Ioan Scurtu – critici dure adresate DEMITIZATORILOR DE SERVICIU

10-01-2015 2 minute Sublinieri

ioan-scurtu

 • ActiveNews:

Boia şi Liiceanu DESFIINŢAŢI: Aceşti intelectuali sunt PLĂTIŢI să promoveze un curent antinaţional

Unul dintre cei mai apreciaţi istorici români, el conducând pentru mulţi ani Arhivele Naționale şi Institutul de Istorie „N. Iorga” al Academiei Romane, Ioan Scurtu este prorector al Universitatii „Spiru Haret”, profesor la Facultatea de Istorie de la Universitate şi la Facultatea de Arhivistică şi director general adjunct al Institutului Revoluţiei Române.

Într-un interviu acordat revistei România Eroică, marele istoric vorbeşte despre anii ce au marcat ţara noastră după declanşarea Primului Război Mondial. Acesta subliniează aspectele ce au schimbat istoria şi cultura naţională din acel moment şi descrie sacrificiile româniilor din trecut.

Întrebat ce rol consideră că mai joacă istoria în educarea tinerilor şi cum priveşte încercările unora de denigrare a trecutului românilor, Ion Scurtu îşi exprimă dezgustul cu privire la intelectuali precum Lucian Boia, Neagu Djuvara sau Gabriel Liiceanu pe care aceasta ii acuză că sunt plătiţi pentru a lupta împotriva României.

„După 1989 s-a dezvoltat, în România, un foarte puternic şi agresiv curent antinaţional, promovat de o seamă de intelectuali de o valoare cu totul relativă – ei se laudă între ei, se socotesc mari învăţaţi, mari savanţi – care, după opinia mea, sunt mituiţi ca să aibă o asemenea atitudine, să susţină, spre exemplu, că istoria românilor este o succesiune de mituri, că ea nu are nimic pozitiv şi demn de valorificat, că istoricii, chiar dacă este vorba de Xenopol, de Iorga, de Giurescu, de Oţetea, au mitizat istoria, au creat personalităţi şi episoade pozitive, când, în realitate, românii au fost un popor în bătaia vântului, la periferia istoriei ş.a.m.d.

Acest curent a reuşit să-şi impună punctul de vedere şi în privinţa manualelor şcolare, astfel încât s-a ajuns, în prezent, ca istoria să aibă doar o oră pe săptămână în liceu.De câţiva ani, istoria românilor este desfiinţată ca obiect de studiu în liceu. Lumea reproşează tineretului că nu cunoaşte istoria, dar dacă aceşti tineri din şcoală nu sunt învăţaţi, evident că nu se poate pretinde să cunoască trecutul acestui neam.

Punctul meu de vedere este că aceşti intelectuali sunt plătiţi! Pentru că altfel nu se poate explica faptul că o carte de duzină, care nu se bazează pe niciun fel de documente, cum este cartea lui Lucian Boia – Istorie şi mit în conştiinţa românească – a fost tradusă în diverse limbi străine, lăudată, circulată şi scoasă în nu ştiu câte ediţii, în timp ce replica pe care academicianul Ion Aurel Pop – Istoria, adevărurile şi miturile -care este o replică substanţială, mai masivă, din punct de vedere al numărului de pagini, chiar decât cartea lui Boia – nu s-a bucurat de aceeaşi popularizare, deşi Ion Aurel Pop analizează, pagină cu pagină, aberaţiile promovate de Boia în cartea lui.

Dar, încă o dată spun, acei câţiva intelectuali care se declară exponenţi ai societăţii civile caută, prin mass-media, să-şi impună punctul de vedere, iar românii, care sunt puţin doritori să se documenteze, iau de bune spusele lor.

Alături de Lucian Boia se află Neagu Djuvara care, deşi nu este istoric, se prezintă ca istoric, permiţându-şi tot felul de elucubraţii, care mai de care mai fantasmagorice, pe care Editura Humanitas – fosta Editură Politică – le promovează cu dezinvoltură. Pentru cine nu ştie, Editura Politică era la vremea respectivă cea mai bine dotată din punct de vedere tehnic, avea rezerve valutare – pentru că tipărea operele lui Ceauşescu în limbi de circulaţie internaţională. Ea a fost dăruită de ministrul Culturii, Pleşu, amicului său Liiceanu. Fără niciun ban!? S-a şi publicat textul prin care se încredinţează editura domnului Liiceanu. Cei doi fiind, nu-i aşa, dizidenţi, cum se susţine în Jurnalul de la Păltiniş… Dar, despre asta poate vom mai avea prilejul să discutăm.

Recent, am fost la o emisiune în legătură cu o carte despre Veturia Goga, supranumită “privighetoarea lui Hitler”. Nişte aberaţii!!! Or, această carte a fost prezentată şi la televiziune, şi la radio, şi în numeroase ziare ca fiind o mare descoperire: iată, soţia primului ministru Octavian Goga, poetul naţional, era spioană, când cu Hitler, când cu sovieticii, când cu Carol al II-lea, când cu Gheorghiu-Dej. Ce mai, o depravată!, o persoană de cea mai joasă speţă… Minciuni ordinare, promovate de societatea civilă!…”


Categorii

1. DIVERSE, Istorie, Razboiul impotriva Romaniei, Tradarea intelectualilor

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Ioan Scurtu – critici dure adresate DEMITIZATORILOR DE SERVICIU

 1. Frumos spus. Sper sa le taie finantarea sponzorii, la cei trei muschetari, sau sa le dea Dumnezeu acestor trubaduri treaba in alte domenii ca sa se mai relaxeze, ca vad ca nu prea obosesc incat sa se pensioneze singuri: gradinarit, pictat pe sticla, impletit cosuri etc.

 2. Profesez ca invatatoare de 17 ani.Am avut sansa sa predau in primii 5, 6 ani o istorie adevarata cu izvoarele de inceput ale istoriei, cu Burebista, Decebal, razboaiele romane, formarea voievodatelor, formarea poporului roman si a limbii romane, marii voievozi ai nostri,regimul fanariot, Cuza, regii care au facut independenta si Romania mare, razboaile mondiale si chiar comunismul.Le insuflam copiiilor dragostea de tara.Manualele erau atractive, simple sub forma unor istorioare pe intelesul elevilor.Acestia erau incantati de ora de istorie intrucat ii acordam mare atentie.Le placeau voievozii foarte mult.Plus ca mai completam din scriitori de povesti istorice ca Dumitru Almas, D.R .Popescu.Un elev m-a intrebat ce s-ar fi intamplat daca nu am fi fost cuceriti de romani si trebuia sa dau un raspuns ca eram profesoara.Si mi-a venit in minte sa-i spun ca poate am fi vorbit alta limba.Deci elevii erau preocupati de aceste cunostinte despre tara lor, iar invatatorul avea darul sa-i introduca in acesta disciplina prin mult tact pedagogic.In anii din urma, 7,8 sa fie, imi venea greu sa mai predau istorie intrucat manualul nu este istorie .Istoria cred eu se preda neaparat cronologic, elevul sa-si faca ideea despre timp, cele doua ere(era noatra si inaintea erei noastre strict legate de nasterea lui Hristos lucru foarte greu de predat si de inteles, secolele(impartirea pe secole se face iar greu si e greu de priceput).In manualele de acum,lectiile nu mai sunt cronologice, se dau franturi din cronicari, scriitori ,iar elevul de clasa aIV a sa le comenteze si sa le raporteze la textul propriu zis al lectiei.Se amesteca civilizatiiile europene cand bietul copil nu are notiunea de spatiu bine formata , nici cea de timp.Este o babilonie acest instrument care nu ajuta cu nimic profesorul, dar apoi elevul.Noroc ca am invatat la viata mea cat de cat istoria si stiu ce am de facut, cum sa selectez lectiile cum sa le grupez metodic ca sa le priceapa.Ma intreb ce istorie va sti despre Romania un elev de azi de clasa a IV a care va fi adultul de maine si poate va ajunge invatator ca mine.Am facut si eu Universitatea Spiru Haret din Bucuresti si nu regret caci au fost profesori foarte buni si exigenti.Nu te obliga nimeni sa inveti decat daca iti placea .

 3. ei nu sunt demitizatori,pentru ca nu au ce fel de mituri istorice sa demaste,de vreme ce istoria noastra nu le contine,ci mistificatori ai istoriei noastre!

 4. P.Pavel
  Traim intr-o plina perioada a absurdului! De aproape un secol Transilvania apartine statului numit Romania, ca urmare a participarii Romaniei in primul razboi mondial de partea Puterilor Antantei!
  Sa reamintim de sacrificiile deosebit de mari ale Romaniei: la o populatie de 7,4 mil. locuitori, a inregistrat 800.000 victime (morti, raniti si disparuti, militari si civili) si cu uriase suferinte indurate de populatia civila, aflata sub ocupatia militara a trupelor Puterilor Centrale, inclusiv a celor maghiare.
  Noile granite au fost trasate de comisii de experti aliati, dupa singurul criteriu- cel etnic- avand la baza principiul autodeterminarii popoarelor lansat de presedintele
  Statelor Unite Woodrow Wilson.
  In prezent, Romania are 20.121.641 locuitori,din care populatia de etnie romana reprezinta 88,92% iar maghiarii 6,5 %.
  In Transilvania, au fost recenzati 6.789.250 locuitori din care si-au declarat etnia
  6.410.577 loc. Populatia de etnie romana, numara 4.794.577 locuitori (74,78%) iar populatia de etnie maghiara numara 1.216.666 loc. si reprezinta 18,97% .
  Daca in urma propagandei absurde, desfasurata de revizionistii maghiari, Transilvania ar fi anexata la Ungaria, Statul Maghiar isi va mari numarul de locuitori cu
  5.572.584, din care 4.794.577 sunt de etnie romana!!
  Trebuie precizat ca romanii din Transilvania vorbesc aceiasi limba, au aceeasi credinta, au aceleasi calitati si defecte, sau omogenizat complect si nu se poate invoca, nici criteriul religios si nici cel etnic, pentru desprinderea Transilvaniei, nici chiar sub forma unei Transilvanii independente, invocandu-se asa numita ,,complementaritate”
  cu populatia maghiara.
  Suferintele indurate de romani, in timpul teroarei horthyste, atitudinea ostila a
  populatiei civile maghiare, intre anii 1940-1944, constitue un avertisment serios, ca asemenea evenimente se pot repeta in viitor!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare