La Marseillaise, imnul revolutiei franceze, suierat in urechile tarilor arabe. PROPAGANDA SI CONTRA-PROPAGANDA PE AGENDA REVOLTELOR DIN ORIENTUL MIJLOCIU

25-03-2011 5 minute Sublinieri

Considerand, probabil, ca tarile arabe nu sunt indeajuns de bine scuturate de miscarile de revolta, Franta, singura tara care a reusit sa aiba un imperiu si un imparat revolutionar (Napoleon I) care a dus Marseillaise pana la portile Moscovei, a amenintat, prin vocea israscibilului Nicolas Sarkozy, ca Libia nu este deloc un accident, ci un precedent. Precedent de interventie in tarile arabe de partea ”revolutionarilor”, desigur. Nu e intamplator ca aceasta declaratie vine de la presedintele Frantei. Si legatura nu este neaparat revolutia, ci mai degraba discursul puternic anti-islamist sustinut de Nicolas Sarkozy. Se pare ca ne aflam in fata unui conflict tot mai sustinut – artificial creat – intre ”civilizatii”. E de semnalat rolul “mesianic” pe care Europa si-l aroga, cu Franta-n frunte, asupra modului care spatiul arab poate fi, initial, deconstruit (ironia ironiilor, deconstructia nihilista este creatia unui ganditor francez de origine araba) si apoi reconfigurat ca un spatiu colonizat. Nu e clar inca daca acestea sunt reveriile unui presedinte in lipsa crancena de popularitate (ne aducem aminte ca Germania nu impartaseste deloc astfel de avanturi militariste in spatiul arab) sau lucruri care prefigureaza o cale ”europeana” de actiune in zona…

In mod cert, dincolo de problematica de mai sus, exista tendinta de a rasturna regimurile autoritare din tarile arabe. ”Hazul” este ca unii re-folosesc teoria rasuflata a ascunderii marotei numite “Al Qaeda” in spatele acestor miscari de revolta. Pai, cand Obama si Sarkozy insusi sprijina aceste miscari de revolta, prin declaratii publice si ditamai interventiile militare, atunci din doua una: ori marile puteri sprijina revoltele initiate de Al Qaeda, ori sunt atat de incompetente serviciile secrete ale marilor puteri incat nu au aflat ce stiu ”schnekerii” din Romania. 🙂 Trebuie sa recunoastem absurditatea ultimei ”ipoteze” si, cum Al Qaeda este un spectru folosit, de la 9/11 doar pentru a speria lumea si justifica masurile de control si supraveghere, ramane valabila doar ipoteza ca marile puteri sprijina revoltele din tarile arabe, desi acestea duc la haos si instabilitate ce fac zona Orientului Mijlociu total impredictibila.

Al doilea material e perfect insa pentru a pune in contrast discursul propagandistic prin care se justifica acum interventia in tarile arabe si ceea ce se preconizeaza a urma. Lasand la o parte teoria aberanta legata de Al Qaeda – la fel de propagandistica – este deosebit de relevant cum este data ca sigura prabusirea regimului dictatorial actual din Arabia Saudita, producator strategic de petrol in zona, si veriga-cheie pentru asigurarea – sau dinamitarea totala – a status-quo-ului. In mod previzibil, teoria fundamentalismului islamic ce va castiga de pe urma revoltelor (care, de altfel, nu va ramane doar teorie, insa nu din cauza de Al Qaida) ar putea fi, de pilda, discursul propagandistic Israelului pentru a justifica interventii militare proprii in zona, pentru a se apara de ”bestia” dezlegata acum pretutindeni de “justitiarismul” euro-american.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat toţi liderii arabi că riscă o intervenţie similară celei din Libia, dacă vor comite violenţe vizând populaţia civilă, relatează EUobserver.

Liderul de la Elysee a declarat joi, în marja summitului NATO de la Bruxelles, că Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU, care autorizează raidurile vizând Libia, a creat cadrul legal şi precedentul politic pentru “responsabilitatea de a apăra”.

Referindu-se la violenţele din Siria, el a explicat: “Fiecare lider ar trebui să înţeleagă, mai ales fiecare lider arab, că reacţia comunităţii internaţionale şi a Europei va fi, de acum, aceeaşi, vom fi de partea protestatarilor paşnici”.

Sarkozy a spus că este dispus să tolereze un anume nivel de violenţă, dar orice ţară care ordonă armatei sale să deschidă focul asupra mulţimii înseamnă că depăşeşte linia roşie. “În orice democraţie există manifestaţii ce pot deveni violente. Dar nicio democraţie nu poate accepta ca armata să împuşte protestatari. Aceasta este poziţia Franţei şi ea nu se va schimba”, a subliniat liderul francez.

El a făcut o diferenţă între Egipt, Tunisia şi chiar Yemen – unde zeci de persoane au fost ucise, dar unde forţele militare au început să dezerteze – şi Libia, unde tancurile lui Gaddafi şi avioanele lui au pornit războiul împotriva rebelilor. Sarkozy a sugerat că ţara Coasta de Fildeş, unde forţele preşedintelui au deschis recent focul într-o piaţă, va fi următoarea pentru un vot ONU asupra unei intervenţii.

Amintind “scenele mişcătoare” cu rebeli din Benghazi celebrând sosirea avioanelor franceze, sâmbătă, şi “importanţa uriaşă” a implicării Emiratelor şi Qatarului, el a numit Libia “o oportunitate istorică pentru reconcilierea între două lumi”. “Ceea ce este în joc aici este Europa ca forţă politică, căile militare servind ambiţiilor sale politice, şi relaţiile ei cu lumea arabă”, a spus Sarkozy. “Este un moment extrem de important pentru viitorul politic al Europei şi pentru viitorul relaţiilor dintre Europa şi lumea arabă”, a conchis el.

Cu ce alt moment din istorie putem compara ceea ce se intampla acum in lumea araba: Egipt, Libia?

N-am sa intru in cursa lui Putin si n-am sa spun cruciadele. Nu cred ca se compara cu niciun moment din istorie. Este un moment unic in istorie care a fost regizat si este executat cu foarte multa exactitate de Al Qaeda. Dupa parerea mea, aceasta idee a eliberarii popoarelor arabe de sub unii dictatori este o plasa.

Al Qaeda este singura organizatie din lume care ar putea sa regizeze cu atata exactitate niste “revolutii” care sa aiba loc intr-o succesiune aproape perfecta: Tunisia, Egipt, Libia, Yemen, Bahrain. Aceasta operatiune nu are nimic la baza decat intarirea fundamentalismului arab, sub masca unei eliberari de dictatura, care initial va fi acoperita de o administratie democratica, dar se va transforma foarte repede intr-un fundamentalism arab.

Pare un moment cu mai multa tensiune si incarcatura inclusiv decat momentul in care Estul Europei a scapat de comunism…

Nu as face aceasta comparatie pentru ca acolo vorbeam de schimbarea unui sistem. A fost caderea Cortinei de Fier, a fost schimbarea socialismului ca forma politico-economica intr-un lant intreg de state. Aici nu vorbim de acest lucru. Aici orchestrarea este mult mai fina. Daca va uitati la ceea ce se intampla in Egipt, nu trebuie sa uitam ca unul din jucatorii importanti la masa discutiilor este fratia musulmana, care este sustinuta de Al Qaeda. In Tunisia, unul din jucatorii principali este o organizatie sustinuta de Al Qaeda. Aici vorbim de o orchestrare a unui inel arab in jurul Mediteranei care va crea o putere islamica. Nu spun ca e ceva rau. Spun numai ca daca este un lucru facut dupa modelul si asemanarea organizatiei Al Qaeda, atunci avem o problema.

Ce anume credeti ca vor tarile care au initiat actiuni in Libia?

Dupa parerea mea este o plasa. Interventia  a avut loc pe fondul unei dorinte mari a Frantei de a se afirma. Suntem in plina campanie electorala. Pe de alta parte, exista dorinta Italiei de a-si apara importurile de petrol si de gaze. Conducta de gaze ajunge in Sicilia din Libia, sa nu uitam ca cele 1,2 miliarde de barili/zi pe care ii arunca Libia in piata de petrol europeana nu sunt atat de importanti. Ei reprezinta 2% din totalul exporturilor de petrol, dar reprezinta foarte mult din punct de vedere al costurilor pentru ca, fiind un petrol dulce, foarte putin sulfurat este folosit in amestecul cu celelalte titeiuri pentru a putea sa scada preturile de rafinare si pentru a putea obtine produsele de combustibili ecologici pe care rafinariile trebuie sa ii produca in ziua de astazi. Ca atare, Italia are un interes major. Sigur ca la asta se adauga rezolutia ONU pentru protejarea populatiei libiene care era macelarita de propriul conducator. Interesant este ca in ceea ce priveste SUA si Anglia apare dragul de a apara un popor atunci cand este vorba de o tara bogata in petrol si mai putin de o tara saraca cum ar fi Eritreea.

Nu le-am vazut ducandu-se  acolo sau facand foarte mult rezolutii cu privire la acea tara. In orice razboi exista o cauzalitate economica. Nu cred ca de data aceasta petrolul a fost prima grija pentru care a inceput acest conflict ci mai degraba a fost o combinatie intre necesitatea politica a lui Sarkozy de afirmare, rezolutia ONU si petrolul.

Ce schimbari in alte regiuni ale lumii poate genera ceea ce se intampla acum?

Discutam aici de o schimbare a hartii lumii in general. Daca intr-adevar se creeaza natiuni unite prin marea putere islamica din Golful Persic si pana in nordul Africii, va trebui ca lumea sa aiba o cu totul alta viziune fata de aceasta zona. Vom avea o cu totul alta paradigma cu privire la energie si fata de modul de interactionare intre popoare. Sa nu uitam ca Germania in momentul de fata are o populatie musulmana destul de mare si in crestere, Franta de asemenea.

Care sunt urmatoarele tari care ar putea trece prin astfel de schimbari si in ce orizont de timp?

Vom vedea Yemenul si in mod cert Arabia Saudita. Am vazut ca regele a dat un decret prin care a dat bani beduinilor pentru a-i potoli. Parerea mea este ca tactica asta merge o data, de doua ori, dar nu o sa mearga foarte mult. O sa vedem Siria intrata in acest tablou. De asemenea, “jocul” inceput acum un an si jumatate in Iran nu s-a terminat. Sudanul este o tara cu foarte multe probleme, care cu siguranta va fi afectata de aceste schimbari si cred ca totul se va termina in Liban. Libanul a fost prima intrare a fundamentalismului arab in tarile care nu erau afectate, prin castigul pe care l-a avut Hezbala in aceasta tara.

Vor cu adevarat schimbarea aceste popoare? Cat a contribuit criza economica la starea de acum?

Probabil ca a avut si criza economica ceva de-a face cu aceste lucruri, insa nu cred ca aceste popoare au suferit mai mult in aceasta criza economica. Pe fondul crizei economice organizatia Al Qaeda a reusit sa se intareasca. Statele care pana acum tineau Al Qaeda ocupata cu alte lucruri au fost nevoite sa se concentreze asupra crizei economice si mai putin sa isi petreaca timpul combatand expansiunea Al Qaeda. Popoarele din aceste tari au adunat o nemultumire pentru ca, la fel ca si in tarile comuniste a existat o atmosfera dictatoriala.

Care este obiectivul pe termen scurt si mediu in aceste tari arabe care cunosc revolte populare?

Pe termen scurt obiectivulul lor va fi acela de alegeri “libere” pentru ca va fi de fapt doar o masca sub care va creste puterea fundamentalismului islamic. Modelul pe care il vor urma initial va fi unul cvasi-vestic, numai ca modelele vestice si-au demonstrat impotenta in tari islamice. Nu cred ca este modelul cel mai bun. Tocmai faptul ca pe termen scurt se va incerca introducerea acestui sistem al democratiei vestice va intari si va da din nou apa la moara fundamentalismului islamic care va avea un spor mai mare.

Interviu de Oana Dumitroiu

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Inscenari, facaturi, Libia, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “La Marseillaise, imnul revolutiei franceze, suierat in urechile tarilor arabe. PROPAGANDA SI CONTRA-PROPAGANDA PE AGENDA REVOLTELOR DIN ORIENTUL MIJLOCIU

  1. Mda, traind in Franta inteleg altfel acesta problema. Islamistii din Europa, si nu peste mult timp se va simti asta si in Romania (forta de munca romana emigreaza si va fi inlocuita cu cea venita din orient) doresc sa se impuna in pofida crestinismului si a organizarii tarilor europene care, ca unii o accepta sau nu, este cea conforma unor principii crestine, chiar daca ele nu sunt intotdeauna respectate ad literam.
    In Franta musulmanii au ajuns pana acolo incat cer ca pe cartile de identitate femeile sa se poata fotografia cu fata acoperita :-), nu comentez asta fiindca orice om normal isi da seama ca nu este in regula. In spitale femeile musulmane refuza doctorii barbati. In scoli cer ca mancarea sa fie Halal. Peste tot incearca sa impuna obiceiurile lor anti-crestine, iar cei care au incercat macar sa citeasca Coranul, eu am facut-o dar nu am reusit sa ajung pana la sfarsit din cauza blasfemiilor referitoare la Sfanta Treime, stiu ca ceea ce ei urmaresc este musulmanizarea crestinilor si evreilor sau exterminarea lor !
    Nu stiu daca petrolul este problema cheie, problema cheie s-ar putea sa fie aceia ca Europa nu mai vrea imigranti musulmani, care nu pleaca din tarile lor de bine ce o duc acolo…

  2. @Hrisanti:

    Bine, bine, intelegem problemele acestea, dar… ce cată franțuzul în Libia, totuși? 🙂 Ca si neamțu’n Bulgaria, altădat…

  3. @admin

    Probabil ca, cauta:-) am evitat cacofonia (?), sa se mai schimbe si la ei puterea, ca de 40 de ani acelasi…putred de bogat, in timp ce populatia nu prea arata bine…Nu cred ca dictaturile sunt benefice, si noi romanii o stim foarte bine.
    Sigur, poate ca nu interventia armata este cea mai buna idee, dar daca ramane ultima solutie…

  4. @Hrisanti:

    Hmmmm…. Da, interesant. Le-au trebuit doar vreo 40 de ani sa realizeze de dictator cumplit e Gaddafi. Si nu se prinsesera inca nici in campania electorala, cand au folosit banii dictatorului…

  5. @admin

    In Franta nu merge ca in Romania, adica zice unul (presedinte, prim-ministru, designer, top model) ceva si toata lumea crede si comenteaza, fara dovezi negru pe alb 🙂
    Si pe urma nu vad ce interes avea Gaddafi sa-l finanteze pe Sarkozy, si daca avea imi spui tu care ?

  6. @Hrisanti:

    Bine, recunosc, nu am informatii bancare care sa ateste declaratiile fiului lui Gaddafi. Dar poze cu cei doi care se strang prieteneste in brate sunt de notorietate, poze care nu fac decat sa arate ce relatii cordiale erau intre dictator si TOTI liderii marilor puteri.

    Nici macar nu e o noutate. Ceausescu a fost tinut in brate de aceiasi occidentali pana spre inceputul anilor 1980. Avea inclusiv clauza natiunii celei mai favorizate si i-au fost acordate imprumuturi prin FMI (pe care le-a platit tot populatia apoi). Saddam la fel. Mubarak, dictatorul din Tunisia (unde iarasi Franta era puternic implicata…).

    Asa ca nu e nimic nou sub soare. Nici macar Sarko…

  7. @ admin

    Sunt de acord cu ce spui referitor la comportarea occidentalilor fata de dictatori, in acelasi timp daca le intorceau spatele total popoarele respective ramaneau in “ghetouri” geografice si mai ales economice.
    Exista compromisuri in politica, dar si compromisurile au o limita…

  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tentativa de revolutie facebook si in Siria. Represiuni violente ale protestatarilor. CE SE MAI INTAMPLA CU LIBIA
  9. @Hrisanti

    “…problema cheie s-ar putea sa fie aceia ca Europa nu mai vrea imigranti musulmani, care nu pleaca din tarile lor de bine ce o duc acolo…”
    Asta se poate realiza foarte usor prin legi si nu cu sange….altceva se urmareste aici: haos, disperare, plantarea de ura intre musulmani, iudei, crestini.

    Sa intelegem ca marile puteri lasa ca “ghetourile” sa ajunga la un anumit punct si dupa aceea intervin?
    Cu ce drept intervin ei? In plus chiar daca am accepta aceasta interventie pentru “binele populatiei”, vedem clar ce urmeaza, caci avem Irakul si Afganistanul ca exemple pina acum. Avand in vedere consecintele e absolut normal ca aceste interventii sa irite lumea musulmana din cale afara si sa vrea si mai mult musulman-izarea intregii lumi cu orice pret.

    Isi cam dau arama pe fata marii conducatori si doua lucruri ma ingrozesc foarte tare:
    – ca nu multi pricep ce se intampla cu adevarat si cauza nu este lipsa inteligentei ci mai degraba e un semn ca oamenii stau ori intr-o amorteala groaznica rapusi de grijile zilnice sau mai stiu eu ce altele ori sunt absolut nepasatori caci isi spun “si ce putem face noi?”
    – ca marilor conducatori nu le mai pasa de cei care vad totusi realitatea…nu le mai pasa deloc de opinia noastra, si asta inseamna ca pentru ei deja noi nu mai existam, ori suntem o masa care trebuie eliminata, un balast de care se pot descotorisi oricand, ori o unealta buna de folosit ca sa-si atinga scopurile murdare (armata si politia, deci forta).

  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ”Paparuda” Osama Bin Laden, scoasa pe ”ulita” revoltelor din tarile arabe pentru a chema norii razboiului anti-terorist
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAZBOI IN LIBIA: evolutii si mize. NATO si CIA, chemate sa democratizeze Libia cu rebeli fundamentalisti
  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AU INCEPUT RAZBOIUL CU LIBIA CA SA CONCLUZIONEZE: Nu exista solutie militara la acest conflict
  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Liderii Israelului agita in continuare spectrul scenariului iranian: PRIMAVARA ARABA AR PUTEA DEVENI IARNA IRANIANA
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Un atasat militar al Israelului, expulzat din Rusia/ SUA A IMPUS SANCTIUNI SIRIEI/ Isi vor declara palestinienii independenta in mod unilateral fata de Israel? (stiri si evolutii internationale)
  15. Pingback: Nu exista alte iesiri din criza mondiala: INFLATIE SAU RAZBOI! SAU... AMANDOUA LA UN LOC - arata economistii Ilie Serbanescu si Liviu Voinea (VIDEO)
  16. Pingback: REVOLTELE DIN SIRIA: presedintele Bashar al-Assad acuza o conspiratie in spatele protestelor ce au fost reprimate violent
  17. Pingback: PRIMAVARA ARABA SE ANUNTA FURTUNOASA. Predictiile unui expert (?) israelian, portretul tinerimii revolutionare arabe si ultimele evolutii in Yemen
  18. Pingback: Dupa 4 luni, RAZBOIUL DIN LIBIA, UN ESEC AL NATO?/ RUSIA isi continua criticile la adresa celor care sustin rebelii
  19. Pingback: Articolele saptamanii: Daca mai era nevoie de o confirmare... REVOLUTIILE ARABE NU SUNT DECAT LOVITURI DE STAT MILITARE MASCATE. Sau era in care conspiratiile devin si ele tot mai oficiale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: MASONUL NIELS SCHNECKER – numit sef de campanie de CRIN ANTONESCU. Fostul(?) ofiter american si realizator TV sustine fatis GUVERNUL MONDIAL si o NOUA ORDINE GLOBALA ca rezultate ale crizei, remarcandu-se si prin lobby-ul indarjit pentru GAZELE DE S
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare