DEPOPULAREA ROMÂNIEI AVANSEAZA ACCELERAT. ”Defrisarea” demografica se manifesta prin imbatranirea populatiei, emigratia masiva si natalitatea tot mai mica/ TRAGEDIA COPIIILOR DIN FAMILIILE EMIGRANTILOR/

12-09-2017 6 minute Sublinieri

  • Hotnews/ Dan Popa: 

Depopularea Romaniei se accentueaza: emigratia masiva si imbatranirea populatiei duc la dezechilibre majore

La 1 ianuarie 2017, populatia rezidenta a fost de 19,63 milioane de persoane, in scadere cu 122.000 de persoane fata de 1 ianuarie 2016, potrivit Institutului National de Statistica. Cauza principala a acestei scaderi o reprezinta sporul natural negativ (numarul persoanelor decedate depasind numarul nascutilor-vii cu 68.061 persoane). Fenomenul de imbatranire demografica continua sa se accentueze, diferenta dintre populatia de de 65 ani (si peste) si populatia de 0-14 ani ajungand la  440.000 persoane. De asemenea, indicele de dependenta demografica a crescut de la 49 la 50 de persoane tinere si varstnice la 100 persoane adulte.

Imbatranirea populatiei si emigrarea masiva pun o presiune enorma atat pe piata muncii, cat si pe bugetul de pensii, care inregistreaza deficite tot mai mari de la an la an. Datele INS se refera la populatia rezidenta, care include persoanele care au imigrat in Romania, dar nu ia in calcul persoanele care au emigrat din Romania.

Soldul migratiei internationale temporare de lunga durata a fost negativ (- 76 208  persoane). Romania continua sa fie o tara de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauza principala a reducerii populatiei tarii. Soldul migratiei internationale in anul 2016 a fost negativ, numarul emigrantilor depasind numarul imigrantilor cu  peste 76.000 persoane.

In cursul anului 2016,  barbatii au emigrat intr-o proportie mai mare decat femeile (55,4%). Si in randul imigrantilor, barbatii au fost majoritari (53,6%), mai arata datele INS comunicate marti.

In 2016, peste 210.000 romani au preferat sa plece din Romania pentru o perioada de cel putin 12 luni (INS masoara migratia internationala temporara de lunga durata – care  se refera la persoanele care isi schimba resedinta obisnuita pentru o perioada de cel putin 12 luni)

Dan Popa: Se nasc tot mai putini copii. ​In primele 7 luni s-au nascut 104.000, cu 7500 mai putini decat anul trecut. Cateva consecinte socio-economice

In primele 7 luni s-au nascut putin peste 104.000 de copii, cu 7500 mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele transmise luni de Institutul National de Statistica (INS). Sporul natural a ramas negativ, ba chiar s-a accentuat. Daca in primele 7 luni din 2016, numarul decedatilor il depasea cu 38.000 pe cel al nou-nascutilor, in acest an diferenta dintre cei veniti pe lume si cei care au plecat dintre noi a urcat la 50.000. Asta inseamna ca in cativa ani vom avea mai putini elevi la scoala, apoi mai putina forta de munca activa dar si un necesar de corp profesoral mai mic. Efectele negative sunt insa mult mai multe.

Ca idee, in 1930 se nasteau 482.000 copii. In 1946, in ciuda marilor greutati economice de dupa al doilea Razboi Mondial, veneau pe lume 391.000 de  romani. Media anuala a nasterilor a ramas in jur de 400.000 pana in 1962, cand a coborat la 300.000. Apoi, in 1967 si 1968 a urcat la peste 520.000. Pentru comparatie, anul trecut au venit pe lume mai putin de 200.000 de romani.

Daca ne uitam si la varsta medie a populatiei, constatam ca in ultimii 15 ani, Romania a adaugat 5.4 ani la varsta medie, dar diferentele dintre judete sunt foarte mari.

In 1992, varsta medie era de de 35 de ani. Acum e circa 41 de ani. Judetul cu varsta medie cea mai inaintata este Teleorman, unde locuitorul mediu are 44 de ani. Cel mai bine sta Iasi, unde locuitorul mediu are 38 de ani.

Romania devine o tara tot mai imbatranita si,din pacate, in ultimii ani aceste politici publice (de stimulare reala a natalitatii de pilda) au fost incoerente. Imbatranirea  populatiei reduce si ritmul de crestere economica, existand studii care arata co crestere cu 10% a ponderii populatiei de peste 60 de ani reduce cu 5.5% ritmul de crestere al PIB/capita.

Daca privim si mai atent evolutia pe judete a acestui fenomen de imbatranire, celebrul judet Teleorman este de departe campionul imbatranirii, cu aproape 33% din populatie avand peste 60 de ani. Valcea, Braila si Buzau sunt urmatoarele “cele mai imbatranite” judete. La capatul opus gasim Ilfovul, Iasiul, Timisul si Satmarul unde ponderea seniorilor nu trece de 22%.

Pe langa migratie si natalitate, mai avem un factor de care trebuie sa tinem seama: cresterea duratei medii de viata, care face ca tot mai multi pensionari sa se bucure de pensie pentru tot mai multi ani.

  • Consecintele sociale ale imbatranirii demografice

Trecerea de la munca activa la pensie se resimte diferit de catre fiecare. De regula, femeile traverseaza cu mai multa usurinta acest eveniment fata de barbati, explicabil prin rolul asumat de femei in familie- fiind mai ocupate cu rezolvarea diferitelor activitati gospodaresti si deci, avand de indeplinit activitati cotidiene utile, privesc cu oarecare detasare iesirea la pensie si uneori chiar ca o usurare de sarcini. In schimb barbatii (mai putin implicati in asemenea activitati) se vad inutili, manifestand indispozitie si uneori insatisfactie si apatiese arata  in lucrarea “Populatia Romaniei la orizontul anilor 2060”.

De asemenea, la barbatii de la oras indispozitia si insatisfactia este mai ridicata decat la barbatii din rural, carora iesirea la pensie le creeaza mai mult timp liber pentru a se putea ocupa in liniste de activitatile gospodariei.

Dupa gradul de pregatire profesionala, s-a constatat ca socul pensionarii, aparent este mai intens in randul persoanelor cu pregatire superioara si in general calificate, comparativ cu persoanele cu un nivel de pregatire inferioara sau necalificate.

Imediat dupa pensionare, modul de viata se schimba radical. Nu mai trebuie sa te trezesti ca sa ajungi la serviciu, socializarea cu colegii se reduce substantial iar declinul fiziologic devine in scurt timp preocuparea esentiala, adaugandu-se la asta sentimentul de izolare si marginalizare. Pensionarul se vede depasit de evenimente, iar in familie simte pierderea prestigiului si uneori chiar si a independentei de miscare. Asemenea manifestari se produc atunci cand intreruperea activitatii are loc in mod brusc si atunci cand un asemenea eveniment nu corespunde intotdeauna cu pierderea capacitatii de munca.

Sentimentele de inutilitate si izolare sociala sunt mai puternice in cazul persoanelor varstnice lipsite de ocupatie, favorizand instalarea unor boli psihice grave, cu deosebire cele depresive si anxioase.

Daca inainte problemele varstnicului se rezolvau in familie, astazi societatea este nevoita sa intervina din ce in ce mai mult. Respectul, atentia si afectiunea cu care erau inconjurate persoanele varstnice in familiile traditionale, in care coabitau mai multe generatii, au disparut treptat o data cu destramarea acestor tipuri de familie care au cunoscut o nuclearizare accentuata, nu numai in mediul urban, unde rar se mai poate intalni o familie complexa, cat si in mediul rural.

Sentimentul singuratatii se accentueaza odata cu varsta si determina probleme speciale pentru societate careia ii revin o serie de obligatii pe linia supravegherii si ingrijirii unor persoane lipsite de sprijin. Un rol important ar trebui sa-l aiba politicile publice din domeniul serviciilor publice de asistenta sociala, de ajutor menajer sau cele legate de  prestarea de servicii legate de aprovizionare, ingrijire si supraveghere calificata in cazul unor situatii extreme.

  • Consecinte medico-sanitare si medico-sociale

Aceste consecinte sunt legate de bolile specifice si de mortalitatea celor de peste 60 de ani, care reclama servicii de sanatate si de ordin social adaptate acestui fenomen de imbatranire

Se stie, batranii au in genere o sanatate mai precara decat cei tineri.  Studiile intreprinse indica o supra-morbiditate a acestora, in randul carora se constata existenta in medie a 2-3 afectiuni cornice /persoana, iar la varstele avansate, numarul afectiunilor pe persoana este mai crescut.

Frecventa ridicata a imbolnavirilor reprezinta o alta caracteristica a morbiditatii persoanelor varstnice si longevive. La varsta de 65 ani si peste, comparativ cu persoanele de 15-64 ani, rata de morbiditate este dubla, cu diferente mari la bolile aparatului circulator (de aproape 4 ori mai multe), urmate de bolile sistemului nervos, bolile ochiului si anexelor sale, bolile sistemului osteo-articular, ale muschilor, ale tesutului conjunctiv, tumorile, tulburarile mentale si de comportament si bolile urechii si apofizei mastoide (intre 2 si 3 ori).

Principalele cauze de imbolnavire a persoanelor varstnice sunt: tulburarile de auz si de vedere, bolile articulare si reumatismale (osteoporoza – care pe langa faptul ca detine o frecventa ridicata are consecinte sociale severe), afectiunile cardiace si ale aparatului circulator (cardiopatiile, arteroscleroza si arterioscleroza, hipertensiunea arteriala), problemele de incontinenta urinara, dementa senila, caderile si fracturile consecutive si altele.

La varstele de peste 80 ani, bolile au caracter cronic, de lunga durata, care necesita un consum mare de asistenta medicala (consultatii, tratamente medicamentoase, spitalizari repetate si de durata) si asistenta medico-sociala (supravegheri si ingrijiri cu caracter permanent, ajutor menajer si igiena personala, institutionalizare) si sunt mult mai frecvente. In cadrul acestei grupe de populatie, o incidenta crescuta au si tulburarile psihice, precum si diferite forme de senilitate.

  • Ponderea deceselor persoanelor varstnice (60 si peste) in total decese a crescut permanent in perioada 1960-2016, de la 54,7% la peste 80%.

Este cunoscut ca inaintarea in varsta aduce modificari importante in personalitatea individului, iar capacitatea de adaptare scade, ajungand la unii indivizi la adevarate forme de neadaptare. Unul dintre cele mai mari handicapuri pe linia adaptarii profesionale a varstnicilor este pierderea increderii in capacitatea de a invata si de a se adapta la situatii noi.

Scaderea memoriei si a atentiei sunt factori care ingrijoreaza persoanele varstnice si din acest motiv, ele sunt refractare la nou si devin conservatoare. Conservatorismul persoanelor varstnice este responsabil in multe privinte de acomodarea cu celelalte grupuri de populatie – tanara si adulta. De multe ori aceste situatii antreneaza modificari de comportament si o serie de tulburari psihice, existand o tendinta de cronicizare a acestora pe masura avansarii in varsta.

Pe plan socio – cultural, consecintele trebuie analizate in stransa corelatie cu doi factori: unul de ordin economic – reprezentat de nivelul venitului care poate asigura o independenta relativa a varstnicului si al doilea, nivelul de pregatire – in raport de care varstnicii stiu sa isi organizeze timpul si modul de viata in general prin indeplinirea unor activitati, cultivarea unor hobby-uri si relatii sociale cu efect compensatoriu si stimulatoriu pentru mentinerea dorintei de viata, a sentimentului de utilitate sociala si a starii de sanatate.

In afara celor de mai sus, imbatranirea demografica sugereaza si implicatii politice pentru care partidele din Romania ar trebui sa se pregateasca.  […]/ integral pe hotnews.ro

Peste 200.000 de români au plecat din România în 2016, în contextul în care în ultimii ani companiile au fost nevoite să majoreze salariile pentru a reţine o parte dintre angajaţi, pe fondul deficitului tot mai accentuat de personal. Dacă toţi cei circa 200.000 de români care au emigrat anul trecut ar fi rămas în ţară şi s-ar fi angajat pe salariul mediu pe economie (de circa 730 de euro brut/ lună), în consum ar fi intrat circa 1,7 – 2 mld. euro pe an, potrivit unui calcul al ZF. Deşi salariile au crescut, fenomenul migraţiei externe nu a încetinit. Cum se explică această situaţie?

Fiecare început de an școlar ar trebui să fie o bucurie pentru orice elev care trece pragul școlii, bucurie alături de cei dragi, în primul rând alături de părinți. Din păcate pentru foarte mulți copii din România care au părinții plecați în străinătate, începutul de an școlar, la fel ca orice altă activitate în care sunt implicați și părinții, devine o traumă, care mai adaugă o greutate în bagajul suferinței lor.

„Pe parcursul carierei mele de dascăl m-am confruntat cu astfel de cazuri, unele dintre ele foarte greu de gestionat. În general, încerc să fiu ca o a doua mamă pentru toți copiii din clasa mea, dar acești copii au necesitat o atenție cu totul și cu totul deosebită. Ei se confruntă cu stări emoționale negative: devin triști, se simt izolați, plâng, au sentimente de insecuritate”, a scris pentru agenția Diaspora Azi – APDA, prof. Doina Chirodea, conform gazetaromaneasca.com.

O întâmplare care m-a marcat foarte tare a avut loc în urmă cu opt ani, când un copil din clasa mea s-a manifestat într-un mod de neînțeles pentru părinții și bunicii lui, care considerau că are tot ce-și dorește și sub nicio formă n-ar fi trebuit să procedeze așa.

În dimineața în care mama sa a plecat la muncă în Italia, a fugit de la școală.

După ce s-a terminat pauza și toți copiii s-au întors în clasă, am constat că el lipsea. Am anunțat imediat bunicii, am plecat la ei acasă și am început, împreună cu alte persoane să-l căutăm. Nu-l văzuse nimeni, nu aveam deloc indicii unde ar putea fi. Toți prietenii și colegii lui erau la școală. El locuia împreună cu fratele lui mai mare, la bunici. După ce am căutat în toate locurile unde ar fi putut să se ascundă, eu am insistat la bunici să căutăm și în casa unde locuia el cu părinții. Bunica nu a fost de acord, spunând că nepotul ei nu suportă să meargă acolo, deoarece nu e mama lui acolo. Inițial am înțeles motivația bunicii, apoi am insistat să căutăm totuși și acolo.

Trecuseră patru ore și eram extenuați și fizic, dar mai ales psihic. După ce am căutat peste tot și negăsindu-l, bunicul s-a așezat pe pat și a izbucnit în plâns, eu și bunica am ieșit în curte și ne-am așezat pe o bancă. La un moment dat l-am auzit pe bunic strigând foarte tare. Am crezut că i se făcuse rău și am alergat la el. Când am ajuns în cameră, l-am văzut pe Florin în brațele lui. Am ramas șocată, copilul se ascunsese în acea cameră în dulapul în care mama sa își ținea hainele. Ne-a spus că i se făcuse milă de bunicul lui, pe care îl iubește foarte mult, și de aceea a ieșit. Ținea în mâini o haină de-a mamei sale. L-am luat în brațe și el mi-a șoptit la ureche: „Doamna, n-o să mai vin la școală pentru că vor râde copiii de mine.” I-am răspuns tot în șoaptă, la ureche: „Ba da, o să vii, pentru că tu ești eroul meu, pentru totdeauna!” Aceasta a fost o întâmplare cu happy end, dar au fost situații în țară, unde au avut loc adevărate tragedii.”, a povestit aceasta.

O TREIME DIN COPIII ROMÂNIEI TRAIESC IN SARACIE SEVERA/ Declinul demografic continua periculos. Specialistii acuza LIPSA POLITICILOR DE INCURAJARE A NATALITATII SI A TINERELOR FAMILII. Si o ciudatenie: ar trebui incurajata natalitatea clasei de mijloc…

ROMÂNIA IN PANA DE OAMENI. ”Putem incepe sa ne panicam…”

DEZASTRUL DEMOGRAFIC AL ROMÂNIEI SE AGRAVEAZA/ Româncele fac copii la varste tot mai inaintate/ FERITI-VA COPIII DE SEXUALIZARE/ IDEOLOGIA DE GEN = ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI pentru FEMINITATE și MASCULINITATE/ Germania: Agenda de gen face primele victime/ PARTENERIATELE CIVILE DAUNEAZA COPIILOR (II)

ROMÂNIA ATINGE NOI RECORDURI DEMOGRAFICE NEGATIVE/ Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost transmis la Camera Deputatilor/ CAZUL FLORIN BARBU. Românul a primit vesti de la copiii sai, aflati in adoptie la un CUPLU HOMOSEXUAL/ RAZBOIUL PRESEI OCCIDENTALE CU LIBERTATEA DE CONSTIINTA/ Prima papusa trangender

Din nou despre criza demografica a Romaniei. PIERDEM ECHIVALENTUL A DOUA ORASE MICI IN FIECARE AN…

ROMÂNIA SE STINGE. Situatia demografica este sub pragul de alarma (Video)

ROMÂNIA FĂRĂ ROMÂNI: suntem a doua tara a lumii ca nivel de scadere a populatiei!/ PESTE 200 DE PRUNCI NENASCUTI UCISI IN FIECARE ZI IN 2014/ O alta TRAGEDIE sau CRIMA: Zeci de mii de copii români sunt abandonati in anii formarii lor de parintii lor plecati in strainatate: BANII NU INLOCUIESC PREZENTA! – (video) Scurtmetrajul “Calea Dunarii” de Sabin Dorohoi/ JOACA PE CALCULATOR NU E JOACA


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “DEPOPULAREA ROMÂNIEI AVANSEAZA ACCELERAT. ”Defrisarea” demografica se manifesta prin imbatranirea populatiei, emigratia masiva si natalitatea tot mai mica/ TRAGEDIA COPIIILOR DIN FAMILIILE EMIGRANTILOR/

  1. Cifrele din grafic sunt optimiste, spunea pr. Nicolae Tanase ca vom fi cel mult 12 milioane de romani in 2050, sau intr-un scenariu pesimist, putin peste 10 milioane. Sa nu ne bata Dumnezeu si sa trimita pe capul nostru valul islamic, avem experiente nefericite de sute de ani cu ei.

  2. “Este nevoie de multă rugăciune cu durere”(Sfântul Paisie Aghioritul),de multă pocăinţă sinceră și de îndreptarea vieţii noastre ,de rugăciune cu durere pentru “cei ce ne urăsc,ne dosădesc și ne asupresc”,pentru ca Domnul să-i miluiască și pe dânșii…”

  3. “Cifrele din grafic sunt optimiste, spunea pr. Nicolae Tănase că vom fi cel mult 12 milioane de români…”

    Subscriu. Sunt încă voci lucide ale părinților de azi, alături de cei trecuți în Biserica Biruitoare, care au arătat lucrurile în starea lor reală și în lumina Adevărului. Destule glasuri de Părinți, arătând totul în clar. Depinde de fiecare dacă și ce vrea să audă și să primească în inimă…

    “Este nevoie de multă rugăciune cu durere” (Sfântul Paisie Aghioritul), de multă pocăință sinceră și de îndreptarea vieții noastre, de rugăciune cu durere pentru “cei ce ne urăsc, ne dosădesc și ne asupresc”, pentru ca Domnul să-i miluiască și pe dânșii…”
    Și pentru toți. Este. Amin.

    Doar un cuget îndrăznesc să adaug… Oriunde dragostea de Dumnezeu și de aproapele – cea întru Hristos, nu cea părută – deci, unde dragostea va înlocui banii, nădăjduiesc că acolo Dumnezeu va face să înflorească și să dăinuiască omul, firea sănătoasă, curăția și credința. Prindeți curaj să renunțați la bani, la facilitatea prin materie, ca să puneți în loc dragoste și încurajare spre Adevăr și dorință de mântuire cu orice preț. Nu mai surpați pe aproapele în inimile voastre, în gândurile voastre, în cuvintele voastre, în manifestările voastre și în faptele voastre.

    Că oare cine poate ști cât ne va mai îngădui Dumnezeu, chiar cu rugăciunile Sfinților pentru lume, din pricina mulțimii fărădelegii?…

    Să ne smerim și în duh, dar și în formele și în comoditățile și în facilitățile noastre exterioare, lumești – pentru redobândirea păcii cu Dumnezeu și a unui trai curat, cât mai departe de mizeria lumii, care să ne ajute apoi să dobândim Viața. Cine își închipuie că a rămâne înconjurat de gunoiul tiranic al lumii este o cale bună, se înșeală. Retrageți-vă de unde nu se poate îndrepta situația din cetate. Iar unde se poate și sunt oameni dornici de luptă de îndreptare duhovnicească a cetății, nu abandonați cât timp se mai poate îndrepta spre o viață curată întru Domnul. Nu știu câte locuri de acest fel mai sunt și câți oameni de acest fel. Părintele Arsenie a zis acum mulți ani: “vremea Sfinților a trecut; acum a venit vremea mucenicilor”.
    Dar Domnul știe și Domnul miluiește.

    E musai să ne strângem câte doi sau trei măcar, în numele Domnului, să-I cerem îndurarea și miluirea și ajutorul, cu mijlocirile Maicii Sale Preasfinte și ale tuturor Sfinților Săi și să lucrăm un trai nou, cu rânduiala vieții de zi cu zi în jurul Bisericii și a duhovniceștii nevoințe și curății, nu cu alte socoteli în minte. Trebuie multă voință spre cele ale mântuirii și multă mărime de suflet pentru a face așa în lumea de azi, dar Domnul abia așteaptă să ceară cineva – și Maica Domnului asemenea – și dăruiesc celor care cer cele drepte. Să nu ne aflăm păgubiți de atâta bine și milă de la Dumnzeu – neștiind nici Scripturile Sfinte, nici puterea lui Dumnezeu.

    “Puțini veghează și dau alarma, mulți se fac că nu aud, și încă mai puțini sunt dispuși să sară pentru a salva cetatea…” Da, exact așa este.
    “Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”!…

    Să iubim și să ne jertfim fără cruțare pe noi înșine pentru Adevăr. Că “Biserica stă pe iubirea răstignită.”

    Iertați-mă.
    Domnul și Maica Domnului să nu ne lase!

  4. Cei care sunt “la butoane” vor sa depopuleze planeta si sa ne mute pe Marte, unde ne spun ca exita atmosfera!

    In his new book, The Future Of Humanity Michio Kaku says: “Either we must leave the Earth or we will perish.”
    “Now we have the fourth wave of innovation: artificial intelligence, biotech, and nanotech. That’s going to change the way we view Mars. Many people say Mars is cold and desolate, and there’s nothing to grow there. We can genetically modify plants and algae to thrive in the Martian atmosphere.”
    http://www.nationalgeographic.com.au/science/theres-only-one-way-for-humanity-to-survive-go-to-mars.aspx

  5. Anul 2018 este cel de al 29-lea an de declin al populației țării
    Suntem mai puțini cu 120-130 mii locuitori față de începutul anului
    Emigrarea a fost de circa 200 de mii de persoane pe an în ultimii trei ani
    Jumătate din populația tânără intenționează să emigreze în următorii cinci ani
    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22856877-interviu-profesorul-vasile-ghetau-vom-intra-peste-putine-zile-cel-30-lea-degradare-situatiei-demografice-graficul-care-cuveni-afle-birourile-celor-mai-importanti-demnitari-statului-roman.htm

  6. Papa Francisc: “Bulgaria, la fel ca multe alte tari din Europa, trebuie sa infrunte ceea ce poate fi doar o noua iarna: iarna demografica, care a coborat ca o cortina de gheata peste o mare parte din Europa, consecinta a increderii scazute in viitor”
    http://www.ziare.com/international/papa/avertismentul-lui-papa-francisc-despre-cortina-de-gheata-din-europa-iarna-demografica-are-consecinte-grave-1560355

  7. Pingback: STRIGĂTUL DISPERAT AL UNUI ARHIEREU CARE PLÂNGE DISPARIȚIA IMINENTĂ A NEAMULUI ROMÂNESC. România înlăcrimată își strigă fiii rătăcitori prin Pastorala dureroasă de Paști a Episcopului Maramureșului, PS IUSTIN: “Oare cum să ne rugă
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare