INCENDIILE DIN GRECIA. Guvernul vorbeste despre “INTENTII CRIMINALE”. Tragism de nedescris in istoriile celor care au murit in urma focului. „DUMNEZEU NU NE-A DAT CUVINTE SA DESCRIEM ASA CEVA”

27-07-2018 11 minute Sublinieri

  • GreekReporter:

‘I Watched my Mother Burn to Death’: Heartbreaking Stories from the Greek Tragedy

[…]

“Am vazut cum mama a ars de vie” 

Thanasis Moraitis, aflat in vacanta cu mama, sotia si copilul in Mati, s-a confruntat cu o teribila dilema: sa-si salveze mama de 90 de ani sau restul familiei sale? Inghitindu-si lacrimile in timp ce dadea o mostra de ADN pentru a putea fi identificate ramasitele mamei sale, Moraitis a descris cum s-a simtit cand a lasat-o pe mama sa in masina pentru ca nu se putea deplasa suficient de rapid.

Flacarile se apropiau cu repeziciune de masina. Si-a insfacat sotia si copilul si a fugit catre mare. S-a intors inapoi doar pentru a-si vedea pentru ultima oara mama cum piere inghitita de flacari. “Nici nu am apucat sa strig un ultim adio”, a spus el. Familia a stat cateva ore in apa pana a fost salvata.

Bucatarul care si-a prezis moartea

Sunt istorii tragice ca cea a mortii lui Panagiotis Kokkinidis si a familiei sale, sotie si doi copii, care s-au sfarsit in infernul din Mati.

Ironia macabra face ca Panagiotis sa fi scris pe Facebook, luni la amiaza si chiar sa posteze un video cu incendiile din Attica de Est. “Daca nu se intampla o minune, multi oameni vor arde de vii”,  a scris el. Cateva ore mai tarziu, bucatarul si familia sa au fost printre cei despre care a prezis ca o sa moara. 

Amintiri din dezastrul de la Smirna

“Mi-am adus aminte de dezastrul de la Smirna”, a spus un pescar care a preferat sa ramana anonim. El a fost unul din multii voluntari care, in ciuda pericolelor, a navigat pe apele innegrite ale lui Mati si Rafina sa salveze oameni care fugisera pe coaste ca sa nu arda de vii.

Impreuna cu doi pescari egipteni, bravul capitan si-a condus nava spre portul din Rafina, unde zeci de barci se luptau sa se apropie, in timp ce sute de oameni le faceau semne si strigau dupa ajutor. Aveau nevoie de o barca sa-i scoata din infern.

Pescarul relateaza: “brusc, am vazut oameni care ne faceau semne si strigau dupa ajutor. Chiar si nisipul ardea, pe langa case, copaci, masini si camioane. Ne-am apropiat cu dificultate pentru ca sunt stanci si nu ne puteam apropia prea tare de coasta. Oamenii strigau, ardem, va rugam, va dau tot ce am!,  spunea unul, iar altul: te rog ai grija de bebelusi si de sotie!”

“Oamenii stateau imbratisati, altii strigau numele celor iubiti ai lor, altii aveau arsuri pe corp, altii arsuri pe fete, altii strigau dupa propietatile pierdute. Stii ceva?, ma intrebau”, a povestit pescarul. 

Mama care si-a pierdut sotul si cei doi copii

Tragedia familiei Fytros a socat Grecia. Mama, care a supravietuit, a trimis o scrisoare catre un jurnalist de TV dupa moartea sotului, Grigoris, si a fetei sale de 13 ani, Evita, si a baiatului, Andreas, de 11 ani. Ea nu era in Mati si a incercat din rasputeri sa ajunga la familia sa dupa ce incendiile s-au raspandit, insa a fost imposibil. Scrisoarea a fost publicata:

“Incerc sa fiu ca fiica mea, care a fost intotdeauna o luptatoare si reusea sa o dovedeasca in orice situatie. Stiu ca Grigoris a facut tot ce a putut sa-i salveze. Faptul ca nu am putut sa ajung la ei a fost, pur si simplu, voia lui Dumnezeu. Aud vocea dulce si tremuratoare a lui Andreas: Mi-e frica, mami, sunt foarte ingrijorat, voi fi puternic, dar nu ar trebui sa vii aici, mami. Nu vreau sa vii, totul este blocat, nu vei reusi.” Timp de patru ore am incercat sa ajung la ei. Am incetat sa incerc, gandindu-ma ca ar fi bine sa nu ma pun in pericol in cazul in care ar avea nevoie de ajutorul meu. Nu am cuvinte. Cand voi reusi sa-mi identific baietii – pentru ca statul e inutil – va voi spune cu certitudine ca am pierdut totul. Imbratisati-va copiii in fiecare zi”, spune cu durere mama.

Cainele loial care nu si-a parasit stapanul mort

Loialitatea cainelui care a fost gasit langa trupul carbonizat al stapanului sau a facut inconjurul retelelor sociale. Bietul caine, care a suferit la randu-i arsuri, nu a fugit de flacari ci a stat langa prietenul sau uman, probabil incercand sa-l ajute. Probabil a simtit o mare durere vazandu-si stapanul in agonie, fara a-l putea ajuta. Astfel ca a facut ceea ce putea: a stat de paza langa corpul mort al stapanului. Dupa ce pompierii au luat corpul, cainele nu a parasit locul, ci a s-a adapostit in casele din jur.

Cuplul de batrani care au ars impreuna

Istoria tragica a dentistului de 72 de ani si a sotiei sale a devenit, deja, legenda. Cuplul se afla in casa lor din Mati, alaturi de cei doi nepoti ai lor si o femeie care-i ajuta. Cand flacarile s-au apropiat, cuplul a spus femeii sa ia copiii si sa fuga. 

Cum barbatul avea probleme de sanatate si nu se putea misca, a spus sotiei sale sa plece si ea pentru a-si salva viata. Dar femeia a refuzat si a ramas langa barbatul ei pana la moarte. 

Mama care isi purta bebelusul fara sa stie ca a murit

Un rezident din Mari a relatat despre o tanara mama care, vazand flacarile apropiindu-se, si-a luat bebelusul de 6 luni si a fugit sa se salveze.

Femeia, in panica, alerga spre mare cu bebelusul in brate. Cand a ajuns pe coasta, inca tinand strans la piept bebelusul, s-a bagat in apa ca sa se racoreasca. Atunci, oamenii din jurul ei au inteles ca copilul era mort, cel mai probabil din cauza fumului. Femeia nu stia acest lucru, insa curand a lesinat. In cele din urma, ea a ajuns la spital, la urgente, si nu se stie daca e constienta de soarta bebelusului sau. 

Greek Man Shoots Chilling Video as Deadly Fire Approaches

Un video cu un barbat care a supravietuit incendiului din Mati dupa ce casa i-a fost inconjurata de flacari a devenit viral in Grecia. Proprietarul casei a iesit afara sa-si salveze pisica. Insa flacarile s-au apropiat atat de repede incat au inconjurat cladirea in cateva momente.

Se pot auzi, in video, cat de tare bate vantul si ce viteza incredibila are, cum suna toate alarmele casei si exploziile, precum si sunetul flacarilor ce ardeau casa si copacii.

Barbatul cauta o cale de scapare, insa nu gaseste niciuna, focul inconjurand casa cu mare repeziciune. El isi cheama pisica aproape sa o protejeze si in cateva secunde flacarile ce erau in afara curtii au intrat in curte.

Curand, casa este cuprinsa de flacari, iar bucati de trunchi de copac ars cad din cer. Omul incearca sa se acopere, in timp ce scanteile incep sa-l arda. Pana la urma, omul a scapat din incendiu, cu tot cu pisica, flacarile trecand peste el si casa si continuand distrugerile mai departe.

Pur si simplu flacarile au trecut peste el in timp ce statea lipit de peretele casei.

 

Digi24: Imagini apocaliptice din mijlocul focului din Grecia. Cum au reușit să supraviețuiască, în mod miraculos, autorii videoclipului

Medicii legişti din Grecia au încheiat autopsiile oamenilor care au murit în incendii. Vorbim de o muncă dificilă – a fost nevoie de teste ADN, pentru a identifica cele 83 de persoane. Între timp, la patru zile de la dezastru, apar noi înregistrări care arată forţa şi viteza ieşite din comun a[le] valului de foc care a mistuit Mati, satul-staţiune de pe coasta Mării Egee.

Așa se aude focul, când eşti în mijlocul lui, ca într-un cuptor. În mod miraculos, localnicii care au filmat aceste imagini, au supravieţuit, în afara casei, lipiţi de uşa garajului, în timp ce focul înainta cu forţă pe cele două laturi ale clădirii. Filmarea care are în total cinci minute, arată viteza şi forţa neobişnuite cu care a înaintat valul de foc. Spre deosebire de vecinii lor care plecaseră deja, ei au întârziat pentru că nu au vrut să-şi abandoneze pisica.

La fel de dramatice sunt şi aceste imagini, filmate în aceeaşi seară de luni, cu oamenii refugiaţi în mare, în timp ce undeva deasupra lor, focul mistuia tot ce găsea în cale. Potrivit autorităţilor, prima victimă a incendiului a fost un bebeluş de 6 luni, copilul unui pompier mobilizat tocmai pentru stingerea focarelor. Mama copilului a supravieţuit, dar este internată la terapie intensivă. Toţi sunt rude cu fata de 13 ani care s-a aruncat de pe faleză, de frica flăcărilor, dar nu a supravieţuit căderii. O povară în plus pentru membrii echipelor de intervenţie, care continuă să caute dispăruţi printre resturile calcinate.

„Intrăm în fiecare casă arsă, în fiecare casă în care credem că ar putea fi oameni, la fiecare adresă la care cineva ne-a spus în mod special că ar putea fi oameni care au avut nenorocul să fie acasă în timpul incendiului”, spune un pompier.

Focul a fost purtat de vântul care a suflat cu 120 de kilometri pe oră.

Este pentru prima oară în 38 de ani de activitate când vâd o catastrofă atât de mare provocată de foc. Viteza vântului era atât de mare. În unele porţiuni pădurea e arsă numai până la o anumită înălţime a copacilor, fără ca vârfurile să fi fost atinse, deci cred că focul s-a propagat foarte, foarte repede. Câteodată nu putem face nimic, pentru că este dincolo de puterile noastre să oprim aşa ceva”, mărturisește un pompier.

Serviciul european de sateliţi Copernicus a realizat hărţi cu zonele rezidenţiale arse în Rafina şi Geraneia, în estul, respectiv în vestul Atticii. Unde este marcat cu portocaliu au mai rămas doar pământul înnegrit şi resturile unor case. Guvernul, acuzat de sinistrați că i-a abandonat, susține că evacuările pur și simplu nu ar fi fost posibile în unele locuri.

La Mati şi în alte porţiuni de ţărm din zona Atenei, sunt proprietăţi, majoritatea lor, fără autorizaţie de construcţie. Au ocupat toată coasta fără nicio regulă. În ceea ce priveşte această tragedie, cred că e timpul ca oamenii să înţeleagă cât de periculos este în primul rând pentru ei şi pentru familiile lor când nu respectă regulile şi legile”, spune Panos Kammenos, ministrul grec al Apărării.

Deocamdată, durerea este prea mare poate pentru ca localnicii să accepte aceste explicaţii.

„Ce vreau să spun: nu putem stinge un astfel de incendiu cu un simplu furtun. Avem de nevoie de apă sub presiune. Asta e: când construieşti în mijlocul pădurii, cu copaci şi atâta vegetaţie, toată lumea ar trebui să aibă presiune la alimentarea cu apă, afirmă Dimitris, proprietarul unei case distruse.

 

Dezastru în Grecia: orașul Mati, distrus în proporție de 98%. Numărul oamenilor dispăruți este necunoscut

81 de morţi, acesta este cel mai recent bilanţ al incendiilor care au distrus o staţiune de pe malul Mării Egee, aflată la doar 40 de kilometri de Atena. Printre victime au fost identificaţi un bărbat din Irlanda, care era în luna de miere, doi polonezi, mamă şi fiu, şi un belgian a cărui fiică adolescentă a fost salvată. Acum, prioritatea echipelor de intervenţie a devenit căutarea dispăruţilor al căror număr nu-l ştie nimeni cu exactitate.

Incendiile din Grecia au lăsat în urmă, pe lângă sute de case distruse şi suprafeţe mari de teren arse, traume de care supravieţuitorii nu vor scăpa, probabil, niciodată.

Agni Gantona, supravieţuitoare: „Eram pe plajă cu circa 250-300 de alţi oameni. Unii erau arşi, alţii aproape leşinau de la fum şi de la flăcări. Stăteam grupaţi, ne ţineam de mâini şi ne strigam pe nume deoarece nu vedeam nimic prin fum. Ne tot băgam capul sub apă, ca să nu respirăm fumul, deoarece pinii din jurul plajei erau în flăcări şi bucăţi care ardeau cădeau în apă. Oamenilor care erau lângă copaci le cădeau în păr şi în cap fragmente în flăcări. Am petrecut cinci ore de teroare.”

Mulţi dintre cei care au scăpat cu viaţă au rămas doar cu hainele de pe ei şi cu amintirile. Restul s-a transformat în scrum şi ruine.

Athanasios Gantonas, supravieţuitor: „Mi-am ţinut nepotul în braţe timp de cinci ore. Am încercat să salvez copiii. Deşi era zi, totul în jur era întunecat.”

O misiune foarte dificilă au acum echipele de voluntari şi pompieri care merg din casă în casă, în căutarea de persoane dispărute. Asta implică şi un mare efort psihic, dincolo de cel fizic.

Dionysis Tsiroglou, şef de echipă: „Rudele şi prietenii celor dispăruţi vin şi ne cer ajutorul. Ne spun că acea persoană locuia în acea casă, dar că este dispărută de câteva zile. Mergem în acele case, încercăm să ajutăm, căutăm, dar din păcate nu am găsit nimic până acum. ”

În zonele calamitate au început să ajungă haine, medicamente, mâncare şi alte produse de strictă necesitate pentru sinistraţi.

Dimitra Lamparou, viceprimar din Nea Makri: „Nu pot să vină mulţi oameni aici aşa că le ducem noi provizii.”

Elena Kremlidou, voluntar: „Nu am apropiaţi sau casă aici, dar am simţit nevoia să vin. Nu lucram astăzi aşa că am venit să ajut şi să stau cât de mult pot. ”

Pădurile acoperă jumătate din suprafaţa Greciei, iar incendiile de vegetaţie sunt frecvente, mai ales vara, din cauza secetei. Dar proporţiile dezastrului din Mati sunt fără precedent în ultimul deceniu.

 

„Nu ne-a dat Dumnezeu cuvinte” pentru a descrie așa ceva, spun supravieţuitorii incendiului din Atena, unul dintre cele mai devastatoare incendii sălbatice din istoria recentă a ţării.

Pe măsură ce crește numărul victimelor produse de uriașul incendiu de pădure din Grecia, istorii răvășitoare ale supravieţuitorilor încep să iasă la suprafaţă. „Durere, durere… asta e tot ce avem, dar n-o să ne știe nimeni”, plângea Maria Dionysioti (67 de ani), intervievată de ziarul The Guardian. Femeia și-a pierdut în flăcări un nepot încă bebeluș, doi veri și pe copiii lor, pe lângă toată averea chivernisită în timpul vieţii. Fiica ei, Margarita, încă se luptă să supravieţuiască în urma arsurilor. „Nepoţelul meu avea șase luni, nici nu fusese botezat. A murit în braţele Margaritei, care e acum la terapie intensivă. (…) I-am găsit în mare, la cinci ore după ce incendiul a ajuns la Mati (staţiune balneară situată la 25 km de Atena, n.r.).”

„Dumnezeu nu ne-a dat cuvinte ca să descriem așa ceva”, spunea femeia care a supravieţuit dezastrului fiindcă se afla la medic în Atena, împreună cu soţul ei. „Casa mea a ars cu totul și casa fiicei mele e toată cenușă, dar asta nu e nimic”, a continuat ea, acoperindu-și faţa cu un evantai negru. „Fiica vărului meu Grigoris era fetiţa aceea de 13 ani care a sărit de pe stâncă. Vărul meu Michalis a murit în mașină împreună cu soţia și fiica lui. Mai multe rude de-ale mele sunt date dispărute. Spuneţi-mi dumneavoastră: există cuvinte pentru așa ceva? Poate un suflet de om să ducă așa ceva?”

Autorităţile municipale din apropiere de Mati spun că „din cele 1.900 de case din Mati și cele 110 din Neo Voutzas, au ars circa două treimi. Alte case au rămas pur și simplu de nelocuit.”

Focul a fost purtat de vântul care a bătut cu 124 km la oră și care „își schimba direcţia de la un minut la altul”, cum a spus Constantine Michalos, șeful Camerei de Comerţ și Industrie a Atenei. Iar acest lucru a îngreunat și mai mult operaţiunile de salvare. „Nu putem să comparăm zona decât cu Siria după o zi de bombardament intens”,a mai spus Michalos.

În faţa tragediei, grecii s-au unit într-un suflet. Solidaritatea a fost atât de copleșitoare încât primarul orașului Rafina-Pikermi, portul cel mai apropiat de zonele afectate, a trebuit să lanseze un apel public: „Vă rugăm să nu mai trimiteţi alimente, medicamente și haine. Avem atât de multe încât suntem copleșiţi și în curând nu vom ști ce să mai facem cu ele.”

Grecia a decretat trei zile de doliu naţional la iniţiativa prim-ministrului Alexis Tsipras.

Grecia are ”indicii serioase” ca să suspecteze că incendiile din Atena care au ucis peste 83 de persoane au fost puse intenționat, a declarat ministrul pentru Protecția Cetățenilor Nikos Toskas, potrivit AFP si Reuters.

Incendiul din Grecia a omorât cel puțin 85 de persoane, a rănit cel puțin 187. Multe persoane sunt încă date dispărute, după ce peste 300 de locuinţe din zona vastă afectată de flăcări au suferit pagube.

Ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, a spus, joi, că proprietățile construite ilegal în Mati, care au închis drumul către plajă, a avut un rol major în amploarea tragediei produsă de incendiul care a dus la moartea a cel puțin 85 de persoane, relatează BBC.

Serviciul de Pompieri şi Secretariatul General pentru Protecţie Civilă din Grecia caută de ieri de dimineaţă răspunsuri convingătoare la întrebarea “ce a fost de vină şi cum am ajuns la tragedie”. Potrivit primelor estimări, condiţiile meteo extreme din zona Rafina, divizarea forţelor de pompieri din cauza unor incendii simultane la Kineta şi Kalamos şi – mai ales – lipsa unui plan organizat de evacuare a regiunii sunt descrise drept principalele cauze ale catastrofei fără precedent, potrivit rador care citează Kathimerini.

În acelaşi timp, evenimentele de la Mati (resort unde se află în principal casele de vacanţă ale atenienilor n.trad.) arată lipsa totală a unui plan pentru situaţii de urgenţă şi de evacuare a localităţilor. Majoritatea celor peste 70 de morţi au fost surprinşi în automobile încercând să se îndepărteze de foc, în timp ce alţii nu au reuşit să găsească o cale de acces spre mare pentru a se salva de flăcări. “De ieri de dimineaţă am descoperit bărbaţi şi femei morţi prin carbonizare în maşinile lor, şi am cules şi cadavrul unui bărbat care a încercat să scape izbindu-se cu maşina într-un gard şi care a fost proiectat prin parbriz înainte de a fi carbonizat de foc”, a declarat un pompier care a participat la operaţiunile de la Mati (au existat acuzaţii că mulţi oameni nu au putut să ajungă la mare din cauza lipsei căilor de acces, blocate de gardurile şi zidurile de împrejmuire ale caselor, n.trad.). 

Un ofiţer de la Protecţia Civilă a recunoscut că nu a fost aplicat un plan de evacuare pentru că nu existat timpul necesar: “Din cauza intensităţii vântului şi a vitezei de propagare a incendiului, a fost nevoie de doar câteva minute pentru ca flăcările să ajungă de la Kallitehnoupoli la mare”, a spus el.

Puncte comune

A doua zi după incendiul devastator, zecile de mărturii strânse de la cei care s-au salvat au patru puncte comune:
1) Nu a existat o încercare de evacuare a localităţii;
2) Pericolul a fost subestimat de autorităţi, dar şi de locuitori care au considerat că focul nu va depăşi limita Şoselei Marathonos (şoseaua care străbate estul Atticii);
3) Oamenii au fost direcţionaţi spre drumuri strâmte, unde au rămas blocaţi şi s-a instaurat panica;
4) După ce au ajuns la Şoseaua Marathonos, flăcările au avut nevoie de 15 minute ca să ajungă la Mati.

Incendiul din Grecia a omorât cel puțin 85 de persoane, a rănit cel puțin 187. Multe persoane sunt încă date dispărute, după ce peste 300 de locuinţe din zona vastă afectată de flăcări au suferit pagube.

ACTUALIZARE 27.07/ 08:15 Există un „element serios” care poate indica „acte criminale” la originea incendiului devastator care a avut loc luni la est de Atena, a afimat joi ministrul adjunct pentru protecția cetățeanului, Nikos Toskas, citat de AFP.

„Pentru focul care a început pe muntele Penteli” și s-a propagat la Mati, oraș unde se afla marea majoritate victimelor, „ne punem numeroase întrebări și nu vă ascund că un element serios ne-a determinat să deschidem o anchetă”, a declarat Nikos Toskas în cursul unei conferințe de presă organizate în comun, la Atena, cu purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, și comandanții pompierilor și poliției.

Și în cazul incendiului de la Kineta, la vest de Atena, care a izbucnit cu câteva ore înaintea celui de la Penteli, fără a face victime, există „serioase elemente si indicii” care conduc la ideea unui act deliberat, susține ministrul. „Toate aceste elemente au fost predate justitiei (…) Sunt martori, dar nu pot spune mai multe, pentru moment”, a adăugat oficialul elen.

ACTUALIZARE 26.07/ 16:14 Bilanțul morților incendiilor care au devastat orașul de coastă Mati din estul Atenei a crescut, joi, la 85, după ce un bărbat în vârstă de 73 de ani care era internat în spitalul din Atena a murit, iar alte două cadavre au fost găsite de către echipajele de salvare. Peste 500 de persoane sunt rănite, scrie ekhatimerini.com.

Echipele de salvatori fac eforturi supraomenești căutând persoanele date dispărute,  aproximativ 300 de pompieri și voluntari luând la periat zona cea mai afectată de incendii, pentru a da de urma zecilor de persoane aflate încă pe lista cu „dispăruți”. „Înțelegând [durerea] rudelor celor dispăruți, vă informăm că efoturile de căutare nu se vor opri până când toate clădirile și zonele afectate de incendii nu vor fi verificate”, a declarat un oficial elen pentru jurnaliști.

Printre cei dispăruți se numără și două fetițe, surori [gemene], în vârstă de 9 ani.

Scene dramatice sunt relatate din oră în oră de presa elenă, dar și de corespondenții străini. Cele mai cumplite imagini pot fi surprinse la morga din Atena, unde s-a format o coadă uriașă la care stau părinți, rude disperate care așteaptă să intre să vadă cadavrele și, eventual, să-și găsească copiii, apropiații. Angajații de la morgă le spun însă, fiecăruia în parte, că există anumite proceduri, iar până când nu se fac teste ADN, nimeni nu va afla răspunsul căutat.

ACTUALIZARE 15:10 Disperare și furie sunt sentimentele pe care le trăiesc în aceste zule rudele sutelor de persoane dispărute după incendiile devastatoare din estul Greciei, al căror bilanț se ridică la 80 de morți și peste 180 de răniți.

„Mati nu mai există”, a declarat primarul din Rafina, vorbind despre cele peste 1.000 de clădiri și 300 de mașini” avariate în infern. ”Mă tem că ar putea să existe alte victime și dispăruți”, a declarat la rândul său pentru AFP un consilier municipal din Rafina. […]


Categorii

Dezastre, calamitati, Grecia, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “INCENDIILE DIN GRECIA. Guvernul vorbeste despre “INTENTII CRIMINALE”. Tragism de nedescris in istoriile celor care au murit in urma focului. „DUMNEZEU NU NE-A DAT CUVINTE SA DESCRIEM ASA CEVA”

  1. Un fel de Colectiv in varianta elena?

  2. Pingback: FOC SI POTOP. Ce fel de vapaie a cuprins lumea si ce este de facut? | Cuvântul Ortodox
  3. @ menumorut:

    La proportii mai mari si mai infricosator.

  4. @admin
    Am facut armata la pompieri, in Bucuresti si timp de un an si patru luni am vazut multe atfel de intamplari. Dar asa ceva depaseste orice…

  5. Nu stiu, acest raport e bizar sau mi se pare mie? Suna absurd, ceva de genul: ‘cauza – neglijenta unui cetatean care a vrut sa faca un foc pe care l a acoperit apoi cu pietre. Aa, ca o paranteza: au mai fost surprinsi 2 insi aprinzand focuri pe camp, dar asta e un simplu fapt divers..’.
    @@???

  6. @admin
    Ce am inteles eu din al doilea video din marturia celui care a fost ajutat, in extremis, sa-si salveze soacra si din “Amintiri din dezastrul de la Smirna” (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/incendiile-din-grecia-guvernul-vorbeste-despre-intentii-criminale-tragism-de-nedescris-in-istoriile-celor-care-au-murit-in-urma-focului-dumnezeu-nu-ne-a-dat-cuvinte-ca-sa-descriem-asa/), ca si din alte situatii dramatice: cei care fac diferenta sunt cativa oameni curajosi, gata sa se sacrifice. “Autoritatile” sunt intotdeauna absolut lamentabile in astfel de situatii.
    Capitanul paraseste ultimul vaporul cand acesta se scufunda. Unde erau “capitanii” localitatii cand cetatenii ardeau de vii?

  7. Si mie mi se pare ciudat ca doar neglijenta unui om a putut face asa ceva ! !

  8. @ Doroteea, Miriam

    Din punctul meu de vedere este exclus sa fie neglijenta unui cetatean cauza acestui dezastru. Ce e drept, asta nu e perfect imposibil; acolo sunt paduri de pin si conul acestui arbore (datorita rasinilor pe care le contine) in contact cu focul ”explodeaza”, aprinzand alti cativa copaci din zona. De aceea incendiile din aceste paduri sunt greu de controlat. Dar sunt convins ca cetateni neatenti cu focul au fost in fiecare an si cu toate astea nu s-a intamplat nimic. Si apoi e greu de crezut ca poate incepe accidental un incendiu de asemenea proportii atat de aproape de localitate fara ca cetatenii sa nu faca nimic pentru a-l stinge. Va dati seama ce intensitate a avut focul daca oamenii nici nu au avut timp sa mai ajunga in mare? Serios, asemanarile cu tregedia de la Colectiv sunt demne de luat in seama!

  9. La Colectiv banuiala ca focul a fost pus a aparut inca de la inceput si astazi sunt tot mai multe indicia ca a fost o crima colectiva.
    Dar in Grecia ar trebui sa ne gandim si la o pedeapsa divina poate(ca si la Colectiv, de altfel) si sa ne intrebam cat de mult L-am suparat pe Dumnezeu noi romanii, ei grecii si alte popoare care se intrec in a-si umple lista de pacate. Poate ca niste criminali nu au mai fost opriti de Dumnezeu sa isi duca crimele pana la capat. Aceste evenimente tragice trebuie sa ne dea de gandit si sa ne adune gandurile spre calea cea dreapta.

  10. Este complet ilogic. Cum adica, sa locuiesti la cateva zeci de metri de mare si sa nu reusesti sa ajungi in apa? Oare cu ce forta si in cat timp (scurt) trebuie sa fi izbucnit un incendiu care sa duca la aceasta finalitate? Poate fi acesta un fenomen accidental?!?

  11. @ Miriam
    Da, asa este!

  12. Sunt informatii “serioase” ca focul a fost pus de maini criminale, dar nu le vom afla niciodata.
    https://www.sbs.com.au/news/arson-suspected-in-fatal-greek-fires

    Dupa cum nu vom afla niciodata adevarul nici despre incendiul de la Colectiv.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/procesul-colectiv-s-ar-putea-relua-de-la-zero-csm-analizeaza-cererea-de-pensionare-a-judecatorului-terceanu-968815

  13. In Grecia, in zonele de pe linga marile orase, Atena mai ales, IN FIECARE AN exista incendii de mai mici sau mai mari dimensiuni. Ultima oara cam prin 2010 sau 11 nu mai stiu exact, a ars mai mult de jumate din cel mai mare munte impadurit de linga Atena: Parnithas. Era plaminul verde al Atenei.

    Ceea ce se intimpla este ca in Grecia exista o foame de pamint pe care sa se construiasca case. In zone impadurite diversi indivizi sau agentii imobiliare pun foc, ard zona, dupa care construiesc illegal (legea nu prea se aplica) si dupa o perioada cind se construiesc mai multe case in zona, zona fosta impadurita, fosta interzis constructiile. Dupa o perioada, legea se prescrie si ce a fost illegal poate fi inregistrat ca legal…dupa nu mai stiu citi ani…Si asa se aleg cu pamint…
    Ceea ce se intimpla insa este ca in multe cazuri focul scapa de sub control (de fapt nu are cum sa fie sub control) si se ajunge la tragedii.
    In cazul asta s-a ajuns aici din cauza fortei extraordinare a vintului si a schimbarii sale de directie….

  14. Da. Pare a fi teoria conspirației, dar aceste nenorociri au ceva in comun. Şi multe. În primul rând sunt uluitoare şi lovesc rapid provocând victime şi pagube dar cel mai important, prind descoperite grupările politice si administative atât de precis, incât incompetenta capătă proporții uluitoare. Este, dacă doriți, ca o cercetare analitică a punctului în care sa lovești, in cineva, pentru a obține efectul urmărit, fără a putea fi dovedit in vre-un fel că tu ești autorul, si ca ai făcut-o pentru cutare sau cutare scop. Lupta politica își diversifică strategiile. Serviciile secrete, au devenit puterea cea mai eficienta a timpului nostru. Şi pot fi servicii atât de secrete si de puternice incât nimic si nimeni nu le piate dovedi si demasca, si care se folosec de serviciile oricarui stat. Copia duhurilor întunericului, care stapânesc nevazute sufletul omenesc, care lovesc uluitor, unde şi când nu te aștepți. Rămâi blocat, paralizat când auzi că oameni ce păreau foarte ok. Se sinucid, sau fac ce nu ai fi putut fi in stare sa crezi ca pot face ultimii descreierați etc. Pare teoria conspirație. Pare. Dar nu este întâmplător. Aceste servicii există. Efectul este garantat. Toti sunt luați prin surprindere, autoritățile, presa, totul este autenic. Efectul este garantat. Se încearcă si se probeaza totul. Nici placutele de înmatriculare cu obscenități nici mesajele pe arătură, nimic nu va fi ne incercat. Scopul este obținerea contului si puterii.

  15. Pingback: “SA INTELEGEM ORTODOX EVENIMENTELE care se intampla. SA VA RUGATI NU DOAR PENTRU GRECIA, ci pentru toate tarile despre care veti auzi ca vor trece prin propriile lor incercari in urmatoarele saptamani si luni – si vor fi multe acestea”.
  16. Atena a refuzat să acorde vize unor preoţi ortodocşi ruşi care voiau să meargă la Muntele Athos.
    https://www.publika.md/tensiuni-acutizate-intre-grecia-si-rusia-atena-a-refuzat-sa-acorde-vize-unor-preoti-rusi_3015804.html

    Conflictul diplomatic dintre Grecia și Rusia a ajuns la tonuri extrem de ridicate, după episodul cunoscut al expulzării a doi diplomați ruși, prinși cu activități ilegale și expulzați. Săptămâna trecută Rusia a trecut la operațiuni de retorsiune, expulzând, în contra-partidă, și ea doi diplomați greci, motiv pentru care Ministrul de Externe a emis un comunicat dur și l-a rechemat pe ambasadorul său.
    https://evz.ro/grecia-rusia-vize-anulate.html

    La 11 iulie, Grecia a anunţat expulzarea a patru diplomaţi şi unor personalităţi ruse, sub acuzaţia că au încercat să intervină pe lângă dreapta naţionalistă şi mediile ortodoxe pentru a sabota acordul încheiat la jumătatea lunii iunie între Atena şi Skopje pentru a rezolva disputa dintre ele veche de 27 de ani privind utilizarea numelui Macedonia.
    O purtătoare de cuvânt a ministerului rus, a deplâns că Atena a cedat la o „provocare antirusă”.
    Agenţia rusă Tass a anunţat joi amânarea sine die a unei vizite la Atena planificate la toamnă a şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.
    https://paginiromanesti.ca/2018/07/22/grecia-gata-masuri-incalca-principiile-suveranitatii-nationale-respectul-fata-tara/

  17. Aşa celebrează în fiecare an grecii din Insula Chios învierea lui Iisus Hristos: Două biserici aflate la 400 de metri una de cealaltă se bombardează reciproc cu sute de rachete artizanale, chiar în timpul slujbei.
    Localnicii unui cartier din Atena, aproape de Acropole, aruncă la miezul nopţii sticle incendiare şi petarde pe strada ce trece prin faţa unei biserici.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/cum-a-fost-sarbatorita-invierea-lui-hristos-in-lume-traditia-extrema-din-grecia-1122586

    Grecii se joaca cu focul si se vor arde si mai rau!

  18. Pingback: INCENDII APOCALIPTICE ÎN AUSTRALIA (Video, Foto). Arhiepiscopul Macarie al Australiei cheamă la rugăciune și ajutor
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare