Minciuni oficiale si incalcarea dreptului la protectia datelor private: NUMARUL DE ASIGURAT DE PE CARDUL DE SANATATE E DERIVAT EXCLUSIV DIN CNP
Autoritatile au facut mare caz de faptul ca noul card electronic de sanatate, preconizat a fi introdus in acest an, va respecta drepturile la protectia datelor personale. In acest sens, au pretins oficialii, numarul de asigurat va fi diferit de CNP – numarul unic al cartii de identitate. Insa, in realitate, numarul unic de asigurat ce va figura pe cardul electronic este DERIVAT EXCLUSIV din CNP. Acest lucru este un abuz asupra principiului protectiei datelor personale, aflarea CNP-ului cuiva din numarul de asigurat fiind, practic, floare la ureche.
Aflam acest lucru de pe siteul SIUI, celebrul Sistem Informatic Unic Integrat, unde autoritatile pun la dispozitia tuturor instrumentele de codificare: http://siui.casan.ro:82/Asigurati/DespreCID.aspx
Ce este CID-ul ?
CID-ul reprezintă Codul de IDenitificare al asiguraţilor din SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat).
CID-ul este folosit la identificarea unică în sistem a persoanelor asigurate. Valoarea sa este generată pe baza CNP-ului. Mai jos se găsesc câteva resurse pentru dezvoltatorii de software, dar şi pentru publicul larg, care pot fi folosite pentru generarea CID-ului din CNP.
Se poate genera valoarea CID-ului şi online pe acest portal în secţiunea Asiguraţi.
Este inca o proba a modului absolut grosolan in care afacerea cu miza politieneasca a cardurilor electronice de sanatate este impusa, cu forta, societatii. In conditiile in care sistemul sanitar este in halul in care este, in care de atatea ori pacientii vin de acasa cu medicamentele cand se interneaza, marea urgenta a tarii a devenit introducerea unui sistem digital extrem de greoi si, mai ales, de costisitor (a nu se uita ca aceste carduri se reinnoiesc dupa cativa ani!). Cineva vrea sa isi umple buzunarele si, in acelasi timp, sa se joace cu datele private ale romanilor intr-o baza numai buna de manipulat dupa pofta inimii oricarui zevzec cu apucaturi de Ubu Roi.
In plus, presiunea pe care o fac prin mass-media este cu totul ticaloasa. Toata mascarada lansarii de la Arad si toate declaratiile oficialilor nu sunt altceva decat manipulari prin care se incearca fortarea medicilor de familie sa accepte deja fait-ul. In mod normal, autoritatile ar fi trebuit sa clarifice, de pilda, cu medicii de familie si cu ceilalti actori institutionali implicati cum anume va fi implementat proiectul. Si, bineinteles, sa intrebe si prostimea care plateste asigurarile de sanatate si care primeste, in schimb, o placa digitala buna de blocat farmaciile, spitalele si pacientii, daca vrea asa ceva si daca asta e prioritatea sistemului sanitar. Deja retetele electronice dau chix – daca intr-o farmacie a cazut internetul, adio reteta, adio medicamente pentru pacient! Iar aceasta nu e situatie ipotetica, ci caz concret, real.
Faptul ca au decis sa intre in forta, pe deasupra dezacordului explicit al medicilor de familie, cei mai importanti in aceasta ecuatie, arata interesele uriase din spatele acestui proiect, interese de care nu s-a atins nici macar noul ministru al Sanatatii, altfel critic fata de “marile proiecte” mostenite din guvernarile trecute.
PS: Nu putem sa nu remarcam zelul cu care Ziarul Lumina, cotidianul patriarhal, s-a inscris in acelasi cor mediatic de propaganda pro-card electronic, facandu-se, astfel, portavoce ale acelorasi interese corporatist-politienesti. Tradarea vine mereu dinlauntru…
Legaturi:
- UPDATE: A inceput eliberarea experimentala a primelor CARDURI ELECTRONICE DE SANATATE ce vor deveni ACTIVE din 2014. ”SINGURA TARA DIN LUME” care a implementat acest sistem totalitar si inept!
- Proiectul faraonic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE
- Medicii de familie contesta CARDUL DE SANATATE
- CARDUL DE SANATATE: ce a inteles Ministerul sa satisfaca din cererile organizatiilor crestine (VIDEO)
- Despre FRAUDA argumentului FRAUDELOR…
- Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor demonstreaza la RFI: CARDUL DE SANATATE CU CIP ESTE O INCERCARE DE ABUZ DIN PARTEA STATULUI SI COMPORTA RISCURI PE TOATE PLANURILE. Pana si ONG-urile necrestine protesteaza, din nou, vehement
- Dr. Vasile Astarastoae avertizeaza din nou in legatura cu pericolul cardurilor de sanatate
Oricine își poate afla CIDul de pe CARD dacă introduce CNPul aici:
http://siui.casan.ro:82/Asigurati/
Nu e mare strategie din partea autorităţilor, ci e chiar simplu (cinic). Decât să fi pus la punct toate detaliile înainte de 1 ianuarie şi să se fi trezit cu medicii arici şi puşi pe scandal, i-au lăsat pe medici în aer, fără metodologii, fără program de aplicare şi, în principiu, cu multe alte probleme de implementare, pentru ca aceştia să se afle în linia întâi a nemulţumirilor pacienţilor. După o lună în care trebuie să explice fiecărui bolnav că nu poate să-i dea reţetă că nu e sistemul bun, o să facă orice să scape de bătaia de cap. Cardul de sănătate se implementează aşadar cu succes, prin aceleaşi manevre cu care ne-au obişnuit autorităţile.
Faptul că CID este IDENTIC cu CNP-ul, dpdv al sistemului informatic, este (după mintea mea) un bun motiv de a ataca ministerul sănătăţii în justiţie. Practic, e ca şi cum ai spune că CID este diferit de CNP pentru că i-am adăugat cifra 1 în coadă. Formal e diferit, are 14 cifre în loc de 13, cu o componenţă diferită. Practic, e acelaşi CNP cu 1 în coadă.
Din cate observ, la adresa cu princina, e disponibil inclusiv codul sursa pentru programul care face conversia CNP —> CID, ceea ce inseamna ca se poate observa exact algoritmul de conversie.
Si, mai departe, fara nici o bataie de cap data de vreun “reverse engineering”, se poate implementa o aplicatie care sa faca conversia in sens invers CID —> CNP.
Profesionisti pana in maduva oaselor.
Deci, haidem, sa curga procesele! (medicii ar trebui sa fie primii care sa se uneasca si sa deschida un proces colectiv)
păi asta arată şi admin.. că e codul sursă pe site.
Adică spun pe faţă că v-am pus 1 în coada CNP-ului!
M-am uitat sa vad daca exista aceleasi cifre pe cartea mea de identitate si pe cardul de sanatate franceze (am dubla cetatenie). Am descoperit ca numai cifrele lunii si ale anului nasterii (ultimele doua) exista pe ambele documente, in rest cifrele difera, iar pe cartea de identitate sunt si litere.
Problema este ca in Romania sistemele securiste sunt inca atat de active, si atat de “normale” in mintea oamenilor, cu atat mai mult ale conducatorilor, incat intr-adevar cred ca exista un permanent pericol ca datele sa fie folosite pentru alte scopuri decat cele ale sanatatii. Mai ales daca sunt contestatari…
De altfel ce am vazut asta seara la Antena 3, referitor la un presupus fiu al lui Nicoalescu care a depus cereri la tribunal si de fapt era vorba de folosirea frauduloasa a CNP-ului unui domn care nu avea nimic de-a face cu toate acestea, ma face sa dau totala dreptate adminilor in legatura cu felul in care sunt sau ar putea fi folosite datele personale ale cetatenilor…
Admin
Propun sa reiei putin sirul articolelor referitoare la cardurile ce contin informatie (card CNAS, pasaport, carte de identitate biometrica), toate acestea privite din perspectiva inregimentarii populatiei in acest sistem contrar lui Hristos care doreste sa inlesneasca aparitia pecetei. Mai ales acum cand cartile de identitate biometrice vor inlocui buletinele existente fara a lasa alternative si scurtand in schimb valabilitatea la 5 ani.
Multumesc.
@apelpentruviata:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/12/14/autoritati-oug-carte-de-identitate-alternativa-siui-reteta-electronica-dosar-sanatate/
S-a schimbat cumva ultima OUG (din decembrie 2012) pe tema cartilor de identitate si nu mai este valabila alternativa?
Un dosar consistent al istoricului si al atitudinilor din Biserica pe tema acestor acte se gaseste chiar la linkul respectiv.
Problema pe care nimeni nu pare sa o sesizeze este ca CNP-ul nu face parte din datele personale pe care o persoana tine neaparat sa nu le divulge si ca toate celelalte date medicale inscrise pe card sau in dosarul electronic sau in SIUI, tin de aspecte mult mai private decat CNP-ul, pe care, in mod normal, nu dorim sa le dezvaluim oricui si nici unor categorii largi de persoane. E adevarat ca aflarea CNP-ului presupune niste riscuri mai mari,de alt tip, dar ca si invazie a vietii private, toate aspectele developate prin informatizarea sistemului medical constituie abuzuri sanctionate de lege, in mod normal.De aceea consider ca ar trebui sa fie respins de cat mai multi, pe diverse criterii. Poate ar fi un motiv de meditatie pentru cei de la Trinitas care au comentat ca sunt respinse(cardurile de sanatate) numai de grupuri mici de crestini, ” cu atitudine sectara”, “influentati de secte din occident”.In primul rand, eu nu stiu de secte din occident cu astfel de atitudini, in al doilea rand nu mi se pare corect sa-ti ironizezi fiii si fiicele Bisericii din care faci parte(cred ca nicio alta biserica sau cult nu are o astfel de atitudine) si in al treilea rand nicaieri nu exista obligativitatea acestui sistem, in afara Romaniei. Ori functioneaza optional, ca un sistem alternativ la cel clasic, ori s-a renuntat deja, din diverse motive( investitii mari, nejustificate, lipsa securitatii, deteriorarea datelor etc)
@pavel:
Ideea era de a puncta un abuz al autoritatilor care poate fi argumentat inclusiv pe baza juridica. Si daca l-am pus in evidenta nu inseamna ca celelalte date ar fi mai putin importante. Insa numarul de asigurare este cheie de intrare in sistem.
@apelpentruviata
“acest sistem contrar lui Hristos care doreste sa inlesneasca aparitia peceteié
Frate/sora,iti dau un citat de pe pagina principala :
Parintele Iona de la Oasa :’Întrebuinţarea unui lucru poate fi greşită, nu lucrul în sine.”
Cardul de sanatate nu este ceva rau in sine, ci ceva care ar facilita foarte mult legatura intre medic-pacient-casa de sanatate. Daca in Romania ar exista o coerenta in aceasta legatura. Din pacate in Romania intre medic si pacient e multa spaga, iar intre pacient si casa de sanatate e multa hotie, trecand prin mafia locala sau nationala care capuseaza bugetul, y compris cotizatiile cetateanului…
Asa ca nu stiu daca “pecetea” e pe card, sau in sistem….
Foarte bine sesizat acest aspect, al protecţiei superioare dpdv juridic a datelor confidenţiale cu caracter medical faţă de protecţia datelor cu caracter personal de identificare, anume CNP-ul. Din păcate, în economia unui proces deschis împotriva autorităţilor, aceste nuanţe vor conta foarte puţin. Trebuie probată o vătămare clară (a se citi: materială), iar când spun probat/dovedit în faţa unui judecător, trebuie să vă închipuiţi cel mai circumspect individ(ă) din lume, uneori cu o dispoziţie nefericită, căruia trebuie să-i ghiciţi raţionamentele (de multe ori şi toanele) astfel încât să îl determinaţi prin lipsa căilor de ieşire/eschivare, mai ales pe teme de procedură, să vă acorde (într-un final) dreptatea care se vede din avion. O victorie într-un astfel de proces o veţi simţi ca şi cum aţi fi reuşit să-i spargeţi locuinţa şi să-i furaţi judecătorului ceva valoros din faţa propriilor ochi. Unii se vor simţi aproape vinovaţi că li s-a făcut dreptate, deşi era evident că se impune o astfel de concluzie şi că dreptatea nu poate fi decât de partea lor. Cei ce au trecut prin astfel de experienţe înţeleg cu siguranţă la ce mă refer.
Din nefericire, la noi procesele în care se reclamă vătămări de principii/drepturi imateriale sunt privite ca fiind ceva complet burghez, ce ţine de capricii şi preţiozităţi, teren de manifestare a procesomanilor ori a celor în căutarea vedetismelor, catalogaţi ab initio “nebuni” etc.
Celor ce se vor înhăma la această încercare le recomand avocaţi foarte buni, care să investească energie personală vie în respectiva cauză, multă multă răbdare şi insensibilitate la opiniile celor din jur şi, mai ales, ai casei. Însă faţă de alte procese pe teme ale abuzurilor autorităţilor, cred că aici există cele mai multe motive legale de a câştiga. Păcat doar că se referă la chestiuni de principiu.. oricât de vitale par ele pentru noi.
@admin
Multumesc pentru link, nu am citit articolul. Cumva informatiile de pe site se gasesc in locatii multiple si nu stiam de existenta acestui articol. Intr-adevar subiectul este dezbatut, nu este nevoie de alte completari.
@Hrisanti
Asta am spus si eu. Nu este pecetea nici pe card nici in sistem, insa sistemul in sine, asa cum este gandit si promovat duce catre pecetea finala. Fara doar si poate acceptarea unor documente electronice este totusi o cadere din har pentru ca aceste documente sunt premergatoare pecetii. Si asta se vede cu ochiul liber. Acum, daca mergem prin comparatie, orice pacat este o cadere din har pentru ca Duhul Sfant se departeaza de la noi in acele momente insa problema actelor biometrice, a cardurilor de orice fel si viitoarei societati fara cash este una care trebuie tratata cu maxima atentie pentru ca in final va fi o alegere personala ce va determina sau nu mantuirea noastra a fiecaruia. Si trebuie inteles ca orice compromis sau acceptare facuta acum ne va ingreuna din ce in ce mai mult refuzul prin care vom respinge pecetluirea finala. Asta e parerea mea. Doamne ajuta
@ apelpentruviata:
Dupa noi, problema e mai dificila si mai delicata de atat, daca o tratam duhovniceste si la modul foarte concret si personal (nu doar general-teoretic), insa pe internet ea nu se mai poate discuta de mult la modul onest si pasnic, fara patima (chiar daca unii ar accepta), pentru ca sunt enorm de multi care folosesc subiectele de acest fel numai pentru a crea scandaluri, sunt mult prea multi provcatori si diversionisti care, dupa ce au impus la modul agresiv-totalitar, o anumita linie extrema, apoi urmaresc numai a-i demoniza pe cei care nu sunt fix pe linia lor, ci pun totusi niste nuante importante. In orice caz, ca sa vorbim de cadere din har, chiar trebuie sa cunoastem ce este sa traiesti in har. Si, din pacate, asta e, in biserica si mai ales printre internautii obsedati de carduri (nu e cazul de fata), o problema care nu se pune. Apoi, cand e vorba de ales intre doua sau mai multe rele, e nevoie de dreapta socoteala, de rugaciune, de sfatuire si de… duhovnic, pentru a alege bine. Bunele intentii si sfaturile de pe internet chiar nu sunt de ajuns si uneori sunt si foarte inselatoare.
Hiperinformatizarea societatii spune ceva nu doar despre urmarirea fiecaruia, ci si despre principiile care stau in spate. Legea este vazuta in plan material, prin constrangere, omul este redus la aspectul biologic. Nu incalca legea pt a nu avea de platit. Dar numai atat suntem noi? Dar prin asta va fi respectata legea?
Ar trebui pus accentul pe libertate si educatie, nu pe constrangere. Ori educatia este ruinata, normele morale relativizate, rusinea marginalizata, omenia batjocorita. Chiar legile sunt de asa natura incat sa incite la incalcarea lor, sa poata fi greu de prins rau-facatorii. Cam pe aceeasi linie merge si informatizarea din domeniul medical: activitatea se ingreuneaza de dragul prinderii infractorilor presupusi. Sunt introduse cardurile doar pt a ne obisnui cu ele, nu pt ca ar fi necesare.
Adica e nevoie de o privire asupra ansamblului in care se incadreaza aceste actiuni. Ele vin de la niste conducatori politici obscuri, care nu urmaresc interesele poporului, care nu sunt deschisi, ci sfideaza, calca in picioare, obisuiesc cu oprimarea draguta, acceptata de toti pt ca e camuflata.
Nu doar prin procese se poate obtine ceva, ci si prin informare, prin formarea unui curent de opinie, prin adevarul spus, dar fara fanatism care sa-l discrediteze.
Adica ar trebui sa dorim un sistem in care sa fim liberi, sa avem niste valori pe care sa le tinem din educatie si convingere si chiar constrangere, dar educativa. Nu prin legea junglei, prin legi informatice. Sa nu permitem sa se formeze o patura conducatoare care sa ne transforme in animale fara vointa si caracter.
@admin
Da, este important ceea ce ati semnalat, dar, din punctul meu de vedere toate celelalte sunt si ele abuzuri, care pot fi argumentate juridic. Faptul ca in Romania nu exista notiunea de viata privata in mentalul colectiv si ca majoritatea prefera sa transforme intimitatea in bun comun, e altceva. Pina acum asta a fost o optiune, acum devine o obligatie ce intra in conflict cu legea.
Cartea drepturilor fundamentale a omului
Articolul 7 Respectarea vieţii private şi de familie
Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a secretului comunicaţiilor.
Articolul 8 Protecţia datelor cu caracter personal
(1) Orice persoană are dreptul la protecţia datelor cu caracter personal care o privesc.
(2) Asemenea date trebuie tratate în mod corect, în scopurile precizate şi pe PE BAZA CONSIMTAMINTULUI PERSOANEI INTERESATE sau în temeiul unui alt motiv legitim prevăzut de lege. Orice persoană are dreptul de acces la datele colectate care o privesc, precum şi dreptul de a obţine rectificarea acestora.
(3) Respectarea acestor norme se supune controlului unei autorităţi independente.(N.M. OARE CINE E AUTORITATEA INDEPENDENTA IN ACEST CAZ?)
si cu Constitutia Romaniei
ARTICOLUL 26 Viaţa intimă, familială şi privată
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.
SI CU Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal
si libera circulatie a acestor date
(publicata in Monitorul Oficial nr. 790 din 12 decembrie 2001)
(2) Prezenta lege se aplica:
a) prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate in cadrul activitatilor desfasurate de operatori stabiliti in Romania;(nota mea: spitalele si policlinicile au devenit operatori de date personale)
Art. 3.
In intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) date cu caracter personal – orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale;
b) prelucrarea datelor cu caracter personal – orice operatiune sau set de operatiuni care se efectueaza asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, inregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvaluirea catre terti prin transmitere, diseminare sau in orice alt mod, alaturarea ori combinarea, blocarea, stergerea sau distrugerea;
c) stocarea – pastrarea pe orice fel de suport a datelor cu caracter personal culese;
d) sistem de evidenta a datelor cu caracter personal – orice structura organizata de date cu caracter personal, accesibila potrivit unor criterii determinate, indiferent daca aceasta structura este organizata in mod centralizat ori descentralizat sau este repartizata dupa criterii functionale ori geografice;
e) operator – orice persoana fizica sau juridica, de drept privat ori de drept public, inclusiv autoritatile publice, institutiile si structurile teritoriale ale acestora, care stabileste scopul si mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal
Art. 5.
(1) Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu exceptia prelucrarilor care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 si 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare.(NOTA MEA; CAND LI S-A CERUT ASIGURATILOR CONSIMTAMINTUL PENTRU PRELUCRAREA DATELOR??)
(2) Consimtamantul persoanei vizate nu este cerut in urmatoarele cazuri:
a) cand prelucrarea este necesara in vederea executarii unui contract sau antecontract la care persoana vizata este parte ori in vederea luarii unor masuri, la cererea acesteia, inaintea incheierii unui contract sau antecontract;
b) cand prelucrarea este necesara in vederea protejarii vietii, integritatii fizice sau sanatatii persoanei vizate ori a unei alte persoane amenintate;(NOTA MEA: AVAND IN VEDERE CA NU S-A CERUT CONSIMTAMINTUL PERSOANELOR ASIGURATE, SE PRESUPUNE CA INFORMATIZAREA SISTEMULUI MEDICAL SE INCADREAZA LA ACEST ALINEAT!!! DE CE AR FI INFORMATIZAREA MEDICALA SINGURA METODA NECESARA PROTEJARII VIETII, INTEGRITATII SAU SANATATII? DACA NU E SINGURA METODA DE CE NU SE PERMIT ALTERNATIVE LA SISTEMUL INFORMATIZAT? DE CE E CONSIDERATA NECESARA INFORMATIZAREA MEDICALA, AVAND IN VEDERE CA SE IMPLEMENTEAZA FARA CONSIMTAMINTUL EXPRES AL PERSOANELOR?)
Prelucrarea datelor cu caracter personal privind starea de sanatate
Art. 9.
(1) In afara cazurilor prevazute la art. 7 alin. (2), prevederile art. 7 alin. (1) nu se aplica in privinta prelucrarii datelor privind starea de sanatate in urmatoarele cazuri:
a) daca prelucrarea este necesara pentru protectia sanatatii publice;
b) daca prelucrarea este necesara pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savarsirii unei fapte penale sau pentru impiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru inlaturarea urmarilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte.
(2) Prelucrarea datelor privind starea de sanatate poate fi efectuata numai de catre ori sub supravegherea unui cadru medical, cu conditia respectarii secretului profesional,(NOTA MEA; PRIN ACEST SISTEM NU SE MAI POATE RESPECTA SECRETUL PROFESIONAL PENTRU CA LA APROAPE TOT PERSONALUL ARE ACCES LA CALCULATOARE SI LA PROGRAM SI PT CA , IN ACEST MOMENT, ORICINE INTRA IN SOFT SI TASTEAZA NUMELE SAU CNP-UL UNEI PERSOANE ARE ACCES LA ISTORICUL MEDICAL AL ACESTEIA, FARA CA PERS IN CAUZA SA AIBA CUNOSTINTA) cu exceptia situatiei in care persoana vizata si-a dat in scris si in mod neechivoc consimtamantul(NU SE CERE NIMANUI CONSIMTAMINTUL) atata timp cat acest consimtamant nu a fost retras, precum si cu exceptia situatiei in care prelucrarea este necesara pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savarsirii unei fapte penale, pentru impiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte sau pentru inlaturarea urmarilor sale prejudiciabile.(NU ESTE CAZUL IN 99% DIN CAZURI)
(3) Cadrele medicale, institutiile de sanatate si personalul medical al acestora pot prelucra date cu caracter personal referitoare la starea de sanatate, fara autorizatia autoritatii de supraveghere, numai daca prelucrarea este necesara pentru protejarea vietii, integritatii fizice sau sanatatii persoanei vizate. (NU ESTE NECESARA!!)Cand scopurile mentionate se refera la alte persoane sau la public in general si persoana vizata nu si-a dat consimtamantul in scris si in mod neechivoc, trebuie ceruta si obtinuta in prealabil autorizatia autoritatii de supraveghere. (CARE ESTE ACEASTA AUTORITATE?)Prelucrarea datelor cu caracter personal in afara limitelor prevazute in autorizatie este interzisa.
(4) Cu exceptia motivelor de urgenta, autorizatia prevazuta la alin. (3) poate fi acordata numai dupa ce a fost consultat Colegiul Medicilor din Romania.
(5) Datele cu caracter personal privind starea de sanatate pot fi colectate numai de la persoana vizata. Prin exceptie, aceste date pot fi colectate din alte surse numai in masura in care este necesar pentru a nu compromite scopurile prelucrarii, iar persoana vizata nu vrea ori nu le poate furniza.
Dreptul de opozitie
Art. 15.
(1) Persoana vizata ARE DREPTUL A SE OPUNE IN ORICE MOMENT, din motive intemeiate si legitime legate de situatia sa particulara, ca date care o vizeaza sa faca obiectul unei prelucrari, cu exceptia cazurilor in care exista dispozitii legale contrare. In caz de opozitie justificata prelucrarea nu mai poate viza datele in cauza.
Admin, sunt de acord intru totul. Din pacate intregul subiect “cipuri” a fost dezvoltat de unii din spatiul virtual intr-un mod foarte agresiv, extremist si dezorganizat. A rezultat un esec total care nu a facut decat sa semnalizeze guvernului ca populatia ortodoxa nu are o pozitie unitara, comuna, bazata pe argumente teologice si juridice solide. In schimb, a iesit in evidenta pozitia grupului de internauti agresivi-totalitari, pozitie care nu a facut altceva dacat sa castige etichete de genul “anti-sociali”, “nebuni”, “obsedati” etc.
Ca atare, rezistenta opusa de societatea civila in legatura cu documentele biometrice a avut o coerenta mai mare in 2009 atunci cand guvernul s-a vazut nevoit sa ofere si alternative (pasaportul temporar). In tot ce a urmat dupa (permise de conducere noi, carduri de sanatate sau de identitate, toate fara alternative) guvernul nu a mai primit semnale de impotrivire decat de la grupul obsedatilor, semnale ignorate, evident.
In concluzie atata timp cat acest grup nu-si va revizui atitudinea de hula impotriva bisericii, a ierarhilor, plus restul de obsesii compulsive, atitudinea credinciosilor impotriva actiunilor guvernului nu poate avea consistenta si puterea necesara.
Pacat ca totul a picat in ridicol si extremism. Pacat ca ne-am pierdut puterea de a lua atitudine ca un grup unitar. Pacat ca va trebui sa inghitim de acum incolo toate mizeriile guvernantilor.
@apelpentruviata:
Nu este exclus, ba chiar foarte probabil, sa fi fost o strategie deliberata. Cand puterea se confrunta cu grupuri opozitioniste, o cale de a le anula este de a infiltra factiuni extremiste care sa izoleze si compromita intregul curent de opozitie, sau macar sa-l acopere cu o perdea groasa de fum si petarde. Restul opozitonistilor sunt lasati tinte ale atacurilor extremistilor (pentru asa-zisul lor moderantism) sau se pierd pe drum, din cauza contextului imposibil creat…
De fapt, totul porneste de la tacerea oficiala a Bisericii. Aproape ca ne-am obisnuit sa nu ne mai spuna nimic Sinodul pe marginea temelor care intereseaza cu adevarat, ci doar despre probleme de politica bisericeasca. Trebuie sa fie si reprezentanti ai Bisericii care sa dea un ton bun. Iar tonul bun este de a educa, de a da norme si raspunsuri care sa determine o atitudine comuna si de triere a extremelor.
Deocamdata, in toata valmaseala parerilor cipiste, speculate si de guvernanti, nu se intelege corect nici atitudinea ortodoxa, nici nocivitatea sistemului de control/inregimentare. Iar minciunile, vrajelile sunt mari si evidente. Raul in care suntem adusi este imens. Totusi n-avem tarie sa luam atitudine. Ce-i drept, au si ei metode eficiente, si noi slabi si dezbinati.
Oricum, trebuie sa fie clar ca nu se poate vorbi de cadere din har, lepadare sau altceva de acest gen. Totusi intram intr-o hora nefasta, in care suntem calcati in picioare sufleteste si trupeste. Iar Biserica trebuie sa ia atitudine pt ca sunt la mijloc valori sufletesti ce tin de autoritatea ei, e vorba de un sistem antihristic in umbra care creste, care impune si dispune peste economie, legislatie, guvernare, moralitate…
“Cadere din har” este un concept artificial care vrea sa induca frica si reactie, aderenta la niste slogane. Dar mai si oculteaza si denatureaza lupta noastra cu pacatul pt mantuire. Nu luptam impotriva pecetii, ci impotriva unei mentalitati, impotriva unui sistem de viata potrivnic lui Hristos care va culmina cu insemnarea adeptilor sai. Atunci… aderarea la acest sistem/mentalitate fara a primi pecete vazuta nu e la fel de grava? Adica injuriile, lasitatea, ura, vedetismul, orgoliul, dezbinarea, dominarea altora, impilarea, necredinta, ateismul, libertinajul moral… nu sunt antihristi inainte de Antihrist?
@ exegeticus:
Da, sunt mari si s-au relansat in forta zilele astea, dar pentru extrem de putini sunt evidente, din pacate. Se colporteaza din greu “hoax”-uri si se transmit viral, se inventeaza efectiv stiri sau se interpreteaza halucinant, cu scopul de a crea neaparat isterie, agitatie, o stare de alarma irationala, care nu ajuta reflectiei si actiunii cu sens, ci doar incolonarii orbesti spre niciunde. Fiindca oricum nimeni nu-si asuma nicio responsabilitate personala atunci cand cer oamenilor “pur si simplu” sa se rupa de societate, de familii, ba chiar si de duhovnici, de tot.
Exact.
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/10/02/parintele-ilarion-ion-dan-bancher-calugar-convertire/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/07/05/ioan-buliga-despre-inselare-cipuri-iesirea-sistem-razboi-informational-arsenie-cornu/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/08/16/parintele-metodie-de-la-optina-despre-actele-cu-cip-si-lucrarea-tainei-faradelegii-oricine-traieste-in-pacat-are-deja-semnul-lui-antihrist-pe-frunte-si-pe-mana-dreapta-chiar-daca-refuza-docume/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/15/un-punct-de-vedere-la-care-subscriem-ierom-teofan-popescu-man-putna-despre-cipuri-intre-pericolul-controlului-total-si-cel-al-atitudinilor-dezechilibrate-si-agresive/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/31/sfantul-marcu-pustnicul-pocainta-se-cuvine-tuturor-totdeauna/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/03/30/arhimandritul-lazar-lumea-inclina-catre-un-crestinism-fals-isteric-cand-inselarea-si-fanatismul-devin-normalitate-in-viata-bisericeasca/
O alta forma de inrobire foarte grava si cu consecinte nu doar trupesti, ci si sufletesti si duhovnicesti in cele mai profunde moduri, o forma de sclavie deja implementata si aproape generalizata, care devine din ce in ce mai agresiva si mai sufocanta, dar despre care nimeni nu vorbeste astazi: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/01/01/intrebarea-anului-2013-va-mai-fi-oare-omenie-pe-pamant-sclavia-angajatilor-deportarea-pensionarilor/
Si ramanem la parerea ca in toate algerile dureroase care va urma, cheia de salvare si marea miza pe care se joaca totul va ramane OMENIA. In masura in care o mai putem pastra. Orice ideologie cauta adepti fanatici, iar fanatismul ucide omenia. Si la stanga si la dreapta se (va) alimenta fanatismul, gandirea totalitara, ideologia urii de frate pentru supravietuire. Si de la stanga si de la dreapta se cauta inregimentarea oarba, fara cracnire, fara miscari in front. Inclusiv in numele “libertatii” ti se confisca libertatea.
@utzu si altii
M-am uitat in sursele acelea, nu se poate obtine CNP din CID. Se foloseste tehnica de hash, adica se genereaza un fel de semnatura din CNP. CNP-ul nu mai e prezent in nicio forma in CID-ul rezultat. Aceeasi tehnica e folosita chiar de site-ul acesta, e un blog wordpress, la logarea utilizatorilor. In baza nu se tin parole, ci hash-urile acestora. Cand utilizatorul se identifica, se genereaza hash-ul din parola lui si se compara cu cel din baza. In acest fel, daca se fura baza, nu se pot reface parolele “decriptand” hash-urile. Nici administratorii nici nimeni nu pot reface parole din hash-uri…
Sursele sunt doar interfata pt facut CID din CNP, hash-uirea e la nivel de sistem de operare (se face in windows).
Da, pare ca se merge controlat pe ambele planuri, atat mizerie si stapanire materiala, cat si reeducare treptata. In acest sens merita de vazut cum au rezistat si au biruit cei din inchisorile comuniste. Prin credinta, care depaseste cadrele strict lumesti si chiar sufletesti. Dar prin incordare, docilitate, opozitie, cedare, ascundere, etalare sau prin discernamant, prin dozare corecta?
Dar si noi, ca Biserica si popor roman, imi pare ca am devenit lipsiti de reactie, docili. Nici nu ne comparam cu rusii, grecii sau alte natii. Sau e o impresie gresita a mea.
Frica pe care ne-a indus-o comunismul s-a rasfrant in noi. Suntem izolati, lispiti de veleitati, suspiciosi, imbufnati, manelisti. Nu vad sa mai functioneze un triaj al valorilor, ne aplatizam. De aceea consider ca reactia la toate aceste provocari a avut si are ecouri in viitor, in societatea noastra, in sufletele noastre. Suntem responsabili si pentru cei iresponsabili.
@altul
Mulţumesc mult pentru informaţii. Cred că este o discuţie rezervată celor specializaţi în IT şi ar fi de folos să apară mai multe păreri pe acest subiect. Nu prea îmi dau seama cum funcţionează hash-ul de vreme ce un set de date derivă exclusiv din altul, rezultatul fiind identic indiferent de sistemul de operare pe care se extrage CID-ul din CNP.
Îmi cer iertare celor pe care i-am tulburat cu nepriceperea mea şi cu graba de a stârni valuri. Încă odată vă mulţumesc pentru intervenţie. Doamne, ajută!
@altul:
si parolele din Windows sunt stocate tot ca hashes. Si se sparg relativ usor (indeobste nu cu tehnici de forta bruta – precum metoda dictionarului – dar cu unele ceva mai destepte trebusoara se rezolva relativ repede).
Iar cum CID-ul se bazeaza numai pe CNP, tot ceea ce iti trebuie ar fi asa:
– un harddisk cu capacitate de stocare mare, sa zicem un 500 de Gb (pentru stocarea bazei de date cu CNPs),
– un sistem cu capacitate de procesare puternica pentru calculele aferente decriptarii, un tank quad core sa spunem
– si, desigur, baza de date de CNP-uri (care CNP este un sir de cifre, nu are nici un fel de alte caractere alfanumerice in componenta — care sa ingreuieze procesul de decriptare)
– cateva unelte software (programele care se gasesc pe toate drumurile, la liber, nici nu iti trebuie cine stie ce aplicatii super high tech)
In cateva ceasuri, e gata. La costuri de cateva sute de euro.
Dar astea sunt deja detalii ce tin de implementarea tehnica si nu sunt neaparat extrem de relevante. Totusi ele indica acelasi amatorism si aceeasi viteza de executie in trecerea la sistemul digital precum si cel prezent la nivel legislativ, ministerial si guvernamental.
In acest moment, important pentru decidenti este ca aceste initiative sa fie implementate. Oricum. Doar sa fie. Chiar daca pune pe butuci functionarea eficienta a serviciilor de sanatate publice, chiar daca ii scoate din minti pe medici si pe pacienti deopotriva prin inutilitatea sistemului si prin inconvenientele majore create.
Si aceasta deoarece, asa cum bine remarca Exegeticus mai sus, ceea ce se are in vedere acum este obisnuirea oamenilor cu acest sistem (de guvernare electronica).
@utzu:
ca idee, hasurile cripto: http://en.wikipedia.org/wiki/Cryptographic_hash_function
http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/multe-spitale-nu-au-inca-softul-si-imprimantele-necesare-ca-sa-elibereze-retete-electronice.html
http://singularityhub.com/2011/01/18/russia-to-adopt-universal-id-card-in-2012/
@pavel:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/01/22/tsunami-ul-digital-ajunge-si-in-rusia-in-2012-cand-se-preconizeaza-introducerea-unui-card-electronic-universal/
multumesc. nu-l citisem
@alin-7
Cred ca depinde mult de implementarea hash-urilor. Deoarece CNP-ul are numai cifre si unele usor de testat (sex/an/lina/zi) poate ca spargerea CID-ului e mai simpla (nu ma pricep, totusi faptul ca CID-ul are doar 20 caractere ma face sa-ti dau dreptate, ceva amatorism).
Pe de alta parte, acest lucru nu prea relevant. Punem CNP-ul peste tot, nu se poate spune ca e secret.
Oricum, “reforma” sanatatii merge inainte, “legile” merg inainte, “spre binele si cinstea omenirii” (asta e dintr-un cantec mai vechi)
Daca tot s-a cerut ca sa nu fie folosit CNP-ul pe cardul de sanatate, corect ar fi fost ca el sa nu fie folosit nici la generarea codului de asigurat. Si aceasta nu pentru ca ar fi devenit vizibil CNP-ul! Problema nu este ca cineva ne poate afla CNP-ul! Problema este alta! Avand in vedere că se foloseste CNP-ul la generarea codului de asigurat este foarte simplu sa se pastreze un tabel cu corespondenta CNP-cod de asigurat. In acest fel se vor putea corela toate datele cu privire la o persoana: datele de identificare din buletin, cu cele de sanatate din cardul de sanatate, cu cele bancare, cu cele de pe pasaport, cu cele de pe carnetul de sofer, etc. In felul acesta, la un moment dat, se va putea crea o baza de date centralizata care sa contina toate informatiile fiecaruia dintre noi. Vor avea in acel moment o imagine totala pentru fiecare individ. In acel moment, probabil ca, se va face si trecerea la implantarea CIP-ului RFID sub piele.
Deci chiar daca nu se poate discuta inca de pecete, prin aceste acte biometrice se pregateste terenul implantului, asa cum avertiza parintele Iustin Parvu. Foarte bine sublinia cineva aici ca atat timp cat au fost presiuni s-au creat alternative pentru fiecare act. Daca am devenit docili alternative nu ni se mai permit. Singura alternativa este sa refuzam aceste acte. Cei care pot desigur, pentru ca, din pacate, sunt multi pentru care viata atarna de tratamentele medicale!
Cercul se strange tot mai tare in jurul nostru! Dar, cum spune psalmistul, prin harul lui Dumnezeu, colovia se strica, si putem scapa! Un singur lucru ramane de tinut: orice ar fi sa nu ne lepadam!
vesti bune , DEOCAMDATA , dinspre birourile de evidenta a populatiei , in privinta implementarii noilor carduri de identitate : “moliciunea” romaneasca are in aceasta privinta si parti bune , in sensul ca abia daca peste vreo 6 luni se va trece efectiv la emiterea noilor carduri de identitate , cu cip , din cauza nealocarii la timp a fondurilor pentru achitionarea echipamentelor necesare operatiunii . Astazi am mers sa ma interesez de acest aspect pentru ca la sfarsitul lunii februarie fiu-meu implineste 14 ani si musai ” sa-i fac buletin ” . Am intrebat de care i se va emite si o cunostinta , dandu-si seama din ce cauza ma interesez , mi-a spus sa stau linistit ca tot carte normala de identitate va primi ( e drept , nu de cea initiala , in care figurau si numele parintilor , dar macar sunt multumit ca nu-i dracovenie biometrica cu cip ) . Intindem coarda la maximum , atat cat se va putea , apoi , Dumnezeu , cu mila …
@fane:
Pai chiar si daca ar fi infrastructura…
http://www.monitoruljuridic.ro/act/ordonanta-de-urgenta-nr-82-din-4-decembrie-2012-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-privind-evidenta-persoanelor-actele-de-identitate-ale-cetatenilor-romani-precum-si-actele-de-143696.html
De aici, cel putin din cate intelegem noi, se fac carti de identitate ”clasice” si dupa intrarea in vigoare si in uz a celor electronice. Cel putin pana la noi ordine… Daca exista alternativa, macar sa stim, sa informam si pe altii si sa ne folosim de ea. A, ca multi au interesul sa nu se afle ce contine cu adevarat ordonanta de urgenta, asta e clar. Dar macar noi sa stim.
fratilor ,
mai multe informatii decat cele pe care deja vi le-am dat , nu am .
In privinta alternativelor , am si spus deja , ” Intindem coarda la maximum , atat cat se va putea , apoi , Dumnezeu , cu mila … ” .
Ba , daca stau sa ma gandesc mai bine , nu prea exista alternativa , pentru ca NIMENI nu ne va putea garanta ca simultan cu ” fotografia titularului ” ( Art. 41^1.alin.3 ,lit.f.) nu se intampla SI ” date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială … ” ( art.41^1. alin.6 , lit.d) . Deci ei pot foarte bine sa obtina in acelasi timp si fotografia , si imaginea faciala ( ambele se vor realiza cu aceeasi aparatura foto ) , amprenta faciala , unica , pe care o pot stoca in baza de date , fara probleme si fara ca noi sa banuim , pentru ca noua ni s-a eliberat o “carte de identitate” si nu o ” carte electronica de identitate ” . Asadar chiar existand alternativa pentru noi , ei pot duce la bun sfarsit misiunea de indosariere electronica . Nu vom putea fi detectati oriunde , oricand , neavand carte cu cip , dar putem fi depistati oricand si oriunde exista CCTV-uri ( si exista destule deja si pe la noi ) , prin intermediul imaginii faciale . Prin urmare , la ce ne foloseste alternativa ? La nimic . Luam doar o mare teapa , pentru ca plecam din acele birouri cu sufletul impacat ca i-am pacalit si de data asta . Sa multumim , insa , Domnului pentru ca inca nu am ajuns in situatia lepadarii finale si inca ne ingaduie pentru a lucra la casa pocaintei individuale .
@fane:
Grozav! E ca si cum am discutat vreo doi ani pe tema asta si tocmai descoperim ca o facuram cam degeaba. Tiii…
Ce fac ei “pe neve” e treaba lor si nu raspundem. Aici insa e o chestiune de drepturi si de optiuni deliberate. Este bine sa stim, este bine sa le argumentam, sa le mentinem. Cat timp autoritatile lasa usa deschisa pentru carti de identitate simple inseamna ca se stiu chiar ele cu musca pe caciula, intr-un fel.
Altfel nimeni, de aici, cel putin, nu isi face iluzii cu privire la trendul general. Dar asta nu inseamna sa nu stim despre ce e vorba. Altfel nu mai intelegem rostul a orice, inclusiv al comentariului pe care l-ai scris fratia ta aici. Daca nimic nu mai conteaza, atunci ce ne mai batem capul sa semnalam, sa intrebam, sa orice?
@admin ,
“Ce fac ei “pe neve” e treaba lor … ” -discutam despre indosarierea electronica , in care intra ORICE , cu voia sau fara voia noastra , cu stiinta sau ” pe neve ” . Dar daca fratia ta spui ca este doar treaba lor , atunci asa o fi si nu mai au importanta drepturile si libertatile noastre .
Vedeti ca si capcanele functioneaza tot pe principiul unei usi deschise !
In alta ordine de idei , ma iertati ca m-am bagat in seama .
@fane:
Nu ne-am inteles.
Tocmai ca incercam sa spunem ca e important sa tinem la libertatile noastre si ca chestiunile juridice nu sunt tocmai apa de ploaie. De pilda cu aceasta OUG, daca juridic nu se afirma existenta unei carti de identitate simple, atunci CIE e obligatorie si gata. Deci, esential, la acest nivel, este modul in care se discuta si se transeaza normativ. Faptul ca la nivel informal ei fac mai mult decat ii lasa legea nu e un argument ca nu conteaza “alternativele” juridice.
Iarta-ne si fratia ta.
da , nici nu aveam cum sa ne intelegem , atata timp cat vorbeam de lucruri diferite . Bine totusi ca de aici a iesit ca necesar articolul pe care deja l-ati publicat si care poate sa lamureasca multe ( macar din cele care sunt actuale dpdv legislativ ) .
Apropos de prelevarea amprentelor , sunt curios si voi urmari in mod special ( cand se va implementa ) daca vor afisa undeva in avizierele oficiilor de evidenta a populatiei , faptul ca , legal , este la latitudinea cetateanului daca se face prelevarea sau ba .
@fane:
Nu acesta a fost motivul, ci dialogul cu fratia ta a avut loc pe fondul noii postari, ca sa zicem asa. Neintelegerile si interpretarile eronate le-am vazut in alte parti.