“PACATOASA TEODORA” – film documentar despre TUNDEREA IN MONAHISM a unei tinere (VIDEO). O replica la “Dupa dealuri”

11-10-2014 3 minute Sublinieri

Anca Hirte ofera cu Pacatoasa Teodora o replica lui Cristian Mungiu si al sau Dupa dealuri. De curand am aflat ca cele doua filme vor putea fi vizionate in cadrul unor proiectii organizate de Mungiu, un lucru benefic pentru ambele productii, spectatorii avand sansa sa analizeze doua imagini ale vietii monahale. Pacatoasa Teodora este o mica bijuterie de film, un documentar simplu despre alegeri, consecintele alegerilor si o viata dedicata iubirii aproapelui. O creatie inocenta, atemporala, iesita din mintea si mainile Ancai Hirte, un tablou despre un ritual putin cunoscut si la fel de putin inteles.

Nimic nici nu se poate in lume mai presus/ Decat sa fii mireasa stapanului Iisus. (Cantec bisericesc)

maicaPacatoasa Teodora este o poveste de dragoste. Depinde din ce unghi si cum privim. Filmarile au avut loc la manastirea Varatec, iar personajul principal este tanara Teodora, viitoarea maicuta Teodora, logodita cu Iisus. Viata Teodorei va fi marcata de alegerea sa, de iubirea si casatoria cu o fiinta fara trup. Alegerea sa este alegerea facuta si de cele 450 de surori de la Varatec, iar Anca Hirte ofera pas cu pas drumul, de la pregatirea celor trebuincioase acestui moment de bucurie pana la convertirea in maicuta Teodora. Intram in taina acestui ritual despre care multi nu stim mare lucru. Suntem initiati pas cu pas in ceea ce inseamna sa te pregatesti fizic si sufleteste. Cunoastem pe cei ce sunt alaturi de tanara de o frumusete angelica, familia, maicutele, tinerele de o varsta apropiata cu ea. Vedem o latura putin stiuta a acestei vieti devotate credintei. Vedem oamenii si intelegem cat de cat povara acestei chemari.

Pe langa calatoria spirituala a Teodorei, primim si cateva fragmente despre greutatile intampinate de cele ce au ales aceasta vocatie. De la batranele maici ce au luptat cu propriile familii pentru a spovramane in manastiri, pana la tinerele ce incep aceasta calatorie. Comunitatea de la Varatec este umanizata, in caz ca unii aveau oarece dubii, filmarile reliefand inocenta, dar si bucuria de a trai o viata in care te pui pe plan secund, treptat te uiti cu totul si traiesti cautand sa atingi o treapta spirituala ce te aduce cat mai aproape de Cel pentru care ai ales sa fii maicuta.

Trebuie sa fii foarte hotarata ca daca l-ai facut, l-ai facut pentru totdeauna.

Calatoria Teodorei ne ofera si o serie de imagini rupte din cadrul familiei si apropiatilor. Tanara o are aproape pe nasa ei, la randul sau maicuta, o femeie trecuta de fiorii experientei cu care se confrunta Teodora, ghid si confidenta, canteccunoscand prin ce trece viitoarea maicuta. Nasa este cea care o incurajeaza, una din temerile fetei este sa nu poata sa-si pastreze numele Teodora. Imaginea Maicii Superioare denota apropiere si intelegere deplina. Familia Teodorei se implica in pasul ce urmeaza sa-l faca fiica lor, ajutand si alcatuind impreuna cu aceasta cele trebuincioase pentru ritual. In vocea si pe chipul Teodorei se simte emotia acestui pas, dar si dorinta fara cale de intoarcere de a merge pe acest drum. Povestea ei este spusa strict din perspectiva ei ca personaj principal, celelalte personaje gravitand in jurul ei ca martori. In firul narativ sunt incluse secvente din viata de zi cu zi a maicutelor, munca in gradina, la bucatarie, rugaciunile, dar si clipe de relaxare si distractie cum sunt scenele filmate pe timpul iernii. Dincolo de imaginea in straie cernite, chipul proaspat si zambetul Teodorei, cu sfiala si bunatate te cuceresc imediat. Nu este nimic fals si nimic nu tradeaza o scenografie repetata intens. Alegerea Teodorei, calmul ochiafisat de aceasta nu face dovada violentei despre care critica din hexagon a pomenit in cronici iar erotismul este de fapt senzualitatea oferita de filmarile Teodorei in cadre apropiate. Apropierea camerei este apropierea fiecaruia dintre noi de planul spiritual ales de aceste tinere, apropierea noastra de ritualul renuntarii la cele lumesti si imbratisarii vietii monahale.

Despre actori si regie ce se poate spune? 

Documentarul Pacatoasa Teodora ar putea parea banal daca s-ar fi aflat pe maini mai putin experimentate. Anca Hirte si-a pus semnatura pe regie, scenariu si imagine. Protagonista, maicuta Teodora este o alegere inspirata, o tanara de o frumusete rapitoare, inteligenta si blanda, devenind imaginea experimentului de a oferi o incursiune intr-o lume despre care stim mai nimic dincolo de cancan-urile stirilor si barfelor. Cadrele surprinse sunt expresive, de la imaginile de profil ce se pierd intr-o rama usor blurata pana la cele stranse, aproape intime, pe chipul si faptura maicutelor. Conturul buzelor, surprinderea imnurilor intonate, lumina de pe chipul tinerelor Tp-T5combinate cu sunetele – Anca Hirte nu a lasat nimic la voia intamplarii. Imaginile filmate in cadre stranse se muta de pe surprinderea miscarii buzelor pe firele de par ale Teodorei.

Ce spun criticii despre Pacatoasa Teodora? 

Pacatoasa Teodora a avut premiera in anul 2011, in cadrul Festivalului de Film Astra de la Sibiu. Documentarul a fost invitat in selectia oficiala a unora dintre cele mai importante festivaluri de film – Cottbus (Germania), Aubagne (Franta),Transilvania Film Festival (Cluj) – unde a fost distins cu premii, dintre care amintim Premiul pentru cea mai buna imagine la Festivalul de Film Documentar Astra si nominalizarea pentru cel mai bun documentar de la Premiile Gopo (2012). Pe IMDb, Pacatoasa Teodora are o nota de 6.6/10, pe RottenTomatoes si Metacritic inca nu sunt prezentate punctaje si recenzii pentru documentarul Ancai Hirte.

TP-T4Psihologul Aurora Liiceanu scria dupa vizionarea filmului: ritualul este dezvaluit in imagini neasemuit de bine gandite artistic (…). As putea spune ca nu mi-am imaginat niciodata ca un asemenea ritual poate fi atat de complex si de puternic punctat in desfasurarea sa.

Criticul de film Mihnea Columbeanu (Cinemagia) conchide: poemul filmic Pacatoasa Teodora ofera un raspuns graitor (niciodata definitiv, insa categoric propulsor spre continuarea procesului de gandire, aprofundare si descoperire a sinelui) tuturor celor ajunsi la faza de depasire a scepticismelor, pentru a porni pe drumul spre intangibila certitudine.

Verdictul KoolHunt.ro

Documentarul Pacatoasa Teodora este un experiment fascinant, un produs facut pentru ochi si minte. Te incanta, te face sa-ti spui intrebari si ofera o fresca a unei lumi putin cunoscute si intelese in zilele noastre. S-a spus despre acest film ca reprezinta o poveste de dragoste din inima Romaniei. Avem de fapt un film despre o alegere in viata, unde vedem un alt fel de a iubi si un trai dedicat unui crez.

TP-T

Nota noastra:

Daca era ceva mai previzibil ca critica occidentala sa nu fi inteles nimic dintr-un film ca al lui Mungiu, este de-a dreptul socant sa fi gasit “erotism” si “violenta” (!) in acest documentar. Cam la acest nivel a ajuns secularizarea in Vest, o spovedanie sau un ritual au devenit deja “violente”. Este drept ca se pot reprosa cadrele prea apropiate pe care le foloseste, uneori, regizoarea, insa acestea sunt departe de orice “erotism”. Aici se resimte faptul ca regizoarea nu este din Biserica si ca tine sa-si puna o amprenta personala asupra filmului.

Filmul, evident, nu a facut deloc aceeasi valva si nu a avut ecou ca filmul lui Mungiu, nici macar in publicistica ortodoxa. Impresioneaza, desi nu are nimic spectaculos in el. Nu se face parada de nimic, insa emotia sincera a celei care intra in monahism este pur si simplu coplesitoare si contagioasa. Singurul semn de intrebare care persista este daca nu cumva ar fi fost mai bine ca aceste trairi inocente si intense sa fie ferite de expunere. Parca ti-e frica sa scoti din lumea tainei astfel de lucruri…


Categorii

Documentare/ Reportaje, Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la ““PACATOASA TEODORA” – film documentar despre TUNDEREA IN MONAHISM a unei tinere (VIDEO). O replica la “Dupa dealuri”

  1. Pingback: PATIMILE CALUGARILOR ROMANI DE PE MUNTELE ATHOS [film documentar] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare