IPS PIMEN, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, INTERNAT PENTRU CORONAVIRUS. Transferul cu elicopterul la Bucuresti starneste SCANDAL din partea haitelor de anti-ortodocsi. RASPUNSURILE oficialilor implicati, ale oamenilor Bisericii (si VIDEO). Pozitia uimitoare a unui CONSILIER USR, care demasca MANIPULARILE si INCERCAREA DE A CREA UN VAL DE URA SI DE ISTERIE IN MASA directionate impotriva “inamicului” BISERICA ORTODOXA

22-04-2020 11 minute Sublinieri

Basilica:

Starea generală de sănătate a Arhiepiscopului Pimen este bună, anunță reprezentanții Spitalului Matei Balș

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost transferat luni seară la Institutul „Matei Balș” din Capitală, reprezentanții Bisericii confirmând că are simptome de Covid-19 de gravitate medie. Purtătorul de cuvânt al spitalului bucureștean a relatat marți că ierarhul are o stare generală bună. Cei împreună cu care a oficiat liturghia de Înviere la Suceava nu prezintă simptome.

Părintele Arhiepiscop Pimen, cel mai vârstnic ierarh român, a fost adus luni seară la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București cu un elicopter al Ministerului de Interne. Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a afirmat la Realitatea PLUS că ierarhul nu era intubat, dar urma să fie internat la Terapie Intensivă, având în vedere vârsta sa înaintată.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat pentru Agerpres că arhiepiscopul „are o pneumonie medie-severă”, cu „o simptomatologie clară de contaminare cu COVID-19”. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a declarat marți pentru Libertatea că starea generală a părintelui arhiepiscop este bună.

Vasile Bănescu a anunțat că Direcția de Sănătate Publică Suceava urma să facă ancheta epidemiologică la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, unde își are sediul Arhiepiscopia. „Până în acest moment, toți cei de acolo sunt bine, inclusiv cei ce au slujit la Înviere alături de arhiepiscop”, a menționat Vasile Bănescu.

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen are 90 de ani. A intrat în monahism în 1957 și a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în 1991.

***

Suceava | Episcopul vicar, îndemn la rugăciune pentru IPS Pimen: Avem această datorie de suflet

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților transmite un îndemn la rugăciune pentru Înaltpreasfințitul Părinte Pimen care se află internat la Spitalul „Matei Balș” din Capitală în urma infectării cu noul coronavirus.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul spune că este cuprins de tristețe cu gândul la starea de sănătate a IPS Pimen și cheamă la înmulțirea rugăciunii.

„Avem această datorie de suflet față de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, ca unul care ne-a purtat și el în rugăciune, ne-a binecuvântat, ne-a iertat, ne-a povățuit cu dragoste și ne este, pentru toți, de atâtea decenii, un adevărat părinte duhovnicesc”, transmite PS Damaschin.

Mesajul integral transmis marți, 21 aprilie 2020:


Iubiți frați preoți,
Cinstiți viețuitori ai sfintelor mănăstiri,
Iubiți credincioși,

În aceste zile de prăznuire a Sfintei Învieri a Domnului Iisus Hristos, pe lângă marea bucurie a sărbătorii suntem cuprinși și de tristețe cu gândul la starea de sănătate a Părintelui nostru Arhiepiscop Pimen.

Vă îndemn, din toată inima, să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu pentru ca El, Doctorul de suflete și de trupuri, să aducă însănătoșire Înaltpreasfințitului pentru a-l avea iarăși, cu puteri înnoite, în mijlocul obștii credincioșilor din Bucovina.

Așa cum bunul vlădică ne-a învățat de atâtea ori, să stăm uniți în același gând, unul pe altul întărindu-ne și îmbărbătându-ne, rămânând conștiincioși în ascultările pe care le avem rânduite, în duh de pace și împreună-lucrare.

Avem aceasta datorie de suflet față de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, ca unul care ne-a purtat și el în rugăciune, ne-a binecuvântat, ne-a iertat, ne-a povățuit cu dragoste și ne este, pentru toți, de atâtea decenii, un adevărat părinte duhovnicesc.

Cu credință neclintită în purtarea de grija a lui Dumnezeu și cu nădejde în puterea Lui vindecătoare și mângâietoare, vă spun tuturor Hristos a înviat!

† Damaschin Dorneanul
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților


A se vedea si:

INTERVIU EXCLUSIV | Arhiepiscopul Pimen la împlinirea vârstei de 90 de ani

***

Stirile ProTV:

Cine a decis ca IPS Pimen al Sucevei să fie adus cu elicopterul la Bucureşti

Sunt clipe de cumpănă pentru Înalt Preasfințitul Pimen al Sucevei și Rădăuților. În vârstă de 90 de ani, acesta a fost diagnosticat cu coronavirus.

Pentru că era extrem de slăbit și avea febră, s-a decis aducerea lui marți în București, la ”Institutul Matei Balș”.

În același elicopter care l-a transportat s-a aflat și un pacient, mai tânăr, dar în stare critică.

În privința Înalt Preasfințitului Pimen, medicii își păstrează doza de optimism, pentru că, spun ei, în ciuda vârstei, nu are boli cronice.

De statura unui copil, plăpând și cu o voce domoală, Înalt Preasfințitul Pimen le-a transmis oamenilor binecuvântări și sfaturi înțelepte de Paște.

A fost prezent inclusiv luni la biserică la Sfânta Liturghie, înainte să fie diagnosticat pozitiv cu Covid-19.

Înalt Preasfințitul Pimen: ”Trebuie să vin în ajutorul celor aflați în nevoie, este un război, un război sufletesc, un război social, un război în domeniul faptelor de întrajutorare, în prima linie se află medicii și întreg corpul sanitar, se află oamenii care au menirea, care trebuie să asigure ordinea și măsurile de prevenire a îmbolnăvirii. Trebuie să stăm departe unii de alții fizic, nu și sufletește, trebuie să stăm în casele noastre’”.

Nu el a cerut să fie dus la București

Fost călugăr și stareț al mănăstirii Putna, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților are 90 de ani. Ierarhul a început să se simță rău încă de joi, dar starea de sănătate i s-a înrăutățit luni.

A ajuns la spitalul din Suceava în stare de urgență, destul de afectat, spun medicii de acolo, slăbit, cu temperatură și o imagine a bolii medie spre severă.

Rezultatul testului a fost pozitiv și s-a decis transportarea pe cale aeriană cu un elicopter, împreună cu un alt pacient în vârstă de 40 de ani, în stare gravă și ventilație mecanică, la Institutul ”Matei Balș” din Capitală.

De precizat că nu ierarhul a cerut să fie adus la București, ci medicii au decis acest lucru.

Pe durata zborului, atât Înalt Preasfințitul, cât și cel de al doilea pacient transportat, ambii în stare stabilă, dar și cele 6 cadre medicale și pilotul au purtat echipamente complete de protecție.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: ”A fost o misiune deosebită de noapte, făcută cu elicoptul MI 8. Spitalul Județean Suceava a avut nevoie de sprijin cu acești pacienți, erau critici, iar numărul din ATI de acolo e foarte mare, a pacienților din ATI, e posibil să fie și alte solicitări”.

Acum, înaltul ierarh este internat într-o rezervă, unde este monitorizat permanent.

Are pneumonie medie spre severă și este monitorizat permanent.

”Este o persoană cu o viață cumpătată”

Dr. Adrian Marinescu, Institutul ”Matei Balș”: ”Din fericire, este o stare generală bună, vorbim de o infecție cu Sars Cov 2 medie, asta înseamnă că există pneumonie, dar nu sunt complicații importante. Așa cum știm, această infecție poate să evolueze imprevizibil, dar e o persoană cu o viață cumpătată, care nu are boli preexistente importante, e un exemplu pentru noi toți cum ar trebui să fim”.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a demarat o anchetă epidemiologică la Mănăstirea Sfântul Ioan.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: ”IPS Pimen a slujit la Înviere și în cursul dimineții de ieri, firește înconjurat de un sobor de slujitori de la mănăstirea din Suceava. Din câte știu, nu a ieșit din mănăstire, nici nu au intrat persoane din afara comunității, dar mănăstirea are aproximativ 20 de persoane, desigur rămân în izolare”.

Înalt Preasfințitul Pimen s-a implicat în ajutorarea cadrelor medicale din prima linie și a trimis Spitalului Județean Suceava, din partea bisericii, două aparate de ventilație.

IPS Pimen: ”Nu e de ajuns să-i spui celui care vine să ceara ajutor: ”mergi în pace”, ci trebuie să-i dai ceva”.

Vasile Bănescu: ”A fost văzut întotdeauna ca un om foarte cald, ierarh părinte blând și foarte prezent în eparhia sa și în mijlocul comunităților. A fost present, a slujit de Înviere, a predicat inclusiv despre importanța grijii pe care trebuie să o avem în acest context”.

L-a adus pe Regele Mihai la Mănăstirea Putna

IPS Pimen: ”Astăzi trecem printr-o mare încercare privind sănătatea trupului, viața noastră, anume epidemia cauzată de coronavirus. Remediul pentru acum e să dăm ascultare recomandărilor și îndrumărilor medicilor, respectând măsurile, ținând seama de principiul Sfintei Scripturi, întăi firescul, apoi duhovnicescul”.

Ierarhul a fost cel care, în 1992, l-a invitat pe Regele Mihai la Mănăstirea Putna.

Preot de la Putna: ”A venit multă lume din sate, l-au întâmpinat cu lacrimi în ochi și i-au mulțumit Înaltului că a făcut acest gest de reconciliere. A venit cu Regina Ana și au fost primiți frumos, au venit cu nepotul, a fost tare frumos, a fost tot așa în zile de Paste, a fost ca o coborâre a păcii Învierii spre o țară zbuciumată, o țară care nu știa încotro va merge”.

Înalt Preasfințitul Pimen este cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod.

***

Romania TV:

Arhiepiscopul Tomisului, noi detalii despre starea de sănătate a ÎPS Pimen: “Nădăjduim să rămână între cei care îl iubesc atât de mult”

Într-o intervenţie telefonică la România TV, ÎPS Teodosie a făcut noi precizări referitoare la starea de sănătate a ÎPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus și a fost adus la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti cu un elicopter.

Arhiepiscopul Tomisului spune că starea de sănătate a ÎPS Pimen este deocamdată stabilă.

Este stabilă și nădăjduim că un om puternic ca ÎPS Pimen să rămână între credincioșii care îl iubesc atât de mult. E un model pentru mine, e un mare patriot. E iubitor de tot ce e curat și sfânt, toți ne rugăm și îl iubim.

Cei care spun așa (n.r. că nu trebuia luat cu elicopterul) sunt absurzi, trebuia să fie transportat cu elicopterul. Orice român are dreptul la așa ceva. Cei de la SMURD nu întreabă ce funcție are. E o discriminare! Cine a fost împotrivă nu are sentimente, nu are credință, nu ai ce să îi ceri.

Biserica a fost și este marginalizată! Oriunde poți să mergi, la farmacie, la spital, numai la biserică nu poti. Biserica nu a fost pregătită să dea un răspuns celor care au dat această Ordonanță. Credincioșilor li s-a luat dreptul la religiozitate. Nu s-a mai pomenit în istorie așa ceva, o perioadă atât de lungă, chiar în Postul Mare.

Sunt convins că relaxarea trebuie să înceapă cu biserica, pentru că prea mult au stat închise. Credincioșii ne spun: ne îmbolnăvim, biserica este spitalul neamului, coloana vertebrală a poporului. Biserica a fost în toate războaiele, pe front, nu a lipsit de la ostașii noștri, iar acum, Biserica lipsește din țara ei, din neamul în care s-a născut., a spus ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la România TV.

Ministrul Sănătăţii a explicat că IPS Pimen a fost transportat la Bucureşti, la solicitarea medicilor din Suceava, iar în zilele următoare urmează să aibă loc o anchetă epidemiologică.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a fost confirmat ca infectat cu noul coronavirus şi a fost adus luni la Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Bucureşti, cu un elicopter, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

*

De ce a fost transferat ÎPS Pimen la Bucureşti: “Nu putem să asigurăm condiţii potrivite pentru tratarea unui pacient de vârsta sa”

Înaltpreasfințitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost confirmat cu coronavirus. El a fost transferat de la spitalul din Suceava la Bucureşti cu elicopterul, transfer care iscat nenumărate controverse, principala acuzaţie fiind aceea de tratament preferenţial. Generalul în rezervă Ionel Oprea, care conduce spitalul din Suceava, a explicat, pentru site-ul Dela0.ro, motivele care au stat la baza deciziei de transfer al înaltului prelat la Bucureşti.

ÎPS Pimen are 90 de ani, vârstă la care o infecție simptomatică cu coronavirus poate avea consecințe fatale. Generalul Oprea, doctorul militar care asigură conducerea spitalului sucevean, a încercat să facă lumină în situaţia transferului ÎPS Pimen.

El spune că aparţinătorii (colegii ÎPS Pimen – n.red.) şi medicul de sector au insistat ca pacientul să fie transferat la Iași sau la București.

Dr. Oprea adaugă, însă, că au fost şi motive mult mai întemeiate decât insistenţa apropiaţilor, cum ar fi condiţiile minimale pe care le oferă spitalul din Suceava în acest moment: “Nu am colectiv încadrat. Am pornit cu acest spital de la 10% capacitate. Acum suntem undeva la 60%. Nu avem oameni. Nu avem infirmiere, brancardieri. Sunt la rândul lor bolnavi și nu s-au întors încă. Avem 480 de pacienți la o capacitate de o mie de paturi și abia am putut asigura turele. Am avut probleme să asigurăm personalul medical și de Paște. Avem practic personal cât să facem față minimal“. 

Medicul spune că au fost transferaţi şi alţi pacienţi din spitalul de la Suceava către alte spitale din ţară, sugerând că nu poate fi vorba despre un tratament preferenţial în cazul ÎPS Pimen. Deciziile de transfer s-au luat, însă, în cazul unor persoane aflate fie în stare foarte gravă, ventilate mecanic, fie cu anumite complicații, dar în afara grupului de risc: “Băiatul de 45 de ani, în același transfer cu episcopul. A mai fost un medic militar anestezist de la Cluj, care a zis că vrea să fie acasă. Și o colegă de aici transferată la Matei Balș“.

Directorul spitalului sucevean spune că înaltul prelat nu era într-o stare chiar bună şi nu au vrut să-şi asume riscul de a-l pierde, ţinând cont de vârsta sa înaintată: Din ce am înțeles nu era chiar bine, era mediu-sever. Iar noi nu putem în acest moment să asigurăm condiții potrivite pentru tratarea unui pacient de vârsta sa. Nu puteam risca“.

Potrivit unei analize realizate desite-ul Dela0.ro, cel puțin 16 români cu vârste peste 75 de ani au decedat în Spitalul Județean Suceava în ultimele trei săptămâni, fără ca, în cazul lor, să se pună problema vreunui transfer. Pe 19 aprilie a murit o persoană de 79 de ani. Pe 15 aprilie, una de 83 de ani. Pe 10 aprilie, una de 87 de ani. Pe 3 aprilie, două persoane de 84 și 85 de ani.

Medicul Mircea Dinu Bordiniuc de la SJU Suceava se întreabă de ce s-a impus transferul episcopului BOR dacă tratamentul e același pentru toți pacienții indiferent de spital și dacă există totuși medici pe secția de terapie intensivă, care se ocupă de cazurile grave. Dr. Bordiniuc este de părere că o astfel de decizie este o formă involuntară de recunoaștere a faptului că la București un pacient primește un tratament mai bun.

Totodată, într-o postare pe Facebook, Bordiniuc se întreabă de ce nu sunt transferați și ceilalți pacienți de la Suceava, dacă transferul episcopului BOR are justificări concrete legate de situația personalului medical.

***

Catalin Sturza:

Ziua de sărbătoare și scandalul de ponegrire a unui ierarh, a Bisericii sau a credinței creștine. Astăzi a fost rândul Înaltpreasfințitului Pimen al Suvevei, un ierarh în vârstă de 90 de ani care e suspectat că ar fi infectat cu Covid 19 și care a fost transferat cu elicopterul la București. Propaganda a speculat că ierarhul ortodox ar fi beneficiat de anumite privilegii.

Câteva precizări, făcute într-un articol de pe portalul Adevărul.

Nu a fost vorba despre un privilegiu al IPS Pimen, ci a fost o decizie a medicilor + Smurd, pentru că aveau de transferat un pacient grav la București.

IPS Pimen ar fi trebuit să ajungă la Iași, dar ca să nu complice transportul i-au dus pe ambii pacienți la București.

Nu sunt singurii transferați de acolo la București, au mai fost și alții zilele dinainte.

Să ne rugăm pentru sănătatea Înaltpreasfințitului Pimen! Și pentru răbdarea și credința noastră.

***

Dragoș Geamănă (consilier local USR sector 5, psiholog):

Este incredibil cât de departe pot să ajungă ura și iresponsabilitatea unor indivizi.

Dar atunci când acestea vin din partea unor oameni politici, deputați, senatori ori miniștri, sunt cu atât mai dezgustătoare. În special atunci când astfel de oameni politici se urcă pe un val de isterie de masă într-o perioadă de stare de urgență, în care nervii tuturor sunt oricum întinși la maxim, pentru a instiga împotriva unei întregi categorii sociale, în cazul de față împotriva clerului Bisericii Ortodoxe și a creștinilor ortodocși. Mai ales atunci când se folosesc manipulări pentru a construi o imagine falsă.

Arhiepiscopul Pimen nu “a plecat cu elicopterul la plimbare”, ci este bolnav. A fost transportat împreună cu un alt bolnav la un alt spital în care doctorii au considerat că are mai multe șanse de recuperare.

Nu l-a luat SMURDUL cum l-a luat “elicopterul Școlii de Aviație pe Dragoș Titea, fost secretar de stat PSD ca să se ducă de la București la mare că era aglomerație pe A2”. Nu a zburat ca “Dragnea și Dăncilă care aveau mare ”dragoste” față de elicopterele de stat”. Nu poate fi comparat Pimen cu “Răzvan Cuc, ministrul PSD al transporturilor care se plimba cu elicoptere private plătite de CNAIR (115.000 lei pentru 3 zboruri)”. Nici cu “senatorul PSD Verginel Iordache care a fost dus cu elicopterul SMURD de la Suceava la București pentru că avea o diaree“. Nu poate fi comparat nici chiar cu “Marcel Vela, ministrul de interne PNL, senator de Caransebeș, care s-a dus cu elicopterul MAI la el în circumscripție să depună o coroană la o înmormântare”.

Ce încearcă să ne spună un deputat în Parlamentul României? Că dacă ești înalt prelat al Bisericii Ortodoxe și ai ajuns să te îmbolnăvești nu ai dreptul să fii transportat cu elicopterul? Ai mai puține drepturi decât alți cetățeni români? Îți este suspendat dreptul la asistență medicală? Avem cumva cetățeni de rangul doi? Dacă este ceva greșit și trebuie reparat este eventual faptul că ar putea fi necesare mai multe elicoptere, mai multe salvări, drumuri mai bune sau o mai eficientă împărțire a paturilor pe spitale și secții. În nici un caz faptul că un preot primește asistența medicală de care are nevoie. Nici măcar dacă este înalt ierarh.

Dacă transportarea IPS Pimen cu elicopterul de la Suceava la București ar fi împiedicat în vreun fel salvarea unui alt cetățean român, dacă IPS Pimen ar fi fost avantajat pe nedrept în fața altui bolnav, ar fi putut fi o discuție. Dar așa, nu este altceva decât o încercare de poziționare împotriva unui inamic construit imaginar, împotriva căruia să instigi un val de ură, val pe care să te urci ulterior, ca să poți spune apoi “am avut dreptate, electoratul ne susține”.

Am ezitat să mă refer la elucubrațiile altui coleg din USR, Andrei Caramitru, care a folosit de curând un limbaj de o violență extremă la adresa clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe, în ideea că dreptul la libera exprimare nu trebuie restrâns.

Însă astfel de atitudini se pot transforma în acte de violență fizică, în special în situațiile în care isteria de masă este foarte ușor de declanșat. Din fericire, capacitatea unor astfel de persoane de a stârni și de a incita oamenii unii împotriva altora s-a dovedit a fi destul de redusă până acum.

Din păcate, atitudinile pe care le condamn în acest mesaj au potențialul de a trezi acțiuni care ar putea fi foarte ușor să devină imposibil de controlat. Având în vedere tensiunea socială care se resimte destul de acut în aceasta perioadă, este destul de ușor ca prin manipulare și apelul la emoții negative și la partea irațională a mulțimilor, pe fondul unor campanii de denigrare care s-au întins pe parcursul unor ani de zile, să se creeze o adevărată isterie de masă. În acest fel, nevoia de control și de a identifica vinovați ar putea să fie îndreptată împotriva unor întregi categorii sociale.

Acest lucru poate face ca viitoarele campanii electorale să fie excesiv de divizive, iar viitoarele guvernări, chiar dacă sau (mai ales dacă) nu vor întruni majorități confortabile, vor putea fi din ce în ce mai excluzive, cei care vor pierde urmând să fie foarte puțin reprezentați în mod real, ceea ce va avea drept consecință o reducere a democrației.

Mă delimitez public de astfel de atitudini, bazate în exclusivitate pe prejudecăți manifestate de-a lungul timpului, pe presupoziții false și iraționale și pe procese de intenție, care încurajează în mod direct și pe alții să adopte atitudini violente, fie si doar verbale sau declarative. Sau, mai rău, bazate strict pe dorința de a manipula și de a construi în imaginația electoratului un inamic pe care să îl poți “învinge” în mod facil. În special atunci când astfel de atitudini vin din partea unor colegi de partid.

Consider că din partea oamenilor politici și în perioade cum este aceasta prin care trecem acum, este absolut necesar să existe dovezi de reținere și responsabilitate.

***

Pimen Suceveanul, în discursul de la 90 de ani, își anunță testamentul

Crai Nou (august 2019):

„Sunt copilul răsfăţat al bucovinenilor”

„Bucovina rămâne fără egal”, este convins Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen

„Vă felicit din adâncul inimii, urez mulţi ani fericiţi, să fiţi aşa cum aţi fost: ambiţios, energic şi ascet, ascetismul fiind, de-a lungul istoriei, una dintre manifestările foarte sănătoase. Să vă dea Dumnezeu în continuare sănătate!” a urat profesorul universitar doctor Mihai Iacobescu, accentuând că, la aniversarea sa, ÎPS Pimen se bucură „de un extraordinar buchet de oameni care au venit să vadă ce se spune despre Înalt Stătătorul instituţiei celei mai populare şi mai puţin contestate”. „Sunteţi un privilegiat!” a „decretat” istoricul Mihai Iacobescu. Au mai luat cuvântul consilierul judeţean Mihai Grozavu, arhitectul Oliviu Boldura, maica stavroforă Irina-Margareta Pântescu, stareţa până de curând a Mănăstirii Voroneţ, Vasile Mocanu, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

La rându-i, Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen a arătat că în ciuda faptului că se pierde „simţul frumosului autentic”, Bucovina continuă să-l păstreze. „În port, obiceiuri legate de credinţă şi tradiţii (…) Bucovina rămâne fără egal”.

Înalt Prea Sfinţia Sa a spus audienţei că lasă „cu limbă de moarte” ca la slujba înmormântării „să se audă Balada lui Ciprian Porumbescu”, care „este istoria Bucovinei, arătând durerea şi câteva momente de bucurie”. „Eu am să scriu în testament cum să fie înmormântarea, coşciugul este pregătit, l-am probat şi am stat acolo comod… Sunt pregătite şi ştergarele (…) Mulţumesc pentru cele hotărâte şi înfăptuite, de către Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Suceava. Nu le meritam pe atât pe cât s-a spus. Dar am acceptat, pentru că sunt copilul răsfăţat al bucovinenilor. Aşa simt eu şi aşa m-aţi prezentat dumneavoastră li s-a adresat Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen Sucevenul, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, celor veniţi să-l felicite la împlinirea vârstei de 90 de ani.

În încheierea manifestării, corul studenţilor teologi a evoluat cu mai multe piese preferate ale ÎPS Pimen, iar violonistul Adrian Semeniuc a interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu.

Foto: CRISTI TURCULEŢ


Categorii

1. DIVERSE, IPS Pimen, IPS Teodosie Petrescu, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, PS Damaschin Luchian, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “IPS PIMEN, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, INTERNAT PENTRU CORONAVIRUS. Transferul cu elicopterul la Bucuresti starneste SCANDAL din partea haitelor de anti-ortodocsi. RASPUNSURILE oficialilor implicati, ale oamenilor Bisericii (si VIDEO). Pozitia uimitoare a unui CONSILIER USR, care demasca MANIPULARILE si INCERCAREA DE A CREA UN VAL DE URA SI DE ISTERIE IN MASA directionate impotriva “inamicului” BISERICA ORTODOXA

  1. Dragoș Geamănă: impresionant. Să-ți țină Domnul acest cuget până la sfârșit, orice ar fi.

  2. Se subtiaza randurile.Cand voi fi mai putin obost,desi nu fac nimic,o sa scriu ceva ,referitor la rvenirea lui Antihrist,care n-a venit de pastele evreilor si in care venire au crezut multi,daca va amintiti cumva.Situl il poate pune admin iarasi,DOMNA AJUTA!

  3. Multmilostivul Dumnezeu și Măicuța Domnului să-l ocrotească, împreună cu rugăciunile Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și a tuturor Sfinților din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și a tuturor Sfinților care din veac au bineplăcut Domnului !!!

  4. De-acum incolo vor deveni obisnuintza, atacurile statului secular si neomarxist impotriva Bisericii Ortodoxe Romane, a preotilor si a credinciosilor ortodocsi!

  5. Pingback: Oficial: TOTI PREOTII CARE S-AU IMPARTASIT CU IPS PIMEN AU IESIT NEGATIV LA TESTELE PENTRU COVID-19! Acelasi lucru si la CLUJ, dupa Liturghia din martie de la Mitropolie: NICIUN CAZ DE CORONAVIRUS IN BISERICA, dupa scandalul abject antiortodox creat de pr
  6. Pingback: ÎPS PIMEN S-A MUTAT LA VEȘNICA ODIHNĂ, ca victimă a pandemoniei de coronavirus. EPISCOPUL MACARIE: "Ați fost luat de pe front, Părinte Arhiepiscop, oștean de frunte și veteran al unei Biserici luptate atât de greu acum. Căci, într-adevăr,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare