Mitropolitului Andrei de Driinoupoli: ce se va intampla la dialogul cu catolicii?

30-09-2009 1 minut Sublinieri

16konitsia

Scrisoarea Mitropolitului Andrei de Driinoupoli, Pogoniani şi Koniţa către Arhiepiscopul Atenei despre dialogul cu catolicii

Mitropolitul Andrei de Driinoupoli, Pogoniani şi Koniţa a trimis o scrisoare către PF Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi a toată Elada, cu pretextul întâlnirii Comisiei Mixte de Dialog între ortodocşi şi romano-catolici din octombrie, în Cipru. În scrisoarea sa Mitropolitul Andrei de Driinoupoli, Pogoniani şi Koniţa exprimă către Arhiepiscopul Ieronim câteva nelinişti în legătură cu dialogul şi insistă asupra faptului că respectabila Ierarhie trebuie să fie informată cât mai curând asupra acestei întâlniri.

Scrisoarea:

„Preafericite Sfinte Preşedinte, Dintr-o sursă autorizată am fost informat că la întrunirea Comisiilor „Dialogului” dintre Biserica Ortodoxă şi romano-catolici, care va avea loc în Cipru în apropiata lună octombrie, se va dezbate tema primatului şi a infailibilităţii papei. În mod deosebit, în ceea ce priveşte primatul, voci insistente spun că ortodocşii trebuie să accepte primatul papei ca „primat de onoare”, precum şi era în realitate înainte ca romano-catolicii să se despartă de Biserică. Însă, cu toate acestea, papa va continua să îl considere ca „primat de autoritate (jurisdicţional)”. Atunci ce se va întâmpla? Va exista oare vreun inadmisibil compromis? Personal îmi este cu totul imposibil să accept aşa ceva. Şi cu vestita „infailibilitate” ce se va întâmpla?

În legătura cu aceasta, Preafericite, eu aşa cuget:

a) Aduceţi la cunoştinţă respectabilei Ierarhii persoanele care vor alcătui Comisia ortodoxă de „Dialog”, ca nu cumva să păţim vreo nouă umilinţă ca cea pe care am suferit-o cu câţiva ani în urmă la Balamand.

b) Aduceţi la cunoştinţă dacă membrilor Comisiei s-a trasat linia directoare corect-ortodoxă, asupra căreia trebuie să rămână neclintiţi. Informarea respectabilei Ierarhii trebuie să se facă fără întârziere, cel mai rapid posibil şi odată cu începerea lucrărilor Sfântului Sinod.

Evenimentele se derulează cu rapiditate. Neliniştea clerului şi a poporului creşte pe zi ce trece. Vă rog călduros să nu rămânem inactivi. „Vremurile nu stau pe loc”. Avem o mare responsabilitate înaintea lui Dumnezeu şi înaintea Sfintei noastre Biserici.

Închei cu acestea, Cel mai mic frate în Hristos, Andrei, Mitropolit de Driinoupoli, Pogoniani şi Koniţa”

(traducere din neogreacă: ieromonahul Fotie; sursa: romfea.gr) Andreas


Categorii

Ecumenism, Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Mitropolitului Andrei de Driinoupoli: ce se va intampla la dialogul cu catolicii?

 1. Clericii catolici ar trebui sa inteleaga urmatorul adevar si sa isi puna intrebari:
  -de ce enoriasii lor fac rugaciuni pt elevi ,pt bolnavi,etc in biserici ortodoxe?(Cunosc cazuri concrete)
  -de ce Sf. Lumina vine de Pastele ortodox?
  -cum justifica acei ani cu papi eretici,problema ridicata si de episcopii lor.
  -daca o creanga o tai de trunchiul unui copac fructifer si nu mai face roade,oare mai lucreaza Sf. Duh in biserica catolica daca, s-au incalcat acele canoane care au fost semnate si de episcopii de apus in cele sapte sinoade ecumenice,prin rupere de biserica primara care tine canoanele.
  Mi-a venit un gand sa le spun asa fratilor catolici (am si rude de alianta):
  -traiti credinta dupa modelul ortodox(respectati postul care a fost dat prin canoane,respectati crezul care a fost dat la fel)
  -cereti preotilor vostri sa va explice cauza rupturii de biserica mama ortodoxa
  -daca Sf. Petru s-a cait cand s-a lepadat de Mantuitorul Hristos ,de ce nu va smeriti si voi iubitilor episcopi catolici si sa urmati acest model pe care il cinstiti.Asta ar fi adevrata cinstire si Sf. Petru s-ar bucura de intoarcerea voastra.
  Nu va cerem sa deveniti ortodocsi ci sa reveniti la Adevar,sa traiti ca acei inaintasi ai vostrii care sunt cinstiti si de noi.
  Acelasi pericol ne paste si pe noi daca ne indepartam de sfintele canoane.
  Am auzit si clerici ortodocsi ca nu mai sunt de actualitate canoanele.Oare Duhul Sfant care le-a insuflat a fost altul decat acum?Da a fost altul daca acum ne luam dupa duhul lumesc semanat de cel rau.Sa fim cu bagare de seama.

 2. Doamne,nu lasa lupii sa intre in turma Ta!Apara-ne de erezii si sminteli! In aceste vremuri grele doar in Casa Ta gasim alinare!Nu ingadui sa fim smintiti cu invataturi straine!Nu ne lasa pe noi Doamne!

 3. Catolicii sunt eretici şi cu asta basta… A…şi nu numai ei…”Singurul Adevăr este Ortodoxia” (Arsenie Papacioc).

 4. Doamne ajuta, pe poporul Tau cel binecredincios si necredincios sa se lumineze in intunecimea mintilor lor spre Adevarul Tau, iar Biserica Intaistatatoare lasata spre pastrare noua de Insusi Hristos Biruitorul, sa ramana intreaga, neprihanita, neamestecata in interese meschine, Slava Tie Doamne, si indurare!
  Multumim dreptcredinciosilor crestini, MARTURISITORI AI DREPTEI CREDINTE (ORTO-DOXE)PENTRU LUPTA CEA BUNA INCEPUTA IMPOTRIVA HAITEI LUPILOR CE NE-AU INCOLTIT, TANJIND DINTRU INCEPUTUL LOR LA COMOARA NESTRICACIOASA! Frati crestini si surori intru Domnul, lupta cea mare a inceput, sa ne unim si noi fortele, luptand cu armele Domnului aparandu-I BISERICA mostenita prin Sfintii Apostoli. Vino, Doamne Iisuse intru ajutor!Amin.

 5. Dam slava lui Dumnezeu, pentru binecuvantata initiativa de aparare a BISERICII LUI HRISTOS,a InaltPresfintitului Mitropolit Andrei de Driinoupoli alaturi de care suntem, marturisind intr-un cuget, in duh si adevar, credinta straveche, mostenita de la Insusi Mantuitorul spre mantuirea noastra!
  Vremea marturisirii a sosit, tacand, tradam credinta in ADEVAR!

 6. Veneram dreapta inalt preasfintiei voastre, cinstite parinte,
  Ne rugam Bunului Dumnezeu Cel in Treime inchinat, sa ne dea cati mai multi intaistatatori si nu numai ci si mireni marturisitori ai ortho-doxiei pentru ca ne sunteti un bun exemplu, demn de urmat.
  Multi dintre noi ne numim crestini ortodocsi si chiar suntem, dar cu suflete caldicele si nu avem curajul marturisirii sperand ca altii, precum inaltpresfintia voastra, sa o faca in locul nostru. Totusi ne rugam Imparatului nostru Ceresc sa trezeasca inimile noastre rugatoare, infierbantandu’le cu harul Duhului Sfant spre a pune inceput bun lucrarii si luptei celei bune pentru apararea Credintei Bisericii Intai-Statatoare Ortodoxe dintru inceputuri, nefalsificata si nedivizata.

  Fie ca mesajul sa ne indemne la vegherea, marturisirea si pastrarea dreptei Credinte Ortodoxe si a contiintelor noastre de buni crestini cu frica lui Dumnezeu spre slava Sfintei Treimi si biruinta asupra vrajmasilor Bisericii. AMIN.

 7. Religia noastra este religia religiilor, sau, prin revelatie, adevarata religie. Celelalte religii sunt omenesti, gaunoase. Ele nu cunosc maretia Dumnezeului Celui in Treime. Nu cunosc ca telul, chemarea noastra este sa devenim dumnezei dupa har, sa ne asemanam cu Dumnezeu cel in Treime, sa devenim una cu El si in mijlocul nostru. Aceste lucruri nu sunt cunoscut de celelalte religii. ( PARINTELE PORFIRIE)

 8. Religia crestina il preschimba si il tamaduieste pe om. Intaia temelie pentru ca omul sa desluseasca si sa deosebeasca adevarul este smerenia. Egoismul intuneca mintea omului, il incurca il ducela inselare, la erezie. Este important ca omul sa cunoasca adevarul. (Pr. Porfirie)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare