Noul Episcop vicar de Spania si Portugalia, PS IGNATIE TRIF. Taina rugaciunii ca LEAC ANTI-DEZNADEJDE si modelul DE FOC al Sfantului Ignatie Teoforul

20-12-2011 5 minute Sublinieri

Taina din timpul rugaciunii – pr. Ignatie (Ilie) TRIF

[…] Taina rugăciunii este însă o taină spirituală prin care harul Lui Dumnezeu se revarsă asupra credincioşilor nu doar o dată în viaţă, cum este în cazul botezului sau căsătoriei, nici periodic, ca în timpul spovedaniei sau împărtăşaniei, ci zilnic, clipă de clipă.

Am propus această temă, “Taina din timpul rugăciunii”, pentru că ori de câte ori ne rugăm, în sufletul nostru se naşte taina. Se naşte o taină de care suntem conştienţi, sau mai puţin conştienţi. Şi frumos ar fi ca această taină pe care ne-o dăruieşte Dumnezeu să o păstrăm în suflet. Ştim prea bine şi este o constatare acceptată unanim de către fiecare, că trăim într-o lume în care oamenii sunt foarte bulversaţi, dezamăgiţi de anumite situaţii, lucruri, conjuncturi. Oamenii sunt debusolaţi, nu mai ştiu încotro să o ia şi cred că fiecare dintre noi am trăit această experienţă. Şi atunci ne-am simţit părăsiţi, de Dumnezeu şi ne-am întrebat: Doamne unde eşti?, am nevoie de tine acum. În aceste situaţii omul nu poate să acţioneze decât într-un singur fel şi anume să se roage şi să aştepte de la Dumnezeu o soluţie salvatoare care să îl smulgă din situaţia în care a fost aruncat. Dar acest lucru doar oamenii cuminţi o fac, însă pot fi şi oameni care prinşi în această deznădejde nu mai au curaj pentru strigătul acesta spre Dumnezeu şi se afundă tot mai mult şi, atunci, îşi trăiesc propriul iad. De multe ori am auzit oameni zicându-mi că viaţa lor este ca un iad. Cu alte cuvinte devine insuportabil totul şi devine insuportabil să trăieşti. Atunci oamenii nu se mai roagă şi asistăm la ceea ce am numit eu criza rugăciunii,

a mărturisit părintele Ignatie Trif.

Dacă există un secret al rugăciunii eficiente, dacă există un secret al unei vieţi de rugăciune plină de împliniri, atunci acest secret este rugăciunea tainică. După cum doi tineri care se iubesc caută intimitatea şi după cum doi prieteni care se apreciază reciproc caută să fie cât mai mult timp împreună doar ei doi, la fel şi Tatăl ceresc tânjeşte după o comuniune intimă cu copiii Săi. O comuniune care să nu fie deranjată de nimeni şi de nimic.

Asistăm la un deficit de credinţă. Însă doar rugăciunea ne poate salva, este cel mai bun tratament duhovnicesc pentru această lume plină de oameni depresivi, locuiţi de deznădejde. De multe ori ne presează timpul şi nu mai putem să facem o rugăciune, iar seara, după truda unei zile, nu mai avem resurse necesare pentru o rugăciune”,

a continuat părintele Ignatie.

Însă oricare moment al zilei îl putem transforma în rugăciune. Şi nu există un loc anume, căci ne putem ruga în taină acasă, pe drum, în călătorie, la serviciu, la cumpărături, oriunde.

Să nu ne închipuim că putem să ne rugăm doar atunci când ne punem în genunchi. Chiar şi în trafic, într-un mijloc de transport, unde vedem pe cineva care din slăbiciunea firii lui înjură, nu dă dovadă de delicateţe. Putem să transformăm acel moment într-un moment de rugăciune, ci nu de enervare şi să încercăm să-l punem la punct. Şi să spunem: Doamne, câtă mânie are omul acesta în sufletul lui, atâta blândeţe să-i dai. Şi în felul acesta ne-am ruga. Am chema prezenţa Domnului în viaţa noastră. Astfel, încetul cu încetul, omul începe să se îndrăgostească de rugăciune. Începem să pricepem mai bine ce este rugăciunea şi să ne dăm seama că este mai mult decât o convorbire cu Dumnezeu. Este ceva mai profund, rugăciunea este în primul rând mersul sufletului înspre Dumnezeu”,

a continuat părintele Ignatie.

Arina CORDUNEANU
arina@ziaruldemures.ro

Inregistrari audio:

Pr Protos Ignatie (Ilie) Trif – Despre Ortodoxie

***

Despre lumina taborica – pr. Ignatie (Ilie) Trif

***

Despre fericire – Pr. Ignatie (Ilie) Trif (Alba Iulia)

***

Pr. Prof. Ignatie Trif – 10 octombrie 2010 – Sfanta Liturghie – Cuvânt celor ce vor să ajute tinerii in greutatile lor

***

Interviu de excepție luat la Radio Reîntregirea Părintelui Calciu-Dumitreasa de către Ierom. Ignatie Trif:

***

Părintele Ignatie Trif s-a născut īn anul 1976 la Bilbor, īn judeţul Harghita.

A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia īntre anii 1992 – 1997 şi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia īntre anii 1997–2001.

[…]

Duminică, 24 februarie 2008, IPS Andrei a oficiat, īn Catedrala Reīntregirii, după slujba Vecerniei taina tunderii īn călugărie a Părintelui Ilie Trif, care a primit numele de monah Ignatie. Naşul de călugărie al Părintelui Ignatie a fost PS Vasile Someşanul.

La sfārşitul slujbei de tundere īn monahism IPS Andrei a rostit un cuvānt de īnvăţătură adresat tuturor celor prezenţi īn Catedrală şi īn mod special Părintelui Ignatie Trif pornind de la cuvāntul Domnului Hristos:

Foc am venit să arunc pe pămānt şi cāt aş vrea să fie acum aprins.” (Lc. 12, 49). Īn continuare IPS Sa a tālcuit numele Sfāntului Ignatie Teoforul, patronul Părintelui Ignatie Trif:

„Ignatie vine de la substantivul latinesc ignis, adică foc. Deci Ignatie se traduce īnflăcărat, arzător, viu, rāvnitor pentru Domnul Iisus Hristos şi pentru Biserica lui.

IPS Andrei a făcut şi o prezentare pe scurt a vieţii şi mai ales a martiriului Sfāntului Ignatie Teoforul:

Sfāntul Ignatie Teoforul a fost Părinte Apostolic şi a murit ca mucenic la Roma. A fost hirotonit episcop de Sfāntul Apostol Petru īn Antiohia. A venit prigoană mare şi a fost dus in lanţuri pe jos la Roma, iar drumul acela a rămas pānă astăzi şi se numeşte „Via Ignatia” – drum pe care l-a sfinţit cu sudori şi cu sānge Sfāntul Ignatie. … El a murit la Roma, la 20 decembrie 107, unde a fost sfāşiat de lei.”

Ierarhul nostru a făcut apoi o tālcuire a numelui Sfāntului Ignatie Teoforul:

„Teoforul a fost tālcuit īn două feluri de patrologi. Unii spun că teoforul este „cel purtat de Dumnezeu” – Mt. 11, 12 – pruncul luat īn braţe de Domnul Hristos ar fi fost chiar Sfāntul Ignatie Teoforul – purtat de Dumnezeu īn braţe. Alţii tālcuiesc „teoforul” – ca purtător de Dumnezeu

IPS Andrei a īncheiat cuvāntul cu două citate din epistola către Efeseni a Sfāntului Ignatie Teoforul despre faptul că e importantă vorbirea, dar e mult mai importantă făptuirea īn tăcere:

Rugaţi-vă neīncetat pentru ceilalţi… faţă de mānia lor voi fiţi blānzi, faţă de lăudăroşenia lor voi să fiţi smeriţi, faţă de hulele lor voi să faceţi rugăciuni, faţă de rătăcirea lor voi să fiţi tari īn credinţă”.

Aceste virtuţi le lasă moştenire Sfāntul Ignatie Teoforul Părintelui Ignatie Trif şi nouă tuturor. Urmānd acestor virtuţi şi noi ca şi Sfāntul Ignatie vom fi senini orice īncercări şi orice necaz ar da peste noi şi vom fi plini de focul credinţei, de rāvnă şi de dragoste pentru Domnul Hristos şi pentru Biserica Lui.

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei are de astăzi, 11 decembrie 2011, un al doilea ierarh. Preacuviosul părinte arhimandrit Ignatie Trif a fost hirotonit întru arhiereu-vicar, pentru eparhia românească din Peninsula Iberică. Evenimentul s-a desfăşurat în Catedrala Mitropolitană Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din Paris. Hirotonia a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii săvârşită de şapte ierarhi ai Bisericii noastre, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului şi Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Român al Europei Occidentale şi Meriodionale.

După mărturisirea de credinţă a noului ierarh s-a dat citire actului de confirmare a alegerii sale, semnat de Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Actul a fost prezentat de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în calitate de delegat al Părinteleui Patriarh la eveniment.

În urma examinării canonice care s-a făcut preacuviosului părinte arhimandrit dr. Ignatie Trif şi a constatării că Preacuvioşia Sa îndeplineşte condiţiile canonice pentru ridicarea la treapta arhieriei, la propunearea comisiei canonice, juridice şi pentru disciplină şi ca urmare a votului exprimat, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 24 oct. 2011 a aprobat alegerea preacuviosului părinte arhimandrit dr. Ignatie în postul nou înfiinţat de arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei şi ridicarea la treapta arhieriei urmând a purta în această treaptă bisericească titulatura de Mureşanul”,

a precizat Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul.

În cuvântul rostit după Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinţitul Mitropllit Andrei al Clujului, cel care l-a călugărit şi l-a hirotonit preot pe părintele Ignatie, a apreciat calităţile dosebite ale noului ierarh.

Rugăciunile noastre către Arhiereul Cel Veşnic sunt acestea: să-i întărească misiunea pe care o începe pentru că şi până acum a făcut misiune bună. Cei ce-l cunosc (…) ştiu cu câtă râvnă l-a slujit şi până acum pe Mântuitorul Hristos şi ca preot la Catedrala din Alba Iulia şi ca dascăl la Şcoala de Teologie din Alba Iulia, şi ca misionar râvnitor oriunde a fost trimis, şi acelaşi lucru îl va face şi aici. De aceea Înaltpreasfinţia Voastră ne bucurăm că aveţi un ucenic de nădejde care socotim noi că va face misiune bună în Biserica Domnului Iisus Hristos de aici, în Europa Oocidentală şi Meridională”,

a mărturisit Înaltpreasfinşitul Părinte Andrei.

Aseară, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a avut loc la Catedrala Mitropolitană Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din Paris, în jurul orei 18:00 rânduiala ipopsifierii sau a chemării la arhierie a părintelui Ignatie Trif.

Despre semnificaţia momentului liturgic a vorbit pentru radio TRINITAS, Preasfinţitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, într-o intervenţie, în direct, în cadrul emisiunii ”Viaţa Cetăţii” din data de 10 decembrie 2011.

Această rânduială a ipopsifierii este o chemare pe care Hristos i-o adresează; episcopii sunt urmaşii Apostolilor şi la fel cum Hristos a chemat pe fiecare Apostol în parte la slujire, la fel este chemat fiecare episcop să slujească pe Hristos, să slujească în Biserica lui Hristos”,

a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei.

Părintele arhimandrit Ignatie Trif a fost ales arhiereu-vicar în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 24 octombrie, anul acesta. El îşi va desfăşura slujirea arhierească în Spania şi Portugalia, cu titulatura de ”Mureşanul”.


Categorii

Ierarhi romani, IPS Andrei Andreicut, Pagini Ortodoxe, PS Ignatie Trif

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Noul Episcop vicar de Spania si Portugalia, PS IGNATIE TRIF. Taina rugaciunii ca LEAC ANTI-DEZNADEJDE si modelul DE FOC al Sfantului Ignatie Teoforul

 1. Pingback: SFANTUL IGNATIE TEOFORUL. Predica Parintelui Sofian. "Sa nu cautati sa vorbiti de Iisus Hristos, dar sa doriti lumea. Mai bine este SA TACI SI SA FII, decat SA VORBESTI SI SA NU FII!"
 2. Pingback: ODINIOARA SI ASTAZI… “Singurul duh care domneste astazi este acela al unei vitrine impodobite, dar false, artificiale” -
 3. Pingback: Episcopul IGNATIE MURESANUL la Petru-Voda, dupa vizita la Parintele Iustin Parvu: "In lume purtam foarte multe masti, suntem ipocriti, dar la Judecata PE DUMNEZEU NU-L VOM PUTEA MINTI IN NICIUN FEL!" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 4. Pingback: SFANTUL IGNATIE TEOFORUL, exemplu de martiriu -
 5. MULTUMESC LUI DUMNEZEU CA M-A AJUTAT SA VA DESCOPAR. LA MULTI ANI CU SANATATE SI SFANTA MISIUNE DUHOVNICEASCA! SA NE TRAITI MULTI ANI SI SA NE AJUTATI SA ATINGEM SMERENIA CU CARE NE INCANTATI SUFLETUL PRIN FIECARE PREDICA SI RUGACIUNILE DE SEARA SI DIMINEATA,pe RADIO REINTREGIREA ALBA-IULIA.

 6. Nu afisarea publica ma preocupa.Doamne ajuta!

 7. Pingback: PS IGNATIE MURESANUL despre SECULARIZAREA DIN INTERIORUL BISERICII si CALDURA SUFLETEASCA prin care ar trebui apropiati de Dumnezeu tinerii si cei necredinciosi. CUM DAM MARTURIE DESPRE HRISTOS? - Recomandari
 8. Pingback: SA NU FIM PRICINA DE SMINTEALA… – Cuvant al Parintelui Episcop IGNATIE MURESANUL la Manastirea Paltin (AUDIO): “Daca eu il batjocoresc pe un semen, daca eu il judec, atuncea Il judec pe Hristos, Il batjocoresc pe Hristos”. “D
 9. Pingback: PS IGNATIE MUREȘEANUL - ALES EPISCOP DE HUȘI - Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: ÎN CĂUTAREA DUHULUI PIERDUT AL CRĂCIUNULUI. “Crăciunul lumii de astăzi este o explozie de lumini EXTERIOARE care nu au puterea de a înlătura întunericul spiritual al urii, al manipulării, al minciunii grosolane şi al ateismului intolerant
 11. Pingback: PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, despre ECHILIBRUL PSIHOLOGIC vs. AȘEZAREA LĂUNTRICĂ venită în urma tensiunilor și luptelor duhovnicești. “Fiţi sinceri cu Dumnezeu când staţi de vorbă cu El, nu fiţi politicoşi”. NECESITATEA UNEI RE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare