ERDOGAN LA “PRIETENUL SAU DRAG”, PUTIN. Turcia, Rusia si Iran – O TRIPLA ALIANTA in Siria?/ Demonstratie de forta a lui Erdogan – 1 MILION SUSTINATORI la Istanbul (Video)/ “Exercitiu militar”: tancurile din Transnistria au trecut Nistrul

9-08-2016 10 minute Sublinieri

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel al Turciei Recep Taypp Erdogan s-au întâlnit la Sankt Petersburg. Este prima întrevedere din ultimele nouă luni, după incidentul militar de anul trecut, când armata turcă a doborât un avion militar rusesc.

Președintele Rusiei a precizat, referitor la relațiile dintre cele două țări, că „bunul simț a învins”. De asemenea, Vladimir Putin a declarat că a discutat cu omologul său turc că despre cooperarea comercială și economică dintre cele două țări.

„Relaţiile dintre ţările noastre au trecut prin diverse etape de-a lungul timpului, inclusiv prin perioade mai tulburi, dar bunul simţ a învins. Aş vrea să se ştie că, în pofida situaţiei politice dificile de la el acasă, preşedintele Erdogan a găsit timp să vină la Sankt Petersburg, iar acest lucru e o dovadă a hotărârii partenerilor noştri turci de a restabili relaţiile cu Rusia. Am subliniat obiectivele esenţiale pentru o restabilire pe termen lung a relaţiilor noastre. Obiectivul nostru este de a atinge nivelul dinaintea izbucnirii crizei a cooperării dintre ţările noastre.

Este o misiune importantă pentru că doar în primele cinci luni ale acestui an, schimburile comerciale dintre Rusia şi Turcia au scăzut cu peste 35 la sută. Şi, dacă ne aducem aminte, anul trecut au scăzut cu peste 24 la sută şi privim la multe lucruri pe care le avem de făcut, trebuie să relansăm cooperarea şi să aplicăm foarte multe măsuri. De asemenea, am discutat posibilităţile pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse de ţările noastre unele altora. Un rol cheie pentru cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi Turcia este jucat de către energie. Aşadar, am discutat proiecte comune mari din acest domeniu. Pentru a le continua este necesară luarea unor decizii politice. Şi aş dori să subliniez că Turcia a luat deja anumite decizii pentru proiecte economice importante, inclusiv construirea unei centrale nucleare şi a conductei Turkish Stream”, a spus Vladimir Putin.

La rândul său, președintele Turc i-a mulțumit lui Vladimir Putin pe care l-a numit „prietenul” său „drag” pentru primire și a precizat că cei doi au purtat negocieri „substanțiale” privind relațiile economice ruso-turce.

 „Aş vrea să îmi ofer salutările cele mai pline de consideraţie, respectul şi mulţumirile mele dragului meu prieten, preşedintele Putin, îi mulţumesc pentru ospitalitate şi primirea călduroasă pe care mi-a arătat-o. Împreună cu preşedintele Putin am avut negocieri substanţiale şi comprehensive.

După cum ştiţi, a fost prima noastră întâlnire şi primele negocieri după o lungă perioadă de timp, după anumite evenimente, de asemenea, după lovitura de stat eşuată din 15 iulie. E important să restabilim zborurile charter de călătorie între ţările noastre, să înlăturăm sancţiunile economice faţă de produsele agricole turceşti, să deschidem calea companiilor de construcţii turceşti, pentru a putea lucra în Rusia şi să fie implicate în proiecte. De asemenea, intenţionăm să promovăm cooperarea în industria apărării şi Rusia, Turcia şi Azerbaidjan au lansat deja un mecanism trilateral, primit foarte pozitiv”, a declarat și Recep Erdogan.

Aceasta este şi prima vizită în străinătate pe care o face preşedintele Erdogan după tentativa de lovitură de stat militară din iunie. Comentatorii politici spun că este un pas foarte important pentru reluarea relaţiilor dintre cele două ţări şi că această apropiere ar fi în devafoarea Occidentului. Şi pentru Rusia şi pentru Turcia, principalul inamic pare să fie acum Vestul. După discuţii, cei doi lideri vor face declaraţii de presă şi vom vedea atunci ce au de spus.    

Cei doi lideri ar urma să discute despre problema ridicării embargoului rusesc asupra produselor alimentare, reluarea zborurilor charter, construcția gazoductului TurkStream, situația din Siria sau lupta împotriva terorismului, potrivit Agerpres.

Relațiile dintre cele două țări au fost extrem de tensionate, fiind afectate de doborârea unui bombardier rusesc Su-24 de către aviația turcă la granița cu Siria în noiembrie anul trecut.

La 29 iunie, Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică în timpul căreia au convenit să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor dintre țările lor, precum și asupra unei întâlniri personale. Putin i-a spus lui Erdogan că mesajul său de la 27 iunie, când președintele turc a cerut scuze pentru moartea pilotului Su-24, a creat condițiile prealabile pentru reluarea colaborării.

Rusia si Turcia au un obiectiv comun in ce priveste solutionarea crizei din Siria si este posibil ca cele doua tari sa isi rezolve divergentele privind modul in care acesta poate fi atins, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

La finalul intalnirii pe care a avut-o marti cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a declarat ca punctele de vedere ale Rusiei cu privire la Siria nu au coincis intotdeauna cu cele ale Turciei, dar ca cele doua tari au convenit sa continue discutiile si sa gaseasca solutii.

“Cred ca este posibil sa ne aliniem punctele de vedere si abordarile“, le-a spus Putin reporterilor.

Vladimir Putin se asteapta la o “munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice” ruso-turce

Presedintele rus Vladimir Putin a mai declarat marti, la finalul intalnirii avute cu omologul sau turc, ca se asteapta la o “munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice” cu Turcia, dupa noua luni de criza diplomatica, relateaza AFP.

“Tendinta este foarte trista. Avem o munca dificila de facut pentru a reanima cooperarea economica si comerciala”, a spus Putin in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu Erdogan.

“Acest proces a fost demarat deja, dar va dura ceva timp”, a precizat el.

Vizita lui Erdogan in orasul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, este prima sa deplasare in strainatate dupa tentativa esuata de lovitura de stat de luna trecuta, ce a dus la o eliminare in masa a opozantilor presedintelui turc din toate structurile statului si a umbrit relatiile Ankarei cu Occidentul.

“Aceasta vizita mi se pare un nou punct important in relatiile bilaterale (…), iar eu, personal, cu toata inima si in numele poporului turc, ii salut pe Putin si pe toti rusii”, a spus Erdogan intr-un interviu pentru presa rusa.

Doborarea unui avion de lupta rus de catre aeronave F-16 turce, la granita cu Siria, in noiembrie 2015, l-a infuriat pe Putin, care a impus sanctiuni economice Ankarei si a lansat un adevarat razboi al declaratiilor cu Erdogan, ce a parut sa distruga irevocabil relatiile dintre cele doua tari.

Insa, intr-o schimbare brusca de atitudine la sfarsitul lunii iunie, Putin a acceptat scuzele prezentate de Erdogan si a anulat imediat interdictia de vanzare a pachetelor de vacanta catre Turcia in Rusia.

Mai mult, el a semnalat ca va anula masurile impuse impotriva importurilor de produse alimentare si pe cele care vizau firmele de constructii din tara. Dupa tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia, stat membru NATO, relatiile dintre cele doua tari ar putea fi consolidate si mai mult – in conditiile in care Erdogan a spus clar ca se simte dezamagit de Statele Unite si de Uniunea Europeana. Putin a fost unul dintre primii lideri straini care l-a sunat pe presedintele turc pentru a-si exprima sustinerea si, asa cum era de asteptat, nu a impartasit scrupulele de care au dat dovada liderii UE fata de masurile de represiune care au urmat.

“Desi relatiile turco-ruse sunt vizate de propriile incertitudini, aceasta deteriorare a relatiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere turco-rusa”, au declarat analisti de la Consiliul European pentru Relatii Externe.

Relatiile dintre Turcia si Rusia “ doua puteri care se lupta pentru influenta in regiunea strategica a Marii Negre si in Orientul Mijlociu” nu au fost niciodata usoare.

Imperiul Otoman si cel Rus, predecesorii celor doua state moderne, s-au aflat in razboi timp de trei secole.

Preşedintele Turciei a promis în faţa unui milion de oameni că va reinstitui pedeapsa cu moartea dacă Parlamentul va vota această lege. Turci din toate colţurile ţării au venit să-l asculte pe liderul lor la Istanbul, la un uriaş miting prodemocraţie organizat la apelul lui Recep Erdogan. În faţa mulţimii premierul şi şeful statului major al armatei au declarat că cei vinovaţi pentru plănuirea şi comiterea loviturii de stat de acum trei săptămâni vor fi pedepsiţi pe măsura faptelor, iar că presupusul artizan al întregului complot, clericul Fethullah Gulen, va fi adus în Turcia şi va răspunde în faţa justiţiei.

Preşedintele turc a păşit triumfător pe scena amplasată la Istanbul în faţa unei mulţimi impresionante. I-au fost alături, pe lângă soţie, nelipsitele gărzi de corp care au vegheat la siguranţa celui mai puternic om din Turcia. Din gradene, oamenii au fluturat tot timpul steagul naţional. Manifestaţia a strâns susţinători ai tuturor partidelor, dar participanţii au avut voie doar cu însemnele naţionale, fără sloganuri şi mesaje politice care să-i divizeze. Totuşi oamenii au părut că au venit cu un singur scop: să-şi arate loialitatea faţă de preşedintele Recep Erdogan.

Dezbaterea controversată despre reintroducerea pedepsei cu moartea i-a cuprins şi pe mulţi dintre cei prezenţi la mitingul din Istanbul.

„Ar trebui reintrodusă pedeapsa cu moartea şi ar trebui să fie aplicată şi pentru faptele deja comise. Preşedintele nu se va mai bucura de aceeaşi susţinere dacă nu este reintrodusă pedeapsa cu moartea. Ce vom face? Ascultăm ordinele lui Dumnezeu sau ale Uniunii Europene?”

O prezenţă atât de mare la mitingul convocat de Recep Erdogan a necesitat şi măsuri stricte de securitate. Ministerul de Interne a scos pe străzi 15 mii de poliţişti la Istanbul şi nimeni nu a ajuns în gradene fără o verificare temeinică prealabilă. Cei care nu au putut merge până la Istanbul au avut totuşi posibilitatea să asculte discursurile. Manifestaţia a fost transmisă pe ecrane uriaşe în toate cele 81 de provincii turce.

Peste 60.000 de soldaţi, poliţişti, judecători, profesori, funcţionari au fost arestaţi, reţinuţi şi suspendaţi din funcţie după puciul eşuat de pe 15 iulie. Au fost închise, totodată, peste o mie de şcoli şi universităţi private, peste 1.200 de fundaţii şi asociaţii şi 35 de instituţii medicale. În plus, garda prezidenţială, care avea în sarcină printre altele şi paza palatului în care locuieşte Recep Erdogan, va fi desfiinţată. Totul, după ce 300 dintre cei 2.500 de militari care o alcătuiau au fost reţinuţi pentru implicare în lovitura de stat eşuată.

Între timp, Turcia plăteşte după puciul eşuat. În ultimele trei săptămâni, economia ţării a pierdut 90 de miliarde de euro, sumă căreia i se vor adăuga şi pierderile din turism, după ce peste un milion de rezervări au fost anulate.

Astăzi, toată ziua, cu prioritate, am citit presa siriană.

Dis-de-dimineaţă, înainte ca Ţarul şi Sultanul să-şi dea îmbrăţişarea frăţească în somptuosul Palat Constantin de lângă Sankt Petersburg, oraşul natal al Putin, presa siriană titra: “Putin a declarat că va discuta cu Erdoğan  tema anti-terorismului”.

La rându-i, agenţia Tass s-a grăbit să-l citeze pe Erdoğan: “O soluţie la criza siriană nu poate fi identificată fără Rusia. Putem rezolva criza siriană doar având cooperarea Rusiei”.

Faptul că lupta contra terorismului e instrumentalizată politic din chiar clipa când a fost lansată nu e o noutate.

O noutate absolută se va produce curând, când o înţelegere Rusia-Turcia în chestiunea Siriei, va răsturna realitatea pe care o ştim şi va face din Erdoğan  un aliat al lui Bashar Al-Assad. Răsucire nu imposibilă moralmente, dacă ne gândim că, până în august 2011, başbakanul de atunci i se adresa preşedintelui sirian cu apelativul “fratele meu”.

Altfel spus, Sultanul va trebui să închidă rutele de contrabandă cu petrol, de finanţare şi înarmare a jihadiştilor care luptă contra regimului de la Damasc, primind în schimb o înţelegere convenabilă cu Ţarul asupra kurzilor.

Cine mai are a se bucura de restabilirea relaţiilor dintre ruşi şi turci? Regimul de la Tehran. Astăzi e clar ceea ce în urmă cu câteva săptămâni lansam ca ipoteză: serviciile secrete iraniene au fost alături de Erdoğan în noaptea de pomină a straniei lovituri de stat. Iar în Siria, Rusia şi Iranul sunt de aceeaşi parte a baricadei.

Retorica provocatoare antiamericană în legătură cu puciul eșuat din Turcia “nu ajută pe nimeni”, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, informează Reuters citată de Agerpres.

Declarația acesteia a fost o replică la acuzațiile din presa turcă potrivit cărora un think-tank din Washington s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat.

“Genul ăsta de teorie a conspirației, retorică provocatoare, nu ajută pe nimeni absolut deloc”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau, într-un briefing de presă, întrebată despre acuzațiile din presa turcă conform cărora Centrul Woodrow Wilson s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat.

“Am discutat cu omologii noștri turci despre acest tip de retorică care nu ajută pe nimeni”, a adăugat ea.

Oficialii think-tank-ului au infirmat și ei acuzațiile din presa turcă, potrivit Washington Times.

Puciul eșuat din Turcia soldat cu peste 200 de morți a coincis cu o conferință de trei zile pentru mediul academic, organizată de think-tank pe insula Buyukada, din apropiere de Istanbul.

Oficialii centrului Wilson au precizat că respectiva conferință, organizată de directorul de programe pentru Orientul Mijlociu Henri Barkey, a fost planificată din decembrie, în colaborare cu universitatea Kultur din Istanbul și nu a avut nimic de a face cu tentativa de puci.

Mai multe ziare pro-Erdogan au scris în weekend pe primele pagini despre această presupusă implicare, prezentând fotografii cu Henri Barkey și alți participanți la conferință și sugerând că aceștia sunt agenți CIA care au instigat la declanșarea puciului, notează Washington Times.

Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă și au simulat un atac împotriva „inamicului” de pe malul drept al râului, în cadrul unor exerciții militare comune ale unităților Grupului Operativ de Trupe Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forță de la Tiraspol.

La exercițiile militare a participat și pretinsul premier transnistrean, Pavel Prokudin, care a declarat că „republica moldovenească nistreană” ar fi amenințată militar de Republica Moldova și Ucraina. Aplicațiile nu au fost coordonate nici cu Forțele de Menținere a Păcii, nici cu Comisia Unificată de Control de la Nistru. Conform planului elaborat de Districtul Militar Sud-Vest al Federației Ruse, unitățile motorizate ale Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria au realizat „aplicații de trecere a obstacolelor acvatice” pentru a bloca și a lichida niște presupuși „teroriști”.

Atașatul militar al Ambasadei Ruse a sfidat autoritățile

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, l-a convocat pe atașatul militar al Federației Ruse pentru explicații. Acesta, însă, nu s-a prezentat, invocând că ar avea o altă agendă. A urmat reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Diplomația de la Chișinău a apreciat exercițiile militare din Transnistria cu implicarea unor „forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova” drept „sfidătoare și inadmisibile”: „Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivoc că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”, se arată în declarația diplomației de la Chișinău. (…) „Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri. În context, diplomația de la Chișinău a reiterat necesitatea relansării dialogului, inclusiv în formatul „5+2”, cu privire la reluarea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Moldova nu vede pârghiile pe care le are ca stat

Reprezentanții societății civile au criticat MAEIE pentru această reacție, în opinia lor, timidă. Potrivit fostului ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”, „pentru aceste fapte, MAEIE ar trebui să suspende imediat viza de intrare pe teritoriul Republicii Moldova tuturor militarilor ruşi, care-au participat la aceste manevre ilegale, investigând statutul juridic al militarilor transnistreni implicați în aceste exerciţii de forțare a Nistrului”. La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti ar trebui „să retragă cetățenia Republicii Moldova oficialilor și militarilor transnistreni care au participat la aceste provocări militare”, susține fostul ambasador. „Totodată, atașatul militar al Ambasadei Federației Rruse, mult prea ocupat ca să se înfățișeze la cererea Ministrului Apărării, ar trebui să fie declarat „persona non grata” și rugat să părăsească Moldova în 24 de ore”. „Aceasta e „foaia de parcurs” pe care sfidarea ordinii constituționale o cere autorităților responsabile la 25 ani de independență, nu discursuri sforăitoare și ghirlande de flori pe la busturile istorice”, a conchis Igor Munteanu.

La rândul său, Ion Manole, director executiv „Promo-Lex” (organizaţie preocupată de promovarea și apărarea drepturilor omului) a comentat pentru DW că „orice conflict militar înseamnă grave încălcări și abuzuri împotriva drepturilor omului. Din aceste considerente, exercițiile militare, efectuate cu grave încălcări ale normelor dreptului internațional și într-o zonă de conflict reprezintă în mod clar o sfidare la adresa păcii în regiune. Tancurile străine, într-o țară pe timp de pace, nu pot aduce prosperitate, dezvoltare sau drepturi respectate. O știm din experiența anului 1992”, a spus Manole.

Forțarea Nistrului de către militarii ruși și transnistreni are loc în timp ce președinția germană a OSCE încearcă să convingă Chișinăul să accepte anumite cedări în raport cu regiunea transnistreană (pentru sporirea măsurilor de încredere) – efort criticat de reprezentanții societății civile de la Chișinău și de unii analiști politici americani.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, Transnistria, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

96 Commentarii la “ERDOGAN LA “PRIETENUL SAU DRAG”, PUTIN. Turcia, Rusia si Iran – O TRIPLA ALIANTA in Siria?/ Demonstratie de forta a lui Erdogan – 1 MILION SUSTINATORI la Istanbul (Video)/ “Exercitiu militar”: tancurile din Transnistria au trecut Nistrul

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. @M, lasa si tu vrajelile astea cu ce vor rusii si cum vor trece ei de Berlin etc. Ciorbe mereu reincalzite. Istoria se schimba. Si foarte repede in zilele noastre. Ce sa faca rusii dincolo de Berlin? Probabil sa le faca loc chinezilor la Moscova? Propaganda americaneasca e absolut gretoasa…
    @Doroteea Nu la Litvinenko ma refeream si nici neaparat la asasinate, nici la oligarhi si alte asemenea. In Rusia nu exista Opozitie politica, iar circul de tip basist prin care Putin se roteste cu Medvedev ca sa ramana pe termen nedefinit la putere este ridicol.

  2. @Logos
    Mai informeaza-te, ca sa-ti dai cu parerea in cunostiinta de cauza!

    Spies Strain German-Russian Ties
    A pair of Russian agents was convicted on Tuesday of spying in Germany for more than 20 years. Russian President Vladimir Putin is personally conducting the negotiations for a potential exchange, but now a new case is straining German-Russian relations.
    http://www.spiegel.de/international/world/trial-of-russian-spies-in-germany-strains-diplomatic-relations-a-908975.html

    A Russian spy who was jailed in Germany with her husband last year has reportedly been released. Local media is speculating there may have been a prisoner swap deal struck with Moscow.
    http://www.dw.com/en/germany-frees-russian-spy/a-18080455

    German and Dutch intel agencies say that they caught a physicist who was spying for Moscow
    http://www.businessinsider.com/german-and-dutch-authorities-say-they-caught-a-russian-spy-2015-7

    Putin is trying to destabilize Germany, spy chiefs warn
    http://www.thelocal.de/20160310/putin-is-trying-to-destabilize-germany-secret-services-warn

    Germany: Russia hacked our parliament
    A German intelligence agency reportedly said the attack crossed the line from espionage to sabotage.
    http://www.cnet.com/uk/news/germany-russia-hacked-our-legislature/

  3. @M imi dai niste linkuri care nu spun nimic concret in sensul intentiilor rusesti de a ajunge cu tancul la Lisabona. Germania lui Merkel este o sluga a SUA. Iar SUA sunt dusmanul Rusiei, ca si al Europei, pentru mentinerea hegemoniei lor mizerabile. Imi gavaresti de niste agenti rusi, bla bla, in timp ce americanasii spioneaza Germania si pe altii ca la balamuc, corup guverne in Europa si sustin cozi de topor prin tari aservite etc. Adica isi bat joc de proprii asa zis, aliati. Ce vrei sa demonstrezi? Propaganda americaneasca infecta si penibila.

  4. Putin cunoscuta in mediul ortodox, dar foarte dezbatuta in cel protestant, o lege destul de controversata – legea Yarovaya:
    http://www.stiripesurse.ro/vesti-proaste-pentru-crestinii-din-rusia-restrictii-dure-ca-in-perioada-sovietica_1142456.html

    http://www.pravoslavie.ru/english/print95503.htm

  5. Carmen:

    Desteapta miscare! Iti dai seama cine vor fi aceia direct afectati: cei care au si reactionat, sectantii protestanti, ca astia sunt primii cu misionarismul. BO nu face prozelitism de felul ei, cu atat mai putin intr o tara majoritar ortodoxa.

    Iata un exemplu tipic de discriminare indirecta: o masura similara aparent pt toti, dar care in fapt loveste in unii anume.

  6. @ Doroteea: se pare ca e vb de mult mai mult decat pare la prima vedere – ascultare telefoane, urmarire email, stocare date 2-3 ani, predici si activitate religioasa doar in biserici, nu in locuri publice, nu pe internet, un preot ortodox daca trebuie sa mearga la spital pt un bolnav ar avea nevoie de autorizatie, oamenii sunt obligati sa comunice orice activitate religioasa suspecta despre vecinii lor, altfel risca sa fie pedepsiti .. Bine, tempereaza elanul sectelor si ingradeste terorismul, dar restrange totodata si alte drepturi.

  7. Carmen:

    Din experienta iti spun ca asupra unor astfel de lucruri nu e bine sa te pronunti pana nu citesti exact textul legal respectiv.

    Cu toate astea, din articolul am doilea postat de tine rezulta mai degraba contrariul, in sensul ca presupusele efecte ale modificarii legislative sunt exagerate. In plus si autorul observa exact ce am mentionat si eu mai sus. Citeste cu atentie al doilea articol.

    @logos:

    Dupa mine in momentul asta ‘toate tunurile sunt pe Rusia, adica e clar ca de cand a izbutit sa elimine sau sa controleze cel putin capitalul strain din Rusia Putin e atacat din toate partile unde mai pui, in plus, ca US continua netulburate strategia de incercuire (containment) a Rusiei chiar si dupa ce comunismul a cazut demult. Ei se considera asediati, si pe buna dreptate. Putin a reusit o performanta uimitoare, fara precedent pt un lider din fostele tari comuniste: a sustras Rusia din ghearele raptorilor care au navalit asupra ei dupa implozia URSS. E clar ca lucrul asta nu l a putut face fara o echipa ultra loiala, dar nici fara opozitie inclusiv interna furibunda, pt ca stim bine ca tradatorii sunt poarta de intrare in cetate si nu duce lumea lipsa de ei niciodata. Bref: numai o mana forte pytea face cexa facut el.

    Ceea ce mi se pare important e ca se bucura in mid autentic de sustinerea poporului dupa tot acest timp.

    Nu vreau sa se inteleaga ca idealizez personajul, dar rolul lui in ecuatia istorica extrem de complicata a Rusiei din ultimele doua decenii este dupa mine indiscutabil unul maret. A salvat efectiv Rusia de la inec, disparitie, aneantizare.

    Cat despre ce reprezinta el pt Romania, asta e cu totul alta discutie. Pana una alta, o oportunitate ratata cred eu. In viitor, nu stiu. Oricum noi ne am jucat destul de prost cartile, asta se stie.

  8. @ Doroteea; aici ai dreptate, trebuie vazut textul, dar din mai multe articole citite mi-e greu sa cred ca toti interpreteaza eronat sau partinitor; din cate am inteles, pana si Snowden o contesta: http://www.gandul.info/international/legea-big-brother-din-rusia-contestata-chiar-si-de-protejatul-snowden-15515705
    Ramane insa ca baza textul legii. Sa vedem insa care vor fi efectele.

  9. @Logos
    Noua ordine mondiala este OK daca este asigurata de China si Rusia, cele doua faruri orbitoare care niciodata nu ar rapi teritoriile altor tari?

    Beijing Blasts ‘American Aggression,’ Calls for Russia-China ‘New World Order’
    http://sputniknews.com/asia/20160814/1044245639/china-russia-putin-xi-nato.html

  10. Carmen:

    Sunt 2 aspecte aici: monitorizarea excesiva si presupusul atac impotriva crestinilor. Deduc – articolul nu ofera date suficiente – ca S se referea la primul aspect.

  11. Inca ceva: Articolul ala in engleza vorbea, intre altele, de interzicerea propagandei religioase care indeamna la sinucidere.

    Carmen, noi uitam adesea ca in numele libertatii religioase sunt autorizate oficial inclusiv ‘bisericile’ sataniste. Si la noi in tara mi se pare ca exista una. Despre asta e vorba acolo, din cate am inteles eu din acel articol.

    Incolo, repet, interzicerea misionarismului asa cum era infatisata acolo nu cred ca afecteaza deloc BO. Din contra!

  12. A! Si – evident! – islamismul extremist: teroristii sinucigasi!

  13. @M Despre ce tot gavaresti acolo? Tu centrezi, tu dai cu capul? Spui niste ineptii pe post de ipoteze si ceilalti ar trebui sa raspunda la ele? De unde pana unde ordine mondiala asigurata de Rusia si China? S-a pus problema asta vreodata sau asa scrie in manualul micului propagandist americanesc? Bai baiatule, problema este cand dicteaza unul, iar asta si-o doresc mizerabilii americani, ei fiind singurii la ora actuala care au pus-o de o hegemonie mondiala care sta sa crape.
    Cat despre teritorii, criminalii de peste ocean distrug tari intregi, iar mataluta vorbesti de ce-ar rapi altii? Sper sa nu-mi zici de Crimeea… [… editat de admin. – avertisment pentru limbaj!]

  14. @Doroteea
    Rusii sunt un pic “dezorientati”, inclusiv la nivelul instantelor judecatoresti.

    A court in Perm, Russia, has convicted local entrepreneur Alevtina Mehanoshinoy for her attempt to use black magic against a local prosecutor.
    http://www.businessinsider.com/russian-businesswoman-black-magic-2011-11

    In Modern Russia, a Fatal Medieval Witch Hunt
    Sasha Lebyodkin and his terrified nephew, Sergei Gretsov, went on a witch hunt. Armed with hammers and knives, they entered the house of the woman who they said had cast a spell on them and started swinging.

    When they were done one woman was dead — the first murder here at least since the Revolution — and four of her five children were on their way to the hospital. The 22-year-old woman whose life they were after, Tanya Tarasova, suffered several hammer blows to the head, but survived.

    ”We went there to kill the entire family,” the two men said in a joint statement the next day. ”Because Tanya has used her black magic and sent ruination upon us.”

    ”We have had in this country a very long period of total absence of spiritual education, and people completely forget what religion really means,” said the Rev. Aleksandr Bulekov, from the Moscow patriarchate of the Russian Orthodox Church, explaining the power of pagan beliefs for Russians. ”People have lost their spiritual immunity to resist evil. They have become confused and they often have trouble knowing what is good and bad.”
    http://www.nytimes.com/1997/04/05/world/in-modern-russia-a-fatal-medieval-witch-hunt.html

  15. Noua “ortodoxie” rusa a devenit un amestec de neopaganism, protocronism si nationalism, imbracat intr-un ambalaj pe care scrie Ortodoxia si Maica Rusie. Am avut un exemplu asemanator in Germania nazista, care avea cruci pe avioane, tancuri si la gatul celor mai decorati. Ce iese din asta stim cu totii.

    Neo-paganism and Russian Orthodoxy – an explosive mix of religion and ideology

    Russian Orthodox Church today is more than just the most popular church in Russia and some post-USSR countries, – in recent years it has become an ideological institution, which justified and sanctified the power of V.Putin, and stated the basis for Russian identity. Being Russian means being Orthodox Christian today, and it doesn’t really matter whether you believe in God or not.

    Being Christian doesn’t contradict the broad spectrum of beliefs like:

    * “Jesus spoke Russian“
    * “Russians wrote the original Vedas and were the core Aryans that brought sacred ancient knowledge to India”
    * “Ra was Russian Sun-god, plagiarized by Egyptians”.

    This set of ideas comes from a quickly rising Russian neo-paganism – a new complex quazi-religion, which has spread during last twenty-five years in post-USSR states.

    Acquaintance with the works of Russian paganism ideologists (Hinevich, Trehlebov, Levashov, Cherkasov, Golyakov) and their followers’ practices helps us define its basic features:

    * claim for the sole access to Higher Truth through the hidden pre-Christian tradition of wise men;
    * “pagan” crypto-history (Russians are the most ancient “race” and descendants of Slavic pagan gods);
    * justification of territorial claims towards neighbors and killing of non-Russians;
    * xenophobia, racism, and antisemitism based on the idea of spiritual superiority of “Russian race”;
    * claims for Vedic heritage and search for its origin in pre-Russian culture (very similar to Aryosophy of German Nazis with its swastika cult, rune symbolism, and “revival of Nordic Gods”);
    * easy blending with popular simplified and vulgarized form of Russian Orthodoxy, at the outcome providing a religion-like ideology and worldview, that justifies aggression much better than Orthodoxy with its humble moral and commandments like “you shall not murder”;
    * jihadist-like fanatism;
    * apparent absence of single centralized management.

    We have analyzed numerous online interviews with Russian terrorists in the East of Ukraine, who demonstrate the common political goals and cooperation of Orhodox Christian and neo-pagan combatants. For many of them even the word “православие” (“Orthodoxy” in Russian) is the name of pre-Christian pagan ancestorial religion and means “glorifiying Prav” (“права” is supposed to be an ancient Universal Law, similar to Vedic ṛta, though you’ll never find this word in old Slavic texts).
    http://ahamot.org/en/neo-paganism-and-russian-orthodoxy-an-explosive-mix-of-religion-and-ideology/

  16. @M & Logos

    ar fi cazul să terminați cu trollatul; răbdarea mea, deși infinit de mare, are o limită.

  17. @Alin-70×7
    RABDARE, RABDARE, RABDARE… – Parintele Cleopa
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/12/01/parintele-cleopa-de-10-ani-printre-sfinti/

    In Russia, Transhumanism is Basically Patriotism Via Self-Improvement

    The Russian Cosmists were late nineteenth and early twentieth century thinkers, whose philosophy, according to anthropologist Anya Bernstein, proposed a “unique combination of scientific and occult ideas.” Cosmist writings were banned during the Soviet period, but those who protected their works were devoted to the idea of “transcendence of space, time, and the body, mastery of nature, settlement of the outer space, and even the resurrection of the dead.”

    In the book The Russian Cosmists author George Young writes that many Cosmists believed their philosophy could satisfy the “Russian soul” and considered their ways of thinking to be patriotic. Cosmist theology — it has more than a tinge of the religious to it — centers around the idea of a bold, happy future controlled by Russia.

    While neither President Putin or the Russian government has ever offered official support of the Cosmist way of thinking, some truthers have taken to analyzing the Russian leader’s public statements. In a December speech the President announced, “We all want the same thing: well-being for Russia. So the relations between business and the state should be built on the philosophy of the common task, partnership, and equal dialogue. The Philosophy of the Common Task was the title of collected works of Cosmist icon Nikolai Fedorov.

    Russia 2045 is the project of millionaire media mogul Dmitry Itskov, whose initiative to replace biological bodies with artificial avatars may seem insane but not not-insane enough to not be profiled in the business section of The New York Times.

    In a hype video that would make Michael Bay proud, Russia 2045 declares that our civilization has become like an “uncaptained ship sailing on rough seas with neither chart nor compass.”

    Russian-identifying martial-artist Steven Seagal is a supporter of the 2045 project, and personally wrote to Vladimir Putin requesting that he support what he describes as a “social movement.” Inverse has reached out to Seagal to see if his support for the project still stands.

    “For me it is obvious that this initiative will strengthen Russia’s position in world science, [and] underline Russia’s role in the international community as the country claiming leadership in setting and solving global problems for the betterment of mankind,” writes Seagal in his letter.
    https://www.inverse.com/article/10391-in-russia-transhumanism-is-basically-patriotism-via-self-improvement

  18. @Doroteea
    Iata cum “US continua netulburate strategia de incercuire (containment) a Rusiei”: o nava de comanda si 4 distrugatoare US din Mediterana au “incercuit” 42 de nave si 6 submarine rusesti din Marea Neagra. Mai multe nave rusesti au spart “incercuirea” si au ajuns in estul Mediteranei.

    Russia has 42 ships and six submarines in the Black Sea Fleet, the Naval War College paper noted, while the US Sixth Fleet in the Mediterranean has only a command ship and four destroyers.
    https://news.vice.com/article/why-russias-naval-exercise-off-the-syrian-coast-is-a-big-deal

    Flota rusă, mutată din Marea Neagră în Mediterana
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Flota+rusa+mutata+din+Marea+Neagra+in+Mediterana

    Flota rusă a început luni exerciții militare în partea de est a Mării Mediterane cu nave echipate cu rachete cu rază lungă de acțiune, aplicații destinate “luptei antiteroriste”
    http://www.agerpres.ro/externe/2016/08/15/rusia-a-inceput-manevre-navale-in-estul-marii-mediterane-16-29-20

  19. @Alin-70×7
    Deci rabdarea nu-i deloc infinit de mare..:)
    In orice caz, nici eu nu mai pot sa ma mai cobor la a-i raspunde lui M, care nu pricepe nici de ce sunt nave rusesti in Marea Neagra si de ce nu sunt ale SUA. Nici macar nu se intreaba ce cauta nave americane la mii de kilometri de tara lor. In schimb, alti rapesc teritorii…
    Cat despre “trolli”, eu am crezut ca taman ce-am incercat sa opresc unul.

  20. Nu este deloc buna legea rusilor de limitare a credintelor religioase si va lovi in cele din urma si in Ortodoxie daca va fi aplicata. Tinand cont de caracterul apostolic al Bisericii, ea este in continuu misionariat, numit acum “prozelitism”, mai ales dupa perioada comunista in care credinta a fost real afectata si in Rusia dupa cum ilustreaza si evenimentul cu vrajitoarea si alte credinte scapate de sub autoritatea BoRu (fenomenul Ostroc Veatceslav spre exemplu, care este celebrat ca si sfant dar BORu nu l-a canonizat dar deja cred ca putini stiu de acest lucru).
    Salvare cu forta nu poate fi. Inchizitia a dat rateu si nu cred ca Dumnezeu o va mai ingadui vreodata in crestinism.
    Doar pentru a lovi in neo-protestanti ne facem harakiri ca musulmanii disperati?
    Cultele neo-protestante trebuie luminate referitor la ereziile pe care le propaga, si elementele neo-pagan, yoga etc. pe care adeptii lor le trateaza cu usuratate, in dezbateri deschise cu Biserica. In rest, daca ei ca si institutii vor sa se imprumute unii pe altii (motivul real al succesului lor), sa faca afaceri impreuna si investitii imobiliare, nu cred ca este fapt de credinta sa ii judecam mercantil pentru asta.
    La nivel spiritual poate crestinii cu traditie si vechime se pot intreba insa, oare de ce aceste culte au succes si la oameni interesati de credinta? Sa fie oare de vina si onestitatea cu care isi prezinta ideile oricat de aiuristice ar fi, lipsa de frica in fata judecatii lumii (care lin acuza, si in tara lor majoritara de origine, USA, ca sunt bigoti, prosti etc.), insistenta in sustinerea ideilor (vezi meetingurile continui facute in fata clinicilor de avort de catre acesti neo-protestanti, unii chiar miscari destul de noi ca si Cornerstone Church din Texas).
    Noi am tot de ras de ei cum sunt prezentati prin filme, cu showuri cu luminite si un nene care zbiara “touch me, touch me, touch Jesus!” si acum incepem sa inghitim in sec pentru ca la fel suntem priviti si prezentati si noi de catre entertainmentul ateu si prozelitist in ateismul lui, si nu numai.
    Si oricum scopul nostru nu e sa lovim pe neo-protestanti, nici sa ii copiem, nici sa ii blestemam, daca ii putem convinge de erori s-o facem, dar scopul final ramane mantuirea proprie, nu distrugerea inamicului. Noi nu veneram pe Ba’al.
    “Dar cu focul ati incercat intreaba Hristos? Nu vorbesc de focul de pe vatra, ci cu focul iubirii de Dumnezeu, care arde ura din inima dusmanului.” Daca Il ai pe Dumnezeu ai totul – sa ia cine are nevoie aragazuri mai multe, televizoare, bombe cat mai dinamice, asigurari peste asigurari, monezi infailibile, fapte de istorie epice (adica razboaie de fapt). Poate au trebuinta de ele pana ce le trece nevoia de materie care ii mistuie acum. Noi doar sa ne rugam ca sa ne dea Domnul timp prisos, ca ne-am risipit in jos.

  21. Rusia folosește pentru prima dată o bază din Iran pentru a bombarda militanți în Siria
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/International/RUSIA+BOMBARDAMENT+SIRIA+BAZA+IRAN+COOPERARE

    Erdogan programează o vizită în Iran. Israelul se simte lăsat pe-afară
    http://epochtimes-romania.com/news/erdogan-programeaza-o-vizita-in-iran-israelul-se-simte-lasat-pe-afara—250689

    Iran’s Foreign Ministry has offered to organize a trilateral meeting between Iranian, Russian and Turkish officials to discuss the settlement of the Syrian crisis.
    http://sputniknews.com/middleeast/20160814/1044255897/russia-iran-turkey-syria-partnership-analysis.html

    La o ortodoxie asa mare ca a lui Putin nu se pune la socoteala o mica alianta cu doua tari musulmane, pentru a lupta cu teroristii musulmani!

  22. Oare cum au ajuns arme rusesti sofisticate in posesia ISIS si de ce SUA da Irakului 2,7 miliarde dolari ca sa cumpere arme rusesti?

    ISIS used advanced Russian weapons in Sinai attacks
    Egyptian media calls unprecedented Sinai attacks a ‘war,’ claims that militants responsible were heavily armed with sophisticated weaponry.
    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4675603,00.html

    http://beforeitsnews.com/war-and-conflict/2016/07/isis-possesses-localized-russian-emp-weapons-capable-of-bringing-down-aircraft-2462216.html

    On June 29, United States Ambassador to Iraq, Stuart Jones and Iraqi Finance Minister Hoshyar Zebari signed a declaration according to which the US will provide Iraq with a$2.7 billion loan. The money will help enhance the capabilities of the Iraq Army.
    According to military expert and journalist Alexei Frolov, the current shipments of Russian weapons to Iraq do not require Russian specialists to actually get involved in the combat themselves.
    “As for armored vehicles, Iraq may receive flamethrowers, mine clearing vehicles, probablyT-72 tanks, because the T-90 is too expensive, BMP-3 combat vehicles, and armored personnel carriers,” he suggested.
    “As for artillery, there may be shipments of D-30 122-mm howitzers and Giatsint-B 152-mm cannons as well as ammunition,” he added.
    http://www.veteranstoday.com/2016/07/01/russian-weapons-to-play-significant-role-liberating-iraqs-mosul-from-daesh/

    Iraq is Buying, Fielding Russian Weapons Again
    http://www.defenseindustrydaily.com/baby-come-back-iraq-is-buying-russian-weapons-again-07571/

  23. @M:

    ‘La o ortodoxie asa mare ca a lui Putin nu se pune la socoteala o mica alianta cu doua tari musulmane, pentru a lupta cu teroristii musulmani!’

    Scuze de intrebare, nu vreau sa te jignesc: ai mai mult de 25 de ani?

    Intreb pt ca amesteci borcanele intr-un mod in care numai un om foarte tanar si lipsit de informatie si experienta poate sa o faca. Ce legatura au aliantele politice, bazate pe interese imediate, punctuale si conjuncturale, cu religia tarii si a liderilor ei?? Stefan cel Mare si Sfant l-a sustinut pe turcitul Radu cel Frumos impotriva crestinului si adversarului declarat al turcilor, Vlad Tepes, atunci cand interesele Moldovei o cereau. Sunt cred zeci de mii de episoade de acest gen in istorie, in care lideri a caror maretie istoria a validat-o au procedat astfel fara sa se atinga in nici un fel de credinta. Asta pt ca, politic vorbind, poti avea ca principal agresor un stat crestin, in timp ce cu un stat musulman – de exemplu – poti avea interese (economice sau militare) comune. Se cheama ‘realpolitik’ sau ‘raison d’etat’, a fost intotdeauna practicata de marii lideri si consacrata ideologic de un cardinal catolic a carui minte geniala a asigurat si subzistenta si dominatia Frantei intr-o epoca in care era inconjurata doar de forte care isi propusesera sa o submineze (cum se intampla de regula cu orice stat). Statele practica adesea politici agresive care nu au nimic de-a face cu religia poporului.

    Iarta-mi te rog brutalitatea, nu e o problema sa ai alte opinii. Problema apare cand nu stii sa le argumentezi dar crezi totusi ca o faci. Ce postezi tu sunt secvente aleatorii desprinse dintr-un context mai larg pe care se vede limpede ca nu il cunosti si nu il intelegi. Sigur, toti suntem pana la urma amatori, dar cand si abc-ul lipseste asta se vede. Si nu sunt singura care ti-a atras atentia.

    Nu vreau sa fiu malitioasa, dar stiu din proprie experienta cum e sa te ambalezi crezand a pricepi si, de fapt, sa cazi in ridicol pt ca iti lipseste insasi baza informationala. Si pe mine m-au readus drastic altii la ordine, dar am preferat un ego sifonat unei autosuficiente si penibile ignorante. Numai asa m-am invatat minte sa nu dau din gura fara sa ma informez ca lumea in prealabil asupra unui subiect din mai multe surse informationale credibile, inclusiv cele care sustin pozitii diferite.

  24. @Doroteea
    Mai explica-mi odata cum este cu incercuirea Rusiei de catre SUA, ca aritmetic nu prea a iesit la socoteala, cum incercuiesti un inamic cu de 10 ori mai putine forte.
    Pe urma, poate-mi explici ce ai inteles din faptul ca in toata istoria nu s-a construit o singura moschee in principatele Romane si din scarificiul Brancovenilor pentru credinta stramoseasca, sarbatorit chiar azi.
    Daca mai ai timp, spune-mi cum se face ca anul trecut, ortodoxul Putin a inaugurat una dintre cele mai mari moschei din Europa in Moscova.

  25. Dupa ce au primit aproape un milion de “refugiati”, in marea majoritate barbati tineri, care au lasat batranii, femeile si copii acasa si au tranzitat Turcia si Europa fara o para in buzunar, nemtii au o revelatie:

    Guvernul german acuza Turcia de sprijinirea organizatiilor teroriste
    http://www.ziarelive.ro/stiri/document-dur-scurs-in-presa-guvernul-german-acuza-turcia-de-sprijinirea-organizatiilor-teroriste.html

  26. @Doroteea, Pr. Ioanichie Balan a spus clar ca salvarea noastra, a romanilor, nu va veni nici nici de la rasarit si nici de la apus, ci numai de sus. Deci nici SUA si nici Rusia nu o sa ne salveze si cu atat mai putin Putin care acum a ajuns sa dea mana cu Erdogan, adica cu unul dintre sustinatorii militantilor islamisti, islamisti care au ucis zeci sau chiar sute de mii de crestini din Orientul Mijlociu. Halal lider.

  27. @Ioan:

    De unde exact din postarile mele rezulta ca eu as crede ca salvarea Romaniei este Putin? Indica-mi te rog paragraful. Nu de-alta, dar teza mea nu era asta si din cate stiu am spus-o chiar explicit.

    Putin a dat mana si chiar a sustinut si pe Ramzan Kadyrov (sau cum il cheama…). Am zis eu undeva ca Putin este un sfant sau un mare crestin? Daca da, din nou as vrea sa imi fie indicat paragraful. In ce priveste calitatile de lider – a se vedea raspunsul dat lui @M la #64. Ca idee: nu stiu daca exista vreun lider european care sa nu fi dat mana cu Bush sau cu Obama care au mainile pana la umeri inglodate in sange. Cum ar trebui sa-i calificam?

    E un mod absolut absurd de a pune problema in politica.

  28. @M:

    Prietene, opreste-te. Nici nu stii ce e aia ‘incercuire’. Intrarea Ro in Nato, de ex, este o expresie a politicii de incercuire. Hai s-o lasam balta si du-te si mai invata. Vorbim dupa. Doamne ajuta!

  29. @Doroteea
    Nu-mi amintesc cand ne-am imprietenit, dar este clar ca ai ramas fara argumente. Ceilati doi si-au dat seama ca este mai bine sa taca daca nu au argumente. Este bine sa inveti ceva din asta!

  30. @M
    Las o balta discuția . Nu sti cu cine te pui… Ești încercuit de forte înalte .

  31. Pingback: EURACTIV: SUA ISI MUTA ARMELE NUCLEARE DIN TURCIA IN ROMÂNIA. Autoritatile române neaga stirea/ Români retinuti in TURCIA pentru legaturi cu LOVITURA DE STAT/ Erdogan – acuzat de Germania de sustinere a organizatiilor teroriste/ NSA a fost ”spa
  32. Pingback: EURACTIV: SUA ISI MUTA ARMELE NUCLEARE DIN TURCIA IN ROMÂNIA! Autoritatile române neaga, NATO RASPUNDE DIPLOMATIC, FARA A INFIRMA!/ Lupta pentru EURASIA, mutarile “sahistului” Putin si MUTATIILE GEOSTRATEGICE posibile in urma schimbarii maca
  33. Un viitor pact ortodoxo-turc ca amenintare la adresa intereselor americane, spune CIA prin intermediul mass-mediei macedonene : http://www.telegraf.mk/aktuelno/region/ns-newsarticle-nov-tursko-ruski-pakt.nspx (Suna a scenariu sf, dar, cine stie ce se poate intampla.)
    Noua alianta va include pe langa Turcia, Serbia, Grecia, Macedonia, Bulgaria și Bosnia-Herțegovina: http://www.ekklisiaonline.gr/kosmos/item/16782#sthash.SRLtfXkp.dpuf
    si va avea 126 de milioane de creștini ortodocși și 88 de milioane de musulmani.
    Articolul notează că un astfel de plan a fost discutat la recenta reuniune a președinților Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

  34. Se pare ca vantul bate dinspre Mediterana, via Leviathan si Tamar: http://www.echedoros-a.gr/2016/08/blog-post_20.html

    Parlamentul turc a ratificat acordul privind normalizarea relațiilor cu Israelul, care a fost semnat luna trecută, încheind astfel ruptura în relațiile dintre cele două țări, timp de șase ani, au declarat oficialii.

    Întreruperea relațiilor dintre cele două țări s-a datorat intervenției comandourile israeliene asupra unei nave turcești în 2010, în largul coastelor din Gaza, omorând 10 activiști turci.
    Intrarea în vigoare a acordului, care a fost aprobat de guvernul israelian, deschide calea pentru restabilirea relațiilor diplomatice depline între cele două țări. Acordul prevede plata din Israel în Turcia pentru a compensa victimele, 20 de milioane de dolari pe o perioadă de 25 de zile.

    Acordul deschide calea pentru un nou acord pentru gazul israelian a declarat Burhan Kuzu, președintele comisiei constituționale și deputat din Partidul Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP ).
    Ea a spus: “Nu cred că vor exista dificultăți în aplicarea Acordului cu Israelul , deoarece este nevoie de Turcia. Israelul nu își poate permite să stea împotriva Turciei, pe fondul timpului înconjurat de țările arabe și islamice și în al doilea rând , există resursele naturale ale Mării Mediterane, la care este preocupat de Israel și dorim să fim parte a tranzacțiilor. Pentru că cel mai scurt și cel mai sigur traseu pentru transportul de gaze către Europa este prin Turcia ” , potrivit radioului național bulgar ( BHP ).

  35. @carmen
    Vantul bate dinspre America, via Leviathan si Tamar!

    Noble Energy, a U.S.-based oil and gas company, has called the government of Israel to act quickly and enable a quick development of Noble’s offshore gas fields, the Leviathan and Tamar.
    http://www.offshoreenergytoday.com/noble-energy-leviathan-cant-wait/

  36. Acordul obţinut de John Kerry şi Serghei Lavrov vinerea trecută, la Geneva este spulberat de Turcia care declara ca va continua ofensiva in Siria pana la anihilarea ISIS.

    Turkey’s top army chief on Monday said the offensive in neighbouring Syria would continue until the country’s borders were completely secured and “all terrorists” were routed.
    http://www.middleeasteye.net/news/turkey-pledges-fight-syria-until-all-terrorists-are-routed-1308163029

    Turkey ‘has duty’ to defeat Islamic State group in Syria
    http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-37332789

  37. Siria confirma doborarea unor avioane militare israeliene!

    Syrian Air Defense confirms downed Israeli warplanes
    https://www.almasdarnews.com/article/syrian-air-defense-confirms-downed-israeli-warplanes/

    Lucrurile au cam scapat de sub control si devine tot mai evident ca parintele Paisie a avut dreptate:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/09/04/paisie-aghioritul-profetie-siria-razboi-mondial-rugaciune/

  38. Ministrul rus al apararii: “situatia din Siria se deterioreaza” iar SUA va fi responsabila pentru reluarea ostilitatilor.

    Situation in Syria “deteriorating”: Russian MoD
    “The situation in Syria is deteriorating, mostly in Aleppo and Hama, where opposition groups are using the cessation of hostilities to regroup against the Syrian Arab Army,” Lt. General Poznikhir of the Russian Army added on Saturday.
    The Russian Ministry of Defense also added that the U.S. will be held responsible if the Syrian ceasefire breaks down because they have not fulfilled their diplomatic duties.
    https://www.almasdarnews.com/article/situation-syria-deteriorating-russian-mod/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare