Rusia anunta MASURI DE RETORSIUNE fata de România, tarile baltice si Polonia/ Putin “respecta” ALEGERILE din Ucraina, dar denunta “LOVITURA DE STAT” si “RAZBOIUL CIVIL”/ Oligarhul de “ciocolata” – marele favorit la presedintia Ucrainei

24-05-2014 10 minute Sublinieri

CORPORATIA BATE SANCTIUNEA: GRUPUL FRANCEZ TOTAL – ACORD CU LUKOIL PENTRU GAZELE DE SIST DIN SIBERIA

18.si

  • Mediafax:

Rusia va lua măsuri de retorsiune faţă de consolidarea efectivelor NATO în România şi în Marea Neagră

Rusia va lua măsuri de retorsiune faţă de consolidarea prezenţei militare NATO în România, în Marea Neagră, în Polonia şi în regiunea baltică, avertizează Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse.

“Efectivele militare NATO sunt suplimentate în ţările baltice, în Polonia, România, la fel ca şi prezenţa militară în Marea Baltică, în Mediterană şi în Marea Neagră”, precizează generalul Gherasimov, citat de Reuters.

“NATO a sporit intensitatea, disponibilitatea operaţională şi capacitatea de luptă în apropierea frontierelor Rusiei. În aceste circumstanţe, suntem nevoiţi să luăm măsuri de retorsiune”, a subliniat comandantul militar rus.

În replică, Alianţa Nord-Atlantică a precizat că aceste măsuri sunt pur defensive. “Aceste măsuri au caracter pur defensiv, fiind în conformitate totală cu obligaţiile internaţionale. Principala sarcină a NATO este apărarea aliaţilor şi facem exact acest lucru”, a explicat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO.

NATO anunţă începutul probabil al unei retrageri a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina. Armata rusă anunţă retragerea a mii de militari şi a sute de blindate

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat joi că mişcări de trupe ruse “ar putea să sugereze” o retragere parţială de la frontiera cu Ucraina. Armata rusă a anunţat retragerea a mii de militari şi a sute de blindate de la frontiera de vest.

“Miercuri seara, târziu, am observat o activitate limitată a trupelor ruse în apropiere de frontiera cu Ucraina, ceea ce ar putea sugera că o parte a acestor forţe se pregătesc de o retragere. Este prea devreme să spunem ce înseamnă acest lucru, dar sper că este vorba despre începutul unei retrageri complete şi reale”, a declarat Rasmussen, citat de AFP.

“În momentul de faţă, majoritatea trupelor ruse mobilizate rămân la frontierele Ucrainei; observăm că exerciţiile militare continuă în aceste zone. Dacă vom vedea o retragere semnificativă, completă şi verificabilă, voi fi primul care voi saluta acest pas”, a subliniat secretarul general al NATO.

“Retragerea trupelor ar fi primul pas al Rusiei în direcţia cea bună, cea a respectării angajamentelor internaţionale, mai ales în contextul în care Ucraina pregăteşte un important scrutin prezidenţial”, a insistat Rasmussen.

Armata rusă anunţă retragerea a mii de militari şi a sute de blindate de la frontierele Ucrainei

Armata rusă a retras de la frontierele Ucrainei patru garnituri feroviare cu blindate, armament şi mii de militari, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

“Transportul echipamentelor militare se face cu trenuri, iar cel al efectivelor umane cu avioane de tip Il-76”, precizează instituţia.

“Pe 21 mai au fost efectuate patru transporturi feroviare şi 15 zboruri cu avioane Il-76 din regiunile Rostov, Belgorod şi Briansk”, situate la frontiera cu Ucraina, adaugă Ministerul.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat luni revenirea în bazele permanente a militarilor mobilizaţi, oficial pentru exerciţii, în apropiere de frontiera ucraineană. Conform serviciilor secrete occidentale, 40.000 de militari ruşi sunt staţionaţi la frontiera cu Ucraina. Săptămâna trecută, Putin afirma să trupele deja fuseseră retrase, dar NATO şi Statele Unite nu au confirmat informaţia.

Vladimir Putin: Rusia va respecta alegerea ucrainenilor la scrutinul de duminică

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că Rusia “va respecta alegerea” ucrainenilor, care votează duminică în cadrul unui scurtin prezidenţial anticipat.

“În principiu, conform Constituţiei nu pot avea loc alegeri pentru că preşedintele (Viktor) Ianukovici (…) este preşedintele în exerciţiu”, a declarat Putin. Dar “noi vrem, de asemenea, ca în cele din urmă să se reinstaureze calmul (în Ucraina), vom respecta alegerea poporului ucrainean”, a adăugat el, asigurând că Moscova “va colabora cu noile autorităţi”.

Vladimir Putin: Modelul lumii unipolare a eşuat

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că “modelul lumii unipolare” a “eşuat”, făcând aluzie la comportamentul occidentalilor după destrămarea URSS şi sfârşitul Războiului Rece.

“Modelul lumii unipolare a eşuat. Toată lumea înţelege acest lucru acum, chiar şi cei care încearcă să acţioneze într-un mod în care s-au obişnuit, să păstreze monopolul, să dicteze regulile jocului în politică, în comerţ, finanţe, şi să impună norme culturale şi de comportament”, a declarat preşedintele Vladimir Putin la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.

Vladimir Putin: În Ucraina este în desfăşurare “un adevărat război civil”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat, vineri, că Ucraina este devastată de “un adevărat război civil”, cu 48 de ore înaintea alegerilor prezidenţiale din această fostă republică sovietică, unde se confruntă forţele loiale Kievului şi insurgenţii proruşi în estul ţării.

Criza din Ucraina “a apărut pentru că (preşedintele ucrainean Viktor) Ianukovici a respins Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. A urmat o lovitură de stat, susţinută de prietenii noştri americani, şi în cele din urmă s-a instalat haosul şi un adevărat război civil”, a declarat Putin în cadrul Forumului economic de la Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei).

Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Miliardari, ultranaţionalişti, proruşi şi o divă – candidaţii pentru postul de preşedinte

Doi miliardari, ultranaţionalişti, personalităţi provenite din rândul mişcării de contestare din Maidan, inamicii lor proruşi şi o divă se numără printre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 25 mai din Ucraina.

PETRO POROŞENKO: miliardarul, regele ciocolatei şi marele favorit

Proprietarul unui prosper grup care produce ciocolata Roshen, el s-a îmbogăţit în anii 1990 pe ruinele Uniunii Sovietice. La vârsta de 48 de ani şi având o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari, el este singurul oligarh care nu a ezitat să îşi pună în mod deschis puterea financiară şi mediatică – prin postul de televiziune Kanal 5 – în slujba contestatarilor proeuropeni de la Kiev.

Cota sa de popularitate a crescut fulgerător în pofida trecutului său: el a fost unul dintre fondatorii Partidului Regiunilor, fosta formaţiune a lui Viktor Ianukovici şi ministrul Economiei în timpul guvernării acestuia. Dacă va fi ales preşedinte, el promite să “rezolve problema cu Rusia în trei luni“. El este creditat cu 33 la sută din intenţiile de vot.

IULIA TIMOŞENKO: revenirea ratată a “doamnei de fier”

Celebră în Occident, diva cu tresă blondă, imaginea revoluţiei prooccidentale din 2004, a reapărut pe scena politică în februarie, imediat după eliberarea sa din închisoare, unde a fost închisă de justiţia fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

Luând cuvântul de pe un scaun cu rotile în faţa mulţimii care plângea morţii represiunii sângeroase din Maidan, “doamna de fier” în vârstă de 53 de ani a fost întâmpinată cu rezervă.

Ulterior, ea şi-a multiplicat declaraţiile şocante, a lansat o mişcare de “rezistenţă” faţă de agresiunea rusă, a promis aderarea la Uniunea Europeană. Nimic nu a funcţionat însă, popularitatea sa fiind în cădere liberă, cu 6 la sută din intenţiile de vot.

Îmbogăţită în anii postsovietici, cu un trecut plin de zone de umbră, ea promite o luptă fără milă împotriva oligarhilor şi o “a treia revoluţie” dacă nu va fi aleasă.

SERGHEI TIGHIPKO, fost bancher prorus

Tighipko, în vârstă de 54 de ani, este creditat cu 4 la sută din intenţiile de vot şi vrea să restabilească relaţiile economice cu Rusia în pofida crizei fără precedent dintre cele două state pe care unii o califică drept “război nedeclarat”.

Fost bancher şi miliardar, el a fost directorul de campanie al lui Viktor Ianukovici în 2004, când a avut loc “revoluţia portocalie” ce a condus la un fiasco pentru candidatul său. După ce s-a distanţat, el s-a alăturat din nou taberei lui Ianukovici în 2010, devenind vicepremier şi conducând o reformă a pensiilor foarte nepopulară.

Singurul candidat cu greutate care este prorus în mod deschis, el a deplâns într-un interviu acordat AFP faptul că nu poate să desfăşoare o campanie din motive de securitate în regiunile separatiste din est, unde insurgenţii armaţi nu recunosc legitimitatea alegerilor prezidenţiale ucrainene.

ANATOLI GRIŢENKO, adept al unei aderări la NATO

Fost ministru al Apărării şi susţinător al aderării Ucrainei la NATO, el apreciază că Vladimir Putin a lansat al treilea război mondial şi promovează măsuri radicale pentru a face faţă “agresiunii” ruse. La vârsta de 56 de ani, el se bucură de o oarecare popularitate în rândul foştilor manifestanţi din Maidan dar nu este creditat decât cu 4 la sută din intenţiile de vot.

MIHAILO DOBKIN, neiubit la Kiev

Fost guvernator al fostei capitalei ucrainene Harkov, Mihailo Dobkin a susţinut violenţele împotriva manifestanţilor proeuropeni de la Kiev, pe care i-a calificat drept “monştri” şi “clovni”. El se ilustrează prin metodele dure împotriva opozanţilor.

După ce a flirtat cu ideile separatiste, el se prezintă acum, la vârsta de 44 de ani, drept susţinătorul unei “Ucraine unite” în pofida urmăririlor judiciare pentru “atingere adusă integrităţii teritoriale” a ţării. Neiubit la Kiev, unde afişele sale de campanie sunt vandalizate sistematic, el este creditat cu 2,6 la sută.

Ultranaţionaliştii OLEG TIAGNIBOK şi DMITRO IAROŞ

La vârsta de 45 de ani, Oleg Tiagnibok, liderul partidului Svoboda, a reuşit să se impună pe scena politică graţie rolului său în mişcarea din Maidan şi în pofida unei reputaţii antisemite. Disciplina partidului său şi serviciul său de ordine eficient pentru protejarea manifestanţilor au permis mai multor membri ai partidului său să intre în Guvernul provizoriu. Dar el a trecut în plan secund în ultimele săptămâni.

Dmitro Iaroş este oaia neagră a ruşilor, care îl caută pentru “terorism”. Având 42 de ani, liderul mişcării ultranaţionaliste paramilitare Pravîi Sektor, care a radicalizat contestarea din Maidan cu cocteiluri Molotov contribuind la înlăturarea lui Viktor Ianukovici este considerat “fascist” în regiunile proruse ale ţării.

Ucraina, leagănul ortodoxiei ruse şi câmpul de luptă al marilor puteri

Un teritoriu dominat multă vreme de imperii, de la polonezi la austro-ungari şi ruşi, Ucraina îşi alege la 25 mai un nou preşedinte pe fondul celei mai puternice crize politice care îi ameninţă existenţa şi bulversează raporturile de forţă din centrul Europei.

Această fostă republică sovietică a cunoscut de toate în ultimele şase luni: o mişcare de contestare la Kiev pentru îndepărtarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, ocupaţia forţelor ruse în Crimeea, alipită rapid la Rusia, iar acum o situaţie aproape de război civil pe fondul unei insurecţii armate proruse în estul ţării.

În plan secund, Ucraina este teritoriul unei confruntări geopolitice între ruşi şi occidentali.

Ucraina este cea mai mare ţară de pe continentul european după Rusia, cu 603.700 de kilometri pătraţi. Această suprafaţă include peninsula Crimeea, a cărei alipire la Rusia nu este recunoscută de comunitatea internaţională. Ţara avea 45,6 milioane de locuitori în 2012 (Banca Mondială) şi o importantă comunitate rusă.

Leagănul ortodoxiei ruse în secolul al X-lea, Ucraina trece sub controlul Imperiului Rus la sfârşitul secolului al XVII-lea, apoi devine republică federată a Uniunii Sovietice în 1992.

Republica este în anii ’30 teatrul unei foamete ordonate de Stalin şi a unor masacre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La 25 aprilie 1986, reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl (nord) explodează, contaminând o bună parte din Europa şi în special regiuni din Ucraina, Belarus şi Rusia. Centrala este închisă la sfârşitul lui 2000.

Ucraina devine independentă la 24 august 1991.

În 2004, victoria anunţată la alegerile prezidenţiale a candidatului prorus Viktor Ianukovici declanşează o mişcare de protest (“revoluţia portocalie”), care îl aduce la putere pe opozantul prooccidental Viktor Iuşcenko.

Dar popularitatea lui Iuşcenko se prăbuşeşte puţin câte puţin, reformele promise neavând loc. De-a lungul crizelor politice, premierul Iulia Timoşenko, fosta sa aliată, devine inamicul său jurat.

În 2010, Ianukovici câştigă alegerile prezidenţiale în faţa lui Timoşenko, iar în 2011 aceasta este condamnată pentru abuz de putere şi încarcerată în urma unui proces “politic”, potrivit UE care cere eliberarea sa.

În noiembrie 2013, răzgândirea preşedintelui Viktor Ianukovici, care renunţă brusc la o apropiere de Uniunea Europeană pentru a se întoarce către Moscova provoacă mişcarea de contestare din Maidan. La sfârşitul lui februarie, după o reprimare care s-a soldat cu peste 100 de morţi, Ianukovici a fugit în Rusia. Ulterior, forţele ruse ocupă Crimeea înainte de organizarea unui referendum pentru alipirea peninsulei la Rusia. În timp ce Rusia integrează Crimeea, în estul Ucrainei apar micşări separatiste, generând temeri privind o invazie a Ucrainei de către armata rusă.

Ţara, care a cunoscut un an 2013 catastrofal pe plan economic şi financiar, este considerată ca fiind în pragul falimentului.

Gazul este un subiect sensibil între Rusia, care acoperă 60 la sută din consumul ucrainean, şi vecinul său care constituie principala ţară de tranzit a gazului rusesc exportat către UE. În 2009, europenii s-au confruntat cu înteruperea, timp de două săptămâni, a livrărilor ruse, din cauza unui conflict pe tema gazelor între Kiev şi Moscova.

La sfârşitul lui mai, grupul rus Gazprom cifra datoria la gaze a Ucrainei la 3,5 miliarde de dolari. FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană au promis să acorde Ucrainei un împrumut de 27 de miliarde de dolari.

Vladimir Putin: Sancţiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina vor avea un “efect bumerang”

Sancţiunile impuse Rusiei în contextul crizei din Ucraina vor avea un “efect bumerang” împotriva Occidentului, avertizează preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de AFP.

“Oare nu este evident că sancţiunile economice utilizate ca instrument de presiune politică în actualul sistem global interdependent vor avea un efect de bumerang şi se vor reflecta asupra afacerilor şi economiilor ţărilor aflate la origine?”, a declarat Putin cu ocazia Formului economic de la Sankt-Petersburg.

  • Agerpres:

Rusia și-a pregătit lista cu represalii dacă statele occidentale înăspresc sancțiunile

Rusia a pregătit un document secret în care sunt enumerate acțiunile ce vor întreprinse de Moscova contra statelor occidentale dacă acestea din urmă vor înăspri sancțiunile împotriva ei ca urmare a susținerii separatiștilor din Ucraina ce a succedat anexării Crimeii, a afirmat vineri consilierul economic al Kremlinului, Andrei Belousov, într-o declarație acordată postului de televiziune Rossia-24, citat de agenția Reuters.

‘Pot să spun că această strategie, sau, dacă nu este o strategie, o tactică, a fost stabilită și este înscrisă într-un document care, din rațiuni evidente, este secret’, a spus consilierul lui Vladimir Putin. ‘Fie că este vorba despre sancțiuni individuale ori împotriva companiilor, sancțiuni sectoriale, cuprinzătoare ori sistemice, fie că vizează sau nu sistemul bancar, acțiuni corespunzătoare au fost stabilite pentru fiecare dintre aceste nivele’, a explicat Belousov. ‘Așadar, dacă se întreprinde ceva împotriva Rusiei, știm cum să reacționăm suficient de repede’, a indicat el.

Cât despre președintele Putin, el a afirmat în aceeași zi, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că dacă numele lui s-ar fi regăsit pe lista oficialilor ruși sancționați de SUA și UE, atunci s-ar fi adresat instanțelor juridice internaționale.

Președintele rus a mai amenințat cu acceași ocazie că sancțiunile vor avea efect de bumerang pentru economiile statelor occidentale, întrucât companiile acestora vor pierde piața rusă, unde au investit masiv și au câștigat cu greu poziții pe care vor trebui să le cedeze concurenților.

Întrebat despre această opinie a șefului său, Andrei Belousov s-a arătat total de acord cu ea. ‘Vă pot spune ce cred eu: partenerii noștri occidentali, colegii noștri care lucrează în Rusia, sunt mult mai îngrijorați de sancțiuni decât suntem noi (…) Este cazul companiilor germane, franceze, italiene, adică societăți care sunt suficient de puternic reprezentate aici’, a susținut consilierul lui Putin.

Liderii UE vor examina trei variante de noi sancțiuni împotriva Rusiei (Reuters)

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană vor avea săptămâna viitoare o discuție detaliată despre o posibilă înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei, dacă aceasta din urmă va perturba scrutinul prezidențial de duminică în Ucraina, a relatat vineri agenția Reuters.

Potrivit surselor acestei agenții, vor fi examinate trei scenarii de sancțiuni, de intensitate joasă, medie și înaltă, ce au fost prezentate luna trecută într-un document de două pagini aflat la dispoziția statelor membre și care va fi baza discuțiilor la summitul de marți, convocat pentru analizarea rezultatelor alegerilor europarlamentare.

Conform primului scenariu, cel mai puțin sever, ar urma să fie restricționate importurile europene din Rusia pentru unele produse de lux, precum diamantele, metalele prețioase, blănurile sau caviarul. De asemenea, UE ar restricționa exporturile sale către Rusia pentru produse chimice și îngrășăminte. În plus, ar urma să se instituie restricții asupra importurilor și exporturilor de armament în relația cu Rusia.

La cealaltă extremă, în cazul scenariului cel mai sever, sancțiunile ar viza piețele de capital, o posibilă interzicere a noilor investiții pe piața rusă, o aplicare strictă a directivelor europene ce reglementează activele ruse în companiile europene și, în final, interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia.

Dar aceste variante sunt doar scenarii pe hârtie, consensul liderilor europeni pentru instituirea unor veritabile sancțiuni economice împotriva Moscovei fiind departe de a fi atins, unii dintre ei temându-se de represaliile tot de natură economică ale Rusiei. Țări precum Germania, Italia și Grecia au relații comerciale și energetice importante cu Rusia, Austria și Cipru au legături financiare puternice cu societățile ruse, iar multe state din UE sunt complet dependente de gazele rusești.

Rusia ar putea deveni un ”pivot” în livrările de gaze către Europa și Asia

Acordul de furnizare a gazelor naturale către China, semnat zilele trecute de concernul rus Gazprom, va permite în cele din urmă Rusiei să devină un ”pivot” în livrările de gaze către Europa și Asia, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, adresându-se participanților la Forumul economic internațional de la Sankt Petersburg, relatează Reuters.

Rusia și China au semnat la începutul acestei săptămâni un contract de furnizare de gaze naturale pe o durată de 30 de ani, în valoare de peste 400 de miliarde dolari, cu ocazia vizitei președintelui rus în această țară.

Directorul-executiv al Gazprom, Aleksei Miller, declarase anterior că acordul cu China va influența prețul la livrările de gaze în Europa, într-o declarație făcută în cadrul aceluiași forum de la Sankt Petersburg, după cum a relatat agenția oficială de presă ITAR-TASS. ‘‘Presupunem că încheierea acestui contract va avea un impact asupra prețurilor la gaze pe piața europeană’‘, a subliniat el.

Anterior, șeful diviziei de exporturi a Gazprom, Aleksandr Medvedev, declarase că Beijingul este dispus să plătească 25 de miliarde de dolari în avans, iar prețul gazelor furnizate Chinei va depăși ”semnificativ” 350 de dolari pe mia de metri cubi. Tocmai acest preț a fost menționat de majoritatea analiștilor ruși. Cu toate acestea, prețul oficial al gazelor pentru China nu a fost făcut public de către părți, conform RIA Novosti.

Grupul francez Total a încheiat un acord cu Lukoil pentru explorarea unor zăcăminte petroliere de şist din Siberia, chiar dacă Statele Unite şi Europa au sancţionat Rusia pentru anexarea Crimeei, relatează Bloomberg. 

Directorul general al Total, Christophe de Margerie, a semnat acordul la un forum economic internaţional de la St. Petersubrg, demonstrând angajamentul grupului pentru Rusia, în timp ce oficiali ai unor companii precum Citigroup, Morgan Stanley şi ASA Statoil au renunţat să participe la eveniment.

Total şi Lukoil vor înfiinţa o companie mixtă care va căuta petrol în regiunea Bazenov din Siberia, se arată îtr-un comunicat al companiei franceze.

De Margerie a declarat că zăcămintele de şist din Siberia au un mare potenţial.

Investiţiile în proiect vor fi de 120-150 de milioane de dolari în primii doi ani, a spus preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov.

Potrivit Total, afacerile din Rusia nu sunt afectate de sancţiunile impuse ţării, inclusiv împotriva lui Ghenadi Timcenko, acţionar al companiei Novatek la care producătorul francez de petrol deţine o participaţie.

De Margerie a declarat săptămâna trecută că afacerile decurg ca de obicei, chiar dacă SUA şi Europa au impus restricţii Rusiei. La forumul de la St. Petersburg au participat şi directorii generali ai companiilor Eni şi Royal Dutch Shell.

Acordul dintre Total şi Lukoil prevede explorarea şi dezvoltarea a patru perimetre din regiunea autonomă Khanti-Mansi, pe o suprafaţă de 2.700 de kilometri pătraţi. Lukoil va deţine o participaţie de 51% la proiect, restul revenind grupului Total.

Cu acest acord, Total urmează exemplul Exxon Mobil şi al Statoil, care au deja proiecte în domeniul petrolului cu Rosneft, în vestul Siberiei, în timp ce Royal Dutch Shell s-a asociat cu Gazprom Neft. Total intenţionează să investează mai multe miliarde de dolari pentru creşterea producţiei în Rusia, în cadrul planurilor de extindere a producţiei la nivel mondial. În acest context, Total vrea să îşi majoreze participaţia la compania Novatek şi continuă proiectul Yamal pentru gaze naturale lichefiate în regiunea arctică.

 


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Rusia anunta MASURI DE RETORSIUNE fata de România, tarile baltice si Polonia/ Putin “respecta” ALEGERILE din Ucraina, dar denunta “LOVITURA DE STAT” si “RAZBOIUL CIVIL”/ Oligarhul de “ciocolata” – marele favorit la presedintia Ucrainei

  1. Am vazut aseara filmul intitulat Jack Ryan: Shadow Recruit, in care un agent CIA tinerel descopera planurile Rusiei de a da cu economia Americii de pamant. Bineinteles ca americanii sunt prezentati intr-o lumina buna, pe cand Rusia este foarte intunecata. Exista si o scena in care personajul negativ se inchina intr-o biserica ortodoxa si jura razbunare impotriva Americii.
    Eu cred ca filmul pregateste si formeaza mentalul americanilor pentru ceea ce urmeaza… Sa ne pazeasca Dumnezeu, mai ales ca privind in jur la prieteni si colegi, nu am vreo speranta de renastere spirituala in aceasta tarisoara…

  2. Pai IAR se retrag rusii de la granita Cu Ucraina? Nu a zis Putin ca s-au retras déjà, acum vreo saptamina-doua? Vai , cum? Putin a mintit? Nu stiu cum de mai aveti rabdarea ptr stiri. Eu am ajuns sa citesc titlurile la stiri , cel mult 3-5 paragrafe si I move on. Ptr mine E de ajuns ca oricum declaratiile sefilor de stat nu mai inseamna mare lucru in Ziua de azi. Toti mint de ingheata apele! Creierul meu presemne ca e limitat–refuza sa incerce sa inteleaga stirile! S-a saturat de atitea minciuni si rautate intre mai marii lumii.

  3. Pana la urma se pare ca Rusia intr-adevar opteaza, pe moment, pentru “razboiul altfel” si pentru subversivitate. Toata chestiunea e ca… NU AICI, si NU CU NOI, ci cu “partenerii” europeni, germani si francezi cu deosebire, nelipsind nici ditamai companiile americane din peisaj:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-17335174-companiile-occidentale-isi-continua-proiectele-rusia-vladimir-putin-sunt-recunoscator-pentru-atitudinea-lor-pragmatica.htm

    Altele:

    http://www.mediafax.ro/externe/dmitri-medvedev-rusia-nu-este-garantul-integritatii-teritoriale-a-ucrainei-12648533

    http://www.mediafax.ro/externe/vladimir-putin-statele-unite-vor-sa-obtina-avantaje-concurentiale-prin-sanctiunile-impuse-rusiei-12648503

    http://www.mediafax.ro/externe/vladimir-putin-rusia-nu-intentioneaza-sa-reconstruiasca-urss-12648804

    Intre timp, in regiunea Donetk se duc lupte dure cu pierderi mari, se pun bazele Noii Rusii, destinata a aduna la sine si alte “republicile populare” doritoare din zona, iar in Moldova comunistii fac pregatiri pentru lupte de strada.

  4. Hristos a inviat!

    Sa folosim timpul de pace pentru pocainta si sa ne rugam pentru fratii nostri din Moldova, Ucraina, Siria, etc. Situatia se poate schimba, sa nu uitam asta. Pericole inca sint, inclusiv razboiul nevazut si vazut impotriva Ortodoxiei.

    Spunea un Sfint ca erezia este mai periculoasa decit razboiul, ca de ocupatie straina mai poti scapa, dar de erezie, eh, aproape imposibil in timpurile noastre, daca toata ierarhia este in stare de somnolenta.

    Doamne ajuta!

  5. Iata o poveste frumoasa a unui sihastru aici–ma iertati, admin, nu are legatura cu subiectul, daca o considerati folositoare, o puteti muta in alta parte. Mie mi-a placut 🙂
    http://ortodox.md/monitorizarea-presei/clovn-care-a-devenit-calugar-povestea-unui-barbat-care-si-a-facut-chilie-departe-de-lume-vorbesc-cu-pasarile/

  6. Razboiul e “altfel” de multa vreme cand e vorba de marile puteri si de ciocniri aproape directe intre interesele lor.

    Am mai spus-o si o mai repet: retorica isterica cu referiri mai mult sau mai putin directe la confruntari militare intre marile puteri, la al 3lea razboi mondial s.a.m.d. ascunde, in fapt, razboiul real, asta “altfel” (a carui cea mai vizibila componenta pana de curand era razboiul via proxies, vezi in special, Libia si Siria, ca exemple recente).

    In fapt, itele sunt atat de intortocheate in acest moment si interesele de afaceri atat de imbarligate incat razboiul nu se mai poate purta decat “altfel” pana la momentul confruntarii militare directe – moment ce nu este foarte indepartat pe axa timpului dar nici foarte apropiat. Se aude to’arshu Utzu, cel atat de grabnic varsatoriu de sange?

    Revenind la stirea zilei, poate aruncati o privire aici ca sa intelegeti una din motivatiile (alta ar fi propriile interese, vezi Chevron) pentru care tot pedalau deunazi americanii, pretenii Romaniei de peste mari si tari, pe ideea coruptiei si a securizarii statului de drepti:

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-17350947-strategia-rusiei-cumpara-cat-mai-multe-rafinarii-europa-putea-compromite-securitatea-energetica-document-comisiei-europene.htm

  7. @Alin-7:

    ‘incat razboiul nu se mai poate purta decat “altfel” pana la momentul confruntarii militare directe ‘

    adica nu va fi pana va fi. Pas cu pas, incet-incet. Si daca o sa fiu bunicuta atunci, si tot o sa imi para rau. Dar…asta e. Trebuie sa vina si vremurile alea, ale marii distrugeri. Si, vorba cuiva pe aici: cu o viata toti suntem datori, inclusiv copiii si nepotii nostri.

    Domle, pe mine una impartirea resurselor ma intereseaza prea putin. Are Domnul grija de ai Lui si, cum zice psalmistul, ‘n-am vazut om care sa dea si sa ramana flamand’, deci ne putem pregati pt eventuale vremuri grele.

    Ce nu pricep insa: ce-au toate astea cu homosexualii?? De ce pana la marele razboi tr sa ma obisnuiesc cu femei barboase si baieti cu fuste?? Ce cauta astfel de teme pe agenda unui reprezentant Nato, intr-un discurs cu subiect militar?? WT..? De-aia ma irita asa rau americanii astia care, pana mai deunazi, erau si ei un imperiu ca mai toate celelalte.

  8. Alin, te prefaci că nu pricepi cele ce de altfel le-am discutat şi între.. două tastaturi. Câtă vreme există soldaţi ucrainieni împuşcaţi/ucişi în timpul unor operaţiuni militare reale, vorbim despre un război. Că acesta este unul hibrid, “altfel”, clasic, localizat/generalizat, de mică/mare intensitate etc contează mai puţin pentru această discuţie. Avem un război fierbinte militar, nu (doar) economic, nu (doar) mediatic etc, război ce îşi poate schimba oricând şi oricum caracteristicile în funcţie de conjunctură şi d einterese. Pacea în regiune, inclusiv la noi atârnă d eun fir de aţă, iar părerea mea personală este că temeiurile în baza cărora se vorbeşte despre consecinţele limitate ale acestui tip de război, consecinţe ce pot fi limitate/izolate la nivel local, nu sunt tocmai valide.

    În ceea ce priveşte cele două comentarii hazardate ale mele, cu 2-3 zile de pace rămase (aici şi aici) ele au fost scrise într-un moment în care nu ştiam de vizita lui Putin în China, unde s-a încheiat cel mai mare contract de furnizare a gazelor din lume. Deci nu ştiam că în săptămâna premergătoare alegerilor ucrainiene Putin are la dispoziţie un instrument de distragere a atenţiei mediatice şi politice de la Ucraina către altă zonă de importanţă geopolitică globală. În lipsa contractului încheiat cu China, presiunea şi atenţia ar fi vizat situaţia din vecini, iar morţii acestei săptămâni şi operaţiunile militare efectuate ar fi avut o cu totul altă greutate (iertaţi-mi cinismul exprimării!). Nu am vorbit deci despre al treilea război mondial, ci despre o ciocnire deschisă şi asumată între trupele ucrainiene şi cele ruseşti, însoţită sau nu (mai sigur nu) de o declaraţie formală de război.

    Chiar şi aşa, săptămâna aceasta a fost cea mai sângeroasă şi cea mai fierbinte dpdv militar şi foarte importantă dpdv geopolitic, întrucât lui Putin i-a fost furnizat un nou instrument de joacă, anume nou proclamata republică novorusia. Am scris despre asta acolo:“Chiar dacă un eventual conflict ar fi de mică intensitate, instrumentarea acestuia de către occident ar produce efecte de mare intensitate, pe termen lung. Rusia este obligată să tranşeze acest subiect căci spre deosebire de Basarabia, o transnistrizare nerecunoscută internaţional va lucra împotriva intereselor sale. Rusia are nevoie de un subiect de drept internaţional pe deplin recunoscut, de Novorossia, nu de republica de la doneţk. Una este să ai avanposturi ca osetia şi abhazia şi cu totul altceva este să gestionezi o republică de milioane de locuitori, cu o dezvoltare socio-economică semnificativă. La modul concret, Kosovo este mic copil dpdv al teritoriului, potenţialului, importanţei geostrategice faţă de ceea ce Rusia numeşte Novorossia.”

    Deci nu eu sunt grabnic vărsătoriu de sânge, ci vremurile sunt de aşa natură. Apoi îţi reamintesc că ai tot progresat în opiniile tale, de la cea de respingere a oricărui gen de scandal militar şi confruntare cu ruşii, pe motiv că e scump economic pentru europeni, spre război “altfel” şi probabil în curând o să-mi spui că de fapt vorbeam de acelaşi lucru doar că nu ne-am înţeles unul pe altul. Ca să-ţi amintesc doar un extras în care mă trăgeai (public) de mânecă, într-o discuţie mai veche:

    Vis a vis de Ucraina, am asistat in ultima vreme la o escaladare a razboiului informational (propaganda si dezinformare). Asta nu inseamna ca – automat – in luna mai se va da startul la pocnitoare. Haideti sa ne pastram sangele rece si sa incercam sa deslusim, dincolo de vorbarie, zgomot si perdele de fum, care sunt faptele si actiunile reale.

    Pana una alta, ii o partida de sah in care, cel putin pana acum, rusii isi pastreaza sangele cat se poate de rece si actioneaza calm si calculat. Urletele mediatice din vest si vorbele amenintatoare (sau declaratiile emfatice ale unor neoconi de peste ocean) nu sunt decat zgomot, nu tin loc nici de actiuni, nici de miscari in teren.

    Na că luna mai veni şi cu pocnitori şi cu acţiuni şi cu mişcări în teren. În continuare pericolul unui război deschis nu a trecut, a apărut novorossia (mai mult pe hîrtie, dar chiar şi aşa), europenii au anunţat discuţii despre al treilea set de sancţiuni, de mâine ucrainienii au un nou preşedinte proeuropean etc. Spun asta pentru că personal nu văd modul în care ruşii pot proteja ceea ce au câştigat deja în Ucraina altfel decât pe cale militară. Nu văd să se recunoască Novorossia în urma negocierilor diplomatice sau să cedeze occidentul în această privinţă. Şi luna mai încă nu e gata..

    În fine, nu am de gând să lungesc discuţia asta şi să mă lansez în alte pronosticuri fără miză. Am greşit în cele două coemntarii indicate mai sus şi în predicţii şi în tonul acestora, deşi probabil că există multe elemente de fond (MAJORITATEA?) care sunt corecte/întemeiate. Pentru cei ce nu înţeleg aceasta reacţie a mea disproporţionată ca mărime faţă o simplă aluzie a domnilui Alin, arăt că ea vine pe fondul unor controverse consistente purtate între două tastaturi, via ymessenger 🙂 Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

  9. Pingback: OLIGARUL CIOCOLATEI – noul presedinte al Ucrainei/ ”STARE DE RAZBOI” in Donetk/CRIMEEA – NON-NEGOCIABILA pentru rusi/ Rusia instituie UNIUNEA ECONOMICA EURASIATICA/ Georgia neaga intentia de amplasare a unui SCUT ANTIRACHETA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare