UNGARIA ANUNTA MASURI DIPLOMATICE ca raspuns la INTERZICEREA steagurilor Tinutului Secuiesc. BASESCU se spala pe maini. Articol propagandistic anti-romanesc si pro-autonomie in NEW YORK TIMES

7-02-2013 11 minute Sublinieri

EVZ deschide “DEZBATERE” pe tema AUTONOMIEI TINUTULUI SECUIESC

tinutul_secuiesc-1

Ungaria va lua măsuri diplomatice în legătură cu interzicerea, în România, a arborării drapelului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Zsolt Nemeth la postul public de radio Kossuth, citat de agenţia MTI. Măsurile concrete vor fi anunţate mai târziu în cursul zilei, a precizat oficialul maghiar, potrivit Agerpres.

Zsolt Nemeth a subliniat că Ungaria este deschisă faţă de continuarea discuţiilor pe această problemă cu România. El a reiterat totuşi poziţia MAE ungar în sensul că reglementarea situaţiei ţine de România. Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă, înainte de a pleca la Bruxelles, că va comenta afirmaţiile oficialilor maghiari doar în momentul în care preşedintele Ungariei va avea o reacţie pe acest subiect.

“Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu o reacţie, dacă nu va avea o reacţie potrivită. Nu puteţi face dintr-un preşedinte un politician care răspunde unui ambasdor, sunt alte instituţii care gestionează viaţa de zi cu zi din România”, a afirmat, pe aeroportul “Henri Coandă” Traian Băsescu. Aseară, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Tot miercuri, Guvernul român a criticat dur declaraţiile lui Nemeth, care a cerut României să ridice interdicţia de folosire a simbolurilor secuieşti şi să pună capăt “agresiunii simbolice”.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul. În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate “obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

  •  EvZ:

Scandalul steagului secuiesc: Ungaria amenință cu măsuri diplomatice. Ce părere aveți despre recunoașterea Ținutului Secuiesc? | DEZBATEREA ZILEI

Tensiunile diplomatice dintre România și Ungaria cu privire la steagul secuiesc s-au accentuat, astăzi, după ce autoritățile române au transmis Budapestei că nu vor tolera lecții de la străini despre cum trebuie aplicate legile românești. În replică, ambasadorul Ungariei la București a declarat, miercuri seara, că Ungaria sprijină cererile cetățenilor de etnie maghiară din România de înființare a unui Ținut Secuiesc.

UPDATE 13.20 Ministrul ungar de Externe Janos Martonyi a anunţat astăzi că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc “nu deviază de la poziţia Guvernului ungar”, relatează agenția MTI.

Martonyi a subliniat că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru autonomie în Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani. Dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea, a declarat el. Cât priveşte interzicerea de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile publice, șeful diplomației ungare a afirmat că Ungaria va acţiona ca partener în rezolvarea situaţiei.

“Fără îndoială, România este într-o poziţie în care trebuie să ia măsuri; procedurile judiciare iniţiate în legătură cu arborarea steagului în România trebuie abandonate”, a declarat el.

Janos Martonyi a declarat, de asemenea, că va discuta cu omologul său român, Titus Corlăţean, în cursul după-amiezii. El a afirmat că situaţia trebuie gestionată cu clam, nu într-un mod alarmist așa cum pretinde că ar fi prezentată de presa română.

UPDATE12.14. Prefecții inventariază instituțiile publice unde a fost arborat ilegal drapelul cu însemnele Ținutului Secuiesc. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a precizat că a dispus prefecților ca împreună cu șefii de Poliție și Jandarmerie să verifice respectarea legalității arborării drapelului pe teritoriul României, referirea fiind la arborarea steagului cu însemnele Ținutului Secuiesc pe clădirile instituțiilor publice. Surse din Minister au precizat că în urma inventarierii situațiilor unde legea nu a fost respectată prin arborarea steagului secuiesc, prefectul poate dispune sanțiuni, potrivit legii. Prezent la ședința de la Ministerul Afacerilor Interne, Liviu Dragnea a evitat să se pronunțe cu privire la acest subiect. La plecarea de la sediul MAI, Liviu Dragnea a precizat că nu comentează această problemă care ține de competența Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE joi, ora 11.45:Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, joi, pentru postul public de radio Kossuth, relatează Mediafax.

Măsurile vor fi anunţate în cursul zilei, a adăugat el.

Ungaria este deschisă la negocieri cu România pe această temă. El a repetat însă poziţia Ministerului ungar de Externe, potrivit căreia România este cea care trebuie să rezolve situaţia.

UPDATE, ORA 23.15:

Ministrul Afacerilor Externe a declarat, în această seară, la Realitatea TV, că declarațiile ambasadorului Oszkar Fuzes au fost evaluate cu atenție de partea română și că nu a cerut încă din această seară încetarea mandatului pentru că relația bilateralp cu Ungaria este foarte importantă și, mai întâi, așteaptă lămuriri suplimentare din partea omologului său ungar.

“Aceste declarații sunt inacceptabile și depășesc în mod flagrant orice reguli de diplomație, dar și legislația românească. Așteptăm clarificări dacă este vorba despre un accident sau dacă alta este situația. Domnul ambasador are, în acest moment, ușile închise din partea instituțiilor românești. Singurul motiv pentru care nu am solicitat încetarea mandatului din această seară este importanța pe care o acordăm relației cu Ungaria. Relaţia de parteneriat strategic reprezintă mize foarte serioase, politice, economice, pentru dezvoltarea celor două ţări. Aceste lucruri dorim să le promovăm nu să ne pierdem timpul cu declaraţii care aduc atingere Constituţiei, ceea ce nu înseamnă că nu respectăm minorităţile naţionale şi că n-am făcut lucruri pentru minoritatea maghiară”, a explicat ministrul Titus Corlățean.

Ministrul de Externe a mai afirmat că mâine va fi cu delegaţia României la Consiliul European, dar că i-a dat instrucţiuni ambasadorului român de la Budapesta și că nu va ezita să stea de vorbă la telefon cu omologul său ungar.

la întrebarea dacă România poate cere retragerea ambasadorului maghiar la București, Titus Corlățean a explicat că “este decizia suverană a unui stat, atunci când se produc încălcări de aşa natură. Cred că e de datoria noastră să punem în prim plan ce e important în relaţia bilaterală”.

UPDATE 22.30. Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că a solicitat omologului său maghiar explicații oficiale cu privire la declarațiile ambasadorului ungar la București referitoare la înființarea unui Ținut Secuiesc. 

“Este o atitudine care încalcă normele de bază elementare ale regulilor diplomatice, ale convenţiilor internaţionale şi ale legilor statului român. Dacă un ambasador îşi depăşeşte mandatul, el trebuie fie să revină rapid în interiorul mandatului, fie îşi încetează mandatul pe care-l are la Bucureşti. Dacă lucrurile vor continua şi nu găsim înţelepciune şi deschidere din partea autorităţilor ungare, cei care greşesc în plan diplomatic aici, la Bucureşti, îşi vor înceta mandatul“, a precizat oficialul român la Realitatea TV.

UPDATE 22.10. Ministerul Afacerilor Externe ar urma să solicite Ungariei retragerea ambasadorului maghiar de la București, potrivit unor surse citate de Realitatea TV. De asemenea, oficialii români vor solicita o poziție oficială din partea Ungariei cu privire la declarațiile făcute în această seară de ambasadorul Oszkar Fuzes.

UPDATE ora 22.00: Secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE, George Ciamba, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oscar Fuzes, la sediul MAE, pe subiectul recentelor declaraţii făcute de  secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth cu privire la arborarea aşa-zisului drapel al “Ţinutului Secuiesc” şi presupusele „agresiuni simbolice” la care ar fi supusă minoritatea maghiară în România, informează Ministerul de Externe.

Secretarul de stat George Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri.

A solicitat “în termeni fermi” părţii ungare stoparea iniţiativelor de acest gen, condamnând afirmaţiile oficialilor ungari care induc percepţia greşită a nerespectării de către România a normelor şi standardelor internaţionale în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, în condiţiile în care modelul românesc de protecţie a drepturilor minorităţilor este apreciat pe plan internaţional şi european.

A subliniat şi caracterul inacceptabil  al termenilor folosiţi în declaraţiile oficialilor ungari – „agresiuni simbolice” sau „războiul steagurilor” – precum şi tonalitatea didactică a acestora, chestiuni care nu îşi au locul în raporturile bilaterale româno-ungare.

Ciamba a apreciat ca regretabile declaraţiile din spaţiul public ale oficialului ungar şi că astfel de acţiuni contravin flagrant relaţiilor de Parteneriat Strategic şi bună vecinătate dintre cele două ţări.  orice declaraţii care ar incita la măsuri care contravin cadrului legal din România. A transmis regretul că şi prin participarea secretarului de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, la ceremonia organizată de Primăria Sectorului 20 al Budapestei, partea ungară a transmis un semnal de asumare a acestei poziţii.  

Ambasadorul Ungariei a luat notă de aspectele prezentate, arătând că va transmite autorităţilor de la Budapesta toate elementele demersului românesc, preciza sursa citată.

UPDATE ora 21.45: Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, a declarat, la Realitatea TV, că legea prevede foarte clar când pot fi folosite steagurile altor state sau simbolurile unei minorităţi, menţionând că acestea pot fi utilizate la adunări festive, dar nu pe instituţiile publice.

“Eu am o problemă cu respectarea legii. Legea prevede foarte clar când pot fi folosite steagurile altor state sau simbolurile unei minorităţi: la festivităţi, la adunări festive, dar nu pe instituţiile publice”, a explicat Duşa.

El a precizat că secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar Zsolt Nemeth ar trebui să-şi rezolve problemele pe căi diplomatice cu Ministerul român al Afacerilor Externe. “Domnul Nemeth Zsolt, care este secretar de stat la Externe, din câte ştiu, este un diplomat şi dacă are o problemă şi o nemulţumire vizavi de statul român ar trebui să-şi rezolve problemele pe căi diplomatice cu Ministerul de Externe român, nu să facă declaraţii publice legate de statul de drept din România. România este un stat de drept, domnul Nemeth Zsolt trebuie să respecte principiile statului de drept”, a susţinut Duşa.

El a amintit că în ceea ce priveşte aşa-numitul steag al ţinutului secuiesc există nişte hotărâri definitive ale instanţelor care au declarat deciziile consiliilor judeţene privind arborarea acestuia drept ilegale.

UPDATE 21.30.Într-o intervenție la Realitatea TV, ambasadorul Ungariei la București a declarat că autoritățile de la Budapesta sprijină cererea cetățenilor maghiari din România de înființare a unui Ținut Secuiesc.

“Sunt de acord cu declaraţia domnului Nemeth Zsolt, nu numai pentru că sunt un reprezentant al guvernului lui, ci şi din suflet. Cred că (..) în legătură cu steagul secuiesc avem dreptul să ne exprimăm opinia, chiar dacă este diferită de cea a părţii româneşti. Nu înţeleg de ce un steag secuiesc devine o problemă atât de mare în România. Este vorba de o minoritate naţională autohtonă. Steagul secuiesc nu este un steag străin în România (…) Singura propunere pe care pot să o fac este ca Ţinutul Secuiesc să devină oficial. După câte ştiu, aceasta este o cerere foarte veche a secuimii. Nu eu şi nici Ungaria nu facem această cerere. Asta este o cerere a locuitorilor de etnie secuiască. Eu reprezint statul ungar. Statul ungar sprijină cererea maghiarilor din România“, a spus ambasadorul Oszkar Fuzes.

UPDATE 21.00. Autoritățile de la Budapesta susțin că soluţia în problema interzicerii simbolurilor grupurilor minoritare este “în mâinile României”, potrivit unui comunicat al Ministerului ungar de Externe.

Comunitatea maghiară are dreptul să utilizeze propriile simboluri, iar, în acest context, Ungaria susţine folosirea drapelului secuiesc, precizează diplomaţia ungară, titrează agenția de presă maghiară MTI.

Potrivit comunicatului, poziţia Ungariei a fost prezentată de ambasadorul ungar din Bucureşti Ministerului român al Afacerilor Externe. Conform MTI, ambasadorul Fuzes Oszkar a subliniat că actuala poziţie corespunde cu practici precedente, precum şi cu legislaţia românească şi europeană.

UPDATE ora 13.50:Din dispoziția ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, ambasadorul ungar la Bucuresti va fi convocat de urgenţă la MAE pentru a i se comunica poziţia părţii române, precizează un comunicat remis EVZ.

Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE român pentru afaceri strategice şi co-preşedinte al părţii române a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, a declarat azi că “Declaraţiile dlui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România şi Ungaria”.

”Autorităţile române nu acceptă şi nu vor accepta astfel de interferenţe regretabile care contravin cadrului constituţional şi legal din România. Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de Constituţia României şi nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale”, a subliniat Aurescu. 

El mai spune că România şi-a asumat, prin participarea la diverse tratate internaţionale, obligaţii ferme în privinţa respectării şi protejării elementelor esenţiale ale identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale (religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul cultural), fiind convinsă de necesitatea protejării diversităţii culturale ca element definitoriu al societăţii româneşti.

România îşi îndeplineşte pe deplin obligaţiile asumate prin Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacră standardele de drept internaţional în materie de protecţie a minorităţilor naţionale. De altfel, modelul romanesc în materie de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este recunoscut la nivel european şi internaţional, precizează Aurescu.

În plan bilateral, prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996, România şi Ungaria şi-au asumat obligaţii reciproce inclusiv în materie de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, prin raportare la Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi la „documentele pertinente ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Consiliului Europei”, a mai precizat secretarul de stat.

Ponta i-a cerut lui Corlățean un răspuns la declarațiile lui Nemeth

“Vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles, să daţi un răspuns – nu dumneavoastră, ministerul – un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de – eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal obrăznicii – dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni de cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile”, a spus premierul Victor Ponta la începutul ședinței de Guvern.

Premierul i-a rugat și pe ministrul de Interne dar și pe prefecţi să-şi facă datoria conform legii. “Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră”, a spus Ponta, precizând că nu trebuie să-şi închipuie cineva că “putem să întoarcem de prea multe ori obrazul”.

La rândul său, ministrul de externe Titus Corlățean, a anunțat că ministerul pe care îl conduce va avea o poziție în scurt timp.

Guvernul de la București trebuie să pună capăt „agresiunii simbolice” de a interzice secuilor să își arboreze steagul pe clădirile publice, a declarat ieri secretarul de stat ungar din ministerul de Externe Zsolt Nemeth, chemând în același timp la solidaritate cu maghiarii din centrul României în lupta lor pentru autonomie.

NEW YORK TIMES: Clubul de hochei din Miercurea Ciuc, avangarda mişcării de autonomie a ungurilor

Miercurea Ciuc, România, un oras de 38.000 de locuitori, amplasat pe o câmpie din estul Trasilvaniei, este faimos pentru trei lucruri: are statutul de pol al frigului în România, aici se produce berea Ciuc şi tot aici există echipa de hochei care a câştigat ultimele şase campionate naţionale, scrie New York Times. 

Dar numele inscripţionat pe tricourile jucătorilor nu este Miercurea Ciuc ci Szekelyfold, care în maghiară înseamnă Regiunea Szekely, o fostă provincie din imperiul Austro -Ungar. Regiunea Szekely, denumită după un trib de războinici din Evul Mediu, acoperă trei judeţe din inima ţării. Cele 1,2 milioane de etnici maghiari din România reprezintă cea mai mare minoritate din România, circa 6% din totalul populaţiei. 

Căderea imperiului Austro-Ungar după primul Război Mondial i-a gonit pe mulţi dintre ungurii din teritorii care aparţin acum României, Slovaciei, Ucrainei şi Serbiei. Cei din ţinutul Szekely au devenit subiect al politicii de asimilare, care a inclus restricţii severe în privinţa folosirii limbii proprii, în perioada fostului lider comunist Nicolae Ceauşescu. 

Clubul este similar echipei Barcelona din Spania, care a menţinut vie flacăra naţionalismului catalan în timpul regimului represiv al generalului Franco, mai scrie New York Times. Dar în ultimele două decenii maghiarii au reînceput campania pentru o mai mare autonomie, în cadrul căreia echipa de hockey Csikszereda din Miercurea Ciuc joacă rolul de avangardă, scrie New York Times. “Pot spune că acest club sportiv reprezintă ţinutul Szekely”, a spus Papp Elod, fostul preşedinte al clubului care este acum politician. 

Prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, îl va sancţiona pe primarul localităţii Mădăraş din judeţ cu o amendă de 4.000 de lei, după ce Corpul de control a constatat că drapelul Ungariei este menţinut pe faţada instituţiei publice şi în afara sărbătorilor şi festivităţilor în care este implicată şi minoritatea maghiară, potrivit RTV.net.

Corpul de control al prefectului a început o verificare în rândul primăriilor din judeţ, fiind vizate pe lângă faţadele instituţiei şi birourile primarilor unde este arborat şi drapelul Ungariei şi cel al Ţinutului Secuiesc.

Amenda pentru arborarea drapelului ungar apare la o zi după ce secretarului de stat în MAE maghiar Nemeth Zsolt, susţinător înfocat al autonomiei, a declarat că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

simbol-nyt

Nota noastra:

Ungaria – respectiv guvernul sovin al lui Orban – a ridicat astazi miza scandalului cu Romania pe tema Tinutului Secuiesc.

Ungaria are legaturi puternice la Comisia Europeana si, prin reteaua popularilor, se afla in tabara care domina in acest moment Europa. Ne amintim ca principalul actor al politicii externe al Romaniei, Traian Basescu, a beneficiat din plin, decisiv, de spijinul premierului Viktor Orban cand acesta a cerut maghiarilor din Romania sa boicoteze referendumul de demitere din iulie 2012. Basescu e presedinte, acum, in mare parte, si din cauza (sau datorita, pentru el) acestei aliante cu Viktor Orban.

Dar ce se intampla cu aliatul nostru strategic, SUA? Pana la urma, ungurii pot sa se agite mult si bine, hotaratoare va fi atitudinea SUA. Ca a Rusiei e cam garantata – Orban se are bine si cu Putin si, daca Germania se intelege si ea cu Marele Urs… Pana acum niciun semnal, insa e semnificativ faptul ca exact in aceasta perioada apare in influentul New York Times (fie si la sectiunea sport) un articol favorabil despre… secui! Articolul e un rezumat al tezelor propagandistice ale revizionistilor maghiari: “alungarea” secuilor dupa primul razboi mondial, apartenenta “acum” (deci provizorie) a tinutului la Romania, altadata teritoriu imperial, imaginea de eroi perspecutati de comunism ai acestora (i-a persecutat rau stalinismul dejist, cand le-a dat autonomia), asocierea cu Barcelona si Catalonia pentru a produce in cititor empatie, simpatie fata de subiect… E genul de articol-scoala.

Dar, verificand la sursa, surpriza. Corespondentul articolului din NYT, cu titlul original “Simbol al unei lupte”, nu este vreun maghiar american sau macar american, sau evreu, ca tot ii vedem peste tot, sau ce nu ne place noua, in general, pe lume. Corespondentul se numeste Alina Totti, romanca, cel putin dupa prenume, mare speranta din tagma studentilor straini, implicata in actiuni alaturi de LSRS (Liga Studentilor Romani din Strainatate) , colaborator cu… MAE roman si are genul de profil despre care se poate banui ca ar putea fi, foarte bine… angajat al SIE, sa zicem.

Asadar, avem:

– o Ungarie cu intentii revizioniste explicite, oficializate.

– o Europa dominata de popularii europeni, in care jocurile sunt facute de Merkel, Barroso, Van Rompuy, colegi de partid cu Viktor Orban.

un presedinte roman care, cel putin, este cat se poate de tributar lui Orban.

– un guvern roman timorat, slab, anemic, tinut in lesa cu MCV si cu alte obligatii (acordul cu FMI).

– o Rusie careia ii convine sa avem probleme in Ardeal (cel putin), ca sa nu o incurcam in Transnistria.

o SUA careia nu-i pasa decat de gazele de sist si de garnizoane, nu de integritatea teritoriala a “aliatului” (cam aceeasi situatie ca in 1940, cand Germania avea nevoie de noi ca aliati, dar nici chiar atat demult incat sa nu faca pohta Ungariei revizioniste).

– “tinere sperante” ale studentimii romane care “la Paris invata” si care pot oricand sa fie angajati ai SIE, care scriu in NYT (inclusiv in editia print) articole pro-autonomia Tinutului Secuiesc.

– trusturi/canale mediatice apropiate presedintelui Basescu ce propun “dezbateri” pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc sau care gazduiesc opinii la fel de revendicative ale oficialilor Ungariei.

Trageti linie si ziceti singuri ce iese la socoteala.

simbol-nyt-2


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “UNGARIA ANUNTA MASURI DIPLOMATICE ca raspuns la INTERZICEREA steagurilor Tinutului Secuiesc. BASESCU se spala pe maini. Articol propagandistic anti-romanesc si pro-autonomie in NEW YORK TIMES

  1. uNGARIA ESTE SPRIJINITA DE ANGLO- AMERICANI

  2. http://fi.linkedin.com/pub/alina-totti/1b/454/668
    http://www.conatix.com/kaas.html
    http://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/james-rosapepe-romania-are-multe-lucruri-minunate-si-unice-de-promovat-542507.html

    https://pipl.com/search/?q=Alina+Totti&l=RO&sloc=RO|None|None&fage=&savef=1&in=46

    Alina Totti a absolvit facultatea de Comunicare şi Relaţii publice Buc. şi un Master de Comunicare manageriala si resurse umane (http://www.comunicare.ro/html/structura.php?page=masterat)

    Putem spune fără să ne încurcăm în prea multe scrupule că aparţine SIE!

    Vă rog să citiţi art din NYT, pentru cei ce cunosc engleză. E un deliciu, săracii unguri ce greu o duc în România! Noroc de “FC Barcelona” lor! Ţi se rupe inima!
    NYT este poate cea mai influentă publicaţie de print din lume şi este un instrument de lucru pentru cei ce se ocupă de analiza de politică externă. Subiectele nu sunt niciodată întâmplătoare, aşa cum nu este nici dezbaterea din evz.

    Întrebarea este: De ce ar scrie un român, agent SIE, patrioată română debordantă, un astfel de articol acum şi în acest context?

    Trecând peste faptul că probabil săracii americani, habar n-au unde este România, ce să mai vb de Ţinutul secuiesc şi autonomia lor, care credeţi că este semnificaţia apariţiei acestui articol, în varianta pe hârtie, în exact acest moment?

    Iniţial am considerat că tot acest tărăboi este menit să distragă de la subevaluarea CFR Marfă de la un miliard de euro, la doar 61 milioane de euro sau de la privatizarea pe nimic a poştei şi a celorlalte piese rămase statului român, ori să distragă de la protestele ce vor izbucni în curând.

    Privind însă întreg contextul actual, care sunt şansele ca odată cu regionalizarea României, să se creeze pentru Ţinutul Secuiesc un regim special de autonomie, care să fie justificat de către guvernanţii noştri prin “presiunile din exterior” faţă de situaţia maghiarilor?
    Care presiuni.. vedem cum sunt construite

  3. Pai ce pretentii aveti de la Basescu, care am vazut ca s-a bazat mult pe unguri la referendum, a iesit sa le ceara ungurilor sa mearga la vot la legislative, si-si face vacantele la Covasna ?
    El a promis ungurilor autonomia…

  4. in timpul asta , se intampla :
    http://www.ziare.com/international/kosovo/romania-indemnata-de-comisia-pentru-afaceri-externe-a-pe-sa-recunoasca-kosovo-1217360
    si , cu siguranta , nu este o intamplare . Recunoasterea oficiala , de catre Romania , a Kosovo , va echivala cu acceptarea solutiei secuiesti . Acesta va fi semnalul , ca exista un scenariu bine stabilit ( si acceptat de clasa politica din Romania ) care evolueaza din ce in ce mai accelerat . Va recomand sa cititi si :
    http://trenduri.blogspot.ro/2013/02/autonomia-sfantului-blat.html
    Toate acestea , puse cap la cap , pot sa ne dezvaluie monstruozitatea care ni se pregateste cat de curand .

  5. reacțiile nu se lasă așteptate:

    Valentin Mandrasescu | Vocea Rusiei | facebook

    “New York Times a început “pregătirea informaţională a opiniei publice internaţionale”.
    Recomand pentru lectură: http://www.nytimes.com/2013/02/07/sports/in-romanias-top-hockey-team-ethnic-hungarians-find-a-strong-voice.html?pagewanted=all&_r=0 , e un articol “inocent” despre hockey şi despre “simbolul luptei ungarilor etnici din România”. Acum, dragi români, veţi fi ţinta unui nesfârşit tir de asemenea articole în presa internaţională, acestea fiind comandate chiar de aliaţii voştri “strategici” de la Washington. Să vedem cum toţi “euroatlantiştii” din presă şi politică vă vor justifica dezmembrarea ţării în numele îmbunătăţirii imaginii României în rândul “comunităţii internaţionale”.”

  6. But the name on the front of the team’s blue-and-white hockey jerseys is not Miercurea Ciuc. It is Szekelyfold, the Hungarian word for the Szekely Land, a former province of the Kingdom of Hungary. Printed on the ice at the Vakar Lajos rink is the Hungarian name of the team: Hoki Sport Club Csikszereda. The fans at the team’s home games chant the Szekely Land anthem in Hungarian.

    The Szekely Land, named for a warrior tribe that dates to the Middle Ages, is a Hungarian-dominated area of Romania, covering three counties in the center of the country. The roughly 1.2 million Hungarians represent Romania’s largest ethnic minority, about 6 percent of the country’s population
    Dar numele echipei de hochei de pe partea din fata a echipamentului albastru cu alb nu este Miercurea Ciuc.Este Szekelyfold, numele unguresc pentru landul,teritoriul Szekely o provincie primara a regatului Ungariei.Inscrisptionat pe ghiata patinoarului de la Vakar Lajos este numele unguresc al echipei:Clubul Sportiv de hokei Csiksereda.Fanii echi pei, la meciurile de acasa canta imnul Landului Szekely in ungureste.
    Landul Szekely , numit dupa un trib de razboinici din evul mediu, este un teritoriu din Romania dominat de Ungaria, acoperid 3 juudete in centrul ţarii.Cei abia 1, 2 milioane de unguri reprezinta etnia cea mai mare din Romania, adica 6 procente din populatia tarii.

  7. Am luat un fragment din acel articol din ziar si l-am tradus.

  8. Ma uit acum la Antena 3 si e foarte adevarat, cred, ce spune domnul Ilie Serbanescu, si anume ca Ungaria profita de “problemele” pe care le are Romania la nivelul UE, din cauza minciunilor colportate acolo de clanul lui Basescu, pentru a mai adauga ‘une couche’ cum zice francezul :-).

    Slabirea si inrautatirea imaginii Romaniei a fost concertata de Basescu & Co, fara sa realizeze probabil, fiindca nu-i duce capul, ca vor face un rau propriei tari care va avea ecouri greu de oprit…
    Daca insa au facut asta cu buna stiinta, atunci numai curtea martiala…

  9. Acum se vede ce mare nerozie au făcut romănii, la tămbălăul din 89.

  10. Cei care au stat acasa la referendumul pentru suspendare vor fi in curand multumiti. koszonom !

  11. L-au apărat pe popa TOKEȘ!?

  12. Ce (…) atita tam-tam pentru citiva indivizi care nu stiu ce vor de fapt! Asemenea indivizi cu cererile lor aberante nu trebuie bagati in seama! Ce conteaza ce vrea 5% din populatie cind ceilalti 95% vor cu totul altceva? Ce pot face ungurii pina la urma? sa-si faca o enclava de max 500.000 in care sa aduca ce?din Ungaria care e la pamint si ea la aceasta ora! Sa vina cu avionul?sa-si faca vreun tunel? Ma mir ca ei (ungurii) nu isi pun astfel de probleme ca doar nu isi inchipuie ca noi majoritarii o sa stam cu miinile incrucisate sau o sa ne impachetam repede lucrurile la primul steag pe care il scot ei!

  13. @ Nelu

    Inainte de ’89 toti “politicienii” romani pupau papucul Moscovei. Si daca citesti acest blog, poate ai citit si cat au suferit romanii adevarati, care s-au opus bolsevicilor, in inchisori, si cei care au supravietuit terorii din inchisori, dupa aceea in societatea “proletara”….
    Din pacate multi dintre aceia pe care tu ii lauzi, in subsidiar, sau copiii, nepotii lor, sunt acum cei care pupa papucul la Bruxelles sau Washington…Pentru ca au supravietuit “tambalaului” din ’89 !

    @ C2

    Ai perfecta dreptate.

  14. bravo CLUJ IMI PLACE

  15. Am fost de 3 ori in pelerinaj la Manastirea Sfantul Stefan dela Deceani Kosovo-Metohia(asa este numele sarbesc). Manastirea este aparata de italieni echipati cu tehnica de razboi si rezista pina pleaca de acolo italienii. De anul trecut strazile din orase sunt inundate cu mii de steaguri ale Albaniei. “Statul Kosovo” nu ar rezista mai mult de citeva luni daca Serbia ar inchide total granita cu kosovarii(nu iese nu intra nimic). Ca sa se prabuseasca “statul Kosovo” este suficient ca Serbia sa instituie aceasta blocada (nu este nevoie de forta armata decit la granita ca sa-i tina in ghetoul propriu), dar nu o face desi are capacitatea economica si militara sa o faca. La aceeasi situatie se va ajunge cu Harghita si Covasna dupa ce li se permite separarea prin autonomie teritoriala pe criterii etnice si pe considerentul ca nu vor sa faca parte din Romania ci din Ungaria.

  16. Eu nu sînt comunist! Nu am fost nici membru de partid. Am foft făcut pionier, abia în tura a doua sau a treia, iar UTC-ist abia la liceu, așa în scîrbă! Dar cînd văd lichelele de azi, care se dau mari patrioți și îngrijitori de țară și popor; m-apucă „dracii”! Care așteaptă investitori, precum tîrfele de pe centură care așteaptă cîte un camionagiu.

  17. Suna a joc de sah intre Germania si Rusia. Nici chiar ungurii nu sunt de capul lor. In ceea ce ne priveste Rusia, prin Vocea ei, isi bate pur si simplu joc de diplomatia si numitul “inteligence” romanesc.

    Daca o rezolvam in iulie puteam rediscuta datele situatiei. Asa insa SIE si SRI au exact aceeasi conducere (politica) si target, iar ambasadorii sunt tot aia ..de aici rezulta cercurile concentrice intre care fierbem linistiti.

    Ce s-o fi scris pe servetel la Malta in ’89 ?

  18. Dupa ce Ungaria reuseste sa impuna separarea secuilor de Rimania urmeaza actiuni ca cele dela Putna si Deceani:
    Fratilor, atacurile la care este supusa Manasrirea Putna sunt identice cu atacurile asupra Manastirii Sfantul Stefan dela Deciani Kosovo-Metohia. Egumenul Manasririi Sfantul Stefan a reusit sa obtina pe cale juridica un document ce confirma dreptul de proprietate al Manastirii asupra terenului pe care se afla. Primaria kosovara din orasul Deceani nu recunoaste acest drept de proprietate. Manastirea Deceani este situata in partea de vest a provinciei Kosovo, in regiunea Peci. Aceasta a fost construita intre anii 1327-1335. Intemeietorul acestei manastirii este sfantul Stefan Uros al III-lea de la Deceani. Biserica il praznuieste ca mare mucenic pe 11/24 noiembrie (calendarul bisericesc, respectiv gregorian).
    In ultimele zile kosovarii fac tulburari in fata portilor Manastirii aparata de soldati italieni. Sa ne rugam pentru cele doua Manastiri si pentru obstea lor.
    Intrebare: avind in vedere modul aproape identic de persecutie ce se face asupra acestor 2 Manastiri nu cumva aceste persecutii au la origine un autor comun? Eu zic DA, au acelasi autor, singura problema este sa i se spuna numele.

  19. Iertare: corectez “separarea secuilor de Romania”

  20. Pingback: BASESCU "se" rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? [video] - Razboi întru Cuvânt
  21. Pingback: Provocarile continua: PARLAMENTUL UNGARIEI AFISEAZA STEAGUL SECUIESC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Cotidianul "ADEVARUL", varf de lance al REVIZIONISMULUI filo-maghiar? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: MITTING SECUIESC LA TARGU MURES CU PARTICIPAREA EXTREMISTILOR DE LA GARDA MAGHIARA. Diversionistul LASZLO TOKES striga "diversionistii"!/ A luat KELEMEN HUNOR indicatii de la Viktor Orban? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: MITINGUL IREDENTIST MAGHIAR DE LA TARGU MURES: s-a cerut autonomie, ca prim pas spre independenta!* CHESTIUNEA SECUIASCA la emisiunea "Punctul de intalnire" cu prof. RADU BALTASIU. Adevaruri istorice, manipulari contemporane [VIDEO] - Razboi în
  25. I have just come across this thread. I am the author of this piece on the ice hockey team in Romania that speaks Hungarian, so any criticism should be directed towards me and not the journalist who contributed translation and other reporting to this piece. But seeing as you talk of a Jewish conspiracy, and the involvement of the secret service, I think you have proven to everyone that your views are not in any way credible and are in fact the insane ramblings of conspiracy theorists. My name is James Montague. Google me. Happy to discuss any factual aspect of the piece.

  26. @James:

    You have completely missed the point. You shouldn’t read our comment with google translate or any other automated tool, for that matter, since many things get lost in the translation process.

    Dar, verificand la sursa, surpriza. Corespondentul articolului din NYT, cu titlul original “Simbol al unei lupte”, nu este vreun maghiar american sau macar american, sau evreu, ca tot ii vedem peste tot, sau ce nu ne place noua, in general, pe lume.

    We’ll try to translate it for you:

    But, checking the source, we have been surprised. The correspondent of the NYT article, with the original title “Symbol of a struggle”, IS NEITHER some american hungarian, nor some american, nor some jewish author, that we see everywhere involved, nor someone in the world that we may, in some way, dislike.

    As you can easily see this is a very clear irony at the address of the “jewish” or “american conspiracy” behind the article, theory witch we disagree; and our point is that, on the contrary, the correspondent (NOT THE AUTHOR) is a romanian one (i.e., we’re dealing not with a “jewish” or “american conspiracy“, but with a romanian action). And our supposition is that the ROMANIAN secret service is somehow involved in such propaganda*, which involvement we consider a very-very strange thing. Besides that, a supposition is a supposition… not a theory.

    You should reconsider your interpretation of our comment, for you are making a huge mistake of interpretation. Moreover, we are not professional journalists but you seem to be and, all in all, we are a bit surprised by your emotional judgement on the matter and by the tags you’re so quickly prone to place with regards to our opinion.

    *as they, these services, were, to some extent, involved in a number of other situations during 2012 (and earlier) troubled times of the political romanian scene. And, as they are involved or even behind some other internal media outlets or journalists (there were some cases discussed and presented in the media here). The idea is simple: we have good reasons to suspect such involvement when we recognize more or less the same patterns and modus operandi even if the authors/stories/publisher may differ.

  27. As for the facts, well James, what can we say…we can sit here and write all night long over many of the aspects you describe in your article. But this is nor the place, nor the time to do it.
    If you’re really interested to get at least some of your facts straight than you’re more than welcome to communicate with us by email and we’ll get you a second opinion on “thy facts“; afterwards, for the second time in a row, you’re more than welcome to check them and form a balanced opinion.

    As for now, just two quickies:

    1. First one, about symbols of our struggles.
    Because we have to start from somewhere, we’ll start from the leading image of your article, image with the following caption: “a fan at the Romanian Cup final. Szekelyfold, the name on the jerseys of the hockey team in Miercurea Ciuc, refers to the Szekely Land, a Hungarian-dominated area of Romania
    In fact, the image is portraying a guy who is the main sponsor of the hockey club (in the white sport shirt).

    His name: Csató Kovács Imre.
    The same person who, just a couple of days ago, sent a death threat to a local romanian journalist.

    The message was sent by Csató Kovács Imre through his Facebook page to my Facebook page and had the following content: ”Te büdös gazember, a torkodat kéne elvágni, a Sabinájéval együtt! Takarodjatok Székelyföldről, terület tolvajok!” The translation of the message is: “You stinking garbage, we should cut off your throat, together with Sabina’s! Get out off Szeklerland, land thieves!”

    (see also here).

    It seems that’s the kind of struggle Mr. Csató Kovács Imre is preparing to undertake!
    A struggle against all those who disagree, a struggle which could prove to be more bloody that just the sports one; hockey might only be a one good excuse for his extremist showoff and, of course, good material for articles developing the poor man’s struggle with the “oppressive” majority.

    Oh, and if you ask yourself who is Sabina…well, Sabina is a 15 years old romanian girl who dared to wear a small favour around her head, in the colors of the romanian flag (on the day the hungarians were celebrating, in Romania, the national day of Hungary).
    She is learning at a local school in the area dominated by the hungarian minority and, as a first consequence of her “terrible act of blasphemy” she was threatened by the professoral corpus of the school (of hungarian pedigree) with being expelled from the school (this after being slightly brutalised in an effort to remove the symbol of her struggle).
    Her story is just a huge scandal in Romania right now but we wonder what the reaction would be in the States if something like this will happen in an area dominated by a minority, any minority. Maybe you could shed some light on this as well.

    2. Second quick fact. Your picturesque romantic image of pastor Tokes is so far away from the reality that even the major political force of the hungarian minority in Romania (UDMR – The Hungarian Democratic Union of Romania, in plain english translation) will not agree with it. 🙂

    Mr. Tokes is in no way representative for the hungarian minority and this is not our opinion, is what the recent elections show’d us all (including you, of course, you can always check the performance of his little political party founded just some years ago). He and his fellow party members are representative for something else instead…

    Mr. Tokes’ small political construct (PPMT) failed to gain traction within the hungarian minority and this is in no way a surprise for anyone here since it’s backed up by extremist political forces (the Jobbik party – we are sure you’ve heard about it) or extremist groups like Hungarian Guard (so well known, in their own country and abroad, for their hatred and antisemitic views!). You can check these facts as well.

  28. Pingback: PROPAGANDA RUSEASCA intoarce CUTITUL UNGURESC in inima ROMANIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: De-acum si oficial: LASZLO TOKES, Partidul Popular Maghiar din Transilvania si diverse asociatii ale radicalilor SUNT FINANTATE DE LA BUGETUL UNGARIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: CARDASIE. Viktor Orban il prefera pe Traian Basescu. NATIONALISM DE PARADA SI DEMAGOGIE FARA LIMITE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare