Esecul istoric al “nationalei” de fotbal a României la EURO 2016 – SIMBOLUL “PROFETIC” AL PRABUSIRII UNEI TARI sub povara propriilor nevolnicii. “Realitatea e că am fost reduși la nivelul unor sclavi incapabili să mai discearnă între robie și libertate”

20-06-2016 6 minute Sublinieri

13434938_640600766089574_8271359808188663501_n

Echipa națională de fotbal a pierdut meciul cu Albania de la Euro 2016 și văd foarte multă lume supărată în jurul meu. Mulți îi înjură pe jucători, alții pe antrenor, unii înjură neamul care e mereu de vină, se folosesc cuvinte grele gen “rușine, umilință“, etc.

Eu nu sunt supărat. Pentru că un om lucid, conștient de ce se întâmplă în jurul său, nu are cum să fie supărat. Echipa națională de fotbal sau mai bine zis, componenții și antrenorii ei, reflectă cu acuratețe realitatea neamului, sau dacă preferați varianta occidentalizantă, a societății românești.

Pentru ca “noi” să fi învins pe cineva sau pentru ca “noi” să fim umiliți, ar fi trebuit să mai existe un “noi’. Dar un “noi” românesc nu mai există. Pur și simplu. Aceasta este realitatea. Hai să vedem care-i situația la fotbal, pentru că reprezintă, în mic, ceea ce se întâmplă la nivelul țării: acum doi ani s-au petrecut alegeri la Federația Română de Fotbal. Mircea Sandu, cel care a condus treaba timp de 20 de ani nu a mai candidat, mare favorit să-i ia locul fiind fostul mare fotbalist Gică Popescu. Popescu era un om de afaceri de succes, cunoscut ca un tip foarte serios și muncitor. Doar că nenea Popescu fusese trimis în judecată pentru un dosar în care era vorba despre niște taxe neplătite pentru niște transferuri. Popescu și-a recunoscut de la început vina, a plătit prejudiciul, a fost găsit nevinovat de o instanță, iar cealaltă l-a condamnat cu suspendare. Așa a candidat el la președinția FRF, convins fiind că și a treia instanță, Curtea de Apel București va merge pe linia celorlalte două. Numai că, surpriză: cu câteva zile înainte de alegeri, instanța îl condamnă definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Spațiul liber este ocupat de un individ cu zero experiență în fotbal, cu un limbaj corporatist de lemn,  dar care, până la 29 de ani, apucase să absolve “cursuri de specializare în domeniul politicilor și strategiilor de securitate susținute la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” “, dar și să fie consilier prezidențial al lui Traian Băsescu. Era un tehnocrat cum s-ar spune azi. Vă sună cunoscut acest scenariu?

Deci cum putem avea pretenții de la niște bieți fotbaliști în asemenea condiții? Ei sunt produsul acestui sistem. Un sistem care nu are alt obiectiv decât a ține sub control fenomenul fotbalistic și nimic altceva. Suntem singura națională de fotbal care nu are demnitatea să-și scrie numele pe tricouri, așa cum sunt în ele în realitate și preferă varianta “europeană”, astfel că Raț a devenit Șobolan (RAT). În sport, ca și în burleanu-2orice altă activitate în care concurezi cu alte națiuni, ca să ai succes, trebuie mai întâi să-ți pese de ăia pe care îi reprezinți. Căutați-i discursurile lui Răzvan Burleanu din ăștia doi ani de când e președinte: simțiți ceva în afară de senzația că limba română nu e limba lui maternă?

Putem discuta la infinit despre sisteme, legi, soluții, etc. Degeaba. Totul se va duce din rău în mai rău până nu vom redeveni “noi”. Noi înșine. Acum suntem doar o anexă și reprezentații anexelor nu se pot transforma peste noapte în reprezentanții unor oameni liberi, ai unor proprietari.

Ați auzit, de când cu scutul de la Deveselu, dar nu numai, sintagma “România e în cel mai bun moment al istoriei sale”. Dar nu este vorba de România aia din sufletele noastre, e vorba de caricatura asta occidentalizată, fără personalitate și fără vlagă. Suntem morți, nu existăm! La meciul cu Albania pe stadion au fost zeci de mii de albanezi, mult mai mulți ca românii. Unde a fost diaspora? Italia și Spania au granițe directe cu Franța și cu toate astea ne-au depășit albanezii! Unde e diaspora aia care moare de dragul și de dorul României? Păi vă spun eu: la tastatură sau în fața televizoarelor la terasă.

Până și comentatorii de la ProTV au remarcat că albanezii erau mai mândri ca noi, păreau să moară pentru culorile țării lor. Culmea, tocmai Pro TV-ul să se plângă de lipsa noastră de patriotism… ei care au tocat mărunt orice liant dintre noi, orice simbol național.

[…]

Genul acesta de competiții sportive este doar vârful, este doar partea spectaculoasă dintr-o cursă pe care o noi o pierdem zi de zi. Suntem zero la capitolul producție, industrie, sănătate, agricultură, etc. În “campionatele” europene pe aceste domenii suntem inexistenți, suntem morți. Doar că spre diferență de fotbal, despre aceste domenii auzim altceva: “avem creștere economică”, “suntem în trendul european”, “a crescut nivelul de trai”, etc. Dar realitatea e că am fost reduși la nivelul unor sclavi incapabili să mai discearnă între robie și libertate. Și când vine cineva și arată că se poate și altfel  – vezi cazul Ungariei sau Poloniei, “vocile rațiunii” vin și devarsă un torent de invective: aceia nu sunt “ieuropeni”, sunt “extremiști”, precum și nelipsitul “sunt vânduți rușilor”.

Oameni buni: lăsați-i în pace pe Tătărușanu și Hoban, nu-l mai înjurați pe Iordănescu, nu mai dați vina pe “ghinion”. E mare lucru că au ajuns acolo. Într-o țară în care natalitatea se află la nivelul anilor din timpul unui război mondial, din care au plecat peste 3,5 milioane de români (alții spun că peste 4  milioane, majoritatea adulți și tineri apți de muncă. În orice caz, ca să ne facem o idee, din Siria devastată de război de cinci ani, au plecat 7 milioane),  sute de mii de români au fost uciși în sistemul medical, prin tratarea voită cu dezinfectanți diluați, operațiune de care s-a știut în cele mai intime unghere ale puterii oculte și în care, pentru prima oară de la retragerea armatei sovietice de ocupație, din 1958, România nu mai dispune de o armată capabilă să apere teritoriul național, voi vreți ca fotbaliștii să fie zmei în Europa?

Albania, o țară cu o populație cât Bucureștiul, ne-a arătat unde este locul acestei Românii. Ne-au bătut după 68 de ani! Pentru a ne însănătoși, trebuie ca această Românie – palidă caricatură după Occident, să fie aruncată la gunoi. Trebuie să ne revenim în fire. Să fim iarăși “noi”: aceia care se luau cu toți de gât – dacă era nevoie, și care trăiau în primul rând pentru și prin ei înșine. Nu pentru alții, nu pentru imaginea țării în ochii investitorilor sau a nu știu cărei organizații. Niciodată în istorie românii nu au fost motivați de altceva decât de iubirea de neam și de Dumnezeu. Dacă nu vom înțelege asta, dacă nu ne vom reveni în fire, nu va mai exista niciodată un “noi”, iar meciuri precum cel cu Albania vor deveni deziderate, nu coșmaruri.

Prioritatea trebuie să fie accesarea iubirea de neam, aia ascunsă sub straturile de “multiculturalism”, “lene” și “modernitate”, nu fondurile europene. În caz contrar, ne vom bucura pe vecie de roadele faptului că România e în cel mai bun moment din istorie. Dar măcar ne[-a] lăudat Europa că suntem civilizați…

Dupa cum spuneau comentatorii meciului, Albania a intrat in istorie la prima participare la un campionat european. Noi am iesit din istorie 🙁

Suferim in relatiile de joc si in finalizare pentru ca aceasta este o caracteristica a fiecaruia dintre romani. Iar despre liderii nostri nu mai vorbim… Iordanescu este intruchiparea sefului orgolios care nu numai ca nu isi recunoaste slabiciunile, dar indrazneste sa vorbeasca de o performanta.

Doua imagini ale performantei:

Anghel Iordanescu, selectioner al reprezentativei Romaniei: “N-a fost o seară neagră. Dacă ne reproșăm ceva, e că n-am reușit să marcăm. Nu pot fi supărat pe jucătorii noștri. Au atacat, și-au dorit. (…) Pentru noi a fost o performanță că am ajuns aici.”

Razvan Burleanu, presedinte FRF: “Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca aceasta prezenta la Campionatul European este o performanta”.

Merci, dar decit asa performante, mai bine lipsa.

***

[…] Echipa Romaniei, o adunatura de puturosi aflati in treaba, cu o conducere tehnica la fel de iresponsabila si nesimtita (hidos final de cariera pentru “tata Puiu”, un pseudoantrenor norocos, pina acum), ar merita sa-si dea demisia in bloc impreuna cu presedintele FRF, ireprosabilul tinar Burleanu, numit politic in conditiile cunoscute.

Ramin la parerea ca nu meritam sa ne calificam si ca prezenta noastra la CE a fost rodul unui complex de imprejurari de care n-am fost in stare sa profitam. Prestatia fotbalistica anterioara, in grupe si amicaluri, a fost submediocra. Dupa iesirea din scena a generatiei lui Hagi si Gica Popescu, fotbalul romanesc a intrat pe tobogan, iar acum se afla in faliment nedeclarat. Il declar nul.

Acest esec al echipei nationale ar putea fi citit ca o “pars pro toto” pentru un esec sistemic al Romaniei in postcomunism. […]

Comentariu intermediar

[…] Albanezii sunt cei mai haotici fotbalisti pe care i-a suportat televizorul meu. N-au niciun plan. N-am vazut asa ratari si atata naivitate de cănd mama m-a făcut.

Daca ne bat, ar trebui sa desfiintam federatia de fotbal, ca si-asa e condusa de un şmecher de doi bani, săgeata a “băietilor”.

Asta-i Romania serviciilor. Ele, serviciile, hotarasc la fotbal, hotarasc in politica, justitie si business.

De aia nu merge nimic.

https://www.facebook.com/catalin.beciu.1/posts/1192106317480411

***

Gata, stiu.
Am inteles ce se intampla cu noi. Avem trei probleme:
-Romania este in deficit de caracter,
-Romania este in sevraj infractional,
-Romania a ajuns pe mana frumosilor liberi, in toate domeniile.
Asta e tot.

TRENUL MORȚII (Euro 2016, România-Albania)

[…]

… I-am privit şi apoi m-am prăbuşit. La fel ca milioane de oameni. Ca milioane de români care le-au acordat acestor impostori atâta credit.

Poate unii nu sunt atât de interesați de fotbal… Aici, însă, nu este vorba numai de fotbal…

Căci, ne-au îndurerat nu pentru faptul că au pierdut, în primul rând. Ci pentru laşitatea lor, pentru psihologia lor de oameni pierduți, rătăciți pe teren, ca orice schelete, care sunt moarte cu mult înainte…

Nimic nu au arătat pe teren. Decât Refuzul de a lupta. Refuzul de a se dedica. Decât uriaşul vid intelectual şi emoțional pentru culorile patriei.

Garnitura aceasta este trenul morții în fotbalul românesc.

Este cel mai trist exemplu că banii nu aduc deloc fericirea nici chiar în fotbalul românesc. Banii ne fragilizează numai atunci când dragostea de patrie şi față de culorile naționale sunt pe cale de dispariție, oameni!…

am-iesit-primii

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, George Alexander, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “Esecul istoric al “nationalei” de fotbal a României la EURO 2016 – SIMBOLUL “PROFETIC” AL PRABUSIRII UNEI TARI sub povara propriilor nevolnicii. “Realitatea e că am fost reduși la nivelul unor sclavi incapabili să mai discearnă între robie și libertate”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Ca o “consolare”, dacă în fotbal, succesul și șansa au început să-i cam ocolească pe Tricolori, iată că Românii și România încep să se remarce tot mai mult într-un alt sport care este la mare cinste și căutare pe multe meridiane ale Globului și mai ales în UK și în emisfera sudică…

    http://sptfm.ro/2016/06/19/romania-castigat-din-nou-world-rugby-nation-cup-dupa-ce-invins-pe-argentina-xv/

  2. Mă tem că acești oameni au dreptate când zic așa:
    “Dar nu este vorba de România aia din sufletele noastre, e vorba de caricatura asta occidentalizată, fără personalitate și fără vlagă. Suntem morți, nu existăm!”

    Mila Domnului să fie cu noi cu toți !

  3. Trebuie vazute cauzele reale:
    1) Nici o echipa romaneasca nu a jucat in cupele europene in anul ce a trecut. Esecul Romanei era previzibil din septembrie 2015.
    2) Nu mai avem jucatori la echipe puternice din occident.
    3) In campionatul romanesc Liga I, joaca zeci de jucatori straini, cei romani nemaiavand unde sa se formeze.
    4) Caracterul tinerilor jucatori romani, de multe ori este stricat din primii ani de catre antrenori prost platiti si fara principii morale.

    Fara o baza sanatoasa nici Piturca nici Iordanescu nu pot face mai mult, nici altcineva.
    Cinditia fizica si ambitia nu se formeaza intr-o luna.
    Albanezii joaca in campionate occidentale: au venit de acolo cu ambitie si conditie fizica.

    Burleanu e un politruc din clasa Basescu. Face ce a invatat de la Basescu.
    Gheorghe Popescu face parte din mafia fratilor Becali. Nu i-a reisit nici o afacere; nu a scos nici un talent de la scolile lui de fotbal.

    Singurul este Hagi care a miscat ceva, dar de departe insuficient…

  4. Interesant.Cu Franta au jucat 2 reprize,cu Elvetia una ,iar cu Albania nici una.Oare noi ca popor am intrat in zodia neputintei?.Ceea ce rusii n-au reusit in 55 ani, au reusit americanii,de peste mari si tarii, in cativa ani (doar noi i-am chemat in toti acei ani,55).Adica sa ne aduca la sapa de lemn, absolut in toate domeniile.O sa spuneti ca UE este faptasa,dar ue nu este sub cizma cu pinteni americani?.Iata o aparenta aberatie:doar un al trilea razboi mondial ne mai poate scapa de acasta picingine.Radacinile lor,corportiilor amricane si nunumai,sunt infipte in adancurile subsolului nostru si-n inimile „conducatorilor”nostri ”dragi”.Deci:apocalipsa cap.17,v.8:„Fiara pe care ai vazut-o ERA sin nu este…….”DOAMNE AJUTA!

  5. bine, acuma analizam fenomenul fotbalistic? si chiar cu patima, vad.
    inteleg problema pe care vreti s-o conturati, numai ca va folositi de o conjunctura nefasta pentru a va varsa oful.
    aceiasi baieti au fost laudati cu o saptamana in urma, dupa meciul cu Franta. Aceiasi conducere ridicata in slavi pt calificare la turneu, dupa nuj cati ani. Daca treceam de grupe oricum mai departe nu ajungeam, pt ca asta ne e valoarea.
    nu-i vad vin lui Burleanu in toata afacerea asta, desi s-a bucurat de jocul facut de Base cu G. Popescu. e vina “generalului”, dar ii dau circumstante atenuante: ce succese am inregistrat la nivel de club? sau stranierii nostri, cate meciuri au afara? se bucura ca prind un transfer baban, pt a lustrui doar, banca de rezerve a unei echipe mai mari.

    asta ne e valoarea, si-n fotbal, si-n societate, astia suntem, noi, romanii astazi. Mai buni sau mai rai ca alta data, mai buni sau mai rai ca altii, astia suntem, iar conducatorii sunt tot dintre noi.

  6. Dureros de adevarat!

    Ce se mai poate spune in conditiile in care cei care ne aduc nu asculta?

  7. @ ionut:

    Nu, nu analizam fenomenul fotbalistic 🙂 Cine nu poate sa inteleaga, nu e obligat. Iertati-ne!

  8. Gandim balcanic asupra “valorilor” occidentale. Aceasta fractura de logica ne pozitioneaza din start ca outsideri atat in sistemul economiei de piata cat si in plan duhovnicesc. Apar frustrari inutile si pozitionari gresite ceea ce ne face sa nu mai intelegem corect vremurile si sa stim incotro ne indreptam. Pentru a iesi din zona exprimarii ermetice ma simt nevoit sa detaliez:

    1. Raportat la sistemul occidental prin care totul are o expresie valorica clara intr-o anumita moneda, INTREGUL LOT al Romaniei la CE valoreaza cca 56 milioane de eur in timp ce la echipa Abaniei numai PRIMII 6 jucatori valoreaza peste 64 milioane eur. Valoarea jucatorilor este data de performanta de care sunt capabili masurata in valoare adaugata la jocul echipei care, cu cat este mai mare cu atat poate aduce mai multi bani prin participarea la competitii, drepturi de televiziune, spectatori samd. Este asadar o legatura directa intre “valoarea de piata” a jucatorilor si performanta lor pe teren.

    Economia capitalista este dura si totul are o valoare destul de bine exprimata pentru ca in final este afacere. Gandind asadar la rece prin prisma valorii jucatorilor este clar ca ne situam pe locul pe care am iesit. Clar si simplu. De unde atatea pretentii? Problema apare insa pentru ca chiar le emitem si, culmea, avem asteptari absolut nerealiste. De ce sunt jucatorii slabi … este o cu totul alta poveste legata in primul rand de mentalitatea pur speculativa a celor din bransa care nu constientizeaza nevoia de a investi in viitor (scoli speciale de formare) si prefera sa exploateze oportunist jucatorii pe care ii gasesc. Sa fim bine intelesi. Scoala adevarata inseamna formare completa. Nu numai tehnica si strategie pe teren ci si atitudine, morala, etica si, nu in ultimul rand, dreapta credinta fara de care nu se poate face nimic bun pe acest pamant.

    2. Este penibil sa extrapolezi problemele unui sector sportiv la nivelul societatii si sa arati cat de bolnava este aceasta. Boala in zona celor vazute este doar o reflectare a bolilor duhovnicesti. Stim bine din Sf Scriptura cum poporul evreu a fost in atatea robii. Totul a fost insa simplu si logic: cum se departau de Dumnezeu, cum cadeau in robie. Cum au iesit? S-au pocait si s-au intors la Adevaratul Dumnezeu. Restul sunt detalii.

    Este obositor si neproductiv sa vina acum cineva cu discurs ideologic si sa ne spuna cat de rau este deveselu, ce bine se pozitioneaza ungaria si polonia, ce bine intentionati sunt rusii, ce zero suntem la toate si cate si mai cate de-ti sta mintea-n loc de atata vaiet. Asta va duce fara doar si poate la radicalizarea oamenilor, la baricade, varsare de sange si, implicit, adancirea regimului opresiv pe care-l simtim deja cum ne impresoara. Oricine va veni la putere va avea nevoie de control si, ca atare, va creste masurile care-i vor da mai multe informatii, mai multa predictibilitate, mai multa putere de coercitie samd (ex. cardul cetateanului implementat de rusia).

    Adevaratul raspuns este la fiecare dintre noi prin incercarea de a cauta si a face voia Domnului. Singura lucrare ce are valoare acum si in veac este de a ne lucra mantuirea. Asta inseamna sa tindem catre un referential firesc ce emana din Sf Scriptura ceea ce ne va face sa fim mai buni in toate, sa refuzam non-valorile acestei lumi. Ne vom da seama ca nu putem fi si cu Dumnezeu si cu Mamona. O sumedenie de astfel de revolutii individuale asteapta Domnul iar nu o lupta pentru schimbarea regimului politic.

    Si NU SUNTEM ZERO cum gresit afirma un autor mai sus care a preluat mesajul mainstream de anihilare a identitatii poporului roman pe care incearca insa sa-l foloseasca in sens contrar sistemului prin stimularea radicalizarii taberei ortodoxiste. Suntem doar din ce in ce mai impatimiti si de aceea suntem exact sclavii fericiti care nu constientizeaza mocirla in care se afla si care ar dori acum doar sa schimbe proprietarul mocirlei crezand ca asa se rezolva problema de fond. Cultura placerii este insusita si asumata si de cei care merg la biserica. Ori cu asemenea “valori” gandirea normala si capacitatea de jerta sunt anihilate. Atinge-l cu un deget pe un om din biserica si va sari ca ars 10m. Ne mintim crezand ca suntem bine si ceilalti sunt rai. Problema este in noi. Si este profunda. Prin patimile noastre avem gandire antihristica si de aceea riscam sa gresim in lupta pe care vrem sa o purtam.

    Trezirea trebuie sa fie duhovniceasca. Altfel … vai si amar.

    Iertati vehementa mesajului insa primul articol este de o toxicitate mai mare decat mizeriile din click sau can-can pentru ca anihileaza dar si directioneaza gresit, pervers chiar (ex. Dumnezeu este mentionat intr-un context mai degraba ideologizat “iubirea de neam si de Dumnezeu”, o caracteristica a miscarii ortodoxiste in care credinta este instrumentalizata pentru captarea energiei celor care ar vrea sa schimbe ceva insa nu inteleg calea spre ei insine ca parte a intregului si de adevarata unire cu Mantuitorul Hristos). Promovarea unor astfel de idei va duce la varsare de sange. Serviciile si-au scos deja oamenii pentru preluarea turmei care va anchesa la astfel de mesaje asa ca va fi vai si amar.

    Trezirea trebuie sa vina. Neaparat. Insa ea nu poate fi decat de esenta duhovniceasca pentru ca noi nu apartinem veacului acestuia ci vesniciei. Aici, da, sclavie pe masura caderii noastre duhovnicesti. S-o intelegem, sa ne-o asumam ca si consecinta a propriilor caderi si sa ne ridicam inimile spre Domnul, nadejdea si mantuirea noastra.

    Puteti sa nu publicati comentariul daca-l considerati gresit sau incorect politic.

  9. Zic colegii mei de lucru că lotul național avea check-out-ul pregătit dinainte, la momentul potrivit… ?
    Așa ceva…

  10. @admin

    la rugby am castigat Cupa Natiunilor, avem performante si-n handbal, de ce sa foe fotbalul cel mai reprezentativ pt societatea noastra, mai ales ca n-am fost extrem de buni la capitolul asta niciodata. Paralela e fortata, iarta-ma.

  11. George, nu suntem zero, dar ne apropiem asimptotic de asta, dacă – exact cum bine zici – nu ne vom întoarce la Dumnezeu: ca neam.

    “Trezirea trebuie să vină. Neapărat. Însă ea nu poate fi decât de esență duhovnicească pentru că noi nu aparținem veacului acestuia ci veșniciei. Aici, da, sclavie pe măsura căderii noastre duhovnicești. S-o înțelegem, să ne-o asumăm ca și consecință a propriilor căderi și să ne ridicăm inimile spre Domnul, nădejdea și mântuirea noastră.” – subscriu total.

  12. @ Lucian-Octavian:

    Am auzit, dar nu cred asta.

  13. De cand urmaresc Nationala Romaniei am observat ceva care se repeta la mondiale sau europene.Neputinta finalizarii si incremenirea in fata victoriei.Aceste observatii au profunde implicati in firescul nostru romanesc si in devenirile ce ne stau inainte.Ce ved bine in eliminarea de la Euro este ca am fost eliminati de o Europa hada fara Hristos si asta este o mare izbanda.Romania nu poate concura si biruii intr-o Euopa apostata.Nu asa trebuie sa biruim noi.Un alt aspect este ca Romania nu este cea ce vor uni sa fie, tot asa nu cred ca Europa este ce vor altii sa fie.In concluzie trebuie sa redescoperim Romania Europa si lumea si sufletul ei, asa cum este ea in momentul acesta in istorie, prin Duhul Sfant.Cand ne apropiem de acest mod de a vedea lumea nu ne vom m-ai teme de nici o invingere, de nici o victorie sau infrangere.Si asta tine de fiecare.Fiecare de capul lui uite unde ajungem!.Cred ca aceasta infrangere ca si altele din Romania ar trebui sa ne mobilizeze sa ne evaluam ce stim sa facem cel mai bine si aceea sa facem impreuna.

  14. @ George:

    E foarte bine ca e incorect politic si mai si subscriem la trei sferturi din el, mai putin la procesele de intentie facute editorialistului de la Active News.

    Este penibil sa extrapolezi problemele unui sector sportiv la nivelul societatii si sa arati cat de bolnava este aceasta. Boala in zona celor vazute este doar o reflectare a bolilor duhovnicesti.

    Pai exact asta era ideea, nu de extrapolare, ci de reflectare simbolica.

  15. @ ionut:

    Sunt pareri si pareri, totusi nu degeaba fotbalul e cel mai popular si este deja de multa vreme mult mai mult decat un sport, decat un divertisment si o afacere (nerusinata), este un fenomen social, care da si un caracter de reprezentare nationala mai puternic decat in cazul altor sporturi. Intamplator -sau nu- in cazul de fata mai multi au regasit acolo, miniaturizat sa zicem, ca intr-un ciob, oglindirea starii natiunii noastre la aceasta ora.

  16. Sunt onorat ca gandurile si framantarile mele au fost strecurate printre opiniile unor editorialisti pe care ii pretuiesc 🙂

  17. @Andrei:

    Ciudate asocieri… Pana la a intra in analize mai profunde, demn de retinut e ca pana una alta poporul nostru esueaza atat in lupta lumeasca cat si in cea duhovniceasca

  18. Cred ca o sa ma apuc sa invat oina ,care este sportul national al Romaniei.Poate voi invat ceva strategie, ca din fotbal…!

  19. @admin,
    ……..Va rog sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje…….IN TOTI ACESTI ANI ,SI SANT CATIVA ,NU AM SCRIS NICI UN MESAJ CARE SA FIE REFUZAT PE MOTIVE DE…..NEPOTRIVIRE.NICI CEL DE IERI NU A FOST ALTFEL….!!!???.

  20. @Gheorghe

    Intrase la spam, nu stim de ce.

  21. @ cristi-g:

    Si noi, nu mai putin, (da)ca mai comentezi si pe la noi 🙂 Multumim!

  22. Chiar daca articolul face parte din razboiul serviciilor (SIE vs SRI), macar si asa, interesat, mai scapa si pentru muritori niste adevaruri, fie si privite doar dintr-o parte:

    http://www.tolo.ro/2016/06/21/frf-burleanu-si-norocul/

    […] Înainte de meciul cu Albania s-a mai petrecut ceva.

    Un episod nebăgat în seamă.

    Pe siteul „Adevărul”, vicepremierul Vasile Dâncu a scris un lung text în care i-a încurajat pe „tricolori” și a apărat deschis „guvernarea Burleanu”.

    El a contrapus actuala echipă a FRF cu administrația lui Mircea Sandu și a lui Dumitru Dragomir.

    „Timp de 20 de ani am lăsat fotbalul pe mâna unei familii şi a unei găşti de samsari care au tranzacţionat jucătorii ca pe vite, fără a gândi în niciun fel dezvoltarea lui. Nu am mai făcut terenuri de fotbal, nu am investit în educaţia sportivă, am lăsat totul la voia întâmplării”, scrie Dâncu în „Adevărul”.

    „Astăzi, proiectele lui Răzvan Burleanu şi a tinerei lui echipe sunt preluate de UEFA și FIFA ca bune practici şi vor produce cu siguranţă viitoarea generaţie a echipei naţionale, dar nu mai devreme de un deceniu. Dacă vom avea mintea să sprijinim aceste proiecte, să investim în copiii de acum, atunci în viitor vom putea să avem echipă de la care să cerem rezultate constante”, afirmă vicepremierul.

    Dâncu i-a dojenit, indirect, pe cei care protestaseră după meciul modest cu Elveția: „În această seară echipa noastră va ieşi din nou să se bată pentru România. Vor avea încă în minte gustul amar al reacţiilor noastre din ţară după egalul cu Elveția”.

    Aici, vicepremierul a comis o eroare de apreciere.

    Nu egalul a deranjat, ci maniera.

    Apoi, trage concluzia: „Cei 11 din teren şi cei de pe bancă se bat în locul nostru pentru a împinge mai în față Romania în clasamentele naţiunilor”.

    […]

    Citite după meciul cu Albania, rândurile vicepremierului își pierd dramatismul și plonjează în comedie.

    Ar fi greșit.

    Pentru că, în câteva cuvinte, Vasile Dâncu a explicat care e poziția statului român, și a structurilor sale politice și de forță, față de sport.

    Din exasperarea ruperii de trecut au apărut Răzvan Burleanu la FRF, Alin Petrache la COSR sau Alexandru Dedu la federația de handbal.

    Ei nu sunt întâmplări.

    Au ieșit președinți pentru că așa a decis un sistem complex, în care se amestecă voința a diverși oameni, care din politică, care din Servicii, care din afaceri. Și, desigur, pentru că au reușit să câştige și încrederea celor din sport că se poate face și altfel. În fond, ei au fost votați de președinții de club, nu de Guvern.

    Întrebarea: e suficient?! E suficient să vină niște oameni tineri?

    Există iluzia purității în România. Iluzia că e suficient să ai intenții bune și, eventual, să nu fii corupt. Nu discutăm acum atributul integrității legat de FRF, pentru că nu avem suficiente date. Puterea îmbolnăvește și tentează în timp.

    Așadar, și dacă am pleca de la premisa corectitudinii, e suficient?!

    Nu e!

    Asta era valabil, poate, acum 10 ani.

    Între timp, integritatea a rămas o condiție a progresului. Dar în niciun caz nu e condiția suficientă!

    Țările care au avansat în sport și în educație, pentru că perechea nu poate fi dezlipită, Coreea de Sud este doar un exemplu, au reușit asta prin competență, prin cunoaștere și prin efortul unor oameni care se pricepeau la ceea ce vorbeau.

    Burleanu a selectat pentru funcțiile de conducere ale FRF prioritar oameni care nu se pricep la sport și la managementul sportiv. Nu înseamnă că avem o Federație integral nesportivă, dar la primele straturi ale deciziei așa stau lucrurile.

    Priviți fotografia realizată la Campionatul European!

    Ei sînt organigrama superioară a Federației Române de Fotbal. Primele patru funcții din Casa Fotbalului asistînd la un meci de fotbal!

    În condițiile de față, e un eroism că jucătorii au nimerit pe tunelul dinspre vestiar spre gazon.

    Cei patru oameni în sacouri, de la stînga la dreapta Vișan (secretar general), Popescu (marketing), Burleanu (președinte), Bodescu (secretar general adjunct), pot fi într-o tribună sau oriunde în altă parte. Se citește pasiunea pentru sport în atitudinea lor.

    Și care dintre ei a adunat cele 10.000 de ore intense de muncă despre care se spune că nasc un profesionist în domeniul său, fie că e vroba de șoferie, ingineri, chirurgie sau sport?

  23. http://lead.ro/in-liniste-nationala-de-rugby-a-castigat-pentru-a-patra-oara-world-rugby-nations-cup/

    http://www.sereniti.ro/cocalarii-sa-si-ceara-scuze-stejarilor/

    România a ieșit victorioasă sâmbătă seara. Nu a mers nimeni la Universitate, nu a strigat nimeni “Victorieeeee!!!”, nu și-a agățat nimeni stegulețe la mașini, nu s-a vărsat șampanie și nu s-a auzit niciun țipăt de bucurie. Când în sfârșit Dumnezeu a fost român, când în sfârșit jucătorii nu au mai avut 2 picioare stângi, când “ai noștri” nu au mai obosit, când au rămas câteva mese neocupate la Fratelli, când “finalizarea nu a rămas nefinalizată ” și am depășit blestemul “atâta s-a putut”, luminile au rămas stinse.

    S-au aprins reflectoarele abia a doua zi, ca să celebrăm înfrângerea rușioasă a Naționalei clubului Loft, care a efectuat mai multe agațamente decât pase, cu frică de minge dar cu iubire de tușe, fără onoare dar cu blazare, fără tonus dar cu tupeu, fără valoare dar cu pretenții de superioritate în fața unei echipe din “lumea a treia”, Albania.

    Cocalarii ne-au captat toți ochii și am omis să auzim că, de fapt, am câștigat. […] Scandalurile și mizeria au devenit parte din ADN-ul poporului român complet balcanizat si deposedat de orice urmă de demnitate.

    Ei bine, aflați că există încă sportivi care, plătiți cu infinit mai puțin din cât “face” Echipa Națională de Fotbal, ne-au făcut cinste. Naţionala de Rugby a României a învins, sâmbătă, pe stadionul Arcul de Triumf, cu scorul de 20-8, selecţionata Argentina XV şi a câştigat pentru a patra oară turneul World Rugby Nations Cup.

    Asta în timp ce Nea Puiu a luat 1000 € pe zi ca să “antreneze” Nationala, pentru calificarea la Euro 2016 tricolorii au fost recompensați cu 3,5 milioane de euro, iar Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a primit în cont aproximativ 90.000 Euro.

    DOAR 750.000 de euro anual primește Federația Română de Rugby ca să ne aducă acasă medalii, reputație, renume, demnitate și victorie. Stejarii s-au calificat la toate turneele mondiale, iar acum au câștigat pentru a patra oară World Rugby Nations Cup și, în plus, 7600 de jucători sunt legitimați, deci nu asistați social ca purtătorii tricourilor galben- semințe- de- dovleac.

    Dragi tătărușeni, torjeni, alibeci, iordănești, prepelițești, cereți-vă scuze că ne-ați răpit bucuria victoriei! Cereți-vă scuze de la Echipa Națională de Rugby că sunteți jalnici și voi ați primit toata atenția, laurii și banii care li se cuvin adevăraților sportivi! În loc să sărbătorim Campionii, noi am dat bani la cocalari! Cereți-vă scuze că ne-ați făcut să credem că în România nu e posibilă performanța și ne-ați luat ochii, ca maneliștii adevărati, în timp ce niște bărbați cucereau trofee. Cereți-vă scuze că nu meritați banii sau faima care vin din audiența “sportului rege”, voi sunteți doar bieti cerșetori cu pretenții.

    Cereți-vă scuze de la Stejari că ne-ați furat victoria! Iar eu promit că ăsta e ultimul articol despre fotbal. Există atâția sportivi minunați în România încât, să-ți pese de fotbal, e ca și cum nevastă-ta îți pune coarne, tot cartierul știe, dar ești prea impotent să poți schimba ceva.

    Hai, România, hai, Stejarii!

  24. Chiar asa, dincolo de unele aspecte tehnice , in meciul cu Albania echipa de fotbal a Romaniei a aratat la scara mica, de ce se sufera la scara mare: lipsa de simtire amestecata cu refuzul de a intelege unde ne aflam. Refuzul de a fi cinstiti cu noi insine aducand in discutie motive si “biruinte” care ar dovedi ca nu este chiar asa de negru.
    De la simtire vin toate, daca simtire nu este, nimic nu este !

  25. Celor care au spus ca romanii nu au stralucit, oricum, niciodata la fotbal, le recomand sa vada interviul din seara asta cu marele campion Gica Popescu… Vazandu-l cum vorbeste si rememorand si toata acea perioada, iti dai seama o data in plus ca dezastrul de acum ARE totala legatura ce se intampla cu “crima” securistica de acum 2 ani. Si ca, esi conteaza (cel) mai putin, pana si aici a fost o miza de distrugere nationala. Si au reusit, da.

  26. Da, a fost o miza de distrugere si aici. Si s-a reusit.
    Dar s-a mai reusit ceva. Exagerarea acestui esec.
    Mizand pe mentalitatea romanului, care isi mai uita conditia si de multe ori traieste asteptand pe altii sa-i rezolve problemele, de aici si obsesia de a gasi (alti) vinovati, comentariile din presa, deosebit de toxice, la adresa jucatorilor si a antrenorului, sunt extrapolate la popor, neam, Biserica Ortodoxa (sa nu uitam etichetele de pupator de icoane, de moaste puse lui Iordanescu) si vin sa creeze noi falii in societate si noi subiecte fara sens, noi preocupari… “SENZATIONAL! EXTRAORDINAR! INADMISIBIL!!! RUSINE NATIONALA!!!” Pe bune???
    In fond, ce-a reprezentat Romania in fotbal, de-a lungul timpului, incat acum e o RUSINE nationala sa iesi de la un turneu final din faza grupelor? Aproape nimic – si din mai multe puncte de vedere, nu ma bucur sa fac aceasta constatare. De ce ar fi o rusine sa pierzi un meci cu Albania si o calificare in optimi, ar fi prima data? NU!
    In primul rand, jucatorii albanezi sunt mai bine cotati, JOACA (nu sterg praful pe bancile de rezerve) la cluburi serioase, preocupate de sport si performanta.
    In al doilea rand, jucatorii albanezi sunt mai patrioti si nu doar jucatorii, ci intreg sistemul lor este creat in asa fel incat sa creeze coeziune intre oameni (sau sa o creasca), si dragoste de culorile steagului lor, prin care sa compenseze eventualele lipsuri tehnice din teren. Pe cand, la noi, se permite cluburilor sa REFUZE participarea jucatorilor la cantonamentele nationalei – ce coeziune sa mai existe, ce dragoste pentru NATIONALA, ce…? Ce pretentii sa avem, bazate pe ce?
    In al 3lea rand, apropos de pretentii, sa vedem pentru ce suntem atat de suparati. Sa vedem alte nationale vecine, care in ultimii ani nu stau deloc bine, multe fiind mai rau decat Romania:
    * Ungaria – cu două finale de Campionat Mondial, în 1938 și 1954,
    * Turcia – locul 3 la CM 2002,
    * Croația – locul 3 la CM 1998,
    * Polonia – locul 3 CM 1974 și 1982,
    * Serbia (fosta Iugoslavie) – finală CE 1968,
    * Cehia (fosta Cehoslovacie), vicecampioană mondială în 1934 și 1962 și campioană europeană în 1976.
    * Austria are un loc 3 la CM 1954.
    * Grecia, campioană europeană în 2004.
    Noi, cu Generatia de Aur, abia ce-am scos capul putin din mediocritate si am vazut ca “se poate”, dar cam atat. Pentru ce suntem atat de suparati? Ceilalti chiar au fost CINEVA, iar acum sunt, la fel ca noi, scufundati in anonimat. De amintit ar fi si Rusia, cu posibilitati mult mai mari decat noi, plus istorie in fotbal, iar acum este “sub” noi.

    Nu e vorba de voi, pt ca subiectele acestea sunt mai mult decat utile a fi descifrate in cheie duhovniceasca, ci ma refer in general, la ce-am vazut eu in presa si in comentariile individuale, pe FB si nu numai: mi se pare ca s-a pierdut si se pierde prea mult timp si energie cu acest subiect, precum si cu ironiile si rautatile la adresa unor oameni, pana la urma, limitati (da, trebuie sa acceptam ca si AI NOSTRI pot fi chiar limitati sau slabi!). In timp ce in Romania virtuala (si nu numai) se toceau tastaturi cu hiperbolizarea acestui esec, dramatizandu-l si transformandu-l in esec NATIONAL, apocaliptic, in Romania REALA inundatiile devastau localitati, oameni ramaneau pe drumuri. Ma intreb daca aceia dadeau doi bani pe infrangerea nationalei de fotbal, la Euro… “Noi” (cei multi) frecam bancile de rezerve ale adevaratelor subiecte care ne pot uni, si gasim rusini nationale in chestiuni SPORTIVE, de parca Dumnezeu ar tine doar cu romanii, sau parca Albaniei nu i-ar fi permis sa creasca, sa ne “ia faţa” intr-un moment nefast pentru noi.

  27. Si comparatiile astea sunt un pic de neinteles pentru femei. S-a dus si gimnastica si asta este, nu se mai vaita nicio femeie. Sa vedeti campionatele din State, poate nu chiar alea nationale. Cu niste grasute la aparate, care plinute se mai si desprind de la sol. Alea isi mananca si ciocolata, dar fac si ce le place. Pe timpul comunismului mergea sportul struna si foamea ii tinea isonul. Eu nu regasesc societatea romaneasca in fotbal, dar admit ca a clacat precum alte paliere. Invatamantul, de exemplu. Totusi, daca invatamantul ar merge bine, iar fotbalul nu ar merge deloc, nu cred ca o astfel de situatie ipotetica, ar avea un impact chiar atat de negativ asupra societatii. In fotbal mai faci scoli si ii antrenezi pe cei tineri in cativa ani, dar daca ai invatamantul la pamant ai nenorocit un popor pe multa vreme. Tin minte ca dupa niste campionate de fotbal, am uitat din ce an, a fost impuscat portarul columbienilor, parca. Pana la urma si fotbalul poate deveni o patima urata.

  28. Eu am alta varianta.
    Consider ca rugbiul se muleaza mai bine pe specificul national, mult mai bine decat fotbalul. Rugbyul e un sport de contact si angajament, implica coordonare si cooperare fizica mai intense (gramezile imi aduc aminte de horele romanesti 🙂 ), trebuie o anumita barbatie precum si calitati fizice. Toate astea spre deosebire de fotbal care mai presupune o pacalire, driblingul fiind o mica minciuna fizica, plasarea adversarului pe directii gresite, cum ar veni – o smechereala, o fraiereala, talente nefericite pe care le-am capatat, zic eu, de la alde efendi si kir din perioada fanariota.
    Si daca ar fi sa continui, cu un ochi la victoria in rugbi si esecul in fotbal, as spune ca din contra, noi asistam la o reaprindere a Romaniei profunde, a caracterului national care oricum subzista in romani asemeni unui fluviu subteran, nevazut, dar datator de rezilienta, tenacitate si rabdare, iar infrangerea in fotbal imi pare a fi doar un esec al neseriozitatii si a smecherelii, a trasaturilor de import, grefe nefericite pe caracterul poporului roman, privite ca solutii de supravietuire.
    Adica e de bine.
    Asta cu timorarea si complexul fata de strainul superior e nu o cred. Spuneti-le-o rugbistilor, fetelor din scrima si atletism, chiar si din gimnastica.
    Si daca sportul cu balonul rotund e datator de exagerari jurnalistice, ca na, asa e meseria lor, eu zic sa ne “revergoram” putin, privind si o alta manifestare a nevazutului in vazut, tot pe baza de tineri frumosi si liberi:
    http://www.bitfm.ro/stiri/top-10-domenii-care-romania-dominat-mapamondul-la-olimpiade-1039.htm
    Steinhard, intrebat mai inspre ’89 daca poporul roman e un popor de ratati, spunea ca trebuie sa judecam un om sau o natiune apeland la vorba lui Dostoievski care spunea ca un om sau o natiune nu trebuie judecati dupa momentele de cadere ci dupa marile lor realizari. Nu caderea in pacat, ci ridicarea. Toamna se numara bobocii.

  29. am dat peste o poezie de Minulescu
    http://www.poeziile.com/autori/Ion-Minulescu/olandezul-zburator58.php

    In portul alb, in care-am ancorat,
    Nici un pilot nu stie cine sunt,
    Nici cate vieti intregi am navigat
    Neincetat,
    Scuipat de ploi
    Si palmuit de vant
    Dar cine-anume sunt cu-adevarat
    Nu stiu nici eu
    Nu stiu decat ca sunt un matelot,
    Si-atata tot
    Si-acelasi matelot voi fi mereu!
    Sunt matelotul blestemat —
    Un lup-de-mare derbedeu,
    Betiv,
    Suspect
    Si mincinos,
    Cu capul gol,
    Cu trupul dezmembrat

    Si sufletul intors pe dos —
    Un matelot ursit, cand m-am nascut,
    Sa n-am in viata mea — drept scut —
    Decat un fals permis de drum,
    Cu care ratacesc si-acum
    Pe toate marile de pe pamant!
    Si-asa cum sunt —
    Nu sunt decat un “Uite-l nu e!”
    Sunt spectrul omului batut in cuie
    Sunt musafirul nepoftit,
    Ce-abia sosit,
    Pornesc din nou
    Cu-aceeasi veche faima de erou,
    Lasand in fiecare port
    Cate un mort
    Si-acelasi vesnic cobitor ecou
    Sunt spaima celor care nu ma vor
    Si cel mai bun tovaras de drum al mortilor
    Sunt Olandezul zburator!

  30. poate va uitati prin spam.
    cred ca a fugit un coment d’al meu acolo.

  31. @ admin 17

    Cu intentie sau nu din partea autorului, articolul de pe active este profund gresit. Incerc sa punctez pe scurt:

    1. Fotbalul face parte din circul care ni se ofera pentru ca poporul sa doarma linistit (distragerea atentiei, energii redirectionate si consumate in van, pseudovalori etc etc etc). Financiar este o zona gri care aduce multi bani initiatilor. Este normal sa fie controlat de servicii.

    Pe undeva poate fi un indicator al starii de sanatate la nivelul poporului (ex. vezi posibila scadere a numarului de suporteri vazuta prin prisma diminuarii sentimentului national) insa fenomenul este mult mai complex si nu merita analizat din perspectiva reprezentativitatii pentru societatea romaneasca in general tocmai pentru ca este de fapt un element al sistemului propus spre indobitocirea ei. Asadar, fiind una dintre metodele de imbolnavire duhovniceasca, nu este un loc in care am putea avea o reflectare a bolilor duhovnicesti ale poporului (ex. calitatea apei nu se testeaza chiar la teava care deverseaza dejectii; poti face si asta insa atunci este clar ca ai un interes pentru ca vrei sa manipulezi rezultatele).

    Atentia catre un astfel de element face jocul sistemului (pentru mine a fost de altfel mereu un semn de intrebare de ce active are o preocupare constanta si pe zona asta – in mod normal o ai daca urmaresti niste scopuri si practic esti chiar obligat sa tii aproape de pionii pe care-i poti folosi in sustinerea ideologica).

    2. Articolele de genul celui de pe active care arata cu subiect si predicat ca suntem zero sunt extrem de daunatoare. Aici da, se loveste direct in stima de sine, se creeaza o falsa impresie ca suntem la pamant si tot complexul de angoase aferent (un adevarat sindrom conform specialistilor) pentru a putea scoate apoi iepurasul din joben si sa spuna: iata, NOI SUNTEM SOLUTIA! VOTATI-NE!

    La nivel personal cred ca autorul nu are neaparat o problema in sensul de a desfasura constient o munca de manipulare si dezinformare. Este doar intr-un duh care-l conduce in directia pe care ne-a aratat-o si pe care, in mod natural, vrea sa-l transmita si celorlalti.

    Posibil sa nu fie vina lui, dar totusi rezultatul este cel putin nefericit pentru ca ai o putere mai mare de a face raul atunci cand ceilalti considera ca vrei sa faci bine si au garda jos (active este un site care promoveaza in mod constant valorile romanesti; cand vine apoi cineva dintre ei si spune “suntem zero” inseamna ca treaba-i serioasa si nu mai este de stat cu mainile in san; ne luam inapoi viata pe care ne-au confiscat-o samd – suna cunoscut, nu?).

    Cand se folosesc armele sistemului pentru a lupta impotriva lui, nu-mi pot opri mintea care repeta cuvintele unui fin observator al tarelor societatii romanesti, Constantin Tanase: “Vin ai nostri, pleaca-ai nostri, noi ramanem tot ca prostii”.

    Trezirea duhovniceasca nu presupune lupta politica. Deloc. Cei care vor sa-i duca pe crestini in zona aceea sunt condusi direct de catre stapanul acestei lumi pentru a-i da legitimitate prin participare. Este exact ceea ce spunea Doroteea la dezbaterea pe tema sinodului.

    Apreciez CO pentru echidistanta si dreapta socoteala editoriala ceea ce este, sa recunostem, o raritate. Munca de devoalare si de cunoastere a mecanismelor sistemului prin publicarea documentarelor pe care le vad acum in dreapta paginii (ex. secolul egocentrismului) e un argument in acest sens. Este asadar normal sa semnalam derapajele chiar daca sunt ale prietenilor. Cred ca sprijinindu-ne unii pe altii putem pasi prin intunericul din ce in ce mai adanc al lumii in care traim.

    La aceasta ne ajuta si cei ce s-au sfintit in inchisorile comuniste care au refuzat orice colaborare cu sistemul satanizat (“razvratirea” lor fata de sistemul satanizat a fost exclusiv duhovniceasca pentru ca au inteles impotriva cui lupta – in rest si-au dus crucea cum au putut intr-o continua opozitie, urmarire, izolare, discreditare etc.). Si n-au platit numai cu viata ci si cu chinuri cumplite fiind periodic invitati sa se lepede de crezul lor, chiar si numai sa mimeze. Cred ca avem obligatia de a cunoaste aceste lucruri si datoria de a le intelege. “Cine uita, nu merita” spunea Iorga.

    Sau, poate ca ne-am preocupat prea mult de fotbal …

  32. @ enkidu:

    Nu a fugit, dar in sporturi, fie fotbal sau rugby, mai exista si cate un arbitru care sanctioneaza atacurile… nesportive.

  33. ok
    asta e regula jocului
    si eu care ma gandeam ca am fost chiar blanduț

  34. @ george:

    Ca idei de fond nu putem decat sa fim cu totul de acord. Am incercat si noi, de mai multe ori, in trecut, sa atragem atentia asupra mecanismelor de falsa trezire si de ideologizare a Ortodoxiei. Printre altele: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/12/04/desteapta-te-romane-dar-la-ce-fel-de-trezire-suntem-chemati/ Dar am inteles diferit referirea la conditia noastra actuala distrusa si prabusita din articolul lui Mihai Somanescu si nu am mers cu interpretarea pana la acele subtexte (care pot sa existe, e drept – noi nu impartasim, de exemplu, “solutiile” politice de tip Marian Munteanu, promovate acolo), insa intelegem naduful si nevoia de a cauta mijloace de redresare si regasire a busolei neamului – asa cum s-au gasit, de pilda, in Polonia. Sigur ca nu cu orice mijloace si, mai ales, nu tot cu mijloacele si cu oamenii… lor. Faptul ca exista inca potential/aluat, cum ni se tot exemplifica prin varfurile care obtin performante exceptionale la olimpiade sau in unele sporturi de nisa, faptul – mult mai important – ca mai exista oameni duhovnicesti sau patrioti exemplari, care fac lucruri minunate, cu jertfe mari, in tara asta, in ciuda tuturor piedicilor, nu inseamna totusi ca putem ignora ca la nivel general, dincolo de exceptii, tara asta a fost si este defrisata aproape complet, in tot ce inseamna resursele ei identitare – spirituale si materiale – de suveranitate. Si ca oamenii ei au fost si sunt, in cea mai mare parte, din pacate, reeducati in sensul cel mai urat.

  35. pai numai alea 3 milioane de semnaturi si mobilizarea pentru ora de religie mie imi arata cu totul altceva.
    eu va spun, identitatea nationala e acum ca un fluviu subteran, tacut si nevazut, dar care poate si chiar razbate vadit si cu efect in anumite momente hotaratoare.
    uite reactia din Apuseni, atunci cu avionul.
    pana si protv-ul, super-expertul in manipulare, s-a prins si atunci cand vrea sa manipuleze un concurs merge pe coarda patriotismului: concurentul trustului va interpreta chestii nationale sau va avea in spate pe ecrane, puternice motive traditionale.
    si daca Biserica merge bine, atunci totul merge bine.

  36. “Sigur ca nu cu orice mijloace si, mai ales, nu tot cu mijloacele si cu oamenii… lor. Faptul ca exista inca potential/aluat, cum ni se tot exemplifica prin varfurile care obtin performante exceptionale la olimpiade sau in unele sporturi de nisa, faptul – mult mai important – ca mai exista oameni duhovnicesti sau patrioti exemplari, care fac lucruri minunate, cu jertfe mari, in tara asta, in ciuda tuturor piedicilor, nu inseamna totusi ca putem ignora ca la nivel general, dincolo de exceptii, tara asta a fost si este defrisata aproape complet, in tot ce inseamna resursele ei identitare – spirituale si materiale – de suveranitate. Si ca oamenii ei au fost si sunt, in cea mai mare parte, din pacate, reeducati in sensul cel mai urat.” – bine zis. Subscriu.

  37. Azi dim ma intreaba fi-miu (13 ani) ce citesc. Ii lecturez pe diagonala fragmente din dialogul de aici.
    El, plictisit (in timp ce-si mananca cerealele cu lapte): ‘urasc cand un esec rusinos este infatisat ca o victorie mascata’. Nu mai am indoieli: e al meu :))))

    @Ileana

    :))) F tari si observatiile, nu m-as fi gandit sa pun problema asa..

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare