Dr. MENCINICOPSCHI: Cum putem tine un POST SANATOS, fara ADITIVI?/ Copiii nu trebuie sa manance MEZELURI!

20-03-2012 2 minute Sublinieri

mencinicopschi

Numărul persoanelor care aleg să ţină post este din ce în ce mai mare. Ce presupune, însă, acesta din punct de vedere alimentar? Potrivit doctorului Mencinicopschi, “regula de aur” pentru o alimentaţie de post este aceea ca alimentele specifice credinţei ortodoxe să fie preparate după reţete tradiţionale, fără aditivi

“Alimentele de post specifice credinţei ortodoxe ar trebui să fie preparate după reţetele tradiţionale. Acestea nu prevăd utilizarea aditivilor alimentari, adică a E-urilor, şi nici a aromelor, naturale sau artificiale. De aceea ar trebui să fim foarte atenţi să ne preparăm în această perioadă alimentele, în această perioadă când nu folosim o dietă suficient de diversificată şi echilibrată. Postul presupune neutilizarea derivatelor din carne, lapte, ouă. În felul acesta trebuie să găsim surse care să înlocuiască proteinele din carne, lapte, ouă şi derivatele acestora”, a spus dr. Gheorghe Mencinicopschi, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Cum înlocuim proteinele de origine animală?

“Tradiţionalele mâncăruri făcute din fasole boabe care, preparate corect, ne vor aduce o cantitate suficientă în această perioadă de proteine, cu un un profil nutriţional echilibrat în aminoacizi esenţiali, nu aşa cum ar face produsele de origine animală, însă, combinându-le pe acestea cu nucifere, spre exemplu, nucile sunt foarte bogate în proteine, alte leguminoase ca mazăre, năut, linte sau pseudocereale – hrişca, în această perioadă ne pot ajuta să nu luăm kilograme în plus şi să nu ne dezechilibrăm nutriţional“, explică dr. Mencinicopschi.

Mai mult, legumele şi fructele în sezon sunt o sursă foarte bună de vitamine, minerale, antioxidanţi, care ne ajută şi în procesul de detoxifiere care se produce în această perioadă.

Extrem de importantă este hidratarea. Trebuie să consumăm apă şi lichide care să ne hidrateze fiziologic, dar nu din cele care să ne aducă în acelaşi timp alcool sau prea multe calorii.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi face un ghid pentru consumatorii care nu se pot abţine de la mezeluri, dar care vor totuşi produse de o calitate cât mai bună. Expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi crede că există şi în acest moment destule metode pentru a ne proteja de mezelurile de proastă calitate. El nu recomandă astfel de produse copiilor sub zece ani şi ne sfătuieşte să mâncăm repede mezelurile feliate.

EVZ: La ce ar trebui să se uite cumpărătorii atunci când aleg mezeluri?

Gheorghe Mencinicopschi: Este o eroare gravă să evaluăm alimentele după denumirea lor generică, care are mai mult valoare comercială şi de marketing şi uneori induce în eroare. Adică crenvurştii pot fi de o sută de feluri. Recomand cumpărătorilor să se uite la etichete, care sunt buletinul de identitate al mezelurilor. Există trei tipuri de etichete. Cea compoziţională, de unde vor afla ingredientele, aditivii (E-urile) şi aromele folosite în fabricare.

Mai există eticheta nutriţională şi cea referitoare la alergeni. Două sunt obligatorii, cea compoziţională şi cea legată de alergeni (conţine soia sau ou, alergeni majori). Eticheta opţională, trecută de obicei de producătorii de mai mare încredere, este cea nutriţională care arată cantitatea de proteine, glucide, lipide, minerale.

Şi cum ne dăm seama că un produs este mai bun decât altul după etichetă?

La eticheta compoziţională există următoarea lege impusă: primul ingredient este şi cel mai important cantitativ. Dacă se începe cu apa înseamnă că reprezintă procentul cel mai ridicat. Urmează slănină, şorici, carne, spre sfârşit sunt E-urile şi aromele. Dacă citiţi pe lângă carne, emulsie de şorici, produsul este în regulă, dacă însă sunt substanţe precum caragenan (o substanţă de îngroşare) şi altele care vă întorc limba pe dos, nu cum­păraţi, chiar dacă preţul vă încântă.

Cu cât mezelul este mai ieftin, cu atât este mai scăzut din punct de vedere nutritiv. Reţineţi ingredientele, între­baţi, căutaţi pe google ce înseamnă. După ce v-aţi informat, cumpăraţi sau nu în cunoştinţă de cauză. Foarte util pentru cumpărători este să se uite la etichetă pe calorii: produsele care au mai mult de 100, 200 de kilocalorii la suta de grame trebuie evitate sau consumate în cantităţi mici. Atenţie şi la cantitatea de sodiu (sare), mezelurile care au mai mult de 0,5 grame de sare la sută de grame trebuie eliminate sau consumate cu moderaţie.

În ce cantităţi ar trebui să li se dea copiilor mezeluri?

Părerea mea este că nu ar trebui să mănânce deloc până la vârsta de 10 ani. După această vârstă recomand 10 grame pe zi, dar doar de două-trei ori pe săptămână. Evitaţi produsele foarte grase la copii, cârnăciorii de exemplu au peste 20% grăsimi.

MENIU PERSONAL

“Nu am mai mâncat de ani de zile mezeluri, doar am degustat”

Când aţi mâncat ultima dată mezeluri?

De ani de zile nu am mai mâncat mezeluri, am degustat din când în când, din motive profesionale, ca degustător, în virtutea meseriei.

Mezelurile vândute la folie, sigilate, vidate sunt mai bune sau mai proaste decât cele vândute la bucată, tăiate?

La cele tăiate, legea europeană obligă să scrie în galantar ce conţin. La salam nu este bine să luăm feliat, pe de o parte, pentru că nu mai vedem valabilitatea, deşi şi aceasta e obligatoriu să fie trecută, dar şi pentru că se râncezesc mai repede şi devin toxice, pentru că au o suprafaţă crescută de contact cu oxigen. Dacă vi se taie în faţă mezelul, trebuie să îl consumaţi cât mai repede.


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Gheorghe Mencinicopschi, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Dr. MENCINICOPSCHI: Cum putem tine un POST SANATOS, fara ADITIVI?/ Copiii nu trebuie sa manance MEZELURI!

  1. Oare, pe vremea lui Ceausescu salamul cu soia, avea si E-uri? Si pe vremea aceea carnea era injectata cu saramura?

  2. Cica au facut revolutie, ca sa nu mai manince salam cu soia! Au reusit! Acuma maninca sorici, mate, unghii, par cu soia.

  3. stiu din experienta, pe vremuri pateul se facea din : cap de porc,ficat , sorici, carne , sare, ceapa, ardei boia, piper macinat, nucsoara, si sare, ! acus se face din ,,diverse E-uri” si oare-ce resturi proteice, animale sau vegetale ! pasta de tomate se facea numai din rosii, acum se face tot din ,,adaosuri ” ,

  4. Pingback: Prof. Gheorghe Mencinicopschi: PRODUSELE DE POST SI ADITIVII “de dulce” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: unele produsele de post din comert ne pot face rau - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: SE POATE POSTI CU ALIMENTE CU E-URI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Prof. Gheorghe Mencinicopschi despre LEGUMELE DIN SUPERMARKET - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Nu hrani cancerul! - DR. PAVEL CHIRILA - CONFERINTA DESPRE ALIMENTATIE SI STILUL DE VIATA SANATOS/ BOLNAV (video)/ Ce sa mancam in Post?/ SAREA IN EXCES UCIDE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Prof. Gheorghe Mencinicopschi la Manastirea Antim despre SANATATE SI BOALA (audio, 2010)/ IN APARAREA DOCTORULUI MENCINICOPSCHI/ Emisiunea “Profesionistii” cu Eugenia Voda (VIDEO, 2008) - Recomandari
  10. Pingback: Dr. VIRGILIU STROESCU explica si apara POSTUL ALIMENTAR impotriva manipularilor mediatice care folosesc pretextul PESTICIDELOR din legume si fructe (VIDEO)/ Cat de folositoare sunt CEAPA si MERELE ROMANESTI? - Recomandari
  11. Pingback: VERDICT OFICIAL al OMS: CARNEA PROCESATA (mezelurile, carnea tocata etc.) si CARNEA ROSIE sunt CANCERIGENE! Centrul International de Cercetari asupra Cancerului recomanda “LIMITAREA CONSUMULUI DE CARNE”. “Fiecare portie de 50 de grame de
  12. Pingback: PERICOLUL DIN MANCARE. Salamurile cancerigene si rosiile “de plastic”, stimulate artificial: “Şi chiar dacă plătim ceea ce consumăm, adevarata notă de plată nu vine imediat, vine încet şi în timp… Cum să creadă cineva c
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare