GRECIA – SPRE UN PARTENERIAT CU RUSIA? Vizita premierului Tsipras la Moscova/ RUSIA AVERTIZEAZA DIN NOU ROMANIA CU PRIVIRE LA AMPLASAMENTELE NATO/ MOSCOVA isi indreapta atentia catre MOLDOVA/ Scandal diplomatic intre Ambasadorul SUA si presedintele CEHIEI/ Premierul ALBANIEI flutura spectrul UNIRII FORTATE cu KOSOVO
- ActiveNews:
Tsipras, la Moscova, un nou plan de acțiune pentru 2015 și 2016. Putin: Grecia nu a cerut ajutor financiar Rusiei
Grecia nu a cerut ajutor financiar din partea Rusiei, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Moscova cu premierul grec Alexis Tsipras, relatează AFP și Reuters.
Grecia și Rusia au adoptat un plan comun de acțiune pentru 2015 și 2016, a anunțat Putin, potrivit The Guardian. „Am convenit să acordăm mai multă atenție cooperării în privința investițiilor. Până acum, cifrele au fost destul de modeste la acest capitol”, a spus liderul de la Kremlin.
Putin a afirmat, de asemenea, că Grecia poate deveni un centru de distribuție a energiei.
Vizita lui Tsipras la Moscova are loc cu o zi înainte de data programată pentru plata de către Grecia a sumei de 450 de milioane de euro către FMI, în cadrul programului de asistență convenit. Alexis Tsipras va rămâne până joi la Moscova, urmând să aibă întrevederi și cu prim-ministrul rus Dmitri Medvedev și cu președintele Dumei de Stat, Serghei Narâșkin.
Pe de altă parte, ministrul rus al dezvoltării economice, Alexei Uliukaiev, a anunțat anterior miercuri că Rusia a elaborat mai multe propuneri care ar putea duce la ridicarea embargoului impus produselor alimentare provenite din Grecia, conform Agerpres.
Embargoul, introdus anul trecut ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina, a restricționat accesul producătorilor europeni de alimente pe piața din Rusia.
Pentru soluționarea crizei ucrainene, Europa trebuie „să renunțe la cercul vicios al sancțiunilor” împotriva Rusiei, țară pe care nimeni nu o poate exclude dintr-o nouă arhitectură de securitate, a spus premierul grec Alexis Tsipras la Moscova, într-o conferință de presă comună cu președintele rus Vladimir Putin, transmite AFP.
Sancțiunile nu contribuie la apărarea dreptului internațional, a adăugat premierul grec, referindu-se tot la conflictul din Ucraina, în opinia sa ‘cheia’ soluționării acestuia fiind respectarea și implementarea acordurilor de pace de la Minsk.
‘Trebuie să se revină la dialog și la o nouă arhitectură de securitate. Nimeni nu-și poate imagina ca Rusia să nu participe” la această arhitectură, a subliniat Tsipras, promițând că țara sa va favoriza crearea unor ‘punți de cooperare și dialog’ între UE și Rusia.
El a ținut să sublinieze că economia greacă a suferit mult din cauza embargoului instituit de Moscova asupra produselor agroalimentare importate din Uniunea Europeană ca replică la sancțiunile occidentale.
Totuși, președintele Putin i-a retezat speranța ca Moscova să facă vreo favoare Greciei la acest capitol. ”Este regretabil că aceste contra-sancțiuni afectează Grecia (…), dar nu putem face excepții pentru nicio țară din UE”, a precizat liderul de la Kremlin în timpul conferinței de presă.
Putin: Grecia ar putea încasa sute de milioane de euro anual din proiectul Turkish Stream
Proiectul Turkish Stream va putea ajuta Grecia să devină unul dintre cei mai importanţi poli de distribuţie a gazului natural în Europa. Afirmația a fost făcută miercuri, de preşedintele rus Vladimir Putin, în urma discuţiilor cu premierul grec Alexis Tzipras, într-o conferinţă de presă comună.
Tzipras a spus că Atena este interesată să atragă investitori pentru a participa la construcţia gazoductului informează russiatoday.ro.
În decembrie anul trecut, şeful Gazprom Alexey Miller a anunţat demararea proiectului Turkish Stream – un gazoduct care ar putea transporta anual 63 de miliarde de metri cubi de gaz.
Pe 7 aprilie, la Budapesta, miniștrii de externe din Grecia, Serbia, Macedonia, Ungaria și Turcia au discutat participarea acestor state în cadrul proiectului Turkish Stream, potrivit Kommersant.
Turkish Stream este o noua încercare a Rusiei de a construi o conducta care să ocolească Ucraina, după ce varianta South Stream a fost anulată de Vladimir Putin în luna decembrie, din cauza rezistenței Comisiei Europene.
- Hotnews:
Conducerea Romaniei transforma tara intr-un cap de pod al SUA si NATO in apropiere de granita Rusiei si este gata, din motive “oportuniste”, “sa sacrifice interesele de mentinere a stabilitatii” in regiunea Marii Negre, a acuzat miercuri purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevici, citat de agentia oficiala ruseasca Tass.
UPDATE: Adjunctul purtatorului de cuvant al NATO, Carmen Romero, a calificat intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro declaratia oficialului rus drept drept “provocatoare” si a acuzat Rusia de “violarea dreptului international prin agresiunea din Ucraina”. Oficialul NATO a caracterizat Romania drept “un aliat de incredere” si a dat asigurari ca “NATO isi apara membrii impotriva oricaror amenintari”.
Reamintim ca Romania este membru NATO din 2004 si are un parteneriat strategic cu SUA, iar pe teritoriul sau este in curs de realizare o baza care va adaposti elemente ale scutului american antiracheta. Mai mult, Romania va gazdui doua comandamente NATO si trupe de interventie rapida, ca rezultat al deciziilor luate de Aliati pentru contracararea eventualelor amenintari dinspre Rusia. Deciziile au fost luate ca urmare a anexarii ilegale a Crimeei de catre Federatia Rusa si dupa implicarea Rusiei cu trupe, armament si munitie in conflictul din estul Ucrainei.
“In realitate, incearca sa transforme tara intr-un alt cap de pod pentru Statele Unite si NATO in apropiere de granita Rusiei”, a afirmat diplomatul, comentand intentia Romaniei de a gazdui pe teritoriul sau trupe NATO.
“Am comentat in mod repetat pasi similari facuti de un numar de state membre NATO, subliniind natura lor conflictuala si absoluta lor neadecvare si redundanta, atat militara cat si financiara”.
“Este evident ca Rusia nu reprezinta nicio amenintare nici pentru Romania si nici pentru o alta tara”, a sustinut Lukashevici. “Alegatiile despre natura pur defensiva a acestor miscari si asa numita ‘amenintare din est’ nu stau in picioare la o analiza”.
Potrivit acestui purtator de cuvant, este greu sa nu fi de acord cu concluzia ca “actualii lideri romani incearca sa-si imbunatateasca profilul in ochii decidentilor politici din strainatate, care neglijeaza la modul deschis angajamentele lro din Tratatul NATO-Rusia din 1997 de neamplasare a unor ‘forte substantiale de lupta’ pe teritoriul noilor membri ai Aliantei, si sunt pregatiti ca din motive oportuniste sa sacrifice interesele de mentinere a stabilitatii in regiunea Marii Negre”.
Reamintim ca, la inceputul lunii aprilie, Guvernul a aprobat modificari si completari la Legea nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei. Proiectul de lege adoptat de Guvern face posibila desfasurarea de trupe si armament NATO – parte a procesului de reasigurare a aliatilor in fata unor potentiale amenintari din partea Rusiei.
Printre deciziile luate la summit-ul NATO din septembrie 2014 si ulterior se numara si infiintarea in Romania a unui centru de comanda si a unui comandament multinational la nivel de divizie. Pe langa infiintarea acestor doua centre de comanda, in Romania se desfasoara multiple exercitii aliate, precum si prepozitionarea de echipamente militare si armament.
Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, domeniile acoperite de modificarile si completarile propuse de Executiv fac referire, in principal, la:
– prepozitionarea unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate straine, insotite, dupa caz, de personalul de deservire;
– adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a Romaniei la nevoile de instruire;
– optimizarea modalitatii de acordare a sprijinului natiunii gazda, in contextul efortului de aparare colectiva;
– adaptarea procedurilor de infiintare/dislocare a unor comandamente, entitati/elemente sau structuri multinationale la cerintele impuse de efortul de aparare colectiva sau in vederea punerii lor la dispozitia NATO.
Rusia a reactionat imediat, avertizand ca Romania trebuie sa fie constienta de “responsabilitatea” si de “consecintele” suplimentarii efectivelor NATO pe teritoriul sau, avertiza atunci Ministerul rus de Externe, catalogand drept “periculoase” actiunile Aliantei Nord-Atlantice.“Consolidarea fortelor NATO in Europa de Est este un pas fara precedent, care incalca toate acordurile existente”, a declarat Aleksander Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus Externe, potrivit Mediafax.
Premierul Victor Ponta a replicat pe Twitter: Guvernul este foarte constient ca deciziile sale sunt cele mai bune pentru Romania si parteneri. “Un raspuns fff clar – DA, suntem constienti ca deciziile noastre sunt cele mai bune pt Romania si partenerii nostri!!”, a scris primul ministru pe Twitter.
Moscova spera ca acele forte din Republica Moldova care sustin dialogul cu Rusia si se opun unirii cu Romania vor juca un rol mai mare in politica tarii, a declarat secretarul de stat si adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin intr-un interviu pentru Rossiiskaia Gazeta citat de Mediafax.
“Salutam victoria acelor forte din R.Moldova care sustin relatii de prietenie cu Rusia”, a declarat el, comentand rezultatele din Gagauzia. Candidatul independent Irina Vlah a fost aleasa in martie in functia de bascan al Gagauziei. Ea este o sustinatoare a apropierii Republicii Moldova de Rusia si a fost sustinuta de Partidul Socialist, care a castigat alegerile parlamentare din noiembrie din Republica Moldova.
“Speram ca politicienii care sunt impotriva pierderii suveranitatii Republicii Moldova si a unirii ei cu Romania, care nu se grabesc sa intre in blocuri militare politice si au o viziune realista asupra lumii, vor juca un rol mai mare in politica moldoveneasca”, a precizat Karasin in interviul publicat miercuri si citat de agentia Tass, in pagina electronica.
“Aceasta va promova o cooperare activa cu Chisinaul”, a subliniat el. “Vrem sa dezvoltam relatii interstatale cu Republica Moldova”, a conchis Karasin.
Site-ul russiatoday.ro speculeaza ca prin aceste declaratii “Ministerul rus de Externe a transmis clar, cu subiect si predicat, (…) ca Moscova isi va indrepta atentia spre Republica Moldova, spre fortele politice care sustin independenta si suveranitatea Republicii, in detrimentul celor care promoveaza unirea cu Romania”.
“Ce inseamna asta? Ca fereastra de negociere Ro-Ru cu privire la Moldova s-a inchis”, este concluzia site-ului de propaganda pro-Kremlin.
- StirileProTV: Scandal diplomatic intre Cehia si SUA. Ambasadorul american a fost anuntat ca nu are ce cauta in sediul presedintiei
Ambasadorul american la Praga a fost anuntat ca nu are ce cauta la sediul presedintiei Cehiei. Anuntul, facut de presedintele Milos Zeman, a venit dupa ce ambasadorul l-a criticat pe acesta pentru ca va merge la parada de 9 mai de la Moscova.
Presedintele ceh a spus ca ambasadorul a intrecut limita si ca nu-i va cere voie sa mearga in nicio tara. Majoritatea liderilor europeni au refuzat invitatia la parada de 9 mai, din cauza relatiilor incordate dintre Rusia si Occident, dupa anexarea Crimeei si conflictul din estul Ucrainei.
Insa presedintele ceh si premierii Slovaciei, Ungariei si Greciei si-au anuntat prezenta. Presedintele Klaus Iohannis nu a decis inca daca va participa sau nu la eveniment.
Premierul albanez Edi Rama a avertizat că ţara sa şi Kosovo “se vor uni după modelul clasic” dacă Uniunea Europeană “nu deschide calea integrării Kosovo”, relatează postul B92 în pagina electronică.
Există “două alternative” în vederea unei viitoare unificări a Albaniei şi Kosovo, a declarat Rama într-un interviu pentru postul Klan din Priştina pe care l-a acordat împreună cu vicepremierul kosovar Hashim Thaci, totodată ministru de Externe. Premierul albanez a subliniat că “totul depinde de UE”.
Prima este unificarea în cadrul UE, a spus Rama. “Dacă UE continuă să închidă uşa integrării Kosovo“, atunci cele două ţări vor fi nevoite să se unească “după modelul clasic”, a avertizat premierul albanez.
El a adăugat că ambele ţări susţin unificarea prin statutul de membre UE.
Thaci a declarat apoi că afirmaţiile lui Rama nu reprezintă “o ameninţare la adresa UE”, ci “realitatea care se poate adeveri în viitor şi care poate fi rezultatul izolării Kosovo de UE”.
Rama a denunţat drept “ruşinos” faptul că UE nu finalizează procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii kosovari, care sunt, în opinia sa, “singurii din regiune care nu se bucură de acest” tratament. Thaci a insistat că ţara sa şi-a “respectat deja toate obligaţiile cu privire la liberalizarea vizelor”.
Premierul sârb Aleksanadar Vucici i-a replicat lui Rama că Albania şi Kosovo “nu se vor uni după modelul clasic”. “Îi promit premierului Rama că Albania şi Kosovo nu se vor uni niciodată, aşa cum a spus el, după modelul clasic”, a scris Vucici într-un mesaj postat pe Twitter. “Îndemn liderii albanezi să înceteze să destabilizeze regiunea!“, a adăugat el.
Kosovo, în care majoritatea populaţiei este de origine albaneză, şi-a declarat unilateral independenţa la începutul lui 2008. Însă Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii de sud.
După ce ani de zile și-a făcut obiectiv prioritar integrarea în Uniunea Europeană, Serbia nu mai pare să accepte orice concesie pentru a intra în clubul celor 27 de țări membre.
Serbia a supărat puterile de la Bruxelles de mai multe ori în ultima vreme: refuzul de a participa la sancțiunile contra Rusiei și participarea armatei sârbe la parada de la Moscova, s-au adăugat nerecunoașterii independenței provinciei Kosovo și au stârnit nemulțumiri în Occident.
Mai nou, ministrul de externe și prim-adjunct al premierului, Ivica Dacici, a spus că „Serbia nu mai dorește să accepte politica țintelor schimbătoare și a stabilirii de noi condiții pe parcurs” pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.
Comentând afirmația președintelui Nikolici, cum că dacă Serbia ar recunoaște indepedența Kosovo, atunci ar fi primită în UE într-o lună, Dacici a replicat: „Nu-i adevărat. Pentru că ar apărea mereu condiții noi”,informează B92.
Dacici a dezvoltat subiectul: „Când Ratko Mladici a fost arestat și extrădat, peste o lună de zile a apărut subiectul Kosovo, care mai înainte nu fusese pe agenda negocierilor. Dar, e absolut clar nu mai suntem dispuși să acceptăm această politică a țintelor în mișcare, a impunerii unor noi și noi condiții…și nu dorim să mai discutăm despre acest subiect. Deloc. Am spus-o clar și ni s-a spus clar: nu e o condiție pentru admitere ( recunoașterea Kosovo – n.r.)”.
Ministrul de externe sârb a mai spus că țara sa nu va ceda în fața ultimatumurilor. „Aceste țări ( din UE-n.r.) au recunoscut deja Kosovo, dar Serbia nu are nicio intenție să o facă. Suntem gata de dialog, dar nu pentru impunerea unor noi condiții. Sau ultimatumuri”, a declarat oficialul guvernului de la Belgrad.
În ceea ce privește declarația ambasadorului SUA, care a spus că Serbia este un pic „schizofrenică” pentru că „se uită către ruși cu inima, dar către EU cu mintea”, Dacici a replicat: „Serbia și mai înainte, fosta Iugoslavie, a fost mereu neutră. Privind în istorie, nu cred că Elveției i-a fost rău, deși a fost neutră în ultimii 200 de ani. Sigur că nu suntem neutri în ceea ce privește relațiile zilnice ale geopoliticii, dar facem tot posibilul ca strategia noastră să nu fie : „unul sau…”, dar una în care să intrăm în Uniunea Europeană și concomitent să ne dezvoltăm relațiile cu Rusia. Cele două nu se opun„.
http://www.b1.ro/stiri/externe/guvernul-din-cehia-vrea-sa-creeze-un-registru-al-tuturor-cetatenilor-apti-pentru-serviciu-militar-107883.html
“Printre deciziile luate la summit-ul NATO din septembrie 2014 si ulterior se numara si infiintarea in Romania a unui centru de comanda si a unui comandament multinational la nivel de divizie.”
Pentru cei care nu au facut armata si cei carora li se interzice sa faca (armata de profesionisti fara obligatia serviciului militar pentru cetatenii romani = armata de mercenari):
aceste decizii NATO au ca efect faptul ca din momentul in care intra ele in actiune vor fi COMANDANTUL SUPREM din Romania, MApN va asculta de comanda lor. Mercenarii lupta acolo unde se si pentru cine plateste mai bine; vezi militarii din Irak si Afganistan, nu din Kosovo, in Kosovo si Romania are niste interese de aparat cu arma in mana.
Apropo de Sfintele Pasti:http://www.huffingtonpost.com/bill-quigley/a-christian-apology-to-je_b_7003756.html
Genul de articol scris de anumitii intelectuali pentru a intra in gratiile sionistilor.Asemanator cu cele spuse de Andrei Marga cu ceva vreme in urma(daca nu ma insel,in anul in care a fost scos la inaintare colindul “antisemit”),cand afirma ca Sfanta Liturghie ar trebuie modificata ca sa nu ofenseze lunga si “dureroasa” existenta a iudeilor.
http://www.agerpres.ro/externe/2015/04/10/putin-anunta-manevre-care-vor-cuprinde-toate-disctrictele-militare-si-toate-categoriile-de-arme–10-45-28
http://www.dcnews.ro/sua-amenin-ate-de-germania-i-china-arata-un-raport-al-trezoreriei-americane-pentru-congres_472760.html
“Ambasadorul american la Praga a fost anuntat ca nu are ce cauta la sediul presedintiei Cehiei. Anuntul, facut de presedintele Milos Zeman, a venit dupa ce ambasadorul l-a criticat pe acesta pentru ca va merge la parada de 9 mai de la Moscova.”
Infecta politica americana si-a dorit intotdeauna, o pozitie dominatoare, de intaietate, oriunde in Lume, acest deziderat urmand sa se realizeze prin intermediul varfurilor ei de lance: ambasadori, diplomati , membrii ai serviciilor de informatii. Asfel, orice stat, guvern , autoritate nationala sau individ care nu era intru totul de acord cu politica SUA, era etichetat drept extremist, retrograd, totalitar, nedemocratic, antisemit, rasist , homofob, etc, de parca americanii ar fi posesorii de drept ai sensurilor si intelesurilor acestor cuvinte.
Dar iata ca in Lume, mai exista si conducatori demni, care cred in neatarnare , atasati unor principii( chiar daca acestea pot diferi de cele ale SUA), fiind intr-o totala opozitie cu modelul politicianului roman: hot, lingau si ” fara sange in instalatie”( citand-ul aici, pe Radu Berceanu-Bercovici).
http://theorthodoxchurch.info/blog/news/2015/04/patriarch-kirill-of-moscow-receives-greek-pm-tsipras/
http://www.antena3.ro/externe/spital-din-donetk-atacat-cu-obuze-in-ziua-de-paste-290204.html
Mi se pare mie, sau in Estul Europei Romania este singura care joaca exact cum ii canta SUE si intoarce spatele Rusiei fara nici o reflectie si fara nici o nuanta?
Ma intreb: politica asta de slugareala absoluta vine dintr-o trauma istorica, din ADN-ul de majordom al conducatorilor post-revolutionari, sau din vanzarea fara scrupule, pur negustoreasca, a acestei tari?
@doroteea:
Este singura care are o politica externa deficitara si repetitiva, lipsita de nuante proprii. Altfel, statele baltice si Polonia nu sunt deloc mai prietene decat Romania cu Rusia, si daca te gandesti la trecutul recent sau mai departat, nici nu e greu de explicat de ce.