GITENSTEIN RECUNOASTE PRESIUNILE. Fostul Ambasador al SUA a INTERVENIT pe langa guvern pentru CONCESIONARILE catre CHEVRON/ De ce amana guvernul PONTA chestiunea REDEVENTELOR petroliere?

12-09-2014 5 minute Sublinieri

ponta-gitenstein

Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite la București, recunoaște, într-o declarație acordată publicației americane Mother Jones, că a intervenit pe lângă guvernul de la București pentru a debloca procesul de concesionare de perimetre de explorare de gaze de șist către compania americană de petrol și gaze Chevron.

Declarația face parte dintr-un articol intitulat “Cum a <vândut> Hillary Clinton fracturarea hidraulică în întreaga lume”, articol care prezintă modul în care, în mandatul de secretar de stat al lui Clinton, Departamentul de Stat al SUA a colaborat îndeaproape cu mari companii energetice americane pentru a promova dezvoltarea de zăcăminte de gaze de șist prin fracturare hidraulică la nivel global, ca parte a unui demers american mai amplu de luptă împotriva schimbărilor climatice, de creștere a resurselor energetice ale lumii și de subminare a influenței politice exercitate de Rusia în Europa prin “arma” Gazprom.

“Potrivit declarațiilor, telegramelor diplomatice și altor documente obținute de Mother Jones, în cadrul programului derulat de către Departamentul de Stat, oficiali americani, unii dintre ei având legături strânse cu industria energetică, au ajutat companii petroliere americane să obțină concesiuni de gaze de șist extrem de profitabile în străinătate, stârnind îndoieli cu privire la adevăratele interese servite de către respectivul program”, scrie publicația citată.

În articol, în care sunt prezentate demersurile de lobby și advocacy pentru dezvoltarea gazelor de șist purtate de americani în mai multe state din Europa, cum ar fi Polonia, Bulgaria sau România, dar și la Comisia Europeană, se afirmă că, în unele cazuri, Departamentul de Stat s-a implicat direct în negocierea acordurilor petroliere dintre guvernele respective și companiile americane.

Astfel, potrivit sursei citate, Mark Gitenstein, în postura sa de ambasador al SUA la București, s-a întâlnit cu directori ai Chevron și cu oficiali români, pentru a-i presa pe cei din urmă să concesioneze către Chevron perimetre de explorare pentru gaze de șist.

“Românii stăteau cu perimetrele și nu făceau nimic, iar cei de la Chevron erau nemulțumiți. Așa că am intervenit. Este ceea ce fac ambasadorii în mod tradițional în numele companiilor americane”, a declarat Gitenstein pentru Mother Jones. Atât înainte, cât și după mandatul său de ambasador la București, Mark Gitenstein a lucrat pentru firma de avocatură și lobby Mayer Brown, printre ai cărei clienți s-a numărat și Chevron.

În martie 2011, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a semnat cu Chevron trei acorduri petroliere, pentru perimetrele Adamclisi, Costinești și Vama Veche, acorduri aprobate prin hotărâri de Guvern după exact un an. Tot în 2011, Chevron a achiziționat de la Regal Petroleum drepturile aferente perimetrului Bârlad.

În plus, în 2012, când Executivul de la București lua în calcul impunerea unui moratoriu asupra gazelor de șist, Gitenstein a apărut la televizor și a avertizat că, fără gaze de șist și fracturare hidraulică, România va ajunge să plătească pentru gaze naturale un preț de cinci ori mai mare decât cel plătit de Statele Unite, mai scrie Mother Jones.

În articol mai este citată Susan Sakmar, profesor de drept la Universitatea din Houston și expert în reglementări privind exploatarea de gaze de șist prin fracturare hidraulică. Aceasta declară că SUA este una dintre puținele țări din lume unde proprietarii de terenuri cu resurse de hidrocarburi au drept de proprietate și asupra acestor resurse.

“În cele mai multe, dacă nu chiar în toate celelalte state ale lumii, resursele subsolului sunt proprietate de stat și sunt administrate de guverne. Faptul că proprietarii de terenuri pe care se forează nu profită deloc de pe urma exploatării zăcămintelor aflate sub proprietățile lor a stârnit mânia publică în unele părți ale lumii, în special în Europa de Est”, spune ea.

Oficiali ai SUA speculează că și Rusia are un rol în cristalizarea protestelor împotriva exploatării de gaze de șist prin fracturare hidraulică în regiune. “Percepția în rândul diplomaților din regiune este că, în acest fel, Rusia își protejează interesele. Din motive evidente, rușii nu vor ca aici să se exploateze gaze de șist”, spune Mark Gitenstein.

Articolul din Mother Jones mai relatează momente legate de forajul primei sonde de explorare pentru gaze de șist a Chevron de la Pungești și de protestele localnicilor față de acest demers. Potrivit unui document de la Cancelaria primului ministru, citat de publicația americană, înainte de debutul lucrărilor de foraj, un oficial român s-a întâlnit cu executivi ai Chevron și cu un atașat comercial de la ambasada SUA de la București pentru a pune la punct o strategie de PR.

Aceștia ar fi decis să organizeze un eveniment pe tema respectivă la Palatul Victoria și l-au ales drept purtător de cuvânt al campaniei de PR pe Damian Drăghici, “un carismatic parlamentar român și o personalitate recunoscută din rândul minorității rome, care are o prezență considerabilă în regiunea în care Chevron vroia să foreze”.

“A fost cu adevărat extraordinar să văd ce nivel de colaborare exista între toți acești jucători. Era ca și cum ar fi fost toți divizii ale aceleiași companii”, spune, pentru Mother Jones, jurnalistul Vlad Ursulean, care a scris pe larg despre activitățile Chevron în România.

Fostul ambasador american in Romania, Mark Gitenstein, a afirmat marti ca primul-ministru Victor Ponta a avut dreptate atunci cand a atras atentia ca principala amenintare pe care Federatia Rusa o produce la adresa Romaniei tine de problema energetica. Acesta s-a declarat favorabil planurilor Romaniei de a-si intari pozitia regionala, pornind de la resursele energetice. “Cred ca prim-ministrul Ponta a avut dreptate in declaratia sa de ieri, in care a spus ca amenintarea reala pe care o prezinta Rusia fata de Romania este energia si cred ca este extrem de important ca Romania sa continue sa-si intareasca domeniul energetic, este cea mai mare sursa de putere pentru Romania in regiune. A doua sursa a puterii Romaniei este demcratia liberala si succesul ei. Pentru ca cele doua amenintari pe care Putin si Rusia le prezinta sunt amenintarea energetica si o amenintare la adresa valorilor si a culturii “, a mai spus fostul diplomat. […]/ integral pe romaniatv.ro

Noile redevente petroliere vor fi calculate si vor fi aduse la nivelul mediei europene. Aceasta era promisiunea lui Victor Ponta in mai 2012, la scurt timp dupa ce a ajuns premier. Promisiunea a fost reluata de mai multe ori. Ponta mai spunea si ca vor fi purtate negocieri cu marile companii petroliere ca noile redevente sa fie aplicate chiar mai devreme de luna decembrie 2014 cand expira cele de acum. Nimic din ce a spus Ponta despre redevente nu a fost pus in aplicare. Ba mai mult, Guvernul ar vrea sa puna in dezbatere publica proiectul privind noile redevente abia in noiembrie- decembrie, chiar in perioada in care expira cele actuale. Adica dupa alegeri. Motivul pentru care un astfel de proiect va fi facuta public dupa alegeri, cu foarte putin timp inainte de adoptare si punere in aplicare, nu poate fi decat unul: Proiectul nu este pe masura asteptarilor populatiei in privinta redeventelor petroliere.

Asteptarile populatiei sunt foarte mari. Actualele cote de redevente au fost in ultimii 10 ani motiv de scandal public, fiind rostogolita ideea ca OMV Petrom plateste mult prea putin la stat pentru petrolul si gazele pe care le exploateaza si de pe urma carora face profituri uriase. Aceasta in conditiile in care bogatiile din subsolul romanesc apartin statului. De aceea, este un subiect sensibil, greu de gestionat chiar in mijlocul unei campanii electorale.

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Actualele cote sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, regasindu-se si in contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Cotele au fost stabilite, initial, in 2002 prin OUG 47/2002, dupa care, in 2004, au fost fixate prin actuala lege a petrolului.

Noile redevente vor fi mai mari decat cele de acum, au promis in nenumarate randuri cei care se ocupa de aceasta problema. De mai mult de doi ani, ministrii si premierul spun ca se lucreaza, ca negociaza, ca au fost facute grupuri de lucru, ca se fac studii. Au fost introduse chiar si pasaje in scrisorile de intentie catre FMI precum ca Executivul se angajeaza sa finalizeze negocierile pana la sfarsitul anului. Pana la sfarsitul anului 2013. Teoretic, de stabilirea noilor redevente trebuie sa se ocupe Ministerul Finantelor si Agentia Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Practic, isi mai spun punctul de vedere si alte ministere sau premierul.

De fiecare data cand sunt intrebati despre stadiul procesului de stabilire a noilor redevente, membrii Guvernului se eschiveaza. Raspunsul clasic este ca se lucreaza, ca exista un grup de lucru. Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune insa altceva, ca nu este treaba Departamentului pentru Energie, ca se ocupa Finantele si ANRM. In luna iunie 2014, Ponta afirma ca exista un grup de lucru care colaboreaza cu Banca Mondiala pentru stabilirea unui sistem nou de redevente, care vor fi diferentiate in functie de zacamintele onshore si offshore. Ioana Petrescu, ministrul finantelor, afirma in urma cu o saptamana la Adevarul Live ca inca se analizeaza, ca exista un “grup de lucru care lucreaza”. Exact acelasi lucru l-au spus si ceilalti doi ministri de finante care au fost inaintea sa in Guvernul Ponta.

[…]/ integral pe hotnews.ro


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “GITENSTEIN RECUNOASTE PRESIUNILE. Fostul Ambasador al SUA a INTERVENIT pe langa guvern pentru CONCESIONARILE catre CHEVRON/ De ce amana guvernul PONTA chestiunea REDEVENTELOR petroliere?

  1. “Cainii latra ursul merge”.De o bucata de vreme lumea merge intro anumita directie si de vrea si de nu vrea.Este un duh spurcat,al lacomiei de arginti,ce stapaneste mintile celor ce”conduc”lumea.Impotrivirea poporului nu face doi bani in fata lor,dau legi pese legi acoperindusi nelegiuirile.In acesti 24 ai, trecuti, au testat rabdarea(?)poporului ajungand la paroxismul nerusinarii ,de neimaginat. Ajung acolo “oameni” cu o anumita conduita(i)morala distructiva?Un psiholog ar zice- DA.Dar mai e ceva,blazarea care ne caracterizeaza(doar suntem balacanici)la care a concurat si regimul trecut.Mare lucrare draceasca.Trebuie sa facem revolte,revolutii pt. a schimba ceva?.DA.IN NOI INSINE, PRIN RUGACIUNE.Asa va interveni Dumnezeu si va face schimbarea,la care ne asteptam, in locul nostru.DOAMNE AJUTA!

  2. “…Dacă ameninţi America, nu vei mai fi în siguranţă nicăieri”, a spus Obama.
    Protestele de la Pungesti impotriva companiei americane Chevron reprezinta o amenintare pentru SUA(privind politica sa internationala in problema energiei sau din alte puncte de vedere)? Romanii trebuie sa primeasca un raspuns la aceasta intrebare ca sa stie in ce masura sunt in siguranta!

  3. Pingback: GAZELE DE SIST: otravirea pamantului pentru o BULA SPECULATIVA? CUm a functionat LOBBYUL AMERICAN de promovare a FRACTURARII HIDRAULICE/ Iulian Iancu: rusii ar fi finantat miscarile anti-sist cu 82 mil. euro - Recomandari
  4. Pingback: Care este sensul MEGA-SCANDALURILOR MICROSOFT si EADS? Prin anticoruptie la antidemocratie sau cum dispare POLITICUL din Romania. CINE NU E DE ACORD CU DIRECTIVELE OBLIGATORII N-ARE DECAT SA DEVINA EXTREMIST - Recomandari
  5. Pingback: FRACTURAREA HIDRAULICA LOVESTE SI IN CHINA. Cum incearca China sa scape de aerul poluat otravind pamantul [VIDEO] - Recomandari
  6. Pingback: ROMANIA – COLONIE PETROLIERA? Guvernul Ponta, acuzat ca vrea SCADEREA REDEVENTELOR. - Recomandari
  7. Pingback: NYT da vina pe “BANII RUSESTI” pentru protestele anti-fracking de la PUNGESTI/ Putin renunta la SOUTH STREAM si anunta alternativa prin TURCIA/ Rusia lovita sub centura de pretul petrolului - Recomandari
  8. Pingback: Presa de propaganda, grupuri de lobby, liste negre. CUM IGNORA NEW YORK TIMES REALITATEA IN FAVOAREA “RELATARILOR” DESPRE PRESUPUSA FINANTARE RUSEASCA A PROTESTELOR DE LA PUNGESTI/ Guvernul Ponta vrea neaparat FRACTURARE HIDRAULICA - Recomanda
  9. Pingback: CHEVRON a renuntat la gazele de sist din Polonia | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare