“Tinerele sperante” ale Guvernului PONTA 3: Kelemen Hunor – vicepremier si ministru al culturii, actorasul parvenit care crede ca romanii din Serbia sunt “vlahi”, absolventa de Harvard si USTUROIUL EVAZIONIST, angajatul OMV-PETROM la ENERGIE
Bonus: consilier al premierului care se gandeste la IMAGINEA CHEVRON
Actorul Bogdan Stanoevici, ministrul desemnat pentru conducerea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, a fost avizat printr-un vot dat din galop de Comisia parlamentară pentru românii de pretutindeni. Vorbind degajat şi dând impresia că a venit cu lecţiile făcute, fostul membru al grupului muzical Song a fost întrerupt brutal de deputatul PNL Mircea Dolha: „Sunteţi varză de Bruxelles! Sunteţi pe lângă subiect total”. Stanoevici tocmai lăsase să se înţeleagă că minoritatea română din Serbia este totuna cu vlahii, lucru care contravine flagrant cu politica României faţă de minoritatea noastră din Serbia, unde autorităţile tocmai asta vor: ca românii să se declare vlahi la recensământ.
Fostul membru al grupului muzical Song, poreclit „Coco”, va deveni ministrul cu cel mai lung nume din Guvernul României: Bogdan-Dragoş-Aurelian-Marian Stanoevici. El a fost votat în mod fantomatic de Comisia pentru românii de pretutindeni, din Parlament: mai întâi scorul a fost 12 la 6 pentru, apoi 13 la 6 pentru, aflându-se că un parlamentar plecase din sală lăsând cu limbă de moarte că el votează pentru. Un alt parlamentar a votat şi pentru, şi împotrivă, pentru a asigura probabil feng-shui-ul şedinţei.
Viitorul ministru delegat pentru Politicile pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a avut parte de un start degajat, lăsând impresia că este cu lecţiile făcute, însă a călcat în străchini, oricât a încercat să evite cifrele şi datele exacte din întrebările pe care i le-au adresat parlamentarii din Comisie. La un moment dat, vicepreşedintele Comisiei, deputatul PNL Mircea Dolha, nu a mai rezistat şi a izbucnit: „Sunteţi varză de Bruxelles! Sunteţi pe lângă subiect total!”.
Stanoevici vorbise despre minoritatea românească din Serbia şi despre faptul că sârbii le zic vlahi la toţi românii, pentru că nu au tradus termenul român în limba sârbă, şi că asta şi sunt de fapt românii din Serbia – vlahi.
„Sârbii tocmai asta doresc, ca românii să se înregistreze vlahi la referendum, este o găselniţă a lor ca să nu le mai acorde drepturile. Vă rog să vă închideţi într-o cameră, 24 de ore, cu specialiştii dumneavoastră de la minister. Nu este o problemă a nu şti, problema este când jucaţi un rol ca şi cum ştiţi. Acest Departament nu este o glumă”, l-a pus la punct Dolha pe viitorul ministru al Românilor de Pretutindeni.
Luând-o deoparte pe consiliera viitorului ministru, fosta jurnalistă Cristina Liberis, care l-a consiliat şi pe liberalul Cristian David în aceeaşi funcţie, deputatul PNL i-a zis exasperat: „Să-l învăţaţi! Cum, domne, să zică că românii sunt vlahi?! Vrea să ne omoare? Dacă le zice asta sârbilor…”.
Dolha l-a corectat pe ministrul-actor şi pentru faptul că a spus că românii din Franţa, ţară în care Stanoevici a trăit în cea mai mare parte a anilor de după Revoluţie, trăiesc în comunităţi dispersate. „Ei trăiesc în trei mari comunităţi mari şi late: Paris, Bordeaux şi Marsilia”, i-a zis Dolha. Deputatul s-a enervat şi pentru faptul că Stanoevici nu a ştiut că plănuitul Congres al Românilor de Pretutindeni trebuie organizat de MAE cu bani alocaţi de către Comisia parlamentară a Românilor de Pretutindeni, viitorul ministru începând să peroreze despre cât de important este pentru ministerul său acest viitor organism.
„Mă bucur foarte mult de şutul pe care l-am primit. Vlahii sunt români şi aşa trebuie să fie, eu încercam să spun cum văd sârbii problema”, a încercat Stanoevici să dreagă busuiocul, el explicându-i lui Dolha, după şedinţă, că a spus de trei ori că vlahii sunt români şi nu invers, dar că probabil nu a fost înţeles.
Stanoevici a vobit despre dor, glie, limbă şi biserică
Viitorul ministru a încercat să impresioneze asistenţa făcând apel la cuvinte mari: glie, dor, limbă, biserică. „Aţi ajuns în postura de a nu mai juca teatru!”, l-a avertizat de la bun început vicepreşedintele comisiei, liberalul Dolha, care de altfel împreună cu o altă colegă liberală, Maria Grecea, au încercat permanent să îl pună în încurcătură pe Bogdan Stanoevici, cerându-i date şi cifre exacte.
„Dorul de ţară, acest fir care ne leagă de glia asta a noastră…”, şi-a început strămoşeşte discursul viitorul ministru. „Eu încerc să nu consider că intru în politică, ci că fac în continuare ce am făcut ca actor, să mă pun în folosul românilor de pretutindeni şi să contribui la mai bine pentru ei. Cea mai mare dorinţă a românilor din afara graniţelor este accesul la limba românească, la şcoala românească”, a mai spus Stanoevici.
Ministrul desemnat a mai spus că are în plan să se ocupe de copiii românilor plecaţi la muncă în Italia şi Spania, care când se întorc aici au probleme cu integrarea la şcoli, pentru că au început studiile la şcoli italiene sau spaniole, însă a precizat că acest subiect depinde mai mult de Ministerul Educaţiei decât de el. Întrebat despre situaţia românilor din Ucraina, ţară aflată în conflict deschis cu Rusia, ministrul a ajuns să recunoască faptul că domeniul depinde mai degrabă de Ministerul Afacerilor Externe, decât de el.
Stanoevici a mai spus şi că Biserica Ortodoxă Română „este liantul perfect pentru comunităţile de români”, stârnit fiind de deputatul PSD Bogdan Diaconu, cunoscut pentru opiniile sale care susţin puternic BOR. Până la urmă, văzând că întrebările tot curg, secretarul comisiei, deputatul PSD Ninel Peia, a început să dea din mâini enervat la culme, cerând votul pentru avizarea ministrului desemnat. Vot care s-a dat rapid, s-a repetat pentru că avea un rezultat incert, şi a ieşit cât trebuia ca Stanoevici să ajungă ministru avizat.
- ExpressMagazin:
Razvan Zamfir: Să nu lăsăm competenţa să stea în calea unui guvern bun
Bogdan “Coco” Stanoevici a revenit in Romania recent, dupa doua decenii de Franta. Decizia domniei sale. Plecase din Romania in ’89, cu doar doar cateva luni inainte de caderea comunismului. Reusita dumnealui. Intors pe meleagurile de bastina, si-a dezvoltat un acut simt politic, sensibil la orice reprosuri fata de social-democratie. Ca sa nu spunem, in clar, PSD. Optiunea dansului. Ne-a uimit cu tenacitatea habarnistului cronic, dornic sa compenseze cumva, oricum, nestiinta politica jenanta. Se visa probabil om de stat. Scopul sau.
A fost pus ministru. Problema noastra.
S-ajungi sef peste un teatru de stat din provincie, poate fi o reusita personala. Poate chiar un apogeu de cariera. Sa-ti doresti mai mult, undeva spre o autoritate nationala, cand inca n-ai absolvit nici clasa pregatitoare a scolii vietii politice, deja frizeaza parvenistismul. E-n regula, cetateanul rezista, e tabacit. Dar sa-ti pui costumul de ministru, cand pantalonii iti sunt cu cateva numere mai mari si alta talie, loveste-n “interesul national”… Acest laitmotiv al ultimilor ani, scuza irefutabila a oricarui compromis puturos.
Au mai avut si altii voce, si-au pus-o in slujba partidului, fara retineri. Au mai jucat si altii teatru, pe scena politica, in mod ostentativ. Au mai primit si altii recompense. Din buget, din portofolii, de unde s-a putut da.
Dar parca nimeni pana acum n-a incurcat parodia politica, specialitatea casei in Romania, cu drama romanilor. A romanilor de pretutindeni. Nu din Spania, nu din Italia, nu din occidentul viitorului carpit cu euro. Ci din Voivodina, de pe Valea Timocului, din Basarabia, din Tinutul Herta si din orice alta regiune in fata careia Guvernul Romaniei inchide ochii de rusine.
“Sarbii le zic vlahi la toţi românii, pentru că nu au tradus termenul român în limba sârbă, şi că asta şi sunt de fapt românii din Serbia – vlahi”, ne-a demoralizat demnitarul Coco, pretios ca orice general facut din fruntas, ca orice ministru facut din neant. Ministrul nostru pentru romanii de pretutindeni pare sa fi citit un alt program de guvernare, nu al Romaniei – care se preface macar ca-i vrea romani pe “vlahii” domnului Stanoevici. Sigur, mai sunt ministri convinsi ca cei uitati pe langa granitele tarii sunt vlahi, nu romani. Dar sunt ministrii altor state.
Oana Stanciulescu: Colegul lui Zgonea, Mihai Viteazu, în pericol să fie demascat de colegul Hunor
Frustrarea lui Valeriu Zgonea a început să crească din momentul în care a fost pus mare șef. Atunci și-a dat seama că nu întâmplător a fost ales să conducă, să le arate calea fie spre spa, fie spre restaurant și, nu în ultimul rând, spre farmacie mai multor sute de oameni. Fără să-i adune și pe cei care veneau să viziteze Palatul. Undeva, el avea câteva calități care l-au scos din gloată.
Problema era că numai el și susținătorii săi le vedeau. Ceilalți, ca niște orbi, treceau pe lângă el fără să știe cine este cu adevărat. Și nu putea să lase lucrurile așa. Adică, el este urmașul în scaun al lui Lascăr Catargiu (care are și stradă), Costache Negri, Ghica, Rosetti, Cantacuzino, Iorga și chiar Duiliu Zamfirescu. Sigur, sigur, că i-a văzut pe pereți. Și?
Ca să dea un exemplu, Zgonea s-a decis, într-o zi de marți 5 martie, 2013, care se anunța obișnuită, să-l pună la punct pe colegul său Ștefan cel Mare și să-i scoată din cap, pentru început, steagul Ținutului Secuiesc.
Așa că s-a hotărât ca el, Zgonea, să încurajeze arborarea steagului secuiesc în Baraolt. Ca de la egal la egal, mai ales că orașul (așa cum frumos îi spune) lui Mihai Viteazu, la câteva sute de ani, a decis să mai dea un mare om, pe el, pe Valeriu.
“Eu sunt din orașul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucereasca niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează. Eu nu privesc cu atâta ură această chestiune, sunt colegi de-ai mei care arborează steagul Real Madridului sau Barcelonei, nu văd care e problema”, a afirmat Zgonea, întrebat de jurnaliști dacă îl deranjează arborarea steagului secuiesc de la Baraolt.
Nu că lupta n-ar fi dreaptă, mai ales că îi are de parte sa și pe colegii de la Real Madrid si Barcelona, care oricând pot să-l ajute cu un dribling, dar cel mai bun partener ar fi totuși Kelemen Hunor. Așa se face că, exact la un an de la războiul steagului, pe 4 martie 2014, Kelemen Hunor, cel care a dat ordin ca domnitorii români să fie dezgropați ca să-i verifice la ADN, a fost repus ministru.
Acum să vadă colegul Mihai Viteazu cu cine s-a pus! Cu un urmaș care nu are încă nici statuie, nici stradă. Dar este determinat! Iar colegul Viteazu va fi sigur demascat de colegul Hunor. Să-i vedem mai întâi ADN-ul și apoi mai discutăm cine e mai viteaz. PS. La ieșirea de la audierea din comisia parlamentară de cultură, Kelemen Hunor a fost întrebat cum comentează faptul că a fost audiat în sala Avram Iancu. Liderul UDMR, Kelemen Hunor a răspuns iritat “Și ce să fac doamnă, să schimb numele sălii?”.
- Voxpublica:
Ciprian Domnisoru: Ponta anunță soluția: vom vinde toți usturoi în piață la bătrânețe
Achiesând la reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS), Victor Ponta avea scuza că avea parteneri liberali în guvern. Noua ministră a finanțelor, Ioana Petrescu, susține aceeaşi idee: “Reducerea cu 5 puncte procentuale va avea un efect benefic asupra firmelor şi le va stimula să angajeze cu acte, adică legal”. Reducerea CAS nu reduce munca la negru, România a scăzut repetat taxele pe muncă de la valori astronomice şi munca la negru şi evaziunea au crescut vârtos. În schimb reducerile vor agrava criza pensiilor şi a sănătății subfinanțate.
Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale favorizează în acest moment angajatorii, care îşi vor majora marjele de profit. Din acest profit majorat puțin se va întoarce la stat. Pentru fiecare punct de CASS redus în schimb, criza de subfinanțare a sănătății se va adânci, la fel cum va creşte şi deficitul bugetului de pensii.
Proaspăt venită în România din SUA, noua ministră Ioana Petrescu scria acum câteva luni despre cum a fost emoționată văzând o bătrânică vânzând usturoi. Înainte de a citi din recomandările FMI de a reduce CAS, îi sugerez să viziteze câteva spitale de stat şi să îşi amintească că deficitele fondurilor de pensii se rezolvă fie punând oamenii să muncească până nu mai apucă pensia, fie tăind pensiile, fie, vai, ca în Polonia sau Ungaria, naționalizând fondurile de pensii private.
Nu în recomandările FMI trebuie Ioana Petrescu să caute soluția, ci în lupta cu corupția din propriul minister şi guvern. Evaziunea fiscală şi munca la negru se vor reduce când Fiscul va funcționa în România precum DNA, atacând companii şi nume bine plasate. Până atunci, din reducerea CAS de azi vom “trăi bine” 2-3 ani, iar când deficitele vor deveni nesustenabile vom ajunge în piață să vindem usturoi.
Costi Rogozanu:
Avem nişte tinere speranţe în Guvern. Cum procedăm?
Ăştia sînt:
* Liviu Dragnea, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale
* Gabriel Oprea, vicepremier, ministrul Afacerilor Interne
* Daniel Constantin, vicepremier, ministrul Agriculturii
* Kelemen Hunor, vicepremier, ministrul Culturii
* Robert Cazanciuc, ministru al Justiției
* Titus Corlățean, ministru al Afacerilor Externe
* Mircea Dușa, ministru al Apărării Naționale
* Rovana Plumb, ministru al Muncii și Familiei
* Attila Korodi, ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice
* Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății
* Gabriela Szabo, ministru al Tineretului și Sportului
* Remus Pricopie, ministru al Educației Naționale
* Constantin Niță, ministru al Economiei
* Eugen Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene
* Ioana Petrescu, ministru al Finanțelor Publice
* Alexandru Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională
* Dan Șova, ministru al Transporturilor
* Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget
* Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământul Superior
* Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism
* Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul
* Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie
* Doina Pană, ministru delegat pentru Apă și Păduri
* Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social
* Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.Pare cabinet pus să reziste pînă în alegerile din iarnă. Victor Ponta a tot vorbit despre “tineri”. Nu e musai să pui tineri ca să-ţi şi iasă. Problema nu e nici cu usturoiul doamnei Petrescu în nefericitele ei compuneri din Ziarul Financiar, nici cu faptul că Răzvan Nicolescu a fost angajat Petrom (pînă la urmă un expert în energie trebuie să treacă prin una din companiile astea). Problema e cu felul în care gîndesc oamenii din generaţia nouă de gulere albe, alunecate pe toboganul “studiilor la Harvard” sau lansaţi de rampa europeană precum Nicolescu.
Răzvan Nicolescu, ministrul Petrom, are o uşurinţă incredibilă în a spune exact inversul faptelor. În 2009, Nicolescu a fost numit în Consiliul de Supraveghere al Agenției Europene de Reglementare în Energie. Citez dintr-un interviu mai din 4 dec. 2013:
Atunci când, în negocieri dure la Bruxelles, am obținut cel mai mic angajament de creștere a energiilor regenerabile pentru România, am fost eficient. Atunci când mi-am asumat o candidatură la Consiliul de Supraveghere al Agenției Europene pentru Energie concurând împotriva unor nume grele din domeniu — foști miniștri, șefi de mari companii, oameni cu prestigiu mare — am crezut în mine ca și candidat român, am încercat să fiu eficient și competitiv. Am și reușit.(sursa)
NU-i spun eu că e mincinos, îi spune şeful lui, Ponta:
“Nu le diminuam, ci le esalonam, pentru ca este vorba totusi de investitii si vreau sa dam un semnal de pastrare a beneficiilor investitiilor. Facem o anumita reesalonare care sa faca sustenabila in primul rand activitatea economica, pentru ca mari uzine sunt afectate de cresterea pretului la energie si de plata certificatelor verzi, dar in acelasi timp si pentru populatie, pe factura fiecaruia dintre noi apar certificatele verzi, ori incercam sa facem un tip de reesalonare, sa impingem putin subventiile”, a spus Ponta, dupa lucrarile Consiliului European.
El a aratat ca Romania are in prezent “cel mai generos” sistem de subventii, precizand ca a afirmat si in cadrul Consiliului European ca energia regenerabila este in prezent cea mai profitabila investitie in Romania, “in afaceri legale sau ilegale”. (sursa)
Iar Ponta e blînd. Corvoada subvenţiilor verzi atîrnă greu în facturile de energie pentru toată lumea. Evident, cîteva industrii cheie îşi vor obţine reduceri importante, altfel închide toată lumea şi pleacă acasă. Dar nu e aşa că e nemaipomenită seninătatea băiatului ăstuia care se laudă că a făcut o supernegociere pentru regenerabile? Cred că mulţi speculatori l-au iubit. Şi firma mamă l-a iubit, că doar OMV a spart în domeniul afacerilor eoliene (aici).
Nicolescu e un exemplu clasic de aşa zis tehnocrat avansat de o companie privată în carieră semi-politică în instituţii de control europene şi care a reuşit să belească toată prostimea din ţara natală pentru bula verde. La final se şi laudă cu asta.
Ioana Petrescu e doar un caz enervant de ingenuitate. Nu i-a spus nimeni că nu ştie să scrie opinii, chiar dacă e prezentată ca un mare expert. În Ziarul Financiar textele sînt complet naive nu pentru că ar veni din ţări străine, ci pentru că scrie ca o adolescentă tocilară cu aceeaşi naivitate şi despre realităţile americane, şi despre alea româneşti. E deja celebră pentru chestia cu usturoiul care te face om.
Totuşi, pentru cine lucraţi, consilieri ai lui Victor Ponta[?]
Un document difuzat de hotnews ridică o întrebare valabilă pentru mult mai mulţi angajaţi ai statului, diverşi înalţi demnitari cu salarii bunicele completate de prezenţe prin consilii de administraţie. Întrebarea ar fi: bă, voi, totuşi, pentru cine lucraţi. Iată documentul:
Aşadar, avem un domn consilier al premierului. Ideea că în zonele de protest anti-Chevron există comunităţi importante de romi, deci să băgăm romul de serviciu la înaintare, pe Damian Drăghici, e desfiinţată bine aici de Ciprian Necula.
Tonul documentului e însă unul extrem de clar orientat către apărarea intereselor unei firme private. De aia trebuie să întrebăm: voi pentru cine dracului lucraţi? Dacă lucraţi pentru Chevron, luaţi bani de la Chevron (sau poate deja iau şi sînt eu naiv). La fel jandarmii care bat la Pungeşti, la fel şi consilierii lui Ponta care toată ziua dau sfaturi de business. Afară din aparatul de stat dacă vă arde de corporaţie.
Dragoş Andrei, consilierul premierului, scrie parcă pentru Chevron. Scrie un document despre cum “să-i facem pe fraieri”. E plătit şi pentru consiliere, l-au mai băgat şi la Eximbank pentru un supliment de venituri. Toată şleahta de gulere albe care rezistă la guvernare uneori indiferent de schimbările politice ar trebui totuşi băgată în nişte şedinţe de reeducare.
S.C.Valsa Consulting a lui Dragoş Andrei are contracte cu Posta Română şi, mă rog, vedeţi aici toţi clienţii, mai sînt şi alte companii de stat. Treceţi pe piaţa liberă dacă vă place atît de mult. Cu interdicţie la ban public. Pentru că e de ajuns să googălim să vedem cum funcţionează o societate precum “Flash Group”, consiliată de Andrei, ia contracte mişto de la autorităţi locale.
Vezi si:
- UDMR – adusa din nou la guvernare, acum de PSD. Sustinatorilor autonomiei Ardealului li se promite “solutionarea” UMF Mures, a “steagurilor secuiesti” si a “REORGANIZARII” in functie de “TRADITIILE” REGIONALE
- Inca o controversa: Prelevari de ADN de la VOIEVOZI, inclusiv de la Mircea cel Batran, pentru a DEMONSTRA NE-ROMANITATEA LOR?
“Kelemen Hunor, vicepremier, ministrul Culturii”
Lupul pus paznic la oi…
Tradatori de neam si tara!
Singurul lucru bun (daca poate fi spus astfel) din cooptarea UDMR-ului la guvernare ar fi faptul ca acestia resping proiectul Rosia Montana si poate ca acum, la guvernare fiind, vor avea un cuvant mai greu de spus in aceasta privinta…