SCUTUL DE LA DEVESELU A FOST INAUGURAT OFICIAL (Video). Triumfalism versus realism si singura intrebare care conteaza: LA CAT SE VA RIDICA NOTA DE PLATA?

19-12-2015 5 minute Sublinieri

Principalele componente ale sistemului antirachetă instalat la Deveselu au fost finalizate. Scutul are un rol exclusiv defensiv şi nu este îndreptat împotriva Rusiei au precizat oficiali români, americani şi ai NATO. Prezent la ceremonie, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat că începe faza de testare operaţională. Scutul va fi integrat în capabilitatea NATO antibalistica pâna la summitul de la Varşovia de anul viitor. TVR 1 a transmis ceremonia.

Pentru România sistemul antirachetă va întări securitatea naţională atât direct – prin protecţia pe care o asigură teritoriului naţional – cât şi indirect prin rolul de descurajare pe care îl are, a declarat ministrul român de Externe.

Bucureştiul şi Washingtonul au marcat printr-o Declaraţie comună dobândirea capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă Aegis ASHORE de la Deveselu. Acest lucru reprezintă o creştere a ariei de acoperire defensivă pentru zona sudică şi centrală a teritoriului european al NATO faţa de ameninţările cu rachete balistice cu raza scurtă şi medie de acţiune.Oficialii români, americani şi adjunctul secretarului general al NATO au insistat asupra caracterului defensiv al sistemului antirachetă de la Deveselu.156 de containere cu echipamente necesare sistemului în Romania au traversat Atlanticul, modulele de lansare verticală au fost instalate în 15 zile, iar testul de sistem a fost finalizat în o sută de zile , a precizat directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă a SUA, James Syring.

Cel mai important proiect strategic româno-american a început în 2010, a trecut prin şapte runde de negocieri şi beneficiază de 14 aranjamente de implementare. Acum intră în faza testelor operaţionale în vederea integrării în arhitectura sistemului antirachetă al NATO.Ambasada SUA în România şi Ministerul român al Afacerilor Externe au anunţat “capabilitatea tehnică” a bazei, care include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii. Ceremonia de marcare a declarării capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă a SUA de la Baza militară Deveselu a avut loc la sediul MAE.

Lazar Comănescu, ministrul de Externe:

  • Este de un moment de o semnificaţie specială pentru relatia România-SUA, dar şi pentru relaţia transatlantică.
  • Mulţumesc întregii echipe a României pentru activitatea depusă. Multumesc predecesorilor mei, miniştrii de Externe, care au lucrat la acest proiect şi în mod deosebit domnului  Bogdan Aurescu.
  • Dezvoltarea apărării antirachetă a presupus un efort interinstituţional complex urmărit consecvent pe toi parcursul său.
  • Participarea României reprezintă un angajament strategic susţinut de întreagul spectru politic şi de majoritatea populaţiei.
  • Ne bucurăm de o excelentă materializare a dimensiunii de securitate a parteneriatului strategic România-SUA,  pe care îl dorim extins şi în alte domenii, mai ales cel economic.
  • proliferarea ameninţărilor balistice sunt generatoare de riscuri la adresa securităţii internaţionale
  • facilitatea de la Deveselu va fi integrată în sistemul NATO
  • Pentru România sistemul antiracheta va întări securitatea naţională
  • Doresc să insist asupra caracterului exclusiv defensiv al sistemului antirachetă (…) doresc să reiterez cu toată forţa şi foarte clar sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse
  • va fi utilizat doar în scopuri defensive, în faţa ameninţărilor din afara continentului.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc:

  • suntem în acest punct datorită unui veritabil efort al echipei
  • mutaţiile strategice din mediul de securitate european şi global au generat consolidarea cooperarării între aliaţi în aplicarea planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO
  • Sistemul de la Deveselul este indiscutabil cel mai important proiect strategiac bilateral româno- american
  • facilitatea contribuie concret şi tangibil la securitatea naţională dar şi a SUA
  • În context NATO, găzduirea de către România a sistemului antirachetă contribuie încă o dată la profilul activ pe care România şi l-a asumat de la adearea la Alianţă
  • Deveselu este un proiect în care România şi-a onorat la termen toate angajamentele asumate.
  • Baza a ajuns la capacitate integrală.
  • În mai, anul viitor, sistemul american antirachetă urmează să devină operaţional.
  • Sistemul defensiv reprezintă o contribuţie consistentă la capacităţile NATO

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm:

  • Suntem aici pentru a sărbătorim un moment important
  • Trebuie să recunosc munca îndârjită a fostului ministrul de Externe, Bogdan Aurescu
  • în octombrie 2013, au fost lansate lucrările de la Baza Deveselu
  • Acestă ceremonie marchează astăzi faptul că toate construcţiile importante ale bazei au fost finalizate. Totul s-a realizat sub buget, datorită excelentei colaborări
  • Trecem acum la o altă etapă, a testării operaţionale şi de evaluare
  • Acest sistem nu are decât menirea de a contracara pericolele din afara Europei
  • Nu este îndreptat împotriva Rusiei, nici nu are capacitatea de a a meninţa Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei de foarte multe ori până acum.

Directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă a SUA, vice-amiralul James Syring:

  • suntem aici pentru a declara această capacitate tehnică.
  • până anul viitor vom face pregătiri, testări, ca totul să fie gata la Summitul de la Varşovia
  • Toate lucrările de construcţie instalare şi verificare au fost terminate
  • Exista o serie de sisteme de ţintire, de control, de lansare
  • Asamblarea structurii principale a fost făcută în New Jersey, în 2014. După ce s-a constatat că este funcţională a fost dezasamblată şi trimisă în România. Au fost trimise 156 de containere. Timpul de asamblare a fost sub 100 de zile.
  • Săptămâna trecută am făcut primul test de interceptare. Testul a fost făcut în Hawaii , a funcţionat perfect.

Asistentul secretarului general al NATO pentru investiţii de apărare, Patrick Auroy:

  • În 2012 şefii de stat şi guvern au declarat că această capacitate antirachetă trebuie instituită
  • lucrăm în momentul de faţă pentru a avea capacităţi mai bune
  • Nu putem să nu recunoaştem rolul important SUA dar şi al României care găzduieşte acest sistem
  • Există un întreg sistem de apărare care va face ca orice atacator să se gândească de două ori înainte de a acţiona
  • Acest sistem nu este proiectat şi îndreptat împotriva Rusiei. Deşi Rusia a transmis ameninţări la adresa statelor care găzduiesc componente, aceste ameninţări nu sunt justificate.

[…]/ integral pe stiriletvr.ro

N-o să mă patetitzez ca Teodor Baconschi, pe vremea când era ministru de Externe: “un scut în spatele căruia viaţa civilă poate prospera, economia poate creşte şi cultura poate înflori”.

Nu mă fură nici entuziasmul lui Bogdan Aurescu, principalul negociator al României cu americanii în proiectul scutului anti-rachetă: “România – prin apartenenţa sa la Alianţa Nord-Atlantică – este apărată mai bine ca oricând în istoria sa modernă şi contemporană”.

Problema noastră e că ne apără alţii. Pentru că securitatea naţională a României, care stă pe trei piloni – apartenenţa la NATO, parteneritatul strategic cu Statele Unite şi apartenenţa la Uniunea Europeană – este fundamentată exclusiv pe garanţii de securitate. Invocam săptămânile trecute evaluarea fostului Şef al Statului Major, generalul Constantin Degeratu: “dezastru”. Armata Română “nu are capacitate de acţiune aeriană, nu are capacitate de acţiune antiaeriană, nu are capacitate de apărare a unui teritoriu sau de eliberare a unui teren”.

Prea destule argumente ca să zicem mersi că americanii sunt la Deveselu, cu o instalaţie care ne face ţintă ce-i drept, dar ţinta unor declaraţii de intimidare ale ruşilor, care ştiu bine că nu sunt deloc puşi în pericol. După cum înţelegem şi noi bine, pe de altă parte, că scutul nu e îndreptat împotria Iranului (în primul rând fiindcă rachetele balistice ale acestuia sunt deocamdată jucării), nici împotria altor state din Orientul Mijlociu (Israelul fiind singurul care are capabilităţi militare remarcabile în materie, dar, departe de a fi duşman al Statelor Unite, îi este aliat de nădejde în regiune şi este aliat strategic al NATO).

Că le puteam pune americanilor nişte condiţii – nu câte le-au pus polonezii, dar măcar câte le-au pus bulgarii – nu mai are rost să discutăm.

Scutul de la Deveselu, avea dreptate George Friedman, vehement contrazis la vremea respectivă (în 2013), de preşedintele de atunci al României şi de secretarul general de atunci al NATO, este pentru români un simbol. Chiar dacă nu va proteja populaţia României şi nici nu va ocroti dezvoltarea culturii, vorba lui Banconschi, ci va proteja obiective militare americane şi Aliate, poate şi infrastructuri critice de-ale noastre, important – repet – e că îi avem, pentru descurajare, pe americani aproape.

Altfel, până când, la o adică, să se declanşeze mecanismele Articolului 5 (care, cum plastic observa acelaşi general Degeatu, “nu e 112”), până să se adune Consiliul Nord-Atlantic şi să voteze în unanimitate, am fi total descoperiţi. Până să se activeze clauza de solidaritate, am sta sub scutul balivernelor politicienilor noştri, cei care au adus ţara în situaţia de acum – în imposibilitatea de a-şi apăra teritoriul.

Ne place sau nu, iată adevărul: prezenţa trupelor americane este astăzi garanţia securităţii militare a României. Restul e scris în nota de plată.

Iar o luăm de la capăt cu ”scutul”? El are logică în cazul în care SUA declanșează un atac surpriză asupra Rusiei. Asta presupune anihilarea celei mai mari părți a forței nucleare de lovire ruse. În aceste condiții scutul poate fi eficient, în măsură rezonabilă, protejând teritoriul american. Altminteri, în cazul unei prime lovituri din partea Rusiei, el ar fi rapid saturat de rachetele și de focoasele rusești. Gândiți-vă doar la faptul că o rachetă cu capete multiple poate avea până la 12 focoase și ținte false. La Deveselu sunt 24 de interceptoare. Deci sunt suficiente două rachete(nu neapărat cu focoase nucleare) pentru a neutraliza Deveselu.

Este motivul pentru care rușii consideră scutul ofensiv: are logică numai în cazul atacului american. În plus, conform acordurilor reciproce, sistemele de apărare anti-balistică erau limitate, la ruși fiind aleasă regiunea Moscovei, la americani o zonă în Dakota de Nord. SUA s-au retras din Tratatul ABM, și construiesc acest scut la nivel global. O tâmpenie costisitoare, răspunsul celorlalți făcându-l inutil. Așa avem focoase hipersonice, care manevrează pe traiectorie, și în zborul în spațiul extraterestru, și pe traiectoria finală, și multe altele. În loc să crească securitatea, scutul o înrăutățește.


Categorii

1. DIVERSE, America, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “SCUTUL DE LA DEVESELU A FOST INAUGURAT OFICIAL (Video). Triumfalism versus realism si singura intrebare care conteaza: LA CAT SE VA RIDICA NOTA DE PLATA?

  1. Pingback: SCUTUL DE LA DEVESELU – INAUGURAT SI OPERATIONAL. Such geopolitics, very diplomacy: Un inalt oficial american a confundat Bucurestiul cu Budapesta. Reactia KREMLINULUI: scutul ar fi o “AMENINTARE LA ADRESA SECURITATII NATIONALE”/ Stratfo
  2. Pingback: SCUTUL DE LA DEVESELU – INAUGURAT SI OPERATIONAL. Such geopolitics, very diplomacy: Un inalt oficial american a confundat Bucurestiul cu Budapesta/ Reactia KREMLINULUI: scutul ar fi o “AMENINTARE LA ADRESA SECURITATII NATIONALE”/ Stratfo
  3. Pingback: Cum a definit PUTIN scutul de la Deveselu: “POTENTIAL NUCLEAR STRATEGIC AL SUA DESFASURAT LA PERIFERIE”/ Analist Jamestown Foundation: rusii cred ca SUA POT “DECAPITA” RUSIA atacand nuclear SOCHI si MOSCOVA din BAZELE SCUTULUI ANTI
  4. Pingback: In timpul unei vizite la Atena, PUTIN a amenintat direct România: „Ieri, în acele zone din România nu se ştia ce înseamnă să fii în vizor. Astăzi suntem nevoiţi să luăm anumite măsuri ca să ne garantăm securitatea. Repet, e vorba de repre
  5. Pingback: In timpul unei vizite la Atena, PUTIN a amenintat direct ROMÂNIA: “Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu ştiau pur şi simplu ce înseamnă să fie ţinte, atunci azi vor fi forţaţi să ia anumite măsuri pentru a-şi asigura securit
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare