ARD(e) FITILUL NEOPROTESTANT: Mihai Razvan Ungureanu si “teologul ortodox” Mihail Neamtu tin predici electorale in ADUNARILE NEOPROTESTANTILOR (video)

21-11-2012 7 minute Sublinieri

 • Ziuanews:

Mihai Răzvan Ungureanu ține discursuri politice în amvonul bisericii

Mihai Răzvan Ungureanu este tot mai activ în Bisericile Neoprotestante din Arad • Fostul şef al SIE îl însoţeşte pe edilul Gheorghe Falcă la slujbele pocăiţilor • MRU nu se sfieşte să ţină discursuri politice în incinta Bisericilor Baptiste şi Reformate

Odată cu apropierea alegerilor parlamentare, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu ţine predici pe teme politice în bisericile neoprotestante din Arad. MRU este adus de aliatul său politic, Gheorghe Falcă, la slujbele „fraţilor” baptişti, la sfârşitul cărora ambii sunt chemaţi de către păstori la amvonul bisericii, de unde edilul şi candidatul ARD ţin discursuri politice. Uniunea Bisericilor Baptiste din România a emis un comunicat, în preajma alegerilor locale, prin care a trasat limitele, teoretice, dintre cultul baptist şi politica internă, însă adunările „fraţilor” pocăiţi sunt cele mai bune ocazii de atragere a electoratului. Fostul şef al SIE şi-a început campania electorală înainte de startul oficial, predicând în Biserica Reformată din Arad. „Vârful de lance” al ARD-ului la Arad, ieşeanul Mihai Răzvan Ungureanu, cel pentru a cărui candidatură edilul Falcă şi-a „sacrificat” socrul, neoprotestantul Gheorghe Seculici, se pare că este conştient de importanţa şi mărimea comunităţilor de pocăiţi din Arad şi ştie cui să se adreseze pentru a fi votat.

ZIUAnews vă prezintă un comunicat de presă emis de Asociaţia Arad Km. Zero:

„’Bisericile baptiste sunt locul unde credincioșii se adună să se închine și să se roage lui Dumnezeu. Ele nu se pot transforma în locuri unde se desfășoară activități electorale. Amvoanele bisericilor baptiste sunt locul de unde se proclamă Cuvântul lui Dumnezeu și valorile Împărăției sale. Ele nu pot fi folosite ca platforme pentru promovarea ideilor partidelor politice. În cadrul programelor divine ale bisericilor baptiste se desfășoară activități de învățare a Scripturii, de încurajare a celor credincioși și de proclamare a Evangheliei mântuirii pentru toți cei care vor să vină la Dumnezeu cu pocăință și credință. Ele nu pot fi tranformate în întâlniri de promovare a unor personalități politice aflate în campanie electorală’.

Citatul de mai sus este preluat din Comunicatul Uniunii Bisericilor Baptiste din România cu ocazia alegerilor locale, semnat de conducătorul acesteia, domnul Otniel Bunaciu.

În această seară, am putut afla încă o dată cum oameni de slabă calitate, ajunși prin conjuncturi cel puțin îndoielnice pe poziții în care în mod sigur nu le merită și deci nu ar fi trebuit să fie acolo, își bat joc de enoriașii săi și confundă în mod voit slujba cu strada. Nu că ar putea face ei vreo diferență.

Cu neobrăzarea dată de nesimțire, unul care se numește păstor de suflete îi cheamă la amvonul bisericii unde el ar fi trebuit să slujească pe doi dintre cei mai detestabili indivizi pe care Aradul îi găzduiește cu prea multă toleranță.

Este vorba de numiții Falcă și MRU. Aceștia, bucurându-se de inabilitatea altui numit, Zaharia, s-au dus la pupitru (în acest caz) invitați de cel din urmă pentru a se adresa enoriașilor, în ciuda comunicatului. Lăsând la o parte impietatea comisă, ne întrebăm cât mai au în plan acești oameni să tolereze în fruntea comunităților lor astfel de specimene. Ne aducem aminte din primăvară de un altul care se lăuda cu miliardele date de Ioțcu și Falcă, și ca urmare votul dat lor era unul normal, firesc. Bătaia de joc din această seară este una de manual. Pentru că ea completează în libertatea religioasă din aceste timpuri un voluntarism drăcesc. Ea aduce dovada că acești oameni nu au nimic din Dumnezeu în ei, iar plierea lor pe elemente creștine apare ca un mărgăritar oferit porcilor. Este precum măgarului într-o formație de soprane.

Trebuie să recunoaștem de data asta că cei doi nu se fac vinovați. Au profitat de din biserică și s-au expus politic. Aici și la unele biserici penticostale precum Gloria și cea din Grădiște a lui Tipei, au uși deschise doar pentru că nu se tem de Dumnezeu și nici de oameni nu se rușinează. Frații însă ar trebui să ia măsuri și să scape de ei.
Iar celor doi le dorim bucuria lui Geoană.
Asociația Arad Km. Zero”

ZIUAnews v-a prezentat, într-un număr anterior, legăturile dintre Ungureanu şi comunităţile de neoprotestanţi din Arad, pentru care MRU şi-a părăsit oraşul natal şi a preferat să candideze în Colegiul senatorial 1 din municipiul lui Falcă. Gheorghe Seculici, socrul edilului, era propus, iniţial, să candideze pe postul dorit de Ungureanu. Dar, cum MRU este considerat a fi „vârful de lance” al ARD la Arad, neoprotestantul Seculici a fost dat la o parte de către ginerele său şi a trebuit să fie mulţumit cu o candidatură la Colegiul senatorial 3.

Gestul lui Gheorghe Falcă poate fi tradus prin prietenia acestuia cu Traian Băsescu. Uneori, edilul îşi însoţeşte soţia la întrunirile penticostalilor, cult din care consoarta lui Falcă face parte. Alteori, primarul îi prezintă pe candidaţii Alianţei România Dreaptă enoriaşilor pocăiţi. Chiar dacă nicio biserică neoprotestantă nu admite, teoretic, nicio implicare sau discurs cu temă politică în timpul slujbelor dedicate lui Dumnezeu, penticostalilor, baptiștilor, reformaților și celorlalți li se spune să participe la vot, pentru că aşa scrie în Biblie, fiindu-le prezentaţi şi candidaţii pe numele cărora trebuie să pună ştampila.

Proteste la ieşirea lui MRU şi Boghicevici din Biserica Reformată

Mihai Răzvan Ungureanu nu a ţinut predici numai la baptişti, ci şi la reformaţi. Cu ocazia Zilelor Cartierului Gai, sărbătorite la începutul acestei luni, MRU şi deputatul PDL Claudia Boghicevici, ambii candidaţi ai ARD la Arad, au luat parte la o slujbă ţinută în Biserica Reformată. Un membru al Asociaţiei „Arad Km. Zero” a făcut public faptul că MRU s-a folosit de acel eveniment pentru a face politică, înainte de startul oficial al campaniei electorale: „Am înţeles că domnul Ungureanu a ţinut un discurs şi în biserică, deci este cât se poate de clar scopul participării dumnealui la acest bairam cu vădit caracter electoral”.

La ieşirea fostului premier, alături de alți membri PDL, din Biserica Reformată, reprezentanţi ai Asociaţiei „Arad Km. Zero” au protestat în faţa clădirii, folosindu-se de o vacă din plastic în mărime naturală, megafoane care reproduceau mugetul şi bannere. „Mi-o zis nenea Falcă că în Arad vacile e mai lesne şi că carnea e la fel de bună. Că la noi toate e scumpe şi banii nu mai e ca la Guvern”, a fost replica unuia dintre membrii Asociaţiei, cu aluzie la „răsfățul” lui MRU, care, pe vremea când era premier, consuma vită de „Kobe”.

Ruana Ceaușescu

Mihail Neamțu și MRU se folosesc de banii și de influența penticostalilor, pentru a ajunge în Parlament

(…) Într-o naţiune formată din 89% ortodocşi, Mihail Neamţu a ales banii Bisericii Penticostale. Neamţu este susţinut de lideri marcanţi ai comunităţii penticostalilor, printre care şi preşedintele Cultului Penticostal, Pavel Riviş Tipei. Ca urmare a unui joc politico-religios, Tipei i-a şi cedat lui Neamţu locul fiului său, Lucian Riviş Tipei, pentru un scaun de parlamentar. E adevărat, fiul lui Tipei nu numai că nu a reuşit să termine vreo facultate cu care să se laude în CV, spre deosebire de Neamţu, dar acesta este, se pare, implicat în mai multe dosare penale, cercetat pentru infracţiuni din sfera economică. (…)

La începutul lunii octombrie, deputatul Lucian Tipei şi-a anunţat fraţii din comunitatea penticostală, în mijlocul unei întruniri, că nu va mai candida pentru un nou mandat de deputat. Pretextul invocat de Tipei a fost o oarecare ameninţare la adresa vieţii familiei sale, venită din partea contracandidatului său, Flavius Măduţa. De-a dreapta lui Tipei, atunci când şi-a anunţat retragerea, a stat nimeni altul decât primarul PDL-ist al Aradului, Gheorghe Falcă. Acesta din urmă, prieten de-o viaţă cu Tipei junior, a precizat că el însuşi intenţionează să se înscrie în lupta pentru Parlament, în locul lui Tipei, pentru a-i da o lecţie lui Măduţa. Falcă şi-a luat măsuri de precauţie în momentul anunţului, precizând că va candida numai dacă partidul său, adică PDL, va fi de acord. Numai că, la câteva zile de la anunţul respectiv, Lucian Tipei a ieşit public şi a precizat că votul său de susţinere merge către candidatul PNŢCD (n.r. – PDL, FC şi PNŢCD formaseră Alianţa România Dreaptă), Mihail Neamţu.

Interesant este că iniţial, Neamţu ar fi trebuit să candideze în alte colegii, dar s-a ferit de adversarii mult mai bine cotaţi şi a preferat un loc sigur, acela al candidaţilor penticostali, adică fix în fieful acestora, în Colegiul 1 din Arad, chiar colegiul unde predică Pavel Riviş Tipei. De altfel, chiar Mihail Neamţu preciza, pentru ZIUAnews, încă din august, că şi-a ales Aradul pentru a candida la Parlament.

Reporterii ZIUAnews s-au deplasat la Arad, pentru a investiga cum a ajuns Neamţu, un tip născut în Făgăraş şi şcolit la Cluj şi la universităţile din străinătate, să candideze tocmai la Arad.

Deşi campania electorală nu a început oficial, pe străzile din Arad erau amplasate bannere şi afişe cu candidaţii ARD-ului, inclusiv Mihail Neamţu. Niciun slogan, nicio emisiune publicitară. Neamţu nu este un tip cunoscut de populaţia din Arad, niciun taximetrist, recepţioner sau chelner, adică populaţia votantă şi majoritară, neauzind vreodată de el. De atlfel, inclusiv contracandidaţii alianţei pe care o reprezintă Neamţu au precizat că acesta este un personaj politic puţin cunoscut şi fără legături cu Aradul. Fără alte legături în afară de cele realizate cu sprijinul penticostalilor şi în rândul acestei comunităţi.

Lucrurile s-au schimbat însă, atunci când am participat la întrunirile cultului penticostal. Reporterii ZIUAnews au asistat la trei întruniri ale neoprotestanţilor şi au stat de vorbă atât cu liderii acestei comunităţi, cât mai ales cu oamenii simpli, votanţi. Aceştia din urmă au precizat că Mihail Neamţu participă des la întrunirile penticostalilor, inclusiv la binecuvântarea fiului lui Lucian Tipei, adică în urmă cu câţiva ani, iar liderul ARD merge la acestea nu doar în calitate de invitat, adică nu atunci când există evenimente speciale, ci ca un frate. „Mihail Neamţu participă la întrunirile noatre destul de des, a venit şi atunci când nu era invitat. Pastorul Pavel Tipei a venit cu el, ni l-a prezentat la început şi după asta chiar a ţinut şi predici, nu numai o dată”, ne-a spus un frate destul de tinerel, dezgheţat, foarte bine îmbrăcat, nu sărit de 25 de ani. Singurul taximetrist din Arad care îl cunoştea pe Neamţu era tot un penticostal. Acesta ne-a explicat că liderul ARD nu numai că merge des la bisericile lor, dar că ţine şi predici şi că este văzut „cu ochi buni în comunitatea noastră”, adică a neoprotestanţilor.

Mai marii bisericii penticostale, deşi nu vorbesc direct despre Neamţu, se fălesc cu poziţia socială a oamenilor care le calcă pragul. Şi nu e de mirare. Astfel, din dorinţa de a arăta ce oameni bine poziţionaţi există în comunitatea penticostală, pastorul Pavel Riviş Tipei ne-a precizat că „în comunitatea noastră există doctori, ingineri, profesori, inclusiv soţia primarului Gheorghe Falcă”. În ceea ce priveşte implicarea sau poziţia pe care Biserica Penticostală ar trebui să o aibă în viaţa politică, pastorul Pavel Riviş Tipei ne-a declarat că „Biserica nu trebuie văzută mai jos de societate, nici deasupra acesteia, trebuie să se găsească o cale de mijloc, dar Biserica trebuie să intervină în aplanarea conflictelor şi în păstrarea echilibrului social. Deci, Biserica poate să intervină în viaţa politică, mai ales acum, în tot haosul ăsta”.

Mihail Neamţu nu este nici pe departe singurul politian apropiat de PDL şi mai ales de preşedintele Traian Băsescu, care a fost şi este susţinut de penticostali. Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe şi fost premier al României, actual lider al Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, este susţinut de penticostalii familiei primarului Aradului, Gheorghe Falcă.

Mihai Răzvan Ungureanu, în calitate de director al SIE, a primit sute de informări despre modul în care penticostalii din Chicago au penetrat PDL şi despre modul în care aceştia, folosindu-se de fondurile imense pe care le au la dispoziţie, au pus stăpânire pe acţiunile şi iniţiativele anumitor lideri ai PDL, dar a decis să le ţină sub tăcere. Afacerile oneroase ale penticostalilor din Chicago, în care au fost implicaţi şi lideri politici ai PDL, au fost ţinute la sertar de MRU. Este de menţionat faptul că Falcă l-a susţinut pe ieşeanul MRU să candideze la parlamentare într-un colegiu din Arad, pentru care a fost nevoit să îl scoată din joc pe socrul său, Gheorghe Seculici. Falcă s-a afişat cu Mihai Răzvan Ungureanu la Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, adică un eveniment organizat de Falcă, pentru Ungureanu, ca să îl cunoască votanţii din Arad. Fostul şef al SIE a privit pasiv cum mai multe organizaţii ale penticostalilor l-au sprijinit financiar pe fostul primar Emil Boc, care ulterior a şi fost uns prim-ministru al României. Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe nu a avut niciun fel de problemă în a îi urma la şefia Executivului chiar lui Emil Boc.

Astfel, de departe, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este cel mai elocvent exemplu de politician, apropiat al lui Băsescu, cu legături strânse în cultul penticostal. Pastorul Pavel Riviş Tipei ne-a dezvăluit că soţia edilului este membru al Bisericii penticostale din Arad. Despre consoarta lui Falcă am aflat de la ceilalţi membri ai cultului că are, de ani de zile, completate formularele de intrare în acest cult, e activă, participă foarte des la întruniri, uneori fiind însoţită de primarul Falcă. Fiica celor doi, deşi botezată în Biserica Ortodoxă, de preşedintele Traian Băsescu, a fost mai întâi binecuvântată în Biserica Penticostală. Ulterior, cei doi şi-au înscris copilul la grădiniţa penticostală, unde merge şi în continuare. Am încercat să aflăm dacă primarul Gheorghe Falcă este membru al Bisericii Penticostale, însă, acelaşi tânăr dezgheţat a făcut lumină: „Deocamdată, primarul nu a completat formularele de înscriere, dar cred că urmează, participă foarte des la întruniri şi uneori ţine predici”. Falcă este nu numai un apropiat al lui Băsescu, dar şi prieten de o viaţă cu Lucian Tipei. Majoritatea adversarilor politici, dar şi unii votanţi ai primarului, l-au acuzat pe acesta, în nenumărate rânduri, că şi-a asigurat scaunul de primar al Aradului cu sprijinul comunităţii penticostale. Mărturia unuia dintre membrii acestei comunităţi a scos la iveală un lucru altminteri greu de demonstrat: „Pastorul nostru ne-a spus că în Biblie se spune că trebuie să votăm, că este un drept al nostru, iar Biblia este cuvântul lui Dumnezeu, deci noi participăm la vot pentru că aşa se spune în Biblie”. Cu alte cuvinte, pastorii sunt direct implicaţi în viaţa politică locală şi nu numai, îndemnând oamenii să voteze, iar prin predici dedicate, li se sugerează profilul liderului care ar merita să beneficieze de voturile lor.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “ARD(e) FITILUL NEOPROTESTANT: Mihai Razvan Ungureanu si “teologul ortodox” Mihail Neamtu tin predici electorale in ADUNARILE NEOPROTESTANTILOR (video)

 1. Un securist evreu predică politica acestei lumi în capiștile sectanților „creștini”… Uluitoare imagine!

 2. Stirile sunt verificate? Avand in vedere ca suntem in campanie, adversarii se ataca unii pe altii si prin lucruri inventate…

 3. Doamne fereste! Imi sta mintea`n loc… Sunt din Arad si chiar ma miram cum de aceste feţe au umplut afisele electorale din oras din moment ce nu au nici o treaba cu Aradul. MRU, daca nu ma insel, a vrut sa scoata icoanele din Parlamentul Romaniei pe vemea cand era in functia de premier. Acum se contureaza mult mai mult legaturile lor. Ramane valabila intrebarea “dar eu… eu cu cine votez?!?”

 4. @cosmin:

  Sunt citate persoane in stiri si exista un video cu MRU intr-o astfel de adunare neoprotestanta… iar de verificat nu verificam noi materialele jurnalistice, ar fi ca si cum ne-am apuca sa-l sunam pe van Rompuy sa ne confirme daca propunera de buget defavorizeaza Romania sau nu. Le selectam si le dam pe cele care par credibile.

  @Mircea Bogdan:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/16/mai-multi-angajati-ai-guvernului-sustin-ca-primul-ministru-ungureanu-a-ordonat-verbal-scoaterea-icoanelor-guvernul-corporatist-neo-bolsevic-si-iconoclast/

 5. Eu va cred. Insa numai simpla citire atenta a articolului arata o tentativa de manipulare, insa nerealizata bine:

  1.”Reporterii ZIUAnews s-au deplasat la Arad, pentru a investiga cum a ajuns Neamţu, un tip născut în Făgăraş şi şcolit la Cluj şi la universităţile din străinătate, să candideze tocmai la Arad.”(fireasca intrebare, de ce nu candideaza la Fagaras sau Cluj?)

  2.Dar mai jos gasim lamurirea:

  “între 1992 – 1996, a fost elev la Liceul „Moise Nicoară”, fost Liceul „Ioan Slavici” din Arad, la clasa de matematică-fizică”

  “în prezent este lector la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, Facultatea de Științe Umaniste, unde predă teologia ortodoxă.”

 6. @cosmin:

  Dumele mari ale articolului sunt altele, acelea sunt nimic. Sunt legate de modul in care e amestecata pasiunea sa adolescentina pt legionari cu prezentul sau politic. Asadar, chiar am selectat strict ceea ce este factual, verificabil de alte surse, relatari care pot fi oricand contrazise de cei care sunt citati in material. Tot ce a fost in plus, adaugat, la acestea, am lasat la o parte.

 7. daca tot “spune” in biblia lor ca e musai sa voteze, or fi votat si la referendum? Sau acolo au facut ce le-a predicat basescu cu orban? Intreb si eu

 8. @cosmin:

  Si cum oare el preda teologie ortodoxa, el care e sprijinit de penticostali? Ce sa mai intelegi, ca e ortodoxo-penticostal? Oricum eu am mari dubii cu privire la domnul lector de la Universitatea „Vasile Goldiş”. Daca tu esti om de buna credinta, nu te asociezi cu faradelegea. Daca esti ortodox, nu faci gaşcă cu ala care scoate icoanele din parlament si care nu doreste nimic bun pentru neamul asta. Aroganta si tupeul nu are ce sa caute la carma tarii. Numai Dumnezeu ne mai apara…

 9. Pingback: ALEGERILE DIN 9 DECEMBRIE. Sa mai votam? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: Parintele Mihai-Andrei Aldea despre evolutiile recente: AM INTRAT INTR-O EPOCA DE PERSECUTIE DESCHISA ANTI-ORTODOXA! - Recomandari
 11. Pingback: MIHAI RAZVAN UNGUREANU – consilierul personal al lui Iohannis/ Sefa DNA spune ca e inspirata de CREDINTA ORTODOXA in “cautarea dreptatii”/ Vicepremierul Ungariei are un “OPTIMISM MODERAT” cu privire la relatia cu IOHANNIS - R
 12. Pingback: UPDATE/ Si-au luat tara inapoi: MIHAI RAZVAN UNGUREANU, NOMINALIZAT DE IOHANNIS LA SEFIA SIE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare