MAREA INLOCUIRE A POPULATIILOR. Tarile europene mor demografic. Solutia elitelor – INCURAJAREA IMIGRATIEI/ Nici ESTUL EUROPEI nu sta mai bine. SUNTEM PE PRIMELE LOCURI IN LUME LA DECLINUL POPULATIEI. Cauzele: natalitatea si emigrarea/ CNCD SAU NOUA INCHIZITIE (partea a II-a)

30-01-2018 19 minute Sublinieri

Un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată cifre sumbre despre evoluția demografică a României, plasând țara noastră pe locul șapte în lume în privința scăderii populației până în 2050.

Europa de Est se scufundă rapid. Nouă țări din jumătatea estică a continentului se află printre cele zece state din lume care vor înregistra cea mai mare scădere a populației, de peste 15%, între 2017 și 2050, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind Perspectivele populației globale, realizat în 2017. Iar România se află printre acestea.

Clasamentul celor zece state include următoarele țări: Bulgaria (-23%), Letonia (22,2%), Republica Moldova (-18,7%), Ucraina (-17,6%), Croația (-17,3%), Lituania (-16,7%), România (-16,7%), Serbia (-15,3%), Insulele Virgine din SUA (-15,23%) și Polonia (-15,14%).  Așadar, topul este condus de Bulgaria, cel mai sărac stat al Uniunii Europene. Potrivit estimărilor ONU, Bulgaria va pierde 1,7 milioane de persoane până în 2050, echivalentul întregii populației a capitalei Sofia.

„Această catastrofă demografică își găsește cea mai crudă expresie în zona de nord-vest a Bulgariei, cea mai săracă regiune a celei mai sărace țări din UE. Angajatorii spun că nu găsesc angajați calificați, localnicii spun că nu e de muncă. Oamenii de aici sunt săraci, nefericiți și doritori să plece oriunde”, a declarat Kalin Kamenov, primarul orașului bulgaresc Vratsa, pentru The Economist.

Rată redusă a natalității

Cauzele sunt multiple și comune cu cele ale României, pe primul loc fiind rata redusă a natalității, care, în cele zece state, se situează între 1,3 și 1,6 nașteri pe femeie, scrie Axios.com, citând date din raport. Comparativ, media în SUA este de 1,9.  În România, datele din acest raport, consultat de „RL”, indică o rată a natalității pentru perioada 2015-2020 de 1,54, în scădere semnificativă față de perioada 1975-1980, când era de 2,55. Revoluția a adus o prăbușire bruscă a acestui indicator, la 1,51 în perioada 1990-1995. Totuși, prognozele ONU arată o tendință de creștere, însă acest lucru nu va preveni declinul accentuat al populației rezidente.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS) de anul trecut,  la 1 ianuarie 2017 populaţia rezidentă a țării a fost de 19,638 mii persoane, în scădere cu 122 mii persoane faţă de 1 ianuarie 2016.  „Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor decedate depăşind numărul născuților-vii cu 68.061 persoane)”, a arătat INS. Instituția a subliniat și că fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze.

Datele din raportul ONU arată că românii cu vârstă între 25 și 59 de ani au o pondere de 49% în populația totală a țării, cei între 0-14 ani au o pondere de 15%, cei între 14 și 25 de ani – de 11%, în timp ce populația peste 60 de ani reprezintă 25% din populația țării. Cifrele sunt similare cu media europeană, dar sunt complet diferite de cele din Africa, unde copiii sub 15 ani reprezintă 41% din populație, iar cei între 15 și 24 de ani mai contribuie cu 19%. Pe continentul african, locuitorii de peste 60 de ani au o pondere de doar 5% în populația totală.

În căutarea unui trai mai bun

La scăderea natalității, a doua cauză pentru scăderea populației este emigrarea în statele occidentale. Potrivit estimărilor The Economist, un milion de bulgari locuiesc în afara granițelor. Pentru România, calculele ONU indică 3,4 milioane de români care ar fi emigrat, respectiv 17% din populație, România fiind după Siria țara cu cea mai mare emigrație. Este însă considerat cel mai mare exod al populației dintr-un stat pe timp de pace. Fenomenul migrației masive a explodat după Revoluție, dar a continuat din plin după aderarea la UE, în 2007, din cauza veniturilor extrem de reduse. România ocupă penultimul loc în UE în privința sărăciei.[…]

Creșterea economică nu ne-a îmbogățit

De asemenea, prestigioasa agenție Bloomberg a publicat recent un articol al cărui supratitlu era: „Atunci când a avea cea mai rapidă creştere din UE nu te face mai bogat”. Potrivit agenţiei, citate de Agerpres, în pofida unei creşteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorării salariilor în sectorul public şi al reducerii taxelor, avuţia României, calculată raportând activele oamenilor la venitul disponibil, rămâne la aproximativ acelaşi nivel de acum cinci ani.

Pentru anumite persoane, câştigurile finanţează lucruri esenţiale de zi cu zi, inclusiv alimente şi haine, de înţeles pentru o ţară în care condiţiile de trai sunt printre cele mai proaste din UE. Alţii se răsfaţă cumpărând vacanţe şi televizoare. „Cetăţenii nu au acumulat bunăstare în ultimii ani – ei au acumulat datorii pe baza unor aşteptări pozitive. Mulţi oameni nici măcar nu au aşteptat să vadă în ce măsură promisiunile se vor materializa şi au consumat tot mai mult acumulând, totodată, datorii. La un moment dat, o corecţie este inevitabilă”, a declarat pentru Bloomberg Florian Libocor, economistul-șef al BRD-Groupe Societe Generale SA.

Potrivit datelor INS, România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2016 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 76 mii de persoane. În cursul anului 2016, bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile. Grupele de vârstă cu cea mai mare pondere în totalul de emigranți sunt, în ordine: 25-29 de ani, 20-24 de ani, respectiv 30-34 de ani.

  • Cultura Vietii:

Demografia înseamnă destin: În 2019, Germania se va împiedica de pragul demografic

În deceniul care urmează, 80% dintre țările membre ale Grupului G20 vor avea de înfruntat provocări demografice fără precedent, care vor schimba profund nu doar economia globală, dar și raportul de forțe geopolitic și configurația vechilor alianțe. În serialul nostru intitulat „Demografia înseamnă destin” ne vom apleca asupra câtorva state dezvoltate din acest grup, în care consecințele „iernii demografice” încep deja să se facă simțite.

În Europa, economia „duduie” cum n-a mai făcut-o de la criza din 2008 încoace. Conform Băncii Centrale Europene, cea mai recentă estimare a creșterii pentru zona euro se situează la 2,3% pentru anul 2018, o creștere semnificativă față de estimarea precedentă de 1,8%. Dar pe măsură ce Europa își regăsește cadența, notează analistul economic Jeff Desjardins, realitățile demografice implacabile pregătesc deja schimbări de profunzime în viața continentului.

O „piatră de hotar”

Nu este nici un secret că Germania, care are reputația de „locomotivă economică” a continentului, se află la un nivel al natalității jalnic. Cu una din cele mai îmbătrânite populații ale Europei și o fertilitate de doar 1,5 copii/femeie, este doar o problemă de timp înainte ca modificarea structurii populației să afecteze economia țării.

Și acest moment se apropie cu repeziciune. Germania va trece în anul următor peste un prag istoric, care va accelera, probabil, preocupările cu privire la soarta națiunii lui Schiller: 2019 este anul în care numărul germanilor de până la 30 de ani va scădea pentru prima dată în istorie sub cel al cetățenilor de peste 60 de ani.

Proporția este evident extremă, la nivel global – 24,4% din populația lumii are mai puțin de 14 ani și doar 12,3% are peste 60 de ani.

Mai mult, proporția este extremă chiar și în comparație cu alte țări dezvoltate. ONU, spre exemplu, estimează că vârstnicii alcătuiesc în medie 22,1% din populația țărilor industrializate.

Ultima dată când populația din Germania s-a aflat la acest nivel a fost anul 1997.

O privire mai atentă la Germania

Pentru detalii, consultați harta animată care prezintă piramida populației germane.

Observați cum, din 2020, forma piramidei începe să prezinte tiparul creșterii negative pe care îl puteți regăsi și mai jos, în cele 3 exemple comparative – Congo, SUA și Germania:

Iată proiecția creșterii negative a populației, prezentată cu un grafic convențional:

Cu mai mulți oameni în cohorta de vârstă 60+ decât în generația tânără, declinul populației native din Germania este inevitabil. Bazat pe aceste previziuni obiective și calcul statistic, populația Germaniei va scădea cu peste 10 milioane de persoane până în anul 2100.

Un contrast izbitor față de alte regiuni de pe glob, unde megalopolisurile asiatice și africane nasc acum următoarea generație, cea care va domina în curând peisajul demografic al lumii.

Mai mult ca niciodată, e vremea să ne aducem aminte că Demografia este destin. Iar primii care își vor aminti în mod dureros această echivalență vom fi chiar noi, europenii.

Demografia înseamnă destin: Cum vor ajunge italienii minoritari în propria țară

În deceniul care urmează, 80% dintre țările membre ale Grupului G20 vor avea de înfruntat provocări demografice fără precedent, care vor schimba profund nu doar economia globală, dar și raportul de forțe geopolitic și configurația vechilor alianțe. În serialul nostru intitulat „Demografia înseamnă destin” ne vom apleca asupra câtorva state dezvoltate din acest grup, în care consecințele „iernii demografice” încep deja să se facă simțite.

Deși datele oficiale arată că populația Italiei a fost în creștere până în anul 2015 și, conform cu o proiecție a biroului de statistică Eurostat, ea va rămâne stabilă în următoarele decenii, totuși numărul de italieni autentici (indigeni) se micșorează într-o cadență uimitoare: un sfert de milion anual, iar ritmul se va accelera.

Aceasta înseamnă că sporul demografic proiectat va fi substanțiat doar pe seama imigrației în masă din Africa și Asia Centrală. În acest moment, românii sunt încă grupul migrant cel mai important din italia, dar această situație se schimbă rapid sub influența regresului demografic prin care și România trece. În general migrația dinspre Europa se va diminua, inclusiv din cauza prelungirii crizei economice din care Italia nu mai reușește să iasă.

Dacă previziunile Eurostat sunt corecte, atunci în următorii 60 de ani sau, la un nivel constant al imigrației chiar mai repede, 50% din populația Italiei va fi de origine africană sau asiatică. Cifrele pe care le-am găsit nu sunt nici pe departe unice: nu doar că autoritățile italiene și europene în general sunt conștiente de fenomen, dar acesta are proporții atât de mari, încât experimentul suedez al migrației în masă din anii 1970-80 va părea minor.

Rata totală a fertilității în Italia, adică numărul de copii născuți de o femeie, este de 1,34, mult sub nivelul de înlocuire de 2,1. Situația din Peninsulă este o oglindă fidelă a celei de pe întregul continent, cu România la același nivel dezastruos. Din acest punct de vedere, Europa se aseamănă Japoniei – pe care am analizat-o într-un episod precedent al mini-serialului nostru.

Difeența este aceea că în timp ce autoritățile japoneze se așteaptă la un declin al populației cu un incredibil 60% până la finalul secolului, guvernele europene prevăd o… creștere a numărului de locuitori. De ce? Răspunsul este simplu. Liderii europeni deschid larg porțile imigrației, în timp ce colegii lor de la Soare-Răsare, nu – Japonia fiind, la fel ca și Coreea de Sud, una dintre țările cele mai omogene cultural din lume.

Pentru a înțelege mai bine dramaticele schimbări demografice din Europa, cercetătorii think-tank-ului olandez GEFIRA (specializat în analize demografice, economice și geopolitice) au pus la punct un program pentru simularea mișcărilor naturale ale populației intitulat Cerberus 2.0. Algoritmul este alimentat cu milioane de date provenite de pe serverele Eurostat și ale agențiilor naționale de statistică ale statelor europene.

În ce privește Italia, Cerberus și-a încărcat bazele de date cu anul 1985, primul pentru care sunt disponibile statistici complete privind mortalitatea și fertilitatea. Pentru a calcula populația, Cerberus folosește fertilitatea și mortalitatea specifice vârstei pentru fiecare an. Astfel, numărul estimat de nou-născuți poate fi calculat din rata fertilității specifică fiecărei vârste multiplicată cu numărul de femei de vârsta respectivă. Fără a lua în calcul migrația, predicțiile demografice sunt foarte precise și lasă puțin loc de îndoială cu privire la soarta națiunii italiene.

Începând așadar cu 1985, Cerberus 2.0 a calculat că în 2016 Italia ar fi trebuit să mai aibă 55 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, Institutul Național de Statistică (Istat) de la Roma a comunicat că populația țării a fost de 60 de milioane, deci 5 milioane a fost aportul imigrației – lucru de altfel admis chiar de Istat.

Pentru predicții ulterioare lui 2016, Cerberus folosește fertilitatea și mortalitatea din ultimul an pentru care există date (2016). Simularea rezultă în următoarea estimare până la finele secolului:

 

Cu imigrație zero și la o rată a fetilității constantă, Cerberus 2.0 prevede că populația Italiei se va reduce până în anul 2080 cu circa 27 de milioane de persoane, iar până în anul 2100 va ajunge la doar 20 de milioane, adică va scădea cu 60% – exact același rezultat ca și în cazul predicțiilor pentru Japonia!

Piramida populației (Cerberus 2.0 și proiecții Eurostat)

În ciuda acestora date, guvernul italian și Eurostat se așteaptă ca în 2080 Italia să aibă circa 53-60 de milioane de locuitori. Aceasta se poate întâmpla doar dacă populația va fi suplimentată cu 25-30 de milioane de migranți africani și asiatici și urmașii lor. Chiar dacă migrația nu accelerează, italienii vor deveni totuși o minoritate până în anul 2080. Iar dacă luăm în considerare rata sporită a migrației din ultimii 5 ani, asta se poate petrece chiar mai repede.

Deși, la fel ca și în România, oamenii de rând habar nu au ce se petrece cu națiunea lor, liderii politici cunosc bine situația. Printre altele, și pentru că ei au provocat-o: 600.000 de migranți plecați de pe coastele Libiei au intrat în Italia din 2014 încoace. Aceasta ar fi fost imposibil fără acordul și știrea autorităților de la Roma. Astfel încât, „marea înlocuire” pe care națiunea lui Dante o suferă în acești ani nu este un accident al istoriei, după cum nu dă semne că se va opri curând.

„Iarna demografică” este o problemă culturală, mai degrabă decât una economică

După acest al patrulea episod al serialului nostru, în care am văzut pe rând situația din 2 națiuni asiatice și două europene (toate membre G20), unele concluzii pot fi trase deja: fără o schimbare drastică în atitudinea față de familie și reproducere a societăților industrializate, fie ele Occidentale sau Orientale, fertilitatea nu va crește, iar populația fie se va diminua puternic, fie va crește doar pe seama imigrației. 

Deși demografii de aiurea cunosc foarte bine descreșterea acută a fertilității acestor națiuni și urmările acesteia, dezbaterea academică este „sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”, după cum ne confirmă GEFIRA. Din acest punct de vedere cel puțin, România se dovedește a fi „în rândul lumii civilizate”, subiectul fiind și la noi tabu sau nedepășind stadiul unor inepții demagogice, ocazionate de apropierea campaniei electorale și concretizate în pseudo-măsuri care nu au absolut niciun efect pe termen mediu și lung – sau care fac chiar mai mult rău, întrucât demotivează clasa politică de la orice aplecare serioasă înspre o adevărată strategie demografică.

Acolo unde au totuși loc, disputele pe teme triviale, cum ar fi efectele imigrației, se poartă mai mult cu „argumentele” contondente ale ideologiei și interesului corect-politic. Între cele două extreme – entuziasmul pentru imigrația fără limite în contul unei pretinse „vini istorice” și respectiv găsirea de țapi ispășitori pentru toate problemele unei țări în persoanele unor dezmoșteniți ai sorții – preferăm tăcerea.

Demografia înseamnă destin: Coreea de Sud, între bombele lui Kim Jong Un și „bomba” demografică

În deceniul care urmează, 80% dintre țările membre ale Grupului G20 vor avea de înfruntat provocări demografice fără precedent, care vor schimba profund nu doar economia globală, dar și raportul de forțe geopolitic și configurația vechilor alianțe. În serialul nostru intitulat „Demografia înseamnă destin” ne vom apleca asupra câtorva state dezvoltate din acest grup, în care consecințele „iernii demografice” încep deja să se facă simțite.

Să lăsăm pentru o clipă deoparte amenințarea militară care vine de peste Paralela 38: Coreea de Sud are o bombă cu ceas chiar în propria ogradă.

Economiile puternice sunt pe un drum fără întoarcere din cauza ratelor extrem de reduse ale fertilității din aceste țări. Coreea de Sud nu face excepție: guvernul de la Seoul prognozează că în următorii 7 ani populația țării va începe să scadă și, dacă tendința se va menține, națiunea va dispărea în viitorul îndepărtat.

Colapsul demografic al Coreei coincide cu cel al Japoniei (despre care am scris în repetate rânduri) și cu cel al Chinei, țară căreia politica absurdă de limitare demografică la un singur copil per familie îi provoacă deja probleme mari. Așadar, a doua, a treia și a 11-a economie ale lumii își vor vedea forța de muncă, cea care coincide cu grupa de populație care consumă cel mai mult, din ce în ce mai redusă.

Cea mai redusă fertilitate din lume

Națiunea considerată cea mai omogenă cultural din lume și totodată cea de-a patra economie a zonei Asia-Pacific va începe să descrească numeric în scurt timp. Coreea de Sud este țara cu cea mai redusă fertilitate la nivel global – record negativ pe care îl înregistrează deja de 16 ani încoace. Anul 2016 a adus cel mai mic număr de nașteri din istorie și cea mai redusă rată a fertilității (1,17) din ultimii 7 ani.

De altfel, populația aptă de muncă a început deja să scadă de acum 10 ani.

Populația Coreei a crescut rapid după înființarea statului în 1948; însă, din 1966 creșterea s-a redus semnificativ din cauza introducerii programelor de control al populației (avort + contracepție). De asemenea, urbanizarea, accesul la educația superioară și participarea mai mare a femeilor pe piața muncii au început să afecteze dimensiunea demografică.

La fel ca în multe alte culturi, bărbații sunt considerați în Coreea de Sud mai importanți pentru continuitatea familiei, întrucât aduc un aport financiar mai mare și se ocupă, prin tradiție, de părinții în vârstă.

În mod tradițional, dacă primul născut al unei familii coreene era fată, familia continua să încerce să aibă un urmaș. Însă anul 1973 a adus relaxarea legii avortului și totodată permisiunea avortului selectiv, în cazuri limitate. Din păcate, așa cum se întâmplă întotdeauna când se relaxează normele morale, legea a fost abuzată permanent și transformată într-un instrument îndreptată contra fetelor, avortate în număr foarte mare (fenomen întâlnit, așa cum am mai relatat, în China și India, unde a luat proporțiile unui adevărat genocid).

Apoi, guvernele au luat măsura descurajării cuplurilor căsătorite de a avea mai mult de un copil prin campanii cu sloganul – foarte răspândit azi în toată lumea „civilizată” și în România – „fă un singur copil și crește-l bine”.

Toate aceste fenomene sociale și măsuri guvernamentale au contribuit la scăderea ratei fertilității și la îmbătrânirea continuă a populației. Deși creșterea demografică a Coreei va continua pentru câțiva ani, declinul va începe curând și se va instala rapid.

În 2016, populația totală a Coreei de Sud era de peste 51 de milioane, incluzând circa un milion de străini.

Pentru 2050, estimările sunt de 40-48 de milioane, iar pentru finalul secolului, predicția este că în țară vor mai fi doar circa 20 de milioane de locuitori.

Totodată estimările arată că populația Coreei de Sud va avea cea mai ridicată medie de vârstă din lume în jurul anului 2045: peste 50 de ani.

Piramida populației (instrumentul matematic și grafic cel mai utilizat de statisticienii din domeniul demografic) și-a început inversarea, ceea ce înseamnă că numărul de vârstnici crește, iar cel de copii și tineri scade. Anii 2016-2017 au arătat pentru prima dată în istorie un declin al populației coreene aflată la vârsta activă (15-64 de ani), totodată grupa de vârstă care consumă cel mai mult produsele economiei.

În acest moment, cohorta de vârstă de peste 64 de ani alcătuiește 14,12% iar cea cu vârste sub 14 ani, doar 13,21%. În circa 50 de ani, vârstnicii vor însemna peste 40% din populația Republicii Coreea.

Similarități demografice, nu doar culturale, cu Japonia

Unele dintre motivele pentru rata fertilității foarte redusă din Coreea sunt similare cu cele din Japonia anilor 90 – încă un motiv pentru care ne oprim asupra ambelor țări în mini-serialul nostru. Cuplurile se feresc să aibă o familie numeroasă din cauza costurilor exorbitante ale locuințelor și educației. Sud-coreenii au cel mai lung program de muncă săptămânal din lume, deci le lipsește timpul pentru viața privată și de familie. De asemenea, șomajul este ridicat în rândul tinerilor.

Femeile se feresc să aibă copii „devreme” pentru că au ambiția carierei, dar și din cauza piedicilor legislative puse concediului de maternitate precum și a atitudinii bărbaților care participă în proporție redusă la creșterea copilului și la treburile gospodărești. În medie, femeile coreene au primul copil la 31 de ani.

Mulți coreeni consideră căsătoria doar o simplă opțiune, în ciuda dovezilor că aceasta aduce stabilitate și prosperitate. Jumătate dintre burlaci au sub 40 de ani.

Acest fenomen pare a fi amplificat și de proporția foarte mare de cetățeni atei sau neafiliați niciunei religii.

Abandonul vârstnicilor – o altă problemă

Nu doar fertilitatea foarte redusă este o problemă în Coreea de Sud; mortalitatea este și ea una. Coreea de Sud este una dintre țările cu cea mai mare rată a sinuciderii din lume: zilnic, 40 de cetățeni comit suicid.

Mulți dintre aceștia sunt vârstnici. Jumătate din grupa de populație 65+ trăiește în sărăcie și circa ¼ locuiesc singuri. Mulți nu au pensie sau economii puse deoparte, nu își mai pot găsi de lucru și astfel cad victime ale depresiei. Fenomenul se va accelera, probabil, prin îmbătrânirea generală a societății.

Președintele coreean, Moon Jae-In, s-a arătat recent interesat de creșterea participării vârstnicilor pe piața muncii prin crearea de slujbe adecvate. De asemenea președintele are în plan creșterea pensiilor de stat, dublarea numărului de locuri de muncă pentru vârstnici, finanțarea suplimentară a cercetărilor pentru Alzheimer și o mai mare accesibilitate la locuințele sociale pentru vârstnici. Deja la nivelul întregii țări costurile cu îngrijirea sănătății au crescut în ultimul deceniu de la 3,8% la 7,2% din PIB.

Printre tineri, cauza cea mai frecventă de suicid este stresul asociat serviciului și sistemului educațional.

Patru sinucideri din 10 sunt comise în stare de ebrietate, Coreea de Sud fiind cel mai mare consumator la nivel mondial de băuturi spirtoase, cu o medie de 14 pahare pe săptămână (spre comparație, în SUA se beau doar 3). De asemenea, coreenii se feresc să caute ajutor de specialitate la psiholog pentru problemele pe care le au.

 Criza demografică se traduce prin scădere economică

Situația demografică din Coreea de Sud va afecta, desigur, advers creșterea economică.

Regiunea Seoul, ai cărei locuitori totalizează 20% din populația țării, va resimți cel mai acut „seismul” demografic. Se așteaptă ca populația Seoulului să scadă cu cel puțin 1 milion până în 2040.

Business Insider, cunoscută publicație economică new-yorkeză, sugerează că cea mai bună abordare pentru Japonia și Coreea pare a fi „abandonarea rolurilor de gen” și intrarea femeilor în număr cât mai mare pe piața muncii. Desigur, economiștii „specialiști” de pe Wall Street știu foarte bine că exact aceste politici sunt cele care au generat scăderea dramatică a fertilității în Europa, dar din motive ideologice și interese pe termen scurt caută cu disperare o soluție pentru propulsarea pe termen scurt a forței de muncă în cele mai productive țări ale lumii.

Guvernul caută totodată să ajute la producția de roboți pentru gospodărie. Liderii politici mai apreciază că o soluție la criza demografică a țării ar fi reunificarea cu Coreea de Nord, unde situația demografică pare mai stabilă. Vă lăsăm să apreciați în ce măsură acestea pot constitui soluții viabile sau realiste.

Undele de șoc vor trece granița

Însă efectele crizei demografice din Coreea nu se opresc la graniță. Țara este un mare producător, exportator și totodată consumator de materii prime, fiind a 11-a economie a lumii și al 5-lea exportator. Este un producător redutabil de înaltă tehnologie, electronice, autovehicule, nave și rafinate din petrol și are un mare număr de lucrători specializați în design tehnologic. În contextul piețelor globale, criza demografică sud-coreeană va avea impactul cel mai mare asupra parteneriatelor economice cu China, SUA, Japonia, Germania, Australia și Arabia Saudită.

Nici efectele asupra siguranței naționale nu pot fi neglijate. Îmbătrânirea populației va schimba balanța geo-politică, întrucât Coreea, la fel ca și Japonia, sunt extensii ale puterii militare americane în Asia de Sud-Est.

Viitorul națiunii coreene este astfel foarte nesigur. Chiar și cu o acțiune fermă și imediată, un puternic declin nu mai poate fi evitat. Același lucru este valabil și pentru țările europene și mai ales est-europene, unde la nivelul foarte scăzut al natalității se adaugă și devastatorul fenomen al emigrației.

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
25 ianuarie 2018

INCHIZITIA ROMANIEI: CNCD (PARTEA II)

Continuam comentariul inceput Joia trecuta despre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (“CNCD”) care in opinia noastra e cea mai nedemocratica institutie a Romaniei, un pericol pentru democratie si statul de drept, si cea mai mare amenintare pentru libertatea cuvintului, de constiinta si religioasa din Romania.Cine a ales aceasta institutie? Cine a votat-o? De peste doi ani trei milioane de cetateni romani vor sa-si exercite dreptul la vot intr-un referend constitutional dar sunt ignorati, in timp ce institutia numita CNCD continua sa ne suprime libertatile. Nu suntem singurii care exprimam aceste opinii. In doar o saptamina am primit multe comnetarii din partea cititorilor nostri privind CNCD care ne fac sa conchidem ca CNCD e si una din institutiile cele mai dispretuite din Romania. Curiozitatea ne-a impins sa accesam facebook-ul CNCD si am fost stupefiati de comentariile negative, si pe alocuri chiar vulgare si nepotrivite, ale publicului la adresa CNCD. Una din reactiile primite la AFR o reproducem mai jos.

Inchizitia din Lima – o paralela istorica

Pentru a ilustra pericolele reale pe care CNCD le institutionalizeaza in Romania, prin amenzi si o retorica aroganta care inspaiminta cetatenii tarii, e bine sa ne intoarcem in timp cu sute de ani in urma sa vedem cum a fost atunci si cine teroriza oamenii din zilele acelea. Facem o paralela cu o alta Inchizitie care teroriza oamenii, Inchizitia din Lima. Fiecare roman care ajunge in Lima, Peru trebuie sa-si faca timp sa viziteze Muzeul Inchizitiei din Lima. Muzeul se afla intr-o cladire impozanta din centrul Limei, un edificiu colonial care vreme de mai bine de 100 de ani a fost locul in care cei care gandeau ori se exprimau contrar ideologiei oficiale de atunci erau torturati, dati in instanta, si, in caz ca erau gasit vinovati, condamnati. In piata de peste drum se tineau infioratoarele auto da fe, ceremoniile publice in care erau pedepsiti ereticii, inclusiv arderile pe rug despre care scriem putin mai jos.

Muzeul Inchizitiei de la Lima se aseamana intr-o oarecare masura cu Jilava. In Muzeul Inchizitiei pot fi vazute instrumentele si mesele de tortura, camerele tenebroase in care erau tinuti acuzatii, largile si impresionantele sali de judecata unde erau judecati acuzatii, si custile in care erau tinuti ei pe timpul procesului. [Poze: https://gringoperu.blogspot.com/2015/08/museum-of-inquisition.html]

Dar un lucru deosebit care poate fi vazut in Muzeu, care lipsea pe vremea primei inchizitii romane, Securitatea, sunt cartile groase de procedura penala care impuneau judecatorilor cum sa interogheze martorii si acuzatii, cum sa determine credibilitatea probelor si a evidentei si sa elimine probele suspicioase ori care nu puteau fi dovedite. Cartile acestea groase, cu scoarte negre si margini vopsite in rosu, sunt amplasate linga usile imense ale salilor de judecata. Nu suntem naivi si nici nu credem ca deciziile judecatoresti ale Inchizitiei erau corecte ori impatiale. Insa mentionam acest aspect pentru ca Inchizitia romana de pe vremea comunismului, Securitatea, nici macar nu avea carti de procedura care sa asigure ca acuzatii erau tratati cit de cit drept. 

Ricardo Palma – Analele Inchizitiei din Lima

Celor interesati si mai mult de subiect le sugeram opera clasica a istoricului peruan Ricardo PalmaAnales de la Inquisicion de Lima, publicata in anii 1860. Doar editia din 1897 mai e disponibila iar exemplare tot mai rare ale acestei editii pot fi achizitionate doar in anticariatele din Lima. Mentionam perioada cind Analele au fost publicate pentru a denota credibilitatea lor, ele fiind scrise si publicate cu cel putin 100 de ani inainte ca political correctness (“corectitudinea politica”) a filosofilor de la Harvard sa fi infectat si intoxificat gandirea generatiilor contemporane.

Inchizia din Lima a fost demarata prin edictul guvernatorul din Peru din 9 ianuarie 1570. Motivatia principala a fost declinul moral in coloniile spaniole dupa cei aproape 50 de ani de cind Peru devenise colonie spaniola. Sutele si miile de soldati spanioli, despartiti de neveste si familii, au inceput sa comita acte de viol, s-au recasatorit in Peru cu femeile bastinase cu toate ca oficial inca erau casatoriti in Spania, s-au dedat la betie, si, in general, au incetat sa mai traisca virtuos. Pe scurt, crimele sexuale au devenit atit de multe si consecintele atit de serioase, incit autoritatile au fost constranse sa intervina. Consecintele sociale nu au intirziat nici ele sa se manifeste. Copiii ilegitimi, copiii strazii, destramarea familiilor si divortul au devenit ceva comun. Autoritatile seculare au acordat Bisericii competenta de a se ocupa si pedepsi crimele sociale de atunci, dind astfel nastere Inchizitiei din Lima. Inchizitia a functionat 243 de ani pina in 22 februarie 1813 cind a fost abolita.  Judecate si pedepsite au fost in special crimele sexuale, numite in documentele oficiale ale Inchizitiei “crimen lesa majestatis humana“, si ele nu erau putine.

Daca la inceput crimele majore de care se ocupa si pe care le judeca Inchizitia din Lima au fost divortul, bigamia, violul, adulterul, incestul, betia si violenta in familiei, in timp, crimele principale au fost gandirea libera, libertatea religioasa, libertatea de constiinta si exprimarea opiniilor. Astfel au fost dati in instanta, gasiti vinovati si pusi in inchisoare – si chiar arsi pe rug- protestantii (numiti in Analele lui Palma “luteranos“). Cei mai vizati erau corsarii britanici capturati de spanioli in apele teritoriale ale Americii de Sud. (Lista corsarilor britanici condamnati pentru vederile lor religioase apar in Analele lui Palma la pagina 49) De exemplu, in 1595, 13 pirati britanici protestanti care faceau parte din grupul de pirati a lui Richard Hawkins, au fost condamnati la inchisoare pentru “luteranism”.

Apoi au urmat evreii. Si ei, la fel ca si protestantii, au fost intemnitati pentru ca impartasau o credinta ori confesiune diferita de cea oficial impusa in coloniile spaniole, inclusiv in Peru. Au urmat apoi “blasfemitorii”, persoanele care impartasau religiile pagine de atunci, in special incasii. Altii au fost dati in instanta pentru ca faceau “pact cu diavolul” (“pacto con el demonio”) (Pagina 16) Altii pentru vrajitorie. Unii din cei declarati vinovati erau chiar si arsi pe rug in ceremonii publice cunoscute cu numele de auto da fe. Prima sentinta de genul acesta a fost data si aplicata public pe 15 noiembrie 1573, o zi de duminica. Altii erau pedepsiti pentru ca citeau carti interzise, de exemplu cartile evreului olandez Erasm din Rotterdam, ori carti protestante tiparite si aduse clandestin din Mexic. Pedepsiti erau si cei care introduceau in coloniile spaniole alte carti interzise, ori tipareau carti si pamflete interzise. Altii erau pedepsiti pentru ca propovaduiau o teologie crestina diferita de cea oficiala si influentau pe multi sa le urmeze ereziile. Altii erau intemnitati pentru ca se inchinau Simbata in loc de Duminica. 

Revolutia franceza

Iar dupa 1789 cind a izbucnit Revolutia Franceza, Inchizitia din Lima a inceput sa dea in instanta si sa condamne la grei ani de inchisoare persoanele care impartasau ideile ori obiectivele revolutionarilor francezi, aduceau in Peru carti ori literatura revolutionara ori scriau si publicau in coloniile spaniole materiale inspirate de ideologia revolutionarilor si iluministilor francezi. Literatura islamica era si ea strict interzisa iar cei care o importau ori citeau erau pedepsiti si ei cu ani grei de inchisoare. Cartile confiscate erau arse.

Ultimul capitol din Analele lui Palma (Paginile 205 la 233) da o lista a persoanelor pedepsite pentru ca citeau ori detineau literatura revolutionara ori iluminista. De exemplu, in 1785 Luis Bulini a fost condamnat pentru ca citise operele lui Voltaire. In 1800 Alvarez del Villar a fost condamnat pentru ca citea literatura revolutionara pariziana. In 1806 Casimiro Rivas a patit la fel pentru ca il citea si el pe Voltaire. Un altul a fost condamnat in 1810 pentru ca citise operele lui Puffendorf, iar altii in acelasi ani si anii urmatori pentru ca detineau ori citeau operele lui Rousseau, Diderot sau Volney. Era la moda pentru oameni sa-i denunte pe cei care aveau in bibliotecile lor private cartile filosofilor francezi. Inchizitia facea razii, confisca cartile, iar proprietarii erau dati in instante si pedepsiti. Ultimul denunt si pedeapsa mentionata de Palma  a fost in 1820 a unui ofiter de armata care citise operele lui Abelard.

In 1572 Francisco de la Cruz a fost condamnat sa fie ars pe rug pentru ca inventase “o secta noua” si avea multi adepti. Pe 13 aprilie 1578 a fost condamnat la inchisoare Mateo de Enteres, un flamand din Tarile de Jos, pentru ca detinea “libros prohibido” (carti interzise). (Pagina 15) In aceasi zi a fost ars pe rug Pedro Bermejo pentru ca propovaduia ca mantuirea vine prin mila fata de aproapele nu prin credinta. Pe 29 octombrie 1581 a avut loc al treilea act public de ardere pe rug, cind au fost arse pe rug 20 de persoane, pentru luteranism, bigamie, blasfemie si iudaism. Un ultim caz celebru pe care il amintim e Francisco Moyen, parizian, vagabond prin coloniile spaniole din America de Sud, necasatorit, muzicant si pictor, arestat si dat in instanta pentru convingerile lui calviniste. A fost arestat in 1749, si condamnat la ani grei de inchisoare si la 200 de lovituri de bici in public. (Paginile 129-133) 

Cazul lui Angela Carranza

Nu toti cei arestati, acuzati ori dati in instanta, insa, erau gasiti vinovati de crimele de care erau acuzati si, in general, procesele nu erau superficiale. Probabil ca cel mai celebru caz al Inchizitiei din Lima a fost acela a lui Angela Carranza, o femeie descrisa in Analele lui Palma ca fiind de o frumusete aparte, si care fusese acuzata de vrajitorie. Nascuta in 1641 in orasul care azi poarta numele de Tucuman in Argentina, Carranza, ziceau acuzatorii, facea minuni, avea vedenii celestiale, si multii oameni ii urmau invataturile eretice. A fost arestata in 1689 si procesul ei a durat 5 ani. Lectura publica oficiala a acuzatiilor impotriva ei a luat cinci (5) ore. Pe durata procesului au fost audiati 130 de martori. In final, mistica a fost gasita nevinovata dar i s-a interzis sa mai scrie. Inainte de a fi arestata a scris 7.500 de pagini de viziuni, miracole, si doctrine de tot felul. (Procesul lui Angela Carranza e descris in mod minutios in Capitolul III al Analelor lui Palma) Au fost si alte procese masive, unele dintre ele avind un rechizitoriu de peste 1.000 de pagini. 

CNCD – o Inchizitie neconstitutionala

CNCD trebuie abolit, ori daca nu, competenta lui trebuie redusa drastic. Uneltele ei de persecutie a oamenilor de buna credinta care insista sa gandeasca si sa se exprime liber trebuie abolite. Libera exprimare, libertatea de constiinta si libertatea religioasa sunt singurele unelte pe care noi, oamenii de rind, le mai avem la dispozitie sa ne opunem statului secular care vrea sa gandim, sa adoptam si sa ne exprimam dupa chipul si asemanarea elitei intelectuale care dispretuieste traditia, valorile traditionale si credinta in Dumnezeu. 

Agentia Europeana pentru Drepturi Fundamentale

In 2007 Uniunea Europeana a relansat Agentia Europeana pentru Drepturi Fundamentale. Cu sediul la Viena, Agentia pretinde sa promoveze drepturile fundamentale ale cetatenilor Uniunii Europene. In realitate, insa, Agentia s-a dovedit a fi un vehicol pentru promovarea, in principal, a drepturilor “minoritatilor sexuale”. In 2008 Agentia a emis un Raport vast privind actiunile “anti minoritati sexuale” in fiecare stat membru din Uniunea Europeana, inclusiv Romania. Printre altele Raportul a criticat Biserica Ortodoxa Romana si cerea implementarea la nivel national de masuri specifice si radicale pentru eliminarea discriminarii. Din perspectiva valorilor si a libertatii religioase, Raportul era foarte periculos. Dar acesta a fost doar inceputul

Agentia continua sa fie un pericol la adresa democratiei europene. Obsedata de “sexualitate”, Agentia monitorizeaza organizatiile si miscarile din Europa pe care le considera vinovate de “homofobie”, “transfobie”, “islamofobie” si alte lucruri ca acestea. Agentia e un vector esential de institutionalizare continua a revolutiei sexuale in Europa si subminarea libertatii religioase, a cuvintului si de contiinta.

Asemenea Inchizitie din Lima, pastori care propovaduiesc impotriva homosexualitatii au fost arestati si dati in instanta in Marea Britanie si Scandinavia. Un exemplu diferit, dar cit se poate de recent si relevant, e California care la nivel de stat se transforma intr-o Inchizitie de dimensiuni anticonstitutionale. Cu ani in urma un student a fost arestat intr-un campus universitar public din California pentru ca distribuia studentilor copii ale Constitutiei SUA. Incredibil! Din fericire, spatmina trecuta tribunalul i-a dat castig de cauza. [Detalii: http://www.foxnews.com/us/2018/01/18/court-ruling-vindicates-la-student-who-sued-college-for-curbing-his-free-speech.html]

Daca Romania nu are nevoie de CNCD, ea, democratia romana si statul de drept roman au nevoie de o institutie total opusa, una pe care noi am numi-o Autoritatea pentru Protejarea si Promovarea Libertatii Cuvintului, a Libertatii de Constiinta si a Libertatii Religioase. Aceste libertati sunt cele mai asaltate si subminate astazi, atit in Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cit si in tribunalele occidentale. Ar fi bine ca Romania sa institutie o astfel de Autoritate pentru a contracara actiunile ultra vireas ale CNCD. Un exemplu bun de imitat e SUA unde recent Administratia Trump a anuntat formarea unei agentii speciale pentru promovarea libertatii religioase si de constiinta in cadrul Ministerului Sanatatii SUA. [Detalii: https://www.hhs.gov/about/news/2018/01/18/hhs-ocr-announces-new-conscience-and-religious-freedom-division.html] Sub Administratia Obama organizatiile crestine si religioase erau discriminate si constranse sa adopte politici pro-avort si pro-homosexuale care incalca libertatea de constiinta si religioasa a angajatilor, patronilor si bisericilor. Daca Uniunea Europeana si Romania sunt serioase privind drepturile omului, infiintarea unor institutii similare in Europa si Romania este obligatorie. 

AFR va recomanda: Va recomandam citeva materiale legate de subiectul de astazi. Acum o saptamina v-am informat ca guvernul canadian a anuntat ca nu va acorda sprijin financiar pentru crearea de locuri de munca de vara pentru tineri organizatiilor care nu agreeaza cu ideologia oficiala canadiana pro-homosexuala si pro-avort. Mai devreme in saptamina Guvernul canadian a anuntat ca decizia, criticata masiv de organizatiile religioase, ramine in vigoare. Detalii: http://lethbridgeherald.com/news/national-news/2018/01/23/feds-clarify-lgbtq-and-abortions-rights-attestation-for-summer-jobs-funding/.

 

COMENTARIUL UNUI CITITOR

Va deranjaza excesul de zel al CNCD? Daca da, va rugam sa ne scrieti. Unul din cititorii nostri, un publicist al unei publicatii online, ne indeamna sa luam atitudine. El sugereaza o actiune impotriva CNCD in Curtea Constitutionala si solicita conectarea cu organizatii neguvernamentale dispuse sa se alature acestei actiuni. Mesajul dinsului: “Stimati domni, Nu se poate initia semnarea unei sesizari, petitii la Curtea Constitutionala privind constitutionalitatea acestei “mistrese a adevarului”? Reclamata permanent pentru incalcare Constitutiei care-mi garanteaza libertatea de opinie. Va rog sa va ganditi la un astfel de demers la care sa se asocieze mai multe ONG-uri si persoane fizice ori juridice. Cazul savantului L. Danaila este revoltator de abject. Cu stima, BV”.


Categorii

Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Uncategorized

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “MAREA INLOCUIRE A POPULATIILOR. Tarile europene mor demografic. Solutia elitelor – INCURAJAREA IMIGRATIEI/ Nici ESTUL EUROPEI nu sta mai bine. SUNTEM PE PRIMELE LOCURI IN LUME LA DECLINUL POPULATIEI. Cauzele: natalitatea si emigrarea/ CNCD SAU NOUA INCHIZITIE (partea a II-a)

  1. “Angajatorii spun că nu găsesc angajați calificați, localnicii spun că nu e de muncă.”

    Ati citit anunturile cu locuri de munca?
    Sunt cam asa: Sa aiba X ani experienta in domeniul cutare, sa fi absolvit Y, sa fie expert in A, B, C, D, sa cunoasca limbile Z, T, F foarte bine, scris si vorbit, sa fie familiarizat cu M, N, P si sa fie dispus sa D, K, H.
    Evident, ce nu se scrie e varsta, dar va inchipuiti cam ce varsta trebuie sa ai, pentru ca la cate conditii sunt puse, au nevoie de tineri dispusi sa faca orice si sa cheltuiasca oricate resurse personale pentru visul unei super-cariere. Adica sclavul perfect, cel de buna voie.
    Scolile de meserii s-au desfiintat sau daca mai sunt sunt ca si desfiintate in continut. Poti sa tragi cu tunul siu nu vei gasi o scoala macar sa specizlizeze in meseriile clasice, care nu sunt deloc desuete: instalator, electrician de intretinere, tehnician automatist, lacatus mecanic, prelucrator prin aschiere, tamplar, tapiter etc.
    Pe urma cica nu se gaseste personal calificat sau nu vor oamenii sa munceasca, le place sa stea pe mizeria aia de ajutor social.

    Si pentru ca toate se leaga, “iarna demografica” cica este o problema culturala. Sigur ca da. Oamenii fac de regula copii cand isi intemeiaza o familie si o familie se intemeaza cand omul se aseaza la casa lui. Acesta este un model cultural impartasit de toate culturile de pe planeta. Antropologie culturala pura. Drept aceea, sunt promovate modele sociale care distrug familia, iar accesul la o locuinta devine ori prohibit, ori jug pe viata. Dupa ce distrug material si spiritual cultura le e usor sa spuna ca e o problema culturala. Dar cate resurse economice si financiare sunt cheltuite ca sa distruga acest model cultural, nu spun. Aia e drepturile omului, piata libera sau stat de drept. Cum, nu sunteti de acord cu ele? Ei bine, pentru asta exista CNCD.

  2. Scaderea natalitatii si emigrarea nu sunt cauzele, ci efectele altei cauze: romanii si-au pierdut definitiuv increderea in cei care au distrus aceasta tara si au ales calea bejeniei.

  3. “Elitele” si-au ales steagul negru: anarhie si islamizare
    The Black Banner or Black Standard is one of the flags flown by Muhammad in Islamic tradition. The Black Banner has been used in contemporary Islamism and jihadism since the late 1990s. A variant is commonly used as the flag of the Islamic State of Iraq and the Levant.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Standard
    Culoarea neagră a fost asociată cu anarhia începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea. Uniformitatea întunericului în drapel simbolizează pământul fertil (negru) reprezentând viața și puritatea idealului acratic, anarhist (culoarea neagră nu se murdărește). Ea reprezintă, de asemenea, internaționalismul, care neagă orice fel de limite. Un simplu steag negru este aproape ca un antisteag (steagurile colorate reprezintă, în general, simboluri național-statale). În plus, un steag alb este simbolul predării în fața unei forțe superioare, astfel încât un steag negru poate fi văzut cu sensul opus, de revoltă, de rezistență sau revoltă. De asemenea, în conceptul de antisteag poate simboliza negarea oricărei ideologii, filozofii, religii, tradiții (care au, în general, simboluri) în numele cărora este înrobită ființa umană.
    Ziarul francez Le Drapeau Noir (Steagul Negru), care a existat până în anul 1882, a fost una dintre primele publicații care a făcut referire la utilizarea culorii negre, ca un simbol al gândirii anarhiste. “Black International” a fost numele unui grup anarhist din Londra , fondat în iulie 1881. În Revoluția Rusă, forțele anarhiste ale lui Nestor Makhno au fost cunoscute în popor ca Ciornaia Armia (Armata Neagră). I-au măturat, sub simbolul steagului negru, pe albii din Ucraina.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Simboluri_anarhiste

  4. “Cadourile” de Craciun ale “elitelor” ne indica ce urmeaza anul acesta. Get ready!
    Assassin’s Creed IV Black Flag şi Watch Dogs sunt oferite gratis de Ubisoft de Crăciun.
    Pe lângă Assassin’s Creed IV Black Flag şi Watch Dogs, doritorii vor mai putea descărca şi World in Conflict, o strategie extrem de interesantă care spune povestea unui prezent distopic, în care Uniunea Sovietică, în loc să se destrame la începutul anilor ’90, creşte în putere şi cucereşte toată Europa.
    http://adevarul.ro/tech/gaming/assassins-creed-iv-black-flag-watch-dogs-oferite-gratis-ubisoft-craciun-descarci-1_5a3a72bf5ab6550cb866a469/index.html

  5. Assassin’s Creed IV: Black Flag
    Is Ubisoft advocating for anarchy?
    Traditionally the Black Flag has been a symbol of anarchism, or anti-statehood. The game is basically against colonialism and imperialism, monarchy and state-ism.
    https://gamefaqs.gamespot.com/boards/705970-assassins-creed-iv-black-flag/65616310

  6. Dupa cum se prezinta situatia, s-ar putea sa aniversam Centenarul Unirii fara Transilvania!
    https://www.stiripesurse.ro/mihai-tudose-sanc-ionat-pentru-afirmatia-privind-steagul-secuiesc-ce-masura-au-dispus-cei-de-la-cn_1247374.html
    http://www.mediafax.ro/externe/partidele-din-ungaria-critica-dur-declaratiile-anti-autonomie-ale-premierului-mihai-tudose-16925320
    Aproximativ 650.000 de români din Transilvania au obținut cetățenia maghiară în ultimii șapte ani. 95% dintre votanţii cu dublă cetăţenie preferă Fidesz, partidul condus de Orbán Viktor.
    http://evz.ro/transilvania-ungaria-alegeri.html
    Ministrul Agriculturii din Ungaria, Fazekas Sandor, a anunţat că Guvernul de la Budapesta va aloca în acest an 520 de milioane de forinţi, respectiv 1,7 milioane euro, pentru sprijinirea agricultorilor din Bazinul Carpatic, majoritatea banilor urmând să fie repartizaţi în Transilvania.
    http://evz.ro/ungaria-budapesta-bani-transilvania.html

  7. UDMR lovește în Anul Centenarului: proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc, depus în Parlament
    „Secuimea, populaţia autohtonă cu identitate naţională maghiară, majoritară în Ţinutul Secuiesc, revendică autonomia teritorială a acestei regiuni”
    https://www.stiripesurse.ro/udmr-love-te-in-anul-centenarului-proiect-pentru-autonomia-inutului-secuiesc-depus-in-parlament_1248030.html

  8. Pingback: ROMÂNIA, LOCUL DOI MONDIAL LA EMIGRATIE, DUPA SIRIA. Se pregateste, deja, terenul pentru folosirea ”imigratiei” ca solutie pentru criza fortei de munca si imbatranirea populatiei/ CAZ DE AGRESIUNE SEXUALA IMPOTRIVA UNEI MINORE LA SUCEAVA. Autorul: un
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare