Inca o controversa: Prelevari de ADN de la VOIEVOZI, inclusiv de la Mircea cel Batran, pentru a DEMONSTRA NE-ROMANITATEA LOR?

29-06-2012 1 minut Sublinieri

Am primit pe mail:

”DESPRE EROI ȘI MORMINTE”

Doamne ajuta! Aș vrea să atrag atenția asupra unei chestiuni care se afla deja de ieri in prim-planul dezbaterilor culturale. Este vorba despre deshumarea voievozilor romani, etapa inceputa la Manastirea Curtea de Arges prin scoaterea la lumina a osemintelor lui Vlaicu Voda. La o prima vedere, actiunea pare un gest stiintific laudabil… Urmarind insa reacțiile responsabililor acestei campanii, se deduce usor ca mizele acesteia nu sunt deloc atat de inofensive cum clameaza toate agentiile de stiri .http://stirileprotv.ro/stiri/social/premiera-mormantul-lui-vlaicu-voda-deschis-dupa-700-de-ani-istoria-romanilor-s-ar-putea-schimba.html

Aplicand o paguboasa metoda in cercetarea istorica, aceea a ”mersului invers”, de la concluzii spre construirea argumentatiei, organizatorii acestui experiment, care loveste așa cum vom vedea în și așa șubreda identitate națională admonestată parca cu o regularitate ce te infioara, se ambitioneaza sa ne demonstreze ca nu exista elite romanesti in istoria noastra. De pe acest link, al stirilor de la Pro Tv se poate observa marturisirea de o sinceritate debordanta a unuia dintre organizatori:

”Vrem sa vedem daca Basarabii erau cumani sau pecenegi”!!

Acestea sunt deci cele doua variante intre care se misca cercetarea lor…. ca ar fi fost români…nici nu intra in calculele acestor somități. Din același material mai aflam că osemintele recoltate vor fi duse spre analiza in Anglia si Olanda si apoi expuse in alte muzee internationale. Cu ce drept isi permit acesti insi sa faca trafic cu istoria acestei țări? Poate suna patetic, recunosc, însă, ca un om care lucrează în breaslă nu pot să nu intuiesc rezultatele pe termen lung al acestor campanii denigratoare… Ceea ce se intampla este de fapt un rapt simbolic al istoriei acestei țări. Nu cunosc niciun alt exemplu de națiune care să-și chestioneze la modul atât de nesimțit identitatea medievala. Să aruncam o privire la vecini… Până acum nu i-a trecut niciunui istoric maghiar prin cap sa verifice ADN-ul regelui Stefan I al Ungariei (sanctificat de altfel de Biserica Catolica si a carui mana dreapta este pusa spre inchinare in Basilica Sf. Stefan din Budapesta)…. 

Îndrăznesc să aștept ca pe viitor ierarhia bisericeasca sa priveasca cu mai multa reticenta si precautie astfel de initiative hazardate ale unor cercetatori teribilisti…(ceea ce intriga este umbrela Academiei Romane care, din felul în care ni se prezintă, tutelează acest experiment). Nu este permis ca voievozii-totusi ctitori ai acestor manastiri- sa se dezgroape intr-un spectacol media care umileste memoria lor…Fara indoiala este ceva profanator in aceasta actiune…

Parte din osemintele recoltate, vor fi, asa cum marturisesc pana si organizatorii, iremediabil distruse in urma analizelor chimice”mormintele se pecetluiesc pana la a doua venire” se spune parca in  Prohod… Ar fi necesar un pic de respect si de decenta pentru acesti voievozi, care -fie ca le place sau nu unora sa recunoasca- au aparat ortodoxia de la nordul Dunarii, iar multi dintre ei inaintea mortii se calugareau si erau inmormantati ca monahi…(de altfel, se si poate observa ca Vlaicu Voda a fost inmormantat fara insemnele domniei).  Probabil ca maine va urma Sfantul Stefan cel Mare…Ma consolez totusi cu gandul ca Inaltul Pimen va fi constient de puterea memoriei ce zace in lespedea  de la Putna si va ridica carja arhiereasca impotriva tupeului pseudo-stiintific…

P.S.

Dintr-o ipostaza absolut detasata de lumea politica de la noi, nu pot sa nu salut totusi reactia actualului ministrului al culturii, Puiu Hasotti…. Interzicerea fara drept de apel a intregii ”demonstratii stiintifico-istorice” in termeni de demnitate nationala pare un suflu nou in peisajul ministrilor nostri…Nu-i putem ura decat sa-si mentina pozitia romaneasca si fata de cazul Rosia Montana…

Oana Stanca

Legaturi:


Categorii

Istorie, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Inca o controversa: Prelevari de ADN de la VOIEVOZI, inclusiv de la Mircea cel Batran, pentru a DEMONSTRA NE-ROMANITATEA LOR?

  1. Societatea civilă, ca și Biserica, trebuie să sprijine poziția domnului Hașotti. Pentru că, indiferent de etichetele folosite, ceea ce au început inițiatorii acestui proiect tot profanare se numește.

  2. Nu m-ar mira să găsească în harta genetică urme semitice, pe lângă cele autohtone și ne-autohtone. Însă nu e cazul să ne alarmăm…

    Pentru că nici Melchisedec nu era din poporul lui Dumnezeu (neamul lui Avraam, după sânge),dar era preot al lui Dumnezeu Celui Viu. Așa și voievozii (stră)români, unii aveau și alte înrudiri cu străinii migratori, dar aveau și strămoși autohtoni, și dacă nu erau de la-nceput, au devenit apoi creștini ortodocși și buni români prin aceea că au ținut la unitatea și independența țărilor române care ne-au oferit și nouă, celor de azi, comoara ortodoxiei și a nobilei spiritualități populare românești.

    Originea neromânească a unora din marile personalități ale neamului românesc nu le micșorează meritele și lucrările depuse pentru edificarea materială și spirituală a poporului nostru. Aceste moșteniri după duh de la ei, înscrise în conștiința neamului nostru, sunt infinit mai valoroase decât originea lor după trup. Și aici vedem pronia lui Dumnezeu referitoare la Biserica Sa.

  3. Respectul pentru neamul nostru,
    Credinţa, dragostea de ţară
    Sunt iar la colţ, iar încercate
    (În chip viclean). A câta oară ?

    Motivele spun lipede (chiar ele)
    Ce vor acei ce scotocesc
    (Chiar şi mormintele străbune)
    Şi… cam la cât ne preţuiesc.

    Că…, n’au românii vrednicie
    (Că n’au valori, n’au nimic “sfânt”)…,
    Cercetătorii ne’o vor spune !!.
    (Că asta caută’n mormânt).

    Că cei de cinste…nu-i al nostru.
    Că gloria şi vrednicia
    În lupta cu păgânătatea
    Nu-i de la noi (din România)…

    Şi că va spune ADN-ul
    (Ce nici istoria na spus)
    Anume că nici voevozii
    Nu-s dintre noi (ci-s din…apus).

    Că viteja şi nobeţea
    Nu-s de la noi (din România)
    Că nu putea să le obţină
    Nici neamul nici ortodoxia.

    Că…, ce spun cronici şi izvoare,
    Nu-i ce se vrea !!. Nu-i mărturia,
    Ce poate să umbrească neamul
    Valorile şi’ortodoxia.

    C’atât de mult sa stins respectul
    Şi dragostea de ce’avem sfânt
    Că…’ngăduim să ni se scoată
    (Şpre asta), morţii din mormânt.

  4. Adevăratul creştin este un luptător ce-şi croieşte calea printre le­giunile de vrăjmaşi nevăzuţi, către patria sa cerească”. (Sf. Gherman din Alaska)

    Discutii despre ce adn avea x sau y sunt pt. copii mici.

    Foarte multi crestini inca nu fac distinctia dintre sarx si soma ( carne si TRUP ).

    Daca s-ar adanci mai mult in aceasta diferenta, discutiile precum cele invocate mai sus ar fi abandonate.

    Crestinii vor fi in Imparatie precum INGERII.

    Sfintii au un Dumnezeu care ESTE al CELOR VII.

    Faptul ca moastele sunt un mijloc de a primi harul nu ar trebui sa ne distraga atentia de la adevarurile GRANDIOASE ale CREDINTEI crestine.

    Daca am citi cu toate responsabilitatea 2 Corinteni 5 , 1- 4 am ramane putin pe ganduri atunci cand vom intelege ce inseamna “casă nefăcută de mână, veşnică, în ceruri.” ..

  5. Nu știu care este miza reală a acestui avânt științific. Așa cum nu pot înțelege inconștiența miniștrilor culturii care semnează asemenea primarului, indiferent că este vorba de înhumarea urnei cu cenușa unui scriitor, notoriu antisemit și antiromân, sau a deschiderii, în țesătura unui circ mediatic tâmp, a mormintelor voievodale. Ambele, bănuiesc, țin de faptul că nimeni nu răspunde pentru nimic din ceea ce săvârșește. Că lehamitea a anihilat orice urmă a instinctului de conservare. Pentru că altfel, nici evenimentele la care mă refer, nici exploatarea de la Roșia Montana nu ar avea cum să fie măcar imaginate. Culpa este a guvernanților, desigur. Dar și a fiecăruia dintre noi, cei coborâți în hrubele călduțe ale anilor “80. Scopul – umilirea până la anihilare. Inducerea timorării ca fel de a fi. Pași – relativizarea. Ceea ce a început cu manualele alternative de istorie atât de zglobii și a fost dus la culme de febra demitizării capătă formă deplină acum, când oase și fragmente de straie sunt jerpelite, când jaful și impietatea față de eroi devine show oribil. De aceea, cred că așa cum există ordonanțe de urgență ar putea să existe și ședințe ale Sfântului Sinod care, să aprobe canonizarea tuturor domnitorilor români doar pe baza apartenenței la Ortodoxie. Urmată poate și de o măsură similară a Vaticanului căci în febra acestei nevoi de adevăr, nici mormântul unui Ioan Corvin nu cred că e ferit de pericol.
    Nu este o glumă. Ci doar expresie întristării. Pentru că, zidindu-ne în cercul nostru, cum scria Matei Vișniec, ne pregătim pieirea.

  6. Apartenenta la un anumit neam pe criterii strict genetice tine de ideologia NAZISTA.

    Doar aia se duceau cu sublerul sa le masoare nasurile “arienilor” de prin orient, de unde cica ar fi migrat spre Europa nobila lor rasa. Din pacate pentru ei, genetica nefiind pe atunci atat de avansata, au trebuit sa se multumeasca doar cu proceduri d-astea mai inapoiate si nu au apucat sa-si argumenteze prea mult dpdv “stiintific” teoria.

    Revenind, eu sunt tare curios cu ce ADN vor compara gigeii astia (pardon, acesti oameni de stiinta seriosi) mostrele prelevate. Populatia denumita de istoricii contemporani ca fiind “cumana” provenea dintr-un miliard de triburi asiatice, turcice, care, la randul lor, s-au incurcisat de-a lungul secolelor (pana sa ajunga pe plaiurile mioritice) cu o mie de alte populatii din zona.

    Pe langa asta, din umilele mele cunostiinte istorice, cumanii au fost, in foarte scurta lor perioada de glorie, preponderenti (politic, nu etnic) in Moldova si doar putin in Tarile Romanesti, fiind risipiti chiar si de aici in toate partile de invazia tatara de la mijlocul secolului 13.

    Vlaicu Voda a domnit si trait in Tara Romaneasca la mijlocul secolului 14 …

    Deci, ce le-o fi casunat tocmai pe osemintele lui, greu de spus … dar te pui cu logica acestor “somitati” (printre care se numara si homosexualul si bolnavul psihic Neagu Djuvara, care este initiatorul acestei teorii aberante si anti-romanesti a “cumanitatii” Basarabilor).

  7. Eu cred k prostia asta cu deshumarea voivozilor are legatura cu … aiai care a tot circulat printre istorici k poporul roman nu ar fi/nu este urmasul dacilor si al romanilor. Si pt k nu le-am mers cu chestia aiai teoretica hai cu practica. Ii mananca undeva sa arate k noi nu suntem…romani. Vor sa demonstreze ca suntem k tiganii, hunii, tatarii adica un popor migrator, care a venit pe actualul teritoriu acum nu stiu cati ani, etc, etc.

  8. „Lucrările se efectuează în baza avizului cu nr. 142/2012, care permite efectuarea unor săpături şi cercetări arheologice în situl Biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeş, operatiunea este aprobată de Ministerul Culturii şi se realizează prin Academia Română şi Asociaţia Patrimonium Transsylvanicum”

    “Autorizaţia pentru cercetarea arheologică preventivă pentru Biserica Domnească Curtea de Argeş a fost obţinută înaintea mandatului meu de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional. Autorizaţia nu stipulează prelevarea de probe ADN, ci doar «săpături arheologice preventive».” – Puiu Haşşotti.

    Asociaţia Patrimonium Transsylvanicum îl are ca preşedinte pe Tudor Sălăgean, implicat în proiectul ICR, România Medievală.

    Proiectul cu analiza ADN a voievozilor români este parte a proiectului România Medievală.

    Mai jos, pe site-ul doamnei Emilia Corbu, este răspunsul la întrebarea pusă de Lucian mai sus, referitor la baza de date cu care se va compara rezultatul ADN. Spune doamna Corbu, „această bază de date ADN NU EXISTĂ”.

    „CUMANIADA A AJUNS LA ,,GHICITUL ÎN OASE”

    http://emiliacorbu.ro/2012/06/cumaniada-a-ajuns-la-ghicitul-in-oase/

    Proiectul România Medievală

    http://emilia-corbu.blogspot.ro/2011/06/romania-medievala-un-scandal-in.html

    “Aceasta pentru că România, unul dintre cele mai tinere state ale Europei actuale, născut din Unirea de la 1859 (a Moldovei şi Tării Româneşti) şi din Marea Unire de la 1918 (realizată prin aderarea Transilvaniei), nu fusese niciodată până atunci o Naţiune, ci mai degrabă un mozaic de civilizaţii, de populaţii, de culturi şi de etnii care au învăţat să trăiască împreună, să dialogheze, să facă comerţ, şi, mai presus de toate, să îşi construiască o limbă şi o conştiinţă comune în timp ce erau supuse, de-a lungul secolelor, predominanţei politice a uneia sau alteia dintre marile puteri vecine.”

    http://www.ziaristionline.ro/2011/06/06/raportul-patapievici-asupra-natiunii-romane-un-mozaic-de-populatii-intr-un-teritoriu-al-nimanui-o-afacere-mae-icr-de-7-milioane-de-euro/

  9. “Genealogia mea arata ca ma trag din Vlad Tepes” Printul Charles.

    Istoricul clujean Tudor Salagean, specialist in istoria medievala a Transilvaniei si autor al unor lucrari referitoare la radacinile ardelene ale familiei regale britanice.

    http://www.formula-as.ro/2012/1002/societate-37/da-printul-charles-este-urmasul-lui-dracula-14632

  10. poate ca expresii ca “homosexualul si bolnavul psihic Neagu Djuvara, care este initiatorul acestei teorii aberante si anti-romanesti a “cumanitatii” Basarabilor”, nu prea au ce cauta pe blogul asta. N.D. a spus si spune tot felul de chestii antiromanesti si anticrestine (gen Biserica Ortodoxa e de vina pt ca romanii sunt inapoiati, n-au progresat ca occidentul – citat aproximativ, dar asta era ideea) dar daca nu-l simpatizam (ca sa zic asa mai diplomatic) nu inseamna ca trebuie sa-l injuram…

  11. @ altul:

    Ai dreptate. Ne disociem de acest gen de catalogari, e foarte greu sa nu iti scape cate ceva la moderare.

  12. Daca, facand analiza ADN, am putea identifica urmasi in viata sau care au trait in cotemporaneitate, ai domnitorilor romani? Ar fi sau nu interesant din punct de vedere istoric vorbind sa putem urmari aceste destine?

    Tot ceea ce vreau sa spun este ca unii isi investigheaza istoria temeinic. Exista numeroase surse de informare in acest sens, chiar referitoare la familii regale a caror ADN a fost studiat din diverse motive: Dnaancestryproject, Genographic etc.

    Eu cred ca pentru analiza ADN mai intai trebuie sa incepi de undeva. Aceste teste trebuiau sa se faca nu oricum si oriunde ci pe ramasitele voievozilor cunoscuti. Apoi, poti merge din aproape in aproape pentru ca sunt si morminte voievodale despre care se spune ca ar contine ramasitele unuia sau a altuia, a unei sotii sau fiu. Daca faci o baza de date, utilizezi cronicile si genealogiile cunoscute si le combini cu aceste rezultate si cu alte cercetari istorice, poti porni la drum. Asta nu e o munca de cativa ani ci o munca de o viata. Exista morminte in Moldova (Republica) exista unele care, probabil se vor descoperi sau vor fi reetichetate.

    Exista si erori asa cum, in unele morminte poate nu sunt ramasite datorita intamplarilor din trecut (migratori, hoti,razboaie, demolari comuniste etc). Exista si componenta etnica ..in analiza ADN de acord. Dar care este riscul? Sa aflam ca suntem mai cumani sau mai traci? Si fara analiza ADN, a afirma ca suntem exclusiv romano-daco geti, e o prostie…am asimilat po *editat* tii migratoare si asimilarea insemana coabitare deci mixaj genetic. Dar sa refuzi stiintei istoriei chiar dezvoltarea in numele..impietatii…nu mi se pare o atitudine pro istorie. In continuare vreau sa stiu. Sper ca Dl Hasotti sa se razgandeasca.

  13. Nu cred ca este ”stiintific istoric” sa pornesti la o cerecetare de a asa amploare cu deja concluziile formate…asa cum se precizeaza si in filmuletul cu interviul organizatorilor miza era sa se demonstreze daca Basarabii ”erau cumani sau pecenegi” atat…Vi se pare in regula?
    Intamplator, cunosc mare parte dintre cercetatorii de la Cluj care se ocupa de proiect si credeti-ma atitudinea lor antibisericeasca si antiromaneasca nu mai e deloc un secret pentru mediul universitar de aici…
    Sunt absolut de acord cu orice initiativa care isi propune sa faca putina lumina in trecutul nostru, dar asta nu ma opreste sa imi pun niste intrebari prudente legate de probitatea celor care se inhama la asa ceva sau a felului in care aceasta se intampla…Raman in continuare la ideea ca a lipsit decenta din acest experiment care, gandit altfel, putea chiar sa produca intrepretari istorice viabile…Si eu ”vreau sa stiu”, domnule Petru H, dar am invatat in aproape un deceniu de cand ma ocup de scrisul istoric ca orice analiza in acest domeniu trebuie sa fie filtrata de cateva intrebari esentiale: cine imi furnizeaza informatia? cum mi-o furnizeaza? cu ce scop mi-o furnizeaza?

  14. @ Petra:

    Pentru ca mai avem pe cine care comenteaza sub acest nume, v-am ruga, daca se poate, sa alegeti alt nick, spre diferentiere. Va multumim!

  15. Pingback: “Adevarul” promoveaza TEORIA ANTIROMANEASCA a lui Roesler cu privire la originea si crestinarea romanilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: “BASARAB ERA ROMAN SI ORTODOX”. Istoricii MATEI CAZACU si DAN IOAN MURESAN demonteaza aberanta TEORIE A ORIGINII CUMANE lansata de NEAGU DJUVARA - Recomandari
  17. ACEASTA SE CHEAMĂ PROFANARE DE MORMINTE SI ADUCE MARE BLESTEM PENTRU CEI CE FAC AŞA CEVA.

  18. Pingback: “Tinerele sperante” ale Guvernului PONTA 3: actorasul parvenit care crede ca romanii din Serbia sunt “vlahi”, absolventa de Harvard si USTUROIUL EVAZIONIST, angajatul OMV-PETROM la ENERGIE. Bonus: consilier al premierului care se g
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare