GRAV SI INACCEPTABIL. Liderii Coalitiei pentru Familie acuza BLOCAREA, POATE DEFINITIVA, A REFERENDUMULUI. Ce ar mai putea fi facut?/ Tergiversarile din Parlament ale referendumului pentru familie, opera PSD?/ Conferintele cu KIM DAVIS, prezentate de Basilica si la Trinitas TV

13-10-2017 11 minute Sublinieri

  • ActiveNews:

Declarații dureroase ale președintelui CPF: Există un consens al forțelor politice prin care acest proiect este blocat. Referendumul pentru familie este definitiv, aproape definitiv BLOCAT

Președintele Coaliției pentru Familie (CPF), Mihai Gheorghiu, a declarat joi seară că proiectul de lege pentru inițierea unui referendum modificarea articolului 48, alineatul 1 din Constituție este aproape, definitiv blocat.

Acesta a mai spus că dialogul cu partidele politice a eșuat, principalii actori parlamentari refuzând să mai discute despre subiectul acesta de peste 8 luni. Afirmațiile au fost făcute cu ocazia Conferinței pe care CPF a organizat-o joi seară la Teatrul Național București în care invitată de onoare a fost doamna Kim Davis, funcționarul american care a refuzat să elibereze certificate de căsătorie pentru homosexuali, motivând că îi încalcă conștiința. Doamna Davis a fost condamnată la 6 zile de închisoare, dar ulterior, legea a fost modificată astfel încât să permită funcționarilor publici să refuze exercitarea unor atribuții pe motiv de conștiință.

ActiveNews vă oferă discursul integral al președintelui CPF, Mihai Gheorghiu:

După cum vedeți există un boicot aproape general, cu excepția dvs, privitor la expresia noastră publică și aș vrea să vă dau câteva scurte referințe cu privire la etapa în care se află demersul Coaliției pentru Familie.

În toate orașele în care am organizat acest turneu, conducerile instituțiilor cărora ne-am adresat, au fost somate, certate, să nu primească conferința noastră. La Timișoara au și reușit. Deci iată care este principiul de la care se pornește. Slavă Domnului, semnând contracte, fiind în absolută legalitate și demonstrând bună credință dând garanții, numai așa au putut fi organizate evenimentele. Asta pentru că vorbim despre toleranță, despre dreptul la liberă exprimare, într-o țară în care ele sunt garantate constituțional.

Dar trebuie să lupți pentru a te înscrie cu o conferință, într-o sală dintr-un oraș oarecare, din România. Asta este starea democrației noastre și e relevant și important.

Inainte de a trece la explicarea turneului prietenilor noștri din America, aș vrea să vă spun câteva lucruri importante despre demersul nostru pentru că suntem la un moment de răscruce. Nu ne-am exprimat public până acum, dar folosim acest prilej pentru a ne exprima. Proiectul de lege pentru revizuirea Constituției, mai precis a articolului 48, alineatul 1, este blocat în Parlamentul României. Există un consens al forțelor politice prin care acest proiect este blocat și împiedicat, astfel, să înainteze spre finalul său legal și constituțional. Nu știm ce guvernează acest blocaj: care sunt „înaltele” rațiuni politice, sociale, de oricare altă natură, care guvernează acest blocaj. Nu știm, dar blocajul pare foarte temeinic și pare și final. Dialogul politic – în sensul în care actorii sunt partidele politice – este întrerupt de 8 luni de zile. Au existat discuții cu unul dintre cele două partide majoritare, iar cu celălalt partid au existat două întâlniri, cu conducerile succesive, perfect neconcludente.

Dar să revenim la lucrurile obiective: a existat un protocol, semnat acum doi ani de zile, protocol care demult a expirat. Toate promisiunile au fost încălcate, toate termenele au fost încălcate, nu există dialog, nu există propunere rațională pentru un calendar. Din punctul nostru de vedere, acest dialog trebuie să se închidă aici, pentru că numai atunci când numai o parte are bună-credință, are dorință de dialog, dialogul nu e posibil.

Atunci nu facem decât să subliniem și să ne supunem unei situații obiective. De ce un act de suveranitate al poporului român nu poate fi finalizat? Rămâne ca răspunsul la această întrebare să vă fie oferit, dat de către actorii parlamentari care au semnat acel protocol cu CPF. Noi credem că e o atitudine neconstituțională, o atitudine care încalcă principiile statului de drept, este o atitudine care sfidează 3 milioane de cetățeni români, cărora nu le oferă niciun răspuns, nicio o soluție, doar amânarea fără termen.

Amânarea fără termen înseamnă un an, doi sau 100. De ce s-a ales această cale, de ce există acest tip de răspuns pe care-l considerăm de neacceptat, nu putem să vă răspundem. Ne pare rău că suntem în această situație, ne pare rău că proiectul este definitiv, aproape definitiv blocat. La toate întrebările noastre, la toate cererile de lămurire, privind procedura parlamentară, privind rațiunea pentru care se modifică legi sau nu se modifică legi, răspunsuri nu au fost. De altfel, există o bună anchetă a celor de ActiveNews privind comisiile juridice și de constituționalitate de la Senat, unde s-a putut observa că răspunsul este fuga de la locul faptei.

Eu cred că este un prag de moralitate al dialogului social care a fost de mult depășit. Și nu este vorba despre persoana noastră, despre persoanele noastre, este vorba că noi reprezentăm, în acest unic punct focal, pe cei trei milioane de semnatari al proiectului de lege. Dialogul care li se oferă acestor 3 milioane de români este acesta: niciun dialog, răspunsul la nicio întrebare.

Poate există presiuni la care nu se poate rezista: presiuni interne, presiuni externe, cine știe. Poate că o dată și-odată cineva ne va lămuri pe-acest subiect. Cert este că atitudinea și strategia noastră, de-acum încolo se va schimba. Noi nu putem să chemăm la mobilizare stradală, pentru că demnitatea noastră a fost încălcată. Ne vom menține în termenii unei profunde responsabilități civice, vom continua să afirmăm principiile noastre și să informăm societatea românească cu privire la efectele nocive ale dictatului ideologic privitor la schimbarea fundamentelor căsătoriei, care este unul dintre pilonii fundamentali ai familiei. Numai unul. Dar foarte important. Eu cred că ce se întâmplă azi în Grecia, în Spania, ce s-a întâmplat în Germania, cred că poate să ateste clar care sunt efectele, cred că ne pot naște semne de întrebare. De-aceea, demersul nostru este necesar și mai ales informarea societății românești.

Vom fi permanent în acest proces, atâta timp cât dezbaterea publică deschisă este interzisă în România și n-am văzut niciun șef de partid îngrozit că un astfel de subiect a devenit tabu. N-a devenit tabu, în schimb, campania de etichetare, defăimare aș spune chiar de…campanie care este dusă în principal în presa centrală. Dar à la guerre, come à la guerre… Vom merge înainte pe această albie a deplinei responsabilități față de 3 milioane de cetățeni, față de demers, față de copiii noștri, față de viitorul acestei țări. Cu alte cuvinte, calea dialogului cu reprezentanții clasei politice a eșuat. Aceasta este concluzia după doi ani de zile.

Ana Corina Săcrieru, purtător de cuvânt CPF, despre blocarea referendumului pentru familie: Nu alegem resemnarea, ci conștientizarea unei situații greu de acceptat după 27 de ani de așa-zisă democrație

Purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Familie, Ana Corina Săcrieru, a declarat că pentru clasa politică din România nu contează respectarea legii.

Aceasta a mai adăugat că este o „inadmisibilă sfidare a demnității poporului român” din partea clasei politice, pentru că nu se respectă dorința celor 3 milioane de români de a se organiza un referendum pentru modificarea Constituției.

„Nu alegem resemnarea, ci conștientizarea unei situații greu de acceptat după 27 de ani de așa-zisă democrație. Vom continua, dar nu ca până acum. Noi doar atât vom face: vom arăta românilor, cât mai simplu, cât mai legal posibil, care sunt consecințele unei situații sau alteia, din punct de vedere juridic, în ceea ce privește pe copiii lor, dacă mai contează acest lucru pentru cineva în România”, a declarat Ana Săcrieru în cadrul conferinței de joi de la Teatrul Național, în care invitata Coaliției pentru Familie a fost funcționara americană Kim Davis.

Președintel CPF, Mihai Gheorghiu, a anunțat în aceeași conferință, că proiectul referendumului pentru familie este „blocat definitiv” în Parlament, pe termen nelimitat.

Kim Davis a efectuat recent o vizită în România. Funcționarul american din statul Kentucky care a refuzat să elibereze, împotriva propriilor convingeri religioase, certificate de căsătorie cuplurilor homosexuale a conferenţiat în mai multe oraşe din ţara noastră şi a îndemnat la apărarea familiei traiţionale.

În cadrul vizitei, Kim Davis a fost însoțită de avocatul ei Horatio Gabriel Miheț, român stabilit în Statele Unite ale Americii, precum și de reprezentanți ai Coaliției pentru Familie.

Sibiu

Prima localitatea vizitată a fost Sibiul. Aici, Kim Davis s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. În cadrul întâlnirii din 7 octombrie, ierarhul le-a prezentat oaspeților Catedrala Mitropolitană și a explicat întreaga simbolistică liturgică și teologică ce stă la baza lăcașurilor de cult ortodoxe.

Părintele Mitropolit a evocat, de asemenea, momentele importante ale Ortodoxiei transilvane și a subliniat modul în care Biserica este cea care oferă o mărturie continuă despre valoarea familiei, așa cum a fost lăsată de Dumnezeu.

Oaspeții au fost invitați apoi să viziteze reședința mitropolitană unde a avut loc o discuție despre problemele actuale din Statele Unite, din România și din alte țări, în ceea ce privește diferitele curente de reglementare legală a familiei și implicațiile acestora pentru prezent și viitor.

În aceeaşi zi, Kim Davis a conferenţiat în Sala Festivă a Bibliotecii Județene „ASTRA” din Sibiu. În debutul conferinței, pr. Constantin Necula a vorbit despre nevoia de a proteja familia, așa cum au făcut-o înaintea noastră generațiile de creștini.

Durerea cea mai mare pe care o încerc ca preot, ca tată și ca profesor este atacul la familie. S-a inventat binomul «familie tradițională» pentru ca să se coboare, chipurile, familia înapoi în Evul Mediu, desi poporul român a existat cu mult înainte de Evul Mediu. Sunt atinși o parte din prietenii mei intelectuali marcanți, scriitori, poeți, profesori, ei înșiși căsătoriți și cu copii. Este o prostie să vorbești împotriva propriei tale vieți, a spus părintele Necula.

În continuare, Horatio Gabriel Miheț a prezentat cazul celui de-al doilea oaspete al sibienilor, Kim Davis, funcționar în Rowan County, care a fost obligată să încheie căsătorii între persoane de același sex, deși acest lucru era în contradicție cu propriile convingeri religioase, iar refuzul a dus la încarcerarea ei.

În cadrul alocuţiunii sale, Kim Davis a vorbit despre superficialitatea cu care s-a raportat la căsătorie înainte de a-l cunoaşte pe Dumnezeu. Dar astăzi sunt în fața dumneavoastră ca o persoană schimbată și pot vedea căsătoria dintr-o nouă perspectivă, a evidenţiat funcţionarul american.

În conferinţa susţinută, Kim Davis a îndemnat la apărarea familiei tradiţionale. Aceasta a spus că trebuie să proclamăm Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală și să așteptăm urmările acesteia. 

Iaşi

În data de 10 octombrie, Kim Davis a conferenţiat la Iaşi. Evenimentul s-a desfășurat în sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților și face parte dintr-o serie de manifestări ce au loc în România cu prilejul apropierii referendumului național de modificare a art. 48, alin. 1 din Constituția României, care vizează definirea căsătoriei ca uniune dintre un bărbat și o femeie.

Timişoara

A doua localitate vizitată de Kim Davis a fost Timișoara unde a purtat un dialog cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Pe lânga discuţiile referitoare la consecinţele legalizării căsătoriei dintre persoanele de acelaşi sex din Statele Unite ale Americii, IPS Părinte Ioan a binecuvântat eforturile Coaliției pentru Familie.


Coaliția pentru Familie este o inițiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, deschisă tuturor celor care împărtășesc valorile familiei tradiționale. Aceasta are în componență peste 40 de asociații și fundații și reprezintă, informal, inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României.

  • Anghel Buturuga: 

Referendum in blocaj. Ce ar mai putea fi facut?

Multe.

S-au dat mesaje destul de explicite despre faptul ca blocajul politic ar fi cam definitiv si ca referendum este compromis. Ce mai poate fi facut in aceste conditii?

Parerea mea umila este ca acum cu atat mai mult este nevoie de perseverenta si de staruinta in organizare la nivelul societatii civile. Exista exericitiul CpF, exista Platforma Impreuna. Acestea ar trebui continuate, intr-un demers civic sui generis. S-au format, de bine, de rau, niste relatii, colaborari, la diverse niveluri, s-au mai constientizat niste lucruri, s-au organizat evenimente, s-au mobilizat energii. Treaba trebuie sa continue, sa nu se piarda sau sa se dezumfle ca in filmul lui “n-a fost sa fie”.

Apoi, bun, am inteles, blocaj politic al referendumului. Dar semnaturile exista, procedurile au fost respectate, iar CCR si-a dat avizul. Aceste lucruri sunt fapte, realitati. Nu cred ca avem voie sa lasam pe cineva, mai ales pe cei din politic, sa uite ca cel mai amplu exercitiu cetatenesc din Romania moderna a fost trecut cu vederea. Din punct de vedere oficial – si nu numai, mai ales acum – nu ar trebui, sub nicio forma, renuntat la obiectiv. Informal, trebuie adusa mereu sub ochii politicului, reamintit ca au o datorie grea de platit.

Si 2018 este un an foarte potrivit pentru a reaminti mereu, in diverse forme, acest lucru. La un centenar de la marea unire, establishmentul se pregateste sa sarbatoreasca prin cea mai flagranta atitudine de dispret fata de societate. Sarbatorim, cu alte cuvinte, dar fara popor.

In fine, in 2012 s-a organizat un referendum si, in ciuda unui vot masiv, rezultatul a fost anulat pentru ca suntem o colonie. Dar cel care a provocat toata nebunia, desi a fost pastrat la conducere, nu a mai fost niciodata acelasi om puternic dinainte. Deci daca si acum suntem intr-o situatie similara, fara sa fi apucat, macar, sa fi mers la vot, trebuie sa constientizam ca demersul, asa blocat cum e el, a aratat o forta sociala. Si a fost nevoie de mobilizari intense pe plan intern si extern, de presiuni ticaloase mari si de neutralizarea unor actori sociali pentru a intra in acest blocaj.

In orice caz, nu blocajul este/era cea mai rea varianta dintre cele posibile ale initiativei CpF. Deci sub nicio forma nu e cazul de resemnare sau de dezertare. Ci de adaptare.

Ȋn luna februarie a acestui an, când propunerea legislativă de revizuire a Constituției era pasată de la Senat spre Camera Deputaților, 46 de parlamentari PSD s-au raliat în jurul unei propuneri legislative pentru modificarea și completarea legii referendumului.

Conform Legii 3/2000, în cazul în care Parlamentul aprobă desfășurarea unui referendum privind revizuirea Constituției, obiectul și data acestuia se stabilesc prin lege. Astfel, pentru revizuirea Constituției din octombrie 2003 (care, după validarea rezultatului referendumului național, a devenit Legea nr.429/2003), a fost emisă legea 375/2003.

Parlamentarii PSD, în frunte cu senatorul Șerban Nicolae, au motivat că, de această dată, „pentru asigurarea unor proceduri clare aplicabile tuturor inițiativelor de revizuire a Constituției” și „pentru organizarea și desfășurarea oricărui referendum național ce ar putea fi inițiat, începând cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la inițiativa cetățenească ce se află pe rolul Parlamentului”, e mai bine să se modifice legea referendumului, cu totul.

Ȋn forma sa inițială, proiectul lor de lege semăna cu legea 375/2003.

Proiectul de lege

Legea 375/2003

La 16 mai a.c., Comisia pentru Constituționalitate și Comisia Juridică din Senat au decis să supună „spre dezbatere și adoptare, plenului Senatului, raportul comun de admitere al propunerii legislative, fără amendamente”.

Dar, câteva zile mai târziu, senatorul PSD Mihai Fifor a propus în plen ca proiectul să fie retrimis la comisii, pentru că „sunt acolo câteva detalii de ordin tehnic, care trebuie reglate”. Plenul a aprobat. Și așa au apărut amendamentele din partea Comisiei pentru Constituționalitate și Comisiei Juridice din Senat.

 

Al doilea amendament adus proiectului de lege („Guvernul stabilește, prin hotărâre, data referendumului, și aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată”) a fost declarat neconstituțional de către CCR, săptămâna trecută.

Curtea a apreciat că „este întemeiată critica referitoare la faptul că, prin art.6 alin.(5) fraza a doua din legea de modificare a Legii nr.3/2000, data organizării referendumului pentru revizuirea Constituției ar urma să fie stabilită de Guvern, fiind nesocotite, astfel, competențele constituționale conferite Parlamentului, prin art.151, în ceea ce privește dreptul de a declanșa un referendum național.”

Ȋn urmă cu cinci ani, în Decizia nr.736/2012, CCR preciza că „referendumul național reprezintă, în conformitate cu dispozițiile art.2 din Constituție, una dintre formele de exprimare a voinței suverane a poporului român. Importanța pe care legiuitorul constituant a acordat-o acestui instrument al democrației directe se reflectă și în dispozițiile art.73 alin.(3) lit.d) din Constituție, potrivit cărora organizarea și desfășurarea referendumului se stabilesc prin lege organică. De altfel, și Codul bunelor practici în materie de referendum recomandă, în art.II pct.2 lit.a), ca, în afară de regulile privitoare la aspectele tehnice și de detaliu, care pot fi reglementate prin acte ale executivului, regulile în materie referendară să aibă cel puțin rang de lege.”

Senatorul PSD Ionuț Sibinescu, președintele Comisiei pentru Constiționalitate, e de profesie economist. Dar Robert Cazanciuc*, președintele Comisiei Juridice din Senat, este jurist. Are un Master de Securitate judiciară și a participat la cursuri de formare și vizite de studiu în Franța, Germania și SUA. Mai mult, a fost chiar ministrul Justiției! Să nu fi știut Cazanciuc că acest mic amendament aruncă legea în neconstituționalitate? Ȋn ambele variante ale răspunsului, e grav.

Comisiile juridice au adus amendamente neconstituționale

La 20 iunie, proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului și adoptat, cu 79 de voturi „pentru” și 36 „împotrivă”.

Trimis la Camera Deputaților, el a intrat în Comisia Juridică, unde i-au fost aduse… noi amendamente.

 

Amendamentul de la punctul 4 – „Proiectul legii constituționale (…) se trimite în termen de două zile Curții Constituționale, care procedează potrivit legii” – este a doua neconstituționalitate taxată de CCR.

„Curtea a constatat, în ce privește dispozițiile articolului unic pct.2 [cu referire la sintagma „în termen de două zile” cuprinsă în art.6 alin.(3) din Legea nr.3/2000], că stabilirea unui termen de două zile în care Parlamentul să trimită Curții Constituționale proiectul legii de revizuire în vederea exercitării din oficiu a controlului de constituționalitate, termen care se deduce din termenul de cinci zile de la data adoptării proiectului de lege de revizuire  a Constituției, nu își găsește nicio justificare în procedura urgentă ce caracterizează acest tip de control. În economia controlului de constituționalitate exercitat în acest caz din oficiu de instanța constituțională, prezintă importanță utilizarea eficientă a întregului interval de cinci zile pe care Legea nr.47/1992 îl oferă Curții Constituționale în acest scop, instituirea termenului de două zile fiind contrară prevederilor art.1 alin.(5) și art.146 lit.a) teza a doua din Constituție”, se arată în comunicatul emis de CCR la 3 octombrie a.c..

Ambele Comisii Juridice, și cea din Senat, și cea din Camera Deputaților, preocupate doar să aducă „îmbunătățiri” proiectului de lege, au trecut cu vederea un paragraf ce nu-și avea rostul în text: „Cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului național privind revizuirea Constituției se suportă din bugetul de stat”.

Este a treia neconstituționalitate constatată de CCR. „Prevederea (…) se regăsește deja în același act normativ, fiind inclusă, de fapt, în art.61 din Legea nr.3/2000, potrivit căruia cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului se suportă din bugetul de stat, pentru referendumul național, astfel că este redundantă referirea expresă la referendumul pentru revizuirea Constituției, care este, de asemenea, un referendum național. Or, în jurisprudența Curții Constituționale (a se vedea Decizia nr. 61 din 7 februarie 2017), s-a statuat că existența unor paralelisme legislative conduce la încălcarea art.1 alin.(5) din Constituția României în componenta sa privind calitatea legii”, se precizează în comunicatul CCR.

Șchiopătând neconstituțional din toate paragrafele, proiectul de lege a fost înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților la 5 septembrie. Apoi, urmând „modus operandi” din Senat, a fost retras și retrimis la Comisia Juridică, unde s-a operat o singură modificare: a apărut punctul 3, care prevede că „La articolul 15 alineatul (1), litera a) (n.r. – din Legea 3/2000) se abrogă.” Articolul cu pricina prevede că „obiectul și data referendumului național se stabilesc prin lege, în cazul referendumului privind revizuirea Constituției, cu respectarea art. 147 alin. (3) din Constituție”. Abrogarea acestui articol intră sub incidența primei neconstituționalități sesizată de CCR.

Ȋn aceeași zi, legea a fost votată de Camera Deputaților, cu 191 de voturi „pentru”, 72 „contra” și 9 abțineri.

E PSD-ul chiar atât de nepriceput pe cât vrea să pară?

O săptămână mai târziu, 38 de senatori (25 din PNL și 13 din USR) au formulat o sesizare de neconstituționalitate cu privire la lege. Iar la 3 octombrie, CCR, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate.

A fost o salvare in extremis a referendumului pentru familie. Pentru că dacă el s-ar fi desfășurat având drept cadru legal această lege (pe care CCR a declarat-o deja neconstituțională) lucrurile puteau fi definitiv compromise. Să ne imaginăm că legea, cu toate aceste lipsuri ale ei, ar fi fost promulgată, referendumul era organizat iar, la validarea rezultatului, cineva ar fi ridicat obiecții de neconstituționalitate.

E PSD-ul chiar atât de nepriceput pe cât vrea să pară? Mai întâi, la sfârșitul anului trecut, înainte de votul în plen, senatorii PSD Șerban Nicolae și Ionuț Sibinescu au recomandat Biroului Permanent să transmiterea propunerea legislativă cu referendumul pentru familie la Camera Deputaților, pentru că aceea ar trebui să fie prima cameră sesizată. Dar, după ce au modificat în acest sens și Regulamentul Senatului, CCR a precizat, în Decizia din 21 iunie 2017, că „în prezent, singura procedură parlamentară care a păstrat bicameralismul perfect, caracterizat prin înzestrarea cu același rol a Camerelor în cadrul procesului legislativ, este procedura de revizuire a Constituției. (…) Ȋn privința inițiativei de revizuire a Constituției, legiuitorul constituant a păstrat procedura parlamentară aplicabilă acesteia încă din anul 1991. (…) Această procedură nu presupunea stabilirea unei prime Camere sesizate și a uneia care decidea, consecutiv pronunțării primeia, în mod definitiv, sesizarea Camerelor fiind lăsată la libera apreciere a inițiatorului.”

Așadar, pasarea propunerii legislative de la Senat la Camera Deputaților a fost inutilă și a însemnat doar risipă de timp. Apoi, s-a găsit artificiul cu proiectul de lege care modifică legea referendumului. Declarativ, el ar fi trebuit să accelereze procedurile pentru organizarea referendumului. Dar legea inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae, membru al Comisiei Juridice din Senat, este neconstituțională, a decis CCR.

Acum, aflată pe ultima sută de metri la Senat, după ce a fost adoptată de Camera Deputaților, propunerea legislativă privind referendumul pentru familie e blocată, din luna iunie, în Comisia Juridică și Comisia pentru Constituționalitate din Senat. Comisii conduse de pesediștii Robert Cazanciuc și Ionuț Sibineanu. PSD așteaptă redactarea deciziei CCR, pentru a putea relua procesul legislativ pentru proiectul care modifică Legea 3/2000.

Dar nu e „necesară modificarea Legii 3/2000 pentru a se realiza un referendum național, deoarece există prevederi clare și eficiente în legislația actuală”, spune senatoarea PNL Iulia Scântei.

Dacă și-ar dori, PSD ar putea trece rapid prin Parlament un alt proiect de lege care să stabilească detaliile tehnice ale referendumului. Și ar putea vota în plenul Senatului și propunerea legislativă pentru revizuirea Constituției. Ba chiar, dacă și-ar dori cu adevărat, PSD ar putea debloca din Comisia Juridică a Camerei Deputaților și proiectul de lege privind parteneriatul civil, care zace acolo din iarna trecută, uitat până și de Remus Cernea.

* Ȋn iunie 2015, senatorul PSD Robert Cazanciuc, astăzi președinte al Comisiei Juridice din Senat, pe atunci ministru al Justiței, declara că „ne punem problema să dezbatem o lege care să permită căsătoria persoanelor de același sex”.


Categorii

Homosexualitate, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Referendum casatorie familie, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “GRAV SI INACCEPTABIL. Liderii Coalitiei pentru Familie acuza BLOCAREA, POATE DEFINITIVA, A REFERENDUMULUI. Ce ar mai putea fi facut?/ Tergiversarile din Parlament ale referendumului pentru familie, opera PSD?/ Conferintele cu KIM DAVIS, prezentate de Basilica si la Trinitas TV

  1. “Parerea mea umila este ca acum cu atat mai mult este nevoie de perseverenta si de staruinta in organizare la nivelul societatii civile. Exista exericitiul CpF, exista Platforma Impreuna. Acestea ar trebui continuate, intr-un demers civic sui generis. S-au format, de bine, de rau, niste relatii, colaborari, la diverse niveluri, s-au mai constientizat niste lucruri, s-au organizat evenimente, s-au mobilizat energii. Treaba trebuie sa continue, sa nu se piarda”!

  2. Ce miscare e asta? Seamana cu un abandon.

  3. Mai mult o reacție emoțională. Nu e cazul de abandon, sub nicio forma. Exista sentimentul de dezamagire si e de înțeles, exista nevoia de realism, dar suntem de părere ca trebuie neaparat continuat, chiar cu mai multă insistenta.

  4. Nu e cazul, dar asta e adevarul, ca se simte resemnarea, epuizarea, ca sa nu zic deznadejdea. Si cred ca sunt reale. Poate ca e o greseala, intr-adevar, declararea infrangerii, desi pot sa-i inteleg pe oamenii astia care chiar s-au luptat, aproape singuri, ca nebunii, zi si noapte, sub avalanse de calomnii, masinatiuni de toate felurile, linsaje publice si presiuni inimaginabile fara sa fie sprijiniti de unde era nevoie. Din pacate, si eu cred ca s-a terminat, din cauza ABANDONULUI CAUZEI DE CATRE PATRIARHIE. Asta e adevarul si trebuie spus negru pe alb! Oamenii politici nu era de asteptat sa aiba asta ca miza, oricum ei sunt cei mai slabi si mai santajabili (cand nu sunt direct vanduti!), dar asta era lupta noastra, a Bisericii. Si aici, asa cum anticipam deja, avand semnale, inca de acum o luna si ceva, S-A TRADAT. Iar fara Biserica sa ne fie clar ca nu are cum sa se faca referendumul! Aici au atacat si aici au izbutit sa obtina noncombatul la momentul cheie! Chiar daca stim ca lupta trebuie dusa pana la capatul capatului, ispita renuntarii e uriasa si e de inteles…

  5. Subscriu amandorura, fratilor admini.

    “Cine va rabda pana la sfarsit acela se va mantui.”

    Cum zicea un Parinte deunazi, noi sa tinem de Hristos si vom vedea de acum lucruri si mai mari, dumnezeiesti, ca daca nu prea mai avem generali duhovnicesti intre oameni, ne va fi General in acest razboi nevazut pe viata si pe moarte Insusi Domnul nostru Iisus Hristos.

  6. Dar vad ca trinitas tv si ierarhii fac reclama referendumului. Deci nu vad unde este tradarea Bisericii.

  7. Din Biserica Ortodoxă (dacă nu mă înșel, ca rezultat și ca urmare a unui ÎNDEMN Părintesc al lui IPS Ioan al Banatului) a pornit IDEEA INIȚIATIVEI Cetățenești de MODIFICARE a Art. 48, alin.(1) din Constituția României, și tot PRIN implicarea și LUPTA Membrilor Bisericii se va și sfârși și ÎMPLINI dezideratul acestei inițiative!
    Nu-i departe timpul când Biserica va trebui să reacționeze și mai ferm și respectiv și mai categoric, față de unii dintre parlamentarii actuali și mai ales față de cei care vor candida în viitor penru ocuparea demnităților de senatori și deputați, care sunt Botezați cu Botezul Ortodox, trecând chiar la ANATEMIZAREA PUBLICĂ sau cel puțin la AFURISIREA publică a unora dintre acești viitorii candidați la alegerile parlamentare, din viitor, ATUNCI CÂND s-a aflat public și știe de către conducerea Bisericii că acești politicieni au căzut în Necredință sau în Erezie sau chiar în Apostazie pe față, de la Credința Strămoșească!
    Și nu-i departe iarăși vremea când Românii simpli, și cei care sunt Ortodocși PRACTICANȚI, dar și cei care nu sunt practicanți, vor trebui să AFLE și să se INTERESEZE cu multă ATENȚIE, care dintre parlamentarii în funcțiune sau candidați la demnitatea de senator sau deputat pentru viitoarele Legislaturi ale Parlamentului, au fost ANATEMIZAȚI, APOSTAZIAȚI sau EXCLUȘI din rândurile B.O.R. Și astfel oamenii de bine vor știi CINE din Parlament este OFICIAL anatemizat, afurist sau dușman pe față al Bisericii și al Creștinismului Ortodox!
    Cunoașterea aceasta de către popor a LOCULUI, ROSTULUI și STĂRII reale și a SITUAȚIEI ekklesiastice pe care parlamentarii și mai ales VIITORII Parlamentari o AU în Biserica Ortodoxă ca MEMBRII ai ei, în virtutea Botezului cu care sunt Botezați, VA AVEA un efect deloc mic, căci îi vor face pe alegătorii Ortodocși PRACTICANȚI ca să fie mult mai atenți în alegerea viitorilor lor reprezentanți în Parlament!
    Acum REGRET din toată inima că am votat cu PSD-ul la alegerile trecute, și niciodată nu voi mai vota vreun Partid sau vreun candidat la demnitatea de parlamentar fără să-i cunosc măcarîn linii generale trecutul și PARCURSUL creștin din Biserică…!
    Dumnezeu să aibă MILĂ de nopi, toți! Amin!

  8. Sa nu fim naivi, cu totii stiam ca exista anumite semne de intrebare in legatura cu Patriarhia. Cu siguranta nu s-a uitat cum, acum cativa ani, Patriarhia a mustrat aspru pe cei care au contramanifestat in timpul paradei gay. Dar am sperat sa ne fi inselat, totusi, sa nu fie chiar asa. Dar, se pare, chiar asa este.
    Acum nu ne ramane decat sa ne rugam si sa faca fiecare atat cat poate, acolo unde se afla. Sigur ca este extrem de probabil sa nu fie suficient pentru a opri tavalugul asta, dar, pana la urma, Dumnezeu ne va judeca pentru ca nu incercam, nu pentru ca nu reusim.

  9. Hm.. tr urmarit atent traseul si amendamentele, ceea ce nu e chiar usor, am facut o incercare dar ia ceva timp…

    PSD-ul e prea mare si prea plin de ‘infiltrati’ ca sa poata actiona unitar, deci concluzia ‘PSD-ul a blocat’ nu e chiar exacta, sunt prea multe interese acolo care se bat cap in cap. Nu l-as suspecta parca pe Serban Nicolae. La Cazanciuc insa m-as putea gandi…asa, par exemple…

  10. Altfel nu cred ca exista riscul ca legea sa fie promulgata si abia dupa referendum constatata neconstitutionalitatea, pt ca legea referendumului tr oricum sa treaca prin CC inainte de adoptare… am impresia. Dar ca au tergiversat, da, e f verosimil. Cat despre Biserica nu prea stiu ce informatii aveti voi, ar fi grav si dezamagitor. Oricum, e clar in contextul actual ca referendumul asta e o mare miza, iar intr-o colonie atat de supusa nu poate fi tolerat.

    De data asta insa, spre deosebire de alte situatii, eu imi pun mare nadejde in bunul simt al romanului. Si e clar ca si noi trebuie sa intetim rugaciunea, inclusiv cea pt dusmani. Eu am observat din experienta ca daca ma rog sincer, fara artag, pt cei cu care sunt in conflict, se ‘dezamorseaza’ cumva.. Ca sa nu mai zic ca nu le ies planurile.

  11. Si de ce a trădat/ renunțat Biserica ?
    Nu pot concepe ca a renunțat Biserica … chiar așa ?

  12. @petru

    Nu a tradat Biserica si nici macar BOR. Probabil unii ierarhi sunt dedicati in continuare sustinerii referendumului. Insa oamenii aflati in pozitii cheie de raspundere maxima in BOR au cedat unor presiuni/santaje pe care le-am mai explicat si evidentiat si noi. Nu e posibil ca Patriarhia sa fie non-combat pe aceasta tema. Nu e admisibil ca, in fata unor multimi de oameni adunati la Sfanta Parascheva, sa nu se spuna nimic despre referendum/problema casatoriei si a familiei. Poate si-au castigat o “liniste” relativa cu aceasta ocazie si isi pot vedea de “prioritatile” lor. Pe planul nevazut, care este si cel real, insa, alegerea pe care au facut-o se va intoarce impotriva lor. Dar si impotriva noastra, daca vom fi si noi la fel.

  13. Asadar petitia si referendumul nu sant “democratice” cand rezultatele pot fi, cel mai probabil, impotriva inaltelor interese ale drepturilor Homului.

    Curat murdar Coane Fanica ca sa-l parafrazez pe Caragiale.

    Ce clar a descris Grigore Alexandrescu “democratia” demagogilor romani (si nu numai) in fabula “Cainele si catelul”:
    “……………………………………………………….
    Catelul Samurache, ce sedea la o parte
    Ca simplu privitor,
    Auzind vorba lor,
    Si ca nu au mîndrie, nici capricii desarte,
    S-apropie îndata
    Sa-si arate iubirea ce are pentru ei:
    “Gîndirea voastra, zise, îmi pare minunata,
    Si sentimentul vostru îl cinstesc, fratii mei.”
    – “Noi, fratii tai? raspunse Samson plin de mînie,
    Noi, fratii tai, potaie!
    O sa-ti dam o bataie
    Care s-o pomenesti.
    Cunosti tu cine suntem, si ti se cade tie,
    Lichea nerusinata, astfel sa ne vorbesti?”
    – “Dar ziceati…” – “Si ce-ti pasa? Te-ntreb eu ce ziceam?
    Adevarat vorbeam,
    Ca nu iubesc mîndria si ca urasc pe lei,
    Ca voi egalitate, dar nu pentru catei.”
    Aceasta între noi adesea o vedem,
    Si numai cu cei mari egalitate vrem. “

  14. admin@
    “Poate si-au castigat o “liniste” relativa cu aceasta ocazie ”

    Cei care vor renunţa la libertatea esenţială pentru a dobândi o fărâmă de siguranţă pe moment, nu merită nici libertate, nici siguranţă. (B. Franklin)

  15. Pingback: 175.000 de prilejuri pierdute de catre IPS TEOFAN pentru a pune degetul pe rana unui REFERENDUM BLOCAT. Numar RECORD de pelerini la CUVIOASA PARASCHEVA/ Scaderea increderii in BISERICA in favoarea "JUSTITIEI" de tip DNA: o manipulare ordinara
  16. Din păcate,pentru noi,admin 2 are dreptate în ceea ce privește patriarhia.Am citit articolul de mai sus și cele de la link-urile din subsol.Nu se poate să nu sesizezi că dacă iniţiativa referendumului a plecat de la ÎPS Ioan Selejan al Banatului,tot din Banat este și … Preafericitul Daniel !!! De ce a afectat “furtuna fără veste” Banatul ??? Nu știm cu exactitate,DAR… PF Daniel a binecuvântat transplantul de organe (de ce ???),care este CRIMĂ (cu excepţia cazurilor organelor gemene sau a lobilor hepatici) !!! Apoi poziţia ambiguă a patriarhiei privind OBLIGATIVITATEA vaccinurilor (evident cu menţiunea privind siguranţa produselor vaccinale) !!! DE CE ACŢIONEAZĂ PF DANIEL CA UN “CAL TROIAN” ÎN BOR ??? Sincer ,nu răzbate din predicile PF Daniel DRAGOSTEA care se simţea în cele ale PF Teoctist.Este foarte dăruit de Dumnezeu dpdv intelectual,de aceea a fost foarte apreciat de Părintele Cleopa Ilie,de Părintele Dumitru Stăniloae,de PS Gherasim Putneanul și mulţi alţii.Dar ce facem că “DUMNEZEU DRAGOSTE ESTE” ??? Nu a fost străin de șicanele la adresa Părintelui Iustin Pârvu,Părintelui Gheoghe Calciu,Părintelui Mina Dobzeu … A fost “atenţionat” de Bunul Dumnezeu în repetate rânduri :a fost în ghips, acum “furtuna neașteptată” (a și intervenit spre ajutorarea victimelor furtunii ,poate pentru a nu crea bănuieli ?)…A eșuat “cu succes” (?!?) în Creta,unde deși argumentele BOR erau fără fisură, n-au fost luate în calcul (?!?),iar ponoasele le trage…ÎPS Teofan .Peste tot ,OFICIAL, A TĂCUT și a acţionat.Și acum TACE în legătură cu referendumul.Tace PF Daniel,deci tace BOR !!! În schimb vorbește “clerul catolic de rang înalt” ,care poartă în ” rugăciunea lui” pe cei din CpF !!! Puncte acumulate deci de papa Francisc (“proorocul mincinos” cf. Părintelui Elpidie). Bine,vor spune unii, lupta este pe viaţă și pe moarte,ce-ai putea face dacă ai fi în locul PF Daniel ??? Îi întreb pe aceștia :Deoarece Sfântul Paisie Aghioritul a spus demult timp că “este nevoie de multă RUGĂCIUNE cu durere”, nu ar fi putut să dea PF Daniel BINECUVÂNTAREA SA pentru RUGĂCIUNE (ȘI POST suplimentar,lunea să zicem) pe tot cuprinsul patriarhiei ??? Rugăciuni ca Acatistul Sfintei Treimi,Acatistul Domnului Iisus Hristos,Acatistul Bunei Vestiri (și alte acatiste închinate Maicii Domnului),Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim și Ana, a Sfântului Ierarh Nicolae ,dacă s-ar citi concomitent în toată patriarhia ,să zicem sâmbăta și/sau duminica oare ar rămâne fără răspuns de la Bunul Dumnezeu ??? În sfintele mănăstiri se poate generaliza citirea Psaltirii pentru întoarcerea la Domnul a celor cu patimi ,vicii și neputinţe, inclusiv a politicienilor noștri !!! OARE NICI ASTA NU POATE FACE PATRIARHIA ??? Dacă nici asta nu poate ,atunci care mai este ROSTUL ei ??? Doar “ziduri,ziduri” ??? “Ce-i va folosi omului dacă ar câștiga lumea toată dacă își va pierde sufletul său ?”

  17. pana una alta psd-ul lupta pt supravietuire. In momentul de fata efectiv are loc o lovitura de stat, una ‘de catifea’ ce i drept, prin care din nou vointa majoritara e data la o parte si cozile de topor ale noii ordini mondiale preiau puterea in Romania printr o manevra de o remarcabila perversitate, care arata cat de acerb e razboiul si cat de repede se cere si alinierea noastra la sistem. Atacul din octombrie asupra tarilor ortodoxe la care facea referire ierarhul grec cred ca il resimtim din plin chiar in aceste momente aici, in Romania. Ceva se precipita. Si din nou, ca acum 2 ani, in cursul lunii octombrie…ce coincidenta.

  18. @Romil
    “DE CE ACŢIONEAZĂ PF DANIEL CA UN “CAL TROIAN” ÎN BOR”

    Pentru ca asta este. Sunt destule informatii despre biografia lui pe internet.
    Acum vreo 20 de ani a fost intrebat Ilarion Argatu:
    Părinte ce părere aveţi de Catedrala Neamului sau noua Catedrală Patriarhală?
    -Nu se va face acum!
    -Nu!? Au ales chiar şi un loc unde să se ridice!
    -Chiar dacă. Tot nu se va face acum, mult mai târziu şi de alt Patriarh şi sub alt guvern, nu cei de azi. (Era prin anul 1998). Vor fi multe piedici din partea guvernanţilor şi se va amâna mult începerea ei, dar după ce se va începe se va ridica repede. Totul este politic şi de altă natură de care dumneavoastră n-aţi auzit şi nici nu este bine să ştiţi. Când va veni la conducerea Bisericii Patriarhul pe placul politicienilor se va da drumul la începerea Catedralei.
    http://www.parinteleilarionargatu.ro/subpagini/59/Raspunsuri-duhovnicesti–Cat—Curvia/

    Piatra de temelie a Catedralei Mântuirii Neamului a fost pusă abia în februarie 2011.

  19. Vctor Rebengiuc tocmai a fost decorat de Iohannis cu Steaua Romaniei.
    In speechul sa Iohannis a facut in cateva randuri elogii voalate la atitudinea lui Rebengiuc fata de homosexuali si redefinirea familiei, expusa acum cateva luni.

    http://adevarul.ro/entertainment/celebritati/victor-rebengiuc-despre-redefinirea-familie-impiedica-consideri-om-normal-casatoria-legala-doi-barbati-doua-femeiu-1_592acf875ab6550cb8882943/index.html

    Maica-sa si taica-su se rostogolesc in mormant.
    Moromete ajuns la senectute a uitat de unde a plecat.

  20. Buna la toti de pe acest site! va rooog frumos sa studiati si: https://birdflu666.wordpress.com/ !
    Sper ca adminu sa permita acest link!

    Multumesc frumos!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare