GUVERNUL ORBAN se ia de gat cu BANCILE STRAINE/ Seful Parlamentului Ungariei despre MARSUL SPRE AUTONOMIE AL TINUTULUI SECUIESC

8-01-2014 9 minute Sublinieri

Hungary's Prime Minister Viktor Orban holds a news conference

Există o şansă realistă ca una sau două bănci străine să se retragă din Ungaria, a avertizat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, în timp ce Raiffeisen, o prezenţă importantă în ţara vecină României, a anunţat că are deja oferte pentru afacerile din Ungaria.

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat, luna trecută, că vrea ca jumătate din sistemul bancar al ţării, dacă nu mai mult, să se afle în mâini ungare, în condiţiile în care în prezent sectorul este dominat în proporţie de 80% de bănci străine: Raiffeisen, Erste, KBC, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Bayerische Landesbank. La rândul său, guvernatorul băncii centrale a Ungariei (NBH), György Matolcsy, a afirmat recent că patru subsidiare ale unor bănci din Europa Occidentală se vor retrage din Ungaria în următoarele luni.

Ungaria ar trebui să-şi îndeplinească ţinta de deficit bugetar de 2,7% din PIB stabilită pentru 2013 ‚în cel mai prost scenariu’, dar ar putea înregistra un deficit chiar mai scăzut, de 2,3%, a apreciat Mihaly Varga. Guvernul de la Budapesta, care se aşteaptă la un avans al economiei de 2% în 2014, s-a angajat să menţină deficitul sub pragul de 3% stabilit de UE. Aderarea Ungariei la Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM2) nu este pe agenda Guvernului, iar aderarea la zona euro ar putea să nu reprezinte un subiect important până la sfârşitul lui 2020, a declarat ministrul Economiei.

Incertitudini mari, riscuri pe măsură

Într-un raport publicat, în decembrie, de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings se arată că cele mai mari riscuri cu care se confruntă băncile austriece prezente în Europa Centrală şi de Est (CEE) se înregistrează în Ungaria şi România.

Riscul măsurilor neortodoxe rămâne ridicat în Ungaria, chiar dacă pare că se stabilizează calitatea activelor. În particular, Guvernul ia în considerare adoptarea unor măsuri unilaterale prin care să forţeze băncile să convertească creditele în valută în împrumuturi în forinţi.

Această intenţie, alături de taxa pe tranzacţiile financiare şi taxa ridicată pe bănci, ar putea determina băncile austriece să-şi păstreze operaţiunile în Ungaria sau să înregistreze pierderi mai reduse în trimestrul patru din 2013 şi în 2014, apreciază Fitch. Băncile din Ungaria au pierdut peste un miliard de euro în urma unei decizii din 2011 a guvernului de la Budapesta de a veni în sprijinul celor care au credite ipotecare în valută. Pe lista băncilor străine cu subsidiare în Ungaria se numără băncile austriece Raiffeisen şi Erste, băncile italiene Intesa Sanpaolo şi UniCredit, grupul belgian KBC, banca germană Bayern LB, Citi şi divizia bancară a General Electric.

Măsuri controversate

După naţionalizarea parţială a fondurilor de pensii şi introducerea unor taxe speciale pentru bănci, guvernul maghiar este foarte aproape de a implementa o altă măsură menită să “sperie” băncile străine, şi aşa aflate pe pierdere. Guvernul Ungariei discută tot mai aprins de o altă măsură-şoc, prin care vrea să vină în sprijinul cetăţenilor împrumutaţi în franci elveţieni şi euro. Dacă acum doi ani se vorbea de o rată preferenţială pentru datornicii în valută pentru care diferenţa să fie acoperită temporar de la bugetul de stat, în prezent guvernanţii maghiari vor să oblige băncile să înghită toată deprecierea forintului, mai exact să se convertească în forinţi toate creditele ipotecare în valută, iar băncile să încaseze ratele la un curs de conversie cu 26% mai mic pentru creditele în franci elveţieni şi cu peste 13% mai mic la creditele în euro.

Discuţiile din ultima vreme privind pasarea acestor pierderi masive către băncile din Ungaria au condus la deprecierea accentuată a forintului, cu 1,7% în doar o săptămână. Reacţia din piaţa valutară i-a făcut astfel pe oficialii maghiari să revină asupra intenţiei lor de a obliga băncile să suporte toată deprecierea forintului din ultimii ani. Potrivit ministrului Economiei, Mihaly Varga, conversia în forinţi a creditelor ipotecare în valută nu este singura opţiune a guvernului de la Budapesta. Comentând datele care arată că în ultima săptămână forintul s-a depreciat în urma dezbaterilor privind conversia împrumuturilor în forinţi, ministrul Economiei şi-a exprimat speranţa că va fi doar un fenomen temporar.

Riscul valutar, anulat prin lege

Parlamentul Ungariei a adoptat în 2011 un proiect de lege ce permite rambursarea la o rată de schimb preferenţială a datoriilor contractate în valute străine, în special în franci elveţieni. Astfel, cetăţenii ungari cu datorii în aceste valute vor putea să ramburseze integral datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 243 forinţi pentru un franc elveţian şi de 299 de forinţi pentru un euro.

În perioada de boom, atunci când cursul de schimb era de 160 de forinţi pentru un franc, gospodăriile din Ungaria au luat credite în franci în valoare de mai multe mii de miliarde de forinţi, iar în prezent cursul de schimb a ajuns la peste 243 de forinţi pentru un franc elveţian şi multe gospodării au probleme cu rambursarea creditelor.

Raiffeisen îşi face bagajele

Raiffeisen International Bank (RBI) a primit oferte pentru subsidiarele sale din Ucraina şi Ungaria şi acestea sunt în prezent analizate, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al grupului bancar austriac, Ingrid Krenn-Ditz, transmite site-ul Portfolio.hu.

Oficialul nu a comentat articolul apărut în publicaţia „Napi Gazdaság“ în care se arată că astăzi conducerea Raiffeisen ar putea adopta o decizie privind vânzarea subsidiarei din Ungaria. Krenn-Ditz nu a precizat numele băncilor interesate de această filială. ‘Banca a primit oferte pentru subsidiarele sale din Ucraina şi Ungaria, acestea sunt în prezent analizate, dar nu pot spune mai mult’, a afirmat purtătorul de cuvânt al grupului bancar austriac.

Publicaţia Magyar Hírlap anunţa luni că subsidiara din Ungaria a Raiffeisen International Bank ar putea fi preluată de banca ungară Szechenyi Bank, la care statul ungar a preluat în vara anului trecut un pachet de 49%. Fără a cita sursa informaţiilor sale, Magyar Hírlap susţine că Szechenyi Bank a făcut o ofertă pentru divizia ungară a Raiffeisen, iar banca austriacă analizează posibilitatea vânzării acestei divizii.

Atât Raiffeisen, cât şi Szechenyi Bank au refuzat să facă orice comentarii. La mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a anunţat că nu poate exclude varianta retragerii sale de pe pieţele din Ungaria, Ucraina şi Slovenia, adăugând însă că nu are planuri definitive privind vânzarea diviziilor de pe aceste pieţe.

  • Mediafax: 

Preşedintele Parlamentului ungar: Mărşăluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obţinerea autonomiei. Autonomia Ţinutului Secuiesc va fi singura şansă pentru naţiunea secuiască

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, marţi seară, la Târgu Mureş, că “mărşăluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obţinerea autonomiei”, iar Ungaria este “un partener interesat în succesul” acesteia.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a participat, marţi seară, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, la comemorarea masacrului secuilor de la Siculeni din urmă cu 250 de ani, eveniment organizat de Consiliul Naţional Secuiesc, la care au participat aproximativ 500 de persoane, între care lideri ai tuturor formaţiunilor politice maghiare din Transilvania, precum şi consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Kover a spus, în discursul său, că are adânc în memorie întâlnirea CNS din 2010, din Parlamentul Ungariei, când acesta “a devenit casa naţiunii maghiare şi a fost autentificat prin sigiliul naţiunii secuieşti”.

“Este foarte folositor pentru om să se reîntoarcă la locul de baştină, este la fel de bine să ne reîntoarcem, după nouă decenii, la originile noastre şi putem să zicem că naţiunea secuiască a primit un elan nou şi doresc CNS să primească un nou elan pentru obţinerea autonomiei, care s-a fructificat şi prin organizarea evenimentului mărşăluirii (marşul din Covasna de anul trecut – n.r.). Consider că mărşăluirea secuilor din 1990 încoace a ajuns la mijlocul drumului pentru obţinerea autonomiei secuimii. Autonomia secuimii nu este ceea ce ne-a îndepărtat ani de-a rândul, după 1990, şi la jumătatea de drum spre autonomia secuimii ştim acum că va fi o mărşăluire lungă”, a spus Kover.

El a adăugat că i s-a întărit “credinţa” că autonomia Ţinutului Secuiesc va fi singura şansă pentru naţiunea secuiască, întrucât aceasta va garanta drepturi, folosirea limbii, culturii materne, va asigura drepturile egale pentru maghiari “şi nu o să deranjeze sub nicio formă integritatea teritorială a României”.

“Celor care au dubii că autonomia nu ar asigura condiţii de viaţă mai bune le doresc să încerce şi după aceea să-şi formeze opinia. Stimaţi prieteni, să nu uitaţi cuvintele lui Nagy Gyozo: «Prima dată vei fi răstignit, vei fi rupt în bucăţi, dar, dacă te lupţi mai departe, învingi până la urmă». Pentru victoria voastră, ca să terminaţi cu bine acest drum, o să aveţi nevoie ca din 2014 să participaţi pe acest drum într-un număr din ce în ce mai mare, să aveţi parteneri care sunt interesaţi sau care o să devină interesaţi în a vă ajuta”, a spus el.

Kover a arătat că în această “încercare” va trebui atras şi tineretul secuiesc, “pentru că autonomia secuiască va fi pusă în funcţiune de acest tineret”, care trebuie să studieze cum funcţionează statele europene şi să cunoască “realitatea secuiască”, dar şi românii.

“Pentru succesul vostru, trebuie să-i faceţi interesaţi pe conaţionalii voştri români şi trebuie să-i faceţi să înţeleagă că asta n-o să fie în detrimentul naţiunii române, va fi un interes comun autonomia şi aceasta se va coordona cu deciziile şi declaraţia din 1918 de la Alba Iulia, care asigura drepturile minorităţilor. Eu doresc ca autonomia să ofere o posibilitate de trai şi un nivel de trai mai ridicat şi aici sunt convins că toţi cei care locuiesc pe aceste meleaguri vor sprijini această iniţiativă. Stimaţi prieteni, Ungaria este un partener care este interesat în acest succes, interesul nostru este ca secuimea să rămână pe locurile natale şi să aibă şanse egale de viaţă şi de câştig. De aceea am oferit noi posibilitatea de a obţine cetăţenia ungară, fără a părăsi locurile natale şi de baştină şi dorim, pentru toţi care se consideră parte a naţiunii ungare, să obţină acest drept”, a spus Kover.

El a făcut un apel la cei prezenţi să îşi folosească influenţa, astfel încât toţi cei care au obţinut cetăţenia ungară să folosească drepturile care decurg din ea şi să participe la alegerile parlamentare din Ungaria, dar şi la alegerile europarlamentare din România.

Kover Laszlo: Peste 90.000 de maghiari din Transilvania vor vota la alegerile din Ungaria

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover laszlo-kover-short-hair, a declarat, marţi, la Siculeni (Harghita), că mai mult de 90.000 de cetăţeni români de etnie maghiară din Transilvania, care au obţinut şi cetăţenia ungară, s-au înregistrat ca viitori votanţi la alegerile care vor avea loc în primăvară în Ungaria.

Kover Laszlo a participat, marţi, la Siculeni, în judeţul Harghita, la comemorarea a 250 de ani de la masacrarea secuilor de către armata austro-ungară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a declarat jurnaliştilor că, până în prezent, “au profitat de naturalizarea preferenţială” mai mult de 500.000 de cetăţeni români de etnie maghiară, peste 90.000 dintre cei care au dublă cetăţenie, adică 18 la sută, înregistrându-se ca viitori votanţi la alegerile care se vor desfăşura în Ungaria în primăvara acestui an.

“Eu cred că aceasta este o proporţie bună, un număr bun, dar important nu este în ce măsură poate să influenţeze rezultatele alegerilor din Ungaria, ci faptul că, dacă maghiarii de aici votează într-un număr mai mare, atunci au o influenţă benefică asupra politicii interne a Ungariei, asupra politicii naţionale a statului maghiar”, a spus Kover Laszlo.

Ulterior, el a făcut declaraţii pe această temă şi la Târgu Mureş, unde a participat la o comemorare a aceluiaşi a masacrului de la Siculeni.

Kover le-a spus celor prezenţi la comemorarea de la Palatul Culturii din Târgu Mureş să îi îndemne pe maghiarii care au obţinut cetăţenia ungară să folosească drepturile care decurg din ea şi să participe la alegerile parlamentare din Ungaria, chiar dacă voturilor acestora vor avea mai degrabă “o importanţă sentimentală”.

“În Ungaria, votul secuimii şi al maghiarilor din afara graniţelor Ungariei nu o să aibă o aşa importanţă numerică, cât sentimentală, dar poate să influenţeze în anumite cazuri locurile unor parlamentari. În Ungaria, votul secuimii şi al maghiarilor din afara graniţelor poate să însemne o schimbare calitativă, nu cantitativă, este o autentificare istorică a maghiarilor, ca să trăiască cu acest drept de vot şi ca să reprezinte opinia maghiarilor din afara graniţelor. Consecinţa pozitivă a voturilor din afara graniţelor poate să ajute o cristalizare a vieţii politice din Ungaria şi să ajute şi partidele de stânga să înţeleagă mai bine problemele maghiarimii din afara Ungariei”, a spus Kover.

El a adăugat că, în ultimii 20 de ani, au existat perioade când interesele maghiarilor din afara graniţelor Ungariei au fost “uitate sau lăsate la o parte”, apreciind că partidele de extremă dreapta “nu reuşesc să reprezinte interesele naţiunii maghiare în întregime, ci reprezintă o opinie, să-i zicem exagerată”. Kover a arătat că el personal recunoaşte “potenţialul politic al CNS, în încercarea de a mobiliza forţele politice în vederea obţinerii autonomiei” şi a promis sprijin “şi de acum încolo” atât din partea partidului pe care îl reprezintă, Fidesz, cât şi a PCM, al cărui preşedinte de onoare este.

Pe de altă parte, el a apreciat drept “prematură” întrebarea referitoare la posibilitatea ca Tokes Laszlo să figureze pe listele Fidesz pentru alegerile europarlamentare.

“Fidesz încă nu s-a preocupat de lista europarlamentarilor, nici de cea pentru alegerile interne din luna mai. Consider că această întrebare este prematură“, a arătat el.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că provocarea cea mai mare a anului 2014 este o participare cât mai numeroasă a comunităţii maghiare din România la toate scrutinele. El i-a îndemnat pe maghiarii din România cu dublă cetăţenie să se folosească de “dreptul de vot obţinut cu cetăţenia ungară”, chiar dacă vor influenţa obţinerea a maximum două mandate, ca să nu piardă “posibilitatea de a interveni în deciziile politice, în reprezentarea politică”.

“Noi am spus de fiecare dată că trebuie să te foloseşti de fiecare drept obţinut şi dreptul de vot este un drept obţinut cu cetăţenia ungară. Eu nu pot să spun, la 25 mai (la alegerile europarlamentare – n.r.), duceţi-vă la vot, folosiţi-vă de acest drept, dar pe 5 sau pe 6 aprilie, sau când vor fi alegerile în Ungaria, să nu-l mai folosiţi. Trebuie să fim consecvenţi şi noi, indiferent ce alegeri au fost, locale, parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare, de fiecare dată am spus: trebuie să vă folosiţi de acest drept, de dreptul de vot. Fiecare drept trăieşte dacă îl foloseşti. Dacă nu îl foloseşti, se pierde posibilitatea de a interveni în deciziile politice, în reprezentarea politică şi de aceea mesajul nostru acesta este: folosiţi-vă de dreptul de vot!”, a susţinut preşedintele UDMR.

kelemen-hunorKelemen Hunor a spus că este importantă “păstrarea prezenţei reprezentanţilor comunităţii maghiare, a UDMR”, în Parlamentul European.

“Eu sunt convins că anii care urmează vor înseamna şi modificări substanţiale, radicale în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, viitorul UE şi eu cred că noi, comunitatea noastră, trebuie să fim acolo unde se dezbat aceste proiecte, programe pentru viitor”, a spus el.

În ceea ce priveşte obiectivele propuse pentru 2014, Kelemen a menţionat că UDMR va lucra “ca o formaţiune politică aflată în opoziţie”, care va “critica Guvernul, când este de criticat” şi va avea iniţiative atât în ceea ce priveşte păstrarea identităţii naţionale şi culturale, cât şi în problemele economice şi sociale.

“2014 ar trebui să însemne pentru fiecare om, totuşi, o îmbunătăţire a nivelului de trai, fiindcă după foarte mulţi ani eu cred că este momentul ca acea creştere economică foarte mică să se resimtă şi în buzunarul oamenilor. Şi, din punctul nostru de vedere, orice proiect iniţiat de oricine în Parlament în această direcţie va fi susţinut”, a conchis Kelemen Hunor.

Aproximativ 1.200 de persoane, reprezentanţi ai UDMR, între care preşedintele Kelemen Hunor, europarlamentarul Sogor Csaba, deputaţi şi senatori din Harghita şi Covasna, preşedinţii consiliilor judeţene din cele două judeţe, dar şi lideri ai Partidului Civic Maghiar, Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliului Naţional Secuiesc au participat, marţi, la comemorarea masacrului de la Siculeni din 1764, unde a avut loc o execuţie în masă, organizată de armata austriacă şi ordonată de curtea imperială de la Viena, împotriva secuilor care s-au opus încorporării în regimentele grănicereşti.

Participanţilor li s-a alăturat un grup format din 40 de membri ai Asociaţiei secuilor deportaţi în Serbia, ai căror strămoşi au murit la Siculeni.

*

 *


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “GUVERNUL ORBAN se ia de gat cu BANCILE STRAINE/ Seful Parlamentului Ungariei despre MARSUL SPRE AUTONOMIE AL TINUTULUI SECUIESC

  1. Pingback: UNGARIA se implica in speța TINUTULUI SECUIESC de la Curtea Europeana de Justitie - Recomandari
  2. Pingback: update: CE FACE STATUL ROMÂN IN FATA PROVOCARILOR EXTREMISTILOR ȘOVINI?/ SCANTEIA ”SECUIASCA”? Mii de autonomisti maghiari (“secui”) alaturi de formatiunile FASCISTE Jobbik si Garda Maghiara au manifestat neautorizat la TARGU MURES, scan
  3. Pingback: PROVOCATORII UNGURI SI AGENTII ANTI-ROMÂNI DE PE AXA BUDAPESTA – MOSCOVA. Cine este, de fapt, LASZLO TOKES si de ce a asociat Tinutul Secuiesc cu CRIMEEA? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice in Ardeal/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel d
  4. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
  5. Pingback: UNGARIA in viziunea lui Viktor Orban: ELIBERATA DE GOLIATII FINANCIARI SI REINTOARSA LA CRESTINISM - Recomandari
  6. Pingback: Proiectul de segregare etnica al UDMR: TINUTUL SECUIESC – STAT IN STAT [video] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare