FACEBOOK – intre obsesia de zi cu zi a peste 500 de milioane de oameni si dezvaluirea pe scara larga a datelor personale catre oricine. Nu uitati: INTERNETUL NU UITA NICIODATA!

10-03-2011 8 minute Sublinieri

Facebook - drogul de zi cu zi pentru peste 500 de milioane de oameni

NOTA NOASTRA
Aflam ca serviciul de monitorizare Facebrands.ro se pregăteşte să anunţe zilele acestea că s-a depăşit cifra de 3 milioane de utilizatori din România pe Facebook. Din pacate, multi dintre acestia au atins acel stadiu al obsesiei in care nu numai ca se comporta ca niste fluturi de seara, atrasi in fiecare clipa de Facebook ca de lumina becului, dar nu le mai pasa absolut deloc ce se intampla cu datele lor personale publicate pe aceasta retea sociala. Si, avand in vedere istoricul negativ pe care il are Facebook in ceea ce priveste protectia datelor private, lucruri bune nici nu sunt de asteptat.

Mai ales ca, asa cum veti descoperi in articolele de mai jos, internetul nu uita niciodata iar toate datele publicate pe retelele sociale – chiar si sub promisiunea protectiei acestora – vor ajunge publice. Si vor fi folosite inclusiv in instantele de judecata! Asa cum veti descoperi in cadrul unuia din articolele de mai jos, avocatii districtuali din Statele Unite folosesc Facebook pentru a colecta in prealabil date despre potentialii jurati, in vederea influentarii alegerii membrilor juriului conform intereselor lor.

Iar daca va intrebati ce precede furtul de identitate raspunsul e simplu: furtul datelor personale. Va lasam pe dumneavoastra, dragi cititori, sa cititi in continuare si sa faceti conexiunile.

[pullquote]Exista totusi si o solutie in lupta cu dependenta: stergerea completa a datelor din cadrul profilelor – fie cu ajutorul unui serviciu online similar cu Suicide Machine, fie manual. Si, desigur, o gura de aer proaspat. Cat mai lunga… [/pullquote]

 

Noua politică a fost iniţial anunţată şi implementată în luna ianuarie, însă compania a fost nevoită să o retragă după trei zile din cauza valului uriaş de plângeri primite.
În ciuda tuturor criticilor, Facebook îşi continuă planul de a le pune la dispoziţie unor terţe persoane sau altor site-uri datele de contact ale utilizatorilor, anunţă Huffington Post. Compania a promis că va reintroduce aplicaţia care dezvăluie informaţii precum adresa exactă şi numărul de telefon ale celor care au cont pe reţeaua de socializare.

Odată ce politica va fi reinstituită, Facebook va permite din nou utilizatorilor să autorizeze aplicaţiilor să le intercepteze datele de contact. În prezent, evaluăm metode care ne vor ajuta să sporim controlul utilizatorului asupra propriilor informaţii”, a comentat Marne Levine, vicepreşedinte pentru politica publică globală a Facebook. Compania vrea să-i încurajeze astfel pe utilizatori să fie mai deschişi în ceea ce priveşte activitatea lor online şi datele personale.

Marne Levine a explicat că pentru protecţia internauţilor minori aceştia nu îşi vor putea completa datele de contact. Experţii în siguranţa informaţiilor personale avertizează că aplicaţia îi poate pune pe utlizatori în pericol, crescând riscul ca ei să devină ţintele farselor pe Internet, spamului şi chiar ale furtului de identitate.

Wall Street Journal a generat runde de dezbateri pe web cu discutiile recente in ceea ce priveste modul în care avocatii din Statele Unite folosesc din ce in ce mai mult Facebook si alte forme de [retele] media sociale pentru a-i ajuta in selectarea membrilor juriului intr-un proces. Înarmati cu un laptop, Google, si cu date despre un potential jurat, procurorii si aparatorii pot cutreiera internetul în cautarea de informatii care le vor oferi o imagine a modului în care persoana va vota dupa proces.

Potrivit ziarului Wall Street Journal, un avocat districtual din Texas chiar a dat tablete iPads tuturor procurorilor sai pentru a le facilita cautarea pe internet a datelor despre jurati, în instanta de judecata. Fox News, Atlantic, si multe alte surse au preluat povestea.
Tot acest zumzet din mass-media in ceea ce priveste modul in care social media influenteaza sistemul de justitie este bun – avem nevoie sa acordam atentie la modul în care tribunalele noastre sunt afectate de sosirea erei [informatiilor] digitale. Cu toate acestea, sunt uimit putin ca utilizarea Facebook pentru selectia juriului este un fapt atât de surprinzator pentru unii.

Credeti ca avocatii au devenit invazivi in ceea ce priveste obtinerea de date on-line in prezent? Asteptati sa vedeti ce vine în anii urmatori.

Pentru a va oferi o întelegere a ceea ce cauzeaza tot tam-tam acesta, permiteti-mi sa recapitulam poveste din Wall Street Journal. Din Oregon la New Jersey, avocati din SUA folosesc cautari pe internet pentru a influenta selectia pentru un juriu. WSJ descrie modul în care o femeie a fost eliminata [dintre jurati] într-un proces din San Francisco, deoarece comentariile ei facute online au facut-o sa para prea incapatanata. Armando Villalobos, avocat districtual în Brownsville, Texas, nu a dat numai iPads avocatii sai; el se joaca cu ideea de a da juratilor Wi-Fi gratuit în instantele de judecata în cazul în care acestia fac biroul sau “prieten” pe Facebook (in ideea de a acorda avocatilor sai acces mai bun la informatiile acestora). Josh Marquis, un avocat districtual în Oregon, a folosit Facebook pentru a-l ajuta la selectia membrilor juriului pentru un proces cu pedeapsa cu moartea! Curtile de apel din New Jersey au admis practica în deciziile recente. Asa mai departe si tot asa mai departe. WSJ ofera alte exemple de modul în care aceasta tehnica se extinde pentru a deveni destul de comuna printre avocatii din SUA. Ar fi o tendinta ce ne-ar da fiori reci daca nu ar fi fost atât de previzibila.

Josh Marquis si Villalobos Armando sunt printre multii avocati districtuali din SUA care folosesc în mod deschis Facebook pentru a-i ajuta sa selecteze jurati. De ani de zile am vazut rapoarte referitoare la angajatori folosind Facebook cu scopul de a cerceta (o persoana) care era un potential angajat. Aproape de la început utilizatorii de retele media sociale au folosit comentarii online si profile pentru a-i ajuta in alegerea persoanelor pe care sa le adauge ca “prieteni”. Avem chiar termenul de “pânda Google” pentru a defini acest tip de data mining. Desigur, avocatii vor înceape sa foloseasca retelele sociale pentru a alege membrii juriului – acele informatii online sunt acum parte a identitatii noastre publice. De ce nu le-ar folosi?

Ce este mult mai interesant pentru mine este cum vietile noastre digitale vor creste influenta lor asupra sistemului nostru juridic. Am discutat deja cum istoria noastra de navigare pe internet poate fi folosita ca proba în instanta, nu pentru a selecta membrii juriului, cat pentru a ajuta la condamnarea inculpatilor! Proiecte masive sponsorizate de stat, cum ar fi Indect în UE, sunt create pentru a analiza activitatea online, în scopul de a gasi teroristii sau alti infractori. Ce obtineti atunci când combinati aceste doua tendinte? Un sistem juridic în care comportamentul dvs. digital este partial (chiar complet?) deschis pentru o scrutare atenta în timpul actiunilor penale si civile.

Din nou, acest lucru nu ar trebui sa ne surprinda. Daca sunteti acuzat de uciderea cuiva, ce întrebari vor pune detectivii? A facut Aaron declaratii amenintatoare despre aceasta persoana în trecut? A parut el anxios sau altfel tensionat emotional în ziua crimei? Singura diferenta este ca în loc de a pune aceste întrebari martorilor, prietenior si familiei, autoritatile “intreaba” internetul.

Iar internetul nu uita niciodata.

Inaintand în era digitala noi, probabil, nu vom fi capabili sa rezistam la utilizarea de informatii on-line, în cazuri juridice. Datele sunt acolo. Oamenii le pot vedea. Avocatii le vor folosi. Sigur, putem fi mai atenti la ceea ce împartasim on-line, cu siguranta, si eu cred ca ar trebui sa fim; dar o parte din participarea la aceasta discutie in spatele salii de clasa, care este internetul, este întelegerea faptului ca tot ceea ce spunem este spus într-un forum public. Securitatea anonimatului tau este direct proportionala cu apatia de care dau dovada agentii guvernamentali (sau persoanele private) interesati în a afla cine esti. Fa in asa fel incat persoane contraindicate sa devina interesate (FBI sau gruparea de hackeri 4chan, alegerea va apartine) si poti fi gasit.

Daca nu putem rezista raspândirii de informatii, cel mai probabil ne vom adapta valorile noastre la aceasta astfel incat sa se potriveasca. Am vorbit adesea despre modul în care moravurile sociale cu privire la confidentialitate se schimba pe masura ce noile generatii sunt crescute avand la dispozitie tot mai multe tehnologii de distribuire a informatiilor. Ceea ce consider confortabil a impartasi cu altii se schimba atunci când petreci ani tai de formare [adolescenta] pe Facebook. De asemenea, asa cum începem sa folosim tot mai mult activitatea online, ca proba în instanta, vom avea, de asemenea, din ce în ce mai multi membrii ai juriului care sunt familiarizati cu si petrec o mare parte din timp in mediul online. Colegii dumneavoastra vor împartasi probabil unele pareri ale dumneavoastra, dar nu toate, despre modul în care aceasta activitate este relevanta in ceea ce priveste viata ta reala.

Preocuparea cea mai mare este, probabil, modul în care instantele judecatoresti (sau orice institutii) vor folosi cantitatile masive de date care se indreapta spre noi. Avocatii au la dispozitie mai multe date cu care vor lucra acum ca folosesc site-urile de retele sociale. Imaginati-va supraîncarcarea de date care se vor confrunta atunci când oamenii vor începe sa pastreze tot mai multe detalii despre viata lor online, sau isi vor urmari proprietatile lor prin intermediul Internetului Obiectelor, sau isi vor urmarir starea lor de sanatate prin intermediul unor dispozitive de monitorizare 24 de ore din 24. Am discutat despre modul în care scanarea creierului si alte masuratori mentale ar putea afecta drastic felul în care sistemul juridic percepe actiunile noastre penale (si civile). Gânditi-va la gestionarea datelor, sa nu mai vorbim de adevarate puzzle-uri morale, cu care instantele se vor confrunta atunci când fiecare detaliu despre viata unei persoane este disponibil pentru revizuire într-un caz. Vom sti ce spunea cineva in jurnalul sau, cât de repede le batea inima lor atunci, cât de des au cumparat pantofi noi, si catre ce fel de chimie a creierului sunt înclinati. Care dintre aceste date, daca este cazul, vor fi relevante în condamnarea cuiva pentru furtul din magazin a unei perechi de pantofi Nike? Juriile si judecatorii s-ar putea confrunta cu acest fel de detalii pentru fiecare secunda a vietii cuiva. Cum ne vom hotarî asupra caror detalii ne concentram, cum putem convinge pe cineva sa condamne sau sa elibereze un inculpat, atunci când se confrunta cu mai multe informatii decât pot realmente întelege sau revizui pe cont propriu?

Timp de secole, aceasta a fost o întrebare la care avocatii au trebuit sa raspunda în ceea ce priveste probele, si va deveni o parte inca si mai importanta a muncii lor pe masura ce salile de judecata evolueaza [in aceasta directie].

Verificarea Facebook pentru alegerea juratilor? Hai, lasati-ma cu asta, baieti! Asta e cea mai mica picatura din galeata. Bataia la usa a oceanului ce asteapta sa fie lasat sa intre. Sper ca sunteti gata sa va udati.

Prin parteneriatul pe care tocmai l-a semnat cu “Samaritans”, un grup de ajutor pentru sinucigaşi din Marea Britanie, Facebook speră să ajungă să salveze vieţile “prietenilor” care-şi postează ultimul strigăt de ajutor în reţea. “Bunii samariteni” vor lua imediat legătura cu cel disperat numai la cererea unui cunoscut de-al lui, Facebook neezitând să-i pună toată datele acestuia imediat la dispoziţie. (…) Utilizatorii americani şi canadieni care vor atrage atenţia asupra posturilor îngrijorătoare ale unor cunoscuţi din lista de prieteni sunt încurajaţi să sune ei înşişi la National Suicide Prevention Lifeline sau dacă nu, Facebook o va face în locul lor. theatlanticwire.com s-a declarat îngrijorat de iniţiativa Facebook de a-şi supraveghea astfel utilizatorii prin intermediul celor din lista de prieteni, scriind că poate duce la un Big Brother virtual global, şi totuşi, scrie time.com, deşi punctul lor de vedere e unul valid, e mai important să salvezi vieţile celor care îşi anunţă neputinţa de a mai face faţă vieţii pe Facebook şi asta merită tot ajutorul din lume.

O academie americana de avocati specializati in divort a anuntat ca 81% dintre angajatii sai au folosit ca dovezi informatii de pe Facebook, MySpace, Twitter si alte site-uri precum YouTube si LinkedIn, in ultimii cinci ani.

Paradoxul este ca, desi retelele de socializare sunt construite sa apropie oamenii si sa ii tina in legatura unii cu altii, acestea sunt considerate la fel de bine motive de despartire sau mai nou arme folosite de avocati in procesele de divort.

De departe, Facebook este lider la capitolul transformarea vietii virtuale intr-o drama cat se poate de reala, incununata de un divort. 66% dintre avocatii de divort au citat Facebook atunci cand au precizat sursa informatiilor de la dosarele lor. 15% si-au luat inspiratia de pe MySpace si 5% de pe Twitter.

 • Gandul:

Ce nu trebuie să spui despre tine pe Facebook

Guvernul american i-a cerut unui aplicant pentru un post PAROLA DE FACEBOOK la interviul de angajare – VIDEO

Când depăşeşte un angajator graniţa fină dintre asigurarea că alege cel mai bun candidat şi invadarea vieţii private? Când vine vorba de Facebook, susţine site-ul salon.com, care citează o plângere a Uniunii pentru Drepturi Civile din Statele Unite (ACLU) către Departamentul de Recuperare şi Reeducare Socială din statul Maryland. Scrisoarea prezintă cazul lui Robert Collins, care lucra de şapte ani în departament şi care s-a prezentat la un interviu pentru o promovare. În cadrul interviului, i s-a cerut să se logheze pe contul de Facebook, pentru a fi verificat. “Sunt un cetăţean american care n-a încălcat nicio lege şi n-a comis nicio infracţiune şi, totuşi, un angajator se uită la discuţiile mele şi la pozele mele personale”, povesteşte Collins. Collins se plânge că intervievatorul a aflat convingerile sale politice, religioase, precum şi orientarea sa sexuală. “Apreciez că departamentul vrea să se asigure că angajaţii nu îi pătează imaginea, dar s-a depăşit limita”, a declarat bărbatul. Nu este clar de când Departamentul din Maryland practică verificarea conturilor de Facebook, dar ACLU susţine că “e o invadare înspăimântătoare şi ilegale a spaţiului personal” şi cere “o mai bună reglementare a intimităţii online”

Aplicaţia de Facebook care te ajută să urmăreşti relaţiile prietenilor tăi

FACEBOOK FACE 65 DE MILIARDE DE DOLARI. Cât valorează fiecare “prieten” al lui Zuckerberg

 • Realitatea.net:

Medicii avertizează: Facebook dăunează sănătăţii

Sinuciderea, asistată pe reţelele de socializare

Soprana Roxana Briban şi-a “semnat” sinuciderea prin postarea unei mâini pline de sânge pe profilul de Facebook. Tot mai multe persoane care vor să-şi pună capăt zilelor lasă un semn pe reţelele de socializare sau, cazurile extreme, transmit live sinuciderea.

Nu-ţi critica şeful pe Facebook, rişti să fii dat afară!

Un tribunal din Franţa a dat câştig de cauză unei firme care concediase trei angajaţi pe motiv că aceştia au schimbat mesaje injurioase la adresa unor şefi pe Facebook. După concediere, cei trei angajaţi au dat în judecată compania pe motiv că mesajele lor erau private şi nu trebuiau să ajungă subiect de interes pentru conducere, potrivit RFI. Dialogul purtat pe Facebook de cei trei a fost scanat de un al patrulea coleg şi trimis şefilor. Concedierea a fost făcută pe motiv de incitare la revoltă. Mesajele angajaţilor criticau stilul de management din companie şi modul în care şeful departamentului HR îi tratează pe angajaţi. Spre deosebire de instanţa de judecată dinFranţa, în Statele Unite ale Americii un caz similar a fost interpretat în favoarea unei angajate care îşi pierduse jobul în urma unei conversaţii pe Facebook. Instanţa americană a considerat că este dreptul angajaţilor să-şi manifeste opinia. Cei trei angajaţi francezi mai au posibilitatea de a face recurs. Decizia finală a tribunalului din Franţa va constitui un precedent de care trebuie să ţină cont toţi salariaţii francezi.

Legaturi:


Categorii

Era Big Brother, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “FACEBOOK – intre obsesia de zi cu zi a peste 500 de milioane de oameni si dezvaluirea pe scara larga a datelor personale catre oricine. Nu uitati: INTERNETUL NU UITA NICIODATA!

 1. Pingback: FACEBOOK – intre obsesia de zi cu zi a peste 500 de milioane de oameni si dezvaluirea pe scara larga a datelor personale catre oricine. Nu uitati: INTERNETUL NU UITA NICIODATA! « LUPTA PENTRU INIMA, MINTE SI ORTODOXIE
 2. http://smartwoman.hotnews.ro/in-prezent-o-reputatie-buna-inseamna-sa-iti-cosmetizezi-profilul-cat-mai-bine-si-sa-incerci-sa-arati-numai-partea-plina-a-paharului.html

  De ce apar “tragediile” Made in Facebook? Adunam prieteni ca pentru un insectar si ne expunem in online datele si intimitatile

  “Dar ce te faci atunci cand in acest mediu public (Facebook) se intalnesc toate aceste personalitati de care vorbeam si fiecare dintre ele asculta, observa si rumega informatia vazuta?” Trebuie sa te gandesti mai bine cui si de ce ii dai Add. Am observat un tendinta a oamenilor de a avea o panoplie cat mai mare cu “prieteni” doar pentru ca atunci cand cineva intra acolo sa zica “Oau! Ce de prieteni mai are si asta!”. Oamenii au inceput sa colectioneze prieteni pentru vitrina proprie

 3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SURPRIZE ANTI-SUPRAVEGHERE DE UNDE TE ASTEPTI MAI PUTIN: UE va impune “dreptul de a fi uitat online”/ Assange, “eroul” Wikileaks califica Internetul si, in special, reteaua Facebook, ca masinarie de sp
 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Țesături orwelliene in ”țara libertății”. CUM IA CHIP IN SUA SUPRAVEGHEREA OMNIPREZENTĂ
 5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: DESPRE OMUL “TRANSPARENT”, PERMANENT OBSERVAT, CONTROLAT SI DEPERSONALIZAT AL BIG BROTHERULUI DIGITAL
 6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Armata SUA vrea sa manipuleze retelele de socializare in scop propagandistic
 7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Suntem in plin razboi informational”/ DIN NOU DESPRE CAPCANELE RETELELOR SOCIALE SI ALE ACTIVISMULUI INTERNAUTIC
 8. Pingback: Parintele Savatie Bastovoi: TRAIM INTR-O MARE PESTERA DIGITALA/ Cum se DISTRUGE un cont pe FACEBOOK? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: Blestemul FACEBOOK - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: ICE BUCKET CHALLENGE – experiment de snobism “caritabil” prin “social media”. “Ce-ar fi sa contribuim la o cauza nobila pentru ca VREM si nu pentru ca e TRENDY sa fii parte dintr-un ultra-mediatizat joc de domino?”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare