Frunda: Romania sa o lase mai usor cu STATUL NATIONAL/ Miting in apararea STEAGULUI SECUIESC/ Manualul ISTORIA SECUILOR, lansat si la Sfantu Gheorghe

5-11-2012 4 minute Sublinieri

Senatorul Gyorgy Frunda (UDMR) afirmă că “numitorul comun al Uniunii Europene şi al Împărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează pe aceste regiuni”, subliniind că regiuni din Transilvania au dobândit autonomia sub Maria Tereza, iar România “să o lase mai uşor cu statul naţional”.

Senatorul UDMR de Mureş György Frunda a declarat, luni, la lansarea candidaţilor UDMR din judeţul Mureş, că el este apt pentru reprezentarea intereselor maghiarilor din Transilvania, “cu experienţa dobândită” după 22 de ani de politică. El a afirmat că “politica e ca sportul, cât timp ai rezultate bune, trebuie să fii acolo” şi a amintit că s-a certat cu preşedintele Traian Băsescu atunci când a fost vorba despre tăieri de salarii şi pensii.

Cred că în următorii patru ani voi putea convinge România să o lase mai uşor cu statul naţional, pentru că minciuna are picioare scurte”, a spus Frunda. El a subliniat că îşi doreşte să susţină “acea regiune în care maghiarii sunt majoritari”.

“Pentru că această regiune există de mai multe secole, aceste regiuni au dobândit autonomia sub Maria Tereza, iar numitorul comun al Uniunii Europene şi al Împărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează tocmai pe aceste regiuni. Acesta e viitorul în Europa comună“, a spus Frunda.

Senatorul a adăugat că este convins că se poate implica în elaborarea unor legi în domeniul social, “unde trebuie ajutaţi cetăţenii români de orice limbă”, dar şi să sprijine IMM-urile. Totodată, el a spus că se aşteaptă ca în anii viitori să se rezolve problemele legate de denumirea unei şcoli “Bernady Gyorgy”, a unei străzi după numele lui Kossuth Lajos, dar şi problema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Potrivit senatorului, salariul minim al unui medic stagiar ar trebui să fie de 1.500 de lei, “pentru că degeaba îl ai, dacă nu eşti în stare să-l plăteşti”. “Vă rog, veniţi pe 9 decembrie la vot, nu să ne ajutaţi, ci să aveţi pe cine să contaţi”, a spus Frunda, avertizând: “Cine spune că criza ia sfârşit se înşală”, întrucât “vin vremuri grele”.

Toţi parlamentarii UDMR din Mureş – senatorii Marko Bela şi Frunda Gyorgy şi deputaţii Borbely Laszlo, Kerekes Karoly şi Kelemen Attila – candidează pentru noi mandate. Alături de aceştia, UDMR i-a nominalizat la Senat pe consilierii judeţeni Balogh Jozsef şi Csep Andrea, iar pentru Camera Deputaţilor pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş Lokodi Edita Emoke, pe profesorul Fodor Jozsef, pe avocatul Gogolak Csongor, pe viceprimarul din Sărmaşu, Sallai Imre, şi pe consilierul judeţean Eros Csaba, care este şi director la Poşta Mureş.

Mii de maghiari din judeţul Covasna sunt aşteptaţi, joi, la un miting în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe, pentru “a apăra steagul secuiesc”, iar primii 500 de participanţi vor primi în dar din partea UDMR Covasna câte un astfel de steag.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată în faţa sediului Prefecturii Covasna, unde filiala UDMR a amplasat un panou cu inscripţia “Terra Siculorum”, că Uniunea va organiza, joi după-amiază, o acţiune pentru “apărarea steagului secuiesc”.

Joi, 8 noiembrie, la ora 16.00, am chemat şi o să chemăm în faţa Prefecturii Covasna cetăţenii din Sfântu Gheorghe şi din judeţ, ca să apărăm steagul nostru naţional, steagul secuiesc. Primii 500 de participanţi vor primi câte un steag secuiesc în dar, pe care îi rugăm să îl ducă acasă şi să îl pună pe balcon ori pe casele lor, ca să se vadă că nu numai politicienii, ci şi cetăţenii vor acest lucru, a afirmat Tamas.

Liderul UDMR Covasna a spus că la această acţiune sunt aşteptaţi mii de maghiari din tot judeţul, care vor protesta cu steagul secuiesc în mână. UDMR Covasna a amplasat, luni, în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe, un panou de 12 metri pătraţi cu inscripţia “SIC – Terra Siculorum”, în semn de protest faţă de acţiunile prefectului Codrin Munteanu.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, i-a cerut recent prefectului de Covasna, Codrin Munteanu, să le ceară scuze public secuilor după ce acesta a comparat, într-o plângere, steagul secuiesc cu cel al unui club de fotbal sau al unui producător de automobile.

Manualul alternativ “Istoria secuilor” a fost lansat, luni după-amiază, şi la Sfântu Gheorghe, după ce în septembrie a fost prezentat la Miercurea Ciuc, la evenimentul de luni asistând circa 200 de persoane, între care preşedinţii CJ Covasna şi Harghita, parlamentari şi candidaţi UDMR.

Luni după-amiază, în sala Gabor Aron a Bibliotecii Judeţene “Bod Peter” din Sfântu Gheorghe, a avut loc lansarea manualului alternativ “Istoria secuilor”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La lansarea manualului, care a fost editat la iniţiativa consiliilor judeţene Covasna şi Harghita, au participat circa 200 de persoane, printre care şi preşedinţii celor două consilii judeţene, Tamas Sandor şi Borboly Csaba, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, deputatul UDMR Marton Arpad, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, consilieri locali şi judeţeni, precum şi candidaţi UDMR.

De asemenea, la eveniment au participat redactorii manualului. Potrivit preşedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, cine are viitor şi în cartea de istorie îşi caută viitorul şi cei care vor citi această carte îşi vor căuta propriul viitor. “Viitorul nostru îl putem numi Ţinutul Secuiesc puternic şi prosper”, a spus Tamas.

El a reamintit că autorităţile din Bucureşti vor să facă un control în legătură cu acest manual, reiterând că “ei se tem de acest manual, dar, de fapt, nu de această carte a secuilor se tem, ci de Ţinutul Secuiesc, de viitorul Ţinutului Secuiesc”. Potrivit iniţiatorilor, acest manual alternativ este destinat în primul rând elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a. Manualul despre istoria secuilor a fost lansat, în 18 septembrie, la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita.

Corpul de control al MECTS analizează, în urma unei sesizări, modul în care a fost realizată o carte de istorie a secuilor după care se predă în şcoli din Harghita, urmând ca aceasta să fie retrasă dacă se dovedeşte că este manual, declara, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Stelian Fedorca.

“A fost o sesizare a unui cetăţean din Harghita care relata în legătură cu acest manual. Noi analizăm gradul de implicare a profesorilor sau a angajaţilor inspectoratului. Am trimis şi Corpul de control, pentru a vedea dacă au fost respectate procedurile privind aprobarea unui manual opţional. Apoi trebuie aflat cine a suportat costurile acelui manual şi a cui iniţiativă a fost”, spunea secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Potrivit ministrului, există nereguli în sensul de traducere a titlului cărţii. “Dacă traducerea din maghiară a titlului arată că respectiva carte este dată drept manual, atunci va trebui retrasă. Pentru că manualele nu pot să funcţioneze în cadrul sistemului de stat şi privat decât dacă sunt avizate de Ministerul Educaţiei. Dacă, în schimb, este un opţional, ministerul va urmări dacă au fost respectaţi paşii pentru realizarea acestuia”, adăuga secretarul de stat.

Fedorca spunea că, din informaţiile deţinute de minister în prezent, la realizarea cărţii nu au fost respectaţi toţi paşii necesari. “Au trecut peste nişte etape. Vom vedea, în final, recomandările Corpului de control”, spunea Fedorca.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Istorie, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Frunda: Romania sa o lase mai usor cu STATUL NATIONAL/ Miting in apararea STEAGULUI SECUIESC/ Manualul ISTORIA SECUILOR, lansat si la Sfantu Gheorghe

 1. Era de așteptat! Păi, a iscat popa Tokeș tămbălăul din 89, așa pe de-a moaca? La ce guvernanți și parlamentari avem, ne putem aștepta la împărțirea României pe regiuni istorice: Moldova, Ardealul și Țara Românească. Ăștia vor ”corecta” ”prostiile” făcute de Cuza, Iancu și alții. Nu? Că, conți, moguli, boieri, latifundiari avam! Slugi, iobagi, proletari sțntem noi, cei de rînd.

 2. Stau ele Spania si UK pe falia destramarii, ce ne-om mira tocmai noi ?

  PS: ce-ar trebui sa spuna Frunda pentru a fi votat/ales ? : Fratilor,va spun sincer, bunica e romanca magyorizata..ca si a ta, ca si a ta ?..

 3. .ca si a ta, ca si a ta ?.

  ?

 4. Degeaba au venit ungurii in Europa – acum cam 1000 de ani – profitand de lipsa de vize si de femei usuratice, bune pentru a fi strecurate in puncte strategice, sau pe la mari imparatii. Mentalitatea lor tribala a ramas insa intacta, nereusind nici pana in ziua de azi sa-si insuseasca normele democratiei cu care se umfla in pene, tocmai ei. Pe scurt ar trebui sa respecte o majoritate a romanilor, care de altfel a fost foarte generoasa cu ei si cu toate mitocaniile lor. Daca acum cand suntem majoritate la noi in tara au atata indrazneala, si sunt atat de agresivi, cine pe pamantul asta, ar putea sa creada ca ei ar putea fi generosi cu romanii pe care i-i urasc asa de mult? sau cine ar putea sa creada ca ne vor respecta traditiile noastre mult mai vechi ca ale lor, care le starneste atata invidie? Sau cine crede ca ar putea sa ne respecte religia din care nu au inteles inca nimic, si pe care o batjocoresc oriunde se poate?

 5. admin: vorbeste personajul (Frunda) adresandu-se magyorilor de fata.

  “According to census data, the Hungarian population of Transylvania increased from 24.9% in 1869 to 31.6% in 1910.
  In the same time, the percentage of Romanian population decreased from 59.0% to 53.8% and the percentage of German population decreased from 11.9% to 10.7%.
  Changes were more significant in cities with predominantly German and Romanian population.
  For example, the percentage of Hungarian population increased in Braşov from 13.4% in 1850 to 43.43% in 1910, meanwhile the Romanian population decreased from 40% to 28.71% and the German population from 40.8% to 26.41%.”

  (http://en.wikipedia.org/wiki/Magyarization)

 6. Pingback: Radicalizarea maghiarilor cu complicitatea UDMR: de la autonomia Tinutului Secuiesc la FEDERALIZAREA ROMANIEI si REFACEREA “CADRULUI IMPERIAL” (HABSBURGIC?) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: Mitingul radicalilor maghiari: LA REVEDERE, ROMANIA si SA PIARA TRIANON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Laszlo Borbley: conceptul de STAT NATIONAL E PERIMAT/ Adrian Majuru: DEMISTIFICAREA utopiei periculoase a AUTONOMIEI TINUTULUI SECUIESC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: CARE ESTE SCOPUL REGIONALIZARII? [video] Prefectul Codrin Munteanu rechemat din functie de Ponta de dragul UDMR/ VULNERABILITATEA GEOPOLITICA A ROMANIEI SI STAREA COMUNITATII ROMANESTI DIN HARCOV - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: RAZBOIUL STEAGURILOR. Autoritatile UNGARIEI se amesteca in chestiunea drapelelor TINUTULUI SECUIESC. Va recunoaste BUDAPESTA, oficial, autonomia Tinutului? - Razboi întru Cuvânt
 11. Pingback: UNGARIA ANUNTA MASURI DIPLOMATICE ca raspuns la INTERZICEREA steagurilor Tinutului Secuiesc. Articol propagandistic anti-romanesc si pro-autonomie in NEW YORK TIMES. BASESCU se spala pe maini - Razboi întru Cuvânt
 12. Pingback: BASESCU rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? [video] - Razboi întru Cuvânt
 13. Pingback: MITINGUL IREDENTIST MAGHIAR DE LA TARGU MURES: s-a cerut autonomie, ca prim pas spre independenta!/ CHESTIUNEA SECUIASCA la emisiunea "Punctul de intalnire" cu prof. RADU BALTASIU. Adevaruri istorice, manipulari contemporane [VIDEO] - Razboi în
 14. Pingback: Dinu C. Giurescu: REGIONALIZAREA VA DUCE LA DEZMEMBRAREA ECONOMICA A TARII [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: Ce atata democratie? Dragnea vrea REGIONALIZARE PRIN ASUMAREA RASPUNDERII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: Dinu C. Giurescu: REGIONALIZAREA, DESFIINTAREA STATELOR NATIONARE IN FAVOAREA EUROREGIUNILOR? Instrainarea pamantului agricol, a resurselor minerale si energetice - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: Mega-congres UDMR cu obiectivul asumat al AUTONOMIEI SECUIMII. Kelemen Hunor: eliminarea "STATULUI NATIONAL" nu e negociabila. Ponta da de inteles ca va face COMPROMIS pe ARTICOLUL 1 DIN CONSTITUTIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare