LOOK UP! (“Ridica privirea!”) – VIDEO SUBTITRAT IN LIMBA ROMÂNĂ sau paradoxul clipului “viral” in mediul online care DENUNTA DEPENDENTA NOASTRA BOLNAVA DE TEHNOLOGIE si ne aduce aminte de… VIATA

24-05-2014 1 minut Sublinieri

Un material video care încurajează oamenii să scape de dependenţa de smartphone-uri, de tablete, de reţele sociale sau de aşa-zişii prieteni virtuali a devenit viral pe Internet.

Filmul manifest de 5 minute, intitulat “Ridică privirea!” şi realizat de Gary Turk, are deja peste 139 milioane de vizualizări, fiind postat pe YouTube pe 25 aprilie.

Videoclipul scoate în evidenţă faptul că am ajuns să trăim ca nişte roboţi, cu telefoanele şi tabletele în mâini, într-o falsă realitate în care miile de prieteni de pe Facebook sau Twitter sunt personajele unei iluzii, unei vieţi virtuale.

Mesajul lui Gary Turk este unul simplu, un semnal de alarmă. Încercaţi să lăsaţi la o parte Facebook-ul şi să vă sunaţi prietenii pe care nu i-aţi mai văzut de ani de zile, iar dacă aveţi copii, să îi faceţi să înţeleagă că nu este bine să depindă de viaţa virtuală.

Look Up1gary-turk-look-up-spoken-word-poem-film-online-generation-me-like-facebook-social-connect-media-lesson-awesome-video

Legaturi:


Categorii

Bolile generatiei digitale, Documentare/ Reportaje, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “LOOK UP! (“Ridica privirea!”) – VIDEO SUBTITRAT IN LIMBA ROMÂNĂ sau paradoxul clipului “viral” in mediul online care DENUNTA DEPENDENTA NOASTRA BOLNAVA DE TEHNOLOGIE si ne aduce aminte de… VIATA

  1. In adolescenta am citit multisor SF.
    Crestin fiind, consider ca ma ajuta sa inteleg cate ceva, prin grija Domnului.
    Sunt oameni naivi de bine intentionati, pe lumea asta. Se’ntelege ca’s amagiti, sarmanii.., din cauza ca, de exemplu, nu accepta existenta raului…
    Aceia sunt niste visatori, chiar daca au trecut si de 50 de ani.
    Lor – in mod deosebit, pentru ca rezoneaza exact cu asa ceva – li se adreseaza aceasta perspectiva stiintifica si tehnica.
    Eu risc sa avansez o idee careia ii gassc din ce in ce mai multe argumente: diavolii, neputand crea nimic dar dorindu’si, strica pervertind ce e bun. Si totusi, cu inteligenta deosebita cu care-a fost creat, cel viclean “creeaza” lumea virtuala, dupa chipul celei autentice.
    Nu stim cum va deveni inselarea, cat de sofisticata, insa e clar ca s’a ajuns deja destul de departe (cu concursul celor entuziasti pomeniti la’nceput).
    Va rog sa cititi din perspectiva crestineasca textul de-aici: http://www.bbc.com/future/sponsored/story/20131218-what-it-takes?ocid=fut_ppc_outbrain
    Doamne, ajuta-ne!

  2. La ce e “nevoie” de-atata amar de “latime de banda”, in crestere, pentru conexiunile de date?..? 😕
    Nu cumva tocmai pentru ca omul, introdus cu voia sa libera (poate ca entuziasmat chiar, pentru ca, sa nu uitam, majoritatea informatiei ne este adresata pe cale optica, prin vaz) in “matrice”, ca sa comunice duplex cu “maestrul papusar”, fara erori (deja-vu-urile din “The Matrix”…), e musai sa existe o atare capacitate tehnica?!?
    Stim despre “aparatul pe care omul il pune in locul icoanei” – asa’i ca un afisaj LCD seamana foarte bine cu o icoana, cu un tablou?!? Se si gasesc de cumparat asemenea dispozitive, care sa fie puse pe noptiera, aratand chipuri dragi). Unii speculeaza banuind ca va fi un “spectacol” super-impresionant de imagini ce va insoti amagirea instaurarii antihrisului…
    Asa’i ca nu’i lipsit de noima daca decelam de pe acum o asemenea perspectiva pornind de la smartphone-uri?!? :>

  3. Filmuletul propune o reintoarcere la viata de zi cu zi, la a trai real si nu virtual, insa e ca si cum drumul este facut pana la jumatate (sau nici macar) deoarece pentru noi, ortodocsii adevarata viata este in Iisus Hristos. Chiar daca suna ultracorect aceasta fraza, sau destul de sec, moralist,… am simtit ca trebuie spus acest lucru, deoarece oricat ni s-ar infatisa un tablou al fericirii in viata de zi cu zi este totusi ireal, iluzoriu daca viata noastra este departe de Hristos.

    Fericirea care ne este infatisata in acest filmulet este cea a unui familii (si acest lucru este mai mult decat binevenit in contextul lumii moderne) insa as aminti faptul ca la unii se poate observa o deviere in sensul “indumnezeirii” partenerului de viata. Spun asta si gandindu-ma la o intamplare, cand, impreuna cu cineva, am fost invitati la o tanara familie acasa. Cand am sosit la ora stabilita, doar sotia ne-a intampinat caci sotul nu venise inca de la serviciu, insa urma sa soseasca si el peste cateva momente. Acesta, cand a intrat in casa ne-a salutat dupa care s-a dus sa-si saruta sotia indelung. Mai apoi a venit sa dea mana cu noi, si ne-a explicat ulterior ca pentru el ea e cea mai importanta fiinta. Sub semnul acesta a stat toata intalnirea. Astfel am constatat ca fericirea se conjuga pentru unii doar cu persoana de langa ei, iar restul oamenilor sunt un fel de extraterestrii. Sigur, vorbesc doar de un caz aparte…

  4. englezii astia… Cand fac ceva, fac bine.

  5. Folosit cu moderatie, cu discernamant, nici internetul si nici gadgeturile astea nu ar fi atat de nocive pentru om.
    Sunt cupluri care s-au cunoscut pe internet iar unii dintre ei formeaza astazi familii. Pentru o persoana trecuta de 30 de ani cred ca mai usor este sa cunoasca pe cineva prin itermediul internetului, chiar si pe FB, decat la colt de strada (asa cum vedem in clipul de mai sus).
    Nu demult, am vazut un reportaj despre o femeie aflata in caruciorul cu rotile, izolata intr-un salon de spital datorita bolii de care suferea, si pentru care internetul si facebook-ul erau o fereastra spre lume, pentru faptul ca avea sansa sa ineractioneze cu lumea exterioara. Iar lucrul asta o facea mai optimista si chiar ii multumea lui Dumnezeu pentru asta.
    Deci, in mare parte am rezonat cu clipul, chiar m-a atins emotional pe alocuri. Cred doar ca este putin cam radical prin faptul ca prezinta numai o fata a tehnologiei, pe cea negativa.

  6. Deobicei, englezii sunt cu psiholgia, chiar daca ei nu sunt ortodocsi ca si noi. Chiar si nemtii din Germania. Ei parca cred ca aceste inventii ale tehnologiei sunt niste inventii dracesti. Ei sunt cuminti, civilizati decat orice alta tara din Europa. Lumea, asa cum stim noi se schimba. Este timpul sa deschidem ochii nostrii. Trebuie ca videoclipul sa fie transmisa in toata mass-media ca o propaganda. Iata expresia de la “Crestinul ortodox in lumea internetului si a televizorului”: “Cel ce va avea un calculator va sta ore intregi la el, iar conectarea la internet dubleaza”. Trebuie sa traim asa cum a fost pe vremea mantuitorului nostru Iisus Hristos. Iata ce fel de efecte poate avea internetul: psihice, fizice, morale.

    DOAR ORTODOXIA NE POATA SALVA.

    Lumea noastra se schima. Este timpul sa ne trezim.

  7. Pingback: Virgiliu Gheorghe: TINERII IN ERA DIGITALA. EROTISM SI INTERNET [conferinta VIDEO]/ Dependenta de telefoane si internet: clasificata drept TULBURARE MINTALA? - Recomandari
  8. Pingback: SCLAVII TEHNOLOGIEI PANA LA PIERDEREA UMANITATII. Izolarea prin supraconectare, pierderea discernamantului prin suprainformare | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: SINDROMUL ”MAMĂ PE FACEBOOK”. Pilduitoarea mărturie a unei tinere dependente de internet | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: POKEMON GO. O aplicatie produsa de creatorul GOOGLE EARTH a produs o bizara ISTERIE GLOBALA, numai buna pentru a experimenta DIRIJAREA COLECTIVA PRIN INTERMEDIUL TEHNOLOGIEI, chiar si pentru motive absurde sau puerile, generand inclusiv CONSECINTE PERICUL
  11. Pingback: Presbitera CORINA NEGREANU despre PROBLEMELE IGNORATE ALE NOII GENERATII DE ADOLESCENTI si MAGIA INFERNALA A LUMII VIRTUALE: “Prin acest instrument, puterea demonică și rapiditatea lucrărilor ei devin uriașe. CUTIA PANDOREI A FOST DESCHISĂ, TĂ
  12. Pingback: “ADULTESCENTII” – generatiile “EU”, fuga de responsabilitate, EXACERBAREA NARCISISMULUI si ASASINAREA EMPATIEI. Ce au de facut PARINTII pentru a nu produce niste viitori adulti IRESPONSABILI si EGOISTI? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare