solely a human rights activist. ” (de genul Amnesty International ? )

  31. @M

    Esti tu sigur ca rusii au de gand sa mearga la Berlin(ma rog,ei sunt deja,dar mai mult in vizita) ? Profetiile spun ca nemtii vor interveni spre a bloca avansul chinezilor in Europa prin Siberia.Nush acum ce spun…stii tu mai bine.

  32. @M

    “Nu ma mai uit si la celelalte glume ale tale.
    Pentru informatea ta: doar 41% dintre rusi se declara ortodocsi, comparativ cu 82% in Romania!”

    Mda,asta si pentru ca (daca tot stim istorie) Rusia Traditonala se gaseste in jurul Moscovei .Cei mai multi rusi (etnic vorbind) se afla la vest de Muntii Urali,si mai ales in jurul Moscovei. Restul e can-can baiete.Spre deosebire de romano-catolici,rusii nu au purces la exterminarea diverselor populatii indigene de prin Siberia.Nici nu aveau vreun motiv(de aici si gradul mare de animism-paganism).Cat despre musulmani…cred ca nu are rost sa mai discutam.Stii pe unde sunt de gasit daca ajungi prin Rusia.

    Despre credinta in Romania…ma indoiesc prietene (privesc si la activitatea editoriala,care in Rusia e foarte bogata,vezi numai cartile despre Psihoterapia Ortodoxa).Am umbre de indoiala in anumite privinte.Rusii acum o duc mult mai greu (desi,paradoxal,acest aspect a scazut drastic consumul de alcool,inca endemic in anumite zone ,chiar si tarisoara noastra draga),ceea ce a crescut mult coeziunea sociala(in ciuda tuturor specialistilor,care prevedeau o sacadere drastica in popularitate a lui Putin;dimpotriva,Putin creste mult in popularitate in Occident;i s-a urat Occidentului cu binele?).La capitolul misionarism nici nu mai discutam(misionarii rusi traduc Biblia si in limba thailandeza).Sigura ca da,Biserica Rusa Sovietica s-a implicat profund la nivelul ecumenismului global(ceea ce ne arata fara echivoc ca putem considera capitalism+comunism=aceeasi mizerie care pregatesc lumea de venirea lui Antihrist…cu o mica observatie:comunismul a produs sute de martiri pentru Hristos,capitalismul?,niciodata) .Pentru asta tasteaza pe Google “Ecumenismul – o cale către pierzare de Ludmila Perepiolkina ” .Foarte tare seria,desi e scrisa de o stilista rusoaica (adica una care nu recunoaste Biserica Ortodoxa Rusa).

    Cat despre ateism…nu cred ca putem compara regimul stalinist sovietic cu(sa zicem) regimul lui Ceausescu(chiar si Dej) .Sa nu uitam ca in Rusia asta atat de blamata,dupa 90′ s-a ridicat din temelii Catedrala “Hristos Mantuitorul ” din Moscova .

    Citez din “Manipularea vazuta din Est-de Vladimir Volkoff” :

    Un caz specific de dezinformare raspandita,suferita si combatuta este cazul rusesc,si nu trebuie sa ne miram daca Serghei Kara-Murza,el insusi rus,ii acorda un loc important in “Manipularea constiintei” ”
    El noteaza in primul rand: ” clasa mijlocie occidentala este impartita in doua grupuri:cei ce tind spre social-democratie si conservatorii burghezi.In perioada URSS,cei dintai ii placeau pe rusi considerandu-i constructori ai socialismului si ceilalti ii plangeau considerandu-i victime ale unui regim totalitar.De exemplu,la toate congresele stiintifice,banii pentru participarea savantilor sovietici erau furnizati atat de dreapta,cat si de stanga,fiecare avand motivele sale.Astazi,stanga ii detesta pe rusi ca tradatori ai comunismului,in timp ce dreapta nu se mai simte obligata sa ii planga pe rusii eliberati si vede in ei niste cersetori,nomenclaturisti si mafioti.Pentru un occidental care nu cunoaste prea rau Rusia -asa cum e cazul meu-analiza este lamuritoare si explica,cel putin partial, orgia rusofobiei careia ii se dedau mass-media occidentala-indeosebia franceza-incepand cu ceea ce eu resimt drept victoria libertatii in 1991,dar pe care ei o resimt drept infrangerea visului comunist. ( de fapt,daramarea organizata,sistematica a unui regim creat tot de Ei -cu celebrul triunghi iluminat Papa-Reagan-Gorbaciov Nota mea) ”
    In fata scaderii economice a Rusiei eltiniene,Kara-Murza nu se rusineaza sa spuna:”Rusia este o tara invinsa care plateste tribut pentru inamicul invingator.Oricum expertii occidentali si emulii lor rusi sunt stupefiati de capacitatea noastra de-a rezista loviturilor date de invingatori Rusiei in razboiul rece.Nu numai ca saracirea generala nu a distrus societatea,dar nici macar nu a inacrit oamenii,nu i-a ridicat pe unii impotriva altora.Contrar celor asteptate,societatea nu s-a pulverizat,ci continua sa traiasca dupa legi nescrise si norme culturale straine legii economiei de piata si normelor individualiste.”

    Si trebuie neaparat sa aduc in aceasta privinta o marturie care confirma intru totul marturiile lui Kara-Murza.Eram in Rusia in 1992,candm multi rusi,lipsiti de venituri,nu aveau literalmente ce sa manance,iar trotuarele erau pline de barbati si femei care vindeau totul si orice,decoratiile,samovarele,catelusii sau ceva flori de iarna,in timp ce vitrinele magazinului gastronomic “Eliseev” gemeau de somon si nisetru si nimeni nu se gandea sa fure.
    In acelasi an,un sociolog spaniol ii prezicea lui Kara-Murza ca,tinand cont de foamete,Moscova se umple de caini parasiti.Este,pare-se,un sindrom universal:de indata ce nivelul de trai scade,oamenii isi abandoneaza cainii.Nimic de acest fel nu s-a intamplat in Rusia.Pensionarii continuau sa-si scoata corciturile la plimbare.Doar ca vecinii care mai aveau norocul sa manance carne au inceput sa lase oasele in fata usilor vecinilor care aveau caini.
    Pe bune dreptate sau nu,Kara-Murza apropie acest fenomen de un fapt gramatical care poate ca reprezinta Weltanschauungul rus:rusul nu spune “am un caine”,ci “la mine acasa e un caine”.In rusa,categoria proprietate este inlocuita de categoria a fi impreuna (de aici si tendinta slavilor de a sta la o berica in fata magazinului in pozitie de genoflexiune;cautati pe Google “slavic squat” ).
    De partea lui,Berdiaev spunea:”Poporul rus poseda realmente libertatea de spirit care nu le este data decat celor care nu se lasa prea absorbiti de setea profitului lumesc si bunastarii specifice popoarelor din Occident.Rusia e singura tara care nu cunoaste povara zdrobitoare a prejudecatilor burgheze[…].Tipul vagabondului este atat de caracteristic Rusiei si atat de seducator.Vagabondul este fiinta cea mai libera de pe pamant.”
    Paradoxala,dar nu neaparat inepta,este opinia autorului nostru cand declara ca Rusia,”sub forma URSS,era un stat de tip traditional,legitimat de sus,de catre autoritatea unei nesupuse unei verificari logice” .
    Gresesc:nu era un stat realmente traditional,din moment ce nu isi intemeia legitimitatea pe un sistem familial,tribal si sacral,ci pe consensul sovietelor,adica al consiliior muncitorilor,soldatilor,si,accesoriu,al taranilor,toate celelalte clase ale societatii fiind prin definitie excluse din contractul social.Dar e adevarat ca aplecarea acestui contract social prost,odata acceptat din cauza mijloacelor cele mai violente si mai extravagante,aplicarea acesteia era incredintata unei elite sociale,partidul comunist,care nu avea de dat socoteala decat siesi,in numele “unei ideologii nesupuse unei verificari logice”.In acest sens,si numai in acesta,URSS propunea un stat de tip traditional,care de altfel s-a prabusit,si Kara-Murza recunoaste cinstit ca “totalitarismul puterii statului in sistemul sovietic a contribuit din plin la pierzania sa.” Pe deasupra-si aces lucru e crucial! el recunoaste ca “infrangerea URSS-ului i-a fost administrata in domeniul spiritual,in constiinta societatii” .

    Cu toate acestea,in fata dezinformarii-careia,in opinia lui,Rusia moderna i-a cedat partial,mai ales din vina elitei cultivate de la putere-el pledeaza totusi exceptia rusa.
    Ortodoxia ,afirma el,protejeaza Rusia de virusul fricii escatologice:acestei miasme care,dupa parerea sa,a facut atata rau in mediul protestant,sau derivat din protestant-publicul fiind mai interesat de o organizatie politica satisfacatoare decat de mantuirea vesnica-,ortodoxia ii opune,cu o sfanta prudenta,cainta.
    Or,chiar si in materie de dezinformare,cainta este un decapant puternic.
    Actualitatea,dupa parerea lui Kara-Murza,nu trebuie sa fie interpretata ca in mediul burghez:pentru majoritatea “noilor rusi”(cei pe care Occidentul i-a tratat rapid drept mafioti),bussines-ul este o aventura noua,un vagabondaj in zari necunoscute.Chiar asa?”Noii rusi” nu dispretuiesc profitul ,dar am gresi uitand ca,printre altele,la Moscova a fost reconstruita pe cheltuiala lor ,pornind de la nimic si in starea ei originala,imensa catedrala aurita a Hristosului Mantuitor pe care Stalin o inlocuise cu o piscina.
    Nu se cunosc multe exemple similare in Occident.
    Inca un bun prilej de a-l cita pe Dostoievski,care repeta ca Rusia nu si-a spus ultimul cuvant si ca acesta va fi un cuvant salvator pentru omenirea intreaga.
    Kara-Murza da impresia ca se face ecoul lui atunci cand scrie:”Rusii se incapataneaza inca sa creada ca verbul artistului,darul savantului si toate celelalte care provin din sfintenie si din milostenie raman impenetrabile la Rau.

    Ceva asemanari cu Romania post-Ceausescu? Eu cred ca sunt asemanari substantiale.
    Imi cer scuze pentru eventualele greseli facute de mine la transcrierea textului .

    https://www.youtube.com/watch?v=gNv_vX3TNlA

    https://www.youtube.com/watch?v=_I4VNLbCjRY

  33. Se prevede iarasi o Olimpiada in care SUA trebuie neaparat sa castige cele mai multe medalii(mai ales la inot).Ba mai mult ,din nou se observa atitudinea belicoasa din lotul SUA,alimentat(se spune) de modul cinstit si curat de concurare(fara dopaj). Asa sa fie?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Gene_doping

  34. Asta tinand cont de importanta imensa acordata de SUA Jocurilor Olimpic(creatie a Elitelor moderna,care doreau,dupa cum va inchipuiti,reinvierea cultului Trupului din Grecia Antica ;iar SUA-ca o creatie a Elitelor ,dupa cum ne marturiseste chiar Manly P. Hall-trebuie sa fie prima la fiecare competitie).Ulterior si-a gasit o concurenta:URSS(o competitoare totusi palida uitandu-ne la numarul de medalii obtinute),care tot o intruchipare a dorintelor Elitelor se poate considera.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare