O reactie inadmisibila. IPS IRINEU DE ALBA IULIA DESPRE SINODUL PANORTODOX: “Este o blasfemie sa numesti acest Sinod eretic”

27-07-2016 4 minute Sublinieri

sinod-5

Dreptmăritori creştini,

Preaiubiţii mei fii sufleteşti,

Spre a vă risipi îndoiala din inimile voastre, doresc să vă înştiinţez că lucrările Sfântului şi Marelui Sinod Ortodox, ţinut pe pământul apostolic al Cretei (18-26 iunie, 2016), s-au desfăşurat într-o atmosferă profund duhovnicească, sub călăuzirea Duhului Sfânt, ,,Cel Ce totdeauna pe cele neputincioase le vindecă şi pe cele cu lipsă le împlineşte”. Este o blasfemie să numeşti acest Sinod ,,eretic” sau să afirmi, în mod necuviincios, că s-a încălcat ,,legea credinţei” (Rom. 3, 27) şi s-a trădat spiritul patristic ce caracterizează Ortodoxia universală, cu frumuseţea ei de mireasă şi cu nimbul ei de paradis.

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale şi venerabili ierarhi ortodocşi din lumea întreagă au lucrat în consens, cu smerenie şi chibzuinţă, conştienţi fiind de imensa lor responsabilitate în faţa lui Hristos, ,,Mai-Marele păstorilor” (I Pt. 5, 4) şi în faţa poporului dreptcredincios de pretutindeni. Sunt sigur că atunci când documentele sinodale vor ajunge în casele preoţilor, teologilor şi creştinilor noştri, aceştia le vor accepta cu satisfacţie, recunoscând astfel identitatea sinodală a Bisericii Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolică. Totodată, se vor bucura mult că ,,prin Biserică, li se face cunoscută înţelepciunea lui Dumnezeu cea de multe feluri” (cf. Efes. 3, 10).

Să stăm bine, să stăm cu frică şi să luăm aminte!

Dorindu-vă smerită ascultare, statornicie în dreapta credinţă şi bucuria mântuirii, vă îmbrăţişez cu părintească iubire în Hristos, Domnul nostru,

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba Iuliei

Nota noastra

Ce este bun in acest raspuns?

Ideea insasi de a da raspuns nelinistilor credinciosilor, de a arata, astfel, ca te intereseaza ce zic oamenii pe care zici ca-i pastoresti.

Ce este rau?

Totul.

Stim ca ierarhia noastra este mai lenta in reactii, in gandire publica, stim ca nu are abilitati de comunicare si de adecvare la context, dar nici chiar asa. Sa ignori cu superbie faptul ca sunt cunoscute publicului roman marturiile episcopilor co-participanti de la Creta care au aratat si atmosfera si problemele de procedura, si problemele de continut, sa treci cu vederea faptul ca biserici surori extrem de importante contesta statutul Sinodului si al documentelor, ba chiar pana si faptul ca exista un episcop din acelasi Sinod romanesc ca tine care critica cel putin unul din documentele cele mai controversate, inseamna sa sfidezi – inconstient, speram – intocmai acele nelinisti carora tu pretinzi ca te adresezi. 

Cu tot respectul, dar de ce am avea, noi, romanii, mai mare incredere in IPS Irineu de Alba decat in IPS Hierotheos Vlachos, spre exemplu, care a aratat, cu detalii, si atmosfera de presiune, agresiva, ostila, creata de ierarhii Patriarhiei Ecumenice, si desfasurarea dubioasa a dezbaterilor legate de documentul controversat, dar si motivele teologice intemeiate pentru care NU a semnat? 

Cu toata dragostea, dar de ce minte – cu voie sau fara de voie, el stie – IPS Irineu de Alba cand vorbeste despre consensul de la Creta? E consens faptul ca patru biserici au lipsit, pe motive explicate, disponibile publicului roman? E consens faptul ca inclusiv la Creta au existat episcopi care NU AU SEMNAT documentele problematice, considerand, din acest motiv, respectivele documentele nevalide? Este, spre pilda, in Biserica Ortodoxa, IPS Irineu de Alba mai episcop decat IPS Irineu de Baska, astfel incat sa luam de buna ce zice primul? Ambii au fost la Creta, ambii se refera la acel eveniment, la acele documente. Daca ar fi existat consens, atunci ar fi dat ambii aceeasi marturie. Or, nu este cazul. 

Aceste lucruri trebuiau sa faca parte din orice raspuns decent despre Sinodul din Creta. Trebuie recunoscute problemele, trebuie admise realitatile. Nu e vorba de zvonuri, nu e vorba de interpretari, ci de FAPTE. E un fapt ca la Creta nu a existat consens, ca documentele nu sunt semnate si aprobate unanim. Nu e admisibil sa supralicitezi si sa afirmi ca, de indata ce vor ajunge documentele la oameni, ei le vor primi cu “satisfactie”. In primul rand, ca, la cei interesati, au ajuns demult, inainte de a le face disponibile chiar agentia de presa oficiala a Patriarhiei! In al doilea rand, pentru ca un astfel de raspuns nu da loc sobornicitatii si neaga dreptul pliromei de a avea un cuvant de spus asupra acestor documente. 

Cat priveste afirmatia ca a face Sinodul de la Creta “eretic” este o blasfemie, frizeaza blasfemia ea insasi. Pare ca se auto-canonizeaza singur episcopul Irineu, atunci cand considera ca Sinodul este deja Sfant si deja dincolo de orice discutie. Oare nu a auzit IPS Irineu de la Patriarhul Daniel ca Sindul nu se ocupa de dogme? Daca nu se ocupa de dogme, de ce ar fi contestarea lui o blasfemie? Ar fi vorba, cel mult, de o neintelegere. Remarcam insa ca raspunsul acesta este in oglinda cu psihoza huiduitorilor si celor care promoveaza, acum, intreruperea pomenirii episcopilor participanti la Creta. La fel ca si IPS Irineu, acestia se auto-canonizeaza in atitudinea lor si isi aduc laude si slava reciproc pentru marile lor vitejii. Pentru miscarea celor care cer intreruperea pomenirii de episcopii care au fost la Creta, acest raspuns al lui IPS Irineu este o mana de ajutor intinsa cu generozitate.

Teama ne este noua ca, daca ierarhii nostri nu inteleg grabnic pe ce lume traiesc, o sa ramana prinsi intre huduielile tinerilor liberi si frumosi si ale agitatorilor de profesie care vor sa propage schisma in BOR. Multi dintre ei ar si merita o astfel de situatie, o spunem cu parere de rau. Insa o astfel de situatie ar arata o mare criza in Biserica. Or, de acest lucru nu avem nevoie. 

Pentru a ocoli aceasta criza, e nevoie, in primul rand, de a ocoli reactii si raspunsuri care o alimenteaza, asa cum e cu acest raspuns al IPS Irineu. Apoi, este nevoie de o a incuraja discutiile, criticile constructive asupra contributiilor de la Creta, in manastiri si parohii, tocmai pentru a arata ca nu exista vreo intentie de impunere obligatorie a ceva care are un statut incert si un continut problematic. 

*

*

*

*

*


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, IPS Irineu Popa, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

95 Commentarii la “O reactie inadmisibila. IPS IRINEU DE ALBA IULIA DESPRE SINODUL PANORTODOX: “Este o blasfemie sa numesti acest Sinod eretic”

<< Pagina 1 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Alt Irineu, al Olteniei, l-a decorat pe Mugur Isarescu…ieri.

  2. “Teamă ne este nouă că, dacă ierarhii noștri nu înțeleg grabnic pe ce lume trăiesc, o să rămână prinși între huduielile tinerilor liberi și frumoși și ale agitatorilor de profesie care vor să propage schisma în BOR. Mulți dintre ei ar și merita o astfel de situație, o spunem cu părere de rău. Însă o astfel de situație ar arăta o mare criză în Biserică. Or, de acest lucru nu avem nevoie.”

    Așa este. Întreaga notă.
    Din păcate, zic, criza există în acest moment și e foarte periculoasă. Nici agitatorii nu ar avea ce propaga dacă semințele și începuturile schismei nu ar exista deja, în duh și în fapt, în bisericile ortodoxe. Nu e comod și nu e o bucurie, dar trebuie să recunoaștem realitatea asta gravă ca atare.
    Mai mult ca oricând e timpul acum să ne ținem cu toată dăruirea de Sfinții Părinți și de Duhul Adevărului, că altfel vom cădea care pe unde în cursele întinse de vrăjmaș, de la extrema din stânga la cea din dreapta și mulțime între astea două, ca o nebuloasă în jurul Căii de mijloc cea dumnezeiască.

    E musai să nu ignorăm rana, la fel cum e musai să nu o scormonim, ci să ne pocăim și să cerem ajutorul și milostivirea de la Domnul.

    Nu s-a ajuns peste noapte aici…

    https://www.youtube.com/watch?v=mcGyS81jmfM

    Domnul să ne ierte și să ne izbăvească!

  3. O situație bună ar fi ca Patriarhia să se delimiteze de acest răspuns. Totuși are și ea o vină nu mică pt faptul că nu comunică cu credincioșii în situația aceasta tensionată generată de Sinodul din Creta.
    Din păcate, avem ierarhi care trăiesc în lumea lor paralelă cu viața Bisericii.
    Chiar sunt curios cât de promptă va fi reacția Patriarhiei sau a altor Episcopi de la noi.

  4. Reacție inadmisibilă? Vorbește spiritul sobornicității aici?

  5. Miroase a Pucioase. A drumul ratacirii dinnou.

    http://nip-noulierusalimdelapucioasa.blogspot.ro/2012/01/360-puciosii-de-la-noul-ierusalim.html

    http://www.evz.ro/miscari-spectaculoase-in-bor-se-intareste-mitropolitul-ardealului-unul-din-favoritii-pat-96.html

    “Interesant este că noul Arhiepiscop al Albei Iulia, IPS Irineu Pop, cel care a iniţiat mişcarea, a fost mulţi ani vicarul lui Bartolomeu Anania. Înainte, el s-a aflat în mijlocul uriaşului scandal al ereziei de la Pucioasa şi un apropiat al soţilor Zidaru, cei care au înfiinţat aşa-zisul “Nou Ierusalim”. Pentru acest derapaj, Irineu Pop s-a smerit şi a fost exilat la Mânăstirea Nicula, pentru a se reculege.”

  6. Mie nu-mi este prea clar de ce nu avem mai multi teologi scoliti in tarile ortodoxe, daca tot mergem (si e bine) sa invatam si de la altii. Dar de ce aproape exclusiv in Vest, adica in tari afectate de erezii, totusi, cu tot respectul cuvenit? Destul de modesta este pana si relatia cu Grecia (Tesalonicul). Despre Rusia… ce sa mai vorbim, un adevarat subiect tabu. Asta, de parca marii teologi ai Bisericii nu ar fi tocmai grecii si rusii.

    In alta ordine de idei, care e scara valorilor, totusi? Un Rafail Noica, care nu are doctorat si in general vorbind nu si-a construit o cariera… Mai multe, intelegeti dvs., sunt sigur, cam care e ideea. In fine, am auzit si eu de pe la altii care au fost cu Par. Rafail in pelerinaj prin Rusia, despre imensul respect cu care a fost primit. Acolo se stie cine e parintele si e pretuit cum trebuie. Noi ne-am prezentat la sinodul din Creta cu un teolog de prin … Australia.

  7. In pofida problemelor pe care le ridica sinodul din Creta, nu mi se pare normal sa numesti acest sinod eretic. Se arunca prea usor cu invective si se pune prea rapid aceasta eticheta. Am primit prin e-mail mesaje panicarde si subversive legate de acest sinod, de la oameni care frecventeaza biserica si par de buna credinta, dar dovedesc nu doar ca nu cunosc subiectele care s-au discutat acolo, dar nici in ce au constat neregulile, de fapt. Sunt oameni foarte usor de manipulat si dispusi, fara prea multa judecata, sa se transforme in instigatori, propagand ideile pro-schismatice ale monahului Teodot, transformat dintr-o data in mare aparator al ortodoxiei, judecator suprem al ierarhilor nostri in frunte cu Patriarhul, luptator vajnic impotriva neo-invaziei musulmane, etc.
    Cu toate acestea, nu cu asemenea discursuri se restabileste pacea si echilibrul in inimile credinciosilor tulburati de hienele insetate de dezbinare carestau la panda. Discursuri superlative, slinos-lingusitoare fata de ceea ce s-a petrecut in Creta nu risipesc deloc indoielile din sufletele credinciosilor ci fac foarte mult rau, intarindu-i pe cei mai multi in convingerea ca au de-a face cu ierarhi care sunt de fapt lupi in piele de oaie si ca, astfel, au dreptate sa persiste in atitudinea lor, continuand turbulentele. Nu putem sa bagam toate neregulile si mizeriile sub pres, iar apoi sa ne urcam pe movila care s-a format si sa spunem ca stam pe Muntele Tabor. Apoi, in disursul sau, I.P.S Irineu ii cam trateaza pe credinciosi cu desconsiderare cand profera amenintator cuvantul “blasfemie” si apoi cere smerita acultare, incercand sa-i aduca la stare de supusenie oarba, bovina, fara alte explicatii. Greu de inghitit!
    Daca nu se va recunoaste imperfectiunea unor documente sinodale datorita careia un numar important de ierarhi participanti nu au semnat, aratand ca ele sunt perfectibile si ca e important sa fie rediscutate pentru rezolvarea tuturor problemelor care se ridica, dar aratand deschderea si intentia de a face acest lucru, se sta pe o pozitie dubioasa si se da apa la moara tuturor celor care vor tulburari si rupturi in Biserica.

  8. Doamne ajuta !

    Ce sa spun, sint pe deplin de acord cu punctul de vedere al vostru din ”nota noastra” (sincer sa fiu, doar un rau intentionat ar putea sa fie in dezacord); am impresia ca Ierarhul vorbeste ca intr-o sedinta de partid de dinainte de ’89: toata lumea era satula pina peste git, iar secretarii de partid laudau situatia ”nemaintilnit de buna”… sint oameni cu o mentalitate formata in acei ani, care nu sint capabili sa o depaseasca (numai daca s-ar ruga…), asta e, grav e cu consecintele faptelor lor; o fi sperind ceva in schimbul pozitiei lui, o fi un calcul lumesc, meschin, nu stiu ca sa zic

    Sa va ajute Dumnezeu sa continuati !

  9. @Florin Giurca

    Da, fratioare, ca si cand spui unuia ca se poarta inadmisibil, dar ii lasi loc de buna ziua si il consideri fratele tau, parte din obste, se cheama tot sobornicitate. In plus, aici am comentat doar un mesaj public.

  10. @Cristian

    Da, oricum, mai mult conteaza viata duhovniceasca decat locul unde isi ia diploma cutare sau cutare. Sfantul Nicolae Velimirovici a studiat si el in occident, ca sa dam un exemplu recent. Intr-adevar, ierarhia duhovniceasca e una, ierarhia institutionala e cu totul alta… Nu e ceva nou in viata Bisericii.

  11. @ Admin
    Pe mine ma framanta de mai mult timp problema “criteriilor de avansare”… O problema care genereaza alte probleme…

  12. Mie mi-a placut cum suna partea asta din scrisoarea de “linistire” a IPS Irineu:
    “(…) Ortodoxia universală, cu frumuseţea ei de mireasă şi cu nimbul ei de paradis.”
    Waw, ce poetic! Trebuie sa recunoastem cu totii. 🙂
    Pe de alta parte, ASEMENEA MULTOR CRESTINI, sunt uimit de scrisoarea IPS Irineu. In sensul mentionat f clar de catre fratii admini in Nota.

  13. >“Este o blasfemie sa numesti acest Sinod eretic”

    In Creta nu a fost nici un sinod: a fost o intalnire intre niste ierarhi ortodocsi !

  14. Comentariul fratilor admini e la obiect, sa va intareasca Maicuta Domnului. E mai mult decat ingrijorator ce se petrece. Sa nu fie patru Biserici prezente, sa fie macar 7 ierarhi care nu semneaza un document ecumenist si noi sa ne impaunam in continuare cu acest “sinod”. Spunea parintele Arsenie Boca ca din Biserica Ortodoxa va cadea doar putregaiul, sa ne rugam fratilor ca sunt vremuri de cernere. Am fost saptamana trecuta la manastirea Frasinei, unul din parintii duhovnici era in Sfantul Munte, sunt convins ca multe manastiri cer sfat in Sfantul Munte(parintii de la Oasa, manastire aflata sub pastorirea IPS Irineu, au fost inainte de sinod la Vatopedi) si asteapta, in rugaciune, o decizie finala a ierarhiei noastre inainte de a lua atitudine. Bunul Dumnezeu sa-i intelepteasca pe membri sinodului.

  15. @admin,
    problema asta ,a schismei,”pregatita ”de unii, imi aminteste de ”schisma ” pe care a creat-o Roboam,cand poporul iudeu a fost impartit in doua,cu voia lui Dumnezeu.Apoi,o alta ”schisma”,creata de Roma,in anul 1054,care a impartit ORTODOXIA in doua,vestul devenind catolic fara a fi CATOLIC.Dumnezeu isi curata BISERICA dupa stiinta LUI si nu dupa interesele noastre.Daca va fi o schisma cu adevarat ,in BISERICA noastra,si ma rog sa nu fie,atunci nu va fi decat o curatire de EREZIILE „implementate”de unele confesiuni,si nu biserici,cum se pretind,in sanul ORTODOXIEI NOASTRE.DOAMNE AJUTA!.

  16. @Ioan R,
    ”IPS Irineu,-Ortodoxia universala…………”
    Era sa-mi dea o lacrima……..Vorbe fara esenta,diplomatie occidentala fara acoperire.

  17. Din pacate cred ca acesta este duhul care-i anima pe ierarhii nostri. Intr-un alt comentariu aminteam de pozitia IPS Teofan la sinaxa staretilor din eparhie unde a vorbit laudativ la adresa “sinodului” si-l gasea fara cusur. Iar asta s-a petrecut recent cand deja erau suficiente controverse pe tema documentelor ca si cum, in calitate de participant direct, n-ar fi cunoscut pozitia altor episcopi ce au refuzat sa semneze.

    Am mai auzit de predici ale IPS Andrei Andreicut si Laurentiu Streza care la fel s-au aratat incantati de “sinod” si si-au permis chiar comentarii din care se vedea laxitatea cu care privesc casatoria heterodoxa, inclusiv prin prisma celor discutate in Creta.

    Bine-nteles ca Basilica nu conteneste a folosi sintagma “Marele si Sfantul Sinod Panortodox” de fiecare data cand se face vreo referire la “sinod”. Cred ca ordinul pe garnizoana este de sustinere totala si neconditionata a “sinodului”. Cine stie ce intelegeri / santaje s-au mai petrecut.

    Asa cum spunea si Admin acestea sunt cele mai bune argumente daca nu chiar provocari si depline indreptatiri pentru cei care striga impotriva. Si, din pacate, aici lucrurile sunt foarte incurcate. Amestecul unor oameni care au treaba de fapt cu dezbinarea face ca adevarata si indreptatita opozitie sa fie perceputa gresit.

    Mila Domnului.

  18. @george

    Din cate stim IPS Teofan e receptiv la critici si nu au trecut fara consecinte pe langa el. Probabil insa ca influentele si “consilierile” vin din multe directii, nu numai din cele bune. Cu siguranta si alti arhierei sunt abordabili. Eforturi se pot si trebuie sa se faca pentru a li se arata ca nu e chiar asa cum cred ei si ca nu va trece acest lucru prea usor pe langa ei. Pentru asta trebuie gandit, insa, altfel, caci daca plecam de la premisa ca sunt toti o apa si-un pamant, atunci n-am facut nimic. Unii fac asta in mod premeditat, ca sa raspandeasca falsa convingere ca lucrurile sunt iremediabil stricate si, deci, optiunea ruperii de ierarhie e singura.

    Nu stiu ce comentarii ai auzit de la Streza despre casatoria heterosexuala… El a fost unul din cei mai vocali pe temele astea, atragandu-si mania presei, si a fost unul din primii care a sustinut amendarea Constitutiei. Altminteri da, e ecumenist si are multe alte probleme, de care noi, ca mireni, ne putem delimita, le criticam, insa judecata ii ramane lui Dumnezeu. Datoria noastra este sa ne rugam si sa-i sprijinim sa se indrepte, daca nu din convingere, macar pentruv ca poporul nu-i lasa sa deraieze iremediabil.

  19. @Gheorghe

    Ne jucam cu vorbele fara sa le constientizam gravitatea. Ni se pare ca stam bine si asteptam asa, cu oarecare satisfactie, sa ni se confirme ca ceilalti au stat rau si acum o sa cada. Nu cumva ar trebui sa fie altfel? Sa ne doara pentru starea in care ne gasim si sa ne rugam pentru a ramane uniti in Adevar?

  20. Cu ajutorul lui Dumnezeu, se va afla si punctul de vedere al parintelui Efrem Filotheitul din Arizona si al Sfintei Chinotite. Imi pare rau ca parintele Ciprian Staicu s-a suparat pe voi, e un parinte care a facut ceva pentru ortodoxie (a tradus numeroase carti din Grecia, a infiintat asociatia Sfantului Efrem cel Nou, incearca constuirea unui centru pentru persoanele care au probleme cu drogurile si exemplele pot continua, nadajduiesc ca impacarea va fi grabnica).

  21. @ george:

    aminteam de pozitia IPS Teofan la sinaxa staretilor din eparhie unde a vorbit laudativ la adresa “sinodului” si-l gasea fara cusur.

    De unde stii asta? Ai fost acolo sau sustii asta fiindca asa au barfit anumite bloguri pe care le frecventezi, care il iubesc ca sarea-n ochi sau ai auzit de la un securist scandalagiu poreclit monah? Bineinteles ca nu ma astept ca acolo sa existe respect pentru nimic, fiindca nu exista nici frica de Dumnezeu. De-aia isi permit absolut orice inventie si rastalmacire, absolut orice calomnie la adresa absolut orisicui, fara cea mai mica tresarire. Si noi trebuie sa ascultam la Radio Sant cu evlavie pe acesti noi dumnezei “antisistem” si sa-i urmam cu sfintenie, nu-i asa, Caline?

  22. @ RobertCr:

    Da, si pe vremea cand facea “ceva”, tare ne mai curta si tare frumos ne mai ruga ca sa-i promovam actiunile si articolele… ca multi altii care la fel ne-au “rasplatit”. Ca sa ne lecuim sa mai giram pe cineva necunoscut. Faptul ca cineva face fapte bune (la aratare), fie si mari, nu inseamna ca nu poate cadea. Ba chiar e si mai expus, as zice, si daca nu are smerenie, se va prabusi tocmai din cauza constiintei ca el a facut ceva. Mai cu seama daca trufia si inchipuirea de sine ajung sa-l impinga in inselarea de a se crede “marturisitor”. Nu cred ca de suparare a fost vorba, fiindca asta e omeneasca si trecatoare. M-as bucura sa fie asa, dar ma tem ca nu e de asteptat nimic bun, dupa ce ne-a facut demonizati si in toate felurile. Asa cum acum, pe partea cealalta, ciracii IPS Irineu al Albei ne blestema (la propriu) si ne injura (la propriu) efectiv ca la usa cortului, intr-un hal care chiar nu poate fi reprodus! Acum vreo 2-3 ani era un PREOT din Constanta care ne scria, cu nume si prenume, injurand la fel de birjareste, un confrate pe care-l ura de moarte si pe care noi il publicam aici cu interviuri, predici etc. Chiar daca m-as gandi, ipotetic, ca sa-l scuz, ca unul sau altul dintre ei ar fi fost beat cand a scris, si pentru asta tot e tragic pentru ce a ajuns Biserica la nivelul acesta al slujitorilor. Suntem rusine in fata lui Hristos si a oricarui om de bun-simt. De asta nu cred ca ne asteapta nimic bun, frate Robert. Doar si mai multa sminteala, confuzie, haos. Dar meritam. Astia sunt preotii pe care-i veneram, astea ne sunt criteriile, asta ne este duhul, asta ne este viata… Din prisosul inimii graieste gura. Si inca ce graieste… uitand ca pentru fiecare cuvant vom da seama!

  23. Trist, foarte trist, frate admin. Daca mai sunt si alti frati de acord, pe langa rugaciunea pentru toata lumea care este o obligatie pentru fiecare crestin, poate facem la nivelul site-ului un mic tabel sa ne pomenim unii pe altii la rugaciune, oricine poate cadea, la ce viata duhovniceasca avem.

  24. Vor cadea si cei alesi. ( Arsenie Boca) Trist frate cand ne gandim la cei care pastoresc Biserica. Pai daca va injura, si pe Mine m-au injurat. Daca va blastema, pe Mine m-au scos afara din viata lor. Nu imi pot inchipui pe ierarhi cazand. Daca ei cu atatea cruci, icoane ( care privesc), pe langa ei, cu Sfanta Liturghie, sfanta Cuminecatura, cu atata sfintenie , de mine ce sa zic..eu sigur sunt vinovat, dar am o nadejde ca nu ma va lasa pana la sfarsit in pacatele mele, odata si odata tot oi iesi din mocirla si lanturi ..

  25. Subscriu la notele fraților admini de până acum la acest subiect, adică apreciez ca drept duhul în care au scris aici.
    Cât de ușor îi împinge cel rău pe mulți să ridice pietre să arunce și să ucidă…

    “Datoria noastră este să ne rugăm și să-i sprijinim să se îndrepte, dacă nu din convingere, măcar pentru că poporul nu-i lasă să deraieze iremediabil.”

    “Ne jucăm cu vorbele fără să le conștientizăm gravitatea. Ni se pare că stăm bine și așteptăm așa, cu oarecare satisfacție, să ni se confirme că ceilalți au stat rău și acum o să cadă. Nu cumva ar trebui să fie altfel? Să ne doară pentru starea în care ne găsim și să ne rugăm pentru a rămâne uniți în Adevăr?”

    “…tot e tragic pentru ce a ajuns Biserica la nivelul acesta al slujitorilor. Suntem rușine în fața lui Hristos și a oricărui om de bun-simț. De asta nu cred că ne așteaptă nimic bun, frate Robert. Doar și mai multă sminteală, confuzie, haos. Dar merităm. Ăștia sunt preoții pe care-i venerăm, astea ne sunt criteriile, ăsta ne este duhul, asta ne este viața… Din prisosul inimii grăiește gura. Și încă ce grăiește… uitând că pentru fiecare cuvânt vom da seama!”

    Eu aș vrea să văd manifestările acestor oameni care cred că scrâșnind din dinți și vorbind drăcește și acționând sălbatic slujesc lui Dumnezeu. Dar nu e chiar așa cum se/își imaginează ei…
    Ce ar face fiecare în parte dintre acești oameni “mărturisitori” practic?
    Care se simte pe sine vrednic ca să meargă și să ia cârja din mâna ierarhului?
    Care e frate, așa de sigur pe sfințenia sa?
    Dar prisosește dragostea dumnezeiască mai mult decât dorința voastră de a-i îndrepta cu forța pe alții?
    Prima și prima mișcare a inimii este de milă și dragoste pentru un suflet ce se vatămă sau se pierde sau este că îi puteți mustra (eventual cu surle și trâmbițe) în văzul lumii pe altul (ca la inchiziție) ?

    Singurul lucru mai rău decât situația de acum e schisma făcută fără Dumnezeu ! Înțelegeți care e viclenia vrăjmașului?!

    Mie unul, acest duh nu-mi apare ca Duhul Sfânt, cel care face pe creștini să ia curaj și răbdare, să se îmbărbăteze și să se întărească reciproc pentru a face apoi voia lui Dumnezeu. Mi se pare o mare părere de sine, și o întărâtare reciprocă pentru fapte sălbatice și fără rânduială. E ușor să vrei să fii erou în imaginație, când nu aplici cu viața mai întâi jertfirea și lepădarea totală de sine și abia apoi altele…
    Dar unde nu prisosește iubirea după Hristos care să covârșească și să cârmească aplicarea dreptății, dar mai cu seamă unde nu este porunca lui Dumnezeu (că tot l-am prăznuit pe Marele și Sfântul Prooroc Ilie de curând, ca exemplu), ci este deci, acționare pătimașă după capul și apucăturile noastre omenești și sălbăticite – acolo deci, nu va fi bine.
    S-au sfiit Sfinții să facă schismă, dar o vor face pătimașii? Asta e cădere de-a dreapta.

    Să ascultăm pe Sfinții Bisericii care mai sunt între noi, ce e și cum e de făcut. Că ei pot întreba pe Duhul Sfânt pentru îndreptarea noastră și a Bisericii Luptătoare.

    “Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”…!
    Iertați-mă !
    Domnul să ne păzească !

  26. @ admin2

    De la un staret participant la acea intalnire. Imi cer scuze dar nu am inregistrari. Pt ele intrebati la sri.

    De unde si pana unde insinuarea cu alte bloguri? Chiar n-am timp de blogareala si mai bine ar fi sa nu mi-l mai pierd nici aici. Oricum pentru voi relatia cauza-efect inseamna de fapt “paralel”.

    Iertati

  27. @george

    Daca e acelasi care ne-a improscat cu injuraturi (la propriu) aici si pe alte bloguri, ne-am lamurit.

  28. @ admin2

    Si de fapt vad ca voi va razboiti cu altcineva …

    pardon?

  29. @admini
    Imi pare rau sa aud ca preluati si in contul nostru aceste blesteme, insa cred ca niciunul nu va va atinge, pentru ca sunt pe nedrept si vin din ratacire.

  30. Este jenant modul in care ierarhul isi linisteste pastoritii. Dar si felul in care “oitele” se sfatuiesc unele pe celelalte sa se fereasca de erezie ar fi de tot rasul, daca n-ar fi de jelit. Nu cu rugaciune si cu post , nu cu pocainta si lacrimi, ci cu bicicleta plianta. Nici mai mult nici mai putin nu-ti trebuie ca sa scapi de iad.
    Din cuvintele lor ii vom cunoaste zice Domnul, nu?

  31. O informatie interesanta : ” Sinodalii din Creta au făcut referinţă şi la unele Sinoade Ecumenice, la care de asemenea nu au participat toate patriarhiile, mai ales că pe atunci erau doar cinci (pentarhia).”

    sursa: http://www.teologie.net/2016/06/26/cu-ce-ne-am-ales-dupa-sinodul-din-creta/

    In acest context faptul ca nu au participat 4 patriarhii care de fapt sunt BISERICI AUTOCEFALE devine cumva fara importanta. Sau daca exista o importanta este cumva politica.

    Cum putem rosti ca suntem universali daca suntem efectiv macinati de nationalism?

    Nu va putea exista ecumenicitate NICIODATA. E prea multa politica la mijloc si toti vedeti asta zilnic. Crestinismul autentic s-a intors in catacombe de multisor. Fiind prigonit exact din interior.

  32. @In dialog,
    „Si daca exista o importanta este politica”.As mai aduga ceva:mandrie cu carul.Fiecare Biserica autocefala,vrea sa fie autocefala si de ochii poporului universala.Raaportat la cele lumesti ,tari care candva erau mari ,s-au faramita sub imperiul nationalismului etnic,dar de fapt au fost anumite clici care au vrut sa parvina ,gen R.MOLDOVA .Dupa destramarea URSS puteau sa se uneasca cu noi ,dar n-au facut-o.De ce?.Pai cum sa renunte presedintele de atunci, la titlu de PRESEDINTE si avantajele ciolanului?,si sa fie la dispozitia BUCURESTIULUI?.De ce sa nu existe autocefalie cand toti pot sa aiba nume de PATRIARH?.Pe vremea bizantului era onoarea suprema a fi Patriah,dar era si trairea ortodoxa pe masura,iar patiarhul ERa unul singur,cel de Constantinopol.Suprem si ascultat.DOAMNE AJUTA!

  33. Noi vorbim de dreapta credință. Un popor cu peste 20 de milioane de avorturi și multe milioane de alte metode de ucidere a pruncilor ne născuți, abuzuri de toate felurile și în/de toate clasele sociale….
    Sărim la gâtul episcopilor noștri, mai ceva ca cei ce nu ne împărtășesc credința ortodoxă, uitând că inclusiv ei sunt produsul nostru.
    Vânăm orice greșeală a clerului, ghidându-ne după bloguri patronate de “teologi” de doi bani, gen: saccsiv, apologeticum, monahul Teodot, sinodul tâlhăresc etc., uitând de dragostea pe care trebuie să o purtăm semenilor noștri, de faptul că ortodoxia este o religie a pocăinței și a iubirii chiar și a vrăjmașilor, a milosteniei, rugăciunii, a comuniunii prin Sfânta Euharistie, care e însuși Trupul și Sângele lui Hristos.
    Să etichetezi episcopii cu acuza de eretic, pe baza unui sinod nerecunoscut nici de mulți episcopi participanți, nu mai zic de cei ce nu au fost, mi se pare a fi din rea voință, un duh de dezbinare străin de dreapta credință pe care spunem că o propovăduim.

  34. @Mihai
    Daca ecumenismul e erezie, cum se cheama cei care il practica si parafeaza? (Ma refer acum in general, nu din duh antiierarhie gratuit sau rautacios, pe care nu la-m avut niciodata.) Ecumenismul nu se practica neaparat in mod deschis, ca asta ne-ar mai lipsi, si nici nu vreau sa fac eu un rechizitoriu, ci dau doar un exemplu mediatizat la vremea sa: Cavaleri de Malta unsi in Catedrala din Timisoara. Nu cred ca este ceva ortodox si n-am sarit la gatul nimanui nici atunci, dar nu am fost de acord cu slujba lor, cu feloane, cu invocari ale sfintilor etc. Intr-o biserica ortodoxa se cuvine sa slujeasca doar preoti ortodocsi. Tendinta s-a exacerbat o data cu “impartasirea” Inaltului la greco-catolici si ma intreb daca nu era amendat ce facea? Lua cu el turma si o parca la vrajmasi? Si cum impartaseste preotul mirii la cununie, daca unul este neortodox? Si cum il spovedeste pe neortodox? Sunt atatea intrebari si probleme care se vor isca daca se cere cununia intre ortodocsi si neortodocsi. O sa recunoastem pe urma ca valida spovedania si “imparta sania” lor? Eu cred ca avem datoria sa veghem, sa nu alunecam de la Calea cea Dreapta pentru falsul motiv ca altii ar gandi pentru noi. Noi trebuie sa slujim unii altora. Cei mici celor mari si invers, dar nu trebuie sa fim orbi. Trezvie nu inseamna sa stai treaz, ci sa veghezi ca starea ta, in raport cu Dumnezeu, cu Biserica, sa fie buna si pe placul Lui, deci asta include sa bagi de seama ce se intampla la slujbe, in tiparituri etc., dupa putinta sa dezlegi ce e Ortodoxia si ce este erezia. Aici nu e vorba de iertare versus a fi agresiv. Nu cu duh de rautate trebuie stabilita pozitia, ci cu fermitatae nu ne plecam in fata minciunilor si pacalelilor. Acestia Ii gresesc Lui Dumnezeu, nu mie personal, doar daca eu m-am lasat atrasa, pacalita de eresurile lor si mi-au periclitat mantuirea. Atunci le pot fi paras la judecata. Noi, fiecare ortodox, avem dreptul, lasat de Dumnezeu, sa aparam Ortodoxia, atunci cand unii incearca sa O umbreasca. Avem dreptul mantuitor sa nu ne rusinam cu Dumnezeu, asa cum ne cere chiar El. De ce saptamana de rugaciune comuna cu neortodocsi in unele mitropolii nici nu exista? Oare nu pentru ca ceva este in neregula cu ea? NIMENI nu te poate obliga sa faci ceva contrar Traditiei Ortodoxe si aici va fi scrasnirea dintilor.

  35. @ Gheorghe,

    Cazul Moldovei este unul trist. Rusificare timp de 50 de ani. Tb.timp. Batalia e grea.

    Sa alegi intre anti-rusi care-ti recomanda casatorii si adoptii homosexuale sau pro-rusi care te-au jefuit si batjocorit mai mereu dar sunt fratii tai de credinta care si-au pus patriarhie in mod necanonic?

    Doar niste diplomati de exceptie pot rezolva aceasta problema.Exista lasitati si indiferenta de ambele maluri ale Prutului. Sunt chestiuni care ne scapa. Nadajduim doar intr-o noua unire.

    @ Robert,

    Exista un raspuns oficial al vreunui ierarh ortodox care recunoaste Sinodul din Creta fata de pozitia respectatului Tselenghidis?

    @ Mihai,

    Ne criticam episcopii cu sarg. Asa suntem noi romanii. Ne varsam naduful repede.

    Blogurile au succes fiindca laicii sunt un element decorativ in ortodoxie. Sunt o anexa muta a corurilor psaltice. Putini isi asuma pozitii, dialog cu proprii preoti. Poate si pentru ca avem de-a face cu intelegerea gresita a conceptului de ascultare.

    Duhul de contestare a episcopilor este de inspiratie sovietica.Sa te faci ca nu observi inflorirea Bisericii sub obladuirea PF Daniel este rea-credinta. Totusi blogurile sunt un rau necesar: scoate din izolare media ortodoxa oficiala cantonata in anii trecuti intr-un limbaj de lemn. Ma gandesc ca site-ul Doxologia arata interesant. Si cred faptul ca blogurile si forumurile din anii trecuti au contribuit la aceasta schimbare la fata a paginilor oficiale ale Bisericii.

    Daca acceptam ca Sinod Ecumenic un sinod pe care monofizitii nu l-au acceptat, putem considera Sinodul din Creta ecumenic? E o chestiune destul de logica dar astept un raspuns documentat serios pe aceasta tema. Altfel nu avem parte decat de o batalie mediatica extrem de nefolositoare. Si daunatoare imaginii Bisericii.

  36. @In dialog

    Daca e adevarat ca unii recomanda casatorii si adoptii homosexuale, mi se pare ca s-au descalificat din start. A ii barfi pe ierarhi inseamna a prelua pozele cu x, y in pantaloni scurti, daca tot vorbim de Moldova, or aici pe site nu am vazut sa se lege nimeni de latura omeneasca a ierarhilor, pentru ca probabil majoritatea, din smerenie, se considera mai pacatosi decat oricare dintre ei. Aici, dupa cum sugereaza si titlul, se vorbeste despre cu totul altceva, despre datoria noastra de a sluji Ortodoxia si nu pe vrajmasii ei (interpretarea mea), despre sfinti, despre invataturi ortodoxe, dar si despre oameni care au nevoie de rugaciunile noastre, indiferent de religie, cum au fost si sunt membrii familiei Bodnariu, si discutiile se duc destul de in familie, as zice eu. Si se mai vorbeste si despre ce se intampla in tara sau in lume si ce efect ar putea avea evenimentele pentru noi ca natiune majoritar ortodoxa. Last but not least, cam toate ziarele din Romania publica mai ales articole care proslavesc ecumenismul, deci de aici nu pot sa culeaga subiecte de cancan care sa le serveasca scopurilor lor josnice de a lovi in ierarhi, clerici sau monahi, in Biserica Ortodoxa, si vor fi foarte dezamagiti. Nu cred ca acest site a dat apa la moara vrajmasilor Ortodoxiei, dar sigur a dat niste contre celor care o ataca dinauntrul ei sau dinafara. Pentru o pozitie ortodoxa nu trebuie sa se scuze nimeni, deci nu am scris randurile astea ca sa ma justific pe mine sau persoane placute Lui Dumnezeu pe care nu le cunosc, dar care pentru mine reprezinta o luminita spre Hristos si ma ajuta sa nu orbecai prin bezna bazanadu-ma doar pe gandul meu pacatos, ci cu speranta ca poate se aprinde undeva, candva vreun beculet. E important sa semeni Cuvantul Ortodox, iar Domnul lucreaza in cazul fiecaruia dupa cum stie El mai bine. Insa n-o sa mai putem spune ca n-am stiut, asta e un lucru sigur.

  37. @ Ileana,

    Ceva contrariant: o scrisoare este semnata de un grup din Mures.

    Unde sunt asociatiile ortodoxe care nu sunt multe dar nici putine?

    Eu nu sunt teolog dar sunt mii de studenti care studiaza teologia. A incercat vreun asemenea student sa ceara o opinie ierarhilor?

    Ma asteptam ca astfel de scrisori precum cea de sus sa fie trimisa de catre o asociatie ortodoxa Biroului de presa al Patriarhiei. Care Birou ar tb in mod normal sa revina cu un raspuns.

    Ma asteptam ca miile de duhovnici sa fie curiosi despre un asemenea eveniment si sa ne informeze si pe noi. Sa auzim la fiecare predica despre un asemenea eveniment. Tacerea lor a fost asurzitoare. N-au avut curajul unei opinii. Sunt si exceptii dar nu surprinzatoare. Discursul exceptiilor nu a adus nimic nou fata de ceea ce stiam din discursul lor din anii trecuti. Doar au nuantat pe ici pe colo.

    Cate persoane au primit lamuriri de la duhovnicii lor privitor la Sinod?

    Au vb. duhovnicii despre Sinod?

    Duhovnicul are legatura cu Episcopul. Oare nu a intrebat nici un preot daca e ecumenic sau nu acest sinod. Si daca a intrebat de ce a facut public aceasta.

    Asa as vedea eu rostul unei ierarhii dar probabil ca sunt idealist.

    Imi pare ca este un mic haos romanesc in care nimeni nu asculta de nimeni si toti stiu franturi care nu se pot niciodata insaila din cauza fricii de a-si asuma o pozitie.

  38. @In dialog

    Ai perfecta dreptate. Cauza este dezbinarea tipic romaneasca. Si e trist. Cei care ar trebui sa-si asume o pozitie probabil ca nu au curaj sa o faca. La modul decent ma refer, nu sa ne luam de par. Mie mi-a sarit in ochi aceasta mascarada de a cununa, fara a sti daca mai are loc o taina a sau nu, ortodocsi cu neortodocsi. In rest, am citit pozitiile ierarhilor care nu au semnat si sunt in consonanta cu felul in care percep eu Ortodoxia, adica pentru pastrarea traditiei ortodoxe. Nu am nici eu studii teologice, dar nici nu mi-as pune speranta in discernamantul tuturor celor care au studiat teologia. Pomul dupa roade se cunoaste, deci trebuie vazut in ce masura cineva respecta poruncile si daca el indeamna pe credinciosi spre Adevar sau spre minciuna. Pe de alta parte, IPS Ieroteos Vlachos a spus ca nu poate cu o semnatura sa-si anuleze tot ce tine de gandirea lui teologica de pana acum, intreaga opera. Adica unele hotarari intra in contradictie flagranta cu ceea ce e de bun simt in Ortodoxie, ceea ce au stabilit Sfintii Parinti, si sunt si chestiuni paradiscutate in trecut, ca de exemplu rugaciunea cu ereticii, sau faptul ca ce s-a desprins din Ortodoxie s-a desprins din Adevar. Deci n-au inventat niste ierarhi cartitori pacate ca sa le puna in spatele coslujitorilor, insa se forteaza un interes lumesc, deci dracesc, in Biserica Ortodoxa, Mireasa Domnului, lucru pe care nu-l vad posibil. Si nicio schisma nu va fi atata timp cat li se va arata negru pe alb acestor “inovatori” ca gresesc, pentru ca ei stiu ca gresesc, dar lupta voit importriva Lui. Fiecare suflet are valoare si tocmai de aceea nici Domnul nu vrea sa-l piarda pe pacatos, ci sa-l recupereze. Cu acelasi gand, acord si eu putin timp materialelor de pe acest site, ca poate, cate unul se indreapta catre Adevar citind ce dezbatem noi aici. Nu ma refer la pacate ce tin de firea noastra omeneasca pentru ca eu sunt campioana. Ma refer ca as vrea sa ramanem in numar cat mai mare ortodocsi adevarati, care sa nu se rusineze in fata ereticilor ca fac parte din Biserica Ortodoxa. Si asta nu exclude dragostea fata de semeni, indiferent de religia lor, cum voit vor sa implice ecumenistii. Aroganta este de partea celor care cred ca Ortodoxia nu este completa si ca Adevarul poate fi distorsionat.

  39. @ Ileana,

    Legat de cununie iata ce spune Mantuitorul : “Isus le-a raspuns: “Fiii veacului acestuia se insoara si se marita; dar cei ce vor fi gasiti vrednici sa aiba parte de veacul viitor si de invierea dintre cei morti, nici nu se vor insura, nici nu se vor marita. Pentru ca nici nu vor putea muri, caci vor fi ca ingerii. Si vor fi fiii lui Dumnezeu, fiind fii ai invierii.” ( Evanghelia dupa Luca cap.20 )

    Cred ca tb. sa iesim din logica pamanteasca daca tintim cerul. In cer TOTI vom fi FRATI INTRU HRISTOS. Sa nu confundam nunta pamanteasca cu Nunta cereasca.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare