INS a raportat o MORTALITATE neobișnuit de mare pentru octombrie, iar unul dintre cei mai buni experți demografici arată că e vorba de DECESE NON-COVID cauzate de politicile anti-pandemice

12-12-2020 2 minute Sublinieri

Captură după: https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24474545-numarul-deceselor-din-primele-10-luni-din-acest-mai-mare-fata-anul-trecut-peste-9000.htm

ALEPHNEWS:

Numărul total al deceselor în România, indiferent de cauză, a crescut alarmant în octombrie: cu 27% mai mare decât media ultimilor 9 ani

Potrivit INS, în luna octombrie au decedat 27.491 de persoane, cu 5.518 mai mult decât luna precedentă

Datele arată că evoluția este alarmantă, cu 27.3% mai mult decât media lunii octombrie din ultimii 9 ani

INS nu a putut confirma dacă este un record de decese lunare înregistat în România în ultimele decenii

Numărul total al deceselor în România, indiferent de cauză, este în creștere în luna octombrie: 27.491 de persoane au murit, cu 5.518 mai multe decât în septembrie 2020, potrivit Institutului Național de Statistică.

Datele arată că luna octombrie 2020 a înregistrat cu 6.412 decese mai mult decât luna octombrie 2019. Totodată, numărul reprezintă o creștere cu 27.3% față de media lunii octombrie din ultimii 9 ani.

INS nu a putut confirma dacă este un record de decese lunare înregistat în România în ultimele decenii. În luna ianuarie 2019, peste 27.000 de oameni și-au pierdut viața în România, dar numărul este mai mic decât cel din octombrie 2020.

Potrivit autorităților, 2.143 de persoane au murit din cauza coronavirusului în România.

”Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, în special în cazul deceselor care, din luna iunie, au înregistrat un trend crescător faţă de lunile corespunzătoare din anul 2019 şi în cazul căsătoriilor care, începând cu luna martie, au înregistrat scăderi ale numărului de evenimente faţă de lunile corespunzătoare din 2019.

Numărul naşterilor a scăzut în fiecare lună faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent dar, începând cu luna august 2020, s-a înregistrat lunar un număr mai mare de născuţi-vii faţă de lunile corespunzătoare din anul 2019”, arată datele INS.

Digi24:

Creștere “extrem de dură” a numărului de decese în octombrie. Cifra neobișnuită pentru istoria postbelică nu provine din Covid-19

Număr îngrijorător de decese în luna octombrie: Institutul Național de Statistică a raportat 27.491 de morți, cu 5.518 mai mulți decât în luna septembrie şi cu 6.412 mai mulți decât în luna similară a anului trecut. În același timp, a scăzut numărul nașterilor. Doar puțin peste 16.500 de copii s-au născut în octombrie 2020, cu 1.490 mai puţini decât în septembrie.

Directorul Centrului Național de Cercetare Demografică, Vasile Ghețău a explicat la Digi24 că mortalitatea crescută nu are drept cauză pandemia.

“Acest număr de decese de 27.500 este neobișnuit de mare pentru luna octombrie dacă privim istoria postbelică demografică a României. 27.000 s-a mai înregistrat în decembrie 2003 și ianuarie 2000.

Dacă privim această cifră – 27.500 și punem alături cifra cu decesele prin Covid-19, adică 2.140, putem ușor remarca faptul că această creștere a mortalității din octombrie nu provine din coronavirus, s-a produs prin alte cauze de deces.

Creșterea extrem de dură a deceselor are, așadar alte cauze, una fiind legată de faptul că restricțiile au împiedicat tratamentele spitalicești ale celor bolnavi de alte maladii.

Conform datelor INS, aproape toate decesele au loc după 70 de ani. Este o cifră stabilă. Observăm că decesele s-au mutat de la 60 ani și peste la 70 de ani și peste, acestea fiind de peste 75%. Observăm că și mortalitatea prin Covid se produce la vârste înainte prin predilecție.

La nivelul anului, scăderea naturală a populației poate fi estimată la 93.000 de locuitori.

În acest ritm, vom ajunge la finalul anului la 19,1 milioane de locuitori și în 2021 la sub 19 milioane de locuitori”, a explicat Vasile Ghețău.

El a făcut o radiografie și asupra evoluției natalității care în România înregistrează scădere moderată, dar constantă.

Și aceasta se întâmplă pentru că natalitatea este un fenomen sensibil la contextul economic, social și medical.

“Studiile arată ca impactul pandemiei e printre altele cauză de amânare a nașterilor care erau planificate la începutul anului și la renunțarea definitivă a venirii copilului pe lume în 2020.

Natalitatea scăzută arată realitatea dură din România, pandemia a accentuat evoluția negativă“, a conchis directorul Centrului Național de Cercetare Demografică.

Sporul natural negativ al populaţiei României s-a accentuat în octombrie 2020, raportat la luna similară din 2019, cu un minus de 10.945 persoane, faţă de un minus de 6.195 persoane în octombrie 2019, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), publicat joi.

Potrivit sursei citate, numărul copiilor născuți înregistrat în octombrie 2020 a fost mai mare cu 1.662 comparativ cu aceeaşi lună din 2019. Numărul persoanelor care au decedat în luna octombrie 2020 a fost cu 6.412 mai mare faţă de luna octombrie 2019.

Numărul copiilor cu vârsta sub un an care au decedat a fost cu 25 mai mare în luna octombrie 2020, decât cel înregistrat în octombrie 2019.

INS menţionează că efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, în special în cazul deceselor care, din luna iunie, au înregistrat un trend crescător faţă de lunile corespunzătoare din anul 2019, dar şi în cazul căsătoriilor care, începând cu luna martie, au înregistrat scăderi ale numărului de evenimente faţă de lunile corespunzătoare din 2019.

Numărul naşterilor a scăzut în fiecare lună faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent dar, începând cu luna august 2020, s-a înregistrat lunar un număr mai mare de născuţi-vii faţă de lunile corespunzătoare din anul 2019.

PRĂBUȘIREA DRAMATICĂ A SPITALIZĂRILOR PENTRU BOLNAVII CRONICI DIN ROMÂNIA. Un studiu scoate în evidență lezarea gravă a dreptului constituțional la OCROTIREA SĂNĂTĂȚII prin politica sanitară anti-Covid a autorităților

VICTIMELE „COLATERALE” ALE CARANTINEI. Excesul de mortalitate pe iunie 2020 NU poate fi pus pe seama Covid/ „NIȘTE PACIENȚI PE CARE NU-I VREA NIMENI”. Reportaj Digi 24: cel mai mare centru oncologic din România și-a redus activitatea LA JUMĂTATE din cauza noilor criterii epidemiologice (Video)

OPRIȚI GENOCIDUL bolnavilor cronici si cu alte afectiuni netratate la timp, în spitalelele din România! Tot mai multi MEDICI RUP TACEREA si acuza CRIMA SISTEMICA (video)/ La Spitalul Judetean din BOTOSANI – lant de decese in conditii suspecte, dupa ce PACIENTII ERAU SEDATI SI LASATI FARA TELEFOANE!

VICTIMELE „COLATERALE” ȘI EVITABILE ALE ÎNCHIDERII SPITALELOR NON-COVID – Ion Cristoiu și Monica Pop (Video). Asociațiile bolnavilor de cancer: „Opriți acest genocid și deschideți spitalele până nu este prea târziu!”/ Avocatul Poporului explică de ce Spitalele Covid-19 sunt LOCURI DE DETENȚIE și de ce trebuie monitorizate pentru RELE TRATAMENTE

PREȚUL CARANTINEI (II): Potrivit LE FIGARO, în țările sărace 6000 DE COPII ar putea să moară în fiecare zi/ THE GUARDIAN: 18.000 de bolnavi de cancer ar putea muri în următorul an în Marea Britanie/ Director de spital din Deva: „Adevărații bolnavi mor cerșind ajutor”/ MONICA POP critică strategia pacienților NON-COVID din starea de urgență


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “INS a raportat o MORTALITATE neobișnuit de mare pentru octombrie, iar unul dintre cei mai buni experți demografici arată că e vorba de DECESE NON-COVID cauzate de politicile anti-pandemice

 1. in vara natalitatea scazuse cu 20% fata de anul trecul, absolut dramatic! acum sigur ar fi crescut procentul.
  + vaccinare si sterilizare, abonament la clinicile de editare genetica ca la coafor in viitor, vor vrea sa traisca 120 de ani si sa nu se deranjeze cu burta pana la gura, ca se ofera laboratoarele sa iti dea un mic cyborg daca esti pe lista aprobarilor…daca cumva nu e va reusi sa institutionalizeze toti copiii…

  Doamne apara si pazeste!

 2. Am luat contact cu realitatea din Romania…. apropo de masti… pina una alta.
  Am avut citeva experiente intereante desi sint doar de putin timp.
  Deci: biserica – intru fara masca, eu inca obisnuita cu situatia din strainatate si fara reflexe de “nou normal”… inca. La 10 minute dupa ce m-am pozitionat in biserica – era in plina Liturghie- vine la mine de la capatul celalalt al bisericii o matroana, mi s-a postat umar la umar (apropo de distanta sociala 😉 ) si imi declara pe un ton ridicat: “te rog sa-ti pui masca. ACUM! pe cine mai vezi tu aici fara masca. ” Ce-i drept la o prima vedere nu mai era nimeni fara masca. Am intrebat-o ce autoritate are ea si care-i motivul de ma deranjeaza pentru asa ceva in timpul liturghiei. Raspunsul a fost: “sint un membru al bisericii si nu vreau ca din cauza ta sa ia biserica 80 de milioane amenda – ce, ai tu bani sa platesti suma asta. Te rog sa IESI AFARA!”. Chestia este ca eu chiar m-am uitat pe legislatia in vigoare. Problema amenzilor pentru nepurtarea mastilor in biserica sau in orice alt spatiu inchis este…. o problema legislativa ne -fondata dar tousi mai complicat de demonstrat. Nu intru in amanunte. Mai este si problema responsabilitatii personale: adica daca EU nu ma supun tot EU imi asum responsabilitatea penalitatii si nu preotul sau biserica. Si, evident nici pomeneala de 80 de milioane. Femeia pur si simplu inventa. Imediat, insa dupa aceasta am inceput sa aud comentarii in jur de la diverse … femei (in exclusivitate- mi s-a parut si asta interesant) care erau din ce in cemai preocupate de lipsa mea de masca decit de slujba. In general, tind sa fiu impermeabila la “oprobiul public” numai ca la un moment dat ma trezesc cu cineva de la pnagar ca-mi baga in mana o masca si -mi spune sa mk-o pun neaparat.. Pina la urma mi-am pus masca pentru ca vroiam sa ascult in liniste slujba. Ce-i drept mi-am pus-o de forma fara sa acopar nimic. Instantaneu toate comentariile s-au oprit. Si s-a facut liniste in jur. Asta in conditiile in care eu continuam sa nu port masca “reglementar”.
  La sfarsit cineva, una dintre cele care vociferasera pe tema, m-a intrebat daca nu mi-e frica de COVID. Nu i-am raspuns pentru ca n-avea sens. Dar afacerea mi s-a parut foarte interesanta… apropo de reactii si de mentalitate. Apoi ca sa ma asigur l-am intrebat pe preot ce stie dansul despre situatia aporpo de masca: omul m-a sfatuit -o port macar asa cit de cit – pe principiul nici imbracat nici dezbracat nici calare nici pe jos.

  La citeva ore dupa afacerea cu biserica sint strigata pe strada ( o strada oarecare fara circulatie umana excesiva) de catre politie de data asta. M-au intrebat de ce nnu port masca. Le-am spus ca in spatiu liber masca este optionala… prin lege si ca orice amenda este ilegala deci. Cind au incercat sa nege le-am spus pur si simplu ca ordonanta guvernului apropo de masti in aer liber este invalidata de decizia CCR care impune ca orice decizie care afecteaza libertatea si drepturile omului (acoperirea fetei este una din ele ) sa fie trecuta prin Parlament. Foarte interesanta a fost reactia politzailor : au lasat-o balta cu amenda si au inceput sa-mi spuna ca mi se da un avertisment verbal… etc.

  Sigur, nu am chef sa ma cert la fiecare pas cu diversi apropo de masca … si voi incerca sa nu marsez decit atunci cind va fi cu adevarat cazul – adica pe principiul ce pierd si ce castig. Sigur, pacea interioara este un castig…. daca intr-adevar am pace interioara purtind chestia aia pe gura si pe nas. Si nu am.

  Dar nu despre asta vroiam sa discut. mi se pare extraordinara obedienta si mai ales erijarea in politzai a unor necunoscuti in biserica! Ca si calmarea lor in momentul in care am acceptat sa pun chestia aia chiar daca de fapt tot nu acoperea nimic…..Si asta se intimpla in biserica!

  Pentru ca eu inca ma intreb de ce ii mai credem si mai acceptam toate masurile astea cind este din ce in ce mai clar ca sint total inutile dar sint periculoase si injositoare. Ba chiar ne raliem cu “puterea” si ne transformam noi in politisti adhoc – morali si virtuosi. Foarte interesant… din punct de vedere socio-psihologic

 3. Hehe, welcome to Budapest!

 4. Petra
  Ce sa zic , eu am intrat intr o dimineata in Biserica si erau 4 oameni . Cel care vindea lumânări , 2 creștini care se rugau si o femeie in vârsta . Femeia m a atenționat sa îmi pun masca … cu Biserica goală …am dat a lehamite si i am făcut pe plac . Poi No ce sa zic . Iar la pupatul icoanelor se uita ciudat la mine ca pup icoanele .
  Mergem înainte ..

 5. @andir 🙂 :).

  ce vroiam sa spun cu toate astea este ca sintem pregatiti trup si suflet sa primim fara probleme dictatura dupa 30 de ani de relativa libertate, mai mult sau mai putin. “Mai putin” mai ales in ultimii 15 – 16 ani de cind cu urletele pe tema anti-coruptie. SIntem pregatiti trup si mai ales suflet sa acceptam ORICE atita timp cit … traim … niste vieti care se aseamana din ce in ce mai mult a vieti de vierme, de sobolani. Sii renuntam far aproape nici o lupta asta mi se pare cu adevarat extraordinar! Si totusi ne ducem la biserica de zeci de ani, ne spovedim, ne impartasim, ne ducem prin pelerinaje…..

  @Petru – trebuie sa recunosc ca impulsurile mele la astfel de admonestari sint pentru moment mult mai dure. Si din nefericire pentru mine cu cit sint mai multi impotriva mea cu atit am tendinta sa ma inversunez mai tare atunci cind stiu ca am dreptate sau ceva genul. Ceea ce nu este neaparat bine in anumite cazuri! Dar foarte probabil ca in curind o sa merg pe tactica “ciocul mic si joc de glezna”- ma prefac ca ei si fac ca mine… cacofonie intentionata. Am o gramada de facut si n-am timp si nici chef sa stau sa ma cert la fiecare pas. Dar, repet este extraordinara obedienta. Si lumea asta chiar crede ca “o sa strecoare” si o sa-si duca viata fara multe probleme…. daca isi pun o masca. Si se inseala amarnic

 6. @petra,
  “Si lumea asta chiar crede ca “o sa strecoare” si o sa-si duca viata fara multe probleme…. ”

  DA , chiar şi cei care conştientizăm sau mai ales noi , asta avem ca singur “plan” de salvare -SĂ NE STRECURĂM ! SĂ DRIBLĂM ! Până când ? Până …s-o putea ! Lipsa elementelor de coeziune ne pune în această situație .
  Suntem singuri ! (raportați la lume , binențeles) . Suntem izolați !
  Suntem DISTANȚAȚI !
  Şi tindem spre a fi distanți !
  Uităm că iubirea de aproapele implică APROPIERE şi nu distanțare . Uităm că Hristos ne spune că trebuie să punem inclusiv sufletul , pentru aproapele nostru , pentru a împlini deplin porunca iubirii aproapelui, precum EL însuşi a făcut asta.

 7. Pingback: Din nou despre MORTALITATEA ÎN EXCES non-Covid, pe fondul mesajelor de înspăimântare deliberată a populației. „În 2020 au murit mai mulți români decât în 2019, dar mai puțini decât în 2018 și 2017”/ Vlad Voiculescu REORGANIZEAZĂ spital
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare